ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Χρόνια υδροκεφαλία: Το μοναδικό είδος άνοιας που μπορεί να αναστραφεί με χειρουργείο!

Health Talk
FREEPIK
Η υδροκεφαλία ή υδροκέφαλος είναι μια συχνή πάθηση που επηρεάζει όλες τις ηλικίες, από νεογνά έως ηλικιωμένους ασθενείς.
Τρίτη, 11/03/2025 - 14:33
— Photo: FREEPIK
News4Health Team News4Health Team

Η λέξη υδροκεφαλία είναι σύνθετη και προέρχεται από το ύδωρ + κεφαλή. Ασθενείς που πάσχουν από υδροκεφαλία έχουν περίσσεια εγκεφαλονωτιαίου υγρού στον εγκέφαλο τους. Το εγκεφαλονωτιαίο υγρό είναι ένα διαυγές υγρό που βρίσκεται εντός του κρανίου και της σπονδυλικής στήλης και προστατεύει τον εγκέφαλο και το νωτιαίο μυελό. Πολλές παθήσεις μπορούν να οδηγήσουν σε υδροκεφαλία, όπως για παράδειγμα εγκεφαλική αιμορραγία, κρανιοεγκεφαλική κάκωση, μηνιγγίτιδα, όγκοι/κύστεις εγκεφάλου, στένωση του υδραγωγού κ.ά.

Τα συμπτώματα συνήθως προκαλούνται από την αύξηση της πίεσης εντός του κρανίου και περιλαμβάνουν πονοκεφάλους, θολή όραση, σύγχυση, υπνηλία κ.ά.

Υπάρχει ωστόσο μια μορφή υδροκεφαλίας που ονομάζεται χρόνια ιδιοπαθής υδροκεφαλία φυσιολογικής πιέσεως. Η χρόνια υδροκεφαλία συνήθως εκδηλώνεται με συμπτώματα σε ασθενείς άνω των 70 ετών, αν και μπορεί να εκδηλωθεί και σε νεότερες ηλικίες. Τα συμπτώματα, που περιλαμβάνουν προβλήματα με τη μνήμη, προσοχή και συγκέντρωση, διαταραχές βάδισης, αστάθεια, και ακράτεια ούρων, προοδευτικά επιδεινώνονται. Πολύ συχνά το οικείο περιβάλλον πιστεύει ότι ο ασθενής πάσχει από Αλτσχάιμερ.

Ο κ. Άγγελος Κόλιας, νευροχειρουργός στην Α' Νευροχειρουργική Κλινική του Ερρίκος Ντυνάν και διευθυντής νευροχειρουργός στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Cambridge, εξηγεί ότι «η χρόνια υδροκεφαλία είναι η μοναδική μορφή άνοιας που μπορεί να αναστραφεί με χειρουργείο. Για αυτό είναι σημαντικό ασθενείς με συμπτώματα "άνοιας" να αξιολογούνται από ειδικούς γιατρούς νωρίς στην πορεία της νόσου και να υποβάλλονται σε απεικόνιση του εγκεφάλου».
Εάν η αξονική ή μαγνητική τομογραφία δείξουν διάταση των κοιλιών του εγκεφάλου, δηλαδή πιθανή υδροκεφαλία, ο ασθενής χρήζει αξιολόγησης από εξειδικευμένο νευροχειρουργό.

«Έξυπνες» βαλβίδες

Ο κ. Κόλιας εξηγεί ότι «η χειρουργική επέμβαση στοχεύει στην παροχέτευση του περίσσιου υγρού σε κάποια άλλη κοιλότητα (συνήθως κοιλιά ή θώρακα) ή στην παράκαμψη τυχόν κωλύματος που υπάρχει στην κυκλοφορία του υγρού».
Τα χειρουργεία για υδροκεφαλία είναι ελάχιστα επεμβατικά και περιλαμβάνουν την χρήση "έξυπνων" βαλβίδων που ρυθμίζουν τη ροή του εγκεφαλονωτιαίου υγρού στο επιθυμητό επίπεδο. Σε κάποιους ασθενείς με τη χρήση ενδοσκοπίου γίνεται παράκαμψη τυχόν κωλύματος που εμποδίζει την κυκλοφορία του υγρού.

Ωστόσο, ο κ. Κόλιας επισημαίνει ότι «το πρώτο και πιο σημαντικό βήμα είναι η λεπτομερής αξιολόγηση του ασθενούς ώστε να αποφασιστεί εάν το χειρουργείο χρειάζεται. Η σημαντική εμπειρία που έχουμε στο Cambridge με υδροκεφαλία, μου έχει επιτρέψει να εφαρμόσω το Πρωτόκολλο Υδροκεφαλίας REVERT του Cambridge και στην Ελλάδα».

Το πρωτόκολλο περιλαμβάνει λεπτομερή αξιολόγηση από νευροψυχολόγο, φυσικοθεραπευτή και νευρο-οφθαλμίατρο, ώστε να καταγραφούν αντικειμενικά τα προβλήματα του ασθενούς. Επίσης, εάν υπάρχει ένδειξη, πρέπει να λάβει χώρα εκτίμηση από ειδικό παθολόγο, ουρολόγο και νευρολόγο. Πραγματοποιείται λεπτομερής απεικόνιση του εγκεφάλου με ειδικές τεχνικές, ώστε να αποκλειστούν άλλες παθήσεις. Εάν ενδείκνυται, πραγματοποιείται μαγνητική τομογραφία της σπονδυλικής στήλης για αποκλεισμό άλλων παθήσεων που μπορεί να έχουν παρόμοια συμπτώματα.

Ο κ. Κόλιας, που έχει αναγνωριστεί ως ένας από τους κορυφαίους νευροχειρουργούς από το Αμερικανικό Expertscape, συνεχίζει: «όταν άλλες παθήσεις έχουν αποκλειστεί, είναι κρίσιμο βάσει των διεθνών οδηγιών να γίνει οσφυονωτιαία παρακέντηση, ώστε να καταγραφεί η πίεση του εγκεφαλονωτιαίου υγρού και κατόπιν να αφαιρεθεί ικανή ποσότητα του υγρού. Αυτή είναι μια απλή ιατρική πράξη που δεν χρειάζεται νοσηλεία και γίνεται με τη χρήση τοπικής αναισθησίας».

Μετά την παρακέντηση ο ασθενής αξιολογείται και πάλι εντός των πρώτων 24 ωρών, αλλά και ύστερα από 1 εβδομάδα. Εφόσον υπάρχει βελτίωση των παραμέτρων που είχαν βρεθεί επηρεασμένες πριν την παρακέντηση, π.χ. βελτιωμένη βάδιση και ισορροπία, τότε υπάρχει ένδειξη για μια από τις χειρουργικές επεμβάσεις που προαναφέρθηκαν. Με τη σύγχρονη τεχνολογία που χρησιμοποιείται, οι επεμβάσεις είναι πλέον εξαιρετικά ασφαλείς. Ωστόσο, όπως λέει ο κ. Κόλιας «επειδή οι ασθενείς είναι συνήθως άνω των 70 ετών και με υποκείμενα νοσήματα είναι σημαντικό να πραγματοποιούνται από εξειδικευμένους νευροχειρουργούς μόνον εφόσον έχει γίνει η λεπτομερής αξιολόγηση που προαναφέρθηκε».

Ασθενείς που μετά την παρακέντηση δεν δείχνουν βελτίωση, συνήθως χρειάζονται νοσηλεία για συνεχή παροχέτευση εγκεφαλονωτιαίου υγρού με μία εξωτερική συσκευή για περίπου 3 ημέρες. Σε περίπτωση που και πάλι δεν υπάρξει βελτίωση, ο ασθενής πρέπει να επανεκτιμηθεί από εξειδικευμένο νευρολόγο.

Ο κ. Κόλιας καταλήγει λέγοντας ότι «είναι πολύ σημαντικό οι ασθενείς, οι συγγενείς τους και η ιατρική κοινότητα να είναι σε εγρήγορση ώστε ασθενείς με άνοια και πιθανή χρόνια υδροκεφαλία να αξιολογούνται χωρίς καθυστερήσεις σε εξειδικευμένα κέντρα. Είναι ευτυχής συγκυρία ότι στο Ερρίκος Ντυνάν έχουμε ένα τέτοιο κέντρο. Η χρήση του Πρωτοκόλλου REVERT που χρησιμοποιείται στο Cambridge, ελπίζω να μας βοηθήσει να διαγνώσουμε και να θεραπεύσουμε όσο πιο πολλούς συνανθρώπους μας πάσχουν από υδροκεφαλία είναι εφικτό».

  • ΥΔΡΟΚΕΦΑΛΙΑ
  • ΥΔΡΟΚΕΦΑΛΟΣ
  • ΑΝΟΙΑ
  • ΧΕΙΡΟΥΡΓΕΙΟ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Σύγχρονη χειρουργική επινεφριδίου: Νέα μέθοδος ελάχιστα επεμβατικής τεχνικής
Σύγχρονη χειρουργική επινεφριδίου: Νέα μέθοδος ελάχιστα επεμβατικής τεχνικής 10 Μαρτίου 2025
Παγκόσμια Ημέρα κατά της Βίας σε Βάρος των Υγειονομικών: Ο γιατρός είναι σύμμαχος, τονίζει ο ΠΙΣ 12 Μαρτίου 2025
Παγκόσμια Ημέρα κατά της Βίας σε Βάρος των Υγειονομικών: Ο γιατρός είναι σύμμαχος, τονίζει ο ΠΙΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κρήτη: Πρωτοποριακή έρευνα πόρτα-πόρτα για την άνοια στα Ανώγεια
Υγεία
15/05/2026 - 21:28

Κρήτη: Πρωτοποριακή έρευνα πόρτα-πόρτα για την άνοια στα Ανώγεια

Πέθανε στα 87 του ο ιδρυτής του CNN Τεντ Τέρνερ που έπασχε από άνοια με σωμάτια Lewy
Επικαιρότητα
06/05/2026 - 21:44

Πέθανε στα 87 του ο ιδρυτής του CNN Τεντ Τέρνερ που έπασχε από άνοια με σωμάτια Lewy

Υδροκεφαλία: Η σύγχρονη νευροχειρουργική αλλάζει τη ζωή των ασθενών
Health Talk
05/05/2026 - 17:57

Υδροκεφαλία: Η σύγχρονη νευροχειρουργική αλλάζει τη ζωή των ασθενών

Τι μπορούμε να κάνουμε για να μειώσουμε την πιθανότητα εμφάνισης άνοιας
Υγεία
23/04/2026 - 16:51

Τι μπορούμε να κάνουμε για να μειώσουμε την πιθανότητα εμφάνισης άνοιας

Κρίσιμες ώρες για 13χρονη μαθήτρια που έπεσε στο κενό και χειρουργείται για διάχυτο εγκεφαλικό οίδημα
Επικαιρότητα
20/04/2026 - 16:27

Κρίσιμες ώρες για 13χρονη μαθήτρια που έπεσε στο κενό και χειρουργείται για διάχυτο εγκεφαλικό οίδημα

Η μοναξιά μπορεί να επηρεάσει τη μνήμη αλλά δεν είναι κρίσιμος παράγοντας για την ανάπτυξη άνοιας
Ψυχική Υγεία
17/04/2026 - 16:57

Η μοναξιά μπορεί να επηρεάσει τη μνήμη αλλά δεν είναι κρίσιμος παράγοντας για την ανάπτυξη άνοιας

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΕΛΙΚΑΡ: Η υπέρταση αφορά όλους και δεν παρουσιάζει συμπτώματα!
Υγεία
19/05/2026 - 00:04
Γεωργιάδης: «Απόλυτα νόμιμος ο διαγωνισμός του ΕΚΑΠΥ 1/23 αξίας 145.000.000 ευρώ»
Πολιτική Υγείας
18/05/2026 - 21:13
FairLife: Μεγάλη η συμμετοχή στην εκδήλωση «Υγεία Πνευμόνων» στα Ιωάννινα
Patient Talk
18/05/2026 - 20:09
Καμπανάκι παιδιάτρων για τις αυτοκτονίες των νέων: «Κοινωνικό σύμπτωμα και όχι ατομική τραγωδία»
Health Talk
18/05/2026 - 19:27
Ειδικό βίντεο του ΕΕΣ: Αυτοφροντίδα και διαχείριση άγχους στις Πανελλήνιες Εξετάσεις
Ψυχική Υγεία
18/05/2026 - 18:24
Το ECDC ενεργοποιεί την task force της ΕΕ για την αντιμετώπιση του Έμπολα
Πολιτική Υγείας
18/05/2026 - 17:29
PIF: Νέο διοικητικό συμβούλιο με πλάνο τριετίας για τους ασθενείς και τη βιωσιμότητα του συστήματος υγείας
Pharma Policy
18/05/2026 - 17:07
Θεσσαλονίκη: ΑΠΘ και Pfizer υπέγραψαν μνημόνιο συνεργασίας
Pharma News
18/05/2026 - 16:21
Καρκίνος ουροδόχου κύστης: Το κάπνισμα βασικός παράγοντας κινδύνου - Τα συμπτώματα
Υγεία
18/05/2026 - 16:00
Εγκρίθηκε νέα μονοθεραπεία για παιδιά με σπάνιους όγκους εγκεφάλου
Pharma News
18/05/2026 - 15:36
Παγκόσμια Ημέρα κατά της Υπέρτασης: Μετράμε τακτικά την αρτηριακή πίεση
Υγεία
18/05/2026 - 15:17
Τα γιλέκα πάγου ή τα καθημερινά κρύα ντους μπορεί να βοηθήσουν στην απώλεια βάρους
Υγεία
18/05/2026 - 15:00
Η Kavita Patel, της Roche Ελλάδας, νέα πρόεδρος του Pharma Innovation Forum
Pharma Policy
18/05/2026 - 14:38
Αγαπάτε το καρπούζι; Τι δείχνει αυτό για τις διατροφικές συνήθειες σας αλλά και για τον οργανισμό σας
Διατροφή
18/05/2026 - 14:00
Φαινόμενο γιο-γιο: Τελικά τα σκαμπανεβάσματα του βάρους δεν προκαλούν οπωσδήποτε κακό
Υγεία
18/05/2026 - 13:00
Πράσινο φως από τον FDA σε αντιυπερτασικό που "δαμάζει" την αρρύθμιστη πίεση
Pharma News
18/05/2026 - 12:00
Γιαννάκος: 40 ανήλικα σε παιδιατρικά νοσοκομεία λόγω ελλείψεων στις δομές πρόνοιας
Πολιτική Υγείας
18/05/2026 - 11:00
Στρες: Τι προκαλεί στο σώμα μας και πότε εξελίσσεται σε σοβαρό πρόβλημα
Ψυχική Υγεία
18/05/2026 - 10:00
Πώς οι αλγόριθμοι μπορούν να προλάβουν εγκεφαλικά επεισόδια
Digital Health
18/05/2026 - 09:00
Προλαμβάνω: Τρία νέα δωρεάν πρόγραμματα πρόληψης για υπέρταση, καρκίνο πνεύμονα και δέρματος
Πολιτική Υγείας
18/05/2026 - 08:30
Επιδημία Ebola σε Κονγκό, Ουγκάντα: Κατάσταση έκτακτης ανάγκης διεθνούς εμβέλειας κήρυξε ο ΠΟΥ
Υγεία
18/05/2026 - 08:00
Ξυπόλυτοι στο σπίτι: Η ευεργετική δράση της επαφής του γυμνού ποδιού με το πάτωμα και οι κίνδυνοι
Υγεία
16/05/2026 - 10:05
Άγχος των εξετάσεων: Το τρίπτυχο που μπορεί να λειτουργήσει ανακουφιστικά στα παιδιά
Ψυχική Υγεία
16/05/2026 - 09:47
Επιχορήγηση έως και 36.000€ μέσω ΕΣΠΑ για νέους επαγγελματίες και επιστήμονες υγείας
Επικαιρότητα
16/05/2026 - 03:43
Πουλής: «Για πρώτη φορά δωρεάν ιατρικές εξετάσεις, στο πλαίσιο του προγράμματος εξωνοσοκομειακής φροντίδας»
Πολιτική Υγείας
16/05/2026 - 00:16
Ηράκλειο: Δύο φορητοί ανιχνευτές φλεβών θα παραδοθούν σε ΠΑΓΝΗ και Βενιζέλειο
Πολιτική Υγείας
15/05/2026 - 23:03
Νέο πενταετές επιχειρηματικό πλάνο με επίκεντρο την ογκολογία και την καινοτομία για την Daiichi Sankyo
Pharma News
15/05/2026 - 22:19
Γεωργιάδης: «Με δύο ακόμα μέτρα για το clawback θα φτιάξουμε ένα βιώσιμο περιβάλλον για τα διαγνωστικά εργαστήρια»
Πολιτική Υγείας
15/05/2026 - 21:54
Κρήτη: Πρωτοποριακή έρευνα πόρτα-πόρτα για την άνοια στα Ανώγεια
Υγεία
15/05/2026 - 21:28
Πρόληψη HPV και καρκίνων που σχετίζονται με τον ιό - Το εμβόλιο υπάρχει
Health Talk
15/05/2026 - 21:03

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Προλαμβάνω: Τρία νέα δωρεάν πρόγραμματα πρόληψης για υπέρταση, καρκίνο πνεύμονα και δέρματος
Πολιτική Υγείας
18/05/2026 - 08:30
Γιαννάκος: 40 ανήλικα σε παιδιατρικά νοσοκομεία λόγω ελλείψεων στις δομές πρόνοιας
Πολιτική Υγείας
18/05/2026 - 11:00
Πράσινο φως από τον FDA σε αντιυπερτασικό που "δαμάζει" την αρρύθμιστη πίεση
Pharma News
18/05/2026 - 12:00
Αγαπάτε το καρπούζι; Τι δείχνει αυτό για τις διατροφικές συνήθειες σας αλλά και για τον οργανισμό σας
Διατροφή
18/05/2026 - 14:00
Εγκρίθηκε νέα μονοθεραπεία για παιδιά με σπάνιους όγκους εγκεφάλου
Pharma News
18/05/2026 - 15:36
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo