ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πώς επηρεάζουν τον κίνδυνο για άνοια τα προβλήματα όρασης στην τρίτη ηλικία

Health Talk
Πώς επηρεάζουν τον κίνδυνο για άνοια τα προβλήματα όρασης στην τρίτη ηλικία
Οι οφθαλμοπάθειες που μειώνουν την όραση και παραμένουν αδιόρθωτες μετά την ηλικία των 60 ετών μπορεί να αποτελούν σημαντικό παράγοντα κινδύνου για ανάπτυξη νόσου Αλτσχάιμερ και άλλων μορφών άνοιας.
Σάββατο, 31/08/2024 - 13:27
News4Health Team News4Health Team

Ολοένα περισσότερες μελέτες δείχνουν πως οι άνθρωποι οι οποίοι για χρόνια δεν βλέπουν καλά, διατρέχουν μακροπρόθεσμα αυξημένο κίνδυνο να εκδηλώσουν άνοια.

Η πιο πρόσφατη από τις σχετικές μελέτες δημοσιεύθηκε πριν από λίγες εβδομάδες στο ιατρικό περιοδικό «The Lancet». Επιστημονική ομάδα αποτελούμενη από 27 ειδικούς έγραψε ότι οι πάσχοντες από άνοια θα έχουν σχεδόν τριπλασιαστεί έως το 2050 (153 εκατομμύρια από 55 εκατ. που ήταν το 2020).

Σημαντικό ποσοστό αυτών των περιστατικών οφείλονται σε παράγοντες κινδύνου που μπορούμε να διορθώσουμε. Μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνεται η απώλεια όρασης στην τρίτη ηλικία. Οι ερευνητές υπολόγισαν ότι αν θεραπεύονταν ή αποτρέπονταν όλα τα περιστατικά της, θα μειώνονταν κατά 2% τον χρόνο τα κρούσματα άνοιας.

«Προτεραιότητα η πρόληψη της άνοιας»

«Η πρόληψη της άνοιας αποτελεί σημαντική προτεραιότητα, δεδομένης της τεράστιας επίπτωσής της στους ασθενείς και τις οικογένειές τους, στα συστήματα υγείας και στην κοινωνία. Ο αριθμός των ηλικιωμένων με άνοια αυξάνεται συνεχώς και προς το παρόν δεν έχει βρεθεί τρόπος να θεραπευτεί. Γι' αυτό τον λόγο έχει ζωτική σημασία να τεκμηριωθεί ο ρόλος παραγόντων κινδύνου που θα μπορούσαν να τροποποιηθούν, όπως η μείωση/απώλεια όρασης», αναφέρει ο δρ Αναστάσιος-Ι. Κανελλόπουλος, MD, Χειρουργός-Οφθαλμίατρος, ιδρυτής και επιστημονικός διευθυντής του Ινστιτούτου Οφθαλμολογίας LaserVision, καθηγητής Οφθαλμολογίας του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης.

«Υπολογίζεται ότι το 90% της μειωμένης όρασης στην τρίτη ηλικία μπορεί να προληφθεί ή να αντιμετωπιστεί», συνεχίζει. «Ωστόσο πολλοί ασθενείς παραμένουν με αδιόρθωτα προβλήματα οράσεως που δεν υπονομεύουν μόνο την καθημερινότητα, αλλά και τις νοητικές λειτουργίες τους».

Άλλη μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2023 στο περιοδικό «JAMA Ophthalmology» έδειξε ότι η επίπτωση της άνοιας ήταν 40-72% υψηλότερη στους ηλικιωμένους που είχαν διαταραχή της όρασης. Μάλιστα όσο μεγαλύτερη ήταν η διαταραχή αυτή, τόσο αυξάνονταν τα περιστατικά άνοιας.

Άλλες μελέτες έχουν δείξει πως τα άτομα με απώλεια όρασης στην τρίτη ηλικία έχουν σχεδόν 50% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν άνοια, σε σύγκριση με τους συνομηλίκους τους που βλέπουν καλά. Υπάρχουν επίσης επιστημονικά δεδομένα ότι ορισμένες παθήσεις των ματιών σχετίζονται ισχυρά με την άνοια. Η διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια, π.χ., και ο καταρράκτης συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο.

Επιπλέον, η θεραπεία των υποκείμενων οφθαλμοπαθειών ή η αποκατάσταση της όρασης με οπτικά βοηθήματα (π.χ. διορθωτικά γυαλιά) μπορεί να μειώνουν τον κίνδυνο. Σε μία μελέτη, λ.χ., ασθενείς με καταρράκτη που υποβλήθηκαν σε χειρουργική αντικατάσταση του θολωμένου οφθαλμικού φακού, μείωσαν κατά 30% τον κίνδυνο άνοιας. Μία άλλη μελέτη έδειξε ότι τελικά ο κίνδυνος για άνοια εξισώνεται στους ασθενείς που κάνουν επιτυχημένη επέμβαση καταρράκτη με εκείνον που διατρέχουν όσοι δεν πάσχουν από αυτόν.

«Εάν η συσχέτιση της μειωμένης όρασης και της άνοιας είναι αιτιολογική, θα έχει σημαντική κλινική σημασία, δεδομένου ότι πολλές παθήσεις των ματιών μπορούν να θεραπευτούν. Απλώς δεν είναι εύκολο να αποδειχτεί αυτό», τονίζει ο κ. Κανελλόπουλος.

Ο καταρράκτης και η διόρθωσή του

Μια πρώτη προσπάθεια να εξακριβωθεί η φύση της συσχέτισης μειωμένης όρασης και άνοιας έγινε σε μεγάλη μελέτη, στην οποία συμπεριλήφθηκαν και γενετικά δεδομένα. Η μελέτη αυτή δημοσιεύθηκε πριν από ένα μήνα στο περιοδικό «JAMA Network Open» και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο καταρράκτης αυξάνει τον κίνδυνο να αναπτυχθεί κυρίως αγγειακή άνοια, ενώ συνδέεται και με μειωμένο ολικό όγκο εγκεφάλου.

«Τα ευρήματα αυτά ενισχύουν περαιτέρω τη θεωρία ότι η διόρθωση του καταρράκτη μπορεί να μειώνει τον κίνδυνο άνοιας», εξηγεί ο καθηγητής.

Πώς θα μπορούσε όμως η μειωμένη όραση να οδηγεί στην άνοια; Η ακριβής αιτία της συσχέτισης δεν είναι γνωστή. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι μία πιθανή αιτία είναι ενδεχομένως ότι οι ασθενείς περιορίζουν τις κοινωνικές επαφές τους λόγω της μειωμένης όρασης και σταδιακά απομονώνονται. Η κοινωνική απομόνωση αλλά και η κατάθλιψη που συχνά την ακολουθεί, αποτελούν γνωστούς παράγοντες κινδύνου για άνοια.

Τα αισθητήρια ερεθίσματα

Η μείωση των αισθητήριων (δηλαδή των οπτικών) ερεθισμάτων που φθάνουν στον εγκέφαλο επίσης είναι πολύ σημαντική. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι και μία άλλη αισθητήρια διαταραχή (η βαρηκοΐα) επίσης ευνοεί την άνοια.

«Η μείωση των αισθητήριων ερεθισμάτων έχει ως συνέπεια μειωμένη διέγερση του εγκεφάλου, η οποία είναι πολύ σημαντική για την πρόληψη της ατροφίας του. Η ατροφία με τη σειρά της έχει δομικές και λειτουργικές συνέπειες στον εγκέφαλο. Πόσο μάλλον που τα τμήματα του εγκεφάλου είναι αλληλένδετα και η διέγερση (ή η απουσία της) ενός τμήματος έχει αντίκτυπο και σε πολλά άλλα», λέει ο κ. Κανελλόπουλος.
Ένα άλλο ενδεχόμενο είναι η μείωση της όρασης να επιταχύνει την έκπτωση των νοητικών λειτουργιών σε ανθρώπους που ήδη βρίσκονταν σε πρώιμα στάδια άνοιας. «Χρειάζεται πολλή προσπάθεια από τον εγκέφαλο για να αντιληφθεί τι συμβαίνει σε έναν κόσμο που είναι θολός γύρω του. Έτσι ίσως του απομένουν λίγες δυνάμεις για τη μνήμη και τις άλλες νοητικές δεξιότητες», εξηγεί ο καθηγητής.

Τι σημαίνουν πρακτικά όλ' αυτά; Ότι έχει ζωτική σημασία να ελέγχετε προληπτικά την όρασή σας σε τακτά χρονικά διαστήματα. Ειδικά μετά τα 40 έτη, ο έλεγχος πρέπει να γίνεται μία φορά τον χρόνο, ώστε να διαγνωστούν και να αντιμετωπιστούν εγκαίρως τυχόν προβλήματα.

«Η αναγνώριση νέων παραγόντων κινδύνου για άνοια έχει μεγάλο ερευνητικό ενδιαφέρον για εμάς τους επιστήμονες. Όταν όμως αυτοί οι παράγοντες μπορούν να διορθωθούν στις περισσότερες περιπτώσεις, τότε αποκτούν ξεχωριστή σημασία για τους ασθενείς. Η διόρθωση των οφθαλμολογικών παθήσεων δεν μειώνει μόνο τον κίνδυνο άνοιας αργότερα στη ζωή, αλλά και την ποιότητα της ζωής σήμερα και στο μέλλον», καταλήγει ο κ. Κανελλόπουλος.

  • ΑΝΟΙΑ
  • ΟΦΘΑΛΜΙΚΕΣ ΠΑΘΗΣΕΙΣ
  • ΟΡΑΣΗ
  • ΤΡΙΤΗ ΗΛΙΚΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ευρυαγγείες και κιρσοί: Οι διαφορές μεταξύ τους και η θεραπευτική αντιμετώπιση
Ευρυαγγείες και κιρσοί: Οι διαφορές μεταξύ τους και η θεραπευτική αντιμετώπιση 30 Αυγούστου 2024
Πως θα «συνέλθει» το δέρμα μας από την... ταλαιπωρία των διακοπών 02 Σεπτεμβρίου 2024
Πως θα «συνέλθει» το δέρμα μας από την... ταλαιπωρία των διακοπών

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Εταιρία Κοινωνικής Ψυχιατρικής «Π. Σακελλαρόπουλος»: Νέο πρόγραμμα για την υγιή γήρανση στον βόρειο Έβρο
Ψυχική Υγεία
16/02/2026 - 18:32

Εταιρία Κοινωνικής Ψυχιατρικής «Π. Σακελλαρόπουλος»: Νέο πρόγραμμα για την υγιή γήρανση στον βόρειο Έβρο

Απόκριες και καρναβάλι: Πώς μπορούν να προκαλέσουν ζημιά στα μάτια
Health Talk
16/02/2026 - 17:59

Απόκριες και καρναβάλι: Πώς μπορούν να προκαλέσουν ζημιά στα μάτια

Παθήσεις του αμφιβληστροειδούς: Θεραπείες τελευταίας γενιάς που διατηρούν την όραση μακροπρόθεσμα
Pharma News
06/02/2026 - 13:06

Παθήσεις του αμφιβληστροειδούς: Θεραπείες τελευταίας γενιάς που διατηρούν την όραση μακροπρόθεσμα

Eπιστημονική εκδήλωση του ΕΒΕΑ: «Η άνοια στην εποχή της Τεχνητής Νοημοσύνης»
Επικαιρότητα
04/02/2026 - 17:12

Eπιστημονική εκδήλωση του ΕΒΕΑ: «Η άνοια στην εποχή της Τεχνητής Νοημοσύνης»

Η εμμηνόπαυση συνδέεται με απώλεια φαιάς ουσίας στον εγκέφαλο - Ο πιθανός της ρόλος στην άνοια
Υγεία
28/01/2026 - 11:00

Η εμμηνόπαυση συνδέεται με απώλεια φαιάς ουσίας στον εγκέφαλο - Ο πιθανός της ρόλος στην άνοια

Το νερό και τα μάτια σας! Γιατί η ενυδάτωση είναι καίριας σημασίας για την όραση σας
Υγεία
22/01/2026 - 14:00

Το νερό και τα μάτια σας! Γιατί η ενυδάτωση είναι καίριας σημασίας για την όραση σας

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Ζαχαρούχα ποτά και άγχος στους εφήβους: Η ανησυχητική σύνδεση
Διατροφή
17/02/2026 - 09:03
ΙΣΝ: Εκλεισε ο ένατος κύκλος συναντήσεων για τα τρία νοσοκομεία Θεσσαλονίκης, Κομοτηνής και Σπάρτης
Επικαιρότητα
17/02/2026 - 08:21
Οικονομικά αποτελέσματα Sobi: Κλείσιμο του 2025 με σημαντική ανάπτυξη και στρατηγική πρόοδο
Pharma News
17/02/2026 - 03:37
Πατούλης: «Ο αγώνας κατά του παιδικού καρκίνου συνεχίζεται και θα είμαστε παρόντες»
Health Talk
17/02/2026 - 00:13
Συνεργασία του ECDC με την ανώτατη υγειονομική αρχή του Καναδά για την ενδυνάμωση της παγκόσμιας ασφάλειας
Πολιτική Υγείας
16/02/2026 - 21:19
Πέθανε στα 92 της η μεγάλη Ελληνίδα των γραμμάτων Ελένη Αρβελέρ
Επικαιρότητα
16/02/2026 - 20:47
Διατροφικά μυστικά για το υπόλοιπο του χειμώνα - Τι πρέπει να υπάρχει στο τραπέζι μας
Διατροφή
16/02/2026 - 20:14
Επιστημονικό συνέδριο της ΑΜΚΕ ΑΚΟΣ για τις γέφυρες θεραπείας και φροντίδας του ογκολογικού ασθενούς
Υγεία
16/02/2026 - 19:24
Εταιρία Κοινωνικής Ψυχιατρικής «Π. Σακελλαρόπουλος»: Νέο πρόγραμμα για την υγιή γήρανση στον βόρειο Έβρο
Ψυχική Υγεία
16/02/2026 - 18:32
Απόκριες και καρναβάλι: Πώς μπορούν να προκαλέσουν ζημιά στα μάτια
Health Talk
16/02/2026 - 17:59
Γαλλία: Έμβρυο με σπάνιο αγγειακό όγκο που του «έτρωγε» το πρόσωπο έλαβε ενδομήτρια θεραπεία
Επικαιρότητα
16/02/2026 - 17:23
Μπορεί ένα... μίνι ηλεκτροσόκ στον εγκέφαλο, να μας κάνει λιγότερο εγωιστές;
Ψυχική Υγεία
16/02/2026 - 16:57
Συνάντηση Αρκαδόπουλου με την Ένωση Ασθενών Ελλάδας με έμφαση στην εγγραματοσύνη υγείας
Patient Talk
16/02/2026 - 16:33
Ο βελονισμός μπορεί να μειώσει τον πόνο της ημικρανίας - Ποιοι μπορούν να επωφεληθούν
Υγεία
16/02/2026 - 16:12
Η ΕΣΑμεΑ εκπέμπει SOS για τα δικαιώματα στην Ψυχική Υγεία
Patient Talk
16/02/2026 - 15:44
Στο μικροσκόπιο της Επιτροπής Ανταγωνισμού η αγορά, παραγωγή και προμήθεια ραδιοφαρμάκων
Pharma Policy
16/02/2026 - 15:16
Πως το φύλο διαφοροποιεί τη διατροφική συνταγή για μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής
Διατροφή
16/02/2026 - 14:58
Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός: Εβδομαδιαία δράση ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για τον παιδικό καρκίνο
Επικαιρότητα
16/02/2026 - 14:34
Η παγίδα του να είσαι υπερβολικά ανεξάρτητος - Γιατί σαμποτάρει την υγεία και τις σχέσεις μας
Ψυχική Υγεία
16/02/2026 - 14:00
Η διαλειμματική νηστεία δεν έχει καλύτερα αποτελέσματα στην απώλεια βάρους από τις άλλες δίαιτες
Διατροφή
16/02/2026 - 13:00
Αγαπηδάκη: Νέο πρόγραμμα πρόληψης για τον καρκίνο του πνεύμονα
Πολιτική Υγείας
16/02/2026 - 12:00
Αναστάτωση στους νέους γιατρούς από το νέο όριο αναβολής στράτευσης – Παρέμβαση του ΠΙΣ
Πολιτική Υγείας
16/02/2026 - 11:37
Φως στην αιτία αυξημένου κινδύνου θρόμβωσης λόγω συγκεκριμένου εμβολίου κατά της Covid
Υγεία
16/02/2026 - 11:00
Μεταμόσχευση «καμμένης» καρδιάς σε δίχρονο στην Ιταλία: Η κατάσταση του παιδιού και το χρονικό της τραγωδίας
Υγεία
16/02/2026 - 10:00
Οι ανώνυμες "μητέρες" της Ιατρικής και γιατί καταδικάστηκαν στην αφάνεια
Health Talk
16/02/2026 - 09:00
ΦΥΚ: Ξεκινάει σήμερα η διαδικασία δωρεάν διάθεσης τους από τα ιδιωτικά φαρμακεία
Πολιτική Υγείας
16/02/2026 - 08:59
Έλενα Θάνου: Η Ελληνίδα ερευνήτρια που φέρνει την υγρή βιοψία πιο κοντά στην ευρύτερη κλινική εφαρμογή
Υγεία
15/02/2026 - 14:49
Πώς οι παιδικές μας εμπειρίες διαμορφώνουν τον τρόπο που αγαπάμε και τον σύντροφό μας
Ψυχική Υγεία
14/02/2026 - 10:00
Πόσες φορές ερωτευόμαστε παθιασμένα στη ζωή μας; - Τι λέει η επιστήμη
Ψυχική Υγεία
14/02/2026 - 09:10
Παγκόσμια Ημέρα για τις Συγγενείς Καρδιοπάθειες: «Ζούμε, Αγωνιζόμαστε, Ελπίζουμε»
Patient Talk
14/02/2026 - 08:26

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΦΥΚ: Ξεκινάει σήμερα η διαδικασία δωρεάν διάθεσης τους από τα ιδιωτικά φαρμακεία
Πολιτική Υγείας
16/02/2026 - 08:59
Αγαπηδάκη: Νέο πρόγραμμα πρόληψης για τον καρκίνο του πνεύμονα
Πολιτική Υγείας
16/02/2026 - 12:00
Αναστάτωση στους νέους γιατρούς από το νέο όριο αναβολής στράτευσης – Παρέμβαση του ΠΙΣ
Πολιτική Υγείας
16/02/2026 - 11:37
Η διαλειμματική νηστεία δεν έχει καλύτερα αποτελέσματα στην απώλεια βάρους από τις άλλες δίαιτες
Διατροφή
16/02/2026 - 13:00
Πως το φύλο διαφοροποιεί τη διατροφική συνταγή για μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής
Διατροφή
16/02/2026 - 14:58
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo