ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πόσο βοηθάει η γιόγκα στον πόνο της μέσης; - Έσχατη λύση η χειρουργική επέμβαση!

Health Talk
Πόσο βοηθάει η γιόγκα στον πόνο της μέσης; - Έσχατη λύση η χειρουργική επέμβαση!
Ο πόνος στη μέση απασχολεί περίπου έναν στους 13 ανθρώπους σήμερα. Τα τελευταία 25 χρόνια παρουσιάζει αύξηση 60%, ποσοστό που αναμένεται να σημειώσει περαιτέρω άνοδο μέχρι το 2050, ιδίως σε περιοχές του κόσμου που το προσδόκιμο ζωής αυξάνεται. Προσπάθεια των επιστημόνων είναι η εύρεση απλών τρόπων που θα μπορούσαν να αποτρέψουν, κατά το δυνατόν, αυτό το ενδεχόμενο.
Τετάρτη, 28/02/2024 - 14:32
News4Health Team News4Health Team

«Η άσκηση είναι μια καλά θεμελιωμένη πρακτική που μειώνει τον πόνο, ιδίως σε ανθρώπους που τον βιώνουν χωρίς να έχουν διαγνωσθεί με κάποια συγκεκριμένη πάθηση, εξαιτίας αδύναμων μυών στην πλάτη και την κοιλιά. Βοηθά ακόμα στη διατήρηση ενός φυσιολογικού βάρους, που επίσης είναι παράγοντας κινδύνου για οσφυαλγία. Η βελτίωση της φυσικής κατάστασης αλλά και της στάσης του σώματος, που αποτελεί λόγο πόνου στη μέση, δύναται να επιτευχθεί με διάφορα είδη γυμναστικής, όπως η κολύμβηση και το περπάτημα. Πρόσφατα στοιχεία δείχνουν ότι και η γιόγκα έχει ευεργετική επίδραση», επισημαίνει ο Χειρουργός Σπονδυλικής Στήλης, Διευθυντής Τμήματος Σπονδυλικής Στήλης & Σκολίωσης στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών και επιστημονικός Διευθυντής και υπεύθυνος του τμήματος σπονδυλικής στήλης της Osteon Orthopedic & Spine Clinic, δρ Κωνσταντίνος Σταραντζής.

Τα τελευταία χρόνια η γιόγκα έχει γίνει ιδιαίτερα δημοφιλής και στη Δύση, και αρκετοί ερευνητές πραγματοποιούν μελέτες σχετικά με την πιθανότητα να ωφελεί ανθρώπους με οσφυαλγία. Τα ευρήματα ενός μεγάλου αριθμού τους υποστηρίζουν ότι μειώνει τον πόνο και βελτιώνει τη λειτουργικότητα σε άτομα με χρόνιο πόνο χωρίς ανιχνεύσιμη πάθηση.

Μια από τις πιο πρόσφατες, που δημοσιεύθηκε στο Journal of Orthopaedic Research, έδειξε ότι οι σωματικές στάσεις, οι ασκήσεις αναπνοής και οι πρακτικές ενσυνειδητότητας της γιόγκα μπορεί να ωφελήσουν τα άτομα με πόνο στην πλάτη. Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι αυτού του είδους η πρακτική αποτελεί μια συμπληρωματική ή εναλλακτική προσέγγιση στις ήδη γνωστές παρεμβάσεις αποκατάστασης, ακόμα κι όταν τα μαθήματα δεν γίνονται δια ζώσης αλλά εξ αποστάσεως.

«Ο πόνος στη μέση μπορεί να οφείλεται σε πολλές αιτίες. Μερικές φορές προκαλείται από παθήσεις όπως δισκοκήλη, σπονδυλοαρθρίτιδα, ισχιαλγία (παγιδευμένο νεύρο), αγκυλοποιητική σπονδυλαρθρίτιδα, οστεοπόρωση και σπανιότερα από κάταγμα ή καρκίνο. Όμως, ένα σημαντικό ποσοστό ασθενών (η πλειονότητα) πάσχουν από χρόνια οσφυαλγία που δεν οφείλεται σε μια από αυτές τις αιτίες, αλλά σε καταπόνηση ή ανεπάρκεια κάποιων μυών της σπονδυλικής στήλης. Ο πόνος αυτός μπορεί να υποχωρήσει με απλές παρεμβάσεις, όπως με τη λήψη παυσίπονων και την τοποθέτηση θερμών επιθεμάτων», εξηγεί.

Η γιόγκα είναι μια αρχαία πρακτική που συνδυάζει την αναπνοή, τον διαλογισμό και τις σωματικές στάσεις, γνωστές ως asanas. Στοχεύοντας σε συγκεκριμένες μυϊκές ομάδες στην πλάτη, την κοιλιά και τη λεκάνη, οι asanas μπορούν να βελτιώσουν τη μυϊκή αντοχή και να προωθήσουν τη χαλάρωση κατά τη διάρκεια των κινήσεων κάμψης. Εστιάζουν στη σωστή ευθυγράμμιση του σώματος και την εκπαίδευση του ασκούμενου ώστε αυτός να υιοθετεί καλύτερες στάσεις και να εκτελεί κινήσεις με τρόπο που δεν καταπονούν την οσφυϊκή μοίρα της σπονδυλικής στήλης. Παράλληλα, οι ασκήσεις αναπνοής και οι πρακτικές ενσυνειδητότητας που περιλαμβάνονται στη γιόγκα μπορούν να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση του πόνου, σύμφωνα με τους ερευνητές.
«Η οσφυαλγία επηρεάζει την ποιότητα ζωής και συνδέεται με συννοσηρότητες και υψηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας, ιδίως στους ηλικιωμένους. Για την αντιμετώπισή της υπάρχει ένα φάσμα διαφορετικών θεραπευτικών προσεγγίσεων.

Οι ασθενείς με πόνο στη μέση που δεν οφείλεται σε μια ξεκάθαρη ανατομική βλάβη θα πρέπει να μαθαίνουν αρχικά πώς να προστατεύονται και να ασκούνται. Η φυσικοθεραπεία είναι αδιαμφισβήτητα ευεργετική όπως και η φαρμακευτική αγωγή. Ισχύει ακριβώς το αντίθετο για τη χρήση ζωνών και στηριγμάτων μέσης, για την εκτέλεση ασκήσεων που καταπονούν τη μέση, όπως έλξεις, για τη λήψη αναλγητικών που προκαλούν εθισμό και για την κατάκλιση. Η αποφυγή της ήπιας δραστηριότητας υπό τον φόβο του πόνου επίσης δεν βοηθά στην ανάρρωση.

Στη φαρμακευτική αγωγή περιλαμβάνονται αναλγητικά - μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα, όπως η ιβουπροφαίνη, μυοχαλαρωτικά και τοπικά παυσίπονα, τα οποία πρέπει να λαμβάνονται πάντα σύμφωνα με τις οδηγίες του γιατρού. Πιο ισχυρά φάρμακα, όπως τα οπιοειδή, χρησιμοποιούνται σε πολύ σοβαρά περιστατικά και για μικρό χρονικό διάστημα επίσης με στενή ιατρική παρακολούθηση.

Η φυσικοθεραπεία αποσκοπεί στην αύξηση της ευελιξίας, την ενδυνάμωση των μυών της πλάτης και της κοιλιάς και στη βελτίωση της στάσης του σώματος.

Επί έντονου πόνου, ιδίως όταν συνυπάρχει ισχιαλγία και ο πόνος ακτινοβολεί στο πόδι, υπάρχει η επιλογή των εγχύσεων (υπό τοπική αναισθησία) ενός μείγματος φαρμάκων στη μέση, οι οποίες βοηθούν στη μείωση της φλεγμονής γύρω από τις ρίζες των νεύρων. Συστήνεται, επίσης, σε ασθενείς με σοβαρή αρθρίτιδα ή που πονούν εξαιτίας της ύπαρξης κάποιας πάθησης που χρήζει χειρουργικής επέμβασης, αλλά δεν μπορούν να υποβληθούν σε αυτήν, λόγω επιβαρυμένου ιατρικού ιστορικού.

Η χειρουργική επέμβαση αποτελεί την έσχατη λύση, μόνο όταν η συντηρητική θεραπεία δεν απαλλάσσει από τον πόνο, ιδίως σε άτομα με παθήσεις που στενεύουν τα μεσοσπονδύλια διαστήματα, όπως η σπονδυλολίσθηση, μια επικίνδυνη κατάσταση που αν δεν αντιμετωπιστεί υπάρχει κίνδυνος μερικής παράλυσης» διευκρινίζει.

«Ευτυχώς, η εξέλιξη της χειρουργικής έχει επιτρέψει την αποκατάσταση σοβαρών προβλημάτων της σπονδυλικής στήλης που προκαλούν πόνο, με ασφάλεια και ακρίβεια. Οι εγχειρήσεις γίνονται με ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές και έτσι το τραύμα ελαχιστοποιείται, όπως και ο μετεγχειρητικός πόνος και ο χρόνος αποκατάστασης.

Δεν είναι, όμως, όλοι οι ασθενείς κατάλληλοι για να υποβληθούν σε αυτές. Για ορισμένους πρέπει να είναι προσεκτική ακόμα και η χορήγηση φαρμάκων, γιατί παρουσιάζουν ανεπιθύμητες ενέργειες, γεγονός που καθιστά την πρόληψη ακόμα πιο αναγκαία.
Για την αποτροπή της συντριπτικής πλειονότητας των περιστατικών πόνου τα δεδομένα υποστηρίζουν τη φυσικοθεραπεία και την άσκηση, συμπεριλαμβανομένης της γιόγκα, αρκεί οι ασθενείς να καθοδηγούνται από πιστοποιημένους και έμπειρους εκπαιδευτές», καταλήγει ο δρ Σταραντζής.

  • ΠΟΝΟΣ
  • ΜΕΣΗ
  • ΓΙΟΓΚΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Τι είναι η ιγμορίτιδα και πως μπορούμε να την αντιμετωπίσουμε!
Τι είναι η ιγμορίτιδα και πως μπορούμε να την αντιμετωπίσουμε! 27 Φεβρουαρίου 2024
Παγκόσμια Ημέρα Ακοής: Σύγχρονη θεραπευτική αντιμετώπιση των εμβοών 01 Μαρτίου 2024
Παγκόσμια Ημέρα Ακοής: Σύγχρονη θεραπευτική αντιμετώπιση των εμβοών

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ειδικός εξηγεί πως η χρήση κινητού και υπολογιστή επιβαρύνουν τον αυχένα και τη μοίρα της σπονδυλικής στήλης
Health Talk
06/02/2026 - 09:49

Ειδικός εξηγεί πως η χρήση κινητού και υπολογιστή επιβαρύνουν τον αυχένα και τη μοίρα της σπονδυλικής στήλης

Ο ρόλος της παχυσαρκίας στην εκφύλιση του μεσοσπονδύλιου δίσκου
Health Talk
05/02/2026 - 08:24

Ο ρόλος της παχυσαρκίας στην εκφύλιση του μεσοσπονδύλιου δίσκου

Νέα νανοθεραπεία ανακουφίζει τον πόνο από τις μεταστάσεις στα οστά
Υγεία
29/01/2026 - 14:00

Νέα νανοθεραπεία ανακουφίζει τον πόνο από τις μεταστάσεις στα οστά

Πυρετός και πόνος στη γρίπη: Τι είναι φυσιολογικό και πότε χρειάζεται προσοχή
Health Talk
21/01/2026 - 16:17

Πυρετός και πόνος στη γρίπη: Τι είναι φυσιολογικό και πότε χρειάζεται προσοχή

Ο φόβος των ανθρώπων μπορεί να επηρεάσει την αντίδραση ενός αλόγου
Pet
16/01/2026 - 13:00

Ο φόβος των ανθρώπων μπορεί να επηρεάσει την αντίδραση ενός αλόγου

Αρθρώσεις: Πως να αποφύγετε τον πόνο όταν πέφτει ο υδράργυρος
Υγεία
12/01/2026 - 15:00

Αρθρώσεις: Πως να αποφύγετε τον πόνο όταν πέφτει ο υδράργυρος

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

H Τσικνοπέμπτη στην εποχή της πρωτεϊνολαγνείας
Διατροφή
12/02/2026 - 09:00
ΗΠΑ: Πέθανε στα 48 του από καρκίνο του παχέος εντέρου ο ηθοποιός Τζέιμς Βαν Ντερ Μπικ
Επικαιρότητα
11/02/2026 - 23:08
Βαρύ πένθος στην Κυπαρισσία - Ξεψύχησε από ανακοπή καρδιάς τρίχρονο παιδί
Επικαιρότητα
11/02/2026 - 22:37
Καρκίνος μαστού: Ο σύλλογος «Άλμα Ζωής» διοργανώνει το 3ο συνέδριο ασθενών
Patient Talk
11/02/2026 - 22:09
Έρχεται 48ωρη κακοκαιρία: Οι περιοχές που βρίσκονται σε «κόκκινο» συναγερμό
Επικαιρότητα
11/02/2026 - 21:42
Θεσσαλονίκη: Οφέλη και κίνδυνοι από τη χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης στην Υγεία
Digital Health
11/02/2026 - 20:54
Διεθνής Ημέρα Προφυλακτικού: Μήνυμα πρόληψης για τα ΣΜΝ και τις ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες
Υπηρεσίες Υγείας
11/02/2026 - 20:33
ΗΠΑ: Στα δικαστήρια ο επικεφαλής του Instagram για υπόθεση εθισμού των νέων στα social media
Επικαιρότητα
11/02/2026 - 19:58
Και τρίτος θάνατος μωρού από ύποπτο βρεφικό γάλα στη Γαλλία
Επικαιρότητα
11/02/2026 - 19:34
Ελληνική Εταιρεία Νόσου Alzheimer: Μουσικό αφιέρωμα στη μνήμη, την ιστορία και την πολιτιστική ταυτότητα
Επικαιρότητα
11/02/2026 - 19:09
Επτά άγνωστες αιτίες που προκαλούν το σύνδρομο του καρπιαίου σωλήνα
Health Talk
11/02/2026 - 18:47
Πείνα και μυρωδιές: Η σύνδεση μύτης εγκεφάλου επηρεάζει και περιορίζει την όρεξη
Διατροφή
11/02/2026 - 17:57
Συνεργασία Δήμου Αθηναίων και Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας για τους ογκολογικούς ασθενείς
Πολιτική Υγείας
11/02/2026 - 17:32
Βενιζέλειο: Νέα δωρεά ζωής με νεφρό και κερατοειδή ασθενούς που κατέληξε στη ΜΕΘ
Επικαιρότητα
11/02/2026 - 17:08
Εκπαιδευτική ημερίδα του ΕΟΔΥ για τη διαχείριση ποιότητας και την προετοιμασία πιστοποίησης κατά ISO
Πολιτική Υγείας
11/02/2026 - 16:52
Νοσοκομείο «Παπανικολάου»: Δωρεάν κλινικές εξετάσεις για καρκίνο στόματος, προσώπου και τραχήλου
Υγεία
11/02/2026 - 16:34
Σε τροχιά καινοτομίας και βιωσιμότητας η διοργάνωση Συνεδρίων και στην Ελλάδα
Επικαιρότητα
11/02/2026 - 16:17
Πρόωρη ωοθηκική ανεπάρκεια: Φάρμακο για τα νεφρά μπορεί να βοηθήσει στην αποκατάσταση της γονιμότητας
Υγεία
11/02/2026 - 16:00
Παγκόσμια Ημέρα για τον καρκίνο της παιδικής ηλικίας: Κάθε χρόνο στην Ελλάδα νοσούν 300-350 παιδιά και έφηβοι
Patient Talk
11/02/2026 - 15:43
ΕΛΕΜΑ: Προχωράει με επιτυχία το επιμορφωτικό πρόγραμμα στο φαρμακευτικό Market Access
Pharma Policy
11/02/2026 - 15:18
Εγκεφαλική ομίχλη: Επτά τρόποι να ...ξεθολώσετε το μυαλό σας
Υγεία
11/02/2026 - 14:00
Τα υψηλά επίπεδα τεστοστερόνης στο αίμα αυξάνουν τον κίνδυνο στεφανιαίας νόσου στους άνδρες
Υγεία
11/02/2026 - 13:00
Κατάθλιψη: Ποιες μορφές άσκησης αποδεικνύονται "φάρμακο"
Ψυχική Υγεία
11/02/2026 - 12:01
Τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα αυξάνουν τον κίνδυνο θνησιμότητας σε επιζώντες καρκίνου
Διατροφή
11/02/2026 - 11:28
Γιατί η COVID-19 προκάλεσε περισσότερους θανάτους ασθενών με καρκίνο
Υγεία
11/02/2026 - 11:00
Καταρράκτης: 94 εκατ. οι πάσχοντες παγκοσμίως - Οι μισοί δεν έχουν πρόσβαση σε χειρουργική επέμβαση (ΠΟΥ)
Πολιτική Υγείας
11/02/2026 - 10:00
H FDA αρνήθηκε να εξετάσει αίτημα της Moderna για νέο αντιγριπικό εμβόλιο
Pharma Policy
11/02/2026 - 09:27
Η θεραπευτική δράση τοξικών φυτών - Γιατί όλα κρίνονται στη δόση!
Υγεία
11/02/2026 - 09:00
Η καθοριστική συμβολή της Παθολογίας στη σύγχρονη υγεία και η σημασία της πρόληψης
Health Talk
11/02/2026 - 07:52
Πιστοποιημένα προϊόντα χωρίς γλουτένη σε όλα τα καταστήματα Coffee Berry ανά την Ελλάδα
Επικαιρότητα
11/02/2026 - 03:34

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πρωτοπαθώς προϊούσα σκλήρυνση κατά πλάκας: Θετικά αποτελέσματα από νέο φάρμακο της Roche
Pharma News
09/02/2026 - 11:00
Γεωργιάδης: Μέσα στο 2026 όλοι οι νοσηλευτές θα μπουν στα βαρέα και ανθυγιεινά
Πολιτική Υγείας
09/02/2026 - 13:18
Μαρινάκης: Υπεγράφη η διάθεση ΦΥΚ από ιδιωτικά φαρμακεία
Πολιτική Υγείας
09/02/2026 - 13:45
Το Κέντρο Όρασης Ηπείρου εντάσσεται στο δίκτυο της Ελβετικής Sanoptis
Υπηρεσίες Υγείας
09/02/2026 - 18:11
Bain & Company: Οι ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες συμμετέχουν ενεργά στις εφοδιαστικές αλυσίδες
Pharma News
09/02/2026 - 20:14
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo