ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ποιες σοβαρές βλάβες να προκαλέσει το άτμισμα στο δέρμα!

Health Talk
Ποιες σοβαρές βλάβες να προκαλέσει το άτμισμα στο δέρμα!
Τα τελευταία χρόνια, το άτμισμα θεωρείται εναλλακτική λύση του καπνίσματος και συχνά προβάλλεται ως ασφαλέστερη επιλογή. Ωστόσο, έρευνες δείχνουν ότι έχει επιζήμιες επιπτώσεις στην υγεία συμπεριλαμβανομένου και του δέρματος.
Πέμπτη, 30/01/2025 - 16:24
News4Health Team News4Health Team

«Τα προϊόντα ατμίσματος περιέχουν επιβλαβείς ουσίες όπως και τα παραδοσιακά τσιγάρα. Το Πανεπιστήμιο Johns Hopkins μελέτησε τον ατμό δημοφιλών υγρών και βρήκε σχεδόν 2.000 χημικές ουσίες, μεταξύ αυτών φορμαλδεΰδη, νικοτίνη και παράγωγα αυτής, προπυλενογλυκόλη, τολουόλιο, ακεταλδεΰδη και ιχνοστοιχείων όπως κάδμιο, νικέλιο και μόλυβδος. Άλλες ήταν ίδιες με αυτές που περιέχονται στα κανονικά τσιγάρα και άλλες παντελώς άγνωστες! Ουσίες όπως η νικοτίνη, προπυλενογλυκόλη, η φυτική γλυκερίνη και αρώματα που περιέχουν μπορούν να οδηγήσουν τον οργανισμό σε οξειδωτικό στρες και φλεγμονή - παράγοντες που είναι γνωστοί για τη συμβολή τους στην ανάπτυξη δερματικών προβλημάτων, όπως η ατοπική δερματίτιδα, η αλλεργική δερματίτιδα εξ επαφής και η πρόωρη γήρανση», εξηγεί ο Δερματολόγος - Αφροδισιολόγος δρ Χρήστος Στάμου.

Για παράδειγμα, μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Journal of Dermatological Science διαπίστωσε ότι η νικοτίνη μπορεί να ελαττώσει τη ροή του αίματος, μειώνοντας την παροχή οξυγόνου στο δέρμα και εμποδίζοντας έτσι την ικανότητά του να επουλώνεται και να αναγεννάται.

Το επίπεδο της βλάβης εξαρτάται από τις τοξίνες που εισέρχονται στον οργανισμό, στη διάρκεια της εισπνοής και τον αριθμό των φορών που χρησιμοποιείται η συσκευή.

«Ιδιαίτερα ευάλωτοι είναι οι έφηβοι. Με τις ορμονικές αλλαγές που λαμβάνουν χώρα τη συγκεκριμένη περίοδο της ζωής τους είναι πολύ πιθανόν να πάσχουν ήδη από δερματικές παθήσεις όπως η ακμή και το άτμισμα να την επιδεινώσει. Μια τέτοια εξέλιξη, είναι σίγουρο ότι θα ενισχύσει θέματα δυσαρέσκειας και αυτοεκτίμησης που συχνά βιώνουν», προσθέτει ο ειδικός.

Πιο συγκεκριμένα, το άτμισμα μπορεί να προκαλέσει:

Αλλεργική δερματίτιδα εξ επαφής: Οι πιθανότητες εμφάνισης αλλεργικής δερματίτιδας εξ επαφής από τη χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου είναι αυξημένες. Το σημείο που επηρεάζεται συχνότερα είναι οι παλάμες, συνήθως το “καλό” -κυρίαρχο χέρι. Η δεύτερη πιο συχνή εντόπιση είναι η περιοχή του προσώπου και του λαιμού. Ο τρόπος με τον οποίο ο ασθενής κρατά τη συσκευή ατμίσματος οδηγεί στην ανάπτυξη αλλεργικής δερματίτιδας εξ επαφής, πιθανώς λόγω του ιδρώτα της παλάμης που διαβρώνει τη συσκευή, εκθέτοντας το νικέλιο στην επιδερμίδα.

Τα κλινικά συμπτώματα αυτής της δερματίτιδας εξ επαφής περιλαμβάνουν κνησμώδη, ερυθηματώδη, φολιδωτά σημεία με ή χωρίς λειχηνοποίηση.

Το νικέλιο και η μενθόλη, όπως και η υδροξυκιτρονελλάλη, το καρβαμικό ιωδοπροπυνυλ βουτυλεστέρα και πολυαιθυλενογλυκόλη, είναι μερικές γνωστές ενοχοποιητικές για ανάπτυξη της δερματίτιδας εξ επαφής ουσίες. Στα υγρά περιέχονται επίσης ουσίες όπως η κινναμαλδεΰδη, η οποία μειώνει την ανοσία, και άλλες που προάγουν το οξειδωτικό στρες βλάπτοντας τον δερματικό φραγμό συμβάλλοντας στην ανάπτυξη αλλεργικής δερματίτιδας εξ επαφής.

Ατοπική Δερματίτιδα: Υπάρχει μια αποδεδειγμένη σχέση μεταξύ του καπνίσματος και του κινδύνου για ατοπική δερματίτιδα, ακόμη και στους εφήβους. Τα άτομα αυτής της ηλικίας που χρησιμοποιούν ηλεκτρονικά τσιγάρα διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξουν «ατοπική πορεία».

Αν και απαιτούνται ακόμα μελέτες για την αποσαφήνιση του μηχανισμού, πιστεύεται ότι η πάθηση, όταν αποδίδεται στο άτμισμα, αναπτύσσεται με την εισπνοή των αερολυμάτων η οποία οδηγεί σε τοπική δερματική ευαισθητοποίηση, που με τη σειρά ενεργοποιεί τη συστημική ανοσολογική απόκριση.

Ακμή: Οι ερευνητές έχουν διεξάγει μελέτες, αν και όχι αρκετές, σχετικά με την πρόκληση ή επιδείνωση της ακμής. Έχει βρεθεί ότι συστατικά μέσα σε μια συσκευή ατμίσματος, όπως το θερμαντικό στοιχείο ή ο ατμός, θα μπορούσαν να ερεθίσουν το δέρμα, με αποτέλεσμα να προκληθεί η ανάπτυξη ή έξαρση της πάθησης σε άτομα με προδιάθεση.

Η νικοτίνη, για παράδειγμα, είναι γνωστό ότι προκαλεί φλεγμονή και ο ατμός αύξηση της παραγωγής σμήγματος, που μπορεί να φράξει τους πόρους και να οδηγήσει σε κοινή ακμή, αλλά και να επιδεινώσει τα συμπτώματα των ασθενών όπως και των ατόμων με ροδόχρου ακμή. Οι έρευνες συνεχίζονται.

Εγκαύματα: Δυσλειτουργίες των μπαταριών και βραχυκυκλώματα των ηλεκτρονικών τσιγάρων είναι πιθανόν να προκαλέσουν εγκαύματα. Ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ ανέφερε 40πλάσια αύξηση του αριθμού των τραυματισμών με βάση τις επισκέψεις σε τμήματα επειγόντων περιστατικών από το 2015 έως το 2017 σε σύγκριση με το 2009 έως το 2015, πριν δηλαδή γίνει το άτμισμα τόσο δημοφιλές.

Ο πιο συνηθισμένος τύπος εγκαυμάτων είναι αυτά που προκαλούνται από φλόγα και ακολουθούν τα χημικά αλκαλικά εγκαύματα. Το βάθος αυτών ποικίλλει, από επιφανειακά έως βαθιά. Πολλά απαιτούν κλείσιμο με δερματικά μοσχεύματα. Ούτε οι επιπλοκές των εγκαυμάτων είναι αμελητέες, αφού μπορεί να προκαλέσουν ακόμα και συστημικές βλάβες.

Επούλωση πληγών: Ενώ τα παραδοσιακά τσιγάρα έχουν συσχετιστεί σε μεγάλο βαθμό με δυσκολία στην επούλωση πληγών, απαιτούνται περαιτέρω μελέτες για να επιβεβαιωθεί εάν τις ίδιες επιδράσεις έχουν και τα ηλεκτρονικά τσιγάρα. Τα μέχρι τώρα δεδομένα δείχνουν ότι υπάρχει σημαντικότατη αρνητική επίπτωση, ιδίως στους διαβητικούς.

Αυτό παίζει καίριο ρόλο και στην έκβαση των χειρουργικών επεμβάσεων. Οι ατμιστές, αλλά και πολλοί καπνιστές που χρησιμοποιούν το ηλεκτρονικό τσιγάρο για να απέχουν από το κάπνισμα κατά την περιεγχειρητική περίοδο, δεν γνωρίζουν ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα περιέχουν τουλάχιστον τόση νικοτίνη όση και τα παραδοσιακά τσιγάρα. Ως εκ τούτου, μπορεί να επηρεάσουν το ίδιο αρνητικά την οξυγόνωση των ιστών και την επούλωση των τραυμάτων και να οδηγήσουν σε βλάβες, συμπεριλαμβανομένης της νέκρωσης του δέρματος και του αγγειόσπασμου.

«Είναι φανερό ότι το άτμισμα δεν είναι αθώο, ούτε υγιεινή επιλογή έναντι του καπνίσματος για τον οργανισμό και για το δέρμα, αφού και τα ηλεκτρονικά τσιγάρα προκαλούν αρκετές κυτταρολογικές αλλαγές. Οι αρνητικές επιπτώσεις τους στη λειτουργία των ουδετερόφιλων αποτελούν επιβαρυντικό παράγοντα στην πορεία της ψωρίασης και άλλων συστημικών, αυτοάνοσων παθήσεων.
Βλάπτουν το DNA και οδηγούν σε δυσλειτουργία των ενδοθηλιακών κυττάρων που είναι η θεμελιώδης βάση της δερματολογικής βλάβης που σχετίζεται με το ηλεκτρονικό τσιγάρο. Με τη διακοπή του ατμίσματος η ροή του αίματος αυξάνεται και τα επίπεδα μονοξειδίου του άνθρακα υποχωρούν. Έτσι η επιδερμίδα βελτιώνεται, ενόσω το οξυγόνο, τα αντιοξειδωτικά και η παραγωγή νέων κυττάρων του δέρματος επανέρχονται στο φυσιολογικό», καταλήγει ο δρ Στάμου.

Τελευταία τροποποίηση στις 30/01/2025 - 16:30
  • ΔΕΡΜΑ
  • ΑΤΜΙΣΜΑ
  • ΝΙΚΟΤΙΝΗ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η σημασία της αποκατάστασης μετά τη μαστεκτομή
Η σημασία της αποκατάστασης μετά τη μαστεκτομή 30 Ιανουαρίου 2025
Πέντε μύθοι για τους κιρσούς και οι αλήθειες της επιστήμης 31 Ιανουαρίου 2025
Πέντε μύθοι για τους κιρσούς και οι αλήθειες της επιστήμης

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος: 40 εκατομμύρια παιδιά ηλικίας 13–15 ετών «παίζουν» με νικοτίνη ή καπνό
Υγεία
03/06/2026 - 10:21

Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος: 40 εκατομμύρια παιδιά ηλικίας 13–15 ετών «παίζουν» με νικοτίνη ή καπνό

W4O Hellas: Η πρόληψη μιλάει τη γλώσσα των νέων και ανοίγει τη συζήτηση για το άτμισμα
Patient Talk
02/06/2026 - 12:01

W4O Hellas: Η πρόληψη μιλάει τη γλώσσα των νέων και ανοίγει τη συζήτηση για το άτμισμα

ΕΛΙΚΑΡ: Τηλεοπτική και ψηφιακή καμπάνια για την καταπολέμηση του καπνίσματος και του εθισμού στη νικοτίνη
Υγεία
29/05/2026 - 21:49

ΕΛΙΚΑΡ: Τηλεοπτική και ψηφιακή καμπάνια για την καταπολέμηση του καπνίσματος και του εθισμού στη νικοτίνη

Έκκληση ΠΟΥ στις κυβερνήσεις για την προστασία των νέων από τον εθισμό στον καπνό και τη νικοτίνη
Πολιτική Υγείας
29/05/2026 - 15:22

Έκκληση ΠΟΥ στις κυβερνήσεις για την προστασία των νέων από τον εθισμό στον καπνό και τη νικοτίνη

Άτμισμα και καρκίνος: Τα νέα επιστημονικά δεδομένα επαναφέρουν τις ανησυχίες
Υγεία
22/05/2026 - 15:46

Άτμισμα και καρκίνος: Τα νέα επιστημονικά δεδομένα επαναφέρουν τις ανησυχίες

Η αόρατη συνέπεια πίσω από το άτμισμα: Όταν η νικοτίνη γίνεται «δίαιτα» για τους έφηβους
Διατροφή
20/05/2026 - 17:58

Η αόρατη συνέπεια πίσω από το άτμισμα: Όταν η νικοτίνη γίνεται «δίαιτα» για τους έφηβους

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Καλπάζει ο ιός Εμπόλα στην Κεντρική Αφρική: Ανησυχία για διασυνοριακή μετάδοση
Υγεία
08/06/2026 - 23:20
Μ. Βρετανία: «Τέλος» στα σολάριουμ; – Στο τραπέζι καθολική απαγόρευση
Πολιτική Υγείας
08/06/2026 - 22:00
Πόσο συχνά αεριζόμαστε; Πια υπάρχει εφαρμογή καταγραφής!
Υγεία
08/06/2026 - 21:00
Η μικροβιακή αντοχή ταξιδεύει σε όλο τον κόσμο μέσω των ωκεανών
Υγεία
08/06/2026 - 20:00
Τι συμβαίνει στο λίπος όταν χάνουμε κιλά;
Υγεία
08/06/2026 - 19:00
Καρδιο-ογκολογία: Πώς η έγκαιρη παρακολούθηση προστατεύει την καρδιά των γυναικών με καρκίνο του μαστού
Υγεία
08/06/2026 - 18:30
Η νέα εποχή της υγείας: Δεδομένα, πρόληψη και ποιοτική φροντίδα στο επίκεντρο
Pharma Policy
08/06/2026 - 18:00
Παγκόσμιο Κύπελλο εν μέσω Έμπολα και χανταϊού: Στο μικροσκόπιο λύματα και...social media
Υγεία
08/06/2026 - 17:15
Θεμιστοκλέους: Στις 3 ώρες και 40 λεπτά ο μέσος χρόνος αναμονής στα επείγοντα
Πολιτική Υγείας
08/06/2026 - 17:00
Νέα εβδομαδιαία ένεση για τον διαβήτη τύπου 2 δείχνει επιτυγχάνει έλεγχο του σακχάρου και απώλεια βάρους
Υγεία
08/06/2026 - 16:30
Γιαννάκος: «Περί τα 45 ανήλικα φιλοξενούνται με εισαγγελική εντολή στα δύο παιδιατρικά νοσοκομεία της Αθήνας»
Υγεία
08/06/2026 - 15:33
Εκλογή Τούτουζα στο Δ.Σ. της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας
Επικαιρότητα
08/06/2026 - 15:17
Καταγγελίες για σοβαρές ελλείψεις σημαντικού υγειονομικού υλικού στο Νοσοκομείο της Νίκαιας
Πολιτική Υγείας
08/06/2026 - 14:59
Αεροφοβία: Οι πιο αποτελεσματικοί τρόποι να την διαχειριστείτε και να την ξεπεράσετε
Ψυχική Υγεία
08/06/2026 - 14:41
Γεωργιάδης: «Η βοήθεια των ιδιωτών προς το ΕΣΥ δεν είναι ντροπή, ούτε αδυναμία του κράτους»
Πολιτική Υγείας
08/06/2026 - 14:19
ΠΟΕΔΗΝ: Νέες κινητοποιήσεις υγειονομικών την Τετάρτη 10 Ιουνίου για τον αποκλεισμό από τα ΒΑΕ
Πολιτική Υγείας
08/06/2026 - 13:52
Growing Healthier Together: Μεγάλη εκδήλωση για την ψυχική υγεία παιδιών και νέων στο Άλσος Κηφισιάς
Ψυχική Υγεία
08/06/2026 - 13:14
ΣΕΑΑΝ: Καταγγελία για χειρουργημένο παραπληγικό ασθενή και κινητοποίηση στο Εθνικό Κέντρο Αποκατάστασης
Patient Talk
08/06/2026 - 12:28
Βραβείο εξωστρέφειας από το ΕΒΕΑ στην ELPEN για την εξαγωγική της δραστηριότητα
Pharma News
08/06/2026 - 12:09
Κατατέθηκε στο Πρωτοδικείο το καταστατικό του Εθνικού Φορέα Παιδιατρικής Ελλάδος
Υγεία
08/06/2026 - 11:47
Ο ΕΕΣ στο πλευρό των σεισμόπληκτων της Βόρειας Εύβοιας
Επικαιρότητα
08/06/2026 - 11:26
Όγκοι εγκεφάλου: Από τα πρώτα συμπτώματα μέχρι τη νευροχειρουργική αντιμετώπιση
Health Talk
08/06/2026 - 10:52
Κι όμως η αλλεργία στην άσκηση είναι πραγματική πάθηση και με σοβαρά συμπτώματα
Fitness
08/06/2026 - 10:36
Παγκόσμια Ημέρα Αιμοδότη 2026: Εορτασμός με δύο δράσεις προσφοράς και αλληλεγγύης
Επικαιρότητα
08/06/2026 - 09:54
Οι έξι σημαντικότερες μελέτες για τον καρκίνο που παρουσιάστηκαν στο φετινό συνέδριο της ASCO
Υγεία
08/06/2026 - 09:29
Δράση προληπτικών εξετάσεων από τις Κινητές Μονάδες Υγείας του ΕΟΔΥ στη Δυτική Αθήνα
Πολιτική Υγείας
05/06/2026 - 17:38
Ακόμα και σε κατάθλιψη μπορούν να οδηγήσουν οι πτώσεις στην τρίτη ηλικία
Υγεία
05/06/2026 - 16:44
Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος: Οι αστικοί κήποι ασπίδα απέναντι στην κλιματική κρίση
Επικαιρότητα
05/06/2026 - 16:06
Έρχεται το «χάπι της νύχτας» για το ροχαλητό και την υπνική άπνοια
Health Talk
05/06/2026 - 15:42
Γεωργιάδης: «Το "βραχιολάκι" επεκτείνεται και οι εφημερίες στα νοσοκομεία βελτιώνονται»
Πολιτική Υγείας
05/06/2026 - 14:36

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Βραβείο εξωστρέφειας από το ΕΒΕΑ στην ELPEN για την εξαγωγική της δραστηριότητα
Pharma News
08/06/2026 - 12:09
ΠΟΕΔΗΝ: Νέες κινητοποιήσεις υγειονομικών την Τετάρτη 10 Ιουνίου για τον αποκλεισμό από τα ΒΑΕ
Πολιτική Υγείας
08/06/2026 - 13:52
Γεωργιάδης: «Η βοήθεια των ιδιωτών προς το ΕΣΥ δεν είναι ντροπή, ούτε αδυναμία του κράτους»
Πολιτική Υγείας
08/06/2026 - 14:19
Καταγγελίες για σοβαρές ελλείψεις σημαντικού υγειονομικού υλικού στο Νοσοκομείο της Νίκαιας
Πολιτική Υγείας
08/06/2026 - 14:59
Θεμιστοκλέους: Στις 3 ώρες και 40 λεπτά ο μέσος χρόνος αναμονής στα επείγοντα
Πολιτική Υγείας
08/06/2026 - 17:00
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo