ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ σε Γεωργιάδη, Αγαπηδάκη: Χρειαζόμαστε ένα Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τον Σακχαρώδη Διαβήτη

Patient Talk
EUROKINISSI
Σε μια εποικοδομητική και ταυτόχρονα «ιδιαίτερη» συνάντηση, εξελίχθηκε το προγραμματισμένο ραντεβού της Π.Ο.Σ.Σ.Α.Σ.ΔΙΑ. με τον υπουργό Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη.
Παρασκευή, 23/02/2024 - 06:34
— Photo: EUROKINISSI
News4Health Team News4Health Team

Σύμφωνα με την ανακοίνωσή της ομοσπονδίας «τη Δευτέρα 19 Φεβρουαρίου 2024, συναντήθηκε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων – Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη (Π.Ο.Σ.Σ.Α.Σ.ΔΙΑ.) με τον Υπουργό Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη, παρουσία της Αναπληρώτριας Υπουργού Υγείας, Ειρήνης Αγαπηδάκη και της Νομικής συμβούλου του Υπουργού, Νατάσσας Πετρούλια. Την Π.Ο.Σ.Σ.Α.Σ.ΔΙΑ. εκπροσώπησαν ο Πρόεδρος, Χρήστος Δαραμήλας, η Αντιπρόεδρος Α’, Γκόλφω Γεμιστού, η Γενική Γραμματέας, Αθανασία Καρούνου και η Νομική Σύμβουλος, Χριστίνα Ντάφη.

Κατά τη συνάντηση, ο Πρόεδρος της Π.Ο.Σ.Σ.Α.Σ.ΔΙΑ. κατέθεσε στον Υπουργό Υγείας πλήρη φάκελο με τις δράσεις, τις πιστοποιήσεις και το έργο της Ομοσπονδίας τα τελευταία 15 χρόνια, καθώς και στοιχεία των 26 πρωτοβάθμιων σωματείων που την αποτελούν, ώστε να καταστεί σαφής η συνεχής συνεισφορά του φορέα στο κοινωνικό γίγνεσθαι και να αναδειχθεί η ηγετική του θέση στο χώρο της διεκδίκησης, εκπαίδευσης και ολιστικής υποστήριξης των πασχόντων από Σακχαρώδη Διαβήτη.

Το αναλυτικό υπόμνημα που στάλθηκε στον Υπουργό πριν τη συνάντηση, με τα θέματα προς επίλυση μπορείτε να τα δείτε εδώ

Η συζήτηση με την ηγεσία του Υπουργείου κινήθηκε στους τρεις άξονες που έθεσε η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ και συγκεκριμένα:

  1. Στην αναγνώριση της Ομοσπονδίας, σύμφωνα με το άρθρο 60 του Ν. 4931/2022 ως επίσημου συνομιλητή του Υπουργείου για όλα τα ζητήματα που αφορούν στον σχεδιασμό, αξιολόγηση, διεκδίκηση και οργάνωση των υπηρεσιών υγείας που σχετίζονται με τον Σακχαρώδη Διαβήτη.
  2. Στην αναγκαιότητα υλοποίησης Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τον Σακχαρώδη Διαβήτη. Προς τον σκοπό αυτό η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ εκπόνησε ένα πλήρες οργανόγραμμα κατανεμημένο σε πέντε πυλώνες, με προτεινόμενες δράσεις και παρεμβάσεις, το οποίο κατέθεσε επίσημα στην ηγεσία του Υπουργείου.
  3. Στην αναγκαιότητα αναγνώρισης του ρόλου της εκπαίδευσης και ενδυνάμωσης των ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη στην αυτοδιαχείριση της πάθησης, ως βασικού πυλώνα πρόληψης των επιπλοκών.

Κατά την διάρκεια της συζήτησης, ο Υπουργός ανέφερε ότι είναι θετικός σε όλα τα ζητήματα που τέθηκαν, έθεσε όμως το «ιδιαίτερο» ερώτημα αν υφίσταται και άλλη Ομοσπονδία στον χώρο του Σακχαρώδη Διαβήτη και πως στην περίπτωση που υπάρχει, θα πρέπει να προηγηθεί συνένωση των φορέων, ώστε να προχωρήσει η υλοποίηση Εθνικού Σχεδίου Δράσης, καθώς και επιπλέον προτάσεις σχετικά με τον Σακχαρώδη Διαβήτη.

Το ίδιο ερώτημα άραγε τέθηκε σε κάθε οργανωμένο και αναγνωρισμένο φορέα που κατέθεσε τέτοια συντονισμένη πρόταση για Εθνικό Σχέδιο Δράσης στην εκάστοτε ηγεσία του Υπουργείου Υγείας ;

Η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ ενημέρωσε την ηγεσία του Υπουργείου ότι υφίσταται και άλλη Ομοσπονδία, η οποία απαριθμεί 11 σωματεία. Επιπλέον, υπάρχουν και Σύλλογοι Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη, οι οποίοι δεν εντάσσονται σε οποιοδήποτε δευτεροβάθμιο όργανο.
Επίσης, γνωστοποιήθηκε στον Υπουργό ότι ήδη από τον Δεκέμβριο του 2023, η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ έχει απευθυνθεί εγγράφως τόσο στην άλλη Ομοσπονδία όσο και στα αυτόνομα σωματεία, με σκοπό την ένταξη στην ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ, η οποία αποδεδειγμένα αποτελεί τον μεγαλύτερο φορέα εκπροσώπησης των ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη της χώρας, πλην όμως δεν έχει λάβει μέχρι σήμερα καμία απάντηση.

Την ανοιχτή επιστολή της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ μπορείτε να δείτε εδώ.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Υπουργός πρότεινε την πραγματοποίηση μιας συνάντησης των νόμιμων εκπροσώπων των δύο Ομοσπονδιών, παρουσία του, ώστε να γίνει προσπάθεια συνένωσης των δύο φορέων.

Και τα πλέον σημαντικά ερωτήματα είναι:

  • Τι θα γίνει αν τελικά δεν προκύψει ένας φορέας;
  • Δεν θα εφαρμοστεί ποτέ Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τον Σακχαρώδη Διαβήτη;

Ενόψει αυτής της εξέλιξης, κρίνουμε σκόπιμο να προχωρήσουμε αφενός σε κάποιες διαπιστώσεις και αφετέρου σε κάποιες διευκρινίσεις.
Πρώτη φορά εκφράζεται στην ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ σε ανώτερο πολιτικό επίπεδο η πεποίθηση ότι θα μπορούσαν να ληφθούν πρωτοβουλίες και να εφαρμοστούν πολιτικές υγείας, με την προϋπόθεση όμως, πως πρέπει να υπάρξει ένας φορέας πασχόντων.
Σε μια εποχή που η χώρα καλείται να μετασχηματίσει τις πολιτικές υγείας και εν τέλει το ίδιο το σύστημα υγείας, με τη βοήθεια των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, είναι μάλλον πιο «λογικό» να απορροφώνται όσες άρτια δομημένες προτάσεις κατατίθενται, πόσο μάλλον όταν τις καταθέτει ένας φορέας τόσο εξειδικευμένος στο Σακχαρώδη Διαβήτη όσο η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ.

Αναγκαίες ωστόσο για εμάς παραμένουν οι παρακάτω διευκρινίσεις :

  1. Η Π.Ο.Σ.Σ.Α.Σ.ΔΙΑ. αποτελείται από 26 πρωτοβάθμια, αυτοτελή Σωματεία-Συλλόγους σε όλη την Ελλάδα, με εγγεγραμμένα μέλη πάσχοντες ή γονείς ανήλικων παιδιών με Σακχαρώδη Διαβήτη που ξεπερνούν τις 120.000 . Η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ είναι μέλος της Διεθνούς Ομοσπονδίας για το Σακχαρώδη Διαβήτη (IDF) και 27 χρόνια είναι μέλος του τριτοβάθμιου κοινωνικοσυνδικαλιστικού οργάνου εκπροσώπησής των αναπήρων, χρονίως πασχόντων και των οικογενειών τους στην Ελλάδα, της Ε.Σ.Α.μεΑ., η οποία είναι μέλος του European Disability Forum και του European Patients Forum.
  2. Η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ υποστηρίζει ότι η διαμόρφωση της στρατηγικής για τον Σακχαρώδη Διαβήτη στην χώρα, που απασχολεί πάνω από 1,5 εκατομμύριο ανθρώπους, είναι λογικό σε μια δημοκρατική πολιτεία να εκφράζεται από διαφορετικούς φορείς. Η ουσία δε βρίσκεται στο πόσες είναι οι Ομοσπονδίες του Διαβήτη, αλλά στο πόσοι είναι οι πάσχοντες από Σακχαρώδη Διαβήτη, πόσα είναι τα προβλήματα, που αντιμετωπίζουν και με ποιες προτάσεις ή/και παρεμβάσεις, αυτά στο τέλος επιλύονται.
  3. Η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ εφόσον υπάρξει επίσημη πρόσκληση από το Υπουργείο, θα παρευρεθεί δια εκπροσώπων του Δ.Σ. της και του Νομικού της Συμβούλου στη συνάντηση, προκειμένου να γίνει μια εφ’ όλης της ύλης διερευνητική συζήτηση. Άλλωστε από τις 22/12/2023 έθεσε τους όρους μιας τέτοιας συνένωσης.
  4. Η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ είναι αναγνωρισμένη Μη Κυβερνητική Οργάνωση, η λειτουργία της ορίζεται και προβλέπεται στο καταστατικό της, έχει εκλεγμένα όργανα μέσα από νόμιμες δημοκρατικές διαδικασίες, έχει διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια, είναι ανεξάρτητη και αγωνίζεται εδώ και 27 χρόνια για τα δικαιώματα όλων των πασχόντων από Σακχαρώδη Διαβήτη και των οικογενειών τους.

Η αίσθηση που επικράτησε ήταν ότι η πρόταση του Υπουργού δε συνοδεύτηκε από τις απαραίτητες διευκρινίσεις, εγείροντας ερωτηματικά. Η πρόταση για συνένωση προϋποθέτει λεπτούς χειρισμούς, ενώ πρέπει να προέλθει ύστερα από ειλικρινή και ανοιχτό διάλογο από τους ίδιους τους φορείς. Η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ οφείλει να διασφαλίσει ότι η τελική λύση θα είναι προς όφελος των πασχόντων από Σακχαρώδη Διαβήτη.

Παραμένουμε στη διάθεση του Υπουργείου για οποιαδήποτε συνομιλία με «ανοιχτά» χαρτιά και επί ίσοις όροις και δηλώνουμε ότι θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε μέσω των εκλεγμένων οργάνων μας, με σθένος το έργο και τους στόχους του φορέα μας».

Τελευταία τροποποίηση στις 23/02/2024 - 12:25
  • ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ
  • ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ
  • ΕΙΡΗΝΗ ΑΓΑΠΗΔΑΚΗ
  • ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΕΟΣ-ΣΠΑΝΟΠΑ: «Η σπανιότητα είναι το χάρισμα αλλά και η δύναμή μας»
ΕΟΣ-ΣΠΑΝΟΠΑ: «Η σπανιότητα είναι το χάρισμα αλλά και η δύναμή μας» 22 Φεβρουαρίου 2024
Διήμερο διεθνές συνέδριο για τις Σπάνιες Παθήσεις και τα Ορφανά Φάρμακα 23 Φεβρουαρίου 2024
Διήμερο διεθνές συνέδριο για τις Σπάνιες Παθήσεις και τα Ορφανά Φάρμακα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Γεωργιάδης: «Εξοικονόμηση 400 εκατ. από την εφαρμογή της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης φίλτρου»
Πολιτική Υγείας
03/07/2025 - 16:46

Γεωργιάδης: «Εξοικονόμηση 400 εκατ. από την εφαρμογή της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης φίλτρου»

Επίσκεψη Γεωργιάδη-. Κεραμέως στον «Ευαγγελισμό» για την πρόσληψη 500 τραυματιοφορέων μέσω ΔΥΠΑ
Πολιτική Υγείας
03/07/2025 - 12:32

Επίσκεψη Γεωργιάδη-. Κεραμέως στον «Ευαγγελισμό» για την πρόσληψη 500 τραυματιοφορέων μέσω ΔΥΠΑ

ΟΕΝΓΕ: «Κυβέρνηση και Υπουργείο Υγείας εμπαίζουν γιατρούς που υπηρετούν σε άγονες και προβληματικές περιοχές»
Πολιτική Υγείας
02/07/2025 - 16:32

ΟΕΝΓΕ: «Κυβέρνηση και Υπουργείο Υγείας εμπαίζουν γιατρούς που υπηρετούν σε άγονες και προβληματικές περιοχές»

Νοσοκομείο Ευαγγελισμός: Ορκωμοσία 49 νέων νοσηλευτών
Πολιτική Υγείας
02/07/2025 - 12:45

Νοσοκομείο Ευαγγελισμός: Ορκωμοσία 49 νέων νοσηλευτών

Παραίτηση Μανωλόπουλου από τον ΕΟΦ - Νέος πρόεδρος ο Σπύρος Σαπουνάς
Pharma Policy
01/07/2025 - 17:44

Παραίτηση Μανωλόπουλου από τον ΕΟΦ - Νέος πρόεδρος ο Σπύρος Σαπουνάς

Επιστολή ΙΣΑ σε Αγαπηδάκη: Οι πολίτες να επιλέγουν και ιδιώτες ως προσωπικούς γιατρούς
Πολιτική Υγείας
01/07/2025 - 15:33

Επιστολή ΙΣΑ σε Αγαπηδάκη: Οι πολίτες να επιλέγουν και ιδιώτες ως προσωπικούς γιατρούς

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Τμήμα στρατοπέδου παραχωρείται στο Ογκολογικό Νοσοκομείο Παίδων «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη - Ελπίδα»
Πολιτική Υγείας
03/07/2025 - 21:36
Τετράμηνη παράταση στους ιδιοκτήτες ζώων συντροφιάς για την αποστολή DNA ή στείρωση
Pet
03/07/2025 - 21:14
ECONOMIST IMPACT-Θεμιστοκλέους: Σημαντική πρόοδος στις κλινικές μελέτες από το 201
Πολιτική Υγείας
03/07/2025 - 20:58
Η Ελλάδα στην εποχή του EHDS: Διάλογος για την καινοτομία στην ογκολογική φροντίδα
Patient Talk
03/07/2025 - 19:32
Την ανώτατη διάκριση DIAMOND του Εθνικού Δείκτη Εταιρικής Ευθύνης-CR Index απέσπασε η GENESIS Pharma
Pharma News
03/07/2025 - 19:11
Σε λειτουργία η γραμμή 1135 του ΕΟΔΥ για τη συμβουλευτική υποστήριξη των καπνιστών
Πολιτική Υγείας
03/07/2025 - 18:52
ΕΟΔΥ: Ένας θάνατος από covid-19 και 107 εισαγωγές την εβδομάδα 23-29 Ιουνίου
Υγεία
03/07/2025 - 18:34
H μουσική κατά την οδήγηση μειώνει το άγχος του οδηγού
Ψυχική Υγεία
03/07/2025 - 18:18
Λεμόνι: Ένα ελιξίριο της φύσης στην κουζίνα μας - Οι βοήθειες που δίνει στον οργανισμό
Διατροφή
03/07/2025 - 17:51
Έντονη διαμαρτυρία της ΕΨΕ για τη σύλληψη ψυχιάτρων που δεν ενέκριναν εισαγωγή ασθενούς στο ΨΝΑ
Ψυχική Υγεία
03/07/2025 - 17:24
Be-Live: Ενημερωτική εκδήλωση για την υπογονιμότητα στη Χάλκη - Ανάγκη στήριξης των ακριτικών νησιών
Επικαιρότητα
03/07/2025 - 17:08
Γεωργιάδης: «Εξοικονόμηση 400 εκατ. από την εφαρμογή της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης φίλτρου»
Πολιτική Υγείας
03/07/2025 - 16:46
ΕΛΕΑΝΑ: Βαθιά ανησυχία για τη μη κάλυψη των ρευματικών μυοσκελετικών παθήσεων στη νέα πολιτική διακήρυξη του ΟΗΕ
Patient Talk
03/07/2025 - 16:23
Α΄ Αντιπρόεδρος του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου η Λαμπρίνα Μπαρμπετάκη
Pharma News
03/07/2025 - 15:59
Οδηγός διατροφής εν μέσω καύσωνα - Τι τρώμε, τι πίνουμε και σε ποιες ποσότητες
Διατροφή
03/07/2025 - 15:36
H ουσία με οσμή πικραμύγδαλου που σταματά την εξάπλωση του καρκίνου στο πάγκρεας
Pharma News
03/07/2025 - 15:02
Παρασκευής: Τα μέτρα που έχουν ληφθεί για τον αιμορραγικό πυρετό - Τι γίνεται με τη θεραπεία
Health Talk
03/07/2025 - 14:43
Ο ΠΟΥ προωθεί σχέδιο αύξησης τιμών κατά 50% στη ζάχαρη, το αλκοόλ και τον καπνό
Πολιτική Υγείας
03/07/2025 - 14:18
Η γονιδιακή θεραπεία αποκατέστησε την ακοή σε πάσχοντες από κώφωση και βαρηκοΐα
Υγεία
03/07/2025 - 14:04
Εντυπωσιακή άνοδος στην αξιολόγηση των πολιτών για το Νοσοκομείο «Μεταξά»
Υγεία
03/07/2025 - 13:42
O Τομέας ΕΚΑΒ Άνδρου ενισχύθηκε με νέο, σύγχρονο ασθενοφόρο
Επικαιρότητα
03/07/2025 - 13:17
Οι γυναίκες διαχειρίζονται καλύτερα τον θυμό τους όσο μεγαλώνουν
Ψυχική Υγεία
03/07/2025 - 13:00
Επίσκεψη Γεωργιάδη-. Κεραμέως στον «Ευαγγελισμό» για την πρόσληψη 500 τραυματιοφορέων μέσω ΔΥΠΑ
Πολιτική Υγείας
03/07/2025 - 12:32
Μαγνητική 12 λεπτών χαρτογραφεί τη χημεία του εγκεφάλου ανιχνεύοντας ασθένειες πριν την εμφάνιση συμπτωμάτων
Digital Health
03/07/2025 - 12:00
Ξεκλειδώνοντας την εγκεφαλική "συνδεσμολογία" του άγχους: Νέα στοιχεία από γονίδιο που συνδέεται με τον αυτισμό
Υγεία
03/07/2025 - 11:00
Οι επιστήμονες εντόπισαν μικροπλαστικά ακόμα και στα αναπαραγωγικά υγρά
Υγεία
03/07/2025 - 10:00
Η έκθεση στον καπνό από πυρκαγιές προκαλεί μόνιμες αλλαγές στο ανοσοποιητικό σύστημα
Υγεία
03/07/2025 - 09:00
Πρόταση μομφής κατά φον ντερ Λάιεν από ακροδεξιούς βουλευτές για το σκάνδαλο των μηνυμάτων με φαρμακευτικό κολοσσό
Επικαιρότητα
03/07/2025 - 08:02
ΕΙΝΑΠ: «Όχι» στις διακομιδές ασθενών από ιδιώτες - Να ενισχυθεί ουσιαστικά το ΕΚΑΒ
Πολιτική Υγείας
03/07/2025 - 06:53
Η InterMed στηρίζει τη μελισσοκομία στο Καστελόριζο - Πλατινένιο βραβείο στο Μέλι «Το Μέγιστον»
Pharma News
03/07/2025 - 03:27

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η κατανάλωση κουρκουμά καθημερινά ασπίδα κατά του καρκίνου του παχέος εντέρου
Διατροφή
01/07/2025 - 12:00
Ανατροπή: Τα ωμέγα λιπαρά οξέα δεν είναι απαραίτητα καλά για την καρδιά
Διατροφή
01/07/2025 - 11:00
Οδηγός του ECDC για την αντιμετώπιση ασθενειών που μεταδίδονται από κουνούπια σε όλη την Ευρώπη
Πολιτική Υγείας
01/07/2025 - 16:48
Ποιο είδος ορμονοθεραπείας αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού σε νεαρές γυναίκες
Pharma News
01/07/2025 - 15:00
Η δυσανεξία στη λακτόζη μπορεί να προκαλεί εφιάλτες, ισχυρίζονται Καναδοί επιστήμονες
Διατροφή
01/07/2025 - 19:41
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2025 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo