ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η εκπαίδευση των Ασθενών, γέφυρα για τη Δημοκρατία στην Υγεία

Patient Talk
Η εκπαίδευση των Ασθενών, γέφυρα για τη Δημοκρατία στην Υγεία
Η συνεχής εκπαίδευση των ασθενών μέσα από προγράμματα εγγραμματοσύνης που θα τους καταστήσουν patient experts, προκειμένου να διεκδικούν τεκμηριωμένα και αποτελεσματικότερα τα δικαιώματά τους σε κάθε διαδικασία χάραξης πολιτικών υγείας, αποτελεί μια από τις βασικές εκφάνσεις μιας ευρύτερης ασθενοκεντρικής κουλτούρας.
Τρίτη, 30/04/2024 - 23:38
News4Health Team News4Health Team

Αυτό ήταν το κεντρικό μήνυμα που υπογραμμίστηκε στην Απολογιστική Συνέντευξη Τύπου του καινοτόμου έργου ενδυνάμωσης της Κοινωνίας των Πολιτών Patient Hub Networking.

Το έργο υλοποιήθηκε από την Ένωση Ασθενών Ελλάδας με εταίρους την Humane και το Ινστιτούτο Πολιτικής Υγείας στο πλαίσιο του προγράμματος Active citizens fund και περιλάμβανε εκπαιδευτικά σεμινάρια εκπροσώπων ασθενών, διαθεματικές ομάδες εργασίας, workshops, κατάθεση προτάσεων στην Πολιτεία, καθώς και νομική και λογιστική υποστήριξη συλλόγων ασθενών. Ο θετικός αντίκτυπος του έργου, επισφραγίστηκε από την επέκτασή του, αλλά και το χρυσό βραβείο στα πιο πρόσφατα Healthcare Business Awards.

Η Ένωση Ασθενών Ελλάδας ήταν υπεύθυνη για την υλοποίηση των αξόνων του έργου που σχετίζονταν με τη δικτύωση, τη διαβούλευση, τις υπηρεσίες νομικής και λογιστικής υποστήριξης καθώς και τις παρεμβάσεις πολιτικής. Το Δίκτυο ενδυνάμωσης ατόμων με αναπηρία «Humane» συντόνισε και υλοποίησε τις εκπαιδευτικές δράσεις, την επικοινωνία του έργου και την παροχή του συνεργατικού χώρου, ενώ το Ινστιτούτο Πολιτικής Υγείας εκπόνησε μελέτη για τη χαρτογράφηση του οικοσυστήματος των συλλόγων ασθενών.

Ο Γενικός Γραμματέας Ένωσης Ασθενών Ελλάδας Νίκος Δέδες, παρουσίασε το αποτύπωμα και τη φιλοσοφία της Ένωσης Ασθενών Ελλάδας, με κυριότερη τη συνεχή στήριξη και εκπαίδευση των μελών της. Αυτή αποτελεί εξάλλου και τη βασική στόχευση του έργου Patient Hub Networking, με στόχο τη δημιουργία και προαγωγή καταρτισμένων ασθενών. Στην τοποθέτησή του, ο Γενικός Γραμματέας εστίασε μεταξύ άλλων και στην ανάγκη οικονομικής ενίσχυσης των Συλλόγων Ασθενών, η οποία θα τους καταστίσει περαιτέρω αυτάρκεις.

Η Υπεύθυνη Προγραμμάτων Ιδρύματος Μποδοσάκη Βεατρίκη Γιαννόγλου, εξήρε το έργο της Ένωσης Ασθενών Ελλάδας και των εταίρων, παραθέτοντας συνοπτικά τους βασικούς πυλώνες του προγράμματος Active citizens fund. Το πρόγραμμα στοχεύει στην ενδυνάμωση και ενίσχυση της βιωσιμότητας της Κοινωνίας των Πολιτών και σε ανάδειξη του ρόλου της στην προαγωγή των δημοκρατικών διαδικασιών, την ενίσχυση της συμμετοχής των πολιτών στα κοινά και την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Το πρόγραμμα μετρά 7 ολοκληρωμένες προσκλήσεις, 128 επιλεγμένα προς υλοποίηση έργα και 209 οργανώσεις που υλοποιούν έργα.

Ο Καθηγητής Πολιτικής Υγείας Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και Πρόεδρος Επιστημονικής Επιτροπής Ένωσης Ασθενών Ελλάδας Κυριάκος Σουλιώτης, υπογράμμισε αρχικά τα μεγάλα βήματα προόδου που έχει κάνει το Κίνημα των Ασθενών, με κυριότερη τη θεσμοθέτηση της Ένωσης Ασθενών Ελλάδας ως συνομιλήτρια της Πολιτείας το 2022. Παρά τα θετικά βήματα, υπάρχει όμως ακόμα πολύς δρόμος που πρέπει να καλυφθεί, προκειμένου οι ασθενείς να συμμετέχουν ενεργά σε κάθε διαδικασία λήψης αποφάσεων. Στη συνέχεια, μνημόνευσε τα ευρήματα έρευνας χαρτογράφησης των συλλόγων ασθενών που εκπόνησαν το Ινστιτούτο Πολιτικής Υγείας και η Ένωση Ασθενών Ελλάδας το περασμένο έτος. Σύμφωνα με την έρευνα, 43% των Συλλόγων Ασθενών δεν διαθέτει ούτε έναν αμειβόμενο εργαζόμενο και λειτουργούν αποκλειστικά με εθελοντές, ενώ μόλις το 5% λαμβάνει κάποιας μορφής κρατική χρηματοδότηση για τις δράσεις του.

Στα δυνατά σημεία των συλλόγων ασθενών συγκαταλέγονται η δραστηριοποίησή τους στο πεδίο, που προκύπτει από την ανάγκη για βελτίωση του συστήματος υγείας, το ανθρώπινο δυναμικό των συλλόγων που συνεχώς επιζητά εκπαιδευτικά προγράμματα και η συνεργασία τους με επιστημονικούς φορείς και ΜΜΕ. Από την άλλη πλευρά, στα αδύνατα σημεία περιλαμβάνονται πρωτίστως η έλλειψη πόρων, η κόπωση των εθελοντών και των εργαζομένων και η μη ανταπόκριση από την Πολιτεία. Προς αυτή την κατεύθυνση, ανάλογα προγράμματα εγγραμματοσύνης καθίστανται αναγκαία, όπως και η ύπαρξη αντίστοιχων συλλογικών οργάνων ασθενών όπως η Ένωση Ασθενών Ελλάδας που δημιουργούν σε μορφή χιονοστιβάδας, πολλαπλά κοινωνικά οφέλη.

Ακολούθησε η παρουσίαση των αποτελεσμάτων του έργου από τον Ιδρυτή Patients Hub (powered by Humane) Δημήτρη Κοντοπίδη, με παράλληλη προβολή απολογιστικού βίντεο. Κεντρικό άξονα του έργου αποτέλεσε η δικτύωση των συλλόγων ασθενών. Συμμετείχαν συνολικά 76 σύλλογοι και οργανώσεις από το χώρο της Υγείας. Πραγματοποιήθηκαν 43 συναντήσεις με ομάδες εργασίας ανά θεματικό πεδίο και για πάνω από 15 θεραπευτικές κατηγορίες, υπό τον συντονισμό μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Ασθενών Ελλάδας, με τη συμμετοχή εκπροσώπων ασθενών από τα μέλη της Ένωσης. Στόχος των συναντήσεων, αποτέλεσε η καταγραφή και συζήτηση σημαντικών θεμάτων που απασχολούν τα μέλη της Ένωσης, προκειμένου να προταθούν λύσεις και πολιτικές παρεμβάσεις για την αντιμετώπισή τους. Στο πρόγραμμα συμμετείχαν 23 καθηγητές από 8 πανεπιστήμια, ενώ διενεργήθηκαν συνολικά 5 workshops, 28 σεμινάρια δικτύωσης και πολιτικών υγείας σε 3 εκπαιδευτικούς κύκλους με πάνω από 120 συμμετοχές από όλη την Ελλάδα. Καταγράφηκαν συνολικά 36 συμβουλευτικές υπηρεσίες προς συλλόγους, 48 συμμετοχές συλλόγων σε έρευνες και 50 παρεμβάσεις σε οριζόντια ζητήματα δημόσιας υγείας.

Στο κλείσιμο της παρουσίασης, η Πρόεδρος Ένωσης Ασθενών Ελλάδας Βάσω Βακουφτσή τόνισε τη σημασία δημιουργίας patient experts στο πλαίσιο κατάθεσης τεκμηριωμένων διεκδικήσεων και συνδιαμόρφωσης πολιτικών υγείας, η οποία θα ενδυναμώσει το κίνημα και τη φωνή των ασθενών. Έργα όπως το Patient Hub Networking αποτελούν καταλύτες προς αυτή την κατεύθυνση, αλλά και το γενικότερο εκδημοκρατισμό των ζητημάτων υγείας.

Το έργο «Patient Hub Networking» υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος Active citizens fund, με φορέα υλοποίησης την «Ένωση Ασθενών Ελλάδας» και εταίρους τη «Humane» και το «Ινστιτούτο Πολιτικής Υγείας».

Το πρόγραμμα Active citizens fund, ύψους € 15 εκ, χρηματοδοτείται από́ την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και τη Νορβηγία και είναι μέρος του χρηματοδοτικού μηχανισμού του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ) περιόδου 2014 – 2021, γνωστού ως EEA Grants. Το πρόγραμμα στοχεύει στην ενδυνάμωση και την ενίσχυση της βιωσιμότητας της κοινωνίας των πολιτών και στην ανάδειξη του ρόλου της στην προαγωγή́ των δημοκρατικών διαδικασιών, στην ενίσχυση της συμμετοχής των πολιτών στα κοινά και στην προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Τη διαχείριση της επιχορήγησης του προγράμματος Active citizens fund για την Ελλάδα έχουν αναλάβει από́ κοινού́ το Ίδρυμα Μποδοσάκη και το SolidarityNow.

  • ΕΝΩΣΗ ΑΣΘΕΝΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
  • PATIENT EXPERTS

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ένωση Ασθενών Ελλάδας: Ο ρόλος των γραφείων δικαιωμάτων των νοσοκομείων για τους πολίτες
Ένωση Ασθενών Ελλάδας: Ο ρόλος των γραφείων δικαιωμάτων των νοσοκομείων για τους πολίτες 23 Απριλίου 2024
Κρίσιμη χρονιά το 2024 για τους ασθενείς με θαλασσαιμία - Οι τελευταίες εξελίξεις 08 Μαϊος 2024
Κρίσιμη χρονιά το 2024 για τους ασθενείς με θαλασσαιμία - Οι τελευταίες εξελίξεις

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Η ΕΝΑΣΕΛ ζητάει αποτελεσματικούς και ενισχυμένους ελέγχους στους παρόχους υγείας
Patient Talk
17/09/2026 - 16:44

Η ΕΝΑΣΕΛ ζητάει αποτελεσματικούς και ενισχυμένους ελέγχους στους παρόχους υγείας

Ψηφιακή πλατφόρμα διαλόγου αναπτύσσει η Ένωση Ασθενών Ελλάδας
Patient Talk
30/06/2026 - 18:58

Ψηφιακή πλατφόρμα διαλόγου αναπτύσσει η Ένωση Ασθενών Ελλάδας

ΕΝΑΣΕΛ: Βήματα προόδου έχει κάνει η Ελλάδα στη συμμετοχή των ασθενών στη χάραξη πολιτικής υγείας
Patient Talk
09/06/2026 - 17:43

ΕΝΑΣΕΛ: Βήματα προόδου έχει κάνει η Ελλάδα στη συμμετοχή των ασθενών στη χάραξη πολιτικής υγείας

Νέα εποχή για τη συμμετοχή των ασθενών στην Αξιολόγηση των Τεχνολογιών Υγείας με τον οδηγό της ΕΝΑΣΕΛ
Patient Talk
27/05/2026 - 20:46

Νέα εποχή για τη συμμετοχή των ασθενών στην Αξιολόγηση των Τεχνολογιών Υγείας με τον οδηγό της ΕΝΑΣΕΛ

Στo τρίπτυχο «γνώση-όφελος-εμπιστοσύνη» βασίζεται η εκστρατεία ενημέρωσης για την αξία των κλινικών μελετών
Patient Talk
20/05/2026 - 17:23

Στo τρίπτυχο «γνώση-όφελος-εμπιστοσύνη» βασίζεται η εκστρατεία ενημέρωσης για την αξία των κλινικών μελετών

Αξιολόγηση νοσοκομείων ΕΣΥ: Ικανοποίηση 4/5 από τους ασθενείς – Τα ισχυρά σημεία και οι αδυναμίες
Πολιτική Υγείας
07/05/2026 - 13:18

Αξιολόγηση νοσοκομείων ΕΣΥ: Ικανοποίηση 4/5 από τους ασθενείς – Τα ισχυρά σημεία και οι αδυναμίες

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΠΑΣΟΚ κατά Γεωργιάδη: «Περιφέρεται στα κανάλια και παραδέχεται ότι υπήρχε διάτρητο καθεστώς ελέγχων»
Πολιτική Υγείας
24/09/2026 - 03:51
Ινστιτούτο Prolepsis: Τι πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς για τα στάδια ανάπτυξης του λόγου και της επικοινωνίας
Ψυχική Υγεία
24/09/2026 - 00:09
Νέες δομές ψυχικής υγείας σε Κω και Σύρο με χρηματοδότηση 2,8 εκατ. ευρώ
Πολιτική Υγείας
23/09/2026 - 22:19
Καρδιακές αρρυθμίες: Πότε το «φτερούγισμα» είναι ύποπτο
Health Talk
23/09/2026 - 21:24
Κύπρος- Mountain Games 2026: Σωματική δραστηριότητα, μεσογειακή διατροφή και συμπερίληψη για πιο υγιή γήρανση»
Υγεία
23/09/2026 - 20:43
Επιστολή ΙΣΑ για τον προσδιορισμό των ιατρικών πράξεων και τον επιτρεπόμενο εξοπλισμό στους φορείς της ΠΦΥ
Πολιτική Υγείας
23/09/2026 - 19:58
Αντιμέτωποι με άγχος, κατάθλιψη και αυτοκτονικό ιδεασμό οι πάσχοντες από παθήσεις του αμφιβληστροειδούς
Patient Talk
23/09/2026 - 19:32
Η ανοσοθεραπεία αλλάζει τη θεραπευτική φιλοσοφία του καρκίνου του παγκρέατος
Υγεία
23/09/2026 - 18:56
Σημαντικό βήμα για τη δημόσια υγεία η εφαρμογή του «Προλαμβάνω» για τον καρκίνο του παχέος εντέρου
Πολιτική Υγείας
23/09/2026 - 18:29
Οι παράγοντες που αλλάζουν την όψη των αφτιών μας
Health Talk
23/09/2026 - 17:52
ΕΕΠΕ: «Να προστατευθούν οι πολίτες από μαγικά βότανα, κηραλοιφές και... νανοτεχνολογίες»
Υγεία
23/09/2026 - 17:34
ΣΦΕΕ: «Χαμένη ευκαιρία» για την κλινική έρευνα το επενδυτικό clawback
Pharma Policy
23/09/2026 - 17:11
ΕΣΑμεΑ: Στεγαστική φτώχεια και αναπηρία - Η Ελλάδα στην τελευταία θέση της ΕΕ
Patient Talk
23/09/2026 - 16:33
Οι ασκήσεις μυϊκής ενδυνάμωσης συρρικνώνουν τα λιποκύτταρα πριν φανεί απώλεια βάρους στη ζυγαριά
Fitness
23/09/2026 - 16:04
Η ΕΙΝΑΠ ζητάει άμεση λύση για τον ψηφιακό μαστογράφο του ΓΝ Νίκαιας
Πολιτική Υγείας
23/09/2026 - 15:46
Έπεσαν οι υπογραφές για την ενεργειακή αναβάθμιση του Νοσοκομείου Κιλκίς και του «Αλεξάνδρα»
Πολιτική Υγείας
23/09/2026 - 15:21
Μιλάτε στον ύπνο σας; Τι συμβαίνει στον εγκέφαλο και τι σημαίνουν όσα λέτε
Υγεία
23/09/2026 - 15:00
Η κίρρωση του ήπατος μπορεί να επανακάμψει μετά από μεταμόσχευση
Υγεία
23/09/2026 - 14:00
ΠΟΥ: Νέες επιλογές αντισύλληψης – Τι προτείνει για χάπια, εμφυτεύματα και ανδρική αντισύλληψη
Πολιτική Υγείας
23/09/2026 - 13:30
Η χαμηλότερη οστική πυκνότητα συνδέεται με γνωστική έκπτωση
Υγεία
23/09/2026 - 13:00
Καμπανάκι από τις φαρμακευτικές: Η Ευρώπη κινδυνεύει να μείνει πίσω από ΗΠΑ και Κίνα
Pharma Policy
23/09/2026 - 12:53
Social media: Πώς επηρεάζουν την ψυχική υγεία των εφήβων– Οδηγοί διαχείρισης για τους γονείς
Ψυχική Υγεία
23/09/2026 - 12:00
Εμμηνόπαυση: Γιατί το κρύο μπορεί να κάνει τα συμπτώματα πιο έντονα
Υγεία
23/09/2026 - 11:00
Γεωργιάδης: Τι έδειξαν οι πρώτοι οκτώ έλεγχοι σε χώρους που παρέχουν ιατρικές υπηρεσίες
Πολιτική Υγείας
23/09/2026 - 10:19
Άσκηση και ατμοσφαιρική ρύπανση: Πώς να κρατήσετε μόνο τα οφέλη μειώνοντας τον κίνδυνο για πνεύμονες και καρδιά
Υγεία
23/09/2026 - 10:00
Νέο εργαλείο AI θα υποστηρίζει γιατρούς σε 100 χώρες - Η σημασία του σε χώρες χαμηλού εισοδήματος
Digital Health
23/09/2026 - 09:00
«Οδός Καρδιάς»: Η αξία της συστηματικής σωματικής άσκησης και του περπατήματος στην καρδιαγγειακή υγεία
Υγεία
23/09/2026 - 07:26
Ισχυρή αύξηση πωλήσεων για την Draeger Hellas στα οικονομικά αποτελέσματα του 2025
Υπηρεσίες Υγείας
23/09/2026 - 03:42
Η ΟΕΝΓΕ καταγγέλλει πειθαρχική και ποινική δίωξη σε βάρος αγροτικής γιατρού στην Ανάφη
Πολιτική Υγείας
23/09/2026 - 00:03
Παγκόσμιο ρεκόρ συνεχούς υποβρύχιας πεζοπορίας για τα παιδιά με καρκίνο
Επικαιρότητα
22/09/2026 - 23:19

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΠΑΣΟΝΟΠ: «Το νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας δεν συστήνει νέο κλάδο νοσηλευτικού προσωπικού»
Πολιτική Υγείας
21/09/2026 - 11:27
Γεωργιάδης: «Οι γιατροί του Μαζωνάκη τα έκαναν όλα λάθος»
Πολιτική Υγείας
21/09/2026 - 12:18
Η Astellas Ελλάδος σε ημερίδα στη ΔΕΘ για το σύστημα υγείας και το άμεσο μέλλον του
Pharma News
21/09/2026 - 13:52
ΕΑΔ: Πάνω από 4.000 πορίσματα ελέγχων στον τομέα της Υγείας
Πολιτική Υγείας
21/09/2026 - 15:09
Νευρική ορθορεξία: Όταν η υγιεινή διατροφή γίνεται εμμονή με επιπτώσεις στη σωματική και ψυχική υγεία
Διατροφή
21/09/2026 - 16:03
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo