ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Διάσκεψη για την καλή μεταχείριση των ζώων: Συνεργασία για τη βελτίωση της διαβίωσης τους

Pet
Διάσκεψη για την καλή μεταχείριση των ζώων: Συνεργασία για τη βελτίωση της διαβίωσης τους
Την προσεχή εβδομάδα η επίτροπος Υγείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Στέλλα Κυριακίδου και η γνωστή πρωτευοντολόγος δρ Jane Goodall θα συναντηθούν με ενδιαφερόμενα μέρη που εμπλέκονται σε διάφορες πτυχές της διαχείρισης των ζώων και της παραγωγής τροφίμων, καθώς και με εκπροσώπους οργανώσεων για την καλή μεταχείριση των ζώων, για να συζητήσουν την επικείμενη αναθεώρηση της νομοθεσίας για την καλή μεταχείριση των ζώων.
Πέμπτη, 02/12/2021 - 13:17
News4Health Team News4Health Team

Ο προϊστάμενος της μονάδας για την καλή μεταχείριση των ζώων της ΓΔ SANTE, κ. Andrea Gavinelli, προσβλέπει στη διάσκεψη αυτή και συζητά το έργο που επιτελείται για τη βελτίωση της ζωής εκατομμυρίων ζώων σε ολόκληρη την ΕΕ και πέραν αυτής.

Ποιος είναι ο σκοπός της διάσκεψης αυτής και ποιοι θα συμμετάσχουν;

Επί του παρόντος ασχολούμαστε με ένα φιλόδοξο έργο στο πλαίσιο της στρατηγικής «Από το αγρόκτημα στο πιάτο» για να ανταποκριθούμε στην ανάγκη εκσυγχρονισμού της νομοθεσίας της ΕΕ για την καλή μεταχείριση των ζώων και βελτίωσης της ποιότητάς της, με τρόπο που θα ενσωματώνει τις σημαντικές επιστημονικές εξελίξεις στον τομέα αυτό.

Στο πλαίσιο αυτό, η διάσκεψη των ενδιαφερόμενων μερών για την καλή μεταχείριση των ζώων, η οποία θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 9 Δεκεμβρίου, θα φέρει σε επαφή όλους τους βασικούς συντελεστές για τη βελτίωση της διαβίωσης των ζώων σε ολόκληρη την ΕΕ. Χαίρομαι ιδιαιτέρως που η διάσημη πρωτευοντολόγος δρ Jane Goodall θα συμμετάσχει στην εκδήλωση της προσεχούς εβδομάδας, στο πλευρό της επιτρόπου Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων κ. Στέλλας Κυριακίδου, καθώς και του επιτρόπου Γεωργίας κ. Γιάνους Βοϊτσεχόφσκι, του υπουργού Γεωργίας, Δασών και Τροφίμων της Σλοβενίας κ. Jože Podgoršek και αρκετών μελών του ΕΚ.

Περισσότεροι από 150 συμμετέχοντες θα πάρουν μέρος στη διάσκεψη για την αντιμετώπιση των μελλοντικών προκλήσεων και θα χαιρετίσουν τις αλλαγές στη νομοθεσία για την καλή μεταχείριση των ζώων που αναμένεται να έχουν βαθύ και θετικό αντίκτυπο στα πρότυπα καλής μεταχείρισης των ζώων, τόσο στην Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και πέραν αυτής.

Ποιες δράσεις έχει υλοποιήσει η ΕΕ στον τομέα αυτό μέχρι σήμερα;

Η Ευρωπαϊκή Ένωση είχε πάντα καλές επιδόσεις ως προς την υιοθέτηση αυστηρότατων προτύπων για την καλή μεταχείριση των ζώων. Πράγματι, η ΕΕ έχει δώσει το παράδειγμα σε πολλούς τομείς. Από την έκδοση των πρώτων νομοθετικών πράξεων της ΕΕ για την καλή μεταχείριση των ζώων το 1974, νόμοι, κανονισμοί και πολλές δράσεις που προστατεύουν τα ζώα διευρύνθηκαν συστηματικά και ενισχύθηκαν.

Σήμερα, η ποιότητα ζωής εκατομμυρίων ζώων σε ολόκληρη την ΕΕ έχει βελτιωθεί σε μεγάλο βαθμό χάρη στις προσπάθειες αυτές. Ωστόσο, δεν θέλουμε να σταματήσουμε εδώ. Θέλουμε να συνεχίσουμε να κάνουμε βελτιώσεις, και οι πολίτες της ΕΕ βρίσκονται μαζί μας στο θέμα αυτό.

Είναι γεγονός ότι πάνω από ένα εκατομμύριο πολίτες της ΕΕ συντάχθηκαν με τη φετινή Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Πολιτών: «End the Cage Age» (Τέλος στα Κλουβιά), με την οποία ζητούν να καταργηθεί σταδιακά η χρήση των κλωβών για ορισμένα εκτρεφόμενα ζώα και, τελικά, να απαγορευτεί εντελώς. Ακούσαμε το αίτημα και δεσμευτήκαμε να υποβάλουμε πρόταση έως το τέλος του 2023 για τη σταδιακή κατάργηση του εγκλωβισμού ορισμένων ζώων. Η επικείμενη αναθεώρηση της νομοθεσίας για την καλή μεταχείριση των ζώων αποτελεί ένα ακόμη άλμα προόδου σε σχέση με την ήδη θετική εξέλιξη.

Ποια είναι τα θέματα με τα οποία ασχολείται επί του παρόντος η Επιτροπή στον τομέα αυτό και τι ετοιμάζει;

Πέρυσι —εν μέσω παγκόσμιας πανδημίας, και συγκεκριμένα τον Οκτώβριο του 2020 — εγκρίθηκε και υιοθετήθηκε από το Συμβούλιο η στρατηγική «Από το αγρόκτημα στο πιάτο». Όλες οι δράσεις για την καλή μεταχείριση των ζώων που προβλέπονται από τη στρατηγική προχωρούν όπως έχει προγραμματιστεί.

Σύμφωνα με τη στρατηγική, η καλή μεταχείριση των ζώων χρήζει ιδιαίτερης προσοχής, συμπεριλαμβανομένης της πλήρους αναθεώρησης της νομοθεσίας έως το τέλος του 2023. Στο πλαίσιο της στρατηγικής της ΕΕ «Από το αγρόκτημα στο πιάτο», η Επιτροπή θα αναθεωρήσει πέντε οδηγίες και δύο κανονισμούς που αφορούν την προστασία των ζώων στις εκμεταλλεύσεις, κατά τη μεταφορά και κατά τη σφαγή. Η διάσκεψη της επόμενης εβδομάδας θα συμβάλει επίσης στη διαμόρφωση αυτών των αναθεωρήσεων. Η διαδικασία αξιολόγησης της ισχύουσας νομοθεσίας, γνωστή ως «έλεγχος καταλληλότητας», θα ολοκληρωθεί το 2022 και αμέσως μετά, έως το τέλος του 2023, θα εκπονηθεί εκτίμηση επιπτώσεων για την υποστήριξη των εν λόγω προτάσεων της Επιτροπής.

Επιπλέον, τον Ιούνιο του τρέχοντος έτους, η Επιτροπή ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) να εκπονήσει σειρά επιστημονικών γνωμοδοτήσεων σχετικά με την ισχύουσα νομοθεσία και για τα είδη εκτρεφόμενων ζώων για τα οποία δεν υπάρχει σήμερα ειδική νομοθεσία. Οι εν λόγω γνώμες αναμένεται να εκδοθούν μεταξύ Ιουνίου 2022 και Μαρτίου 2023.

Έχουμε επίσης δεσμευτεί, στο πλαίσιο της στρατηγικής «Από το αγρόκτημα στο πιάτο», να εξετάσουμε πιθανές επιλογές για τη θέσπιση ευρωπαϊκού σήματος για την καλή μεταχείριση των ζώων. Υπάρχουν ήδη αρκετά σήματα για την καλή μεταχείριση των ζώων στην ΕΕ και η Επιτροπή έχει δρομολογήσει εξωτερική μελέτη για την υποστήριξη του έργου της.

Ποιες είναι οι μελλοντικές φιλοδοξίες της ΕΕ στον τομέα της καλής μεταχείρισης των ζώων;

Οι επιστημονικές γνώμες που θα εκδώσει η EFSA θα βοηθήσουν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην αναθεώρηση της νομοθεσίας για την καλή μεταχείριση των ζώων. Οι αναθεωρήσεις αυτές θα αφορούν ιδίως τη μεταφορά, ιδίως όσον αφορά την καλή μεταχείριση των κοτόπουλων κρεατοπαραγωγής και των ωοπαραγωγών ορνίθων, των μόσχων, των χοίρων και των αγελάδων γαλακτοπαραγωγής, καθώς και τις συνθήκες στέγασης και ιδίως την καλή μεταχείριση των παπιών, των χηνών και των ορτυκιών.

Επίσης, η Επιτροπή έχει διαβιβάσει χάρτη πορείας στην EFSA στον οποίο συνοψίζονται οι εντολές για την καλή μεταχείριση των ζώων που σκοπεύει να αποστείλει στην EFSA μεταξύ 2023 και 2028 για την ανάπτυξη ειδικών απαιτήσεων για την καλή μεταχείριση άλλων ζωικών ειδών που δεν καλύπτονται ακόμη από την ισχύουσα νομοθεσία. Η πρωτοβουλία αυτή απαντά στη δέσμευση της στρατηγικής «Από το αγρόκτημα στο πιάτο» για διεύρυνση του πεδίου εφαρμογής της ισχύουσας νομοθεσίας.

Με τον τρόπο αυτό θα διασφαλιστεί ότι θα συνεχιστεί η πρόοδος που έχει σημειωθεί για τη βελτίωση της καλής μεταχείρισης των ζώων και ότι τα ζώα στην ΕΕ αντιμετωπίζονται με αξιοπρέπεια, σεβασμό και συμπόνια. Πρόκειται για κάτι για το οποίο η Επιτροπή ενδιαφέρεται ζωηρά και το ζητούν και οι πολίτες και τα ενδιαφερόμενα μέρη.

Τελευταία τροποποίηση στις 02/12/2021 - 15:01
  • ΔΙΑΣΚΕΨΗ
  • ΖΩΑ
  • ΚΥΡΙΑΚΙΔΟΥ
  • ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
  • ΚΟΜΙΣΙΟΝ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Dog TV: Τώρα και ο σκύλος σου μπορεί να βλέπει στην τηλεόραση «σειρές» προσαρμοσμένες στα γούστα του (βίντεο)
Dog TV: Τώρα και ο σκύλος σου μπορεί να βλέπει στην τηλεόραση «σειρές» προσαρμοσμένες στα γούστα του (βίντεο) 05 Νοεμβρίου 2021
Υπέροχα πλάσματα σας περιμένουν να τα υιοθετήσετε 10 Δεκεμβρίου 2021
Υπέροχα πλάσματα σας περιμένουν να τα υιοθετήσετε

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου: Οι 14 συστάσεις για την πρόληψη και τη βελτίωση της υγείας
Πολιτική Υγείας
03/02/2026 - 17:18

Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου: Οι 14 συστάσεις για την πρόληψη και τη βελτίωση της υγείας

Σύσταση Κομισιόν στην Ελλάδα για τις διατάξεις οδηγίας σχετικά με τη σεξουαλική κακοποίηση παιδιών
Επικαιρότητα
30/01/2026 - 18:32

Σύσταση Κομισιόν στην Ελλάδα για τις διατάξεις οδηγίας σχετικά με τη σεξουαλική κακοποίηση παιδιών

Ο φόβος των ανθρώπων μπορεί να επηρεάσει την αντίδραση ενός αλόγου
Pet
16/01/2026 - 13:00

Ο φόβος των ανθρώπων μπορεί να επηρεάσει την αντίδραση ενός αλόγου

Κομισιόν: Τι κερδίζει ο Ευρωπαίος πολίτης από την απλοποίηση των κανονισμών για τις ιατρικές συσκευές
Pharma Policy
15/01/2026 - 17:08

Κομισιόν: Τι κερδίζει ο Ευρωπαίος πολίτης από την απλοποίηση των κανονισμών για τις ιατρικές συσκευές

Παντοτινά χημικά: H EE επιβάλλει έλεγχο των επιπέδων τους στο πόσιμο νερό σε όλα τα κράτη- μέλη
Πολιτική Υγείας
13/01/2026 - 15:00

Παντοτινά χημικά: H EE επιβάλλει έλεγχο των επιπέδων τους στο πόσιμο νερό σε όλα τα κράτη- μέλη

Εορταστική εκδήλωση της Περιφέρειας Αττικής για τους τετράποδους φίλους μας
Pet
30/12/2025 - 16:17

Εορταστική εκδήλωση της Περιφέρειας Αττικής για τους τετράποδους φίλους μας

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Γεωργιάδης: Αύξηση ρεκόρ στα ΤΕΠ τον Ιανουάριο – Πάνω από 100.000 περιστατικά λόγω ιώσεων
Πολιτική Υγείας
12/02/2026 - 09:24
ΠΙΣ: Νέα ψηφιακή πλατφόρμα για καταχώριση και αναζήτηση θέσεων εργασίας ιατρών
Digital Health
12/02/2026 - 09:08
H Τσικνοπέμπτη στην εποχή της πρωτεϊνολαγνείας
Διατροφή
12/02/2026 - 09:00
ΗΠΑ: Πέθανε στα 48 του από καρκίνο του παχέος εντέρου ο ηθοποιός Τζέιμς Βαν Ντερ Μπικ
Επικαιρότητα
11/02/2026 - 23:08
Βαρύ πένθος στην Κυπαρισσία - Ξεψύχησε από ανακοπή καρδιάς τρίχρονο παιδί
Επικαιρότητα
11/02/2026 - 22:37
Καρκίνος μαστού: Ο σύλλογος «Άλμα Ζωής» διοργανώνει το 3ο συνέδριο ασθενών
Patient Talk
11/02/2026 - 22:09
Έρχεται 48ωρη κακοκαιρία: Οι περιοχές που βρίσκονται σε «κόκκινο» συναγερμό
Επικαιρότητα
11/02/2026 - 21:42
Θεσσαλονίκη: Οφέλη και κίνδυνοι από τη χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης στην Υγεία
Digital Health
11/02/2026 - 20:54
Διεθνής Ημέρα Προφυλακτικού: Μήνυμα πρόληψης για τα ΣΜΝ και τις ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες
Υπηρεσίες Υγείας
11/02/2026 - 20:33
ΗΠΑ: Στα δικαστήρια ο επικεφαλής του Instagram για υπόθεση εθισμού των νέων στα social media
Επικαιρότητα
11/02/2026 - 19:58
Και τρίτος θάνατος μωρού από ύποπτο βρεφικό γάλα στη Γαλλία
Επικαιρότητα
11/02/2026 - 19:34
Ελληνική Εταιρεία Νόσου Alzheimer: Μουσικό αφιέρωμα στη μνήμη, την ιστορία και την πολιτιστική ταυτότητα
Επικαιρότητα
11/02/2026 - 19:09
Επτά άγνωστες αιτίες που προκαλούν το σύνδρομο του καρπιαίου σωλήνα
Health Talk
11/02/2026 - 18:47
Πείνα και μυρωδιές: Η σύνδεση μύτης εγκεφάλου επηρεάζει και περιορίζει την όρεξη
Διατροφή
11/02/2026 - 17:57
Συνεργασία Δήμου Αθηναίων και Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας για τους ογκολογικούς ασθενείς
Πολιτική Υγείας
11/02/2026 - 17:32
Βενιζέλειο: Νέα δωρεά ζωής με νεφρό και κερατοειδή ασθενούς που κατέληξε στη ΜΕΘ
Επικαιρότητα
11/02/2026 - 17:08
Εκπαιδευτική ημερίδα του ΕΟΔΥ για τη διαχείριση ποιότητας και την προετοιμασία πιστοποίησης κατά ISO
Πολιτική Υγείας
11/02/2026 - 16:52
Νοσοκομείο «Παπανικολάου»: Δωρεάν κλινικές εξετάσεις για καρκίνο στόματος, προσώπου και τραχήλου
Υγεία
11/02/2026 - 16:34
Σε τροχιά καινοτομίας και βιωσιμότητας η διοργάνωση Συνεδρίων και στην Ελλάδα
Επικαιρότητα
11/02/2026 - 16:17
Πρόωρη ωοθηκική ανεπάρκεια: Φάρμακο για τα νεφρά μπορεί να βοηθήσει στην αποκατάσταση της γονιμότητας
Υγεία
11/02/2026 - 16:00
Παγκόσμια Ημέρα για τον καρκίνο της παιδικής ηλικίας: Κάθε χρόνο στην Ελλάδα νοσούν 300-350 παιδιά και έφηβοι
Patient Talk
11/02/2026 - 15:43
ΕΛΕΜΑ: Προχωράει με επιτυχία το επιμορφωτικό πρόγραμμα στο φαρμακευτικό Market Access
Pharma Policy
11/02/2026 - 15:18
Εγκεφαλική ομίχλη: Επτά τρόποι να ...ξεθολώσετε το μυαλό σας
Υγεία
11/02/2026 - 14:00
Τα υψηλά επίπεδα τεστοστερόνης στο αίμα αυξάνουν τον κίνδυνο στεφανιαίας νόσου στους άνδρες
Υγεία
11/02/2026 - 13:00
Κατάθλιψη: Ποιες μορφές άσκησης αποδεικνύονται "φάρμακο"
Ψυχική Υγεία
11/02/2026 - 12:01
Τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα αυξάνουν τον κίνδυνο θνησιμότητας σε επιζώντες καρκίνου
Διατροφή
11/02/2026 - 11:28
Γιατί η COVID-19 προκάλεσε περισσότερους θανάτους ασθενών με καρκίνο
Υγεία
11/02/2026 - 11:00
Καταρράκτης: 94 εκατ. οι πάσχοντες παγκοσμίως - Οι μισοί δεν έχουν πρόσβαση σε χειρουργική επέμβαση (ΠΟΥ)
Πολιτική Υγείας
11/02/2026 - 10:00
H FDA αρνήθηκε να εξετάσει αίτημα της Moderna για νέο αντιγριπικό εμβόλιο
Pharma Policy
11/02/2026 - 09:27
Η θεραπευτική δράση τοξικών φυτών - Γιατί όλα κρίνονται στη δόση!
Υγεία
11/02/2026 - 09:00

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πρωτοπαθώς προϊούσα σκλήρυνση κατά πλάκας: Θετικά αποτελέσματα από νέο φάρμακο της Roche
Pharma News
09/02/2026 - 11:00
Γεωργιάδης: Μέσα στο 2026 όλοι οι νοσηλευτές θα μπουν στα βαρέα και ανθυγιεινά
Πολιτική Υγείας
09/02/2026 - 13:18
Μαρινάκης: Υπεγράφη η διάθεση ΦΥΚ από ιδιωτικά φαρμακεία
Πολιτική Υγείας
09/02/2026 - 13:45
Το Κέντρο Όρασης Ηπείρου εντάσσεται στο δίκτυο της Ελβετικής Sanoptis
Υπηρεσίες Υγείας
09/02/2026 - 18:11
Bain & Company: Οι ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες συμμετέχουν ενεργά στις εφοδιαστικές αλυσίδες
Pharma News
09/02/2026 - 20:14
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo