ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Επιπεφυκίτιδα, αντιβιοτικά και μικροβιακή αντοχή - Τι πρέπει να ξέρουμε

Health Talk
Επιπεφυκίτιδα, αντιβιοτικά και μικροβιακή αντοχή - Τι πρέπει να ξέρουμε
Στους περισσότερους ασθενείς με οξεία επιπεφυκίτιδα χορηγούνται αντιβιοτικά κολλύρια ή αλοιφές, που όμως δεν επιταχύνουν την ανάρρωσή τους, ενώ μπορεί να είναι και επιζήμια, σύμφωνα με ολοένα περισσότερες μελέτες.
Σάββατο, 14/09/2024 - 13:12
News4Health Team News4Health Team

Η πιο πρόσφατη από αυτές δημοσιεύθηκε τον περασμένο μήνα στο ιατρικό περιοδικό JAMA Ophthalmology. Πραγματοποιήθηκε σε σχεδόν 48.000 παιδιά ηλικίας 1-17 ετών με οξεία επιπεφυκίτιδα από τις ΗΠΑ. Στο 69% των περιπτώσεων τα παιδιά έλαβαν τοπική αντιβιοτική θεραπεία.

Οι γιατροί είχαν περισσότερες πιθανότητες να τη χορηγήσουν όταν έβλεπαν τους ασθενείς στα ιατρεία τους (χορήγηση στο 72% των ασθενών), συγκριτικά με την εξέταση στα επείγοντα περιστατικά των νοσοκομείων (57%) και σε οφθαλμολογικές κλινικές (34% των ασθενών).

Ανεξάρτητα όμως από τη χρήση ή όχι τοπικής αντιβιοτικής θεραπείας, το ποσοστό των παιδιών που επέστρεψαν για επανέλεγχο στους γιατρούς ήταν πολύ μικρό, 4% των περιστατικών, γεγονός που σημαίνει ότι η μη χορήγηση των φαρμάκων δεν αύξησε τον κίνδυνο σοβαρών επιπλοκών, ούτε παρέτεινε τη λοίμωξη των ματιών.

Γιατί τη χορηγούν οι γιατροί

«Σχεδόν ένας στους οκτώ ανηλίκους παθαίνει επιπεφυκίτιδα κάθε χρόνο, ενώ αφορά και το 1% των επισκέψεων μικρών και μεγάλων σε γιατρούς πρωτοβάθμιας φροντίδας ετησίως. Αν και η Αμερικανική Ακαδημία Οφθαλμολογίας (AAO) από χρόνια έχει ξεκαθαρίσει ότι η αποφυγή της τοπικής αντιβιοτικής αγωγής είναι ασφαλής και αποτελεσματική για τα περισσότερα περιστατικά, πολλοί γιατροί εξακολουθούν να την χορηγούν σε όλους τους ασθενείς τους», αναφέρει ο δρ Αναστάσιος-Ι. Κανελλόπουλος, MD, Χειρουργός-Οφθαλμίατρος, ιδρυτής και επιστημονικός διευθυντής του Ινστιτούτου Οφθαλμολογίας LaserVision, Καθηγητής Οφθαλμολογίας του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης.

Τα αντιβιοτικά μπορεί να αποδώσουν (ή όχι) ανάλογα με την αιτία της επιπεφυκίτιδας. Αυτή μπορεί να είναι λοίμωξη από έναν ιό ή από ένα βακτήριο, ή αλλεργική αντίδραση. Και στις τρεις περιπτώσεις το κύριο σύμπτωμα είναι κοκκίνισμα των ματιών. Ανάλογα με την αιτία αναπτύσσονται πρόσθετα συμπτώματα, όπως δάκρυσμα των ματιών, κνησμός (φαγούρα), αίσθημα καύσου (τσούξιμο), αίσθηση ξένου σώματος στο μάτι, πυώδη εκκρίματα ή και πρήξιμο (οίδημα) των βλεφάρων. Μπορεί επίσης να θολώσει παροδικά η όραση ή να εκδηλωθεί και πόνος.

Στην πλειονότητα των περιπτώσεων η οξεία επιπεφυκίτιδα οφείλεται σε ιό, ενώ σε αρκετές άλλες σε αλλεργία, με αποτέλεσμα να μην χρειάζεται αντιβιοτική θεραπεία, κατά τον κ. Κανελλόπουλο. Συνολικά, λιγότερο από το 30% των κρουσμάτων οφείλεται σε βακτηριακή λοίμωξη.

Η ιογενής λοίμωξη συνήθως υποχωρεί μόνη της σε 7-14 ημέρες - κάτι που συνήθως συμβαίνει και στις λιγότερο συχνές περιπτώσεις, που η αιτία είναι βακτηριακή λοίμωξη. Όσον αφορά την αλλεργική επιπεφυκίτιδα, αυτή προκαλείται από την έκθεση σε αλλεργιογόνα, όπως η γύρη, τα εκκρίματα εντόμων και ζώων (π.χ. από τα ακάρεα της οικιακής σκόνης, τα κατοικίδια), τα καλλυντικά ή και οι φακοί επαφής. Η αλλεργική επιπεφυκίτιδα υποχωρεί γρήγορα όταν σταματήσει η έκθεση στο αλλεργιογόνο. Μπορεί επίσης να βελτιωθεί με αντιαλλεργικά κολλύρια και αντισταμινικά χάπια, αλλά όχι με τα αντιβιοτικά.

Προσεκτικός έλεγχος με σχισμοειδή λυχνία

Επειδή, λοιπόν, οι αιτίες της επιπεφυκίτιδας είναι πολλές, απαιτείται προσεκτικός έλεγχος των ματιών με σχισμοειδή λυχνία για να εξακριβωθεί που οφείλεται. Η σχισμοειδής λυχνία είναι το βασικό εργαλείο του οφθαλμιάτρου - ένα ισχυρό μικροσκόπιο με το οποίο ελέγχει τα μάτια. Όλοι οι ασθενείς ελέγχονται σε αυτήν (είναι η συσκευή που φέρει τη θέση για να ακουμπά το πιγούνι και την οριζόντια πλαστική λωρίδα στην οποία στηρίζεται το μέτωπο).

«Προγενέστερη μελέτη, όμως, που δημοσιεύτηκε το 2017 στο περιοδικό Ophthalmology είχε δείξει ότι οι περισσότεροι ασθενείς δεν απευθύνονται σε οφθαλμιάτρους για την επιπεφυκίτιδά τους, αλλά σε γιατρούς πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας. Μάλιστα σε πολλές περιπτώσεις (σε μία στις πέντε) η αντιβιοτική αγωγή που τους χορηγείται συνδυάζεται με κορτικοστεροειδή (κορτιζόνη) τα οποία αντενδείκνυται στην ιογενή επιπεφυκίτιδα», τονίζει ο καθηγητής.

Μολονότι εξάλλου ένας κύκλος τοπικής αντιβιοτικής αγωγής δεν μοιάζει σοβαρός, η αχρείαστη θεραπεία μπορεί να οδηγήσει στην ανάπτυξη ανθεκτικών μικροβίων. «Η μικροβιακή αντοχή μπορεί να δυσκολέψει την αντιμετώπιση της βακτηριακής επιπεφυκίτιδας, εάν και όταν αυτή αναπτυχθεί», προειδοποιεί ο ίδιος.

Αυτός δεν είναι ο μοναδικός πιθανός κίνδυνος. Τα αντιβιοτικά κολλύρια περιέχουν συντηρητικά τα οποία μπορεί να προκαλέσουν κερατοπάθεια, δηλαδή προβλήματα στον κερατοειδή χιτώνα των ματιών. Η κερατοπάθεια είναι πιο συχνή στους ενήλικες, αλλά μπορεί να παρατηρηθεί και σε παιδιά.

Καλή απολύμανση των χεριών

Πότε είναι λοιπόν απολύτως απαραίτητη η τοπική αντιβιοτική θεραπεία για την οξεία επιπεφυκίτιδα; Όταν δεν βελτιώνεται μετά από 2-3 εβδομάδες, απαντά ο κ. Κανελλόπουλος. Το ίδιο και όταν ο ασθενής είναι μωρό, ειδικά αν έχει ηλικία κάτω του μηνός. Είναι επίσης πιθανό να χρειαστεί τοπική αντιβιοτική θεραπεία σε ασθενείς με εξασθενημένο ανοσοποιητικό ή/και πολύ σοβαρά συμπτώματα.
«Για να την αντιμετωπίσετε χωρίς τοπικά αντιβιοτικά κολλύρια ή αλοιφές, να χρησιμοποιείτε τεχνητά δάκρυα, να καθαρίζετε τα βλέφαρά σας με βρεγμένο, καθαρό πανί και να εφαρμόζετε αρκετές φορές την ημέρα ψυχρές ή θερμές κομπρέσες. Όλες αυτές οι θεραπείες πρέπει να εφαρμόζονται αφού πρώτα σαπουνίσετε καλά και απολυμάνετε τα χέρια σας.

Εάν φοράτε φακούς επαφής ή/και χρησιμοποιείτε καλλυντικά στην περιοχή των ματιών, πρέπει να διακόψετε τη χρήση τους έως ότου αναρρώσετε. Να αντικαταστήσετε επίσης τα καλλυντικά που είχατε πριν εκδηλώσετε την επιπεφυκίτιδα και να απολυμάνετε τους φακούς επαφής. Εάν τέλος έχετε ιογενή επιπεφυκίτιδα λόγω μόλυνσης με τον ιό του απλού έρπη, μπορεί να χρειασθείτε αντιϊική θεραπεία», καταλήγει ο κ. Κανελλόπουλος.

  • ΑΝΤΙΒΙΟΤΙΚΑ
  • ΕΠΙΠΕΦΥΚΙΤΙΔΑ
  • ΘΕΡΑΠΕΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Πολλαπλή Σκλήρυνση: Ποια είναι τα νεότερα δεδομένα;
Πολλαπλή Σκλήρυνση: Ποια είναι τα νεότερα δεδομένα; 20 Σεπτεμβρίου 2024
Πότε πρέπει να γίνεται εξέταση από εξειδικευμένο παιδοκαρδιολόγο; 16 Σεπτεμβρίου 2024
Πότε πρέπει να γίνεται εξέταση από εξειδικευμένο παιδοκαρδιολόγο;

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Burnout: Οδηγός αποκατάστασης
Ψυχική Υγεία
23/01/2026 - 09:00

Burnout: Οδηγός αποκατάστασης

Η έγκαιρη θεραπεία καθυστερεί την εμφάνιση της ρευματοειδούς αρθρίτιδας σε άτομα υψηλού κινδύνου
Υγεία
21/01/2026 - 09:00

Η έγκαιρη θεραπεία καθυστερεί την εμφάνιση της ρευματοειδούς αρθρίτιδας σε άτομα υψηλού κινδύνου

ΕΟΦ: Απάντηση σε λοιμωξιολόγους για την απόσυρση νοσοκομειακού αντιβιοτικού από την ελληνική αγορά
Pharma Policy
20/01/2026 - 16:34

ΕΟΦ: Απάντηση σε λοιμωξιολόγους για την απόσυρση νοσοκομειακού αντιβιοτικού από την ελληνική αγορά

ECDC: Φειδώ στη χρήση αντιβιοτικού για τα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα - Οι νέες οδηγίες
Pharma Policy
19/01/2026 - 16:13

ECDC: Φειδώ στη χρήση αντιβιοτικού για τα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα - Οι νέες οδηγίες

Σεμινάριο για την ορθολογική χρήση των αντιβιοτικών στα νοσοκομεία από τον ΙΣΑ
Υγεία
12/01/2026 - 11:00

Σεμινάριο για την ορθολογική χρήση των αντιβιοτικών στα νοσοκομεία από τον ΙΣΑ

Kύστη κόκκυγoς: Αίτια, συμπτώματα και θεραπεία - Γιατί είναι γνωστή και ως «νόσος του Jeep»
Health Talk
02/01/2026 - 15:51

Kύστη κόκκυγoς: Αίτια, συμπτώματα και θεραπεία - Γιατί είναι γνωστή και ως «νόσος του Jeep»

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Θετικά νέα για το πειραματικό φάρμακο κατά της παχυσαρκίας της Roche
Pharma News
27/01/2026 - 15:00
Παχυσαρκία και καρκίνος του ενδομητρίου: Ο ρόλος των αγωνιστών GLP-1
Υγεία
27/01/2026 - 14:00
Θεμιστοκλέους: Σε έξαρση η γρίπη – Βελτιώσεις σε ΤΕΠ και ραντεβού
Πολιτική Υγείας
27/01/2026 - 13:54
Η ιλαρά ξαναέγινε ενδημική σε έξι ευρωπαϊκές χώρες - Ο ρόλος του δισταγμού έναντι του εμβολιασμού
Πολιτική Υγείας
27/01/2026 - 13:00
Πέτρες στα νεφρά: Οι ερευνητές ανακάλυψαν έναν έως τώρα άγνωστο βακτηριακό παράγοντα στον σχηματισμό τους
Υγεία
27/01/2026 - 12:00
Γεωργιάδης: Κίνητρα για ταχύτερη έλευση καινοτόμων φαρμάκων
Πολιτική Υγείας
27/01/2026 - 11:09
Ξεκίνησες τρέξιμο μετά από χρόνια; Προσοχή στην πελματιαία απονευρωσίτιδα
Υγεία
27/01/2026 - 11:00
Δώρα ζωής από 48χρονη δότρια στο Γενικό Νοσοκομείο "Γεώργιος Παπανικολάου"
Επικαιρότητα
27/01/2026 - 10:28
Βιολάντα: Βρέθηκε απανθρακωμένη και η πέμπτη αγνοούμενη
Επικαιρότητα
27/01/2026 - 10:00
Η Γαλλία στα χνάρια της Αυστραλίας: Ξεκίνησε τη διαδικασία μπλοκαρίσματος των social media για τους ανηλίκους
Επικαιρότητα
27/01/2026 - 10:00
Αφαίρεση θυρεοειδούς με μικρή τομή: Ταχεία ανάρρωση και καλύτερο αισθητικά αποτέλεσμα
Health Talk
27/01/2026 - 09:00
Διαμαρτυρία ψυχολόγων για την παραβίαση του επαγγελματικού απορρήτου και τα θεσμικά κενά
Ψυχική Υγεία
27/01/2026 - 07:19
ΙΣΑ: Να αρθούν γραφειοκρατικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι ιατροί κατά την άσκηση ιδιωτικού έργου
Πολιτική Υγείας
27/01/2026 - 03:31
Οκτώ χρόνια προσφοράς για το Food Drive ΠΕΦ - Συνολικά 5,5 τόνοι αγαθών για παιδιά και οικογένειες που έχουν ανάγκη
Pharma Policy
27/01/2026 - 00:13
Τι πρέπει να κάνουν οι (πολλές) γυναίκες που έχουν έλλειψη βιταμίνης D
Υγεία
26/01/2026 - 22:11
Συχνές κακώσεις γόνατος στους αθλητές και εξατομικευμένη χειρουργική αντιμετώπιση
Health Talk
26/01/2026 - 21:43
Φρίκη στο Ιράν: Συλλαμβάνονται διαδηλωτές που νοσηλεύονται σε νοσοκομεία
Επικαιρότητα
26/01/2026 - 21:02
Το αντίσωμα-«ετικέτα ασφαλείας» που «γεννάει» ελπίδα στον αγώνα κατά της ελονοσίας
Υγεία
26/01/2026 - 20:26
ΙΣΑ: Στα 13 ευρώ η ιατρική αμοιβή με τροπολογία που φέρνει το Υπουργείο Υγείας
Πολιτική Υγείας
26/01/2026 - 19:37
Απλό κρυολόγημα, γρίπη ή Covid-19; Τα συμπτώματα και γιατί είναι σημαντικό να τα αναγνωρίζουμε
Υγεία
26/01/2026 - 19:19
Αυγά: Η διατροφική αξία ασπραδιού και κρόκου και πως θα την εκμεταλλευθούμε σωστά
Διατροφή
26/01/2026 - 18:44
Στο Παίδων με σπασμένο χέρι 11χρονος που δέχθηκε επίθεση από ανήλικους μέσα στο σχολείο
Επικαιρότητα
26/01/2026 - 18:17
Σε εξέλιξη οι έρευνες στον τόπο της φονικής πυρκαγιάς στα Τρίκαλα - Τι προβληματίζει την Πυροσβεστική
Επικαιρότητα
26/01/2026 - 17:53
Πνευμονιόκοκκος: Το εμβόλιο που σώζει ζωές από έναν «αόρατο» εχθρό
Health Talk
26/01/2026 - 17:14
Νέα μελέτη: Η συχνή χρήση τεχνητής νοημοσύνης μπορεί να συνδέεται με υψηλότερα ποσοστά κατάθλιψης
Ψυχική Υγεία
26/01/2026 - 16:47
ΣΦΕΕ: Ισότητα, πρόσβαση και ποιότητα στο επίκεντρο της εθνικής πολιτικής για τον καρκίνο
Pharma Policy
26/01/2026 - 16:16
Άγχος και κατάθλιψη: Οι τροφές που καλό είναι να αποφεύγετε
Διατροφή
26/01/2026 - 16:00
Υπογράφηκαν οι υπουργικές αποφάσεις για τους Κόμβους Ψηφιακής Ενδυνάμωσης ηλικιωμένων και ΑμεΑ
Επικαιρότητα
26/01/2026 - 15:39
ΙΑΣΩ Γενική Κλινική: Οι πρώτες επεμβάσεις κατάλυσης κολπικής μαρμαρυγής με το πρωτοποριακό σύστημα PFA Volt
Υπηρεσίες Υγείας
26/01/2026 - 15:22
Το στόμα μας μπορεί να κρύβει το κλειδί για την πρόληψη της παχυσαρκίας
Υγεία
26/01/2026 - 15:00

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΠΟΥ: «Η αποχώρηση των ΗΠΑ καθιστά τον κόσμο λιγότερο ασφαλή»
Πολιτική Υγείας
25/01/2026 - 09:05
Ταμείο Καινοτομίας Φαρμάκου: Στο Υπουργικό Συμβούλιο σήμερα το νομοσχέδιο - Ψήφισή του πιθανότατα τον Φεβρουάριο
Πολιτική Υγείας
26/01/2026 - 09:38
Το βαθύ αποτύπωμα της οικονομικής κρίσης και της πανδημίας στο ΕΣΥ με αριθμούς
Πολιτική Υγείας
26/01/2026 - 12:00
Εμβολιαστική κάλυψη έναντι του HPV: Τι δείχνουν τα πρώτα εθνικά δεδομένα
Πολιτική Υγείας
26/01/2026 - 14:00
Boehringer Ingelheim: Στρατηγική συνεργασία με τη Rectify Pharmaceuticals για τη Χρόνια Νεφρική Νόσο
Pharma News
26/01/2026 - 14:19
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo