ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Διάσκεψη για την καλή μεταχείριση των ζώων: Συνεργασία για τη βελτίωση της διαβίωσης τους

Pet
Διάσκεψη για την καλή μεταχείριση των ζώων: Συνεργασία για τη βελτίωση της διαβίωσης τους
Την προσεχή εβδομάδα η επίτροπος Υγείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Στέλλα Κυριακίδου και η γνωστή πρωτευοντολόγος δρ Jane Goodall θα συναντηθούν με ενδιαφερόμενα μέρη που εμπλέκονται σε διάφορες πτυχές της διαχείρισης των ζώων και της παραγωγής τροφίμων, καθώς και με εκπροσώπους οργανώσεων για την καλή μεταχείριση των ζώων, για να συζητήσουν την επικείμενη αναθεώρηση της νομοθεσίας για την καλή μεταχείριση των ζώων.
Πέμπτη, 02/12/2021 - 13:17
News4Health Team News4Health Team

Ο προϊστάμενος της μονάδας για την καλή μεταχείριση των ζώων της ΓΔ SANTE, κ. Andrea Gavinelli, προσβλέπει στη διάσκεψη αυτή και συζητά το έργο που επιτελείται για τη βελτίωση της ζωής εκατομμυρίων ζώων σε ολόκληρη την ΕΕ και πέραν αυτής.

Ποιος είναι ο σκοπός της διάσκεψης αυτής και ποιοι θα συμμετάσχουν;

Επί του παρόντος ασχολούμαστε με ένα φιλόδοξο έργο στο πλαίσιο της στρατηγικής «Από το αγρόκτημα στο πιάτο» για να ανταποκριθούμε στην ανάγκη εκσυγχρονισμού της νομοθεσίας της ΕΕ για την καλή μεταχείριση των ζώων και βελτίωσης της ποιότητάς της, με τρόπο που θα ενσωματώνει τις σημαντικές επιστημονικές εξελίξεις στον τομέα αυτό.

Στο πλαίσιο αυτό, η διάσκεψη των ενδιαφερόμενων μερών για την καλή μεταχείριση των ζώων, η οποία θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 9 Δεκεμβρίου, θα φέρει σε επαφή όλους τους βασικούς συντελεστές για τη βελτίωση της διαβίωσης των ζώων σε ολόκληρη την ΕΕ. Χαίρομαι ιδιαιτέρως που η διάσημη πρωτευοντολόγος δρ Jane Goodall θα συμμετάσχει στην εκδήλωση της προσεχούς εβδομάδας, στο πλευρό της επιτρόπου Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων κ. Στέλλας Κυριακίδου, καθώς και του επιτρόπου Γεωργίας κ. Γιάνους Βοϊτσεχόφσκι, του υπουργού Γεωργίας, Δασών και Τροφίμων της Σλοβενίας κ. Jože Podgoršek και αρκετών μελών του ΕΚ.

Περισσότεροι από 150 συμμετέχοντες θα πάρουν μέρος στη διάσκεψη για την αντιμετώπιση των μελλοντικών προκλήσεων και θα χαιρετίσουν τις αλλαγές στη νομοθεσία για την καλή μεταχείριση των ζώων που αναμένεται να έχουν βαθύ και θετικό αντίκτυπο στα πρότυπα καλής μεταχείρισης των ζώων, τόσο στην Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και πέραν αυτής.

Ποιες δράσεις έχει υλοποιήσει η ΕΕ στον τομέα αυτό μέχρι σήμερα;

Η Ευρωπαϊκή Ένωση είχε πάντα καλές επιδόσεις ως προς την υιοθέτηση αυστηρότατων προτύπων για την καλή μεταχείριση των ζώων. Πράγματι, η ΕΕ έχει δώσει το παράδειγμα σε πολλούς τομείς. Από την έκδοση των πρώτων νομοθετικών πράξεων της ΕΕ για την καλή μεταχείριση των ζώων το 1974, νόμοι, κανονισμοί και πολλές δράσεις που προστατεύουν τα ζώα διευρύνθηκαν συστηματικά και ενισχύθηκαν.

Σήμερα, η ποιότητα ζωής εκατομμυρίων ζώων σε ολόκληρη την ΕΕ έχει βελτιωθεί σε μεγάλο βαθμό χάρη στις προσπάθειες αυτές. Ωστόσο, δεν θέλουμε να σταματήσουμε εδώ. Θέλουμε να συνεχίσουμε να κάνουμε βελτιώσεις, και οι πολίτες της ΕΕ βρίσκονται μαζί μας στο θέμα αυτό.

Είναι γεγονός ότι πάνω από ένα εκατομμύριο πολίτες της ΕΕ συντάχθηκαν με τη φετινή Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Πολιτών: «End the Cage Age» (Τέλος στα Κλουβιά), με την οποία ζητούν να καταργηθεί σταδιακά η χρήση των κλωβών για ορισμένα εκτρεφόμενα ζώα και, τελικά, να απαγορευτεί εντελώς. Ακούσαμε το αίτημα και δεσμευτήκαμε να υποβάλουμε πρόταση έως το τέλος του 2023 για τη σταδιακή κατάργηση του εγκλωβισμού ορισμένων ζώων. Η επικείμενη αναθεώρηση της νομοθεσίας για την καλή μεταχείριση των ζώων αποτελεί ένα ακόμη άλμα προόδου σε σχέση με την ήδη θετική εξέλιξη.

Ποια είναι τα θέματα με τα οποία ασχολείται επί του παρόντος η Επιτροπή στον τομέα αυτό και τι ετοιμάζει;

Πέρυσι —εν μέσω παγκόσμιας πανδημίας, και συγκεκριμένα τον Οκτώβριο του 2020 — εγκρίθηκε και υιοθετήθηκε από το Συμβούλιο η στρατηγική «Από το αγρόκτημα στο πιάτο». Όλες οι δράσεις για την καλή μεταχείριση των ζώων που προβλέπονται από τη στρατηγική προχωρούν όπως έχει προγραμματιστεί.

Σύμφωνα με τη στρατηγική, η καλή μεταχείριση των ζώων χρήζει ιδιαίτερης προσοχής, συμπεριλαμβανομένης της πλήρους αναθεώρησης της νομοθεσίας έως το τέλος του 2023. Στο πλαίσιο της στρατηγικής της ΕΕ «Από το αγρόκτημα στο πιάτο», η Επιτροπή θα αναθεωρήσει πέντε οδηγίες και δύο κανονισμούς που αφορούν την προστασία των ζώων στις εκμεταλλεύσεις, κατά τη μεταφορά και κατά τη σφαγή. Η διάσκεψη της επόμενης εβδομάδας θα συμβάλει επίσης στη διαμόρφωση αυτών των αναθεωρήσεων. Η διαδικασία αξιολόγησης της ισχύουσας νομοθεσίας, γνωστή ως «έλεγχος καταλληλότητας», θα ολοκληρωθεί το 2022 και αμέσως μετά, έως το τέλος του 2023, θα εκπονηθεί εκτίμηση επιπτώσεων για την υποστήριξη των εν λόγω προτάσεων της Επιτροπής.

Επιπλέον, τον Ιούνιο του τρέχοντος έτους, η Επιτροπή ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) να εκπονήσει σειρά επιστημονικών γνωμοδοτήσεων σχετικά με την ισχύουσα νομοθεσία και για τα είδη εκτρεφόμενων ζώων για τα οποία δεν υπάρχει σήμερα ειδική νομοθεσία. Οι εν λόγω γνώμες αναμένεται να εκδοθούν μεταξύ Ιουνίου 2022 και Μαρτίου 2023.

Έχουμε επίσης δεσμευτεί, στο πλαίσιο της στρατηγικής «Από το αγρόκτημα στο πιάτο», να εξετάσουμε πιθανές επιλογές για τη θέσπιση ευρωπαϊκού σήματος για την καλή μεταχείριση των ζώων. Υπάρχουν ήδη αρκετά σήματα για την καλή μεταχείριση των ζώων στην ΕΕ και η Επιτροπή έχει δρομολογήσει εξωτερική μελέτη για την υποστήριξη του έργου της.

Ποιες είναι οι μελλοντικές φιλοδοξίες της ΕΕ στον τομέα της καλής μεταχείρισης των ζώων;

Οι επιστημονικές γνώμες που θα εκδώσει η EFSA θα βοηθήσουν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην αναθεώρηση της νομοθεσίας για την καλή μεταχείριση των ζώων. Οι αναθεωρήσεις αυτές θα αφορούν ιδίως τη μεταφορά, ιδίως όσον αφορά την καλή μεταχείριση των κοτόπουλων κρεατοπαραγωγής και των ωοπαραγωγών ορνίθων, των μόσχων, των χοίρων και των αγελάδων γαλακτοπαραγωγής, καθώς και τις συνθήκες στέγασης και ιδίως την καλή μεταχείριση των παπιών, των χηνών και των ορτυκιών.

Επίσης, η Επιτροπή έχει διαβιβάσει χάρτη πορείας στην EFSA στον οποίο συνοψίζονται οι εντολές για την καλή μεταχείριση των ζώων που σκοπεύει να αποστείλει στην EFSA μεταξύ 2023 και 2028 για την ανάπτυξη ειδικών απαιτήσεων για την καλή μεταχείριση άλλων ζωικών ειδών που δεν καλύπτονται ακόμη από την ισχύουσα νομοθεσία. Η πρωτοβουλία αυτή απαντά στη δέσμευση της στρατηγικής «Από το αγρόκτημα στο πιάτο» για διεύρυνση του πεδίου εφαρμογής της ισχύουσας νομοθεσίας.

Με τον τρόπο αυτό θα διασφαλιστεί ότι θα συνεχιστεί η πρόοδος που έχει σημειωθεί για τη βελτίωση της καλής μεταχείρισης των ζώων και ότι τα ζώα στην ΕΕ αντιμετωπίζονται με αξιοπρέπεια, σεβασμό και συμπόνια. Πρόκειται για κάτι για το οποίο η Επιτροπή ενδιαφέρεται ζωηρά και το ζητούν και οι πολίτες και τα ενδιαφερόμενα μέρη.

Τελευταία τροποποίηση στις 02/12/2021 - 15:01
  • ΔΙΑΣΚΕΨΗ
  • ΖΩΑ
  • ΚΥΡΙΑΚΙΔΟΥ
  • ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
  • ΚΟΜΙΣΙΟΝ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Dog TV: Τώρα και ο σκύλος σου μπορεί να βλέπει στην τηλεόραση «σειρές» προσαρμοσμένες στα γούστα του (βίντεο)
Dog TV: Τώρα και ο σκύλος σου μπορεί να βλέπει στην τηλεόραση «σειρές» προσαρμοσμένες στα γούστα του (βίντεο) 05 Νοεμβρίου 2021
Υπέροχα πλάσματα σας περιμένουν να τα υιοθετήσετε 10 Δεκεμβρίου 2021
Υπέροχα πλάσματα σας περιμένουν να τα υιοθετήσετε

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Η Επιτροπή Υγειονομικής Ασφάλειας της ΕΕ ενέκρινε νέες γνωμοδοτήσεις για τα νοσήματα από κουνούπια
Πολιτική Υγείας
29/10/2026 - 17:54

Η Επιτροπή Υγειονομικής Ασφάλειας της ΕΕ ενέκρινε νέες γνωμοδοτήσεις για τα νοσήματα από κουνούπια

Στο μικροσκόπιο ο ιός Shamonda που προκάλεσε τον πρώτο θάνατο ανθρώπου στη Γαλλία - Τι είναι και πως μεταδίδεται
Υγεία
23/10/2026 - 11:58

Στο μικροσκόπιο ο ιός Shamonda που προκάλεσε τον πρώτο θάνατο ανθρώπου στη Γαλλία - Τι είναι και πως μεταδίδεται

ΕΕ-UNICEF: Τέσσερις ερωταπαντήσεις για νέο εργαλείο πρόληψης που αφορά την υγεία και την ευημερία των παιδιών
Ψυχική Υγεία
23/10/2026 - 09:49

ΕΕ-UNICEF: Τέσσερις ερωταπαντήσεις για νέο εργαλείο πρόληψης που αφορά την υγεία και την ευημερία των παιδιών

Κονδύλια 680 εκατ. ευρώ από την Κομισιόν για το πρόγραμμα εργασίας EU4Health - Οι πέντε προτεραιότητες της ΕΕ
Πολιτική Υγείας
16/10/2026 - 03:47

Κονδύλια 680 εκατ. ευρώ από την Κομισιόν για το πρόγραμμα εργασίας EU4Health - Οι πέντε προτεραιότητες της ΕΕ

Ευρωκοινοβούλιο: Νομοθετική πρόταση για την καλύτερη προστασία της ψυχικής και σωματικής υγείας των εργαζομένων
Επικαιρότητα
06/10/2026 - 16:38

Ευρωκοινοβούλιο: Νομοθετική πρόταση για την καλύτερη προστασία της ψυχικής και σωματικής υγείας των εργαζομένων

Η Κομισιόν παρακολουθεί «πολύ στενά» την υπόθεση της πνευμονικής πανώλης στη Ρωσία
Επικαιρότητα
05/10/2026 - 20:29

Η Κομισιόν παρακολουθεί «πολύ στενά» την υπόθεση της πνευμονικής πανώλης στη Ρωσία

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Παιδικός αθλητισμός: Πώς θα καταλάβουν οι γονείς ότι η προπόνηση σταματάει να κάνει καλό
Fitness
07/11/2026 - 09:00
«Τα Αόρατα Αδέλφια των Σπάνιων Νοσημάτων»: Ημερίδα για τα βιώματα των υγιών παιδιών της οικογένειας
Patient Talk
06/11/2026 - 22:00
Γεωργιάδης: Νέο φάρμακο για τον μεταστατικό καρκίνο του παγκρέατος διατίθεται δωρεάν στην Ελλάδα
Pharma Policy
06/11/2026 - 21:23
Επιθανάτιες εμπειρίες: Τα κοινά σημεία που αναδεικνύουν τα σχέδια 50 ανθρώπων που τις έζησαν
Ψυχική Υγεία
06/11/2026 - 21:00
Αγαπηδάκη: Στρατηγική επιλογή η συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση για την πρόληψη
Πολιτική Υγείας
06/11/2026 - 20:20
Εμμηνόπαυση: Αυτά που μια γυναίκα δεν πρέπει να αντέχει χωρίς να ζητήσει βοήθεια
Health Talk
06/11/2026 - 20:00
ΟΠΕΚΑ: Άμεση διερεύνηση των καταγγελιών για τα σχολικά γεύματα σε Αιγάλεω και Πέραμα
Πολιτική Υγείας
06/11/2026 - 19:38
ΗΠΑ: Αύξηση αιμορραγικών επεισοδίων σε βρέφη - Ο ρόλος της βιταμίνης Κ και της καχυποψίας των γονιών
Υγεία
06/11/2026 - 19:00
Γρίπη των πτηνών στη Γερμανία: Εντοπίστηκε μολυσμένη άγρια χήνα στο Βρανδεμβούργο
Pet
06/11/2026 - 18:16
Συνάντηση οδοντιάτρων - Γεωργιάδη: Στο επίκεντρο το Dentist Pass και η Οδοντιατρική Δεοντολογία
Πολιτική Υγείας
06/11/2026 - 18:00
ΟΕΝΓΕ: Προσφυγή στα δικαστήρια για την ηλεκτρονική συνταγογράφηση στα νοσοκομεία
Πολιτική Υγείας
06/11/2026 - 17:29
Νέο ασύρματο εμφύτευμα απομακρύνει τη γλυκόζη από το αίμα
Υγεία
06/11/2026 - 17:00
Υγεία των οστών: Η πρόληψη αρχίζει πριν από το πρώτο κάταγμα
Health Talk
06/11/2026 - 16:06
Θεσσαλονίκη: Ξεπέρασαν τις είκοσι οι μεταμοσχεύσεις οργάνων που έγιναν στο Ιπποκράτειο τον Οκτώβριο
Υγεία
06/11/2026 - 15:28
Οι νέοι δρόμοι της επιστήμης για τον διαβήτη, την παχυσαρκία και την καρδιαγγειακή υγεία
Υγεία
06/11/2026 - 14:54
Η «Φλόγα» ζητεί από τους πολίτες να είναι προσεκτικοί με τους διαδικτυακούς εράνους
Patient Talk
06/11/2026 - 14:16
ΗΠΑ: Και δεύτερος θάνατος βρέφους που είχε προσβληθεί από ιλαρά
Επικαιρότητα
06/11/2026 - 13:47
Όταν το ντύσιμο γίνεται μια δύσκολη εξίσωση - Η ψυχολογία πίσω από την κρίση της χειμερινής γκαρνταρόμπας
Ψυχική Υγεία
06/11/2026 - 13:13
Οι μακροχρόνιες ενδοκρινολογικές επιπτώσεις των αντικαρκινικών θεραπειών
Υγεία
06/11/2026 - 12:26
Χάκερς «χτύπησαν» το email του Άδωνι Γεωργιάδη - Παρήγγειλαν ακριβά αυτοκίνητα και όπλα
Επικαιρότητα
06/11/2026 - 12:07
Ειδικό επιχειρησιακό σχέδιο του ΕΚΑΒ για τον 43ο Αυθεντικό Μαραθώνιο της Αθήνας
Επικαιρότητα
06/11/2026 - 11:49
Καρκίνος παγκρέατος: Οι νεότερες εξελίξεις στην αντιμετώπιση μιας από τις πιο δύσκολες κακοήθειες
Health Talk
06/11/2026 - 11:23
Δύο συλλήψεις στη Θεσσαλονίκη για παράνομο οίκο ευγηρίας
Επικαιρότητα
06/11/2026 - 10:36
Εννέα tips για να υποστηρίξετε τη μακροζωία σας χωρίς κόπο και περιττά έξοδα
Υγεία
06/11/2026 - 10:19
Η αποτελεσματικότητα της άσκησης σε συσκευές αναρρίχησης σκάλας
Fitness
06/11/2026 - 09:16
Δύο νέα υποψήφια εμβόλια κατά του Έμπολα μπαίνουν στις δοκιμές - Προχωρά η έρευνα για τις θεραπείες
Υγεία
06/11/2026 - 08:38
Η εξάπλωση των θεραπειών GLP-1 και το διπλό στίγμα που προκαλούν για τους χρήστες
Health Talk
06/11/2026 - 08:06
Στις 23 και 24 Νοεμβρίου το 5ο Πανελλήνιο Συνέδριο του ΕΛ.ΙΝ.Υ.Α.Ε. για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων
Επικαιρότητα
06/11/2026 - 07:26
Ξεκίνησαν οι εργασίες του 11ου συνεδρίου οδοντιατρικού τομέα του 251ΓΝΑ
Επικαιρότητα
06/11/2026 - 03:48
Συμβουλευτικό Πολυϊατρείο στον δήμο Λυκόβρυσης-Πεύκης με εθελοντές ιατρούς και επιστήμονες υγείας
Πολιτική Υγείας
06/11/2026 - 00:09

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η ώρα που πέφτουμε για ύπνο μπορεί να επηρεάζει το σωματικό βάρος
Υγεία
04/11/2026 - 11:00
Pfizer Hellas: Νέα πρωτοβουλία για την ενημέρωση του κοινού γύρω από τις κλινικές μελέτες
Pharma News
04/11/2026 - 11:15
ΠΟΕΡΓΙ: «Η Ιατρική δεν είναι υπηρεσία κατανάλωσης – Η αξιοπρέπεια του γιατρού δεν βαθμολογείται»
Πολιτική Υγείας
04/11/2026 - 20:23
Μήλα, γιαούρτι, ζυμαρικά ολικής άλεσης και ασκήσεις με βάρη για τη διαχείριση της χοληστερόλης
Διατροφή
04/11/2026 - 20:54
Νέο σύστημα αξονικής τομογραφίας με καταμέτρηση φωτονίων στην Ελλάδα από την GE HealthCare
Υπηρεσίες Υγείας
04/11/2026 - 16:54
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo