ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ποιες σοβαρές βλάβες να προκαλέσει το άτμισμα στο δέρμα!

Health Talk
Ποιες σοβαρές βλάβες να προκαλέσει το άτμισμα στο δέρμα!
Τα τελευταία χρόνια, το άτμισμα θεωρείται εναλλακτική λύση του καπνίσματος και συχνά προβάλλεται ως ασφαλέστερη επιλογή. Ωστόσο, έρευνες δείχνουν ότι έχει επιζήμιες επιπτώσεις στην υγεία συμπεριλαμβανομένου και του δέρματος.
Πέμπτη, 30/01/2025 - 16:24
News4Health Team News4Health Team

«Τα προϊόντα ατμίσματος περιέχουν επιβλαβείς ουσίες όπως και τα παραδοσιακά τσιγάρα. Το Πανεπιστήμιο Johns Hopkins μελέτησε τον ατμό δημοφιλών υγρών και βρήκε σχεδόν 2.000 χημικές ουσίες, μεταξύ αυτών φορμαλδεΰδη, νικοτίνη και παράγωγα αυτής, προπυλενογλυκόλη, τολουόλιο, ακεταλδεΰδη και ιχνοστοιχείων όπως κάδμιο, νικέλιο και μόλυβδος. Άλλες ήταν ίδιες με αυτές που περιέχονται στα κανονικά τσιγάρα και άλλες παντελώς άγνωστες! Ουσίες όπως η νικοτίνη, προπυλενογλυκόλη, η φυτική γλυκερίνη και αρώματα που περιέχουν μπορούν να οδηγήσουν τον οργανισμό σε οξειδωτικό στρες και φλεγμονή - παράγοντες που είναι γνωστοί για τη συμβολή τους στην ανάπτυξη δερματικών προβλημάτων, όπως η ατοπική δερματίτιδα, η αλλεργική δερματίτιδα εξ επαφής και η πρόωρη γήρανση», εξηγεί ο Δερματολόγος - Αφροδισιολόγος δρ Χρήστος Στάμου.

Για παράδειγμα, μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Journal of Dermatological Science διαπίστωσε ότι η νικοτίνη μπορεί να ελαττώσει τη ροή του αίματος, μειώνοντας την παροχή οξυγόνου στο δέρμα και εμποδίζοντας έτσι την ικανότητά του να επουλώνεται και να αναγεννάται.

Το επίπεδο της βλάβης εξαρτάται από τις τοξίνες που εισέρχονται στον οργανισμό, στη διάρκεια της εισπνοής και τον αριθμό των φορών που χρησιμοποιείται η συσκευή.

«Ιδιαίτερα ευάλωτοι είναι οι έφηβοι. Με τις ορμονικές αλλαγές που λαμβάνουν χώρα τη συγκεκριμένη περίοδο της ζωής τους είναι πολύ πιθανόν να πάσχουν ήδη από δερματικές παθήσεις όπως η ακμή και το άτμισμα να την επιδεινώσει. Μια τέτοια εξέλιξη, είναι σίγουρο ότι θα ενισχύσει θέματα δυσαρέσκειας και αυτοεκτίμησης που συχνά βιώνουν», προσθέτει ο ειδικός.

Πιο συγκεκριμένα, το άτμισμα μπορεί να προκαλέσει:

Αλλεργική δερματίτιδα εξ επαφής: Οι πιθανότητες εμφάνισης αλλεργικής δερματίτιδας εξ επαφής από τη χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου είναι αυξημένες. Το σημείο που επηρεάζεται συχνότερα είναι οι παλάμες, συνήθως το “καλό” -κυρίαρχο χέρι. Η δεύτερη πιο συχνή εντόπιση είναι η περιοχή του προσώπου και του λαιμού. Ο τρόπος με τον οποίο ο ασθενής κρατά τη συσκευή ατμίσματος οδηγεί στην ανάπτυξη αλλεργικής δερματίτιδας εξ επαφής, πιθανώς λόγω του ιδρώτα της παλάμης που διαβρώνει τη συσκευή, εκθέτοντας το νικέλιο στην επιδερμίδα.

Τα κλινικά συμπτώματα αυτής της δερματίτιδας εξ επαφής περιλαμβάνουν κνησμώδη, ερυθηματώδη, φολιδωτά σημεία με ή χωρίς λειχηνοποίηση.

Το νικέλιο και η μενθόλη, όπως και η υδροξυκιτρονελλάλη, το καρβαμικό ιωδοπροπυνυλ βουτυλεστέρα και πολυαιθυλενογλυκόλη, είναι μερικές γνωστές ενοχοποιητικές για ανάπτυξη της δερματίτιδας εξ επαφής ουσίες. Στα υγρά περιέχονται επίσης ουσίες όπως η κινναμαλδεΰδη, η οποία μειώνει την ανοσία, και άλλες που προάγουν το οξειδωτικό στρες βλάπτοντας τον δερματικό φραγμό συμβάλλοντας στην ανάπτυξη αλλεργικής δερματίτιδας εξ επαφής.

Ατοπική Δερματίτιδα: Υπάρχει μια αποδεδειγμένη σχέση μεταξύ του καπνίσματος και του κινδύνου για ατοπική δερματίτιδα, ακόμη και στους εφήβους. Τα άτομα αυτής της ηλικίας που χρησιμοποιούν ηλεκτρονικά τσιγάρα διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξουν «ατοπική πορεία».

Αν και απαιτούνται ακόμα μελέτες για την αποσαφήνιση του μηχανισμού, πιστεύεται ότι η πάθηση, όταν αποδίδεται στο άτμισμα, αναπτύσσεται με την εισπνοή των αερολυμάτων η οποία οδηγεί σε τοπική δερματική ευαισθητοποίηση, που με τη σειρά ενεργοποιεί τη συστημική ανοσολογική απόκριση.

Ακμή: Οι ερευνητές έχουν διεξάγει μελέτες, αν και όχι αρκετές, σχετικά με την πρόκληση ή επιδείνωση της ακμής. Έχει βρεθεί ότι συστατικά μέσα σε μια συσκευή ατμίσματος, όπως το θερμαντικό στοιχείο ή ο ατμός, θα μπορούσαν να ερεθίσουν το δέρμα, με αποτέλεσμα να προκληθεί η ανάπτυξη ή έξαρση της πάθησης σε άτομα με προδιάθεση.

Η νικοτίνη, για παράδειγμα, είναι γνωστό ότι προκαλεί φλεγμονή και ο ατμός αύξηση της παραγωγής σμήγματος, που μπορεί να φράξει τους πόρους και να οδηγήσει σε κοινή ακμή, αλλά και να επιδεινώσει τα συμπτώματα των ασθενών όπως και των ατόμων με ροδόχρου ακμή. Οι έρευνες συνεχίζονται.

Εγκαύματα: Δυσλειτουργίες των μπαταριών και βραχυκυκλώματα των ηλεκτρονικών τσιγάρων είναι πιθανόν να προκαλέσουν εγκαύματα. Ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ ανέφερε 40πλάσια αύξηση του αριθμού των τραυματισμών με βάση τις επισκέψεις σε τμήματα επειγόντων περιστατικών από το 2015 έως το 2017 σε σύγκριση με το 2009 έως το 2015, πριν δηλαδή γίνει το άτμισμα τόσο δημοφιλές.

Ο πιο συνηθισμένος τύπος εγκαυμάτων είναι αυτά που προκαλούνται από φλόγα και ακολουθούν τα χημικά αλκαλικά εγκαύματα. Το βάθος αυτών ποικίλλει, από επιφανειακά έως βαθιά. Πολλά απαιτούν κλείσιμο με δερματικά μοσχεύματα. Ούτε οι επιπλοκές των εγκαυμάτων είναι αμελητέες, αφού μπορεί να προκαλέσουν ακόμα και συστημικές βλάβες.

Επούλωση πληγών: Ενώ τα παραδοσιακά τσιγάρα έχουν συσχετιστεί σε μεγάλο βαθμό με δυσκολία στην επούλωση πληγών, απαιτούνται περαιτέρω μελέτες για να επιβεβαιωθεί εάν τις ίδιες επιδράσεις έχουν και τα ηλεκτρονικά τσιγάρα. Τα μέχρι τώρα δεδομένα δείχνουν ότι υπάρχει σημαντικότατη αρνητική επίπτωση, ιδίως στους διαβητικούς.

Αυτό παίζει καίριο ρόλο και στην έκβαση των χειρουργικών επεμβάσεων. Οι ατμιστές, αλλά και πολλοί καπνιστές που χρησιμοποιούν το ηλεκτρονικό τσιγάρο για να απέχουν από το κάπνισμα κατά την περιεγχειρητική περίοδο, δεν γνωρίζουν ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα περιέχουν τουλάχιστον τόση νικοτίνη όση και τα παραδοσιακά τσιγάρα. Ως εκ τούτου, μπορεί να επηρεάσουν το ίδιο αρνητικά την οξυγόνωση των ιστών και την επούλωση των τραυμάτων και να οδηγήσουν σε βλάβες, συμπεριλαμβανομένης της νέκρωσης του δέρματος και του αγγειόσπασμου.

«Είναι φανερό ότι το άτμισμα δεν είναι αθώο, ούτε υγιεινή επιλογή έναντι του καπνίσματος για τον οργανισμό και για το δέρμα, αφού και τα ηλεκτρονικά τσιγάρα προκαλούν αρκετές κυτταρολογικές αλλαγές. Οι αρνητικές επιπτώσεις τους στη λειτουργία των ουδετερόφιλων αποτελούν επιβαρυντικό παράγοντα στην πορεία της ψωρίασης και άλλων συστημικών, αυτοάνοσων παθήσεων.
Βλάπτουν το DNA και οδηγούν σε δυσλειτουργία των ενδοθηλιακών κυττάρων που είναι η θεμελιώδης βάση της δερματολογικής βλάβης που σχετίζεται με το ηλεκτρονικό τσιγάρο. Με τη διακοπή του ατμίσματος η ροή του αίματος αυξάνεται και τα επίπεδα μονοξειδίου του άνθρακα υποχωρούν. Έτσι η επιδερμίδα βελτιώνεται, ενόσω το οξυγόνο, τα αντιοξειδωτικά και η παραγωγή νέων κυττάρων του δέρματος επανέρχονται στο φυσιολογικό», καταλήγει ο δρ Στάμου.

Τελευταία τροποποίηση στις 30/01/2025 - 16:30
  • ΔΕΡΜΑ
  • ΑΤΜΙΣΜΑ
  • ΝΙΚΟΤΙΝΗ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η σημασία της αποκατάστασης μετά τη μαστεκτομή
Η σημασία της αποκατάστασης μετά τη μαστεκτομή 30 Ιανουαρίου 2025
Πέντε μύθοι για τους κιρσούς και οι αλήθειες της επιστήμης 31 Ιανουαρίου 2025
Πέντε μύθοι για τους κιρσούς και οι αλήθειες της επιστήμης

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Από το Αμβούργο στον κόσμο: Η NIVEA γιορτάζει τα 100 χρόνια του εμβληματικού μπλε κουτιού της
Ομορφιά
10/12/2025 - 03:34

Από το Αμβούργο στον κόσμο: Η NIVEA γιορτάζει τα 100 χρόνια του εμβληματικού μπλε κουτιού της

Ο ρόλος της Τεχνητής Νοημοσύνης στην ενημέρωση για την προστασία των ανηλίκων από καπνό, νικοτίνη και αλκοόλ
Ψυχική Υγεία
08/12/2025 - 18:49

Ο ρόλος της Τεχνητής Νοημοσύνης στην ενημέρωση για την προστασία των ανηλίκων από καπνό, νικοτίνη και αλκοόλ

Εννέα στους δέκα πολίτες αναγνωρίζουν τη μεγάλη σημασία της προστασίας των ανηλίκων από τα προϊόντα καπνού
Πολιτική Υγείας
21/11/2025 - 15:00

Εννέα στους δέκα πολίτες αναγνωρίζουν τη μεγάλη σημασία της προστασίας των ανηλίκων από τα προϊόντα καπνού

Μήνυμα ζωής απέναντι στο άτμισμα: «Η δύναμη να λες όχι» - Νέα δράση από τη W4O Hellas
Υγεία
19/11/2025 - 20:34

Μήνυμα ζωής απέναντι στο άτμισμα: «Η δύναμη να λες όχι» - Νέα δράση από τη W4O Hellas

Επιστημονική εκδήλωση για τα pouches νικοτίνης και τη μείωση της βλάβης από το κάπνισμα
Υγεία
14/11/2025 - 03:37

Επιστημονική εκδήλωση για τα pouches νικοτίνης και τη μείωση της βλάβης από το κάπνισμα

Διεθνής συνεργασία και πολιτική βούληση για την αντιμετώπιση της επιδημίας καπνίσματος
Επικαιρότητα
13/11/2025 - 21:26

Διεθνής συνεργασία και πολιτική βούληση για την αντιμετώπιση της επιδημίας καπνίσματος

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Οι πρώτες εβδομάδες μετά τη γέννα: Το σώμα σε νέα ισορροπία
Health Talk
12/12/2025 - 18:49
Τι είναι το σύνδρομο Li-Fraumeni που αυξάνει δραματικά τις πιθανότητες νόσησης από καρκίνο
Υγεία
12/12/2025 - 18:22
Πράσινο υπό όρους από τον EMA σε νέο φάρμακο για τη θεραπεία τύπου καρκίνου της ουροδόχου κύστης
Pharma Policy
12/12/2025 - 17:57
Η L'Oréal Dermatological Beauty υποστηρίζει και φέτος τη βραβευμένη ομάδα φοιτητών iGEM Patras
Ομορφιά
12/12/2025 - 17:33
Παχυσαρκία: Η ανάγκη μιας πολυδιάστατης προσέγγισης και το όραμα της θεραπείας μιας ετήσιας δόσης
Υγεία
12/12/2025 - 17:08
O ΕΦΕΤ ανακαλεί άμεσα κατεψυγμένο προϊόν «Oreo Cheesecakes»
Επικαιρότητα
12/12/2025 - 16:43
Θεσσαλονίκη: Ανάβει το «Δέντρο της Ελπίδας», με στολίδια-αστέρια αφιερωμένα σε δότες οργάνων και ιστών
Επικαιρότητα
12/12/2025 - 16:27
ΣΦΕΕ: «Θετικές πρωτοβουλίες στην Ευρωπαϊκή φαρμακευτική μεταρρύθμιση αλλά δεν ενισχύεται η καινοτομία»
Pharma Policy
12/12/2025 - 16:09
Πολλαπλό μυέλωμα: Κλινικές μελέτες και δραστικές ουσίες που φέρνουν καινοτόμες θεραπείες
Υγεία
12/12/2025 - 15:41
Κέντρο Διοτίμα και Πειραιώς συνεχίζουν το πρόγραμμα EQUAL κατά της έμφυλης βίας
Ψυχική Υγεία
12/12/2025 - 15:14
Αγαπηδάκη: «Η Ελλάδα πλέον συνδιαμορφώνει κρίσιμες πολιτικές υγείας στην ΕΕ»
Πολιτική Υγείας
12/12/2025 - 14:52
«Καμπανάκι» από την ΕΟΟ για εμφυτεύματα και οδοντιατρικές εργασίες που κρύβουν σοβαρούς κινδύνους
Υγεία
12/12/2025 - 14:27
Η ΣΑΕΚ-ΕΚΑΒ εντάχθηκε στο ευρωπαϊκό εκπαιδευτικό πρόγραμμα Erasmus+ 2025
Επικαιρότητα
12/12/2025 - 14:09
Έρευνα του GLCC: Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι Έλληνες ασθενείς με καρκίνο του πνεύμονα
Patient Talk
12/12/2025 - 13:47
Αρχική συμφωνία για την απόκτηση της Innovis Pharma από την PharmaPath
Pharma News
12/12/2025 - 13:21
Θεμιστοκλέους: «Το ΕΣΥ βρίσκεται σήμερα στο καλύτερο επίπεδο των 42 χρόνων λειτουργίας του!»
Πολιτική Υγείας
12/12/2025 - 12:53
Πώς διορθώνονται οι μικρές αλλά σημαντικές ατέλειες στο πρόσωπο
Ομορφιά
12/12/2025 - 12:31
Έρχονται νέα φάρμακα κατά της παχυσαρκίας: Πέντε πράγματα που πρέπει να γνωρίζουμε
Υγεία
12/12/2025 - 12:13
Οι παθολόγοι καταγγέλλουν αποκλεισμό και περιορισμένη πρόσβαση στη θεραπεία κατά της παχυσαρκίας
Υγεία
12/12/2025 - 11:26
Ηχογραφημένο μήνυμα από τον βασιλιά Κάρολο για τον καρκίνο που τον ταλαιπωρεί
Επικαιρότητα
12/12/2025 - 11:12
Οι παθήσεις του μαστού και η σημασία της πρόληψης
Health Talk
12/12/2025 - 10:57
ΗΠΑ: Το ChatGPT κατηγορείται ότι ενθάρρυνε ψυχιατρικό ασθενή να σκοτώσει την 83χρονη μητέρα του
Ψυχική Υγεία
11/12/2025 - 18:57
Ελληνική μελέτη για τη σήψη ανάμεσα στις οκτώ πιο επιδραστικές κλινικές δοκιμές στον κόσμο
Υγεία
11/12/2025 - 19:37
ΣτΕ: Στα νοσοκομεία η ευθύνη για την ασφάλεια των ασθενών ακόμα και με security
Πολιτική Υγείας
11/12/2025 - 18:48
ΙΣΑ: Ο Γεωργιάδης ανακοίνωσε αύξηση της ιατρικής αμοιβής κατά 30%
Πολιτική Υγείας
11/12/2025 - 18:21
ΕΟΔΥ: Αύξηση της θετικότητας στη γρίπη με δύο νέα σοβαρά κρούσματα - Επτά θάνατοι από Covid 19
Υγεία
11/12/2025 - 17:57
Μπαρμπετάκη: «Η αξία πρέπει να καθορίζει την πολιτική φαρμάκου και όχι το οριζόντιο clawback»
Pharma Policy
11/12/2025 - 17:32
Ολοκληρώθηκαν οι ενημερωτικές δράσεις για το Health-IQ στα Κέντρα Υγείας της Αττικής
Πολιτική Υγείας
11/12/2025 - 17:06
Ghosting: Ο σύγχρονος όρος που περιγράφει μια «παλιά» συμπεριφορά και οι επιπτώσεις του
Ψυχική Υγεία
11/12/2025 - 16:44
Υπέρ του νέου Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τον HIV η «Θετική Φωνή»
Patient Talk
11/12/2025 - 16:23

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

«Δεν υπάρχουν εγκαταλελειμμένα μωρά στο Γ.Ν.Μ. "Έλενα Ελ. Βενιζέλου" - "Αλεξάνδρα"»
Επικαιρότητα
10/12/2025 - 15:27
ΕΕ: Συμφωνία για τη μεγαλύτερη φαρμακευτική μεταρρύθμιση των τελευταίων 20 ετών
Pharma Policy
11/12/2025 - 11:27
Παχυσαρκία, νεφρική δυσλειτουργία: Εκδόθηκε η ΚΥΑ για τα δωρεάν φάρμακα και τις προληπτικές εξετάσεις
Πολιτική Υγείας
10/12/2025 - 11:18
Η μεγάλη κατανάλωση ενεργειακών ποτών αυξάνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού και καρδιακών παθήσεων
Διατροφή
10/12/2025 - 09:00
«Σούπερ γρίπη»: Ο μεταλλαγμένος ιός Η3Ν2 «σαρώνει» και θυμίζει... «εποχές Covid» - Ποια τα συμπτώματα
Υγεία
11/12/2025 - 15:31
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2025 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo