ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κάταγμα ισχίου: Η διατροφή που αποδυναμώνει την υγεία των οστών

Health Talk
Κάταγμα ισχίου: Η διατροφή που αποδυναμώνει την υγεία των οστών
Σημαντικός είναι ο ρόλος της διατροφής στην υγεία των οστών. Το σύνολο των τροφών που λαμβάνεται καθημερινά καθορίζει σε μεγάλο βαθμό την πιθανότητα κατάγματος.
Τρίτη, 14/05/2024 - 11:46
News4Health Team News4Health Team

Μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε από ερευνητές του Πανεπιστημίου του Λιντς έδειξε ότι η κατανάλωση κρέατος είναι ευεργετική και περιορίζει σε μεγάλο βαθμό τον κίνδυνο αυτόν συγκεκριμένα στην άρθρωση του ισχίου.

Αντιθέτως, η αποφυγή του κρέατος διπλασιάζει την πιθανότητα ραγίσματος ή σπασίματος κάποιας οστικής δομής στην άρθρωση από τους ανθρώπους που δεν εξαιρούν καμία ομάδα τροφίμων από τη διατροφή τους. Γι’ αυτό οι χορτοφάγοι θα πρέπει να σταθμίζουν τα πιθανά οφέλη για την υγεία που προσφέρει αυτή η διατροφή με τα προβλήματα που ενδεχομένως να προκύψουν στο μυοσκελετικό σύστημα.

«Διογκούμενο πρόβλημα υγείας»

«Τα κατάγματα ισχίου αποτελούν ένα διαρκώς διογκούμενο πρόβλημα υγείας, λόγω της αύξησης και γήρανσης του πληθυσμού. Το ποσοστό των ανθρώπων με ασθένειες όπως η σαρκοπενία και η οστεοπόρωση συνεχώς μεγαλώνει, γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο πτώσεων και καταγμάτων.
Τα κατάγματα στο ισχίο είναι ιδιαίτερα επιβαρυντικά για την ποιότητα ζωής των ασθενών και των οικογενειών τους, καθώς περιορίζουν την ανεξαρτησία, την αυτοεξυπηρέτηση και την κινητικότητα. Γι’ αυτούς τους λόγους είναι πιθανόν να προκαλέσουν, εμμέσως, απώλεια της ίδιας της ζωής.
Επομένως, κάθε υγιεινή συνήθεια είναι ευπρόσδεκτη, προκειμένου να προστατευθούν όχι μόνο οι ηλικιωμένοι αλλά και τα νεότερης ηλικίας άτομα», εξηγεί ο Χειρουργός Ορθοπαιδικός, επικεφαλής του Τμήματος Επανορθωτικής & Ελάχιστα Επεμβατικής Χειρουργικής Ισχίου - Γόνατος της Osteon Orthopedic & Spine Clinic δρ Βασίλειος Σακελλαρίου.

Θρεπτικά συστατικά για τη μυοσκελετική υγεία

Τα τελευταία χρόνια η υιοθέτηση διατροφών που δεν περιέχουν κρέας ή και γαλακτοκομικά προϊόντα και αβγά, βρίσκεται σε άνοδο στον δυτικό κόσμο και οι λόγοι είναι ιατρικοί, περιβαλλοντικοί και ηθικοί. Όσοι περιορίζονται σε φρούτα, λαχανικά, δημητριακά, όσπρια, ξηρούς καρπούς, έλαια και ενδεχομένως σε λευκό κρέας, γαλακτοκομικά και αβγά είναι αποδεδειγμένο ότι μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων και καρκίνου.

Η έρευνα, ωστόσο δείχνει ότι δεν λαμβάνουν θρεπτικά συστατικά που προάγουν την μυοσκελετική υγεία, έχουν χαμηλότερο Δείκτη Μάζας Σώματος και οστική πυκνότητα, μυϊκή μάζα και δύναμη, αλλά και ινσουλινόμορφο αυξητικό παράγοντα 1 (ο οποίος έχει συνδεθεί με μειωμένη οστική πυκνότητα), παράγοντες που οδηγούν σε αυξημένο κίνδυνο καταγμάτων.

Για να διερευνήσουν τον κίνδυνο κατάγματος συγκεκριμένα στο ισχίο, οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Λιντς ανέλυσαν στοιχεία από 413.914 άνδρες και γυναίκες, οι οποίοι ταξινομήθηκαν είτε ως τακτικοί κρεατοφάγοι (έτρωγαν κρέας πέντε ή περισσότερες φορές την εβδομάδα), είτε ως περιστασιακοί κρεατοφάγοι (κατανάλωναν κρέας λιγότερες από πέντε φορές την εβδομάδα), είτε ως ιχθυοχορτοφάγοι (έτρωγαν ψάρια αλλά όχι κρέας), είτε ως χορτοφάγοι (κατανάλωναν γαλακτοκομικά και αβγά αλλά όχι ψάρια ή κρέας), είτε ως αυστηρά χορτοφάγοι (δεν κατανάλωναν γαλακτοκομικά και αβγά).

Οι συμμετέχοντες παρείχαν πληροφορίες για τη διατροφή τους, οι οποίες συσχετίστηκαν με δεδομένα για κατάγματα ισχίου που ελήφθησαν από υγειονομικά αρχεία κατά την περίοδο παρακολούθησης.

Βρέθηκαν 3.503 άτομα που είχαν υποστεί κατάγματα ισχίου. Αν και ο συνολικός κίνδυνος ήταν χαμηλός, ο σχετικός κίνδυνος στους χορτοφάγους και τους μη τακτικούς κρεατοφάγους ήταν μεγάλος. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι χορτοφάγοι διέτρεχαν 50% μεγαλύτερο κίνδυνο, ανεξάρτητα από το φύλο τους.

Μεταξύ περιστασιακών και τακτικών κρεατοφάγων δεν βρέθηκε διαφορά, ενώ για τους ανθρώπους που έτρωγαν ψάρια ο κίνδυνος ήταν κατά 8% αυξημένος, συγκριτικά με εκείνους που έτρωγαν τακτικά κρέας. Σύμφωνα με τους ερευνητές ο λόγος του αυξημένου κινδύνου είναι ο μειωμένος Δείκτης Μάζας Σώματος που είχε μεγάλο ποσοστό χορτοφάγων και οι 17% λιγότερες πιθανότητες να ανταποκριθούν στις συστάσεις για λήψη πρωτεϊνών.

Η γήρανση και οι επιπτώσεις της

«Όσο ο άνθρωπος γερνά μειώνεται η μυϊκή μάζα και δύναμη. Ξεκινά με χαλάρωση και εξελίσσεται σε απώλεια της άλιπης μυϊκής μάζας του σώματος και κατά συνέπεια της λειτουργικότητας. Οι μεσήλικες χάνουν περίπου 8% της μυϊκής τους μάζας ανά 10ετία, ποσοστό που στη συνέχεια φτάνει ακόμα και το 25%. Η αντίστοιχη απώλεια της δύναμης κυμαίνεται από 12-15% ανά 10ετία. Υπολογίζεται ότι έως και το ήμισυ των ανθρώπων άνω των 80 βιώνουν αυτήν την παθολογική κατάσταση που περιορίζει τη μυϊκή δύναμη και την αντοχή. Συνέπεια της φυσικής αυτής εξέλιξης είναι η μείωση της ισορροπίας και σταθερότητας του βαδίσματος και η αύξηση των πτώσεων που προκαλούν κατάγματα.

Με τη γήρανση επηρεάζονται και τα οστά. Αποτελεί μια φυσική εξέλιξη κατά την οποία τα οστά φθείρονται σταδιακά, λεπταίνουν και γίνονται πιο εύθραυστα. Η μειωμένη οστική πυκνότητα (οστεοπόρωση) επηρεάζει περισσότερα από 200 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως. Μεγαλύτερο πρόβλημα αντιμετωπίζουν οι γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση. Στοιχεία δείχνουν ότι 1 στις 3 γυναίκες και 1 στους 5 άνδρες σπάνε κάποιο οστό μετά τα 50.

Οι απαραίτητες βιταμίνες

Η διατροφή (όπως και η άσκηση) επηρεάζει την πιθανότητα κατάγματος του ισχίου. Η αποφυγή του καθορίζεται από την πρόσληψη ορισμένων θρεπτικών συστατικών, όπως το ασβέστιο και η βιταμίνη D, η πρωτεΐνη, η βιταμίνη Β12, ο ψευδάργυρος και τα n-3 λιπαρά οξέα, που βρίσκονται κυρίως σε ζωικά προϊόντα.

Κατά συνέπεια, οι vegetarians που δεν καταναλώνουν κρέας, πουλερικά, ψάρια και θαλασσινά, και ιδιαίτερα vegans που επιπλέον αποκλείουν από τη διατροφή τους όλα τα ζωικά υποπροϊόντα αυτών, διατρέχουν σοβαρό κίνδυνο καταγμάτων.
Για να αποφύγουν αυτό το ενδεχόμενο θα πρέπει να σιγουρεύονται ότι η διατροφή τους περιέχει αρκετή πρωτεΐνη, ότι διατηρούν έναν υγιή Δείκτη Μάζας Σώματος και να γυμνάζονται τακτικά προκειμένου να μη χάνουν μυϊκή μάζα, να έχουν καλή ισορροπία και σωστή βάδιση.

Εάν δεν ακολουθούνται αυτοί οι προληπτικοί κανόνες, οποιαδήποτε πτώση μπορεί να οδηγήσει σε κάταγμα του ισχίου. Σημαντική είναι και η πιθανότητα να υποστούν κάταγμα στην άρθρωση όσοι πάσχουν από οστεοπόρωση χωρίς να προηγηθεί πτώση ή άλλος τραυματισμός.

Χειρουργική αντιμετώπιση

Τα κατάγματα στο ισχίο αντιμετωπίζονται σχεδόν πάντοτε χειρουργικά. Κατά τη διάρκεια της επέμβασης η πάσχουσα (ή φθαρμένη) άρθρωση αντικαθίσταται με μια, φιλική προς τον οργανισμό, τεχνητή άρθρωση. Η ολική αρθροπλαστική ισχίου γίνεται με σύγχρονες ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές που δίνουν τη δυνατότητα στους ασθενείς, μετά από την αποθεραπεία τους, να συνεχίσουν τη ζωή τους, να περπατούν ομαλά και σταθερά, χωρίς να πονούν και χωρίς να λαμβάνουν φάρμακα.

Η προσπέλαση, είτε είναι πρόσθια είτε οπίσθια, γίνεται μέσω μικρών τομών χωρίς να τραυματίζονται οι μύες και τένοντες που περιβάλλουν το ισχίο. Ως εκ τούτου ο μετεγχειρητικός πόνος μειώνεται στο ελάχιστο, όπως και η απώλεια αίματος κατά τη διάρκεια του χειρουργείου και οι μετεγχειρητικές επιπλοκές. Έτσι ο ασθενής εξέρχεται συντομότερα από το νοσοκομείο και επανέρχεται ταχύτατα στις καθημερινές δραστηριότητές του.

Όταν χρησιμοποιείται ρομποτική υποβοήθηση η άρθρωση προστατεύεται επιπλέον από την κάκωση μαλακών μορίων και απώλεια οστού. Η ψηφιακή πλοήγηση εξασφαλίζει το βέλτιστο αποτέλεσμα επειδή παρέχει στον χειρουργό λεπτομερείς πληροφορίες που αφορούν τη άρθρωση.

Εξατομικευμένα εμφυτεύματα

Σπουδαία εξέλιξη είναι και η δυνατότητα αντικατάστασης της άρθρωσης με εξατομικευμένο εμφύτευμα, που φτιάχνεται δηλαδή στα μέτρα του ασθενή. Η κατασκευή του γίνεται μετά από εξειδικευμένες μετρήσεις και η τοποθέτησή του δεν αλλάζει την ανατομία της άρθρωσης. Έτσι ο ασθενής νιώθει ότι έχει μια φυσική άρθρωση.

Το σημαντικό είναι ότι τα νέα υλικά είναι βιολογικά και άφθαρτα και γι’ αυτό σχεδόν εκμηδενίζεται η ανάγκη για δεύτερη ολική αρθροπλαστική (αναθεώρηση) μετά από μερικά χρόνια», καταλήγει ο δρ Σακελλαρίου.

  • ΚΑΤΑΓΜΑ
  • ΙΣΧΙΟ
  • ΟΣΤΑ
  • ΜΥΟΣΚΕΛΕΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Πώς δημιουργούνται πέτρες στους νεφρούς και ποια η αντιμετώπισή τους
Πώς δημιουργούνται πέτρες στους νεφρούς και ποια η αντιμετώπισή τους 13 Μαϊος 2024
Μελάνωμα: Τα «ύποπτα» συμπτώματα και η σημασία της έγκαιρης διάγνωσης για την πλήρη ίαση 15 Μαϊος 2024
Μελάνωμα: Τα «ύποπτα» συμπτώματα και η σημασία της έγκαιρης διάγνωσης για την πλήρη ίαση

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κρύο που «τρυπάει τα κόκαλα»: Μια απλή έκφραση ή η πραγματικότητα του χειμώνα;
Υγεία
17/02/2026 - 18:44

Κρύο που «τρυπάει τα κόκαλα»: Μια απλή έκφραση ή η πραγματικότητα του χειμώνα;

Πως το φύλο διαφοροποιεί τη διατροφική συνταγή για μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής
Διατροφή
16/02/2026 - 14:58

Πως το φύλο διαφοροποιεί τη διατροφική συνταγή για μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής

Σύλλογος Πεταλούδα και ΕΔιΚΕ συμμετέχουν στο πρόγραμμα «Υγιής Γήρανση»
Patient Talk
10/02/2026 - 21:48

Σύλλογος Πεταλούδα και ΕΔιΚΕ συμμετέχουν στο πρόγραμμα «Υγιής Γήρανση»

Η απλή αλλαγή στη διατροφή μείωσε την ημερήσια πρόσληψη κατά 330 θερμίδες χωρίς μείωση ποσοτήτων
Διατροφή
12/02/2026 - 12:00

Η απλή αλλαγή στη διατροφή μείωσε την ημερήσια πρόσληψη κατά 330 θερμίδες χωρίς μείωση ποσοτήτων

Επιστήμονες ανακάλυψαν κρυφό τρωτό σημείο σε μια μορφή επιθετικού καρκίνου του εγκεφάλου
Υγεία
09/02/2026 - 16:22

Επιστήμονες ανακάλυψαν κρυφό τρωτό σημείο σε μια μορφή επιθετικού καρκίνου του εγκεφάλου

Νέα νανοθεραπεία ανακουφίζει τον πόνο από τις μεταστάσεις στα οστά
Υγεία
29/01/2026 - 14:00

Νέα νανοθεραπεία ανακουφίζει τον πόνο από τις μεταστάσεις στα οστά

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Σαρακοστή προ των πυλών: Τα οφέλη της νηστείας στην υγεία και... τι συμβαίνει μόλις μία εβδομάδα μετά τη διακοπή της!
Διατροφή
21/02/2026 - 12:58
Τοκατλίδη: «Ο ΙΦΕΤ εγγυάται ότι κανείς ασθενείς δεν θα μείνει ακάλυπτος επειδή το φάρμακό του είναι σε έλλειψη»
Pharma Policy
21/02/2026 - 12:39
Γεωργιάδης: «Στην Α΄ κατηγορία άγονων περιοχών η Μυτιλήνη και προσλήψεις γιατρών με αυξημένα κίνητρα»
Πολιτική Υγείας
21/02/2026 - 12:23
To αίμα παιδιάτρων "κλειδί" για νέες θεραπείες για τον ιό του απλού κρυολογήματος και τον RSV
Υγεία
20/02/2026 - 18:00
Σπάνια νοσήματα: Νέο εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης φέρνει επανάσταση στη διάγνωση
Digital Health
20/02/2026 - 16:30
Πατρικό φίλτρο: Ερευνητές εντόπισαν γονίδιο που καθορίζει το στυλ πατρικής συμπεριφοράς
Ψυχική Υγεία
20/02/2026 - 15:30
Μέντα, ευκάλυπτος και τσίλι μπορούν συνεργατικά να κάνουν θαύματα κατά της φλεγμονής στα κύτταρα
Διατροφή
20/02/2026 - 14:30
Χρόνια έλκη: Νέα θεραπευτική ελπίδα με τζελ που εξασφαλίζει οξυγόνωση του ιστού
Υγεία
20/02/2026 - 13:28
ECDC: Μειωμένος ο κίνδυνος έκθεσης σε σερεουλίδη μετά τις ανακλήσεις βρεφικού γάλακτος στην ΕΕ
Πολιτική Υγείας
20/02/2026 - 12:19
Γεωργιάδης: Η νέα Μονάδα Βραχείας Νοσηλείας για Ογκολογικούς Ασθενείς του Λαϊκού έτοιμη σ' ένα χρόνο
Πολιτική Υγείας
20/02/2026 - 11:22
Πιο κοντά σε ρινικό εμβόλιο που υπόσχεται προστασία από Covid, γρίπη και αλλεργίες
Υγεία
20/02/2026 - 10:30
Αγαπηδάκη για επεισόδια στο Κρατικό Νίκαιας: Δεν επιτέθηκαν στον Γεωργιάδη, αλλά στον Υπουργό Υγείας
Πολιτική Υγείας
20/02/2026 - 10:13
Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου: Συμπτώματα και αντιμετώπιση μια συχνής διαταραχής του γαστρεντερικού
Health Talk
20/02/2026 - 09:34
Έφυγε σε ηλικία 53 ετών εξαιτίας αμυοτροφικής πλευρικής σκλήρυνσης ο “McSteamy” του Grey's Anatomy
Επικαιρότητα
20/02/2026 - 08:22
Ημέρα εθελοντικής αιμοδοσίας για τους εργαζόμενους της DEMO
Pharma News
20/02/2026 - 07:17
ΟΕΝΓΕ: «Καταγγέλλουμε την απρόκλητη επίθεση της Αστυνομίας σε βάρος εργαζομένων του Νοσοκομείου Νίκαιας»
Επικαιρότητα
20/02/2026 - 03:38
Νέο επιχειρηματικό σχήμα στο χονδρεμπόριο φαρμάκων στην Ελλάδα
Pharma News
20/02/2026 - 00:14
Λαϊκό Νοσοκομείο: Αγιασμός για την υπό κατασκευή ογκολογική κλινική με δωρεά της Δήμητρας Κατσαφάδου
Επικαιρότητα
19/02/2026 - 23:51
Οι γάτες θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην ανάπτυξη θεραπείας για τύπους καρκίνου του μαστού
Υγεία
19/02/2026 - 23:24
Η BioNTech κατέθεσε αγωγή κατά της Moderna για παραβίαση πατέντας σε εμβόλιο κατά της Covid-19
Pharma News
19/02/2026 - 22:59
Ψηφιακή Υγεία: Προκλήσεις και λύσεις για την Ελλάδα - Ενημερωτική εκδήλωση του Health Hub
Digital Health
19/02/2026 - 22:27
Αβεβαιότητες και ερωτήματα για το μέλλον του σχεδίου της ΕΕ για την καταπολέμηση του καρκίνου
Πολιτική Υγείας
19/02/2026 - 21:52
Δώρα και χαρά στα παιδιά που νοσηλεύονται με καρκίνο μοίρασαν στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας
Επικαιρότητα
19/02/2026 - 21:07
MSD Ελλάδος: Τα ευρήματα της πρώτης ολοκληρωμένης μελέτης για την Ενιαία Υγεία στην Ελλάδα
Pharma News
19/02/2026 - 20:24
Καρκίνος τραχήλου μήτρας: Γιατί μπορεί να νικηθεί - Η ιατρική κίνηση που άλλαξε την ιστορία
Health Talk
19/02/2026 - 20:01
ΕΛΛΟΚ: Aφιερωμένο στην πρόληψη και το μέλλον της ογκολογικής φροντίδας το τριήμερο επετειακό συνέδριο
Patient Talk
19/02/2026 - 19:34
Έλληνες ερευνητές ανακάλυψαν μονοκλωνικό αντίσωμα για την αποκατάσταση του αιματοεγκεφαλικού φραγμού
Pharma News
19/02/2026 - 19:02
Εργαζόμενοι Νοσοκομείου Νίκαιας: «Τα ΤΕΠ που εγκαινιάστηκαν έχουν πλημμυρίσει ήδη τρεις φορές»
Επικαιρότητα
19/02/2026 - 18:34
PIF: «Σε ασφυκτική πίεση η ελληνική αγορά καινοτόμων φαρμάκων υπό το βάρος του clawback»
Pharma Policy
19/02/2026 - 17:58
ΕΟΔΥ: Πέντε νέοι θάνατοι από κορονοϊό και γρίπη - Μείωση της θετικότητας στον RSV
Υγεία
19/02/2026 - 17:32

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΟΦΕΤ: Μοναδικός ελληνικός όμιλος φαρμακευτικών επιχειρήσεων στην έκθεση WHX Dubai
Pharma News
18/02/2026 - 14:49
Ποιες βελτιώσεις στη διατροφή μπορούν να κάνουν τη διαφορά στην υγεία μας
Διατροφή
18/02/2026 - 17:24
Η αντοχή σαλμονέλας και καμπυλοβακτηρίου στα αντιμικροβιακά συνιστούν πρόβλημα δημόσιας υγείας στην Ευρώπη
Πολιτική Υγείας
18/02/2026 - 17:59
ΠΟΕΔΗΝ: 24ωρη πανελλαδική πανυγειονομική απεργία στις 19 Μαρτίου
Πολιτική Υγείας
19/02/2026 - 10:43
Θεμιστοκλέους: 250 νέα ασθενοφόρα στο στόλο του ΕΚΑΒ- Προχωρούν οι διαδικασίες πρόσληψης διασωστών
Πολιτική Υγείας
19/02/2026 - 11:00
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo