Σάββατο, 11 Ιανουαρίου 2020

Τα κτηνιατρικά φάρμακα που έλαβαν «πράσινο φως» από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων

151 0

Τη σημασία της υγείας κατοικίδιων και οικόσιτων ζώων καταδεικνύει ο αριθμός των κτηνιατρικών φαρμάκων που έλαβαν «πράσινο φως» από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων το 2019.

Βαρύτητα στην υγεία κατοικίδιων και οικόσιτων ζώων δίνει o Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (European Medicines Agency, EMA). Μόνο το 2019 ο EMA έδωσε θετική γνωμοδότηση για 15 κτηνιατρικά φάρμακα, αριθμός ενδεικτικός και της σταδιακά μεγαλύτερης επένδυσης των φαρμακευτικών επιχειρήσεων στην ανάπτυξη νέων φαρμάκων.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων είναι υπεύθυνος για την αξιολόγηση και εποπτεία των φαρμάκων, τόσο ανθρώπινης χρήσης όσο και κτηνιατρικών, για το όφελος της δημόσιας υγείας και της υγείας των ζώων στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Σε ό,τι αφορά την κυκλοφορία των φαρμάκων, ο EMA είναι ο γνωμοδοτικός φορέας για την έγκριση ή όχι ενός φαρμάκου προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποια και δίνει το τελικό «πράσινο φως». Τα κτηνιατρικά φάρμακα αποτελούν σημαντικό κομμάτι της δραστηριότητας του φορέα και όπως μαρτυρούν οι αριθμοί αλλά και η σταδιακά αυξανόμενη έρευνα στο πεδίο της υγείας των ζώων. 

Σύμφωνα με τον EMA, το 2019 εξέδωσε 15 θετικές γνωμοδοτήσεις για κτηνιατρικά φάρμακα, 5 εξ αυτών αφορούσαν νέες δραστικές ουσίες. Μόλις μια ήταν η αρνητική γνωμοδότηση. Τους σκύλους αφορούσε η πλειονότητα των φαρμάκων (6 σκευάσματα), ενώ για γάτες ήταν 4 από τα φάρμακα. Από τα σκευάσματα κάποια αφορούσαν άλλα οικοσιτα ζώα (ιπποειδή, χοίρους κλπ). Ο αντίστοιχος αριθμός το 2018 ανήλθε σε 10, με την αύξηση των αιτήσεων για έγκριση κτηνιατρικών φαρμάκων είναι χαρακτηριστικό της βαρύτητας που δίνεται στην ανάπτυξη ειδικών σκευασμάτων για τους τετράποδους φίλους μας.

Μεταξύ των φαρμάκων που έλαβαν  «πράσινο φως» από τον EMA ήταν 4 καινοτόμα, ένα που αφορούσε στην αντιμετώπιση του σοβαρού άσθματος στα άλογα, ένα ογκολογικό φάρμακο για σκύλους και δύο εμβόλια για βοοειδή και χοίρους. Συνολικά 4 εμβόλια έλαβαν θετική γνωμοδότηση. 

Πάντως, σύμφωνα με την ετήσια επισκόπηση του Οργανισμού, η χρήση 10 γνωστών ουσιών επεκτάθηκε το 2019, ενώ ο EMA εξέδωσε περαιτέρω οδηγίες ασφαλείας για 14 φάρμακα που βρίσκονται ήδη σε κυκλοφορία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Newsroom