ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η συσχέτιση του έρπητα ζωστήρα με τον διαβήτη και οι κίνδυνοι για τους ασθενείς

Health Talk
Η συσχέτιση του έρπητα ζωστήρα με τον διαβήτη και οι κίνδυνοι για τους ασθενείς
Τα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη που μολύνονται από τον ιό του έρπητα ζωστήρα είναι πιθανότερο να παρουσιάσουν σοβαρές επιπλοκές από εκείνα που δεν πάσχουν από τη νόσο, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο Diabetes Research and Clinical Practice. Αντιμετωπίζουν υψηλότερο κίνδυνο νοσηλείας, όχι μόνο μία αλλά περισσότερες φορές.
Σάββατο, 11/05/2024 - 12:58
News4Health Team News4Health Team

Οι ερευνητές επιδίωξαν να διερευνήσουν αν και πόσο συχνά οι διαβητικοί με τον ιό χρειάστηκαν να νοσηλευτούν στο Πιεμόντε της Ιταλίας από το 2010 έως το 2019. Εκτός από το αξιοσημείωτο ποσοστό των εισαγωγών σε νοσοκομεία, εντόπισαν και τους παράγοντες κινδύνου για μια τέτοια εξέλιξη. Διαπίστωσαν ότι η προχωρημένη ηλικία (άνω των 65 ετών), η παχυσαρκία (ΔΜΣ > 30) και ο αρρύθμιστος διαβήτης αύξησαν κατά 40 % τον κίνδυνο επανανοσηλείας και κατά 25% τον κίνδυνο σοβαρών επιπλοκών μετά τη μόλυνση από τον ιό του έρπητα ζωστήρα.

Οκτώ οι ιοί του έρπητα

«Οι ιοί του έρπητα, οκτώ στον αριθμό, μολύνουν πολύ συχνά τον άνθρωπο. Οποιοσδήποτε από αυτούς μπορεί να προκαλέσει δια βίου λανθάνουσες λοιμώξεις μετά από μια αρχική, συνήθως ήπια ή ασυμπτωματική πρωτοπαθή μόλυνση. Μεταξύ αυτών είναι ο έρπης ζωστήρας, ο οποίος εμφανίζεται μετά από την επανενεργοποίηση μιας προηγούμενης λοίμωξης από τον ιό της ανεμευλογιάς (VZV). Περίπου το 30% των ανθρώπων εμφανίζουν έρπητα ζωστήρα κατά τη διάρκεια της ζωής τους», εξηγεί ο Ειδικός Παθολόγος - Λοιμωξιολόγος δρ Ευριπίδης Μακρονάσσιος.

«Μετά από την αρχική μόλυνση ο ιός εγκαθίσταται στα αισθητικά γάγγλια, μένοντας αδρανής. Υπό προϋποθέσεις “ξυπνά” και προκαλεί συμπτώματα, με κυριότερα την αίσθηση καύσου, κνησμού και του χαρακτηριστικού φυσαλιδώδους εξανθήματος, το οποίο υποχωρεί αφού σχηματιστεί πρώτα κρούστα. Παρά το όνομά του, ο έρπης ζωστήρας δεν εμφανίζεται μόνο στην περιοχή της μέσης, αλλά η λωρίδα από φουσκάλες εμφανίζεται και “τυλίγεται” γύρω από τον θώρακα, το κεφάλι, τον λαιμό, το μάτι κ.ά. Συχνά συνυπάρχει γενική αδιαθεσία, αίσθημα κόπωσης, πονοκέφαλος, στομαχικές ενοχλήσεις πυρετός και ρίγη.

Πέραν των συμπτωμάτων αυτών ο έρπης ζωστήρας μπορεί να προκαλέσει μεθερπητική νευραλγία, η οποία είναι η πιο επώδυνη και εξουθενωτική για τον ασθενή επιπλοκή του, η οποία μπορεί να εκδηλωθεί ακόμα και χρόνια μετά από την υποχώρηση του εξανθήματος και να επιμείνει επίσης για χρόνια, υποβαθμίζοντας σημαντικά την ποιότητα ζωής του ασθενή. Άλλες πιθανές επιπλοκές είναι η εμφάνιση προβλημάτων ισορροπίας και ακοής, παράλυση προσώπου, τοπική βακτηριακή επιμόλυνση και μηνιγγοεγκεφαλίτιδα», συμπληρώνει ο ίδιος.

Ο ρόλος του ανοσοποιητικού

Τα άτομα που το ανοσοποιητικό τους σύστημα είναι αδύναμο είναι πιθανότερο να εμφανίσουν κάποια από αυτές τις επιπλοκές. Η επίπτωση του έρπητα ζωστήρα, η σοβαρότητα των επιπλοκών, η πιθανότητα νοσηλείας και θνησιμότητας μετά τη λοίμωξη αυξάνονται με την ηλικία.

Εκτός από τη γήρανση, μελέτες έδειξαν ότι ο σακχαρώδης διαβήτης συχνά συνοδεύεται από μειωμένη ανοσία, η οποία δυνητικά μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για λοιμώδη νοσήματα, συμπεριλαμβανομένου του έρπητα ζωστήρα. Οι άνθρωποι με διαβήτη τύπου 1 και 2 είναι πιο ευάλωτοι να μολυνθούν, να έχουν σοβαρότερα συμπτώματα και άλλες παθολογικές εκδηλώσεις που επιδεινώνουν την κατάσταση.

Για παράδειγμα, μια αναδρομική μελέτη έδειξε ότι οι ασθενείς με έρπητα ζωστήρα που χρειάζονται νοσηλεία διατρέχουν κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών επιπλοκών (στις οποίες είναι ούτως ή άλλως πιο επιρρεπείς οι διαβητικοί) και ότι τα νεοδιαγνωσθέντα με καρδιαγγειακά προβλήματα άτομα διατρέχουν επίσης κίνδυνο εμφάνισης έρπητα ζωστήρα με σοβαρά συμπτώματα.

Έρπης, υπεργλυκαιμία και διαβήτης

«Δεν προκαλεί όμως μόνο ο έρπης ζωστήρας προβλήματα. Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Diabetology, όσοι είχαν μολυνθεί με κυτταρομεγαλοϊό (CMV), έναν άλλον από τους 8 ιούς του έρπητα, είχαν 33% αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξουν υπεργλυκαιμία ή διαβήτη. Μια άλλη, από τις πολλές που έχουν διεξαχθεί, ανακάλυψε ότι ο HSV-2 μπορεί να συμβάλλει σε εξασθενημένο μεταβολισμό της γλυκόζης και σε αυξημένο κίνδυνο προδιαβήτη και διαβήτη τύπου 2.
Οι μηχανισμοί με τους οποίους αυτοί οι ιοί θα μπορούσαν να συμβάλουν στην ανάπτυξη του (προ)διαβήτη δεν είναι σαφείς. Και οι δύο προκαλούν χρόνιες λοιμώξεις που επηρεάζουν το ανοσοποιητικό, κάτι που με τη σειρά του μπορεί να έχει επιπτώσεις στη λειτουργία του ενδοκρινικού συστήματος.

«Η σχέση μεταξύ έρπητα ζωστήρα και διαβήτη είναι στενή, καθιστώντας τους πάσχοντες απολύτως ευάλωτους, αφού μπορεί να τους οδηγήσει στον νοσοκομείο ξανά και ξανά, με αυξημένο κίνδυνο επιπλοκών. Η έρευνα, επομένως, καταδεικνύει την ανάγκη για λήψη προφυλακτικών μέτρων, μεταξύ των οποίων είναι ο καλός γλυκαιμικός έλεγχος και ο εμβολιασμός.

Τα δύο εμβόλια και η αποτελεσματικότητά τους

Κατά του VZV έχουν αναπτυχθεί δύο εμβόλια. Δεδομένου του αυξημένου κινδύνου και της σοβαρότητας της λοίμωξης από έρπητα ζωστήρα σε ασθενείς με διαβήτη, τα εμβόλια αυτά ενδέχεται να είναι ιδιαίτερα ευεργετικά στον συγκεκριμένο πληθυσμό.
Στην Ελλάδα κυκλοφορεί το εμβόλιο με ζώντα εξασθενημένο ιό (ZVL), το οποίο συστήνεται από το Υπουργείο Υγείας για ανοσοεπαρκείς ενήλικες ηλικίας μεταξύ 60 και 75 ετών, ανεξάρτητα αν έχουν προηγούμενη εκδήλωση έρπητα ζωστήρα. Άτομα με ανοσοκαταστολή εμβολιάζονται κατόπιν συστάσεως γιατρού.

Επίσης, κυκλοφορεί το ανασυνδυασμένο εμβόλιο του έρπητα (RZV). Αυτό το εμβόλιο έχει εγκριθεί για ανοσοεπαρκή άτομα ηλικίας 50 ετών και άνω και για ανοσοκατασταλμένα άνω των 18 ετών.

Σύμφωνα με την Ελληνική Εταιρεία Λοιμώξεων, η αποτελεσματικότητα του πρώτου αγγίζει το 70% σε άτομα 50-59 ετών. Φθίνει όμως με την ηλικία, φτάνοντας το 38% σε ηλικίες άνω των 70. Όσον αφορά στο δεύτερο εμβόλιο, τα αντίστοιχα ποσοστά είναι 96,6% και 91,3% σε ανοσοεπαρκείς. Εξαιρετική είναι και η αποτελεσματικότητά του μια 10ετία μετά τον εμβολιασμό, αφού αγγίζει το 89%.

Ανάγκη για περισσότερες μελέτες

Σύμφωνα με τα παγκόσμια δεδομένα, τα εμβόλια αυτά είναι ασφαλή και αποτελεσματικά και αντενδείκνυται μόνο σε έγκυες, σε ασθενείς με πρωτοπαθή ή επίκτητη ανοσοανεπάρκεια και σε άτομα με ιστορικό αναφυλακτικής αντίδρασης σε συστατικά του εμβολίου. Δεν συνιστάται σε άτομα ηλικίας 50-59 ετών. Ωστόσο, υπάρχουν παράγοντες που θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη, όπως η σοβαρή κατάθλιψη, οι συννοσηρότητες, ο προϋπάρχων χρόνιος πόνος ή η δυσκολία ανοχής των θεραπευτικών φαρμάκων, λόγω υπερευαισθησίας ή αλληλεπιδράσεων με άλλα φάρμακα που λαμβάνονται χρονίως.

Τα στοιχεία υποδεικνύουν την ανάγκη για περισσότερες μελέτες προκειμένου να αποσαφηνιστεί η αποτελεσματικότητα του εμβολίου κατά του έρπητα ζωστήρα σε ασθενείς με διαβήτη, αν και σήμερα συνιστάται ο εμβολιασμός έναντι του έρπητος ζωστήρος σε ασθενείς με διαβήτη ηλικίας 50 ετών ή μεγαλύτερων», καταλήγει ο δρ Μακρονάσσιος.

  • ΔΙΑΒΗΤΗΣ
  • ΕΡΠΗΣ
  • ΑΣΘΕΝΕΙΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Τα ασαφή συμπτώματα του καρκίνου των ωοθηκών, η διάγνωση και οι επεμβατικές μέθοδοι
Τα ασαφή συμπτώματα του καρκίνου των ωοθηκών, η διάγνωση και οι επεμβατικές μέθοδοι 10 Μαϊος 2024
Πώς δημιουργούνται πέτρες στους νεφρούς και ποια η αντιμετώπισή τους 13 Μαϊος 2024
Πώς δημιουργούνται πέτρες στους νεφρούς και ποια η αντιμετώπισή τους

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Νέα ελπίδα από κλινική μελέτη για ασθενείς με υποτροπιάζον ανθεκτικό Πολλαπλούν Μυέλωμα
Υγεία
16/12/2025 - 07:23

Νέα ελπίδα από κλινική μελέτη για ασθενείς με υποτροπιάζον ανθεκτικό Πολλαπλούν Μυέλωμα

To Magic Diabetes Bus για 6η συνεχόμενη χρονιά στους δρόμους και τις πλατείες της Αττικής
Patient Talk
11/12/2025 - 13:48

To Magic Diabetes Bus για 6η συνεχόμενη χρονιά στους δρόμους και τις πλατείες της Αττικής

ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ: Προτάσεις – «κλειδιά» στον ΕΟΠΥΥ για τα ιατροτεχνολογικά προϊόντα Διαβήτη
Patient Talk
09/12/2025 - 16:22

ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ: Προτάσεις – «κλειδιά» στον ΕΟΠΥΥ για τα ιατροτεχνολογικά προϊόντα Διαβήτη

Και οι γάτες θα έχουν τα ενέσιμα αδυνατιστικά τους αλλά σε ...εμφύτευμα!
Pet
08/12/2025 - 11:00

Και οι γάτες θα έχουν τα ενέσιμα αδυνατιστικά τους αλλά σε ...εμφύτευμα!

Βαλτάς: «Οι φαρμακοποιοί στην πρώτη γραμμή για των υποστήριξη ασθενών με άνοια και των φροντιστών»
Pharma Policy
03/12/2025 - 16:08

Βαλτάς: «Οι φαρμακοποιοί στην πρώτη γραμμή για των υποστήριξη ασθενών με άνοια και των φροντιστών»

Πανελλαδική έρευνα για την ποιότητα ζωής και τις ανάγκες των ασθενών με πνευμονική υπέρταση
Patient Talk
26/11/2025 - 22:02

Πανελλαδική έρευνα για την ποιότητα ζωής και τις ανάγκες των ασθενών με πνευμονική υπέρταση

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Γιατροί του Κόσμου: Εγκαινιάστηκε το Ανοικτό Κέντρο Παιδιών στη Θεσσαλονίκη
Επικαιρότητα
16/12/2025 - 16:56
Πέντε νέα μέτρα από το Ευρωκοινοβούλιο για την ενίσχυση της ασφάλειας εφοδιασμού με κρίσιμα φάρμακα
Pharma Policy
16/12/2025 - 16:37
Ο Πνευμονολόγος και τα χρόνια αναπνευστικά νοσήματα στο επίκεντρο του 34ου συνεδρίου της ΕΠΕ
Επικαιρότητα
16/12/2025 - 16:12
Συνάντηση ΕΟΦ-ΕΝΑΣΕΛ για τις ελλείψεις φαρμάκων και τις κλινικές μελέτες
Επικαιρότητα
16/12/2025 - 15:48
Επιστολή ΙΣΑ στον ΕΟΠΥΥ για τη νέα σύμβαση των Προσωπικών Ιατρών
Επικαιρότητα
16/12/2025 - 15:33
Καταγγελία γονέων και κηδεμόνων για καθυστερήσεις και περικοπές στις αποζημιώσεις θεραπειών παιδιών ΑμεΑ
Patient Talk
16/12/2025 - 15:18
Τι δείχνει ο ρόλος που παίξατε στο χριστουγεννιάτικο σχολικό σκετσάκι για την προσωπικότητα σας
Ψυχική Υγεία
16/12/2025 - 15:00
Η χορτοφαγική και vegan διατροφή στερεί ύψος και βάρος από τα παιδιά αλλά βοηθά στην καρδιακή τους υγεία
Διατροφή
16/12/2025 - 14:00
Πώς το μαλακτικό στην πλύση μπορεί να σαμποτάρει την υγεία αλλά και την ανθεκτικότητα των ρούχων
Υγεία
16/12/2025 - 13:00
Εξέταση καλπροτεκτίνης: Οι πάσχοντες από Crohn και ελκώδη κολίτιδα καταγγέλλουν τη μη αποζημίωση της
Patient Talk
16/12/2025 - 12:00
Τα έξι συμπτώματα κατάθλιψης στη μέση ηλικία που συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο άνοιας
Ψυχική Υγεία
16/12/2025 - 11:00
24ωρη απεργία ΑΔΕΔΥ: Συμμετέχουν οι νοσοκομειακοί γιατροί
Επικαιρότητα
16/12/2025 - 10:54
Ανατροπή σε όσα γνωρίζαμε για τον καρκίνο και το αλκοόλ - Τι δείχνει νέα έρευνα
Υγεία
16/12/2025 - 10:00
Γονόρροια: Εγκρίθηκαν δύο νέα αντιβιοτικά που χαιρετίζονται ως απάντηση κατά της μικροβιακής αντοχής
Pharma Policy
16/12/2025 - 09:00
Νέα ελπίδα από κλινική μελέτη για ασθενείς με υποτροπιάζον ανθεκτικό Πολλαπλούν Μυέλωμα
Υγεία
16/12/2025 - 07:23
Coca-Cola 3Ε και Γιατροί του Κόσμου προσφέρουν γεύματα σε Αττική, Δυτική και Βόρεια Ελλάδα
Επικαιρότητα
16/12/2025 - 03:41
ΕΝΙ ΕΟΠΥΥ: Αναγκαία η ουσιαστική αναπροσαρμογή των αμοιβών των συμβεβλημένων ιατρών
Επικαιρότητα
16/12/2025 - 00:11
Οικονομική ενίσχυση 187 εκατ. ευρώ σε κτηνοτρόφους που έχουν πληγεί από την ευλογιά μέχρι τέλος του 2025
Επικαιρότητα
15/12/2025 - 23:18
Δράση προληπτικού ελέγχου υγείας, διοργανώνει ο Δήμος Χανίων στις 18 και 22 Δεκεμβρίου
Πολιτική Υγείας
15/12/2025 - 22:13
EMA-CHMP: Πράσινο φως για επτά νέα φάρμακα και επεκτάσεις ενδείξεων σε 12 ακόμη
Pharma Policy
15/12/2025 - 21:56
Μπορεί να εμφανισθεί αστιγματισμός καθώς μεγαλώνουμε; Ειδικός έχει τις απαντήσεις...
Health Talk
15/12/2025 - 21:09
Νέα μελέτη συνδέει τα σολάριουμ με τριπλάσιο κίνδυνο μελανώματος και εκτεταμένες μεταλλάξεις στο DNA
Υγεία
15/12/2025 - 20:32
Πως το σεξ ωφελεί την ψυχική και σωματική υγεία οδηγώντας σε μακροζωία
Υγεία
15/12/2025 - 19:57
Νεότερα επιστημονικά δεδομένα για την ασφάλεια των αγωνιστών GLP-1 σε σχέση με τον καρκίνο
Υγεία
15/12/2025 - 19:32
Βρετανία: Ο υπουργός Υγείας ζήτησε από τους γιατρούς να αναβάλουν την απεργία λόγω «σούπερ γρίπης»
Επικαιρότητα
15/12/2025 - 18:48
Ο καρκίνος «νίκησε» τον γνωστό ηθοποιό Αλμπέρτο Εσκενάζυ στα 73 του
Επικαιρότητα
15/12/2025 - 18:17
Στη Θεσσαλονίκη ο Θεμιστοκλέους για το υπό ανέγερση Παιδιατρικό Νοσοκομείο
Πολιτική Υγείας
15/12/2025 - 17:58
MSDConnect.gr: Η νέα, πλήρως ανασχεδιασμένη διαδικτυακή πύλη ενημέρωσης για τους επαγγελματίες υγείας
Digital Health
15/12/2025 - 17:34
Εμμηνόπαυση και χριστουγεννιάτικη μαγεία: Πώς να απολαύσετε τις γιορτές παρά τα συμπτώματα
Health Talk
15/12/2025 - 17:11
ΠΟΕΔΗΝ: Ανανεώνονται όλες οι συμβάσεις του ειδικού προγράμματος 55 ετών και άνω μέσω ΔΥΠΑ, σε δομές Υγείας
Πολιτική Υγείας
15/12/2025 - 16:44

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Σούπερ γρίπη στη Βρετανία: Τελικά πόσο επικίνδυνη και πρωτοφανής είναι;
Υγεία
15/12/2025 - 10:00
Ο καρκίνος «νίκησε» τον γνωστό ηθοποιό Αλμπέρτο Εσκενάζυ στα 73 του
Επικαιρότητα
15/12/2025 - 18:17
Δωρητές σπέρματος και ωαρίων στην Ευρώπη: Τι αλλάζει με τον κανονισμό SoHO και τι παραμένει άλυτο
Πολιτική Υγείας
15/12/2025 - 12:25
Ginger: Η πικάντικη έξυπνη κίνηση για τη διατροφή σας μέσα στις γιορτές
Διατροφή
14/12/2025 - 08:32
Οι κορυφαίες ιατρικές έρευνες του 2025 σύμφωνα με το περιοδικό JAMA
Υγεία
15/12/2025 - 12:00
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2025 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo