ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πώς επηρεάζουν τον κίνδυνο για άνοια τα προβλήματα όρασης στην τρίτη ηλικία

Health Talk
Πώς επηρεάζουν τον κίνδυνο για άνοια τα προβλήματα όρασης στην τρίτη ηλικία
Οι οφθαλμοπάθειες που μειώνουν την όραση και παραμένουν αδιόρθωτες μετά την ηλικία των 60 ετών μπορεί να αποτελούν σημαντικό παράγοντα κινδύνου για ανάπτυξη νόσου Αλτσχάιμερ και άλλων μορφών άνοιας.
Σάββατο, 31/08/2024 - 13:27
News4Health Team News4Health Team

Ολοένα περισσότερες μελέτες δείχνουν πως οι άνθρωποι οι οποίοι για χρόνια δεν βλέπουν καλά, διατρέχουν μακροπρόθεσμα αυξημένο κίνδυνο να εκδηλώσουν άνοια.

Η πιο πρόσφατη από τις σχετικές μελέτες δημοσιεύθηκε πριν από λίγες εβδομάδες στο ιατρικό περιοδικό «The Lancet». Επιστημονική ομάδα αποτελούμενη από 27 ειδικούς έγραψε ότι οι πάσχοντες από άνοια θα έχουν σχεδόν τριπλασιαστεί έως το 2050 (153 εκατομμύρια από 55 εκατ. που ήταν το 2020).

Σημαντικό ποσοστό αυτών των περιστατικών οφείλονται σε παράγοντες κινδύνου που μπορούμε να διορθώσουμε. Μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνεται η απώλεια όρασης στην τρίτη ηλικία. Οι ερευνητές υπολόγισαν ότι αν θεραπεύονταν ή αποτρέπονταν όλα τα περιστατικά της, θα μειώνονταν κατά 2% τον χρόνο τα κρούσματα άνοιας.

«Προτεραιότητα η πρόληψη της άνοιας»

«Η πρόληψη της άνοιας αποτελεί σημαντική προτεραιότητα, δεδομένης της τεράστιας επίπτωσής της στους ασθενείς και τις οικογένειές τους, στα συστήματα υγείας και στην κοινωνία. Ο αριθμός των ηλικιωμένων με άνοια αυξάνεται συνεχώς και προς το παρόν δεν έχει βρεθεί τρόπος να θεραπευτεί. Γι' αυτό τον λόγο έχει ζωτική σημασία να τεκμηριωθεί ο ρόλος παραγόντων κινδύνου που θα μπορούσαν να τροποποιηθούν, όπως η μείωση/απώλεια όρασης», αναφέρει ο δρ Αναστάσιος-Ι. Κανελλόπουλος, MD, Χειρουργός-Οφθαλμίατρος, ιδρυτής και επιστημονικός διευθυντής του Ινστιτούτου Οφθαλμολογίας LaserVision, καθηγητής Οφθαλμολογίας του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης.

«Υπολογίζεται ότι το 90% της μειωμένης όρασης στην τρίτη ηλικία μπορεί να προληφθεί ή να αντιμετωπιστεί», συνεχίζει. «Ωστόσο πολλοί ασθενείς παραμένουν με αδιόρθωτα προβλήματα οράσεως που δεν υπονομεύουν μόνο την καθημερινότητα, αλλά και τις νοητικές λειτουργίες τους».

Άλλη μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2023 στο περιοδικό «JAMA Ophthalmology» έδειξε ότι η επίπτωση της άνοιας ήταν 40-72% υψηλότερη στους ηλικιωμένους που είχαν διαταραχή της όρασης. Μάλιστα όσο μεγαλύτερη ήταν η διαταραχή αυτή, τόσο αυξάνονταν τα περιστατικά άνοιας.

Άλλες μελέτες έχουν δείξει πως τα άτομα με απώλεια όρασης στην τρίτη ηλικία έχουν σχεδόν 50% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν άνοια, σε σύγκριση με τους συνομηλίκους τους που βλέπουν καλά. Υπάρχουν επίσης επιστημονικά δεδομένα ότι ορισμένες παθήσεις των ματιών σχετίζονται ισχυρά με την άνοια. Η διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια, π.χ., και ο καταρράκτης συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο.

Επιπλέον, η θεραπεία των υποκείμενων οφθαλμοπαθειών ή η αποκατάσταση της όρασης με οπτικά βοηθήματα (π.χ. διορθωτικά γυαλιά) μπορεί να μειώνουν τον κίνδυνο. Σε μία μελέτη, λ.χ., ασθενείς με καταρράκτη που υποβλήθηκαν σε χειρουργική αντικατάσταση του θολωμένου οφθαλμικού φακού, μείωσαν κατά 30% τον κίνδυνο άνοιας. Μία άλλη μελέτη έδειξε ότι τελικά ο κίνδυνος για άνοια εξισώνεται στους ασθενείς που κάνουν επιτυχημένη επέμβαση καταρράκτη με εκείνον που διατρέχουν όσοι δεν πάσχουν από αυτόν.

«Εάν η συσχέτιση της μειωμένης όρασης και της άνοιας είναι αιτιολογική, θα έχει σημαντική κλινική σημασία, δεδομένου ότι πολλές παθήσεις των ματιών μπορούν να θεραπευτούν. Απλώς δεν είναι εύκολο να αποδειχτεί αυτό», τονίζει ο κ. Κανελλόπουλος.

Ο καταρράκτης και η διόρθωσή του

Μια πρώτη προσπάθεια να εξακριβωθεί η φύση της συσχέτισης μειωμένης όρασης και άνοιας έγινε σε μεγάλη μελέτη, στην οποία συμπεριλήφθηκαν και γενετικά δεδομένα. Η μελέτη αυτή δημοσιεύθηκε πριν από ένα μήνα στο περιοδικό «JAMA Network Open» και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο καταρράκτης αυξάνει τον κίνδυνο να αναπτυχθεί κυρίως αγγειακή άνοια, ενώ συνδέεται και με μειωμένο ολικό όγκο εγκεφάλου.

«Τα ευρήματα αυτά ενισχύουν περαιτέρω τη θεωρία ότι η διόρθωση του καταρράκτη μπορεί να μειώνει τον κίνδυνο άνοιας», εξηγεί ο καθηγητής.

Πώς θα μπορούσε όμως η μειωμένη όραση να οδηγεί στην άνοια; Η ακριβής αιτία της συσχέτισης δεν είναι γνωστή. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι μία πιθανή αιτία είναι ενδεχομένως ότι οι ασθενείς περιορίζουν τις κοινωνικές επαφές τους λόγω της μειωμένης όρασης και σταδιακά απομονώνονται. Η κοινωνική απομόνωση αλλά και η κατάθλιψη που συχνά την ακολουθεί, αποτελούν γνωστούς παράγοντες κινδύνου για άνοια.

Τα αισθητήρια ερεθίσματα

Η μείωση των αισθητήριων (δηλαδή των οπτικών) ερεθισμάτων που φθάνουν στον εγκέφαλο επίσης είναι πολύ σημαντική. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι και μία άλλη αισθητήρια διαταραχή (η βαρηκοΐα) επίσης ευνοεί την άνοια.

«Η μείωση των αισθητήριων ερεθισμάτων έχει ως συνέπεια μειωμένη διέγερση του εγκεφάλου, η οποία είναι πολύ σημαντική για την πρόληψη της ατροφίας του. Η ατροφία με τη σειρά της έχει δομικές και λειτουργικές συνέπειες στον εγκέφαλο. Πόσο μάλλον που τα τμήματα του εγκεφάλου είναι αλληλένδετα και η διέγερση (ή η απουσία της) ενός τμήματος έχει αντίκτυπο και σε πολλά άλλα», λέει ο κ. Κανελλόπουλος.
Ένα άλλο ενδεχόμενο είναι η μείωση της όρασης να επιταχύνει την έκπτωση των νοητικών λειτουργιών σε ανθρώπους που ήδη βρίσκονταν σε πρώιμα στάδια άνοιας. «Χρειάζεται πολλή προσπάθεια από τον εγκέφαλο για να αντιληφθεί τι συμβαίνει σε έναν κόσμο που είναι θολός γύρω του. Έτσι ίσως του απομένουν λίγες δυνάμεις για τη μνήμη και τις άλλες νοητικές δεξιότητες», εξηγεί ο καθηγητής.

Τι σημαίνουν πρακτικά όλ' αυτά; Ότι έχει ζωτική σημασία να ελέγχετε προληπτικά την όρασή σας σε τακτά χρονικά διαστήματα. Ειδικά μετά τα 40 έτη, ο έλεγχος πρέπει να γίνεται μία φορά τον χρόνο, ώστε να διαγνωστούν και να αντιμετωπιστούν εγκαίρως τυχόν προβλήματα.

«Η αναγνώριση νέων παραγόντων κινδύνου για άνοια έχει μεγάλο ερευνητικό ενδιαφέρον για εμάς τους επιστήμονες. Όταν όμως αυτοί οι παράγοντες μπορούν να διορθωθούν στις περισσότερες περιπτώσεις, τότε αποκτούν ξεχωριστή σημασία για τους ασθενείς. Η διόρθωση των οφθαλμολογικών παθήσεων δεν μειώνει μόνο τον κίνδυνο άνοιας αργότερα στη ζωή, αλλά και την ποιότητα της ζωής σήμερα και στο μέλλον», καταλήγει ο κ. Κανελλόπουλος.

  • ΑΝΟΙΑ
  • ΟΦΘΑΛΜΙΚΕΣ ΠΑΘΗΣΕΙΣ
  • ΟΡΑΣΗ
  • ΤΡΙΤΗ ΗΛΙΚΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ευρυαγγείες και κιρσοί: Οι διαφορές μεταξύ τους και η θεραπευτική αντιμετώπιση
Ευρυαγγείες και κιρσοί: Οι διαφορές μεταξύ τους και η θεραπευτική αντιμετώπιση 30 Αυγούστου 2024
Πως θα «συνέλθει» το δέρμα μας από την... ταλαιπωρία των διακοπών 02 Σεπτεμβρίου 2024
Πως θα «συνέλθει» το δέρμα μας από την... ταλαιπωρία των διακοπών

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Παγκόσμια Ημέρα Αλτσχάιμερ: Τα νεότερα δεδομένα για την πρόληψη, τη διάγνωση και την αντιμετώπιση της άνοιας
Υγεία
18/09/2026 - 12:53

Παγκόσμια Ημέρα Αλτσχάιμερ: Τα νεότερα δεδομένα για την πρόληψη, τη διάγνωση και την αντιμετώπιση της άνοιας

Τα 9+1 σημάδια που δείχνουν ότι το παιδί μπορεί να αντιμετωπίζει πρόβλημα όρασης
Health Talk
15/09/2026 - 21:23

Τα 9+1 σημάδια που δείχνουν ότι το παιδί μπορεί να αντιμετωπίζει πρόβλημα όρασης

Αγαπηδάκη: «Αναγκαίες οι αλλαγές στην ΑΕΜΥ για τη δημιουργία του Εθνικού Κέντρου Άνοιας»
Πολιτική Υγείας
15/09/2026 - 15:28

Αγαπηδάκη: «Αναγκαίες οι αλλαγές στην ΑΕΜΥ για τη δημιουργία του Εθνικού Κέντρου Άνοιας»

Παγκόσμια Ημέρα Αλτσχάιμερ: Μπορεί η νόσος να επηρεάσει την όραση των ασθενών;
Health Talk
14/09/2026 - 19:53

Παγκόσμια Ημέρα Αλτσχάιμερ: Μπορεί η νόσος να επηρεάσει την όραση των ασθενών;

Δήμος Αθηναίων: Δωρεάν δράσεις προληπτικής ιατρικής τον Σεπτέμβριο στα Δημοτικά Ιατρεία
Πολιτική Υγείας
01/09/2026 - 12:17

Δήμος Αθηναίων: Δωρεάν δράσεις προληπτικής ιατρικής τον Σεπτέμβριο στα Δημοτικά Ιατρεία

Οι στατίνες μειώνουν έως και 15% τον κίνδυνο άνοιας – Γιατί η έγκαιρη λήψη έχει σημασία
Υγεία
31/08/2026 - 10:00

Οι στατίνες μειώνουν έως και 15% τον κίνδυνο άνοιας – Γιατί η έγκαιρη λήψη έχει σημασία

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Μακρής: «Ιστορική στιγμή το νομοσχέδιο για τη σύσταση Πανελλήνιου Συλλόγου Ψυχολόγων»
Επικαιρότητα
18/09/2026 - 18:57
Νέο παράρτημα ΕΠΑΣ μαθητείας για τεχνικούς βιομηχανικών αυτοματισμών στις εγκαταστάσεις της DEMO
Pharma News
18/09/2026 - 18:32
Θεραπευτική απόφαση για τον καρκίνο του μαστού από τα πρώτα «ίχνη» στο αίμα
Υγεία
18/09/2026 - 18:07
Υπερφόρτωση σιδήρου: Το τσάι, ο καφές, το κόκκινο κρέας και το αλκοόλ επηρεάζουν την απορρόφηση
Διατροφή
18/09/2026 - 17:41
Παγώνη: «Με το Medwatch ο καθένας θα μπορεί να ξέρει ποιος είναι ο γιατρός του και την εξειδίκευσή του»
Πολιτική Υγείας
18/09/2026 - 17:09
Αγαπηδάκη: «Με τις αποφάσεις μας για τα σχολικά κυλικεία προστατεύουμε την υγεία των παιδιών»
Πολιτική Υγείας
18/09/2026 - 16:26
Νοσοκομείο Μυτιλήνης: Η λειτουργία του αιμοδυναμικού εργαστηρίου μείωσε σημαντικά τις αεροδιακομιδές
Υγεία
18/09/2026 - 16:04
«Μικρές Ιφιγένειες»: Συμπόσιο στην Αθήνα για τις γυναίκες που αντιμετωπίζουν σιωπηλά τον καρκίνο
Υγεία
18/09/2026 - 15:38
Ερευνητές του Stanford ανακάλυψαν ότι ο εγκέφαλος αποτελείται από δύο ξεχωριστά όργανα
Υγεία
18/09/2026 - 15:12
Η Anthropic στήνει αθόρυβα εργαστήριο βιολογίας, ενισχύοντας το πρόγραμμα ανάπτυξης φαρμάκων με AI
Digital Health
18/09/2026 - 14:36
Ανακοινώθηκε η δημιουργία δομής πρώιμης ανίχνευσης προβλημάτων σε παιδιά προσχολικής ηλικίας στη Θεσσαλονίκη
Πολιτική Υγείας
18/09/2026 - 13:51
Μήνυμα ελπίδας, δύναμης και αλληλεγγύης στους μικρούς ήρωες που δίνουν τη μάχη με τον καρκίνο
Επικαιρότητα
18/09/2026 - 13:16
Παγκόσμια Ημέρα Αλτσχάιμερ: Τα νεότερα δεδομένα για την πρόληψη, τη διάγνωση και την αντιμετώπιση της άνοιας
Υγεία
18/09/2026 - 12:53
Πέθανε ήσυχα στο σπίτι της σε ηλικία 103 ετών η Μαργαρίτα Παπανδρέου
Επικαιρότητα
18/09/2026 - 12:34
Εγκαινιάστηκε στο Γ.Ν. και Μαιευτήριο «Έλενα Βενιζέλου» η δεύτερη Στέγη Γονέων στην Ελλάδα
Επικαιρότητα
18/09/2026 - 12:12
Υπ. Υγείας: Με τη συνδρομή της τεχνητής νοημοσύνης πλήρης έλεγχος σε ιατρεία και γιατρούς
Πολιτική Υγείας
18/09/2026 - 11:55
Σωρεία παραβάσεων αποκαλύπτουν οι έλεγχοι της ΕΑΔ σε ιδιωτικές μονάδες υγείας
Επικαιρότητα
18/09/2026 - 11:34
Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς: Κάλεσμα συμμετοχής στην ευρωπαϊκή δράση «Know Your Numbers»
Patient Talk
18/09/2026 - 11:03
Στη δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο για τους ψυχολόγους και την ψυχική υγεία - Οι βασικές διατάξεις
Πολιτική Υγείας
18/09/2026 - 10:37
Καμπανάκι από το Ευρωκοινοβούλιο και προτάσεις για τις ελλείψεις προσωπικού στην Υγεία
Πολιτική Υγείας
18/09/2026 - 10:18
Μύκητες νυχιών: Ο «υπόγειος πόλεμος», οι μύθοι και τα νέα όπλα της επιστήμης
Health Talk
18/09/2026 - 09:26
Η επάρκεια σιδήρου και βιταμίνης D είναι το κλειδί για πιο ομαλή επιστροφή στη ρουτίνα
Υγεία
18/09/2026 - 08:49
«Γνωριμία με τα Ρευματικά Νοσήματα»: Ενημερωτική εκδήλωση στην Κέρκυρα από την ομοσπονδία «ΡευΜΑζήν»
Patient Talk
18/09/2026 - 07:28
Τα νέα προϊόντα της Sarantis Health & Care στο 13ο συνέδριο ΣΥΦΑΚ 2026
Pharma News
18/09/2026 - 03:47
Ραγδαία αύξηση κρουσμάτων HIV και κατάσταση εθνικής κρίσης στα νησιά Φίτζι
Υγεία
18/09/2026 - 00:03
Στη Σκύρο η Β' ΩΡΛ Κλινική του ΑΠΘ σε δράση πρόληψης, ενημέρωσης και εξειδικευμένης φροντίδας
Υγεία
17/09/2026 - 23:36
Και τρίτος νεκρός από ελονοσία στην Φρανκφούρτη - Ο θάνατος δεν σχετίζεται με το αεροδρόμιο
Επικαιρότητα
17/09/2026 - 23:08
Ο ΕΟΦ άναψε «κόκκινο» στην πώληση συμπληρωμάτων κρεατίνης
Pharma Policy
17/09/2026 - 22:43
Θεσσαλονίκη: Η πρώτη συνεδρία ασθενούς στον νέο υψηλής τεχνολογίας γραμμικό επιταχυντή του ΑΧΕΠΑ
Υγεία
17/09/2026 - 22:13
Γεωργιάδης: «Τεχνολογία και καινοτομία στην υγεία σε συνδυασμό με τη δημοσιονομική βιωσιμότητα»
Πολιτική Υγείας
17/09/2026 - 21:29

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Θάνατος Μαζωνάκη: Έρευνα για πιθανές ποινικές ευθύνες του ΙΣΑ
Πολιτική Υγείας
16/09/2026 - 12:21
Προσωπικός Βοηθός για Άτομα με Αναπηρία: Ανοίγει σήμερα η πλατφόρμα
Πολιτική Υγείας
16/09/2026 - 09:00
ΙΣΑ: Τα πρόστιμα και οι κυρώσεις που έχει επιβάλλει τα τελευταία χρόνια σε ιατρεία
Πολιτική Υγείας
16/09/2026 - 10:31
ΕΚΑΒ: «Ανταποκριθήκαμε εντός πέντε λεπτών στο περιστατικό με τον Γιώργο Μαζωνάκη»
Πολιτική Υγείας
16/09/2026 - 15:26
Γεωργιάδης: «Στον ΟΔΙΠΥ οι περισσότερες αρμοδιότητες για τους ελέγχους στους παρόχους υπηρεσιών υγείας»
Πολιτική Υγείας
16/09/2026 - 15:51
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo