ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πώς επηρεάζουν τον κίνδυνο για άνοια τα προβλήματα όρασης στην τρίτη ηλικία

Health Talk
Πώς επηρεάζουν τον κίνδυνο για άνοια τα προβλήματα όρασης στην τρίτη ηλικία
Οι οφθαλμοπάθειες που μειώνουν την όραση και παραμένουν αδιόρθωτες μετά την ηλικία των 60 ετών μπορεί να αποτελούν σημαντικό παράγοντα κινδύνου για ανάπτυξη νόσου Αλτσχάιμερ και άλλων μορφών άνοιας.
Σάββατο, 31/08/2024 - 13:27
News4Health Team News4Health Team

Ολοένα περισσότερες μελέτες δείχνουν πως οι άνθρωποι οι οποίοι για χρόνια δεν βλέπουν καλά, διατρέχουν μακροπρόθεσμα αυξημένο κίνδυνο να εκδηλώσουν άνοια.

Η πιο πρόσφατη από τις σχετικές μελέτες δημοσιεύθηκε πριν από λίγες εβδομάδες στο ιατρικό περιοδικό «The Lancet». Επιστημονική ομάδα αποτελούμενη από 27 ειδικούς έγραψε ότι οι πάσχοντες από άνοια θα έχουν σχεδόν τριπλασιαστεί έως το 2050 (153 εκατομμύρια από 55 εκατ. που ήταν το 2020).

Σημαντικό ποσοστό αυτών των περιστατικών οφείλονται σε παράγοντες κινδύνου που μπορούμε να διορθώσουμε. Μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνεται η απώλεια όρασης στην τρίτη ηλικία. Οι ερευνητές υπολόγισαν ότι αν θεραπεύονταν ή αποτρέπονταν όλα τα περιστατικά της, θα μειώνονταν κατά 2% τον χρόνο τα κρούσματα άνοιας.

«Προτεραιότητα η πρόληψη της άνοιας»

«Η πρόληψη της άνοιας αποτελεί σημαντική προτεραιότητα, δεδομένης της τεράστιας επίπτωσής της στους ασθενείς και τις οικογένειές τους, στα συστήματα υγείας και στην κοινωνία. Ο αριθμός των ηλικιωμένων με άνοια αυξάνεται συνεχώς και προς το παρόν δεν έχει βρεθεί τρόπος να θεραπευτεί. Γι' αυτό τον λόγο έχει ζωτική σημασία να τεκμηριωθεί ο ρόλος παραγόντων κινδύνου που θα μπορούσαν να τροποποιηθούν, όπως η μείωση/απώλεια όρασης», αναφέρει ο δρ Αναστάσιος-Ι. Κανελλόπουλος, MD, Χειρουργός-Οφθαλμίατρος, ιδρυτής και επιστημονικός διευθυντής του Ινστιτούτου Οφθαλμολογίας LaserVision, καθηγητής Οφθαλμολογίας του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης.

«Υπολογίζεται ότι το 90% της μειωμένης όρασης στην τρίτη ηλικία μπορεί να προληφθεί ή να αντιμετωπιστεί», συνεχίζει. «Ωστόσο πολλοί ασθενείς παραμένουν με αδιόρθωτα προβλήματα οράσεως που δεν υπονομεύουν μόνο την καθημερινότητα, αλλά και τις νοητικές λειτουργίες τους».

Άλλη μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2023 στο περιοδικό «JAMA Ophthalmology» έδειξε ότι η επίπτωση της άνοιας ήταν 40-72% υψηλότερη στους ηλικιωμένους που είχαν διαταραχή της όρασης. Μάλιστα όσο μεγαλύτερη ήταν η διαταραχή αυτή, τόσο αυξάνονταν τα περιστατικά άνοιας.

Άλλες μελέτες έχουν δείξει πως τα άτομα με απώλεια όρασης στην τρίτη ηλικία έχουν σχεδόν 50% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν άνοια, σε σύγκριση με τους συνομηλίκους τους που βλέπουν καλά. Υπάρχουν επίσης επιστημονικά δεδομένα ότι ορισμένες παθήσεις των ματιών σχετίζονται ισχυρά με την άνοια. Η διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια, π.χ., και ο καταρράκτης συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο.

Επιπλέον, η θεραπεία των υποκείμενων οφθαλμοπαθειών ή η αποκατάσταση της όρασης με οπτικά βοηθήματα (π.χ. διορθωτικά γυαλιά) μπορεί να μειώνουν τον κίνδυνο. Σε μία μελέτη, λ.χ., ασθενείς με καταρράκτη που υποβλήθηκαν σε χειρουργική αντικατάσταση του θολωμένου οφθαλμικού φακού, μείωσαν κατά 30% τον κίνδυνο άνοιας. Μία άλλη μελέτη έδειξε ότι τελικά ο κίνδυνος για άνοια εξισώνεται στους ασθενείς που κάνουν επιτυχημένη επέμβαση καταρράκτη με εκείνον που διατρέχουν όσοι δεν πάσχουν από αυτόν.

«Εάν η συσχέτιση της μειωμένης όρασης και της άνοιας είναι αιτιολογική, θα έχει σημαντική κλινική σημασία, δεδομένου ότι πολλές παθήσεις των ματιών μπορούν να θεραπευτούν. Απλώς δεν είναι εύκολο να αποδειχτεί αυτό», τονίζει ο κ. Κανελλόπουλος.

Ο καταρράκτης και η διόρθωσή του

Μια πρώτη προσπάθεια να εξακριβωθεί η φύση της συσχέτισης μειωμένης όρασης και άνοιας έγινε σε μεγάλη μελέτη, στην οποία συμπεριλήφθηκαν και γενετικά δεδομένα. Η μελέτη αυτή δημοσιεύθηκε πριν από ένα μήνα στο περιοδικό «JAMA Network Open» και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο καταρράκτης αυξάνει τον κίνδυνο να αναπτυχθεί κυρίως αγγειακή άνοια, ενώ συνδέεται και με μειωμένο ολικό όγκο εγκεφάλου.

«Τα ευρήματα αυτά ενισχύουν περαιτέρω τη θεωρία ότι η διόρθωση του καταρράκτη μπορεί να μειώνει τον κίνδυνο άνοιας», εξηγεί ο καθηγητής.

Πώς θα μπορούσε όμως η μειωμένη όραση να οδηγεί στην άνοια; Η ακριβής αιτία της συσχέτισης δεν είναι γνωστή. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι μία πιθανή αιτία είναι ενδεχομένως ότι οι ασθενείς περιορίζουν τις κοινωνικές επαφές τους λόγω της μειωμένης όρασης και σταδιακά απομονώνονται. Η κοινωνική απομόνωση αλλά και η κατάθλιψη που συχνά την ακολουθεί, αποτελούν γνωστούς παράγοντες κινδύνου για άνοια.

Τα αισθητήρια ερεθίσματα

Η μείωση των αισθητήριων (δηλαδή των οπτικών) ερεθισμάτων που φθάνουν στον εγκέφαλο επίσης είναι πολύ σημαντική. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι και μία άλλη αισθητήρια διαταραχή (η βαρηκοΐα) επίσης ευνοεί την άνοια.

«Η μείωση των αισθητήριων ερεθισμάτων έχει ως συνέπεια μειωμένη διέγερση του εγκεφάλου, η οποία είναι πολύ σημαντική για την πρόληψη της ατροφίας του. Η ατροφία με τη σειρά της έχει δομικές και λειτουργικές συνέπειες στον εγκέφαλο. Πόσο μάλλον που τα τμήματα του εγκεφάλου είναι αλληλένδετα και η διέγερση (ή η απουσία της) ενός τμήματος έχει αντίκτυπο και σε πολλά άλλα», λέει ο κ. Κανελλόπουλος.
Ένα άλλο ενδεχόμενο είναι η μείωση της όρασης να επιταχύνει την έκπτωση των νοητικών λειτουργιών σε ανθρώπους που ήδη βρίσκονταν σε πρώιμα στάδια άνοιας. «Χρειάζεται πολλή προσπάθεια από τον εγκέφαλο για να αντιληφθεί τι συμβαίνει σε έναν κόσμο που είναι θολός γύρω του. Έτσι ίσως του απομένουν λίγες δυνάμεις για τη μνήμη και τις άλλες νοητικές δεξιότητες», εξηγεί ο καθηγητής.

Τι σημαίνουν πρακτικά όλ' αυτά; Ότι έχει ζωτική σημασία να ελέγχετε προληπτικά την όρασή σας σε τακτά χρονικά διαστήματα. Ειδικά μετά τα 40 έτη, ο έλεγχος πρέπει να γίνεται μία φορά τον χρόνο, ώστε να διαγνωστούν και να αντιμετωπιστούν εγκαίρως τυχόν προβλήματα.

«Η αναγνώριση νέων παραγόντων κινδύνου για άνοια έχει μεγάλο ερευνητικό ενδιαφέρον για εμάς τους επιστήμονες. Όταν όμως αυτοί οι παράγοντες μπορούν να διορθωθούν στις περισσότερες περιπτώσεις, τότε αποκτούν ξεχωριστή σημασία για τους ασθενείς. Η διόρθωση των οφθαλμολογικών παθήσεων δεν μειώνει μόνο τον κίνδυνο άνοιας αργότερα στη ζωή, αλλά και την ποιότητα της ζωής σήμερα και στο μέλλον», καταλήγει ο κ. Κανελλόπουλος.

  • ΑΝΟΙΑ
  • ΟΦΘΑΛΜΙΚΕΣ ΠΑΘΗΣΕΙΣ
  • ΟΡΑΣΗ
  • ΤΡΙΤΗ ΗΛΙΚΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ευρυαγγείες και κιρσοί: Οι διαφορές μεταξύ τους και η θεραπευτική αντιμετώπιση
Ευρυαγγείες και κιρσοί: Οι διαφορές μεταξύ τους και η θεραπευτική αντιμετώπιση 30 Αυγούστου 2024
Πως θα «συνέλθει» το δέρμα μας από την... ταλαιπωρία των διακοπών 02 Σεπτεμβρίου 2024
Πως θα «συνέλθει» το δέρμα μας από την... ταλαιπωρία των διακοπών

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Απάντηση ΠΣΟΟ στην ΕΟΕ: Η οπτομετρία είναι διεθνώς αναγνωρισμένος επιστημονικός κλάδος
Υγεία
10/07/2026 - 16:52

Απάντηση ΠΣΟΟ στην ΕΟΕ: Η οπτομετρία είναι διεθνώς αναγνωρισμένος επιστημονικός κλάδος

Άνοια πρώιμης έναρξης: Μελέτη τη συνδέει με απώλεια παραγωγικότητας πολλά χρόνια πριν από τη διάγνωση
Υγεία
09/07/2026 - 20:42

Άνοια πρώιμης έναρξης: Μελέτη τη συνδέει με απώλεια παραγωγικότητας πολλά χρόνια πριν από τη διάγνωση

ΕΟΕ: Ιατρική πράξη και σύνθετη διαδικασία η διάγνωση των προβλημάτων όρασης
Πολιτική Υγείας
08/07/2026 - 21:38

ΕΟΕ: Ιατρική πράξη και σύνθετη διαδικασία η διάγνωση των προβλημάτων όρασης

ΠΣΟΟ: Σήμα κινδύνου για την όραση από τη χρήση γυαλιών ηλίου από μη οπτικά καταστήματα
Υγεία
01/07/2026 - 19:16

ΠΣΟΟ: Σήμα κινδύνου για την όραση από τη χρήση γυαλιών ηλίου από μη οπτικά καταστήματα

Άνοια: Πρωτεΐνη στο αίμα μπορεί να προβλέπει τον κίνδυνο έως και 20 χρόνια πριν από τα συμπτώματα
Υγεία
01/07/2026 - 13:00

Άνοια: Πρωτεΐνη στο αίμα μπορεί να προβλέπει τον κίνδυνο έως και 20 χρόνια πριν από τα συμπτώματα

ΟΦΕΤ: Μελέτη με νέα επιστημονικά δεδομένα για τον ρόλο του οφθαλμικού μικροβιώματος στην υγεία των ματιών
Pharma News
30/06/2026 - 22:38

ΟΦΕΤ: Μελέτη με νέα επιστημονικά δεδομένα για τον ρόλο του οφθαλμικού μικροβιώματος στην υγεία των ματιών

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Ειδική συζήτηση για τον λαγοκέφαλο στην Επιτροπή Αλιείας του Ευρωκοινοβουλίου
Επικαιρότητα
10/07/2026 - 23:28
Θεμιστοκλέους: «Η πρόσβαση στα φάρμακα δεν μπορεί να εξαρτάται από εξωγενείς παράγοντες»
Pharma Policy
10/07/2026 - 22:09
Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τον Καρκίνο: Ο πρόεδρος της ΕΛΛΟΚ Γιώργος Καπετανάκης επικεφαλής της ομάδας εργασίας
Patient Talk
10/07/2026 - 21:17
Η αυτοφροντίδα στην αντιμετώπιση των αλλαγών κατά την εγκυμοσύνη και μετά τον τοκετό
Health Talk
10/07/2026 - 20:23
Μήνυμα Γεωργιάδη για το clawback: «Θα μειωθεί αλλά θα συνεχίσει να υπάρχει»
Πολιτική Υγείας
10/07/2026 - 19:38
ΣΦΕΕ-EFPIA: Τα καινοτόμα φάρμακα μείωσαν τις νοσηλείες στην Ελλάδα με εξοικονόμηση 127 εκατ. ευρώ
Pharma Policy
10/07/2026 - 19:04
Απάντηση ΠΣΟΟ στην ΕΟΕ: Η οπτομετρία είναι διεθνώς αναγνωρισμένος επιστημονικός κλάδος
Υγεία
10/07/2026 - 16:52
Covid-19: Νέα μελέτη συνδέει τη λοίμωξη με μακροχρόνια προβλήματα όρασης
Υγεία
10/07/2026 - 16:21
Νοσοκομείο Παπαγεωργίου: Όραση σε δύο ασθενείς χάρισε η δωρεά κερατοειδών 53χρονης που πέθανε στη ΜΕΘ
Υγεία
10/07/2026 - 15:48
Η Κομισιόν απαίτησε από την Meta να αλλάξει «εθιστικά» χαρακτηριστικά του Instagram και του Facebook
Ψυχική Υγεία
10/07/2026 - 15:23
Γιατί η ζέστη μάς χαλάει τη διάθεση
Ψυχική Υγεία
10/07/2026 - 15:00
Γιατροί Χωρίς Σύνορα: Στις εμπόλεμες ζώνες έχουν σκοτωθεί 3.600 επαγγελματίες υγείας σε δέκα χρόνια
Επικαιρότητα
10/07/2026 - 14:32
Συστατικό της μαγιάς φαίνεται να ενισχύει την άμυνα του οργανισμού απέναντι στον καρκίνο
Υγεία
10/07/2026 - 14:00
Σακχαρώδης διαβήτης: Σημαντική αύξηση των ασθενών στην Ελλάδα
Υγεία
10/07/2026 - 13:00
Κατέληξε το 10 μηνών βρέφος που είχε πνιγεί από τρόφιμο - Τι πρέπει να προσέχουν οι γονείς
Υγεία
10/07/2026 - 12:00
Πρωτοποριακή θεραπεία με υπερήχους στη μήτρα μπορεί να σώσει δίδυμες κυήσεις σε κίνδυνο
Υγεία
10/07/2026 - 11:00
Οι «αόρατες» χημικές ουσίες της καθημερινότητας και ο κίνδυνος από την αθροιστική έκθεση
Υγεία
10/07/2026 - 10:00
Σεισμοί στη Βενεζουέλα: Ο ΠΟΥ προειδοποιεί για τους κινδύνους για την υγεία των επιζώντων
Επικαιρότητα
10/07/2026 - 09:30
Μήνυση από την πολιτεία της Νέας Υόρκης κατά εταιρειών -κολοσσών για τα «παντοτινά χημικά» (PFAS)
Επικαιρότητα
10/07/2026 - 09:00
Η ΕΚΤΕΡ Α.Ε. αναλαμβάνει την ολοκλήρωση των εγκαταστάσεων της Ιατρικής Σχολής του Δ.Π.Θ.
Επικαιρότητα
10/07/2026 - 03:49
Ινστιτούτο «Robert Koch»: Περισσότεροι από 5.000 θάνατοι στη Γερμανία συνδέονται με τον καύσωνα
Επικαιρότητα
10/07/2026 - 00:11
Το ΙΑΣΩ Θεσσαλίας πραγματοποίησε την καθιερωμένη καλοκαιρινή εθελοντική αιμοδοσία
Υπηρεσίες Υγείας
09/07/2026 - 23:24
Σημαντική δωρεά ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού στο «Παπαγεωργίου» από την Danone
Επικαιρότητα
09/07/2026 - 22:08
Γεωργιάδης: «Στο Σισμανόγλειο κινδύνευσαν σοβαρά να καούν ζωντανοί 36 άνθρωποι»
Πολιτική Υγείας
09/07/2026 - 21:42
Μονοκλωνικό αντίσωμα πετυχαίνει ύφεση της ελκώδους κολίτιδας σε 12 εβδομάδες
Pharma News
09/07/2026 - 21:17
Άνοια πρώιμης έναρξης: Μελέτη τη συνδέει με απώλεια παραγωγικότητας πολλά χρόνια πριν από τη διάγνωση
Υγεία
09/07/2026 - 20:42
ΙΣΠ για τα επεισόδια στο Θριάσιο: «Οι ιατροί δεν είναι σάκοι του μποξ»
Πολιτική Υγείας
09/07/2026 - 20:06
Οπτικά χαρακτηριστικά και προδιαγραφές που πρέπει να πληρούν τα απορροφητικά γυαλιά ηλίου
Υγεία
09/07/2026 - 19:24
Εργαζόμενοι ΕΟΠΑΕ: «Έκλεισε ο ξενώνας μεταβατικής φιλοξενίας αστέγων χρηστών στην Αθήνα»
Ψυχική Υγεία
09/07/2026 - 18:31
Θεραπείες προσώπου πριν από τις διακοπές που προετοιμάζουν ιδανικά την επιδερμίδα
Ομορφιά
09/07/2026 - 18:06

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Στάση εργασίας στις 14 Ιουλίου από την ΠΟΕΔΗΝ για την άρση της μονιμότητας στο δημόσιο
Πολιτική Υγείας
08/07/2026 - 00:07
ΠΟΥ: Σχεδόν διπλασιασμός των νέων περιστατικών καρκίνου έως το 2050 – Έκκληση για άμεση δράση
Πολιτική Υγείας
08/07/2026 - 15:07
Ανδρουλάκης: «Το ΕΣΥ είναι πυλώνας κοινωνικής δικαιοσύνης»
Πολιτική Υγείας
08/07/2026 - 21:21
ΕΟΕ: Ιατρική πράξη και σύνθετη διαδικασία η διάγνωση των προβλημάτων όρασης
Πολιτική Υγείας
08/07/2026 - 21:38
Η ELPEN στην πέμπτη θέση της λίστας με τους πιο ελκυστικούς εργοδότες στην Ελλάδα για το 202
Pharma News
08/07/2026 - 22:14
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo