ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η εκπαίδευση των Ασθενών, γέφυρα για τη Δημοκρατία στην Υγεία

Patient Talk
Η εκπαίδευση των Ασθενών, γέφυρα για τη Δημοκρατία στην Υγεία
Η συνεχής εκπαίδευση των ασθενών μέσα από προγράμματα εγγραμματοσύνης που θα τους καταστήσουν patient experts, προκειμένου να διεκδικούν τεκμηριωμένα και αποτελεσματικότερα τα δικαιώματά τους σε κάθε διαδικασία χάραξης πολιτικών υγείας, αποτελεί μια από τις βασικές εκφάνσεις μιας ευρύτερης ασθενοκεντρικής κουλτούρας.
Τρίτη, 30/04/2024 - 23:38
News4Health Team News4Health Team

Αυτό ήταν το κεντρικό μήνυμα που υπογραμμίστηκε στην Απολογιστική Συνέντευξη Τύπου του καινοτόμου έργου ενδυνάμωσης της Κοινωνίας των Πολιτών Patient Hub Networking.

Το έργο υλοποιήθηκε από την Ένωση Ασθενών Ελλάδας με εταίρους την Humane και το Ινστιτούτο Πολιτικής Υγείας στο πλαίσιο του προγράμματος Active citizens fund και περιλάμβανε εκπαιδευτικά σεμινάρια εκπροσώπων ασθενών, διαθεματικές ομάδες εργασίας, workshops, κατάθεση προτάσεων στην Πολιτεία, καθώς και νομική και λογιστική υποστήριξη συλλόγων ασθενών. Ο θετικός αντίκτυπος του έργου, επισφραγίστηκε από την επέκτασή του, αλλά και το χρυσό βραβείο στα πιο πρόσφατα Healthcare Business Awards.

Η Ένωση Ασθενών Ελλάδας ήταν υπεύθυνη για την υλοποίηση των αξόνων του έργου που σχετίζονταν με τη δικτύωση, τη διαβούλευση, τις υπηρεσίες νομικής και λογιστικής υποστήριξης καθώς και τις παρεμβάσεις πολιτικής. Το Δίκτυο ενδυνάμωσης ατόμων με αναπηρία «Humane» συντόνισε και υλοποίησε τις εκπαιδευτικές δράσεις, την επικοινωνία του έργου και την παροχή του συνεργατικού χώρου, ενώ το Ινστιτούτο Πολιτικής Υγείας εκπόνησε μελέτη για τη χαρτογράφηση του οικοσυστήματος των συλλόγων ασθενών.

Ο Γενικός Γραμματέας Ένωσης Ασθενών Ελλάδας Νίκος Δέδες, παρουσίασε το αποτύπωμα και τη φιλοσοφία της Ένωσης Ασθενών Ελλάδας, με κυριότερη τη συνεχή στήριξη και εκπαίδευση των μελών της. Αυτή αποτελεί εξάλλου και τη βασική στόχευση του έργου Patient Hub Networking, με στόχο τη δημιουργία και προαγωγή καταρτισμένων ασθενών. Στην τοποθέτησή του, ο Γενικός Γραμματέας εστίασε μεταξύ άλλων και στην ανάγκη οικονομικής ενίσχυσης των Συλλόγων Ασθενών, η οποία θα τους καταστίσει περαιτέρω αυτάρκεις.

Η Υπεύθυνη Προγραμμάτων Ιδρύματος Μποδοσάκη Βεατρίκη Γιαννόγλου, εξήρε το έργο της Ένωσης Ασθενών Ελλάδας και των εταίρων, παραθέτοντας συνοπτικά τους βασικούς πυλώνες του προγράμματος Active citizens fund. Το πρόγραμμα στοχεύει στην ενδυνάμωση και ενίσχυση της βιωσιμότητας της Κοινωνίας των Πολιτών και σε ανάδειξη του ρόλου της στην προαγωγή των δημοκρατικών διαδικασιών, την ενίσχυση της συμμετοχής των πολιτών στα κοινά και την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Το πρόγραμμα μετρά 7 ολοκληρωμένες προσκλήσεις, 128 επιλεγμένα προς υλοποίηση έργα και 209 οργανώσεις που υλοποιούν έργα.

Ο Καθηγητής Πολιτικής Υγείας Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και Πρόεδρος Επιστημονικής Επιτροπής Ένωσης Ασθενών Ελλάδας Κυριάκος Σουλιώτης, υπογράμμισε αρχικά τα μεγάλα βήματα προόδου που έχει κάνει το Κίνημα των Ασθενών, με κυριότερη τη θεσμοθέτηση της Ένωσης Ασθενών Ελλάδας ως συνομιλήτρια της Πολιτείας το 2022. Παρά τα θετικά βήματα, υπάρχει όμως ακόμα πολύς δρόμος που πρέπει να καλυφθεί, προκειμένου οι ασθενείς να συμμετέχουν ενεργά σε κάθε διαδικασία λήψης αποφάσεων. Στη συνέχεια, μνημόνευσε τα ευρήματα έρευνας χαρτογράφησης των συλλόγων ασθενών που εκπόνησαν το Ινστιτούτο Πολιτικής Υγείας και η Ένωση Ασθενών Ελλάδας το περασμένο έτος. Σύμφωνα με την έρευνα, 43% των Συλλόγων Ασθενών δεν διαθέτει ούτε έναν αμειβόμενο εργαζόμενο και λειτουργούν αποκλειστικά με εθελοντές, ενώ μόλις το 5% λαμβάνει κάποιας μορφής κρατική χρηματοδότηση για τις δράσεις του.

Στα δυνατά σημεία των συλλόγων ασθενών συγκαταλέγονται η δραστηριοποίησή τους στο πεδίο, που προκύπτει από την ανάγκη για βελτίωση του συστήματος υγείας, το ανθρώπινο δυναμικό των συλλόγων που συνεχώς επιζητά εκπαιδευτικά προγράμματα και η συνεργασία τους με επιστημονικούς φορείς και ΜΜΕ. Από την άλλη πλευρά, στα αδύνατα σημεία περιλαμβάνονται πρωτίστως η έλλειψη πόρων, η κόπωση των εθελοντών και των εργαζομένων και η μη ανταπόκριση από την Πολιτεία. Προς αυτή την κατεύθυνση, ανάλογα προγράμματα εγγραμματοσύνης καθίστανται αναγκαία, όπως και η ύπαρξη αντίστοιχων συλλογικών οργάνων ασθενών όπως η Ένωση Ασθενών Ελλάδας που δημιουργούν σε μορφή χιονοστιβάδας, πολλαπλά κοινωνικά οφέλη.

Ακολούθησε η παρουσίαση των αποτελεσμάτων του έργου από τον Ιδρυτή Patients Hub (powered by Humane) Δημήτρη Κοντοπίδη, με παράλληλη προβολή απολογιστικού βίντεο. Κεντρικό άξονα του έργου αποτέλεσε η δικτύωση των συλλόγων ασθενών. Συμμετείχαν συνολικά 76 σύλλογοι και οργανώσεις από το χώρο της Υγείας. Πραγματοποιήθηκαν 43 συναντήσεις με ομάδες εργασίας ανά θεματικό πεδίο και για πάνω από 15 θεραπευτικές κατηγορίες, υπό τον συντονισμό μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Ασθενών Ελλάδας, με τη συμμετοχή εκπροσώπων ασθενών από τα μέλη της Ένωσης. Στόχος των συναντήσεων, αποτέλεσε η καταγραφή και συζήτηση σημαντικών θεμάτων που απασχολούν τα μέλη της Ένωσης, προκειμένου να προταθούν λύσεις και πολιτικές παρεμβάσεις για την αντιμετώπισή τους. Στο πρόγραμμα συμμετείχαν 23 καθηγητές από 8 πανεπιστήμια, ενώ διενεργήθηκαν συνολικά 5 workshops, 28 σεμινάρια δικτύωσης και πολιτικών υγείας σε 3 εκπαιδευτικούς κύκλους με πάνω από 120 συμμετοχές από όλη την Ελλάδα. Καταγράφηκαν συνολικά 36 συμβουλευτικές υπηρεσίες προς συλλόγους, 48 συμμετοχές συλλόγων σε έρευνες και 50 παρεμβάσεις σε οριζόντια ζητήματα δημόσιας υγείας.

Στο κλείσιμο της παρουσίασης, η Πρόεδρος Ένωσης Ασθενών Ελλάδας Βάσω Βακουφτσή τόνισε τη σημασία δημιουργίας patient experts στο πλαίσιο κατάθεσης τεκμηριωμένων διεκδικήσεων και συνδιαμόρφωσης πολιτικών υγείας, η οποία θα ενδυναμώσει το κίνημα και τη φωνή των ασθενών. Έργα όπως το Patient Hub Networking αποτελούν καταλύτες προς αυτή την κατεύθυνση, αλλά και το γενικότερο εκδημοκρατισμό των ζητημάτων υγείας.

Το έργο «Patient Hub Networking» υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος Active citizens fund, με φορέα υλοποίησης την «Ένωση Ασθενών Ελλάδας» και εταίρους τη «Humane» και το «Ινστιτούτο Πολιτικής Υγείας».

Το πρόγραμμα Active citizens fund, ύψους € 15 εκ, χρηματοδοτείται από́ την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και τη Νορβηγία και είναι μέρος του χρηματοδοτικού μηχανισμού του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ) περιόδου 2014 – 2021, γνωστού ως EEA Grants. Το πρόγραμμα στοχεύει στην ενδυνάμωση και την ενίσχυση της βιωσιμότητας της κοινωνίας των πολιτών και στην ανάδειξη του ρόλου της στην προαγωγή́ των δημοκρατικών διαδικασιών, στην ενίσχυση της συμμετοχής των πολιτών στα κοινά και στην προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Τη διαχείριση της επιχορήγησης του προγράμματος Active citizens fund για την Ελλάδα έχουν αναλάβει από́ κοινού́ το Ίδρυμα Μποδοσάκη και το SolidarityNow.

  • ΕΝΩΣΗ ΑΣΘΕΝΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
  • PATIENT EXPERTS

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ένωση Ασθενών Ελλάδας: Ο ρόλος των γραφείων δικαιωμάτων των νοσοκομείων για τους πολίτες
Ένωση Ασθενών Ελλάδας: Ο ρόλος των γραφείων δικαιωμάτων των νοσοκομείων για τους πολίτες 23 Απριλίου 2024
Κρίσιμη χρονιά το 2024 για τους ασθενείς με θαλασσαιμία - Οι τελευταίες εξελίξεις 08 Μαϊος 2024
Κρίσιμη χρονιά το 2024 για τους ασθενείς με θαλασσαιμία - Οι τελευταίες εξελίξεις

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ένωση Ασθενών Ελλάδας: «Θεσμική θωράκιση του ρόλου μας η χρηματοδότηση από το Υπουργείο Υγείας»
Patient Talk
07/11/2025 - 20:56

Ένωση Ασθενών Ελλάδας: «Θεσμική θωράκιση του ρόλου μας η χρηματοδότηση από το Υπουργείο Υγείας»

Ο λόγος στον ασθενή: Το 14ο Πανελλήνιο Συνέδριο της ΕΝΑΣΕΛ έδωσε φωνή στη συμμετοχική υγεία
Patient Talk
05/11/2025 - 18:42

Ο λόγος στον ασθενή: Το 14ο Πανελλήνιο Συνέδριο της ΕΝΑΣΕΛ έδωσε φωνή στη συμμετοχική υγεία

Ψηφιακή Ακαδημία Ασθενών με δωρεάν απογευματινά μαθήματα
Patient Talk
29/10/2025 - 15:43

Ψηφιακή Ακαδημία Ασθενών με δωρεάν απογευματινά μαθήματα

Καρποδίνη: Σημαντική και καθοριστική για τον ΕΟΠΥΥ η συνεργασία με όλες τις ενώσεις ασθενών
Πολιτική Υγείας
23/10/2025 - 06:57

Καρποδίνη: Σημαντική και καθοριστική για τον ΕΟΠΥΥ η συνεργασία με όλες τις ενώσεις ασθενών

Γόνιμος διάλογος PIF και ΕΝΑΣΕΛ για την αλήθεια πίσω από την πρόσβαση στην καινοτομία
Επικαιρότητα
22/10/2025 - 18:03

Γόνιμος διάλογος PIF και ΕΝΑΣΕΛ για την αλήθεια πίσω από την πρόσβαση στην καινοτομία

Ένωση Ασθενών Ελλάδας: «Θετικό βήμα η δημιουργία γραφείου fake news στον ΕΟΔΥ»
Patient Talk
21/10/2025 - 16:32

Ένωση Ασθενών Ελλάδας: «Θετικό βήμα η δημιουργία γραφείου fake news στον ΕΟΔΥ»

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Σε Χίο και Ψαρά ο Γεωργιάδης για τα εγκαίνια νέων δομών του ΕΣΥ
Πολιτική Υγείας
12/11/2025 - 16:33
Οι έξι προτάσεις EFPIA και Vaccines Europe ενόψει της Ευρωπαϊκής Πράξης για τη Βιοτεχνολογία
Pharma Policy
12/11/2025 - 16:21
Φανατισμός: Πως λειτουργεί στον εγκέφαλο και πότε διαμορφώνεται - Τι έδειξε έρευνα σε ποδοσφαιρόφιλους
Ψυχική Υγεία
12/11/2025 - 16:00
Χαροπαλεύει στο «Γεννηματά» 22χρονος που είχε βάλει στοίχημα να καταπιεί αμάσητο ένα μπέργκερ!
Επικαιρότητα
12/11/2025 - 15:23
Επιστήμονες μετέτρεψαν το σωματικό λίπος σε οστά για να θεραπεύσουν κατάγματα της σπονδυλικής στήλης
Υγεία
12/11/2025 - 15:00
Οργανισμοί του ΟΗΕ προειδοποιούν ότι εκατομμύρια άνθρωποι κινδυνεύουν από λιμό
Επικαιρότητα
12/11/2025 - 14:42
Τι είναι ο κερατόκωνος και γιατί ο έλεγχος θα πρέπει να ξεκινάει από την εφηβεία!
Health Talk
12/11/2025 - 14:18
Πόσο συχνά πρέπει να πλένουμε το χαλάκι του μπάνιου - Ποιοι κίνδυνοι παραμονεύουν
Υγεία
12/11/2025 - 14:00
Πεδίο ανάπτυξης καινοτόμων θεραπειών και για άλλους τύπους καρκίνου οι αιματολογικές κακοήθειες
Υγεία
12/11/2025 - 13:41
Έντονες ανησυχίες από συλλόγους ασθενών για τη διαχείριση του πλάσματος αίματος
Patient Talk
12/11/2025 - 12:25
Νέα οδοντόκρεμα φτιαγμένη από τα μαλλιά (!) υπόσχεται αποκατάσταση του οδοντικού σμάλτου
Υγεία
12/11/2025 - 12:00
Κατ’ οίκον παράδοση φαρμάκων από τον ΕΟΠΥΥ: Στην Αττική οι περισσότεροι ασθενείς που επωφελήθηκαν
Πολιτική Υγείας
12/11/2025 - 11:00
Η αυτο-ύπνωση μπορεί να μειώσει σημαντικά τις εξάψεις στις γυναίκες σε εμμηνόπαυση
Υγεία
12/11/2025 - 10:00
Η πατάτα στην κάλτσα σώζει από το κρυολόγημα;
Επικαιρότητα
12/11/2025 - 09:00
ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ: Στο επίκεντρο του Forum της Καλαμπάκας οι σοβαρές επιπλοκές του διαβήτη
Patient Talk
12/11/2025 - 07:23
Διαμαρτυρία της ΕΙΝΑΠ για τη διάλυση δύο παθολογικών κλινικών στο Νοσοκομείο Νίκαιας
Επικαιρότητα
12/11/2025 - 03:39
«Δώσε Φωνή στα Βιβλία»: Πρωτοβουλία της Pfizer Ηellas για τα άτομα με οπτική αναπηρία
Pharma News
12/11/2025 - 00:13
Συμμαχία OnHOME: «Η Κομισιόν να αναγνωρίσει την ψηφιακή πρόσβαση στα φάρμακα ως ασθενοκεντρική λύση»
Patient Talk
11/11/2025 - 23:19
Νέα καμπάνια της Novartis Hellas για τον καρκίνο του προστάτη με την υποστήριξη της ΕΛΛΟΚ
Pharma News
11/11/2025 - 22:12
Έσβησε για πάντα το χαμόγελο της Αναστασίας Τασούλα - Έδινε γενναία μάχη με την κυστική ίνωση
Patient Talk
11/11/2025 - 21:34
Νέα μελέτη: Γιατί οι φροντιστές ασθενών με Αλτσχάιμερ γερνούν πιο γρήγορα
Υγεία
11/11/2025 - 21:08
«Βιταμίνη P»: Η σημασία της απόλαυσης και ο ρόλος της στην ισορροπημένη διατροφή
Διατροφή
11/11/2025 - 20:41
Συναγερμός στην Κεφαλονιά για κρούσμα ευλογιάς των αιγοπροβάτων
Επικαιρότητα
11/11/2025 - 20:19
Απλοποίηση και επιτάχυνση των διαδικασιών στο Πρόγραμμα «Προσβασιμότητα κατ’ οίκον»
Επικαιρότητα
11/11/2025 - 19:51
Τρεις απλοί και έξυπνοι τρόποι για να αντιμετωπίσουμε τη μελαγχολία του χειμώνα
Ψυχική Υγεία
11/11/2025 - 19:27
Μητσοτάκης: «Το νέο Νοσοκομείο της Κομοτηνής ό,τι πιο σύγχρονο διαθέτει το ΕΣΥ»
Πολιτική Υγείας
11/11/2025 - 18:22
H επιστημονική ομάδα του Affidea neuraCare χαράζει τη νέα εποχή στη Νευρολογία
Υπηρεσίες Υγείας
11/11/2025 - 17:57
Καρκίνος μαστού: Πώς το «χάπι της επόμενης μέρας» μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο για τις γυναίκες
Υγεία
11/11/2025 - 17:39
Συνέδριο ΟΟΣΑ στην Κρήτη για το δημογραφικό - Η γήρανση θα μειώσει το ΑΕΠ κατά 14% ως το 2060
Επικαιρότητα
11/11/2025 - 17:16
Ξεπέρασε το 80% η συμμετοχή στην κινητοποίηση των εργαστηριακών ιατρών στην Αθήνα
Επικαιρότητα
11/11/2025 - 16:53

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Γκριζάρισμα μαλλιών: Η ορατή εκδήλωση της μάχης του οργανισμού να θωρακιστεί από τον καρκίνο
Υγεία
10/11/2025 - 15:00
Η λήψη παρακεταμόλης κατά την εγκυμοσύνη δεν συνδέεται με αυτισμό ή ΔΕΠΥ - Νέα έρευνα διαψεύδει τον Τραμπ
Υγεία
10/11/2025 - 09:00
Τέσσερα καθημερινά τρόφιμα που αυξάνουν το σάκχαρο στο αίμα σας όσο και μια χούφτα γλυκά
Διατροφή
11/11/2025 - 11:00
Νέο φάρμακο θα μπορούσε να επιβραδύνει σημαντικά την εξέλιξη της νόσου του κινητικού νευρώνα
Υγεία
11/11/2025 - 09:00
Νέα μονοδοσική θεραπεία υπόσχεται μείωση της χοληστερίνης κατά 50%
Υγεία
10/11/2025 - 11:00
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2025 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo