ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Διήμερο διεθνές συνέδριο για τις Σπάνιες Παθήσεις και τα Ορφανά Φάρμακα

Patient Talk
PIXABAY
Την ερχόμενη Πέμπτη 29 Φεβρουαρίου και την Παρασκευή 1 Μαρτίου στην Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων θα συζητηθούν οι εξελίξεις, ο συνεργασίες και οι ελπίδες που δημιουργούνται στον τομέα των Σπανίων Παθήσεων»
Παρασκευή, 23/02/2024 - 17:38
— Photo: PIXABAY
News4Health Team News4Health Team

Στο πλαίσιο της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας Σπάνιων Παθήσεων, η οποία εορτάζεται κάθε χρόνο την τελευταία ημέρα του Φεβρουαρίου, η Ένωση Σπανίων Ασθενών Ελλάδος (Ε.Σ.Α.Ε.) και η Boussias Events διοργανώνουν το Διεθνές Συνέδριο για τις Σπάνιες Παθήσεις και τα Ορφανά Φάρμακα, υπό την αιγίδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, του Υπουργείου Υγείας και του Δήμου Αθηναίων. Το Συνέδριο θα πραγματοποιηθεί υβριδικά στις 29 Φεβρουαρίου 2024 στην Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων (Αεριοφυλάκιο 1 - Αμφιθέατρο «Μιλτιάδης Έβερτ»), και διαδικτυακά την 1η Μαρτίου 2024, ενώ οι εργασίες του θα αναμεταδοθούν και ζωντανά μέσω διαδικτυακής πλατφόρμας.

Το φετινό συνέδριο με θέμα «Πλοήγηση σε Αχαρτογράφητα Νερά: Εξελίξεις, Συνεργασίες και Ελπίδες στον τομέα των Σπανίων Παθήσεων», είναι αφιερωμένο στα Ορφανά Φάρμακα, στα φάρμακα που προορίζονται για την πρόληψη, διάγνωση και θεραπεία μίας πάθησης η οποία συνεπάγεται κίνδυνο για τη ζωή ή χρόνια αναπηρία και προσβάλλει λιγότερα από 5 άτομα ανά 10.000 στην ΕΕ. Αυτήν τη στιγμή, εκτιμάται πως σχεδόν 300 εκατ. άνθρωποι ζουν με μία Σπάνια Ασθένεια παγκοσμίως, 30 εκ. στην Ευρώπη, ενώ στην Ελλάδα ο εκτιμώμενος αριθμός ασθενών κυμαίνεται από 350.000 έως 600.000. Μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί περισσότερες από 6.000 διαφορετικές Σπάνιες Παθήσεις, ενώ κάθε εβδομάδα ταυτοποιούνται δέκα νέες σε όλο τον κόσμο.

Στο Συνέδριο θα συμμετάσχουν εκπρόσωποι της Πολιτείας, θεσμικών οργανισμών και ρυθμιστικών αρχών, σύλλογοι ασθενών, επιστήμονες υγείας και ερευνητές, εκπρόσωποι της Φαρμακευτικής Βιομηχανίας, και παγκοσμίου φήμης εμπειρογνώμονες οι οποίοι θα συζητήσουν τεχνολογίες αιχμής, καινοτόμα μοντέλα χρηματοδότησης και φαρμακευτικές νομοθεσίες που αναδιαμορφώνουν το τοπίο των σπάνιων ασθενειών. Αξιοποιώντας την εμπειρία και τις γνώσεις διεθνών εταίρων, το Διεθνές Συνέδριο συνεχίζει τον διάλογο γύρω από τη χάραξη Εθνικής Στρατηγικής για τις Σπάνιες Παθήσεις, με απώτερο σκοπό τον σχεδιασμό και την εφαρμογή ενός Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τα Σπάνια Νοσήματα εντός του 2024. Θα συζητηθούν επίσης οι δυνατότητες πρόσβασης στα Ορφανά Φάρμακα στην Ελλάδα και στρατηγικές αποζημίωσης για τα Ορφανά Φάρμακα στην Ευρώπη.

Η Ένωση Σπανίων Ασθενών Ελλάδας/ Ε.Σ.Α.Ε. αποτελεί την κινητήριο δύναμη της συγκροτημένης προσπάθειας των ασθενών για πρόληψη και έγκαιρη διάγνωση, ισότιμη πρόσβαση σε υψηλής ποιότητας υγειονομική περίθαλψη, καινοτόμες θεραπείες και κοινωνικές υπηρεσίες, στην Ενίσχυση των Κέντρων Αναφοράς για τις Σπάνιες Παθήσεις, και στην ανάπτυξη της Έρευνας με οφέλη για τους ασθενείς και για το Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Η 1η ημέρα του Συνεδρίου θα διεξαχθεί στα Ελληνικά, με ταυτόχρονη μετάφραση και στα Αγγλικά. Στη διοργάνωση θα παρευρεθούν ο Υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, ο Υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας, η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη, ο Ευρωβουλευτής Στέλιος Κυμπουρόπουλος, ο Γενικός Γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Νίκος Μηλαπίδης, η Γενική Γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής, Παυλίνα Καρασιώτου, η Γενική Γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας, Λίλιαν Βενετία Βιλδιρίδη, η Προϊσταμένη Αυτοτελούς Τμήματος Θεραπευτικών Πρωτοκόλλων και Μητρώων Ασθενών στο Υπουργείο Υγείας, Παναγιώτα Μήτρου, η πρόεδρος του Ο.ΔΙ.Π.Υ. Α.Ε., Δάφνη Καϊτελίδου, ο Διευθυντής ΕΣΥ – Κέντρο Υγείας Βάρης, Προϊστάμενος Γενικής Διεύθυνσης του Ο.ΔΙ.Π.Υ.Α.Ε., Ελευθέριος Θηραίος, η Μη εκτελεστική Πρόεδρος ΕΟΠΥΥ και Πρόεδρος Επιτροπής Διαπραγμάτευσης Τιμών Φαρμάκων, Δρ Νάντια Γκογκοζώτου, ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Κέντρου Τεκμηρίωσης και Κοστολόγησης Νοσοκομειακών Υπηρεσιών (ΚΕ.Τ.Ε.Κ.Ν.Υ.), Δρ. Παντελής Μεσσαρόπουλος, ο Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής για τα Σπάνια Νοσήματα-Παθήσεις και Διευθυντής της Β’ Νευρολογικής Κλινικής στο Π.Γ.Ν. «Αττικόν», Γεώργιος Τσιβγούλης.

Η 2η ημέρα είναι αφιερωμένη στα διεθνή δρώμενα για τις Σπάνιες Ασθένειες. Μεταξύ των ομιλητών θα είναι η Πρόεδρος της Επιτροπής για τα Ορφανά Φάρμακα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ), Violeta Stoyanova-Beninska, η Εκτελεστική Διευθύντρια Επιστημονικής Πολιτικής & Ρυθμιστικών Υποθέσεων στην Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Φαρμακευτικών Βιομηχανιών και Ενώσεων (EFPIA), Magda Chlebus, o επικεφαλής ιατρός του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ), Affiliate Professor στο Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης, πρώην επικεφαλής του φορέα αξιολόγησης φαρμάκων και κλινικών δοκιμών στη Δανία, πρώην μέλος της CHMP του EMA, Steffen Thirstrup, καθώς και ο Γενικός Γραμματέας της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Φαρμακευτικών Επιχειρηματιών (EUCOPE), Alexander Natz.

Το Συνέδριο τελεί υπό την αιγίδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, του Υπουργείου Υγείας και του Δήμου Αθηναίων, ενώ πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Σπανίων Παθήσεων (EURORDIS - Rare Diseases Europe), της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Φαρμακευτικών Βιομηχανιών και Ενώσεων (EFPIA), του Κοινού Ευρωπαϊκού Προγράμματος για τις Σπάνιες Παθήσεις (EJP-RD), της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Φαρμακευτικών Επιχειρηματιών (EUCOPE), της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας, της Ένωσης Ασθενών Ελλάδος (ΕΝ.ΑΣ.ΕΛ.), του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ), του PhRMA Innovation Forum (PIF) και του EuropaBio.

Δείτε εδώ πληροφορίες για το Συνέδριο και τους ομιλητές

  • ΣΥΝΕΔΡΙΟ
  • ΣΠΑΝΙΕΣ ΠΑΘΗΣΕΙΣ
  • ΟΡΦΑΝΑ ΦΑΡΜΑΚΑ
  • ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ σε Γεωργιάδη, Αγαπηδάκη: Χρειαζόμαστε ένα Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τον Σακχαρώδη Διαβήτη
ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ σε Γεωργιάδη, Αγαπηδάκη: Χρειαζόμαστε ένα Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τον Σακχαρώδη Διαβήτη 23 Φεβρουαρίου 2024
Οι στόχοι και τα «θέλω» της ΕΛΛΟΚ για τους ασθενείς με σπάνιες μορφές καρκίνου 29 Φεβρουαρίου 2024
Οι στόχοι και τα «θέλω» της ΕΛΛΟΚ για τους ασθενείς με σπάνιες μορφές καρκίνου

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Διεθνές Συνέδριο Πολιτιστικής Συνταγογράφησης 13 με 15 Μαρτίου στο Ακροπόλ Παλάς
Επικαιρότητα
07/03/2026 - 03:44

Διεθνές Συνέδριο Πολιτιστικής Συνταγογράφησης 13 με 15 Μαρτίου στο Ακροπόλ Παλάς

Οι κατευθύνσεις πολιτικής που προέκυψαν από το 9ο συνέδριο του ΠΣΕΥ - «Η Δημόσια Υγεία κρίνεται στην κοινότητα...»
Επικαιρότητα
05/03/2026 - 00:04

Οι κατευθύνσεις πολιτικής που προέκυψαν από το 9ο συνέδριο του ΠΣΕΥ - «Η Δημόσια Υγεία κρίνεται στην κοινότητα...»

Παγκόσμια ημέρα κατά του HPV: Κλειδί ο εμβολιασμός για τη μείωση των σχετιζόμενων καρκίνων
Health Talk
04/03/2026 - 08:01

Παγκόσμια ημέρα κατά του HPV: Κλειδί ο εμβολιασμός για τη μείωση των σχετιζόμενων καρκίνων

Εξελίξεις στη διάγνωση και τη θεραπεία της αμυλοείδωσης
Υγεία
03/03/2026 - 14:00

Εξελίξεις στη διάγνωση και τη θεραπεία της αμυλοείδωσης

SOBI: Αφορμή για ουσιαστική δράση η Παγκόσμια Ημέρα Σπάνιων Παθήσεων
Pharma News
02/03/2026 - 15:17

SOBI: Αφορμή για ουσιαστική δράση η Παγκόσμια Ημέρα Σπάνιων Παθήσεων

ΣΦΕΕ: Εθνική Στρατηγική για τις Σπάνιες Παθήσεις, η επόμενη πρόκληση για το σύστημα υγείας
Pharma Policy
27/02/2026 - 17:00

ΣΦΕΕ: Εθνική Στρατηγική για τις Σπάνιες Παθήσεις, η επόμενη πρόκληση για το σύστημα υγείας

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Τα ναρκωτικά μπορούν να διπλασιάσουν τον κίνδυνο εγκεφαλικού
Υγεία
09/03/2026 - 10:00
Πώς να καταπολεμήσετε την κολιβακτίνη που συνδέεται με τον καρκίνο του παχέος εντέρου
Υγεία
09/03/2026 - 09:00
Τι μπορεί να αποκαλύψει ο ομφάλιος λώρος για την υγεία του νεογνού
Υγεία
09/03/2026 - 08:00
Εκπαιδευτικό σεμινάριο για τις μεταμοσχεύσεις ήπατος 13 με 15 Μαρτίου με 110 κορυφαίους ομιλητές στην Αθήνα
Επικαιρότητα
09/03/2026 - 07:24
Πανελλήνια Ημέρα κατά του Σχολικού Εκφοβισμού: Τριάντα χρόνια εμπειρίας και παρεμβάσεων από τα κέντρα πρόληψης
Ψυχική Υγεία
09/03/2026 - 03:48
ΙΑΣΩ Θεσσαλίας: Το σύστημα Da Vinci φέρνει νέα εποχή στη ρομποτική χειρουργική
Υπηρεσίες Υγείας
09/03/2026 - 01:34
ITF Hellas: Φάρμακα και συμπληρώματα διατροφής για σημαντικές ανάγκες της γυναίκας σε διαφορετικές φάσεις της ζωής της
Pharma News
07/03/2026 - 08:18
Διεθνές Συνέδριο Πολιτιστικής Συνταγογράφησης 13 με 15 Μαρτίου στο Ακροπόλ Παλάς
Επικαιρότητα
07/03/2026 - 03:44
ΠΟΥ: Επαναλαμβάνονται οι ανθρωπιστικές επιχειρήσεις στο κέντρο επιμελητείας στο Ντουμπάι
Επικαιρότητα
07/03/2026 - 00:09
Almond Mom: Όταν το ενδιαφέρον για σωστή διατροφή μπορεί να καταλήξει σε εμμονή
Διατροφή
06/03/2026 - 17:12
Πρόγραμμα «Όλοι Digital» για την ψηφιακή ενδυνάμωση ηλικιωμένων και ΑμεΑ
Επικαιρότητα
06/03/2026 - 15:54
Με δωρεά 11 εκατ. ευρώ η ανακατασκευή της Σχολής και του Οίκου Αδελφών στο Γ.Ν.Α. «Ο Ευαγγελισμός»
Επικαιρότητα
06/03/2026 - 15:21
Θεσσαλονίκη: Διημερίδα με τίτλο Δρώμενα Αιματολογίας στο Νοσοκομείο «Παπανικολάου»
Επικαιρότητα
06/03/2026 - 14:57
Menarini Hellas: Καινοτόμες προτάσεις για την υγεία της γυναίκας σε κλιμακτήριο και εμμηνόπαυση
Pharma News
06/03/2026 - 14:33
Ο πυρετός δεν είναι μόνο σύμπτωμα, εξαντλεί τον οργανισμό - Ποια δραστική ουσία ανακουφίζει τον ασθενή
Health Talk
06/03/2026 - 14:06
Ρόκα: Η θρεπτική αξία, τα πολυάριθμα οφέλη της στην υγεία και οι παρενέργειες
Διατροφή
06/03/2026 - 13:49
ΕΦΕΧ: Πακέτο προτάσεων για τη μετατροπή φαρμάκων σε Μη Συνταγογραφούμενα
Pharma Policy
06/03/2026 - 13:07
Βαρύ πρόστιμο σε άνδρα που εγκατέλειψε κουτάβια στη Θεσσαλονίκη
Pet
06/03/2026 - 12:34
Προληπτικός έλεγχος για καρκίνο του μαστού σε κρατούμενες στον Κορυδαλλό από τον ΕΕΣ
Επικαιρότητα
06/03/2026 - 12:17
Eπείγουσα εγκύκλιος του ΕΟΔΥ για την (τοξική) πικροδάφνη στις αυλές των σχολείων
Υγεία
06/03/2026 - 11:48
Ελληνική Ουρολογική Εταιρεία: Στρατηγική συνεργασία με τη Europa Uomo Hellas για την πρόληψη του καρκίνου του προστάτη
Επικαιρότητα
06/03/2026 - 11:07
Δωρεά ενίσχυσης της δημόσιας υγείας από το Φιλανθρωπικό Ίδρυμα Στέλιος Χατζηιωάννου
Επικαιρότητα
06/03/2026 - 10:49
ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ: Πρόληψη και ενημέρωση στην κοινότητα της Σαντορίνης για τον Σακχαρώδη Διαβήτη
Patient Talk
06/03/2026 - 10:21
Νοσοκομείο «Παπανικολάου»: Δώρα ζωής από 50χρονο άνδρα που κατέληξε στη ΜΕΘ
Επικαιρότητα
06/03/2026 - 09:57
Νέος οδηγός για τη διεξαγωγή κλινικών δοκιμών σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης δημόσιας υγείας στην ΕΕ
Πολιτική Υγείας
06/03/2026 - 09:39
Παγκόσμιοι κολοσσοί του φαρμάκου παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις στη φλεγόμενη Μέση Ανατολή
Pharma News
06/03/2026 - 09:18
Διατροφή, diet tube και λιποαναρρόφηση: Ολιστική προσέγγιση στην αναμόρφωση σώματος
Health Talk
06/03/2026 - 08:43
Υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα: Εξίσου εθιστικά με τον καπνό
Διατροφή
05/03/2026 - 19:00
Η πιο αραιή χορήγηση GLP1 βοηθά στην απώλεια βάρους αλλά και την απώλεια λίπους
Υγεία
05/03/2026 - 18:00
Παχυσαρκία: Απαραίτητες η ιατρική αξιολόγηση, η εξατομικευμένη θεραπεία και η μακροχρόνια παρακολούθηση
Υγεία
05/03/2026 - 17:00

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ρόκα: Η θρεπτική αξία, τα πολυάριθμα οφέλη της στην υγεία και οι παρενέργειες
Διατροφή
06/03/2026 - 13:49
Menarini Hellas: Καινοτόμες προτάσεις για την υγεία της γυναίκας σε κλιμακτήριο και εμμηνόπαυση
Pharma News
06/03/2026 - 14:33
Almond Mom: Όταν το ενδιαφέρον για σωστή διατροφή μπορεί να καταλήξει σε εμμονή
Διατροφή
06/03/2026 - 17:12
ITF Hellas: Φάρμακα και συμπληρώματα διατροφής για σημαντικές ανάγκες της γυναίκας σε διαφορετικές φάσεις της ζωής της
Pharma News
07/03/2026 - 08:18
Eπείγουσα εγκύκλιος του ΕΟΔΥ για την (τοξική) πικροδάφνη στις αυλές των σχολείων
Υγεία
06/03/2026 - 11:48
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo