ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Διάσκεψη για την καλή μεταχείριση των ζώων: Συνεργασία για τη βελτίωση της διαβίωσης τους

Pet
Διάσκεψη για την καλή μεταχείριση των ζώων: Συνεργασία για τη βελτίωση της διαβίωσης τους
Την προσεχή εβδομάδα η επίτροπος Υγείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Στέλλα Κυριακίδου και η γνωστή πρωτευοντολόγος δρ Jane Goodall θα συναντηθούν με ενδιαφερόμενα μέρη που εμπλέκονται σε διάφορες πτυχές της διαχείρισης των ζώων και της παραγωγής τροφίμων, καθώς και με εκπροσώπους οργανώσεων για την καλή μεταχείριση των ζώων, για να συζητήσουν την επικείμενη αναθεώρηση της νομοθεσίας για την καλή μεταχείριση των ζώων.
Πέμπτη, 02/12/2021 - 13:17
News4Health Team News4Health Team

Ο προϊστάμενος της μονάδας για την καλή μεταχείριση των ζώων της ΓΔ SANTE, κ. Andrea Gavinelli, προσβλέπει στη διάσκεψη αυτή και συζητά το έργο που επιτελείται για τη βελτίωση της ζωής εκατομμυρίων ζώων σε ολόκληρη την ΕΕ και πέραν αυτής.

Ποιος είναι ο σκοπός της διάσκεψης αυτής και ποιοι θα συμμετάσχουν;

Επί του παρόντος ασχολούμαστε με ένα φιλόδοξο έργο στο πλαίσιο της στρατηγικής «Από το αγρόκτημα στο πιάτο» για να ανταποκριθούμε στην ανάγκη εκσυγχρονισμού της νομοθεσίας της ΕΕ για την καλή μεταχείριση των ζώων και βελτίωσης της ποιότητάς της, με τρόπο που θα ενσωματώνει τις σημαντικές επιστημονικές εξελίξεις στον τομέα αυτό.

Στο πλαίσιο αυτό, η διάσκεψη των ενδιαφερόμενων μερών για την καλή μεταχείριση των ζώων, η οποία θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 9 Δεκεμβρίου, θα φέρει σε επαφή όλους τους βασικούς συντελεστές για τη βελτίωση της διαβίωσης των ζώων σε ολόκληρη την ΕΕ. Χαίρομαι ιδιαιτέρως που η διάσημη πρωτευοντολόγος δρ Jane Goodall θα συμμετάσχει στην εκδήλωση της προσεχούς εβδομάδας, στο πλευρό της επιτρόπου Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων κ. Στέλλας Κυριακίδου, καθώς και του επιτρόπου Γεωργίας κ. Γιάνους Βοϊτσεχόφσκι, του υπουργού Γεωργίας, Δασών και Τροφίμων της Σλοβενίας κ. Jože Podgoršek και αρκετών μελών του ΕΚ.

Περισσότεροι από 150 συμμετέχοντες θα πάρουν μέρος στη διάσκεψη για την αντιμετώπιση των μελλοντικών προκλήσεων και θα χαιρετίσουν τις αλλαγές στη νομοθεσία για την καλή μεταχείριση των ζώων που αναμένεται να έχουν βαθύ και θετικό αντίκτυπο στα πρότυπα καλής μεταχείρισης των ζώων, τόσο στην Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και πέραν αυτής.

Ποιες δράσεις έχει υλοποιήσει η ΕΕ στον τομέα αυτό μέχρι σήμερα;

Η Ευρωπαϊκή Ένωση είχε πάντα καλές επιδόσεις ως προς την υιοθέτηση αυστηρότατων προτύπων για την καλή μεταχείριση των ζώων. Πράγματι, η ΕΕ έχει δώσει το παράδειγμα σε πολλούς τομείς. Από την έκδοση των πρώτων νομοθετικών πράξεων της ΕΕ για την καλή μεταχείριση των ζώων το 1974, νόμοι, κανονισμοί και πολλές δράσεις που προστατεύουν τα ζώα διευρύνθηκαν συστηματικά και ενισχύθηκαν.

Σήμερα, η ποιότητα ζωής εκατομμυρίων ζώων σε ολόκληρη την ΕΕ έχει βελτιωθεί σε μεγάλο βαθμό χάρη στις προσπάθειες αυτές. Ωστόσο, δεν θέλουμε να σταματήσουμε εδώ. Θέλουμε να συνεχίσουμε να κάνουμε βελτιώσεις, και οι πολίτες της ΕΕ βρίσκονται μαζί μας στο θέμα αυτό.

Είναι γεγονός ότι πάνω από ένα εκατομμύριο πολίτες της ΕΕ συντάχθηκαν με τη φετινή Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Πολιτών: «End the Cage Age» (Τέλος στα Κλουβιά), με την οποία ζητούν να καταργηθεί σταδιακά η χρήση των κλωβών για ορισμένα εκτρεφόμενα ζώα και, τελικά, να απαγορευτεί εντελώς. Ακούσαμε το αίτημα και δεσμευτήκαμε να υποβάλουμε πρόταση έως το τέλος του 2023 για τη σταδιακή κατάργηση του εγκλωβισμού ορισμένων ζώων. Η επικείμενη αναθεώρηση της νομοθεσίας για την καλή μεταχείριση των ζώων αποτελεί ένα ακόμη άλμα προόδου σε σχέση με την ήδη θετική εξέλιξη.

Ποια είναι τα θέματα με τα οποία ασχολείται επί του παρόντος η Επιτροπή στον τομέα αυτό και τι ετοιμάζει;

Πέρυσι —εν μέσω παγκόσμιας πανδημίας, και συγκεκριμένα τον Οκτώβριο του 2020 — εγκρίθηκε και υιοθετήθηκε από το Συμβούλιο η στρατηγική «Από το αγρόκτημα στο πιάτο». Όλες οι δράσεις για την καλή μεταχείριση των ζώων που προβλέπονται από τη στρατηγική προχωρούν όπως έχει προγραμματιστεί.

Σύμφωνα με τη στρατηγική, η καλή μεταχείριση των ζώων χρήζει ιδιαίτερης προσοχής, συμπεριλαμβανομένης της πλήρους αναθεώρησης της νομοθεσίας έως το τέλος του 2023. Στο πλαίσιο της στρατηγικής της ΕΕ «Από το αγρόκτημα στο πιάτο», η Επιτροπή θα αναθεωρήσει πέντε οδηγίες και δύο κανονισμούς που αφορούν την προστασία των ζώων στις εκμεταλλεύσεις, κατά τη μεταφορά και κατά τη σφαγή. Η διάσκεψη της επόμενης εβδομάδας θα συμβάλει επίσης στη διαμόρφωση αυτών των αναθεωρήσεων. Η διαδικασία αξιολόγησης της ισχύουσας νομοθεσίας, γνωστή ως «έλεγχος καταλληλότητας», θα ολοκληρωθεί το 2022 και αμέσως μετά, έως το τέλος του 2023, θα εκπονηθεί εκτίμηση επιπτώσεων για την υποστήριξη των εν λόγω προτάσεων της Επιτροπής.

Επιπλέον, τον Ιούνιο του τρέχοντος έτους, η Επιτροπή ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) να εκπονήσει σειρά επιστημονικών γνωμοδοτήσεων σχετικά με την ισχύουσα νομοθεσία και για τα είδη εκτρεφόμενων ζώων για τα οποία δεν υπάρχει σήμερα ειδική νομοθεσία. Οι εν λόγω γνώμες αναμένεται να εκδοθούν μεταξύ Ιουνίου 2022 και Μαρτίου 2023.

Έχουμε επίσης δεσμευτεί, στο πλαίσιο της στρατηγικής «Από το αγρόκτημα στο πιάτο», να εξετάσουμε πιθανές επιλογές για τη θέσπιση ευρωπαϊκού σήματος για την καλή μεταχείριση των ζώων. Υπάρχουν ήδη αρκετά σήματα για την καλή μεταχείριση των ζώων στην ΕΕ και η Επιτροπή έχει δρομολογήσει εξωτερική μελέτη για την υποστήριξη του έργου της.

Ποιες είναι οι μελλοντικές φιλοδοξίες της ΕΕ στον τομέα της καλής μεταχείρισης των ζώων;

Οι επιστημονικές γνώμες που θα εκδώσει η EFSA θα βοηθήσουν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην αναθεώρηση της νομοθεσίας για την καλή μεταχείριση των ζώων. Οι αναθεωρήσεις αυτές θα αφορούν ιδίως τη μεταφορά, ιδίως όσον αφορά την καλή μεταχείριση των κοτόπουλων κρεατοπαραγωγής και των ωοπαραγωγών ορνίθων, των μόσχων, των χοίρων και των αγελάδων γαλακτοπαραγωγής, καθώς και τις συνθήκες στέγασης και ιδίως την καλή μεταχείριση των παπιών, των χηνών και των ορτυκιών.

Επίσης, η Επιτροπή έχει διαβιβάσει χάρτη πορείας στην EFSA στον οποίο συνοψίζονται οι εντολές για την καλή μεταχείριση των ζώων που σκοπεύει να αποστείλει στην EFSA μεταξύ 2023 και 2028 για την ανάπτυξη ειδικών απαιτήσεων για την καλή μεταχείριση άλλων ζωικών ειδών που δεν καλύπτονται ακόμη από την ισχύουσα νομοθεσία. Η πρωτοβουλία αυτή απαντά στη δέσμευση της στρατηγικής «Από το αγρόκτημα στο πιάτο» για διεύρυνση του πεδίου εφαρμογής της ισχύουσας νομοθεσίας.

Με τον τρόπο αυτό θα διασφαλιστεί ότι θα συνεχιστεί η πρόοδος που έχει σημειωθεί για τη βελτίωση της καλής μεταχείρισης των ζώων και ότι τα ζώα στην ΕΕ αντιμετωπίζονται με αξιοπρέπεια, σεβασμό και συμπόνια. Πρόκειται για κάτι για το οποίο η Επιτροπή ενδιαφέρεται ζωηρά και το ζητούν και οι πολίτες και τα ενδιαφερόμενα μέρη.

Τελευταία τροποποίηση στις 02/12/2021 - 15:01
  • ΔΙΑΣΚΕΨΗ
  • ΖΩΑ
  • ΚΥΡΙΑΚΙΔΟΥ
  • ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
  • ΚΟΜΙΣΙΟΝ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Dog TV: Τώρα και ο σκύλος σου μπορεί να βλέπει στην τηλεόραση «σειρές» προσαρμοσμένες στα γούστα του (βίντεο)
Dog TV: Τώρα και ο σκύλος σου μπορεί να βλέπει στην τηλεόραση «σειρές» προσαρμοσμένες στα γούστα του (βίντεο) 05 Νοεμβρίου 2021
Υπέροχα πλάσματα σας περιμένουν να τα υιοθετήσετε 10 Δεκεμβρίου 2021
Υπέροχα πλάσματα σας περιμένουν να τα υιοθετήσετε

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κομισιόν: Πρόοδος και προκλήσεις στους ελέγχους της κουλτούρας ασφάλειας τροφίμων στην ΕΕ
Επικαιρότητα
12/06/2026 - 19:31

Κομισιόν: Πρόοδος και προκλήσεις στους ελέγχους της κουλτούρας ασφάλειας τροφίμων στην ΕΕ

Η πολιτική Τραμπ για τις τιμές των φαρμάκων πυροδοτεί σύγκρουση μεταξύ φαρμακοβιομηχανίας και ευρωπαϊκών κυβερνήσεων
Pharma Policy
11/06/2026 - 11:15

Η πολιτική Τραμπ για τις τιμές των φαρμάκων πυροδοτεί σύγκρουση μεταξύ φαρμακοβιομηχανίας και ευρωπαϊκών κυβερνήσεων

Συστάσεις από την Κομισιόν στην Ελλάδα για τον προσωπικό ιατρό και τις υψηλές ιδιωτικές δαπάνες υγείας
Πολιτική Υγείας
05/06/2026 - 11:04

Συστάσεις από την Κομισιόν στην Ελλάδα για τον προσωπικό ιατρό και τις υψηλές ιδιωτικές δαπάνες υγείας

Μελέτη της Κομισιόν για την ασφάλεια και την καλή διαβίωση των ζώων κατά τη μεταφορά τους
Pet
04/06/2026 - 16:19

Μελέτη της Κομισιόν για την ασφάλεια και την καλή διαβίωση των ζώων κατά τη μεταφορά τους

Το Ευρωκοινοβούλιο ζητεί από την Κομισιόν προσλήψεις 1 εκατ. επαγγελματιών στον χώρο της Υγείας έως το 2030
Πολιτική Υγείας
03/06/2026 - 12:29

Το Ευρωκοινοβούλιο ζητεί από την Κομισιόν προσλήψεις 1 εκατ. επαγγελματιών στον χώρο της Υγείας έως το 2030

Κομισιόν: Σε τρεις πυλώνες η (σταδιακή) κατάργηση των δοκιμών χημικής ασφαλείας σε ζώα
Πολιτική Υγείας
02/06/2026 - 12:57

Κομισιόν: Σε τρεις πυλώνες η (σταδιακή) κατάργηση των δοκιμών χημικής ασφαλείας σε ζώα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Οι 13 τρόποι με τους οποίους το fast food βλάπτει την υγεία σας
Διατροφή
13/06/2026 - 16:34
Μητσοτάκης: Κατασκευή νέου νοσοκομείου στην Κω και αξιοποίηση του παλιού στη Ρόδο
Πολιτική Υγείας
13/06/2026 - 16:14
Ηλεκτροπόρωση: Μία παλιά μέθοδος ανοίγει νέους δρόμους για ανεγχείρητους καρκίνους του πεπτικού
Υγεία
13/06/2026 - 15:44
Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Αιμοδότη: Το βαθιά ανθρώπινο μήνυμα του Νοσοκομείου Χανίων
Υγεία
13/06/2026 - 08:14
Η Novo Nordisk και η «ΙΜΕΡΟΕΣΣΑ» στο BeWell Festival με το μήνυμα «για μια ανάλαφρη ζωή»
Patient Talk
13/06/2026 - 03:41
Δράσεις εταιρικής κοινωνικής ευθύνης στον Έβρο για τα 60 χρόνια από την ίδρυση της ELPEN
Pharma News
13/06/2026 - 00:13
Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου του Προστάτη: Η επιστήμη αλλάζει τους κανόνες της πρόληψης
Health Talk
12/06/2026 - 22:43
«The Lancet»: Οι πολιτικές που μπορούν να οδηγήσουν στη μείωση της παιδικής παχυσαρκίας
Πολιτική Υγείας
12/06/2026 - 22:18
Μελέτη για νέο φάρμακο κατά του μεταστατικού καρκίνου του μαστού ανακοινώθηκε στο ASCO 2026
Υγεία
12/06/2026 - 21:46
Ικανοποίηση στον ΙΣΑ για τη συνέχιση του προγράμματος «ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΩ»
Πολιτική Υγείας
12/06/2026 - 21:18
Αποκλιμάκωση της ευλογιάς των αιγοπροβάτων, συνεχίζεται η επιτήρηση στη Λέσβο για τον αφθώδη πυρετό
Επικαιρότητα
12/06/2026 - 20:47
Κομισιόν: Πρόοδος και προκλήσεις στους ελέγχους της κουλτούρας ασφάλειας τροφίμων στην ΕΕ
Επικαιρότητα
12/06/2026 - 19:31
Το πρώτο κέντρο θεραπείας πρωτονίων για ογκολογικούς ασθενείς σχεδιάζει το Νοσοκομείο «Παπαγεωργίου»
Υγεία
12/06/2026 - 19:09
Τον Οκτώβριο ο 4ος κύκλος του προγράμματος διατροφικής αγωγής για άτομα τρίτης ηλικίας του δήμου Αθηναίων
Διατροφή
12/06/2026 - 18:37
Σκληραίνοντας το σώμα μας: Η επιστήμη πίσω από την προπόνηση στις πολεμικές τέχνες
Fitness
12/06/2026 - 18:14
Ο ΕΕΣ βραβεύει 467 μαθητές που διακρίθηκαν στους πανελλαδικούς διαγωνισμούς
Επικαιρότητα
12/06/2026 - 17:38
3ο ΣΦΕΕ Summit: Τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Ελλάδας για να γίνει κόμβος φαρμακευτικής καινοτομίας
Pharma Policy
12/06/2026 - 17:06
Λαμπερά εγκαίνια για το νέο κέντρο γυναικολογίας και γονιμότητας Prolific
Υπηρεσίες Υγείας
12/06/2026 - 16:32
Υπογεννητικότητα: Οι ερευνητές εστιάζουν στον ρόλο των έξυπνων κινητών
Υγεία
12/06/2026 - 16:11
Νέες συστάσεις από τον EMA για το βαλπροϊκό οξύ και το εμβόλιο κατά του chikungunya
Pharma Policy
12/06/2026 - 15:47
Νέα προειδοποίηση ΠΟΥ για τον Έμπολα: Η επιδημία εξακολουθεί να εξαπλώνεται στο Κονγκό
Υγεία
12/06/2026 - 15:32
Οι καρδιοπαθείς ζητούν μείωση της συμμετοχής σε φάρμακα για προχωρημένη ανεπάρκεια
Patient Talk
12/06/2026 - 15:17
Καρκίνος του μαστού στους άνδρες: Η συχνότητα, τα συμπτώματα και οι παράγοντες κινδύνου
Υγεία
12/06/2026 - 15:00
Η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ στο 3ο SFEE SUMMIT: «Σημαντικό βήμα προόδου το "Προλαμβάνω" αλλά πρέπει να συνεχίσουμε»
Patient Talk
12/06/2026 - 14:37
IQ Genomix και Ομάδα Αιγαίου σε ακριτικά νησιά δωρεάν προληπτικούς ελέγχους καρκίνου του παχέος εντέρου
Επικαιρότητα
12/06/2026 - 14:14
Αγγούρι: 8 λόγοι που αξίζει να το βάζετε καθημερινά στο πιάτο σας
Διατροφή
12/06/2026 - 14:00
Αγαπηδάκη: Το «ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΩ» συνεχίζεται έως το 2030 – Νέα φάση από την 1η Σεπτεμβρίου 2026
Πολιτική Υγείας
12/06/2026 - 13:48
Εμβόλιο σχεδιασμένο από τεχνητή νοημοσύνη δοκιμάστηκε για πρώτη φορά σε ανθρώπους
Υγεία
12/06/2026 - 13:00
Γεωργιάδης: Σύνδεση MyHealth app με το «ηλεκτρονικό βραχιολάκι» μέσα στον Ιούνιο
Πολιτική Υγείας
12/06/2026 - 12:00
Γιαννάκος: Διπλασιάζονται οι μισθοί των ιεραρχών και οι εργαζόμενοι του ΕΣΥ τίποτα!
Πολιτική Υγείας
12/06/2026 - 11:50

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Δωρεά 120 απινιδωτών και ισάριθμων κιτ πρώτων βοηθειών στο ΕΚΠΑ από τη UNI-PHARMA
Pharma News
11/06/2026 - 16:21
Θεμιστοκλέους: Προσλήψεις εξειδικευμένου προσωπικού για τις νέες μονάδες ανακουφιστικής φροντίδας
Πολιτική Υγείας
11/06/2026 - 16:38
Με τη χρυσή διαπίστευση του JCI και την επόμενη τριετία το νοσοκομείο «Ερρίκος Ντυνάν»
Υπηρεσίες Υγείας
11/06/2026 - 17:02
Bristol Myers Squibb: Ορόσημο η έγκριση συνδυαστικού σχήματος για το προχωρημένο λέμφωμα Hodgkin
Pharma News
11/06/2026 - 18:02
Καταγγελίες υγειονομικών για πολύωρες αναμονές και διήμερη παραμονή ασθενών στα ΤΕΠ Νίκαιας
Πολιτική Υγείας
11/06/2026 - 20:28
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo