ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Οστεοαρθρίτιδα και καφεΐνη: Ανατρεπτική μελέτη στο BMC Medicine

Health Talk
Οστεοαρθρίτιδα και καφεΐνη: Ανατρεπτική μελέτη στο BMC Medicine
Ανατρεπτική είναι μια πρόσφατη μελέτη για την επίδραση της καφεΐνης στην οστεοαρθρίτιδα. Τα ευρήματά της, που δημοσιεύθηκαν στο BMC Medicine, δείχνουν ότι τα υψηλότερα επίπεδα καφεΐνης στο αίμα συνδέονται με χαμηλότερο κίνδυνο παχυσαρκίας και κατά συνέπεια οστεοαρθρίτιδας.
Τρίτη, 12/03/2024 - 16:23
News4Health Team News4Health Team

Το συμπέρασμα των ερευνητών, όμως, έρχεται σε αντίθεση με αυτό προηγούμενων μελετών που υπογράμμιζαν ότι η καφεΐνη είναι επιβλαβής για την υγεία των οστών και των χόνδρων.

«Η οστεοαρθρίτιδα είναι μια χρόνια, εκφυλιστική ασθένεια των αρθρώσεων, η οποία χαρακτηρίζεται από φθορά ή καταστροφή του χόνδρου, που έχει ως συνέπεια την επαφή των οστών και από φλεγμονή. Τα ποσοστά της έχουν αυξηθεί παράλληλα με αυτά της παχυσαρκίας, η οποία σήμερα επηρεάζει σχεδόν 1 δισεκατομμύριο ανθρώπους παγκοσμίως. Αυτό συμβαίνει διότι αφενός το βάρος καταπονεί και καταστρέφει τις αρθρώσεις και αφετέρου γιατί το λίπος δημιουργεί φλεγμονή», εξηγεί ο Χειρουργός Ορθοπαιδικός, επικεφαλής του Τμήματος Επανορθωτικής & Ελάχιστα Επεμβατικής Χειρουργικής Ισχίου - Γόνατος της Osteon Orthopedic & Spine Clinic δρ Βασίλειος Σακελλαρίου.

«Η σχέση μεταξύ καφεΐνης και οστεοαρθρίτιδας είναι πολύπλοκη και αρκετές μελέτες έχουν διερευνήσει τόσο τα πιθανά οφέλη όσο και τους κινδύνους.
Από τη μία πλευρά, έχει βρεθεί ότι η κατανάλωση καφεΐνης αυξάνει τον κίνδυνο για οστεοαρθρίτιδα, επειδή προκαλεί δυσαπορρόφηση του ασβεστίου και μείωση της οστικής πυκνότητας. Αυτές οι επιδράσεις μπορεί να συμβάλλουν στην εξέλιξη του εκφυλισμού των αρθρώσεων σε άτομα με οστεοαρθρίτιδα.
Από την άλλη, έχουν πραγματοποιηθεί μελέτες που δείχνουν τα οφέλη της καφεΐνης. Έχει βρεθεί ότι διαθέτει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες που θα μπορούσαν να προσφέρουν θεραπευτικά οφέλη στους ασθενείς. Επιπλέον, οι αναλγητικές ιδιότητες της μπορεί να παρέχουν προσωρινή ανακούφιση από τον πόνο, βελτιώνοντας την ποιότητα ζωής τους. Τα έμμεσα οφέλη της αφορούν στην επίδρασή της στο μεταβολισμό. Είναι γνωστό ότι διεγείρει το κεντρικό νευρικό σύστημα και αυξάνει τον μεταβολικό ρυθμό, βοηθώντας στη διαχείριση του βάρους. Ορισμένες έρευνες δείχνουν ότι η καφεΐνη μπορεί να ενισχύσει την οξείδωση του λίπους και τη θερμογένεση, διαδικασίες που συμβάλλουν στην καύση θερμίδων και μπορεί να συνεισφέρουν στις προσπάθειες απώλειας βάρους. Όμως, η υψηλή πρόσληψη καφεΐνης, ιδίως με τη μορφή αναψυκτικών ή θερμιδοφόρων ποτών, μπορεί να συμβάλει στην υπερβολική πρόσληψη θερμίδων και στην αύξηση του σωματικού βάρους», διευκρινίζει ο δρ Σακελλαρίου.

Δεδομένου ότι η καφεΐνη καταναλώνεται ευρέως, επιστήμονες από το Imperial College του Λονδίνου και το Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης αποφάσισαν να διαλευκάνουν τη σχέση της με την παχυσαρκία και την οστεοαρθρίτιδα. Διεξήγαγαν μια μελέτη και διαπίστωσαν ότι τα υψηλά επίπεδα καφεΐνης στο αίμα (καφεΐνη πλάσματος) για μεγάλο χρονικό διάστημα, που επηρεάζονται από την κατανάλωση και από τον γενετικά ελεγχόμενο μεταβολισμό, μπορεί να βοηθήσουν στην προστασία του οργανισμού τόσο από την παχυσαρκία όσο και από τις παθήσεις των αρθρώσεων. Υπογράμμισαν, ωστόσο, ότι η κατανάλωση περισσότερης καφεΐνης δεν συνεπάγεται και ύπαρξη υψηλών επιπέδων καφεΐνης πλάσματος, διότι διαφέρει η ταχύτητα μεταβολισμού της από άτομο σε άτομο.

Όσον αφορά στα αντίθετα μέχρι σήμερα διαπιστωμένα ευρήματα, οι ερευνητές ισχυρίζονται ότι οφείλονται στο ότι στην μελέτη τους διερεύνησαν τα επίπεδα καφεΐνης στο αίμα και δεν αρκέστηκαν στις καταγεγραμμένες συμπεριφορές κατανάλωσης καφεΐνης.

«Η οστεοαρθρίτιδα επιδεινώνεται ταχύτερα και είναι πιο σοβαρή στους υπέρβαρους και παχύσαρκους ανθρώπους. Αρκεί να αναλογιστεί κανείς ότι τα παραπανίσια 10 κιλά ασκούν επιπλέον 15 έως 50 κιλά πίεσης στα γόνατα, η οποία αυξάνεται σημαντικά όταν ανεβαίνουν στάλες ή κάνουν βαθύ κάθισμα για να σηκώσουν ένα βαρύ αντικείμενο. Επιπλέον πίεση σε ορισμένα σημεία του γονάτου μπορεί να ασκεί και η κακή ευθυγράμμιση των αρθρώσεων του κάτω άκρου, που συχνά συνυπάρχει. Η απώλεια του πλεονάζοντος βάρους μπορεί να διορθώσει ορισμένα συμπτώματα της οστεοαρθρίτιδας. Με μόλις 10% μείωση του σωματικού βάρους μειώνεται κατά το ήμισυ ο πόνος της αρθρίτιδας, ενώ η απώλεια 20% αυτού μπορεί να μειώσει επιπλέον τον πόνο της αρθρίτιδας κατά 25% ή περισσότερο. Εάν δεν επιτευχθεί η απώλεια βάρους, τα άτομα που είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα είναι πιο πιθανό να χρειαστούν αντικατάσταση ισχίου ή γόνατος.

Για να αποφασιστεί, ωστόσο, η υποβολή του ασθενούς σε χειρουργική αντικατάσταση της άρθρωσης (αρθροπλαστική) θα πρέπει να έχουν εξαντληθεί όλες οι συντηρητικές μέθοδοι υποχώρησης των συμπτωμάτων. Σε αυτές, εκτός από τη διαχείριση του βάρους και της φλεγμονής, περιλαμβάνεται η φαρμακευτική αγωγή και οι ενέσεις κολλαγόνου. Τα καλά νέα είναι ότι η ολική αρθροπλαστική σήμερα πραγματοποιείται με ελάχιστα επεμβατικές μεθόδους και με χρήση ψηφιακής πλοήγησης, η οποία καθοδηγεί τον χειρουργό, με ακρίβεια χιλιοστού, να τοποθετήσει το κατάλληλο σε μέγεθος εμφύτευμα στη σωστή θέση.

Τα υπερσύγχρονα μηχανήματα και οι εξελιγμένες μη επεμβατικές χειρουργικές μέθοδοι εξασφαλίζουν στον ασθενή άμεση κινητοποίηση, μικρότερο χειρουργικό τραύμα και ελαχιστοποίηση της αιμορραγίας, μείωση του μετεγχειρητικού πόνου και της πιθανότητας επιπλοκών.

Όσον αφορά στην πρόσληψη καφεΐνης από τα άτομα με οστεοαρθρίτιδα που πρέπει να χάσουν βάρος, καλό είναι να προσανατολίζονται στην κατανάλωση ροφημάτων και ποτών που την περιέχουν με προσοχή, λαμβάνοντας υπόψη τις πιθανές επιπτώσεις. Ενώ η μέτρια πρόσληψη καφεΐνης μπορεί να προσφέρει κάποια οφέλη, η υπερβολική ή η εξάρτηση από ζαχαρούχα ροφήματα με καφεΐνη μπορεί να επιδεινώσει τα μεταβολικά προβλήματα και την παχυσαρκία, χειροτερεύοντας δυνητικά τα συμπτώματα της οστεοαρθρίτιδας. Είναι ζωτικής σημασίας για τους ασθενείς να υιοθετήσουν μια ολιστική προσέγγιση, που περιλαμβάνει ισορροπημένες διατροφικές επιλογές, τακτική σωματική δραστηριότητα και εξατομικευμένη ιατρική καθοδήγηση για τη διαχείριση της οστεοαρθρίτιδας», καταλήγει ο ειδικός.

  • ΚΑΦΕΙΝΗ
  • ΟΣΤΕΟΑΡΘΡΙΤΙΔΑ
  • ΜΕΛΕΤΗ
  • ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Τι πρέπει να γνωρίζετε για τα ογκίδια μαστού στην εγκυμοσύνη και στον θηλασμό
Τι πρέπει να γνωρίζετε για τα ογκίδια μαστού στην εγκυμοσύνη και στον θηλασμό 12 Μαρτίου 2024
Παγκόσμια Ημέρα Νεανικών Ρευματικών Παθήσεων: Έγκαιρη διάγνωση και ψυχολογική στήριξη φέρνουν αποτέλεσμα 15 Μαρτίου 2024
Παγκόσμια Ημέρα Νεανικών Ρευματικών Παθήσεων: Έγκαιρη διάγνωση και ψυχολογική στήριξη φέρνουν αποτέλεσμα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ολική αρθροπλαστική αντίχειρα: Μία νέα επιλογή για ένα παλιό πρόβλημα
Health Talk
23/10/2026 - 15:32

Ολική αρθροπλαστική αντίχειρα: Μία νέα επιλογή για ένα παλιό πρόβλημα

Θεραπείες GLP-1 για την παχυσαρκία και τον διαβήτη: Γιατί χρειάζονται εξετάσεις πριν και μετά τη λήψη τους
Υπηρεσίες Υγείας
22/10/2026 - 21:34

Θεραπείες GLP-1 για την παχυσαρκία και τον διαβήτη: Γιατί χρειάζονται εξετάσεις πριν και μετά τη λήψη τους

Κιρκάδια κατάθλιψη: Συνδέεται με το βιολογικό ρολόι και "ακούει" πιο δύσκολα στα αντικαταθλιπτικά
Ψυχική Υγεία
21/10/2026 - 16:02

Κιρκάδια κατάθλιψη: Συνδέεται με το βιολογικό ρολόι και "ακούει" πιο δύσκολα στα αντικαταθλιπτικά

Συστατικό της σόγιας ενδέχεται να προστατεύει τον εγκέφαλο από την υπερβολική κατανάλωση αλατιού
Υγεία
20/10/2026 - 14:00

Συστατικό της σόγιας ενδέχεται να προστατεύει τον εγκέφαλο από την υπερβολική κατανάλωση αλατιού

Αγαπηδάκη: Κέντρα Μαστού στα δημόσια νοσοκομεία για «ολοκληρωμένη θεραπεία και ψυχολογική υποστήριξη»
Πολιτική Υγείας
19/10/2026 - 15:25

Αγαπηδάκη: Κέντρα Μαστού στα δημόσια νοσοκομεία για «ολοκληρωμένη θεραπεία και ψυχολογική υποστήριξη»

Έρευνα συνδέει την κατανάλωση υπερεπεξεργασμένων τροφίμων με ενδείξεις εγκεφαλικής βλάβης
Διατροφή
16/10/2026 - 10:41

Έρευνα συνδέει την κατανάλωση υπερεπεξεργασμένων τροφίμων με ενδείξεις εγκεφαλικής βλάβης

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Οι Οργανισμοί Φαρμάκων Ευρώπης και Αφρικής καθόρισαν τις απαιτήσεις για την ανάπτυξη εμβολίων κατά του Έμπολα
Pharma Policy
23/10/2026 - 15:49
Ολική αρθροπλαστική αντίχειρα: Μία νέα επιλογή για ένα παλιό πρόβλημα
Health Talk
23/10/2026 - 15:32
Παγκόσμια Ημέρα Πολιομυελίτιδας: Η σημασία του εμβολιασμού για την προστασία μικρών και μεγάλων
Υγεία
23/10/2026 - 15:09
Η ΠΑΣΟΝΟΠ καταγγέλλει αποκλεισμό των νοσηλευτών από την ακρόαση στη Βουλή για το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας
Πολιτική Υγείας
23/10/2026 - 14:42
Πως η αλλαγή της ώρας επηρεάζει το βιολογικό μας ρολόι - Έξυπνα tips επιβίωσης στις σκοτεινές μέρες του χειμώνα
Υγεία
23/10/2026 - 14:19
Η συνεργασία UNICEF – ΕΟΚ εξασφάλισε δωρεάν δράσεις μπάσκετ για περισσότερα από 100.000 παιδιά
Επικαιρότητα
23/10/2026 - 13:37
Αύξηση κατά 102% του ιικού φορτίου του κορονοϊού στα αστικά λύματα της Πάτρας
Υγεία
23/10/2026 - 12:48
Γεωργιάδης: «Ο "κόφτης" στα social media για τους κάτω των 15 προκάλεσε αντιδράσεις από τις πλατφόρμες»
Πολιτική Υγείας
23/10/2026 - 12:31
Ενημερωτική δράση του ΕΕΣ για τον καρκίνο του μαστού στη στάση του μετρό «Αγία Σοφία» στη Θεσσαλονίκη
Επικαιρότητα
23/10/2026 - 12:09
Στο μικροσκόπιο ο ιός Shamonda που προκάλεσε τον πρώτο θάνατο ανθρώπου στη Γαλλία - Τι είναι και πως μεταδίδεται
Υγεία
23/10/2026 - 11:58
Τα πολλά κιλά στην εγκυμοσύνη συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο σοβαρών επιπλοκών στον τοκετό
Υγεία
23/10/2026 - 11:21
Ημερίδα με τίτλο «Τα αόρατα αδέλφια των σπάνιων νοσημάτων» στο Περιστέρι - Τα ερωτήματα που θα απαντηθούν
Patient Talk
23/10/2026 - 11:03
Προσβάσιμη και στην Ελλάδα νέα θεραπεία που διπλασιάζει την επιβίωση ασθενών με καρκίνο του παγκρέατος
Υγεία
23/10/2026 - 10:37
ΕΕ-UNICEF: Τέσσερις ερωταπαντήσεις για νέο εργαλείο πρόληψης που αφορά την υγεία και την ευημερία των παιδιών
Ψυχική Υγεία
23/10/2026 - 09:49
Καρκίνος του μαστού: Tο συναισθηματικό τίμημα της νόσου
Υγεία
23/10/2026 - 09:43
Πειραματικό mRNA εμβόλιο για τον καρκίνο μειώνει κατά 42% τον κίνδυνο υποτροπής ή θανάτου από μελάνωμα
Pharma News
23/10/2026 - 09:32
Αδηφαγία: Μια διατροφική διαταραχή που οδηγεί το άτομο σε φαύλους κύκλους
Διατροφή
23/10/2026 - 09:09
Νόμος του κράτους ο «κόφτης» στα social media για άτομα κάτω των 15 ετών - Σκέρτσος: «Χάσαμε πολύτιμο χρόνο»
Πολιτική Υγείας
23/10/2026 - 08:37
Αυτοεξέταση μαστού σε 10 απλά βήματα - Κάθε γυναίκα μπορεί και πρέπει να αφιερώσει μόλις πέντε λεπτά
Health Talk
23/10/2026 - 08:12
Νέο κείμενο πολιτικής για το well-being των νέων - Οι τέσσερις πυλώνες δράσεων που πρέπει να αναληφθούν
Επικαιρότητα
23/10/2026 - 07:23
Οι ψυχολόγοι του ΕΣΥ καταγγέλλουν τον αποκλεισμό τους από την κοινοβουλευτική ακρόαση
Πολιτική Υγείας
23/10/2026 - 03:49
Σφοδρή επίθεση από τον Ιατρικό Σύλλογο Αρκαδίας κατά της προσωρινής Διοικούσας Επιτροπής του ΠΙΣ
Επικαιρότητα
23/10/2026 - 00:09
Νέα ειδική σελίδα του ECDC με καθημερινή επικαιροποίηση για τις εξάρσεις των λοιμωδών νοσημάτων
Πολιτική Υγείας
22/10/2026 - 23:04
CAPSULaser: Νέα τεχνολογία στις χειρουργικές επεμβάσεις αφαίρεσης καταρράκτη
Health Talk
22/10/2026 - 22:22
Θεραπείες GLP-1 για την παχυσαρκία και τον διαβήτη: Γιατί χρειάζονται εξετάσεις πριν και μετά τη λήψη τους
Υπηρεσίες Υγείας
22/10/2026 - 21:34
Γιατί τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα έχουν αποκτήσει εξαιρετικά κακή φήμη για τη δημόσια υγεία
Διατροφή
22/10/2026 - 20:48
Καλά στην υγεία του ο Γιώργος Κώτσηρας - Φυσιολογικά τα ευρήματα της στεφανιογραφίας
Επικαιρότητα
22/10/2026 - 20:01
Παρτίδα με ακατάλληλα κατεψυγμένα μπέργκερ κοτόπουλου ανακάλεσε ο ΕΦΕΤ - Ανιχνεύθηκε σαλμονέλα
Επικαιρότητα
22/10/2026 - 19:39
Συγκίνηση, παιδικά χαμόγελα και μηνύματα αισιοδοξίας στη μεγάλη γιορτή της «Φλόγας»
Patient Talk
22/10/2026 - 19:14
Γεωργιάδης: «Αίσχος της αντιπολίτευσης να μην ψηφίσει το νομοσχέδιο για την απαγόρευση πρόσβασης ανηλίκων στο διαδίκτυο»
Πολιτική Υγείας
22/10/2026 - 18:41

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η ΠΑΣΟΝΟΠ καταγγέλλει αποκλεισμό των νοσηλευτών από την ακρόαση στη Βουλή για το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας
Πολιτική Υγείας
23/10/2026 - 14:42
Γεωργιάδης: «Ο "κόφτης" στα social media για τους κάτω των 15 προκάλεσε αντιδράσεις από τις πλατφόρμες»
Πολιτική Υγείας
23/10/2026 - 12:31
Οι ψυχολόγοι του ΕΣΥ καταγγέλλουν τον αποκλεισμό τους από την κοινοβουλευτική ακρόαση
Πολιτική Υγείας
23/10/2026 - 03:49
Πειραματικό mRNA εμβόλιο για τον καρκίνο μειώνει κατά 42% τον κίνδυνο υποτροπής ή θανάτου από μελάνωμα
Pharma News
23/10/2026 - 09:32
Αδηφαγία: Μια διατροφική διαταραχή που οδηγεί το άτομο σε φαύλους κύκλους
Διατροφή
23/10/2026 - 09:09
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo