ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Χρόνια υδροκεφαλία: Το μοναδικό είδος άνοιας που μπορεί να αναστραφεί με χειρουργείο!

Health Talk
FREEPIK
Η υδροκεφαλία ή υδροκέφαλος είναι μια συχνή πάθηση που επηρεάζει όλες τις ηλικίες, από νεογνά έως ηλικιωμένους ασθενείς.
Τρίτη, 11/03/2025 - 14:33
— Photo: FREEPIK
News4Health Team News4Health Team

Η λέξη υδροκεφαλία είναι σύνθετη και προέρχεται από το ύδωρ + κεφαλή. Ασθενείς που πάσχουν από υδροκεφαλία έχουν περίσσεια εγκεφαλονωτιαίου υγρού στον εγκέφαλο τους. Το εγκεφαλονωτιαίο υγρό είναι ένα διαυγές υγρό που βρίσκεται εντός του κρανίου και της σπονδυλικής στήλης και προστατεύει τον εγκέφαλο και το νωτιαίο μυελό. Πολλές παθήσεις μπορούν να οδηγήσουν σε υδροκεφαλία, όπως για παράδειγμα εγκεφαλική αιμορραγία, κρανιοεγκεφαλική κάκωση, μηνιγγίτιδα, όγκοι/κύστεις εγκεφάλου, στένωση του υδραγωγού κ.ά.

Τα συμπτώματα συνήθως προκαλούνται από την αύξηση της πίεσης εντός του κρανίου και περιλαμβάνουν πονοκεφάλους, θολή όραση, σύγχυση, υπνηλία κ.ά.

Υπάρχει ωστόσο μια μορφή υδροκεφαλίας που ονομάζεται χρόνια ιδιοπαθής υδροκεφαλία φυσιολογικής πιέσεως. Η χρόνια υδροκεφαλία συνήθως εκδηλώνεται με συμπτώματα σε ασθενείς άνω των 70 ετών, αν και μπορεί να εκδηλωθεί και σε νεότερες ηλικίες. Τα συμπτώματα, που περιλαμβάνουν προβλήματα με τη μνήμη, προσοχή και συγκέντρωση, διαταραχές βάδισης, αστάθεια, και ακράτεια ούρων, προοδευτικά επιδεινώνονται. Πολύ συχνά το οικείο περιβάλλον πιστεύει ότι ο ασθενής πάσχει από Αλτσχάιμερ.

Ο κ. Άγγελος Κόλιας, νευροχειρουργός στην Α' Νευροχειρουργική Κλινική του Ερρίκος Ντυνάν και διευθυντής νευροχειρουργός στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Cambridge, εξηγεί ότι «η χρόνια υδροκεφαλία είναι η μοναδική μορφή άνοιας που μπορεί να αναστραφεί με χειρουργείο. Για αυτό είναι σημαντικό ασθενείς με συμπτώματα "άνοιας" να αξιολογούνται από ειδικούς γιατρούς νωρίς στην πορεία της νόσου και να υποβάλλονται σε απεικόνιση του εγκεφάλου».
Εάν η αξονική ή μαγνητική τομογραφία δείξουν διάταση των κοιλιών του εγκεφάλου, δηλαδή πιθανή υδροκεφαλία, ο ασθενής χρήζει αξιολόγησης από εξειδικευμένο νευροχειρουργό.

«Έξυπνες» βαλβίδες

Ο κ. Κόλιας εξηγεί ότι «η χειρουργική επέμβαση στοχεύει στην παροχέτευση του περίσσιου υγρού σε κάποια άλλη κοιλότητα (συνήθως κοιλιά ή θώρακα) ή στην παράκαμψη τυχόν κωλύματος που υπάρχει στην κυκλοφορία του υγρού».
Τα χειρουργεία για υδροκεφαλία είναι ελάχιστα επεμβατικά και περιλαμβάνουν την χρήση "έξυπνων" βαλβίδων που ρυθμίζουν τη ροή του εγκεφαλονωτιαίου υγρού στο επιθυμητό επίπεδο. Σε κάποιους ασθενείς με τη χρήση ενδοσκοπίου γίνεται παράκαμψη τυχόν κωλύματος που εμποδίζει την κυκλοφορία του υγρού.

Ωστόσο, ο κ. Κόλιας επισημαίνει ότι «το πρώτο και πιο σημαντικό βήμα είναι η λεπτομερής αξιολόγηση του ασθενούς ώστε να αποφασιστεί εάν το χειρουργείο χρειάζεται. Η σημαντική εμπειρία που έχουμε στο Cambridge με υδροκεφαλία, μου έχει επιτρέψει να εφαρμόσω το Πρωτόκολλο Υδροκεφαλίας REVERT του Cambridge και στην Ελλάδα».

Το πρωτόκολλο περιλαμβάνει λεπτομερή αξιολόγηση από νευροψυχολόγο, φυσικοθεραπευτή και νευρο-οφθαλμίατρο, ώστε να καταγραφούν αντικειμενικά τα προβλήματα του ασθενούς. Επίσης, εάν υπάρχει ένδειξη, πρέπει να λάβει χώρα εκτίμηση από ειδικό παθολόγο, ουρολόγο και νευρολόγο. Πραγματοποιείται λεπτομερής απεικόνιση του εγκεφάλου με ειδικές τεχνικές, ώστε να αποκλειστούν άλλες παθήσεις. Εάν ενδείκνυται, πραγματοποιείται μαγνητική τομογραφία της σπονδυλικής στήλης για αποκλεισμό άλλων παθήσεων που μπορεί να έχουν παρόμοια συμπτώματα.

Ο κ. Κόλιας, που έχει αναγνωριστεί ως ένας από τους κορυφαίους νευροχειρουργούς από το Αμερικανικό Expertscape, συνεχίζει: «όταν άλλες παθήσεις έχουν αποκλειστεί, είναι κρίσιμο βάσει των διεθνών οδηγιών να γίνει οσφυονωτιαία παρακέντηση, ώστε να καταγραφεί η πίεση του εγκεφαλονωτιαίου υγρού και κατόπιν να αφαιρεθεί ικανή ποσότητα του υγρού. Αυτή είναι μια απλή ιατρική πράξη που δεν χρειάζεται νοσηλεία και γίνεται με τη χρήση τοπικής αναισθησίας».

Μετά την παρακέντηση ο ασθενής αξιολογείται και πάλι εντός των πρώτων 24 ωρών, αλλά και ύστερα από 1 εβδομάδα. Εφόσον υπάρχει βελτίωση των παραμέτρων που είχαν βρεθεί επηρεασμένες πριν την παρακέντηση, π.χ. βελτιωμένη βάδιση και ισορροπία, τότε υπάρχει ένδειξη για μια από τις χειρουργικές επεμβάσεις που προαναφέρθηκαν. Με τη σύγχρονη τεχνολογία που χρησιμοποιείται, οι επεμβάσεις είναι πλέον εξαιρετικά ασφαλείς. Ωστόσο, όπως λέει ο κ. Κόλιας «επειδή οι ασθενείς είναι συνήθως άνω των 70 ετών και με υποκείμενα νοσήματα είναι σημαντικό να πραγματοποιούνται από εξειδικευμένους νευροχειρουργούς μόνον εφόσον έχει γίνει η λεπτομερής αξιολόγηση που προαναφέρθηκε».

Ασθενείς που μετά την παρακέντηση δεν δείχνουν βελτίωση, συνήθως χρειάζονται νοσηλεία για συνεχή παροχέτευση εγκεφαλονωτιαίου υγρού με μία εξωτερική συσκευή για περίπου 3 ημέρες. Σε περίπτωση που και πάλι δεν υπάρξει βελτίωση, ο ασθενής πρέπει να επανεκτιμηθεί από εξειδικευμένο νευρολόγο.

Ο κ. Κόλιας καταλήγει λέγοντας ότι «είναι πολύ σημαντικό οι ασθενείς, οι συγγενείς τους και η ιατρική κοινότητα να είναι σε εγρήγορση ώστε ασθενείς με άνοια και πιθανή χρόνια υδροκεφαλία να αξιολογούνται χωρίς καθυστερήσεις σε εξειδικευμένα κέντρα. Είναι ευτυχής συγκυρία ότι στο Ερρίκος Ντυνάν έχουμε ένα τέτοιο κέντρο. Η χρήση του Πρωτοκόλλου REVERT που χρησιμοποιείται στο Cambridge, ελπίζω να μας βοηθήσει να διαγνώσουμε και να θεραπεύσουμε όσο πιο πολλούς συνανθρώπους μας πάσχουν από υδροκεφαλία είναι εφικτό».

  • ΥΔΡΟΚΕΦΑΛΙΑ
  • ΥΔΡΟΚΕΦΑΛΟΣ
  • ΑΝΟΙΑ
  • ΧΕΙΡΟΥΡΓΕΙΟ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Σύγχρονη χειρουργική επινεφριδίου: Νέα μέθοδος ελάχιστα επεμβατικής τεχνικής
Σύγχρονη χειρουργική επινεφριδίου: Νέα μέθοδος ελάχιστα επεμβατικής τεχνικής 10 Μαρτίου 2025
Παγκόσμια Ημέρα κατά της Βίας σε Βάρος των Υγειονομικών: Ο γιατρός είναι σύμμαχος, τονίζει ο ΠΙΣ 12 Μαρτίου 2025
Παγκόσμια Ημέρα κατά της Βίας σε Βάρος των Υγειονομικών: Ο γιατρός είναι σύμμαχος, τονίζει ο ΠΙΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πέος: Το "βαρόμετρο" της ανδρικής υγείας
Υγεία
15/06/2026 - 20:00

Πέος: Το "βαρόμετρο" της ανδρικής υγείας

Το αλκοόλ και η σύνδεσή του με καρκίνο, άνοια και καρδιοπάθειες
Υγεία
29/05/2026 - 19:57

Το αλκοόλ και η σύνδεσή του με καρκίνο, άνοια και καρδιοπάθειες

Κέντρο ημέρας ολικής φροντίδας και υποστήριξης ατόμων με άνοια από την ΑΜΚΕ ΜΙΤΟΣ
Επικαιρότητα
22/05/2026 - 07:58

Κέντρο ημέρας ολικής φροντίδας και υποστήριξης ατόμων με άνοια από την ΑΜΚΕ ΜΙΤΟΣ

Η διακοπή καπνίσματος μειώνει τον κίνδυνο άνοιας αρκεί να μην ανέβει πολύ η ζυγαριά!
Υγεία
21/05/2026 - 11:00

Η διακοπή καπνίσματος μειώνει τον κίνδυνο άνοιας αρκεί να μην ανέβει πολύ η ζυγαριά!

Κρήτη: Πρωτοποριακή έρευνα πόρτα-πόρτα για την άνοια στα Ανώγεια
Υγεία
15/05/2026 - 21:28

Κρήτη: Πρωτοποριακή έρευνα πόρτα-πόρτα για την άνοια στα Ανώγεια

Πέθανε στα 87 του ο ιδρυτής του CNN Τεντ Τέρνερ που έπασχε από άνοια με σωμάτια Lewy
Επικαιρότητα
06/05/2026 - 21:44

Πέθανε στα 87 του ο ιδρυτής του CNN Τεντ Τέρνερ που έπασχε από άνοια με σωμάτια Lewy

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Η Ευρώπη στο σταυροδρόμι της καινοτομίας: Αναγκαία η αξιοποίηση των δεδομένων υγείας και της τεχνητής νοημοσύνης
Pharma Policy
16/06/2026 - 19:00
Νέα δεδομένα για τον μεταστατικό καρκίνο του προστάτη – Νέο σχήμα μειώνει έως 52% τον κίνδυνο υποτροπής
Υγεία
16/06/2026 - 18:00
Οι παππούδες και οι γιαγιάδες κάνουν καλό στην ψυχική ανθεκτικότητα των παιδιών
Ψυχική Υγεία
16/06/2026 - 17:00
Η απόλυτη αποχή από τη ζάχαρη μπορεί τελικά να μην είναι ωφέλιμη - Τι έδειξε έρευνα
Διατροφή
16/06/2026 - 16:00
Έμπολα στο ΛΔΚονγκό: Ο Ερυθρός Σταυρός προειδοποιεί ότι η επιδημία ενδέχεται να διαρκέσει έναν χρόνο
Επικαιρότητα
16/06/2026 - 15:00
Σούπερ Ελ Νίνιο: Οι σοβαρές απειλές για την υγεία των πληθυσμών στα σημεία μηδέν του μετεωρολογικού φαινομένου
Υγεία
16/06/2026 - 14:00
Γεωργιάδης από το Λουξεμβούργο: Να αναβληθεί η Οδηγία για τα αστικά λύματα - Ενέχει κινδύνους για τα φάρμακα
Πολιτική Υγείας
16/06/2026 - 13:34
Γεωργιάδης για τον θάνατο νοσηλεύτριας στο Νοσοκομείο Ναυπλίου: Δεν πρέπει να χρεώνεται στους Ρομά
Πολιτική Υγείας
16/06/2026 - 13:00
8 συμβουλές για τη διαχείριση του άγχους όταν έχετε ένα εξαιρετικά φορτωμένο πρόγραμμα
Ψυχική Υγεία
16/06/2026 - 12:00
Εξέταση αίματος μπορεί να περιορίσει την ανάγκη για επεμβατικές προγεννητικές εξετάσεις όπως η αμνιοκέντηση
Υγεία
16/06/2026 - 11:00
Στο νοσοκομείο η Μάρω Κοντού - Νοσηλεύεται στο Αττικό με αναπνευστικό πρόβλημα
Επικαιρότητα
16/06/2026 - 10:48
Εκλογές στον Ιατρικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης: Νέος πρόεδρος ο Νικόλαος Μπάτζιος
Επικαιρότητα
16/06/2026 - 10:30
Οδηγίες για πρώτες βοήθειες μετά από δάγκωμα λαγοκέφαλου
Επικαιρότητα
16/06/2026 - 09:51
UNICEF: Σχεδόν 1 δισ. παιδιά εκτεθειμένα σε κλιματικούς κινδύνους
Υγεία
16/06/2026 - 08:56
Νέα μέθοδος αντιμετώπισης της αιμορραγίας μετά τον τοκετό θα μπορούσε να σώσει χιλιάδες ζωές
Πολιτική Υγείας
16/06/2026 - 08:00
H DEMO στο Top 3 των πιο ελκυστικών εργοδοτών στην Ελλάδα για το 2026
Pharma News
15/06/2026 - 22:09
Νοσοκομείο Ναυπλίου: Θάνατος 55χρονης νοσηλεύτριας - Δεχόταν ύβρεις από συνοδούς ασθενών
Επικαιρότητα
15/06/2026 - 21:05
Ανεύρυσμα: Ποιοι πρέπει να κάνουν προληπτικό έλεγχο για να το εντοπίσουν εγκαίρως
Health Talk
15/06/2026 - 21:00
Πέος: Το "βαρόμετρο" της ανδρικής υγείας
Υγεία
15/06/2026 - 20:00
Έξι τρόποι να ενισχύσετε την υγεία της καρδιάς σας
Υγεία
15/06/2026 - 19:00
Παπαγιάννης -NovartisHellas: Η μη αξιοποίηση των δεδομένων υγείας έχει κόστος στους ασθενείς, το σύστημα υγείας και την κοινωνία
Pharma Policy
15/06/2026 - 18:30
Τα φάρμακα GLP-1 ενδέχεται να επιβραδύνουν τη βιολογική γήρανση
Υγεία
15/06/2026 - 18:00
Επικίνδυνες ουσίες εντοπίστηκαν σε δείγματα μητρικού γάλακτος γυναικών στις ΗΠΑ
Υγεία
15/06/2026 - 17:00
«Τεχνοστρές»: Γιατί είναι δίκοπο μαχαίρι για τους ηλικιωμένους η ψηφιακή πραγματικότητα
Ψυχική Υγεία
15/06/2026 - 16:34
Νέα καμπάνια της ΕΑΕ για την προστασία των παιδιών από την εξάρτηση στη νικοτίνη
Υγεία
15/06/2026 - 16:17
Αναζητώντας νέα ισορροπία στο φάρμακο: Ελλάδα και Ευρώπη σε σταυροδρόμι
Pharma Policy
15/06/2026 - 16:00
Γερμανία: Αλλαγή πλεύσης στις εκπτώσεις φαρμάκων μετά τις αντιδράσεις της φαρμακοβιομηχανίας
Pharma Policy
15/06/2026 - 15:44
Ο ΟΦΕΤ στο 2ο Αραβο-Ελληνικό Συνέδριο Υγείας: Γέφυρες συνεργασίας για την καινοτομία και την ανάπτυξη
Pharma News
15/06/2026 - 15:34
Γιαννάκος: «ΕΚΑΒ χωρίς ανταλλακτικά, εργαζόμενοι τα πληρώνουν από την τσέπη τους και απειλούνται με πειθαρχικά»
Πολιτική Υγείας
15/06/2026 - 15:16
Τεχνητή νοημοσύνη και υγεία: η «φωτεινή» και η «σκοτεινή» πλευρά μιας τεχνολογικής επανάστασης
Digital Health
15/06/2026 - 15:00

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Τα μυστικά της σωστής διατροφής σε περιόδους ζέστης και η απαραίτητη ενυδάτωση
Διατροφή
15/06/2026 - 09:33
ΣΦΕΕ-PIF: «Νέο αρνητικό ρεκόρ με clawback 80,7% στα νοσοκομειακά φάρμακα»
Pharma News
15/06/2026 - 13:17
Παγκόσμιο Κύπελλο 2026: Xαμηλός αλλά υπαρκτός κίνδυνος εισαγωγής Έμπολα στις ΗΠΑ
Πολιτική Υγείας
15/06/2026 - 14:30
Γιαννάκος: «ΕΚΑΒ χωρίς ανταλλακτικά, εργαζόμενοι τα πληρώνουν από την τσέπη τους και απειλούνται με πειθαρχικά»
Πολιτική Υγείας
15/06/2026 - 15:16
Ο ΟΦΕΤ στο 2ο Αραβο-Ελληνικό Συνέδριο Υγείας: Γέφυρες συνεργασίας για την καινοτομία και την ανάπτυξη
Pharma News
15/06/2026 - 15:34
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo