ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Παγκόσμια Ημέρα Καρκίνου του Νεφρού η 19η Ιουνίου: Ασθενείς και φροντιστές σε διαρκή εγρήγορση

Patient Talk
UNSPLASH
Η Οικογενειακή Συμμαχία Ελλάδος κατά της νόσου V.H.L, με αφορμή τη φετινή Παγκόσμια Ημέρα Καρκίνου του Νεφρού, παραχώρησε σήμερα, Τρίτη, 10 Ιουνίου διαδικτυακή Συνέντευξη Τύπου.
Τρίτη, 10/06/2025 - 16:14
— Photo: UNSPLASH
News4Health Team News4Health Team

Στόχος της συνέντευξης τύπου ήταν η ευαισθητοποίηση και ενημέρωση του κοινού, γύρω από θέματα που αφορούν τον καρκίνο του νεφρού, ο οποίος αποτελεί και την κύρια κακοήθεια του VHL, αυτής της σπάνιας, νεοπλασματικής, κληρονομικής πάθησης.

Η Παγκόσμια Ημέρα Καρκίνου του Νεφρού, που φέτος έχει οριστεί για τις 19 Ιουνίου, έχει κεντρικό μήνυμα «Δείξτε λίγη αγάπη στα νεφρά σας». Ο διεθνής συνασπισμός καρκίνου του νεφρού (IKCC) διεξάγει παγκόσμιες έρευνες ασθενών και φροντιστών ώστε να ενημερώσει σχετικά με τις προσπάθειές του να μειωθεί το παγκόσμιο αντίκτυπο βάρους του καρκίνου του νεφρού. Η ερευνά το 2025 τόνισε ένα βασικό ζήτημα: πολλοί ασθενείς και φροντιστές δεν ήταν σίγουροι για τον καλύτερο τρόπο, να διατηρήσουν τα νεφρά τους υγιή. Η κακή λειτουργία των νεφρών, είναι σημαντική για τους ασθενείς γιατί επηρεάζει εκτός από την καλή σωματική και ψυχική υγεία των ασθενών, τις επιλογές θεραπείας αλλά και τους εξαιρεί από ορισμένες κλινικές έρευνες.

Τα τρία τεστ

Για αυτό τον λόγο, φέτος, έχει δημιουργηθεί ένας απλός οδηγός δείχνοντας τα τρία τεστ (παρακολούθηση αρτηριακής πίεσης, εξέταση ούρων, εξέταση αίματος) για τα νεφρά για κάθε έναν που ζει με καρκίνο του νεφρού ή έχει επιβαρυμένο ιστορικό, που πρέπει να κάνει τακτικά ο ασθενής, ή να τα εντάξει στην ρουτίνα των εξετάσεών του, μαζί με συμβουλές για τον τρόπο ζωής του, ώστε να διατηρηθεί η νεφρική υγεία. Σε αυτή την παγκόσμια ημέρα καρκίνου του νεφρού, θα δοθεί ένα παγκόσμιο συμπόσιο για ασθενείς, όπου το σύνολο των ειδικών και των ασθενών θα συζητούν όλες τις πλευρές για το πως να κρατήσουμε τα νεφρά μας υγιή έχοντας καρκίνο του νεφρού. Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στην παγκόσμια ιστοσελίδα που έχει δημιουργηθεί για την Παγκόσμια Ημέρα Καρκίνου του νεφρού https://worldkidneycancerday.org/el/.

Σε αυτήν τη συντονισμένη σε παγκόσμια κλίμακα εκστρατεία ενημέρωσης, η VHL Family Alliance Greece συμμετέχει, ως affiliate της Διεθνούς Συμμαχίας για τον Καρκίνο του Νεφρού, (International Kidney Cancer Coalition, IKCC).

«Να δώσουμε φωνή στους ασθενείς»

Ανοίγοντας τη Συνέντευξη Τύπου, η κυρία Αθηνά Αλεξανδρίδου, Πρόεδρος της VHL Family Alliance Greece, επισήμανε πως: «Η σημερινή ημέρα δεν είναι απλώς μια ακόμη αφορμή για ευαισθητοποίηση, αλλά μια ηχηρή υπενθύμιση ότι η φροντίδα των νεφρών μας είναι ζωτικής σημασίας – ειδικά για τα άτομα που ζουν με σπάνια γενετικά σύνδρομα, όπως το VHL. Ο καρκίνος του νεφρού, ως κύρια εκδήλωση της νόσου, μας υποχρεώνει να παραμένουμε διαρκώς σε εγρήγορση. Στόχος μας ως Οικογενειακή Συμμαχία είναι να δώσουμε φωνή στους ασθενείς και στις οικογένειές τους, προσφέροντας ενημέρωση, ψυχολογική στήριξη και – κυρίως – την αίσθηση και την βεβαιότητα ότι δεν είναι μόνοι τους σε αυτή τη διαδρομή. Ας δείξουμε λοιπόν λίγη αγάπη στα νεφρά μας ώστε να τα διατηρήσουμε υγιή και μαζί μαθαίνουμε το πως».

«Αρκετό νερό, καθόλου αλκοόλ»

Στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο Δρ. Χαράλαμπος Φραγκούλης, MD, MSc, PhD Επιμελητής Ουρολόγος ΓΝΑ Γ. Γεννηματάς, ο οποίος δήλωσε χαρακτηριστικά: «Η νεφρική λειτουργία αποτελεί καθοριστικό παράγοντα στην πορεία των ασθενών με καρκίνο του νεφρού – είτε πρόκειται για σποραδικές περιπτώσεις είτε για σπάνια γενετικά σύνδρομα όπως το VHL. Η διατήρηση υγιών νεφρών μπορεί να καθυστερήσει σημαντικά την ανάγκη για χειρουργικές επεμβάσεις ή συστηματικές θεραπείες και να προσφέρει στον ασθενή καλύτερη ποιότητα και διάρκεια ζωής. Τρεις απλές εξετάσεις, που μπορούν να ενταχθούν εύκολα στην παρακολούθηση των ασθενών κάνουν τη διαφορά: α) παρακολούθηση αρτηριακής πιέσεως β) ο αιματολογικός έλεγχος για έλεγχο κρεατινίνης και eGFR, γ) εξέταση ούρων για προσδιορισμό του δείκτη UACR. Ο ρόλος του ουρολόγου δεν είναι μόνο θεραπευτικός αλλά και καθοδηγητικός – να στηρίξει τον ασθενή με σωστή πληροφόρηση και πρακτικές οδηγίες, όχι μόνο για το τι εξετάσεις να κάνει έχοντας καρκίνο του νεφρού αλλά και πως να διατηρήσει τα νεφρά του υγιή, κόβοντας το κάπνισμα, διατηρώντας ένα υγιές βάρος κάνοντας υγιεινή διατροφή, καθώς και το να παραμένουμε δραστήριοι, χωρίς να καταπονούμε το σώμα μας αλλά πίνοντας αρκετό νερό και καθόλου αλκοόλ, όπως είναι η τελευταία οδηγία του ΠΟΥ».

«Ζητάμε ισότιμη μεταχείριση»

Κλείνοντας, η κυρία Αλεξανδρίδου, ανέφερε: «Το VHL δεν είναι απλώς μια ιατρική πρόκληση, είναι μια διαρκής μάχη με την αβεβαιότητα και κυρίως όσον αφορά την καλή νεφρική λειτουργία. Γι’ αυτό είναι κρίσιμο να υπάρχει πρόσβαση σε εξειδικευμένα κέντρα (παραμένουμε στην προσπάθεια να δημιουργήσουμε κέντρο αναφοράς για τον καρκίνο του νεφρού και το VHL), σε επαγγελματίες υγείας με εμπειρία στα σπάνια νοσήματα και σε ένα υποστηρικτικό πλαίσιο που αγκαλιάζει την πολυπλοκότητα αυτών των ασθενειών, χωρίς οι ασθενείς να είναι αναγκασμένοι να πηγαίνουν σε όλους τους γιατρούς των εμπλεκομένων ειδικοτήτων, έχοντας κάνει αρκετά χειρουργεία ο καθένας λόγω του VHL. Σήμερα, ενώνουμε τη φωνή μας με χιλιάδες άλλες παγκοσμίως, ζητώντας ισότιμη μεταχείριση, βιώσιμες πολιτικές για τα σπάνια νοσήματα και ανθρώπινη προσέγγιση στην καθημερινότητα του ασθενούς. Γιατί η αγάπη για τα νεφρά μας είναι τελικά αγάπη για τη ζωή μας. Τέλος, μια έκπληξη σε σχέση με τη διατροφή έρχεται σύντομα, με δεκάδες συνταγές για τους ανθρώπους με καρκίνο και κυρίως με καρκίνο του νεφρού».

  • ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΑΡΚΙΝΟΥ ΝΕΦΡΟΥ
  • ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΝΕΦΡΟΥ
  • ΑΣΘΕΝΕΙΣ
  • ΦΡΟΝΤΙΣΤΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Συγκίνηση σε εκδήλωση της ΑΜΚΕ IASIS για την έμφυλη βία - Το τραγούδι που έκλεψε την παράσταση
Συγκίνηση σε εκδήλωση της ΑΜΚΕ IASIS για την έμφυλη βία - Το τραγούδι που έκλεψε την παράσταση 09 Ιουνίου 2025
Ινομυαλγία: Οδηγώντας με ασφάλεια παρά τον πόνο 11 Ιουνίου 2025
Ινομυαλγία: Οδηγώντας με ασφάλεια παρά τον πόνο

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Οι Οργανώσεις Ασθενών ζητούν να διατηρηθούν τα δικαιώματα ψήφου των εκπροσώπων τους στον ΕΜΑ
Patient Talk
16/06/2025 - 19:59

Οι Οργανώσεις Ασθενών ζητούν να διατηρηθούν τα δικαιώματα ψήφου των εκπροσώπων τους στον ΕΜΑ

Μητσοτάκης: «Ένα διαχρονικό αίτημα 120.000 ασθενών που επισκέπτονταν τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ γίνεται πραγματικότητα»
Πολιτική Υγείας
16/06/2025 - 16:58

Μητσοτάκης: «Ένα διαχρονικό αίτημα 120.000 ασθενών που επισκέπτονταν τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ γίνεται πραγματικότητα»

Σημαντική βελτίωση στη ζωή των ασθενών με κυστική ίνωση από τη λήψη νέων τροποποιητών
Υγεία
13/06/2025 - 18:24

Σημαντική βελτίωση στη ζωή των ασθενών με κυστική ίνωση από τη λήψη νέων τροποποιητών

ΕΟΠΥΥ: Πως θα κάνουν αιτήσεις για τις δωρεάν αποστολές ΦΥΚ κατ’ οίκον οι ασθενείς
Πολιτική Υγείας
13/06/2025 - 13:18

ΕΟΠΥΥ: Πως θα κάνουν αιτήσεις για τις δωρεάν αποστολές ΦΥΚ κατ’ οίκον οι ασθενείς

ΕΟΠΥΥ: Νέα εποχή στην εξυπηρέτηση των ασθενών με τη δωρεάν αποστολή των ΦΥΚ «Κατ’ Οίκον»
Πολιτική Υγείας
07/06/2025 - 09:24

ΕΟΠΥΥ: Νέα εποχή στην εξυπηρέτηση των ασθενών με τη δωρεάν αποστολή των ΦΥΚ «Κατ’ Οίκον»

Ο Σύλλογος «Προμηθέας» αποκτά νέα ταυτότητα και ενισχύει όσους μένουν συστηματικά εκτός συστήματος φροντίδας
Patient Talk
06/06/2025 - 06:54

Ο Σύλλογος «Προμηθέας» αποκτά νέα ταυτότητα και ενισχύει όσους μένουν συστηματικά εκτός συστήματος φροντίδας

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Επίσκεψη του παιδιού στον γιατρό: Ποια προετοιμασία και διαχείριση επιβάλλει κάθε ηλικία
Health Talk
22/06/2025 - 09:42
H Long Covid προκαλεί αναπηρία - Ανησυχητική η έλλειψη έξαρσης αυτό το καλοκαίρι
Υγεία
22/06/2025 - 09:28
Το πόρισμα για το Τζάνειο: Οκτώ αιτίες οδήγησαν στη λάθος μετάγγιση αίματος σε ασθενή
Επικαιρότητα
21/06/2025 - 13:07
Τι είναι και πως θα λειτουργήσει η γραμμή 1566 που κάνει πρεμιέρα στις 15 Ιουλίου
Πολιτική Υγείας
21/06/2025 - 10:21
Ινστιτούτο Prolepsis: Η προάσπιση των δικαιωμάτων των παιδιών Ρομά στο επίκεντρο νέου έργου
Επικαιρότητα
21/06/2025 - 10:13
Γιατί το μικροβίωμα του εντέρου είναι κρίσιμης σημασίας για τους νέους ανθρώπους
Health Talk
21/06/2025 - 09:51
Ελπιδοφόρες θεραπευτικές εξελίξεις για τα Ιδιοπαθή Φλεγμονώδη Νοσήματα του Εντέρου
Health Talk
21/06/2025 - 09:37
Lavipharm: H Βίκυ Κεφαλά στο ΔΣ του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Καινοτομίας και Τεχνολογίας της Κομισιόν
Pharma News
21/06/2025 - 07:11
Ασκληπιείο Βούλας: Στάσεις εργασίας για τις 23-25 Ιουνίου στο αναισθησιολογικό και το χειρουργικό
Πολιτική Υγείας
21/06/2025 - 03:24
Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος καταδικάζει απερίφραστα τους βομβαρδισμούς νοσοκομείων
Health Talk
21/06/2025 - 00:11
Δημοσιεύθηκε Kοινή Yπουργική Aπόφαση για το μεταβατικό πλαίσιο εναέριας διάσωσης και αεροδιακομιδών
Πολιτική Υγείας
20/06/2025 - 19:52
Η κολπική ξηρότητα αποτελεί παρελθόν με τη μέθοδο PRP - Η σεξουαλική ζωή σε νέες βάσεις
Health Talk
20/06/2025 - 19:36
Πράσινο από τον EMA σε νέα θεραπεία με βλαστοκύτταρα για ασθενείς με αιματολογικούς καρκίνους
Υγεία
20/06/2025 - 19:11
Στρεπτοκοκκικές λοιμώξεις: Τρόποι διάγνωσης ενός κοινού βακτηρίου που μπορεί να αποβεί μοιραίο
Health Talk
20/06/2025 - 18:22
Τα «viagra» της φύσης για να αποφύγετε την στυτική δυσλειτουργία το καλοκαίρι
Health Talk
20/06/2025 - 18:04
Θεμιστοκλέους: «Η Ευρώπη χρειάζεται στρατηγική αυτάρκειας στο φάρμακο»
Πολιτική Υγείας
20/06/2025 - 17:52
Χάπια με ανθρώπινα περιττώματα κατά επικίνδυνων υπερβακτηριδίων - Τι έδειξε πρόσφατη δοκιμή
Υγεία
20/06/2025 - 17:34
Ιστορικό βήμα στη Βρετανία - Το Κοινοβούλιο ψήφισε υπέρ της υποβοηθούμενης αυτοκτονίας
Επικαιρότητα
20/06/2025 - 17:16
Σύσκεψη στο ΥΠΕΘΑ για την υλοποίηση της μεταρρύθμισης της υγειονομικής περίθαλψης στις Ένοπλες Δυνάμεις
Πολιτική Υγείας
20/06/2025 - 16:48
ΕΙΝΑΠ: «Είχαμε προειδοποιήσει για τις τραγικές συνέπειες του νόμου έκτρωμα για την ψυχική υγεία και την απεξάρτηση»
Ψυχική Υγεία
20/06/2025 - 16:34
Οι καλοκαιρινές παγίδες για τα κατοικίδια - Τι πρέπει να προσέξετε
Pet
20/06/2025 - 16:00
Πρώτη θεραπεία για τις ουλές του ήπατος που προκαλούνται από έναν τύπο στεατοηπατίτιδας
Υγεία
20/06/2025 - 15:49
Η ημικρανία στο προσκήνιο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου - Βήματα που πρέπει να γίνουν υπέρ των ασθενών
Patient Talk
20/06/2025 - 15:02
Τα τρόφιμα που επιβαρύνουν "ύπουλα" την υπέρταση
Διατροφή
20/06/2025 - 15:00
Καμπάνια ενημέρωσης από την ΕΛΙΚΑΡ για τις Μυοκαρδιοπάθειες - Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε
Health Talk
20/06/2025 - 14:41
Όμιλος Ιατρικού Αθηνών: Προνομιακό πακέτο «back to school» για μια σχολική χρονιά γεμάτη υγεία και ασφάλεια
Υπηρεσίες Υγείας
20/06/2025 - 14:21
Mικροσκοπικό έμπλαστρο θα μπορούσε να αντικαταστήσει τις βιοψίες
Υγεία
20/06/2025 - 14:00
Πώς μια απλή άσκηση μπορεί να αποκαλύψει το προσδόκιμο ζωής
Υγεία
20/06/2025 - 13:00
ΚΑΤ: Εγκαίνια των νέων ΤΕΠ - Πρώτη ανακαίνιση στο νοσοκομείο μετά από 50 χρόνια
Πολιτική Υγείας
20/06/2025 - 11:51
Υπουργείο Υγείας: Νέα προγράμματα προληπτικών ελέγχων για σπάνια νοσήματα σε νεογνά και γυναίκες
Πολιτική Υγείας
20/06/2025 - 11:21

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Όμιλος Ιατρικού Αθηνών: Προνομιακό πακέτο «back to school» για μια σχολική χρονιά γεμάτη υγεία και ασφάλεια
Υπηρεσίες Υγείας
20/06/2025 - 14:21
Τα τρόφιμα που επιβαρύνουν "ύπουλα" την υπέρταση
Διατροφή
20/06/2025 - 15:00
Κίνα: Διάλογος πανεπιστημιακών για την αντιμετώπιση των παγκόσμιων προκλήσεων στη διατροφική ασφάλεια
Διατροφή
20/06/2025 - 03:27
Νάουσα: Οδηγία-κλειδί για την αντιμετώπιση του μικροβίου, που προσβάλλει ροδάκινα και νεκταρίνια
Διατροφή
20/06/2025 - 06:53
ΚΑΤ: Εγκαίνια των νέων ΤΕΠ - Πρώτη ανακαίνιση στο νοσοκομείο μετά από 50 χρόνια
Πολιτική Υγείας
20/06/2025 - 11:51
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2025 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo