ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Οι προκλήσεις μετά την απαγόρευση δοκιμών καλλυντικών προϊόντων σε ζώα

Pet
Οι προκλήσεις μετά την απαγόρευση δοκιμών καλλυντικών προϊόντων σε ζώα
Απαιτητική είναι η διερεύνυση εναλλακτικών μεθόδων που δεν περιλαμβάνουν χρήση ζώων για την αξιολόγηση της ασφάλειας των συστατικών των καλλυντικών.
Παρασκευή, 10/07/2020 - 11:50
News4Health Team News4Health Team

Η ομάδα εργασίας για τη μεθοδολογία, της επιστημονικής επιτροπής για την ασφάλεια των καταναλωτών, δημοσίευσε ανασκόπηση στο τεύχος της 30ης Απριλίου 2020 της επιστημονικής επιθεώρησης Toxicology με θέμα τη μελλοντική πορεία για την αξιολόγηση της ασφάλειας των καλλυντικών για την ανθρώπινη υγεία στην ΕΕ (The way forward for assessing the human health safety of cosmetics in the EU - Workshop proceedings).

Το εν λόγω εν εξελίξει έργο είναι αποτέλεσμα της οδηγίας της ΕΕ για τα καλλυντικά, που δημιούργησε το νομικό πλαίσιο για τη σταδιακή κατάργηση των δοκιμών σε ζώα για καλλυντικά. Με την οδηγία για τα καλλυντικά θεσπίστηκε απαγόρευση των δοκιμών, με βάση την οποία δεν επιτρέπεται η δοκιμή τελικών καλλυντικών προϊόντων και συστατικών καλλυντικών σε ζώα, καθώς και απαγόρευση εμπορίας, με βάση την οποία δεν επιτρέπεται η εμπορία στην ΕΕ τελικών καλλυντικών προϊόντων και συστατικών που έχουν δοκιμαστεί σε ζώα.

Αν και αυτό αποτελεί πολύ καλή είδηση για τα ζώα και τους φιλόζωους, παρουσιάζει προκλήσεις για τη βιομηχανία καλλυντικών και για τους επιστήμονες που είναι υπεύθυνοι να διασφαλίζουν ότι τα καλλυντικά προϊόντα είναι ασφαλή για τους καταναλωτές. Οι δοκιμές στα ζώα παρείχαν έναν αξιόπιστο τρόπο ώστε να γνωρίζουμε ότι τα τελικά προϊόντα και τα συστατικά τους μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν με ασφάλεια. Καθώς δεν επιτρέπονται πλέον δοκιμές για τα ζώα, αναζητούνται διαρκώς αξιόπιστες εναλλακτικές μέθοδοι που δεν περιλαμβάνουν χρήση ζώων για τη δοκιμή της ασφάλειας των συστατικών που χρησιμοποιούνται σε καλλυντικά, με παράλληλη ευθυγράμμιση με τη «μεθοδολογία νέας προσέγγισης». Σήμερα, τα απαραίτητα δεδομένα για την ασφάλεια τόσο των συστατικών όσο και του τελικού προϊόντος προέρχονται από επικυρωμένες (ή επιστημονικά έγκυρες) μεθόδους αντικατάστασης.

Η εξέταση εναλλακτικών δοκιμών

Η ανασκόπηση που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Toxicology συνοψίζει τα αποτελέσματα ενός εργαστηρίου που διοργανώθηκε από την ομάδα εργασίας για τη μεθοδολογία, της ως άνω επιτροπής, τον Φεβρουάριο του 2019 για να συζητηθούν εναλλακτικές μέθοδοι που δεν περιλαμβάνουν χρήση ζώων για την αξιολόγηση της ασφάλειας των συστατικών των καλλυντικών και θέματα που σχετίζονται με την ταυτοποίηση και τη χρήση τους.

Τα βασικά σημεία ήταν τα εξής:

  • Στην ΕΕ μπορούν να χρησιμοποιούνται μόνο μέθοδοι που δεν περιλαμβάνουν χρήση ζώων για την αξιολόγηση της ασφάλειας των καλλυντικών.
  • Η αξιολόγηση κινδύνου επόμενης γενιάς παρέχει το κατάλληλο πλαίσιο για την αξιολόγηση της ασφάλειας.
  • Η αξιολόγηση κινδύνου επόμενης γενιάς χρησιμοποιεί μεθοδολογίες νέας προσέγγισης που δεν περιλαμβάνουν τη χρήση ζώων.
  • Οι μεθοδολογίες νέας προσέγγισης συνίστανται σε μεθόδους in chemico, in silico, in vitro και ex vivo.

Στα συμπεράσματά της, η επιστημονική επιτροπή για την ασφάλεια των καταναλωτών δήλωσε ότι το εργαστήριο παρείχε επικαιροποιημένη επισκόπηση επιλεγμένων μεθοδολογιών νέας προσέγγισης και στρατηγικών για την αξιολόγηση της ασφάλειας των συστατικών καλλυντικών. Το εργαστήριο ήταν επίσης επίκαιρο, δεδομένου ότι η αξιολόγηση της ασφάλειας των νέων συστατικών καλλυντικών θα πρέπει να βασίζεται σε νέες έννοιες που δεν περιλαμβάνουν ζώα. Αυτές μπορεί να περιλαμβάνουν την προσέγγιση με βάση την αξιολόγηση κινδύνου νέας γενιάς και με βάση το βάρος της απόδειξης, στο πλαίσιο των οποίων έννοιες των μεθοδολογιών νέας προσέγγισης όπως το κατώφλιο τοξικολογικών ανησυχιών (TTC) και/ή το εσωτερικό κατώφλιο τοξικολογικών ανησυχιών και η συγκριτική προσέγγιση συνδυάζονται με ιστορικά δεδομένα από μελέτες σε ζώα. Δεδομένα που περιλαμβάνουν τη χρήση ζώων και παράγονται για κανονιστικούς σκοπούς οι οποίοι δεν αφορούν τα καλλυντικά μπορούν επίσης να περιλαμβάνονται στις αξιολογήσεις ασφάλειας, αλλά ορισμένες εταιρείες επιλέγουν να μην κάνουν χρήση οποιωνδήποτε δεδομένων από δοκιμές σε ζώα μετά την απαγόρευση.

Ανάγκη για μεγαλύτερη πρόοδο

Είναι σαφές ότι έχει σημειωθεί πρόοδος, αλλά απαιτούνται περισσότερα παραδείγματα για τη δημιουργία κλίματος εμπιστοσύνης για το ότι η αξιολόγηση κινδύνου νέας γενιάς, μεταξύ άλλων και για τις νέες ενώσεις, εξακολουθεί να παρέχει προστασία στους καταναλωτές. Υπάρχουν ανησυχίες σχετικά με τις δοκιμές για πιο σύνθετα ζητήματα — όχι μόνο ότι ένα συστατικό ή ένα προϊόν είναι μη ερεθιστικό, αλλά ότι είναι ασφαλές και μη καρκινογόνο όταν χρησιμοποιείται επανειλημμένα ή για παρατεταμένες περιόδους, και όταν χρησιμοποιείται σε συνδυασμό με άλλα καλλυντικά προϊόντα. Ωστόσο, με την αυξανόμενη πείρα, την αύξηση του αριθμού των περιπτωσιολογικών μελετών και την ανάπτυξη πρακτικών ροών εργασίας, εξευρίσκονται επίσης λύσεις για σύνθετα καταληκτικά σημεία.

Έχουν επίσης εκφραστεί ανησυχίες ότι οι μέθοδοι που είναι διαθέσιμες στο πρόγραμμα κατευθυντήριων γραμμών για τις δοκιμές, του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, επικυρώνονται για περιορισμένο αριθμό τυποποιημένων χημικών ουσιών και όχι για επαρκώς ευρύ χημικό χώρο, π.χ. τα νανοϋλικά, γεγονός που περιπλέκει την αξιολόγηση της ασφάλειας των συστατικών καλλυντικών που χρησιμοποιούνται σε νανομορφή.

Η έννοια της αξιολόγησης κινδύνου νέας γενιάς μπορεί να προσφέρει μια ενδιαφέρουσα πλατφόρμα για τον χειρισμό της αξιολόγησης της ασφάλειας των καλλυντικών και των συστατικών τους. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην ολομέλεια της ΕΕΑΚ προτάθηκε η ευρύτερη διάδοση πρακτικών λύσεων, για παράδειγμα με τη χρήση περιπτωσιολογικών μελετών σε πρακτικές ασκήσεις ή μαθήματα. Με τον τρόπο αυτόν θα διευκολυνθεί η μάθηση μέσα από την πράξη και θα αποκτηθεί πρακτική εμπειρία με νέες μεθόδους και προσεγγίσεις.

Τονίστηκε επίσης ότι η διαδικασία ανάπτυξης μεθοδολογιών νέας προσέγγισης και η εφαρμογή τους θα πρέπει να παρακολουθούνται στενά, κατά προτίμηση από μια πολυεπιστημονική εποπτική ομάδα εμπειρογνωμόνων. Η στενή αλληλεπίδραση μεταξύ των διαφόρων φορέων στον τομέα αυτόν είναι ουσιαστικής σημασίας για την κοινή κατανόηση της νέας προσέγγισης. Επιτρέπει επίσης στις ρυθμιστικές αρχές να υποβάλλουν σχόλια σχετικά με τις συγκεκριμένες ανάγκες και προσδοκίες τους. Οι περιπτωσιολογικές μελέτες σχετικά με ουσίες για τις οποίες υπάρχει πλούτος δεδομένων, που παρουσιάστηκαν κατά τη διάρκεια του εργαστηρίου, ήταν ιδιαίτερα ενδεικτικές της διαδικασίας που ακολουθήθηκε. Για την περαιτέρω αξιολόγηση της χρησιμότητας αυτής της προσέγγισης, απαιτούνται λεπτομερέστερες πληροφορίες σχετικά με τις περιπτωσιολογικές μελέτες, συμπεριλαμβανομένης αξιολόγησης της υποκείμενης εμπιστοσύνης.

Διατυπώθηκε επίσης η πρόταση ότι η βιομηχανία καλλυντικών θα πρέπει να αντιμετωπίσει προδραστικά την πρόκληση και να αναπτύξει έναν πλήρη φάκελο για μια νέα ένωση με βάση την αναδυόμενη έννοια της αξιολόγησης κινδύνου επόμενης γενιάς. Αυτό θα συμβάλει στον εντοπισμό πιθανών κενών γνώσης και θα παράσχει σχετική εμπειρία στο θέμα αυτό στους υπεύθυνους για την εκτίμηση κινδύνου, τόσο από την πλευρά της βιομηχανίας όσο και από την πλευρά των ρυθμιστικών αρχών.

  • ΖΩΑ
  • ΔΟΚΙΜΕΣ
  • ΚΑΛΛΥΝΤΙΚΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

5 συμβουλές ανακούφισης και δροσιάς για το σκύλο σας
5 συμβουλές ανακούφισης και δροσιάς για το σκύλο σας 08 Ιουλίου 2020
Η μετάδοση του SARS-CoV-2 από ορισμένα ζώα σε άλλα 10 Ιουλίου 2020
Η μετάδοση του SARS-CoV-2 από ορισμένα ζώα σε άλλα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μύθοι και αλήθειες για τα κατοικίδια και τις αλλεργίες - Συμπτώματα, προστασία και αντιμετώπιση
Health Talk
21/08/2026 - 18:48

Μύθοι και αλήθειες για τα κατοικίδια και τις αλλεργίες - Συμπτώματα, προστασία και αντιμετώπιση

Τα ζώα και οι ασυνήθιστες συμπεριφορές τους σε μια ολική έκλειψη Ηλίου
Pet
13/08/2026 - 14:43

Τα ζώα και οι ασυνήθιστες συμπεριφορές τους σε μια ολική έκλειψη Ηλίου

Και οι μαϊμούδες έχουν κατοικίδια! Οι επιστήμονες ρίχνουν φως στις "φιλίες" μεταξύ διαφορετικών ειδών
Pet
07/08/2026 - 15:02

Και οι μαϊμούδες έχουν κατοικίδια! Οι επιστήμονες ρίχνουν φως στις "φιλίες" μεταξύ διαφορετικών ειδών

Εθελοντές του ΕΕΣ διέσωσαν δεκάδες οικόσιτα και άγρια ζώα από τις φωτιές στη Δυτική Αττική
Pet
06/08/2026 - 15:42

Εθελοντές του ΕΕΣ διέσωσαν δεκάδες οικόσιτα και άγρια ζώα από τις φωτιές στη Δυτική Αττική

Στον σταθμό φιλοξενίας πυρόπληκτων ζώων στα Μέγαρα ο Νίκος Ανδρουλάκης
Επικαιρότητα
06/08/2026 - 03:46

Στον σταθμό φιλοξενίας πυρόπληκτων ζώων στα Μέγαρα ο Νίκος Ανδρουλάκης

Φωτοευαισθησία: Όταν φάρμακα και καλλυντικά κάνουν το δέρμα πιο ευάλωτο στον ήλιο
Υγεία
31/07/2026 - 20:00

Φωτοευαισθησία: Όταν φάρμακα και καλλυντικά κάνουν το δέρμα πιο ευάλωτο στον ήλιο

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΜΚΕ Γαληνός: Ιατρικές αποστολές σε πέντε νησιά των Δωδεκανήσων και με κινητή μονάδα αιμοδοσίας
Υγεία
26/08/2026 - 17:06
Ένας θάνατος στην Ολλανδία από τον ιό του Δυτικού Νείλου
Επικαιρότητα
26/08/2026 - 16:39
Πολιτική Προστασία: Αυξημένη ετοιμότητα την Πέμπτη για φωτιές σε Αττική, Κρήτη, Εύβοια και νησιά του Αιγαίου
Επικαιρότητα
26/08/2026 - 16:24
Μνημόνιο συνεργασίας με το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης υπέγραψε ο ΠΣΦ
Επικαιρότητα
26/08/2026 - 16:02
Παιδικό άσθμα: Πώς συνδέεται με το λίπος στην κοιλιά – Τι δείχνει νέα μελέτη
Υγεία
26/08/2026 - 15:38
Γεωργιάδης: «Θα αξιοποιηθεί με κάθε τρόπο η "αόρατη" ακίνητη περιουσία του Υπουργείου Υγείας»
Πολιτική Υγείας
26/08/2026 - 15:14
Απόσυρση φαρμάκου κατά του καρκίνου του μαστού από την ελληνική αγορά - Καθησυχαστικό το Υπουργείο
Pharma Policy
26/08/2026 - 14:44
Κονσέρβα τόνου: Πόσο συχνά μπορούμε να τρώμε χωρίς να ανησυχούμε για τον υδράργυρο
Διατροφή
26/08/2026 - 14:30
Φρανκφούρτη: Θάνατος εργαζομένου στο αεροδρόμιο από ελονοσία
Επικαιρότητα
26/08/2026 - 13:47
Καρκίνος στο πάγκρεας: Νέα θεραπεία με mRNA εξάλειψε τους όγκους σε ποντίκια
Υγεία
26/08/2026 - 13:30
Ηλεκτρονικό τσιγάρο: Πόσο αυξάνει τις πιθανότητες διακοπής του καπνίσματος– Τι δείχνει νέα ανασκόπηση
Υγεία
26/08/2026 - 12:30
Θεμιστοκλέους για ιό Δυτικού Νείλου: Δεν παρατηρείται πίεση στα νοσοκομεία
Πολιτική Υγείας
26/08/2026 - 12:15
Γεωργιάδης: Σε πέντε μήνες τα εγκαίνια του Ακτινοθεραπευτικού Κέντρου στο «Σωτηρία»
Πολιτική Υγείας
26/08/2026 - 12:00
Καρκίνος παχέος εντέρου: Ο ρόλος των εξετάσεων αίματος στον προσυμπτωματικό έλεγχο
Υγεία
26/08/2026 - 11:30
Tai chi: Η άσκηση που μπορεί να μειώσει τον πόνο και να ενισχύσει οστά, ύπνο και ψυχική υγεία
Fitness
26/08/2026 - 10:30
Το κελάηδισμα των πουλιών "βάλσαμο" για την ψυχική υγεία...αρκεί να μην υπάρχουν αυτοκίνητα
Ψυχική Υγεία
26/08/2026 - 09:23
Ντόλι Πάρτον: Η σύντομη μάχη με τον καρκίνο και τα προβλήματα υγείας
Επικαιρότητα
26/08/2026 - 08:30
Αντιμέτωπη για τρίτη φορά με τον καρκίνο η Στέλλα Κυριακίδου - «Είναι μέρος της ζωής μου»
Επικαιρότητα
25/08/2026 - 22:12
ΚΚΕ: «Εξοργιστική η επικείμενη απόσυρση φαρμάκου για τον καρκίνο του μαστού»
Πολιτική Υγείας
25/08/2026 - 21:47
Το «σοκ» του Σεπτεμβρίου: Η βιαστική επιστροφή στο γυμναστήριο και στο γραφείο επηρεάζει τη μέση και τον αυχένα
Health Talk
25/08/2026 - 21:24
Έκκληση του ΕΚΕΑ για την εθελοντική αιμοδοσία - «Χρειαζόμαστε 1.000 με 1.200 μονάδες ημερησίως»
Υγεία
25/08/2026 - 20:59
Έκρηξη σαλμονέλας με 306 κρούσματα στο Βέλγιο - Δεν υπήρξαν θάνατοι
Επικαιρότητα
25/08/2026 - 20:42
Νοσοκομείο Χανίων: «Στα πρόθυρα κατάρρευσης η παθολογική κλινική και τα ΤΕΠ»
Πολιτική Υγείας
25/08/2026 - 20:18
Η δυσανεξία στη λακτόζη είναι ο κανόνας για τον άνθρωπο αλλά μετατράπηκε σε «πάθηση»
Διατροφή
25/08/2026 - 19:42
Ενίσχυση των αεροδιακομιδών από τη Λήμνο για τρία χρόνια με ιδιωτική πρωτοβουλία
Πολιτική Υγείας
25/08/2026 - 18:51
Δήμος Θεσσαλονίκης και KIDS SAVE LIVES υπογράφουν μνημόνιο για μια πόλη που θα σώζει ζωές
Επικαιρότητα
25/08/2026 - 18:24
«Ναι» Γεωργιάδη σε αίτημα του ΙΣΑ για δίμηνη παράταση στην εφαρμογή του Ψηφιακού Αποθετηρίου
Πολιτική Υγείας
25/08/2026 - 17:57
Έκτακτη δράση του ΕΕΣ στην Ακρόπολη για την προστασία των επισκεπτών από τον καύσωνα
Επικαιρότητα
25/08/2026 - 17:31
Μιχαηλίδου: Χρηματοδότηση 1,45 εκατ. ευρώ για τη νέα πτέρυγα του Θεραπευτηρίου Ιτέας
Πολιτική Υγείας
25/08/2026 - 17:04
Καύσωνας και τεστοστερόνη: Πώς η βιταμίνη D «σώζει» τους άνδρες
Health Talk
25/08/2026 - 16:44

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Γενικό Νοσοκομείο Πτολεμαΐδας: 27 εκ. ευρώ για τη δημιουργία Κέντρου Ολιστικής Διαχείρισης Καρκίνου στο
Πολιτική Υγείας
24/08/2026 - 10:00
Γεωργιάδης: «Το "δικαίωμα στη λήθη" είναι το μεγαλύτερο πράγμα που πετύχαμε»
Πολιτική Υγείας
24/08/2026 - 13:51
Ενεργειακά ποτά στην εφηβεία: Όταν η «τεχνητή ενέργεια» κρύβει έλλειψη ύπνου
Διατροφή
24/08/2026 - 15:04
Κρίσιμα ερωτήματα από τον ΙΣΑ για την αυξημένη κυκλοφορία του ιού του Δυτικού Νείλου στην Αττική
Πολιτική Υγείας
24/08/2026 - 15:31
Φλεγμονώδης νόσος του εντέρου: Γιατί ορισμένες «υγιεινές» τροφές επιδεινώνουν τη φλεγμονή
Διατροφή
24/08/2026 - 19:11
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo