ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Σύλλογος «Φλόγα»: Ενστάσεις για το Ογκολογικό Νοσοκομείο Παίδων "Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη"»

Patient Talk
EUROKINISSI
Ενστάσεις επι του νομοσχεδίου του Υπουργείου Υγείας με τίτλο «Ρυθμίσεις για την ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας και την παρακολούθηση και αξιολόγηση της φαρμακευτικής δαπάνης», διατυπώνει με ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Γονιών Παιδιών με Νεοπλασματική Ασθένεια, «Φλόγα».
Τρίτη, 05/11/2024 - 14:13
— Photo: EUROKINISSI
News4Health Team News4Health Team

Συγκεκριμένα, στο επίκεντρο της κριτικής του συλλόγου βρίσκεται το τρίτο κεφάλαιο του νομοσχεδίου που αφορά τις «ρυθμίσεις γα το Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο, το Ογκολογικό Νοσοκομείο Παίδων "Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη" και τα νοσοκομεία του Εθνικού Συστήματος Υγείας»

Ο Σύλλογος «Φλόγα», μεταξύ άλλων, κάνει λόγο συγκεκριμένα αιτήματα που έχει καταθέσει στο Υπουργείο Υγείας και που παραμένουν για αναπάντητα. Ειδικότερα η ανακοίνωση του συλλόγου έχει ως εξής:

«Στις 25/10/2024 κατατέθηκε στη Βουλή για ψήφιση νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας στο οποίο (Κεφάλαιο Γ) περιλαμβάνεται τροποποίηση του Ν. 5034/23, με την οποία αφενός αλλάζει η ονομασία του νέου προσώπου από «ογκολογικό κέντρο» σε «ογκολογικό νοσοκομείο» και αφετέρου προβλέπεται αυτόματη μεταφορά ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, χωρίς προηγούμενη αίτησή τους.

Και πάλι όμως, δεν γίνονται τροποποιήσεις ουσίας, οι οποίες είναι απαραίτητες για να διασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία των ογκολογικών τμημάτων και η σωστή πρόσβαση σε θεραπεία των παιδιών, όπως κανονισμός λειτουργίας, τρόπος διασύνδεσης με τα νοσοκομεία παίδων κ.λπ. Ακόμη και η μετονομασία σε «νοσοκομείο» γίνεται χωρίς πρόβλεψη που να το καθιστά πραγματικό νοσοκομείο και όχι απλούς θαλάμους νοσηλείας που είναι αυτή τη στιγμή. Τα ογκολογικά τμήματα των Νοσοκομείων Αγία Σοφία και Αγλαΐα Κυριακού που στεγάζονται στο ΕΛΠΙΔΑ είναι τα μοναδικά δημόσια ογκολογικά τμήματα στην περιοχή της Αττικής και επομένως ο κάθε γονιός δεν έχει καμία άλλη επιλογή.

Αναπάντητα τα αιτήματά μας από το Υπουργείο Υγείας

Ποτέ δεν καταλάβαμε τους λόγους που υπαγόρευσαν την ανάγκη για αυτόν τον Νόμο, όσο κι αν προσπαθήσαμε. Όμως, είμαστε πολίτες αυτού του κράτους και οφείλουμε να τηρούμε και να εφαρμόζουμε τους Νόμους και το Σύνταγμα, και να υπακούμε στην πολιτεία και τις αποφάσεις της, και αυτό κάνουμε.

Σε αυτό το πλαίσιο έχουμε κάνει επαφές με το Υπουργείο Υγείας για να συμβάλλουμε εποικοδομητικά σε όποιες αλλαγές και να διασφαλίσουμε ότι τα παιδιά μας θα συνεχίσουν να λαμβάνουν τη φροντίδα που τους αξίζει. Παρά τις συνεχείς προσπάθειες και επαφές, το Υπουργείο συνεχίζει να μην απαντάει στα αιτήματα και τα ερωτήματα μας. Συγκεκριμένα δεν έχουμε λάβει απάντηση:

  • Στην από 28.04.2024 επιστολή μας προς τον Υπουργό Υγείας, με κοινοποίηση στο γραφείο του Πρωθυπουργού – Αιτηθήκαμε η Φλόγα να συμμετέχει στο Διοικητικό Συμβούλιο και στην ομάδα που θα συντάξει τον κανονισμό λειτουργίας, όπως γίνεται σε όλη τη προηγμένη Ευρώπη, όπου έχει καθιερωθεί οι Σύλλογοι Γονιών και ασθενών να συμμετέχουν δυναμικά σε όλες τις αποφάσεις. Για να στηρίξουμε το αίτημά μας, έχουμε προσκομίσει και συστατική επιστολή που πιστοποιεί την καταλληλότητά μας ως εκπρόσωπος των ασθενών από τον ευρωπαϊκό βραχίονα της παγκόσμιας συνομοσπονδίας γονιών παιδιών με καρκίνο. Μαθαίνουμε ότι η Διοίκηση των παιδιατρικών νοσοκομείων είναι αντίθετη με τη συμμετοχή της Φλόγας έστω και στο ΔΣ του Ελπίδα.
  • Στην από 05.03.2024 επιστολή μας προς τον Υπουργό Υγείας – Ζητούσαμε διευκρινίσεις σχετικά με το μέλλον και τον τρόπο απασχόλησης των 17 εργαζομένων του Ελπίδα που χρηματοδοτεί η Φλόγα (γιατρούς, νοσηλευτές, βιολόγους, ψυχολόγους κ.λπ.).

Η Φλόγα είναι ο βασικότερος εκπρόσωπος ασθενών για παιδιά με καρκίνο στην Ελλάδα

  1. Είμαστε ο αντιπροσωπευτικότερος σύλλογος εθελοντών γονιών παιδιών με καρκίνο στην Ελλάδα. Είμαστε πανελλήνιος σύλλογος, με 4.000 περίπου οικογένειες μέλη και 23 επίσημα παραρτήματα και εκπροσώπους σε όλη την Ελλάδα.
  2. Έχουμε συμπληρωμένα 42 χρόνια δράσης και αποδεδειγμένο έργο, που μας καθιστά αδιαμφισβήτητα βασικό πυλώνα στήριξης των δημόσιων παιδιατρικών ογκολογικών τμημάτων, με κορυφαίο τη χρηματοδότηση της συμμετοχής της χώρας μας στη χάραξη των πρωτοκόλλων θεραπείας για όλα τα παιδιά που νοσηλεύονται στην Ελλάδα (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Ηράκλειο Κρήτης).
  3. Έχουμε καθημερινή επαφή με τους γονείς και τις οικογένειες και γνωρίζουμε ακριβώς τα προβλήματά τους, τη στιγμή που συμβαίνουν.
  4. Έχουμε μακρόχρονη και σταθερή συνεργασία με τους γιατρούς και τους νοσηλευτές μας.
  5. Δραστηριοποιούμαστε σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο, μέσα από την παγκόσμια συνομοσπονδία γονιών παιδιών με καρκίνο (Childhood Cancer International, CCI), και έχουμε ενεργό ρόλο. Συμμετέχουμε στη Διοικητική Επιτροπή της CCI-Europe αλλά και στο ΔΣ της CCI σε παγκόσμιο επίπεδο. Με αυτόν τον τρόπο παρακολουθούμε τις εξελίξεις και συμμετέχουμε σε project που αφορούν τη νομοθεσία της ΕΕ, τα πρότυπα φροντίδας των παιδιών κ.ά.
  6. Έχουμε την απαραίτητη γνώση, τεχνογνωσία και κυρίως ενδιαφέρον και τη διάθεση να βελτιώσουμε τις συνθήκες για τα παιδιά με καρκίνο στην Ελλάδα.
  7. Μόνο το καλοκαίρι του 2024 ανανεώσαμε ιατρικό εξοπλισμό στο Αγία Σοφία και το Αγλαΐα Κυριακού που ήταν στα όρια του, αξίας 1.200.000 ευρώ, ενώ η σταθερή ετήσια οικονομική υποστήριξη της Φλόγας στο ΕΛΠΙΔΑ σε μισθούς, πρωτόκολλα θεραπείας κ.λπ. ανέρχεται περίπου στις 500.000 ευρώ.

Σύντομο ιστορικό

Ο Ν.5034/2023 ψηφίστηκε τον Μάρτιο του 2023. Έκτοτε η εφαρμογή του Νόμου παίρνει συνεχείς παρατάσεις αφού από τη φύση του είναι πρόχειρος, ανεφάρμοστος, ασαφής, ελλιπής και δεν συνοδεύεται από κανένα Κανονισμό Λειτουργίας.

Για τη σύνταξη του Νόμου δεν ζητήθηκε η άποψη της Διοίκησης του Νοσοκομείου Αγλαΐα Κυριακού, στο οποίο υπάγεται το 1 από τα 3 ογκολογικά τμήματα του ΕΛΠΙΔΑ, ούτε των γιατρών/νοσηλευτών, αλλά ούτε και των γονιών των παιδιών που εκπροσωπούν την πλευρά του ασθενή. Μάλιστα έγινε χωρίς να υπάρχει συνολικός σχεδιασμός και εθνικό σχέδιο δράσης για τον καρκίνο της παιδικής ηλικίας, το οποίο και οφείλει η πολιτεία να καταρτίσει για να συμμορφωθεί με τις απαιτήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Οι θέσεις των γονιών της Φλόγας είναι γνωστές. Τις έχουμε εκφράσει επανειλημμένα στον Πρόεδρο και όλα τα μέλη της Βουλής, στο γραφείο του Πρωθυπουργού, στο Υπουργείο Υγείας, τη Διαρκή Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, ενώ τις έχουμε κοινοποιήσει στον Τύπο και το ευρύτερο κοινωνικό περιβάλλον, με αναλυτικά Δελτία Τύπου (21-22-24.2.2023, 03-08-20.3.2023).

300 περίπου νέα παιδιά νοσούν από καρκίνο κάθε χρόνο σε όλη την Ελλάδα. Στη χώρα μας όπως και στην Ευρώπη και την Αμερική, ο καρκίνος παραμένει η 1η αιτία θανάτου στα παιδιά μετά τα ατυχήματα. Υπολογίστε, πόσα παιδιά μπαίνουν στον αγώνα κάθε χρόνο, το ποσοστό θνησιμότητας και σκεφτείτε σε πόσα «Τέμπη» αναλογεί.
Σήμερα, 4 στα 5 παιδιά μπορούν να γίνουν καλά με τη σωστή ιατρική φροντίδα. Οποιαδήποτε πρωτοβουλία προς την κατεύθυνση αυτή, μας βρίσκει συμπαραστάτες και υποστηρικτές, από όπου και αν προέρχεται».

  • ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΦΛΟΓΑ
  • ΟΓΚΟΛΟΓΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ
  • ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΠΑΙΔΩΝ
  • ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ένα έξυπνο κουΐζ από την ΕΛΛΟΚ για τον καρκίνο του πνεύμονα
Ένα έξυπνο κουΐζ από την ΕΛΛΟΚ για τον καρκίνο του πνεύμονα 04 Νοεμβρίου 2024
Ολιστική φροντίδα και ενδυνάμωση ασθενών: Το κλειδί για τη διαχείριση του χρόνιου πόνου 06 Νοεμβρίου 2024
Ολιστική φροντίδα και ενδυνάμωση ασθενών: Το κλειδί για τη διαχείριση του χρόνιου πόνου

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το Μεταξά γίνεται Ολοκληρωμένο Κέντρο Καρκίνου με χρηματοδότηση 2,5 εκατ. ευρώ
Πολιτική Υγείας
01/12/2025 - 16:54

Το Μεταξά γίνεται Ολοκληρωμένο Κέντρο Καρκίνου με χρηματοδότηση 2,5 εκατ. ευρώ

Ψηφίστηκε από τη Βουλή η σύμβαση για τη Μονάδα Ημερήσιας Νοσηλείας «Νίκος Κούρκουλος» στην Πάτρα
Πολιτική Υγείας
26/11/2025 - 19:14

Ψηφίστηκε από τη Βουλή η σύμβαση για τη Μονάδα Ημερήσιας Νοσηλείας «Νίκος Κούρκουλος» στην Πάτρα

Έργο 3,2 εκατ. ευρώ η ανακαίνιση των υποδομών στο ογκολογικό νοσοκομείο «Άγιος Σάββας»
Πολιτική Υγείας
13/11/2025 - 17:13

Έργο 3,2 εκατ. ευρώ η ανακαίνιση των υποδομών στο ογκολογικό νοσοκομείο «Άγιος Σάββας»

Πώς το τεχνητό φως βοηθά στην ανάρρωση των παιδιών με καρκίνο
Επικαιρότητα
12/11/2025 - 19:59

Πώς το τεχνητό φως βοηθά στην ανάρρωση των παιδιών με καρκίνο

Ψηφίστηκε η συμφωνία Ελλάδας-Τουρκίας για συνεργασία στην Υγεία και τις ιατρικές επιστήμες
Πολιτική Υγείας
04/11/2025 - 22:34

Ψηφίστηκε η συμφωνία Ελλάδας-Τουρκίας για συνεργασία στην Υγεία και τις ιατρικές επιστήμες

Πατούλης στη Βουλή: «Να μην ανακόπτεται η εξέλιξη των νεότερων ιατρών με την παράταση της θητείας στο ΕΣΥ»
Πολιτική Υγείας
24/10/2025 - 22:12

Πατούλης στη Βουλή: «Να μην ανακόπτεται η εξέλιξη των νεότερων ιατρών με την παράταση της θητείας στο ΕΣΥ»

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Τραγωδία στην Αλεξανδρούπολη: Τρίχρονο αγοράκι πέθανε από ανακοπή λόγω ασιτίας!
Επικαιρότητα
17/12/2025 - 21:23
Λειτουργικές παθήσεις του πεπτικού: Πώς διαγιγνώσκονται και πώς αντιμετωπίζονται
Health Talk
17/12/2025 - 20:58
ΔΟΘ, Σαουδική Αραβία ενισχύουν τη συνεργασία τους για τη Θαλασσαιμία και τις Αιμοσφαιρινοπάθειες
Patient Talk
17/12/2025 - 20:32
Aναρτήθηκαν στην ΕΤΑΑ τα προσωρινά αποτελέσματα των ωφελούμενων για την Πρώιμη Παιδική Παρέμβαση
Επικαιρότητα
17/12/2025 - 20:06
Ναυτικό Νοσοκομείο Αθηνών: Ημερίδα για την κλινική αριστεία από τη Νοσηλευτικής Υπηρεσία
Επικαιρότητα
17/12/2025 - 19:39
Μπορεί η κατανάλωση τυριού να μειώσει τον κίνδυνο άνοιας; Τι δείχνει νέα μελέτη
Διατροφή
17/12/2025 - 18:56
Θεμιστοκλέους στο ACTION 24: Αύξηση 100% στον προϋπολογισμό της Υγείας από το 2019
Πολιτική Υγείας
17/12/2025 - 18:22
Αffidea neuraCare Athens: Ο καθηγητής Μητσικώστας μιλάει για τη Σκλήρυνση κατά Πλάκας με απλά λόγια
Υπηρεσίες Υγείας
17/12/2025 - 17:54
ΑΣΕΠ: Εκδόθηκαν οι προσωρινοί πίνακες για 4.276 θέσεις επιτυχόντων του πρώτου γραπτού διαγωνισμού
Επικαιρότητα
17/12/2025 - 17:32
«My Voice, My Choice»: Το ευρωκοινοβούλιο υπέρ της πρωτοβουλίας πολιτών για προσβάσιμες αμβλώσεις
Επικαιρότητα
17/12/2025 - 17:08
Η GSK Ελλάδος στηρίζει το Γηροκομείο Αθηνών
Pharma News
17/12/2025 - 16:34
Ο πεντάλογος του σωστού ντους: Γιατί δεν πρέπει να επιλέγετε το καυτό νερό
Υγεία
17/12/2025 - 16:16
Καμπανάκι από τις φαρμακευτικές: Στα 8,9 δισ.€ εκτιμάται η δαπάνη για το 2025
Pharma Policy
17/12/2025 - 15:48
Ο ΠΙΣ γιόρτασε τα 100 του χρόνια
Επικαιρότητα
17/12/2025 - 15:19
Η απογοήτευση αλλάζει τη χημεία του εγκεφάλου και τη συμπεριφορά
Ψυχική Υγεία
17/12/2025 - 15:00
Γονίδιο προϊστορικού ανθρώπου φαίνεται να εξασφαλίζει μακροζωία
Υγεία
17/12/2025 - 14:00
Γιατί το φυτικό μπέργκερ μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιοπάθειας
Διατροφή
17/12/2025 - 13:00
Το ΑΙ μαθαίνει να αποκωδικοποιεί τις ασθένειες που είναι γραμμένες στο DNA μας
Υγεία
17/12/2025 - 12:00
Η ουλίτιδα μπορεί να συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο σοβαρών καρδιαγγειακών επεισοδίων
Υγεία
17/12/2025 - 11:00
Η εξέλιξη της PET-CT και η συμβολή της στη σύγχρονη Ογκολογία
Υπηρεσίες Υγείας
17/12/2025 - 10:00
Πόσα κιλά θα πάρετε τα Χριστούγεννα; Τι έχουν δείξει έρευνες
Διατροφή
17/12/2025 - 08:25
Η EFPIA και η Vaccines Europe στηρίζουν το σχέδιο «Safe Hearts» της ΕΕ
Pharma Policy
16/12/2025 - 21:32
Ο ΙΣΑ ζητεί την εξαίρεση των προσωπικών ιατρών από την υποχρέωση των κατ’ οίκον επισκέψεων
Επικαιρότητα
16/12/2025 - 20:52
«Safe Hearts»: Το σχέδιο της Κομισιόν για την καρδιαγγειακή υγεία
Πολιτική Υγείας
16/12/2025 - 19:59
Πώς σχετίζεται η οστεοπόρωση με το αδυνάτισμα - Ο ρόλος της διατροφής και της άσκησης
Health Talk
16/12/2025 - 19:16
Χριστουγεννιάτικο τραπέζι: Έξυπνες εναλλακτικές για ένα πιο υγιεινό εορταστικό μενού
Διατροφή
16/12/2025 - 18:49
ΑμΚΕ ΚΑΡΚΙΝΑΚΙ: Σημαντική επιστημονική διάκριση για το πρόγραμμα «Parent2Parent Support»
Patient Talk
16/12/2025 - 18:07
Θεσσαλονίκη: Αναβαθμίζεται η πυροπροστασία των νοσοκομείων Γιαννιτσών, Έδεσσας και Νάουσας
Πολιτική Υγείας
16/12/2025 - 17:43
Συνάντηση της ΕΟΟ με τον Τομέα Υγείας του ΠΑΣΟΚ για τρέχοντα ζητήματα των οδοντιάτρων
Επικαιρότητα
16/12/2025 - 17:18
Γιατροί του Κόσμου: Εγκαινιάστηκε το Ανοικτό Κέντρο Παιδιών στη Θεσσαλονίκη
Επικαιρότητα
16/12/2025 - 16:56

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Σούπερ γρίπη στη Βρετανία: Τελικά πόσο επικίνδυνη και πρωτοφανής είναι;
Υγεία
15/12/2025 - 10:00
Ο καρκίνος «νίκησε» τον γνωστό ηθοποιό Αλμπέρτο Εσκενάζυ στα 73 του
Επικαιρότητα
15/12/2025 - 18:17
Καταγγελία γονέων και κηδεμόνων για καθυστερήσεις και περικοπές στις αποζημιώσεις θεραπειών παιδιών ΑμεΑ
Patient Talk
16/12/2025 - 15:18
Facelift: Αποκατάσταση με φυσικό αποτέλεσμα, χωρίς υπερβολές
Ομορφιά
15/12/2025 - 16:29
Τι δείχνει ο ρόλος που παίξατε στο χριστουγεννιάτικο σχολικό σκετσάκι για την προσωπικότητα σας
Ψυχική Υγεία
16/12/2025 - 15:00
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2025 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo