ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ποιος είναι ο μεγαλύτερος εχθρός της ουροδόχου κύστης

Health Talk
Ποιος είναι ο μεγαλύτερος εχθρός της ουροδόχου κύστης
Πολλές συνήθειες του τρόπου ζωής αυξάνουν τον κίνδυνο ουρολογικών προβλημάτων, αλλά αν θέλετε να προστατευθείτε από νοσήματα και διαταραχές της ουροδόχου κύστεως, το πρώτο που έχετε να κάνετε είναι να αποφεύγετε το κάπνισμα.
Δευτέρα, 27/05/2024 - 14:17
News4Health Team News4Health Team

Μελέτες έχουν δείξει ότι το κάπνισμα είναι κύρια αιτία καρκίνου της ουροδόχου κύστεως και άλλων προβλημάτων σε αυτήν, όπως η ακράτεια ούρων και η επώδυνη διάμεση κυστίτιδα.

Ο καπνός των τσιγάρων περιέχει περισσότερα από 7.000 διαφορετικά χημικά. Πάνω από 70 από αυτά είναι γνωστό ότι προκαλούν καρκίνο. Αυτά τα επιβλαβή χημικά μπαίνουν στην κυκλοφορία του αίματος, διηθούνται από τους νεφρούς και συσσωρεύονται στα ούρα όπου παραμένουν έως ότου αδειάσει η κύστη.

«Η παραμονή τους στην κύστη διαρκεί ώρες κάθε φορά, οπότε οι τοξικές ουσίες έχουν καθημερινά την ευκαιρία να προκαλούν βλάβες στο εσωτερικό τοίχωμα της κύστης. Με την πάροδο του χρόνου, οι βλάβες προκαλούν μεταλλάξεις στα κύτταρα της κύστης και αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου και γενικότερα σοβαρών ουρολογικών προβλημάτων», αναφέρει ο Χειρουργός Ουρολόγος δρ Ηρακλής Δ. Πούλιας, MD, PhD, Διευθυντής Β΄ Ουρολογικής Κλινικής Νοσοκομείου ΜΗΤΕΡΑ – Ομίλου ΥΓΕΙΑ, τ. Διευθυντής Ουρολογικής Κλινικής Ε.Ε.Σ., τ. πρόεδρος Ελληνικής Ουρολογικής Εταιρείας.

Νυν και πρώην καπνιστές

Η Αμερικανική Εταιρεία Καρκίνου (American Cancer Society, ACS) αναφέρει ότι οι καπνιστές έχουν κατά μέσο όρο τριπλάσιες πιθανότητες να αναπτύξουν καρκίνο της κύστης σε σύγκριση με τους μη καπνιστές. Ωστόσο ο κίνδυνος διαφοροποιείται αναλόγως με το ιστορικό του καπνίσματος. Έτσι, οι νυν καπνιστές έχουν τετραπλάσιες πιθανότητες να παρουσιάσουν καρκίνο της κύστης και οι πρώην καπνιστές διπλάσιες. Αυξημένο κίνδυνο καρκίνου της κύστης διατρέχουν και οι παθητικοί καπνιστές.

Συνολικά υπολογίζεται ότι τα τουλάχιστον μισά κρούσματα καρκίνου της ουροδόχου κύστεως σε άνδρες και γυναίκες οφείλονται στο κάπνισμα. Τα ποσοστά διαφέρουν ανάμεσα στα δύο φύλα, αν και η διαφορά δεν είναι πια όπως παλαιότερα. Στους άνδρες υπολογίζεται ότι το 50-65% των περιστατικών οφείλονται στο κάπνισμα. Στις γυναίκες το αντίστοιχο ποσοστό πλησιάζει πια το 50%, ενώ παλαιότερα υπολογιζόταν σε περίπου 30%.

Η πιο συχνή μορφή καρκίνου της κύστης είναι το ουροθηλιακό καρκίνωμα, που αναπτύσσεται στα κύτταρα που επιστρώνουν το εσωτερικό τοίχωμα της κύστης. Οι περισσότεροι ασθενείς διαγιγνώσκονται μετά τα 55 τους χρόνια, αν και παρατηρούνται κρούσματα και σε νεότερους ανθρώπους.

Το Παγκόσμιο Παρατηρητήριο Καρκίνου (Global Cancer Observatory, GCO) του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας αναφέρει ότι ο καρκίνος της ουροδόχου κύστης είναι ο πέμπτος συχνότερος στην Ελλάδα. Σε ετήσια βάση καταγράφονται πάνω από 5.100 περιστατικά. Κάθε χρόνο καταγράφονται επίσης πάνω από 1.500 θάνατοι από τη νόσο.

Σε παγκόσμιο επίπεδο ο καρκίνος της κύστης είναι ο ένατος συχνότερος, με περισσότερα από 600.000 περιστατικά το 2022. Το περίπου 25% των περιστατικών γίνονται αντιληπτά σε προχωρημένο στάδιο.

Το πιο ύποπτο σύμπτωμα για τον καρκίνο αυτό είναι η ανώδυνη αιματουρία, δηλαδή το αίμα στα ούρα χωρίς να συνυπάρχει πόνος (αν υπήρχε πόνος η πιθανή αιτία θα μπορούσε π.χ. να είναι μια πέτρα ή λίθος του ουροποιητικού). Άλλα ύποπτα συμπτώματα είναι η συχνουρία, η δυσφορία κατά την ούρηση και η συχνή έπειξη (επιτακτική ανάγκη) για ούρηση. Ακόμα και οι επαναλαμβανόμενες λοιμώξεις της κύστης είναι ύποπτες για καρκίνο. Το ίδιο και το αίσθημα καύσου (κάψιμο) κατά την ούρηση.

Υποτροπή καρκίνου και κακή έκβαση

Ωστόσο το κάπνισμα δεν αποτελεί μόνο τον σημαντικότερο παράγοντα κινδύνου για καρκίνο της ουροδόχου κύστεως. «Αποτελεί και ισχυρό παράγοντα κινδύνου για υποτροπή του καρκίνου και για εξέλιξη και κακή έκβαση της νόσου, εάν οι ασθενείς συνεχίσουν να καπνίζουν μετά τη διάγνωσή τους. Και αυτό διότι μειώνει την αποτελεσματικότητα των αντινεοπλασματικών θεραπειών, αλλάζει την βιολογία του καρκίνου (μπορεί να τον κάνει πιο επιθετικό), επηρεάζει τον μεταβολισμό των φαρμάκων και αυξάνει τον κίνδυνο επιπλοκών», τονίζει ο κ. Πούλιας.

Το κάπνισμα μπορεί επίσης να εμποδίσει την καλή επούλωση μετά από εγχειρήσεις για ουρολογικά προβλήματα. Μελέτες έχουν δείξει πως οι καπνιστές έχουν τουλάχιστον διπλάσιες πιθανότητες να παρουσιάσουν κακή επούλωση των ιστών. Έχουν επίσης πολύ αυξημένες πιθανότητες να παρουσιάσουν λοιμώξεις και πόνο μετά τις εγχειρήσεις. Συχνά εξάλλου χρειάζονται περισσότερο καιρό για να αναρρώσουν, σε σύγκριση με τους ανθρώπους που δεν κάπνισαν ποτέ.

Τι προκαλούν τα χημικά του τσιγάρου

«Οι κίνδυνοι αυτοί σχετίζονται με τις επιπτώσεις του καπνίσματος στα αιμοφόρα αγγεία και στη χρήση οξυγόνου από τον οργανισμό», εξηγεί ο κ. Πούλιας. «Τα χημικά του τσιγάρου προκαλούν συστολή των αγγείων, παρεμποδίζοντας την τροφοδοσία των ιστών με αιμοσφαιρίνη και οξυγόνο. Αυξάνουν επίσης την πηκτικότητα του αίματος, εμποδίζοντας ακόμα περισσότερο την διέλευσή του από τα στενωμένα αγγεία».
Πώς μπορείτε να προστατεύσετε την υγεία της κύστης σας; «Η διακοπή του καπνίσματος, είτε είναι ενεργητικό είτε παθητικό, είναι με διαφορά το πιο σημαντικό μέτρο. Μετά τη διακοπή, ο κίνδυνος καρκίνου θα αρχίσει σιγά-σιγά να μειώνεται και δέκα χρόνια αργότερα θα έχει μειωθεί κατά 25-50%. Όσο, δε, θα περνούν τα χρόνια χωρίς τσιγάρο, τόσο λιγότερο θα κινδυνεύουν οι πρώην καπνιστές», καταλήγει ο κ. Πούλιας.

  • ΚΑΠΝΙΣΜΑ
  • ΟΥΡΟΔΟΧΟΣ ΚΥΣΤΗ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Υπερδραστήρια κύστη, στυτική δυσλειτουργία και θεραπευτικές επιλογές
Υπερδραστήρια κύστη, στυτική δυσλειτουργία και θεραπευτικές επιλογές 24 Μαϊος 2024
Ευεργετικά τα oφέλη της φαρμακευτικής κάνναβης στην Ογκολογία 27 Μαϊος 2024
Ευεργετικά τα oφέλη της φαρμακευτικής κάνναβης στην Ογκολογία

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κάπνισμα και άτμισμα: Νέα κλινικά δεδομένα για τους βιοδείκτες έκθεσης και δυνητικής βλάβης
Υγεία
28/09/2026 - 23:22

Κάπνισμα και άτμισμα: Νέα κλινικά δεδομένα για τους βιοδείκτες έκθεσης και δυνητικής βλάβης

ΠΟΥ: Το κάπνισμα μειώνει σημαντικά τις πιθανότητες για απόκτηση παιδιού
Υγεία
08/09/2026 - 12:00

ΠΟΥ: Το κάπνισμα μειώνει σημαντικά τις πιθανότητες για απόκτηση παιδιού

«Καπνός και νικοτίνη κάτω των 18; Με την καμία!»
Υγεία
03/09/2026 - 17:00

«Καπνός και νικοτίνη κάτω των 18; Με την καμία!»

Η γενιά που μεγάλωσε με τσιγάρο αλλάζει σελίδα – και μιλά για το TOKOVYS
Pharma News
22/09/2026 - 13:43

Η γενιά που μεγάλωσε με τσιγάρο αλλάζει σελίδα – και μιλά για το TOKOVYS

Γιατί καμία μέθοδος χρήσης νικοτίνης δεν είναι ασφαλής για τα αγγεία - Νέα μελέτη
Υγεία
29/07/2026 - 16:00

Γιατί καμία μέθοδος χρήσης νικοτίνης δεν είναι ασφαλής για τα αγγεία - Νέα μελέτη

Τα τρία SOS στη μέση ηλικία που εξασφαλίζουν 13 επιπλέον χρόνια χωρίς άνοια
Υγεία
06/08/2026 - 16:00

Τα τρία SOS στη μέση ηλικία που εξασφαλίζουν 13 επιπλέον χρόνια χωρίς άνοια

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Η EOO ζητάει σαφείς κανόνες και προστασία των πολιτών από την παραπληροφόρηση για τη χρήση botox
Υγεία
30/09/2026 - 18:38
Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς: Δυναμική δράση της Boehringer Ingelheim Ελλάς στο Σύνταγμα
Pharma News
30/09/2026 - 18:14
Συνεργασία Affidea με το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών για την εκπαίδευση, την έρευνα και την πρόληψη στην υγεία
Υπηρεσίες Υγείας
30/09/2026 - 17:41
ΕΣΘΑ: Στο επίκεντρο οι γονιδιακές θεραπείες για τη θαλασσαιμία και τη δρεπανοκυτταρική νόσο
Υγεία
30/09/2026 - 17:04
ΕΛΛΟΚ: «Η υπόθεση της ιδιωτικής κλινικής στη Θεσσαλονίκη ξεπερνάει τα όρια του μεμονωμένου περιστατικού»
Patient Talk
30/09/2026 - 16:36
Θεσσαλονίκη: Νέα εισαγγελική έρευνα έπειτα από καταγγελίες για κέντρο «εναλλακτικών θεραπειών»
Επικαιρότητα
30/09/2026 - 15:54
Στις 11 Οκτωβρίου το Pink Together για την πρόληψη και την έγκαιρη διάγνωσή του καρκίνου του μαστού
Patient Talk
30/09/2026 - 15:11
Νοσοκομείο Κιλκίς: Η ΑΔΕΔΥ καταγγέλλει την έκθεση 17 εργαζομένων σε αμίαντο
Επικαιρότητα
30/09/2026 - 14:34
Οδικός χάρτης του EMA για την ενίσχυση της παρουσίας των γυναικών στην ανάπτυξη φαρμάκων
Pharma Policy
30/09/2026 - 14:12
Νοσοκομείο «Παπανικολάου»: Ακόμα ένα δώρο ζωής από ασθενή που κατέληξε στην Α΄ ΜΕΘ
Υγεία
30/09/2026 - 13:37
Τσουκαλάς: «Τα πρώτα ευρήματα της εφαρμογής MedWatch εκθέτουν την ίδια την κυβέρνηση»
Πολιτική Υγείας
30/09/2026 - 13:18
Ποιες οι επιπτώσεις από τις βαφές μαλλιών στην τρίχα και το δέρμα
Health Talk
30/09/2026 - 12:51
Έκτακτο δελτίο καιρού της ΕΜΥ - Έρχονται ισχυρές βροχές και καταιγίδες
Επικαιρότητα
30/09/2026 - 12:34
Απονομή διπλωμάτων στο Φαρμακευτικό Market Access στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς
Pharma Policy
30/09/2026 - 12:27
Η ομοσπονδία ΡευΜΑζήν στην Καλαμάτα - Εκδήλωση με τέσσερις ομιλίες για τα ρευματικά νοσήματα
Patient Talk
30/09/2026 - 12:11
Συμβολική δράση της Bayer Ελλάς με μήνυμα πρόληψης για την καρδιαγγειακή υγεία
Pharma News
30/09/2026 - 11:52
ΦΣΑ: «Δεν έχουμε ελεγκτική αρμοδιότητα στα φαρμακεία-μέλη μας»
Pharma Policy
30/09/2026 - 11:27
Παγκόσμια Ημέρα Alzheimer: Μήνυμα πρόληψης και κοινωνικής αλληλεγγύης από τη Θεσσαλονίκη
Patient Talk
30/09/2026 - 11:03
Στην Κέρκυρα αύριο η «Φλόγα της Αγάπης» για την εθελοντική αιμοδοσία
Επικαιρότητα
30/09/2026 - 10:46
H κατάθλιψη κατά την εγκυμοσύνη συνδέεται με νευροαναπτυξιακές διαταραχές των παιδιών
Υγεία
30/09/2026 - 10:28
Βιταμίνη D και ηλικιωμένοι: Η υψηλότερη δόση συσχετίζεται με βελτιωμένη γνωστική λειτουργία και ποιότητα ύπνου
Υγεία
30/09/2026 - 10:06
Σοβαρές καταγγελίες για την ιδιωτική κλινική που σφραγίστηκε στη Θεσσαλονίκη
Επικαιρότητα
30/09/2026 - 09:33
Ποια είναι η ιδανική ποσότητα πρωτεΐνης για το πρωινό σας
Διατροφή
30/09/2026 - 09:11
Η μεγάλη παγίδα της επιστροφής από τις διακοπές είναι το έντερό μας
Health Talk
30/09/2026 - 08:27
«Οργανούληδες»: Συνεχίζεται το εκπαιδευτικό πρόγραμμα για την υγεία και τη δωρεά οργάνων στα δημοτικά σχολεία
Υγεία
30/09/2026 - 07:11
Νέα επίθεση ΠΑΣΟΚ κατά Γεωργιάδη για την υπόθεση του Γιώργου Πατούλη
Πολιτική Υγείας
30/09/2026 - 03:47
Επίσκεψη ευρωβουλευτών της επιτροπής SANT στην Ελλάδα
Πολιτική Υγείας
30/09/2026 - 00:12
Πουλής: «Αποτελεσματικά τα νέα ψηφιακά εργαλεία για τους ελέγχους στον χώρο της Υγείας»
Πολιτική Υγείας
29/09/2026 - 23:34
ΕΚΕ: Μεγάλη πανελλήνια έρευνα για τη γνώση των πολιτών σχετικά με τα καρδιαγγειακά νοσήματα
Υγεία
29/09/2026 - 22:48
Μέτωπο ΠΙΣ-ΟΕΝΓΕ: Σφοδρή επίθεση σε Γεωργιάδη, Παγώνη και Πατούλη
Πολιτική Υγείας
29/09/2026 - 22:24

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η Chiesi λαμβάνει Ευρωπαϊκή Άδεια Κυκλοφορίας για θεραπεία συντήρησης του άσθματος
Pharma News
28/09/2026 - 10:00
Πάροχοι ΠΦΥ: Να μην ξεκινήσει η είσπραξη του clawback για το 2024 και το 2025
Πολιτική Υγείας
28/09/2026 - 16:59
Γιαννάκος: «Σφραγίζεται κλινική στη Θεσσαλονίκη που διαφήμιζε ανύπαρκτες ογκολογικές υπηρεσίες»
Πολιτική Υγείας
28/09/2026 - 20:18
Η φαρμακευτική BioNTech κλείνει τρία εργοστάσιά της στη Γερμανία - Στον αέρα 1.800 εργαζόμενοι
Pharma News
28/09/2026 - 19:17
Από τον «κουμπαρά» με τα πρόστιμα η αναβάθμιση μονάδων του Νοσοκομείου «Παπανικολάου»
Πολιτική Υγείας
28/09/2026 - 22:46
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo