ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η περίπτωση του σουηδικού Snus: Η PMI ενισχύει το χαρτοφυλάκιο της, με στόχο ένα μέλλον χωρίς τσιγάρο

Υπηρεσίες Υγείας
Tommaso Di Giovanni, Αντιπρόεδρος Διεθνών Σχέσεων της Philip Morris International (photo Vas.Ang)
Περίπτωση μείωση της βλάβης στην πράξη χαρακτήρισε το παράδειγμα του σουηδικού Snus ο T. Di Giovanni, αντιπρόεδρος Διεθνών Σχέσεων της Philip Morris International, περιγράφοντας τους λόγους που οδήγησαν την PMI στην απόκτηση του πλειοψηφικού πακέτου μετοχών της Swedish Match.
Τρίτη, 25/04/2023 - 09:56
— Photo: Tommaso Di Giovanni, Αντιπρόεδρος Διεθνών Σχέσεων της Philip Morris International (photo Vas.Ang)
News4Health Team News4Health Team

Ένα βήμα πιο κοντά σε κόσμο χωρίς τον καπνό του τσιγάρου, όπου όσοι επιλέγουν να χρησιμοποιούν νικοτίνη θα μπορούν τουλάχιστον να μειώσουν σημαντικά τη βλάβη που προκαλείται από το συμβατικό κάπνισμα, βρίσκεται η Philip Morris International (PMI), μετά την εξαγορά της Swedish Match. Μιλώντας σε Έλληνες δημοσιογράφος, στο πλαίσιο διεθνούς εκδήλωσης για τη συνεργασία των δύο εταιρειών, και πως η Swedish Match συμβάλλει στη μεταμόρφωση της PMI, ο Tommaso Di Giovanni, Αντιπρόεδρος Διεθνών Σχέσεων της Philip Morris International, αναφέρθηκε επανειλημμένα στο στόχο της εταιρείας να συνεισφέρει σε ένα κόσμο όπου το τσιγάρο αποτελεί παρελθόν.

«Όσο πιο σύντομα ξεφορτωθούμε τα τσιγάρα τόσο καλύτερα θα είναι», ανέφερε ξεκάθαρα και ανέδειξε το παράδειγμα της Σουηδίας ως χώρα που μετέτρεψε την ιδέα της μείωσης βλάβης σε πραγματικότητα σε διάφορα επίπεδα.

«Το κάπνισμα θα συνεχιστεί, οπότε ας κάνουμε κάτι να μειώσουμε την επίπτωση του καπνίσματος στη δημόσια υγεία», συμπλήρωσε ο κ. Di Giovanni. Γενικότερα, η έννοια της μείωσης της βλάβης αφορά στη μείωση της επιβλαβούς επίπτωσης μιας δραστηριότητας, η οποία δεν είναι εφικτό να διακοπεί, όπως το κάπνισμα.

Η Σουηδία είναι η χώρα όπου οι μοντέρνες ζώνες ασφαλείας, τριών σημείων, για τα αυτοκίνητα ανακαλύφθηκαν, το 1958 από μηχανικό της Volvo. Χρειάστηκε όμως σχεδόν 13 χρόνια για να υιοθετηθεί η υποχρεωτική της χρήση σε χώρα εκτός Σουηδίας (1970, Βικτώρια της Αυστραλίας) και ακόμη περισσότερα χρόνια και έντονες συζητήσεις για εφαρμοστούν σε άλλες χώρες. «Πόσες ζωές θα είχαν σωθεί αν η εφαρμογή τους στα αυτοκίνητα και η χρήση τους γινόταν υποχρεωτική νωρίτερα», διερωτήθηκε ο κ. Di Giovanni, παραλληλίζοντας τη διαδικασία έως την υιοθέτηση των ζωνών ασφαλείας με τις διεργασίες γύρω από τα προϊόντα χωρίς καύση.

Κατά τον κ. Di Giovanni η υιοθέτηση των τεχνολογιών αυτών θα πρέπει να επιταχυνθεί και σε αυτό το σημείο έθεσε το παράδειγμα της Ελλάδας, υπενθυμίζοντας πως στη χώρα μας βρίσκεται το ένα από τα δύο εργοστάσια της PMI στον κόσμο που παράγει μόνο θερμαινόμενα προϊόντα καπνού.

«Η Ελλάδα έχει υπάρξει πρωτοπόρος τουλάχιστον σε ότι αφορά τα προϊόντα χωρίς καύση, όπου το ποσοστό χρήσης είναι αρκετά υψηλό. Στην Αθήνα, αν δεν κάνω λάθος, το ένα τέταρτο των καπνιστών άλλαξε σε Iqos εάν υπολογίσουμε και τα ανταγωνιστικά προϊόντα ο αριθμός θα είναι μεγαλύτερος. Οπότε ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού έχει ήδη κάνει την αλλαγή. Αλλά και η νομοθεσία προσαρμόστηκε για να διευκολύνει, να επιτρέψει την αλλαγή, ενισχύοντας την καινοτομία. Δεν ακολουθούν, όμως, όλες οι χώρες τον ίδιο δρόμο και είναι κρίμα, γιατί είναι χαμένος χρόνος για τη δημόσια υγεία», σημείωσε.

Για να ενισχύει το επιχείρημα του ο αντιπρόεδρος Διεθνών Σχέσεων της PMI «επέστρεψε» στη Σουηδία, σημειώνοντας πως αναδεικνύει την ανάγκη επιτάχυνσης του ρυθμού αλλαγής. «Όσο πιο σύντομα ξεφορτωθούμε τα τσιγάρα τόσο καλύτερα θα είναι».

Όπως η Ελλάδα είναι και η Σουηδία πρωτοπόρος, καθώς όπως υποστήριξε χάρη στο snus το κάπνισμα έχει περιοριστεί στο 5%. «Το 5% του πληθυσμού καπνίζει, την ώρα που το ποσοστό νοσημάτων που σχετίζονται με το κάπνισμα είναι χαμηλότερο στη Σουηδία σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη. Δεν αποκλείεται η Σουηδία να είναι, λοιπόν, η πρώτη χώρα που θα εξαφανίσει το τσιγάρο».

Ωστόσο, η κυκλοφορία του εν λόγω προϊόντος απαγορεύεται στην υπόλοιπη Ευρώπη, «πιθανόν λόγω του φόβου για το άγνωστο», εκτίμησε.

«Το 1992 η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφάσισε την απαγόρευση του προϊόντος για την εσωτερική αγορά, φοβούμενη τις επιπτώσεις στη δημόσια υγεία. Η ιστορία όμως απέδειξε τ’ αντίθετο. Θέλω να πιστεύω ότι περισσότερες χώρες θα «αγκαλιάσουν» την καινοτομία, όπως η Ελλάδα, αξιοποιώντας την. Η πρόοδος πρέπει να ενθαρρύνεται γιατί έτσι δημόσιος και ιδιωτικός τομέας μπορούν να συνεργαστούν για να βελτιώσουν τα πράγματα», συμπλήρωσε.

Ωστόσο, η κριτική γύρω από τα προϊόντα χωρίς καύση επιμένει, καθώς επιστημονικοί κύκλοι εκτιμούν πως δεν υπάρχουν επαρκή δεδομένα για τις μακροχρόνιες επιπτώσεις. Το News4Health ρώτησε λοιπόν τον Αντιπρόεδρο Διεθνών Σχέσεων της PMI αν υπάρχει κίνδυνος να επαναλάβουμε τα λάθη του παρελθόντος με το τσιγάρο ή αν έχουν συγκεντρωθεί τα απαραίτητα δεδομένα. Ο κ. Di Giovanni ήταν ξεκάθαρος:

«Αρχικά, αν το ερώτημα είναι αν γνωρίζουμε ότι είναι απολύτως ασφαλή αυτά τα προϊόντα, γνωρίζουμε ότι δεν είναι 100% ασφαλή. Κανένα από αυτά τα προϊόντα δεν απόλυτα ασφαλή, η έννοια του «μηδενικού κινδύνου» δεν υφίσταται. Αν το ζητούμενο, όμως, είναι αν αυτά τα προϊόντα είναι κατά πολύ καλύτερα από τα τσιγάρα για εκείνους που θα συνέχιζαν, όπως και να έχει, να καπνίζουν, η απάντηση σε αυτό, βάσει των δεδομένων που έχουμε συλλέξει έως σήμερα, είναι «ναι».

Όπως δείχνουν τα εργαστηριακά δεδομένα, στον ατμό αυτών των προϊόντων τα επίπεδα των επιβλαβών ενώσεων είναι μειωμένα, κατά 95% στην περίπτωση του Iqos. Αυτό από μόνο του αρκεί για να μας πει ότι το προϊόν είναι κατά πολύ καλύτερο.

Αλλά και οι κλινικές μελέτες έδειξαν πως οι άνθρωποι που αντικατέστησαν το τσιγάρο με το θερμαινόμενο προϊόν καπνού παρουσιάζουν σχετικά ανάλογη εικόνα με όσους το έχουν κόψει.

Ακόμα και ο FDA όταν έλεγξε όλα τα δεδομένα και τα αποτελέσματα από μαθηματικά μοντέλα συμφώνησε απόλυτα, πως μπορεί να προωθήσει τη δημόσια υγεία.

Και πέραν, όμως, αυτών έχουμε αρχίσει να βλέπουμε τα πρώτα επιδημιολογικά στοιχεία. Ακόμη και πληθυσμιακές μελέτες -τουλάχιστον δύο ανεξάρτητες μελέτες από Ιαπωνία και Κορέα είναι διαθέσιμες- δείχνουν τα ποσοστά νοσηρότητας να μειώνονται μετά την εισαγωγή της τεχνολογίας θερμαινόμενου καπνού στις δύο αυτές χώρες.

Εν τέλει η ερώτηση μπορεί να είναι κατά πόσο βελτιώνεται η δημόσια υγεία, συγκεκριμένα, για το οποίο χρειάζονται εκτενή επιδημιολογικά δεδομένα.

Αλλά τα δεδομένα σε ό,τι αφορά στη σύγκριση μεταξύ των δύο προϊόντων, θερμαινόμενου καπνού και τσιγάρα, είναι τόσο ισχυρά που δεν αφήνουν περιθώρια αμφισβήτησης».

Ο κ. Di Giovanni ολοκλήρωσε την απάντηση του επιστρέφοντας στην περίπτωση του Snus, σημειώνοντας πως πρόκειται για ένα προϊόν που χρησιμοποιείται σε επίπεδο πληθυσμού για δεκαετίες. «Χρησιμοποιείται για την ακρίβεια για 2 αιώνες τώρα στη Σουηδία! Οπότε υπάρχουν διαθέσιμα επιδημιολογικά δεδομένα δεκαετιών από τη χρήση του και μπορούμε να ποσοτικοποιήσουμε με ακρίβεια την επίπτωση του στον πληθυσμό. Όπως ανέφερα, στην περίπτωση κακοηθειών τα ποσοστά είναι περίπου τα μισά από την ηπειρωτική Ευρώπη. H Swedish Match έχει διάφορα προϊόντα εγκεκριμένα από τον FDA στις ΗΠΑ, που εξέτασε δεδομένα για την ποσοτικόποιηση της μείωσης της βλάβης μέσω της χρήσης του προϊόντος. Πρόκειται για περίπτωση μείωση της βλάβης στην πράξη.

Για όσους συνεχίζουν να καπνίζουν, λοιπόν, αποτελούν μια σαφώς καλύτερη εναλλακτική επιλογή», κατέληξε.

Το Snus

Το Snus είναι ένα προϊόν μη καιόμενου καπνού, που τοποθετείται μέσα από το χείλος και συγκεκριμένα μεταξύ χείλους και ούλων, για αρκετά λεπτά της ώρας. Αποτελεί το πρώτο προϊόν καπνού που έλαβε έγκριση από τον FDA, το 2019, ως καπνικό προϊόν διαφοροποιημένου κινδύνου (Modified Risk Tobacco Product, MRTP).

O FDA χορήγησε την εν λόγω άδεια μετά τον εκτενή έλεγχο των επιστημονικών δεδομένων που υπέβαλε η Swedish Match, με το βάρος να πέφτει προφανώς στις επιδημιολογικές μελέτες χάρη στη μακροχρόνια παράδοση χρήσης του προϊόντος στη Σουηδία.

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση ωστόσο, η πώληση του απαγορεύεται ρητώς από το 1992, με την ενεργοποίηση της τροποποιημένης Οδηγίας περί Σήμανσης (Labelling Directive). Σχολιάζοντας τους λόγους γύρω από αυτή την «παράδοξη κατάσταση όπως τη χαρακτήρισαν, ο Patrik Hildingsson, Αντιπρόεδρος Επικοινωνίας και Δημοσίων Σχέσεων της Swedish Match, υπενθύμισε ότι όταν η απόφαση για απαγόρευση ελήφθη, η Σουηδία δεν ήταν μέλος της Ε.Ε. (εντάχθηκε το 1995). Βέβαια η απόφαση ανανεώθηκε το 2001 και το 2014. Ο κ. Hildingsson, όμως, σημείωσε πως η εταιρεία, ενισχυμένη από τη συνεργασία της με την PMI, θα προσπαθήσει να αναστρέψει τη νομοθεσία.

Η εξαγορά της Swedish Match

Η σουηδική εταιρεία άρχισε τη λειτουργία της στις αρχές του 20ου αιώνα και πλέον δραστηριοποιείται κυρίως στα προϊόντα snus και στα φακελάκια νικοτίνης, ενώ διαθέτει και σπίρτα και αναπτήρες. Η εξαγορά της Swedish Match ανήλθε περίπου σε 16 δισ. δολαρίων και σύμφωνα με όσα δήλωνε τον περασμένο Νοέμβριο ο Jacek Olczak της Philip Morris η PMI απέκτησε πάνω από το 90% των μετοχών.

Η εξαγορά της Swedish Match βασίστηκε σε δύο δεδομένα, σύμφωνα με τον κ. Di Giovanni: η επέκταση του χαρτοφυλακίου της εταιρείας σε προϊόντα μειωμένης βλάβης και η ανάπτυξη στην αμερικανική αγορά.

«Πρώτον, κατανοούμε ότι οι καπνιστές έχουν διαφορετικές προτιμήσεις. Στην Βρετανία, για παράδειγμα, οι περισσότεροι καπνιστές μετακινούνται στα ηλεκτρονικά τσιγάρα, ενώ στην Ελλάδα οι περισσότεροι στρέφονται στα προϊόντα θερμαινόμενου καπνού.

Αλλά ίσως υπάρχουν καπνιστές που θα προτιμούσαν άλλα προϊόντα, όπως είναι το snus. Άλλωστε στο χαρτοφυλάκιο μας έχουμε και προϊόντα όπως τσίχλες νικοτίνης. Χρειάζεται, λοιπόν, να κινηθούμε σε όλες τις πιθανές οδούς, αν θέλουμε να παρακινήσουμε τους καπνιστές να αφήσουν το συμβατικό τσιγάρο. Συνεπώς, η προσθήκη του snus και των nicotine pouches («φακελάκια» νικοτίνης) στο χαρτοφυλάκιο μας είναι λογικό. Μπορεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση το snus να απαγορεύεται αλλά επιτρέπεται αλλού, όπως οι ΗΠΑ.

Δεύτερον, λοιπόν, οι ΗΠΑ αποτελούν τη μεγαλύτερη αγορά για εναλλακτικά προϊόντα καπνού, αποτελώντας το 60% της παγκόσμιας αγοράς. Μέχρι την εξαγορά της Swedish Match η PMI ήταν εκτός της αγοράς, για περίπου 2 χρόνια, καθώς η προηγούμενη συμφωνία με αμερικανική καπνοβιομηχανία για τη διάθεση του iqos στην αγορά των ΗΠΑ, παρότι προχωρούσε, σταμάτησε καθώς η Επιτροπή Διεθνούς Εμπορίου (International Trade Commission) απαγόρευσε την εισαγωγή των ράβδων καπνού, «μετά από πίεση ανταγωνιστή.

Η Swedish Match έχει 150 χιλιάδες σημεία πώλησης στις ΗΠΑ και πάνω από 500 άτομα στις πωλήσεις. Μάλιστα, το Snus έχει λάβει, όπως και το σύστημα θέρμανσης καπνού της PMI, έγκριση ως MRTP από τον FDA», σημείωσε.

Τελευταία τροποποίηση στις 24/04/2023 - 20:20
  • SNUS
  • PMI
  • ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΣ
  • ΚΑΠΝΙΣΜΑ
  • ΤΣΙΓΑΡΟ
  • ΘΕΡΜΑΙΝΟΜΕΝΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΚΑΠΝΟΥ
  • IQOS
  • SWEDISH MATCH

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Πρόγραμμα Κοινωνικής Ένταξης για πρώην εξαρτημένα άτομα: Οι 4 δωρεάν υπηρεσίες που παρέχει
Πρόγραμμα Κοινωνικής Ένταξης για πρώην εξαρτημένα άτομα: Οι 4 δωρεάν υπηρεσίες που παρέχει 24 Απριλίου 2023
Νέα τεχνική μαστογραφίας με μεγαλύτερη διαγνωστική ακρίβεια στο «ΜΗΤΕΡΑ» 25 Απριλίου 2023
Νέα τεχνική μαστογραφίας με μεγαλύτερη διαγνωστική ακρίβεια στο «ΜΗΤΕΡΑ»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Έκθεση KPMG: Ελληνική πρωτιά στη μείωση της κατανάλωσης λαθραίων τσιγάρων και το 2025
Επικαιρότητα
04/06/2026 - 16:53

Έκθεση KPMG: Ελληνική πρωτιά στη μείωση της κατανάλωσης λαθραίων τσιγάρων και το 2025

Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος: 40 εκατομμύρια παιδιά ηλικίας 13–15 ετών «παίζουν» με νικοτίνη ή καπνό
Υγεία
03/06/2026 - 10:21

Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος: 40 εκατομμύρια παιδιά ηλικίας 13–15 ετών «παίζουν» με νικοτίνη ή καπνό

Το κάπνισμα σκοτώνει περισσότερους από 8 εκατ. ανθρώπους κάθε χρόνο παγκοσμίως
Υγεία
31/05/2026 - 08:09

Το κάπνισμα σκοτώνει περισσότερους από 8 εκατ. ανθρώπους κάθε χρόνο παγκοσμίως

ΕΛΙΚΑΡ: Τηλεοπτική και ψηφιακή καμπάνια για την καταπολέμηση του καπνίσματος και του εθισμού στη νικοτίνη
Υγεία
29/05/2026 - 21:49

ΕΛΙΚΑΡ: Τηλεοπτική και ψηφιακή καμπάνια για την καταπολέμηση του καπνίσματος και του εθισμού στη νικοτίνη

FutuReady Greece: Πρωτοβουλία της «Παπαστράτος» για τη νέα γενιά με αφορμή τα 95 χρόνια της εταιρείας
Επικαιρότητα
28/05/2026 - 03:42

FutuReady Greece: Πρωτοβουλία της «Παπαστράτος» για τη νέα γενιά με αφορμή τα 95 χρόνια της εταιρείας

Η αόρατη συνέπεια πίσω από το άτμισμα: Όταν η νικοτίνη γίνεται «δίαιτα» για τους έφηβους
Διατροφή
20/05/2026 - 17:58

Η αόρατη συνέπεια πίσω από το άτμισμα: Όταν η νικοτίνη γίνεται «δίαιτα» για τους έφηβους

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Οι 13 τρόποι με τους οποίους το fast food βλάπτει την υγεία σας
Διατροφή
13/06/2026 - 16:34
Μητσοτάκης: Κατασκευή νέου νοσοκομείου στην Κω και αξιοποίηση του παλιού στη Ρόδο
Πολιτική Υγείας
13/06/2026 - 16:14
Ηλεκτροπόρωση: Μία παλιά μέθοδος ανοίγει νέους δρόμους για ανεγχείρητους καρκίνους του πεπτικού
Υγεία
13/06/2026 - 15:44
Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Αιμοδότη: Το βαθιά ανθρώπινο μήνυμα του Νοσοκομείου Χανίων
Υγεία
13/06/2026 - 08:14
Η Novo Nordisk και η «ΙΜΕΡΟΕΣΣΑ» στο BeWell Festival με το μήνυμα «για μια ανάλαφρη ζωή»
Patient Talk
13/06/2026 - 03:41
Δράσεις εταιρικής κοινωνικής ευθύνης στον Έβρο για τα 60 χρόνια από την ίδρυση της ELPEN
Pharma News
13/06/2026 - 00:13
Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου του Προστάτη: Η επιστήμη αλλάζει τους κανόνες της πρόληψης
Health Talk
12/06/2026 - 22:43
«The Lancet»: Οι πολιτικές που μπορούν να οδηγήσουν στη μείωση της παιδικής παχυσαρκίας
Πολιτική Υγείας
12/06/2026 - 22:18
Μελέτη για νέο φάρμακο κατά του μεταστατικού καρκίνου του μαστού ανακοινώθηκε στο ASCO 2026
Υγεία
12/06/2026 - 21:46
Ικανοποίηση στον ΙΣΑ για τη συνέχιση του προγράμματος «ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΩ»
Πολιτική Υγείας
12/06/2026 - 21:18
Αποκλιμάκωση της ευλογιάς των αιγοπροβάτων, συνεχίζεται η επιτήρηση στη Λέσβο για τον αφθώδη πυρετό
Επικαιρότητα
12/06/2026 - 20:47
Κομισιόν: Πρόοδος και προκλήσεις στους ελέγχους της κουλτούρας ασφάλειας τροφίμων στην ΕΕ
Επικαιρότητα
12/06/2026 - 19:31
Το πρώτο κέντρο θεραπείας πρωτονίων για ογκολογικούς ασθενείς σχεδιάζει το Νοσοκομείο «Παπαγεωργίου»
Υγεία
12/06/2026 - 19:09
Τον Οκτώβριο ο 4ος κύκλος του προγράμματος διατροφικής αγωγής για άτομα τρίτης ηλικίας του δήμου Αθηναίων
Διατροφή
12/06/2026 - 18:37
Σκληραίνοντας το σώμα μας: Η επιστήμη πίσω από την προπόνηση στις πολεμικές τέχνες
Fitness
12/06/2026 - 18:14
Ο ΕΕΣ βραβεύει 467 μαθητές που διακρίθηκαν στους πανελλαδικούς διαγωνισμούς
Επικαιρότητα
12/06/2026 - 17:38
3ο ΣΦΕΕ Summit: Τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Ελλάδας για να γίνει κόμβος φαρμακευτικής καινοτομίας
Pharma Policy
12/06/2026 - 17:06
Λαμπερά εγκαίνια για το νέο κέντρο γυναικολογίας και γονιμότητας Prolific
Υπηρεσίες Υγείας
12/06/2026 - 16:32
Υπογεννητικότητα: Οι ερευνητές εστιάζουν στον ρόλο των έξυπνων κινητών
Υγεία
12/06/2026 - 16:11
Νέες συστάσεις από τον EMA για το βαλπροϊκό οξύ και το εμβόλιο κατά του chikungunya
Pharma Policy
12/06/2026 - 15:47
Νέα προειδοποίηση ΠΟΥ για τον Έμπολα: Η επιδημία εξακολουθεί να εξαπλώνεται στο Κονγκό
Υγεία
12/06/2026 - 15:32
Οι καρδιοπαθείς ζητούν μείωση της συμμετοχής σε φάρμακα για προχωρημένη ανεπάρκεια
Patient Talk
12/06/2026 - 15:17
Καρκίνος του μαστού στους άνδρες: Η συχνότητα, τα συμπτώματα και οι παράγοντες κινδύνου
Υγεία
12/06/2026 - 15:00
Η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ στο 3ο SFEE SUMMIT: «Σημαντικό βήμα προόδου το "Προλαμβάνω" αλλά πρέπει να συνεχίσουμε»
Patient Talk
12/06/2026 - 14:37
IQ Genomix και Ομάδα Αιγαίου σε ακριτικά νησιά δωρεάν προληπτικούς ελέγχους καρκίνου του παχέος εντέρου
Επικαιρότητα
12/06/2026 - 14:14
Αγγούρι: 8 λόγοι που αξίζει να το βάζετε καθημερινά στο πιάτο σας
Διατροφή
12/06/2026 - 14:00
Αγαπηδάκη: Το «ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΩ» συνεχίζεται έως το 2030 – Νέα φάση από την 1η Σεπτεμβρίου 2026
Πολιτική Υγείας
12/06/2026 - 13:48
Εμβόλιο σχεδιασμένο από τεχνητή νοημοσύνη δοκιμάστηκε για πρώτη φορά σε ανθρώπους
Υγεία
12/06/2026 - 13:00
Γεωργιάδης: Σύνδεση MyHealth app με το «ηλεκτρονικό βραχιολάκι» μέσα στον Ιούνιο
Πολιτική Υγείας
12/06/2026 - 12:00
Γιαννάκος: Διπλασιάζονται οι μισθοί των ιεραρχών και οι εργαζόμενοι του ΕΣΥ τίποτα!
Πολιτική Υγείας
12/06/2026 - 11:50

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Τα ζαχαρούχα αναψυκτικά συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του ήπατος
Διατροφή
11/06/2026 - 13:00
Έκκληση του ΠΟΥ για καλύτερη προστασία των Ευρωπαίων πολιτών από τη ζέστη
Πολιτική Υγείας
11/06/2026 - 12:29
Θεμιστοκλέους: Προσλήψεις εξειδικευμένου προσωπικού για τις νέες μονάδες ανακουφιστικής φροντίδας
Πολιτική Υγείας
11/06/2026 - 16:38
Δωρεά 120 απινιδωτών και ισάριθμων κιτ πρώτων βοηθειών στο ΕΚΠΑ από τη UNI-PHARMA
Pharma News
11/06/2026 - 16:21
Με τη χρυσή διαπίστευση του JCI και την επόμενη τριετία το νοσοκομείο «Ερρίκος Ντυνάν»
Υπηρεσίες Υγείας
11/06/2026 - 17:02
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo