ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η πάθηση που αυξάνει τις πιθανότητες λοίμωξης από SARS-CoV-2

Health Talk
Η πάθηση που αυξάνει τις πιθανότητες λοίμωξης από SARS-CoV-2
Ως ομάδα υψηλού κινδύνου για μόλυνση από τον SARS-CoV-2 θα πρέπει να θεωρούνται οι ασθενείς με πρωτοπαθή αλδοστερονισμό.
Παρασκευή, 22/09/2023 - 11:11
News4Health Team News4Health Team

Όπως έδειξαν τα αποτελέσματα μιας μελέτης που δημοσιεύθηκε στο Journal of the Endocrine Society, η υπερβολική παραγωγή αλδοστερόνης, μιας ορμόνης που εκκρίνεται από τα επινεφρίδια για τον έλεγχο της ισορροπίας υγρών και ηλεκτρολυτών του σώματος, αποτελεί παράγοντα καθορισμού της πορείας της λοίμωξης. Ρόλο φαίνεται να παίζει η εμπλοκή του συστήματος των ορμονών ρενίνης-αγγειοτενσίνης-αλδοστερόνης και στις δύο παθήσεις.

«Ο πρωτοπαθής υπεραλδοστερονισμός (γνωστός ως σύνδρομο Conn) προκύπτει από την υπερπαραγωγή αλδοστερόνης, συνήθως λόγω ανάπτυξης αδενώματος στα επινεφρίδια που προκαλεί την έκκριση της συγκεκριμένης ορμόνης σε μεγαλύτερη ποσότητα από τη φυσιολογική. Η πάθηση οδηγεί σε αρτηριακή υπέρταση και υποκαλιαιμία η οποία συνήθως διαγιγνώσκεται καθυστερημένα. Έχει, όμως, σοβαρές καρδιομεταβολικές επιπτώσεις, όπως εγκεφαλικά επεισόδια και σακχαρώδη διαβήτη.

Η γνώση της ύπαρξης πρωτοπαθούς υπεραλδοστερονισμού θα μπορούσε όχι μόνο να οδηγήσει στη θεραπεία της αρτηριακής υπέρτασης και των συμπτωμάτων της υποκαλιαιμίας που τη συνοδεύουν, αλλά και την αποφυγή των συνεπειών της λοίμωξης από τον νέο κορωνοϊό, όπως αναφέρει η μελέτη αυτή», επισημαίνει ο Καθηγητής Χειρουργικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και Διευθυντής της Χειρουργικής Κλινικής στον Όμιλο ΥΓΕΙΑ, κ. Δημήτρης Λινός.

Όπως και ο πρωτοπαθής αλδοστερονισμός, η COVID-19 επίσης προκαλεί νοσηρότητα και θνησιμότητα, λόγω καρδιοαγγειακών επιπλοκών. Τα τελευταία χρόνια έχει επηρεάσει την ανθρωπότητα και παρά την ανάπτυξη εμβολίων και φαρμάκων για την καταπολέμηση του ιού που την προκαλεί συνεχίζει να έχει σημαντικές βλαπτικές συνέπειες. Άτομα με χρόνια προβλήματα υγείας, όπως πνευμονοπάθειες, παχυσαρκία, διαβήτη και καρκίνο, αντιμετωπίζουν υψηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας λόγω της λοίμωξης από τον SARS-CoV-2. Η υπέρταση αποτελεί άλλη μια νόσο που επιδρά αρνητικά στη διαδικασία ανάρρωσης από τον ιό.

Επιστήμονες διεξήγαγαν τη μελέτη Primary Aldosteronism and COVID-19-related Management, Disease Severity and Outcomes/COVID-19 για να ανακαλύψουν πώς αλληλεπιδρούν οι δύο παθήσεις, αξιολογώντας τoν πρωτοπαθή αλδοστερονισμό ως παράγοντα κινδύνου για λοίμωξη από τον εν λόγω κορωνοϊό και συγκρίνοντας τη διαχείριση, τη σοβαρότητα της νόσου και τα αποτελέσματα κατά τη διάρκεια της νόσησης από COVID-19 με έναν πληθυσμό υπερτασικών ασθενών παρόμοιου προφίλ, που η αρτηριακή πίεση δεν οφειλόταν σε κάποια πάθηση, αλλά σε κληρονομικότητα, παχυσαρκία ή ανθυγιεινή διατροφή (ιδιοπαθής).

Από τους ασθενείς με πρωτοπαθή αλδοστερονισμό, οι 81 είχαν αρνητική εξέταση PCR για COVID-19, ενώ οι 43 θετική. Τα περισσότερα άτομα που είχαν μολυνθεί από κορωνοϊό ήταν γυναίκες. Οι ερευνητές βρήκαν, επίσης, ότι η αλδοστερόνη ούρων 24ώρου κατά την αρχική διάγνωση της COVID-19 έτεινε να είναι υψηλότερη σε ασθενείς με αλδοστερονισμό και κορωνοϊό, σε σύγκριση με εκείνους που δεν είχαν μολυνθεί από τον SARS-CoV-2. Επομένως, τα επίπεδα της ορμόνης αποτελούν ανεξάρτητο προγνωστικό παράγοντα της λοίμωξης.

Μεταξύ των ασθενών με SARS-CoV-2, εκείνοι με πρωτοπαθή αλδοστερονισμό είχαν σημαντικά υψηλότερη επίπτωση καρδιαγγειακών επιπλοκών, συγκριτικά με όσους είχαν υπέρταση από άλλη αιτία.

Αυτά τα δεδομένα δείχνουν ότι οι συγκεκριμένοι ασθενείς διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν καρδιαγγειακά προβλήματα, απ’ ότι όσοι δεν έχουν τη συγκεκριμένη πάθηση των επινεφριδίων και ακόμα περισσότερο από τους υγιείς.
Ανεξάρτητα από την πιθανότητα προσβολής από τον SARS-CoV-2 και την εξέλιξη της νόσησης, ο πρωτοπαθής αλδοστερονισμός οδηγεί σε υψηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακής βλάβης και χειρότερη πρόγνωση από τους ασθενείς με ιδιοπαθή υπέρταση. Για την αντιμετώπισή του συστήνεται επινεφριδεκτομή.

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Journal of the Renin-Angiotensin-Aldosterone System συνέκρινε την επίδραση της χειρουργικής επέμβασης με τη φαρμακευτική αγωγή στον κίνδυνο καρδιαγγειακών νοσημάτων και συνολικής θνησιμότητας σε ασθενείς, είτε με πρωτοπαθή αλδοστερονισμό, είτε με ιδιοπαθή υπέρταση, παρόμοιων δημογραφικών χαρακτηριστικών.

Διαπιστώθηκε ότι τα άτομα με πρωτοπαθή αλδοστερονισμό είχαν περισσότερες πιθανότητες εμφάνισης καρδιαγγειακής νόσου, αλλά μόνο όσοι αντιμετώπιζαν την πάθηση φαρμακευτικά και όχι εκείνοι που είχαν υποβληθεί σε επινεφριδεκτομή - μια επέμβαση για την αφαίρεση του επινεφριδίου που δημιουργεί το πρόβλημα. Το ίδιο βρέθηκε να ισχύει και για τον κίνδυνο θνησιμότητας εξαιτίας της.

«Επομένως, η έγκαιρη διάγνωση και ακριβής υποκατηγοριοποίηση των ασθενών με πρωτοπαθή αλδοστερονισμό που θα μπορούσαν να θεραπευτούν με την αφαίρεση του επινεφριδίου που δημιουργεί συμπτώματα αποτελεί την ενδεδειγμένη λύση για τη μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρδιαγγειακών και άλλων προβλημάτων υγείας ή επιπλοκών, αλλά και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής τους. Η χειρουργική θεραπεία του πρωτοπαθούς υπεραλδοστερινισμού γίνεται ενδοσκοπικά με οπίσθια προσπέλαση, η οποία έχει αποδειχθεί καλύτερη από τη λαπαροσκοπική επινεφριδεκτομή. Οι ασθενείς μπορούν να πάνε σπίτι τους την ίδια ημέρα του χειρουργείου!», καταλήγει ο πρώην Πρόεδρος της Διεθνούς Εταιρείας Χειρουργών Ενδοκρινών Αδένων καθηγητής κ. Δημήτρης Λινός.

  • ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ
  • ΛΟΙΜΩΞΗ
  • SARSCoV2

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Αλτσχάιμερ: Η πιο συχνή αιτία άνοιας με νοητικές και ψυχικές διαταραχές
Αλτσχάιμερ: Η πιο συχνή αιτία άνοιας με νοητικές και ψυχικές διαταραχές 21 Σεπτεμβρίου 2023
Μάτια: Οι επαναστατικές εξελίξεις στις επεμβατικές θεραπείες με λέιζερ και το «Πρωτόκολλο της Αθήνας» 25 Σεπτεμβρίου 2023
Μάτια: Οι επαναστατικές εξελίξεις στις επεμβατικές θεραπείες με λέιζερ και το «Πρωτόκολλο της Αθήνας»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πιέσεις στα νοσοκομεία από τη γρίπη και οκτώ θάνατοι την τελευταία εβδομάδα
Υγεία
15/01/2026 - 19:04

Πιέσεις στα νοσοκομεία από τη γρίπη και οκτώ θάνατοι την τελευταία εβδομάδα

Γρίπη: Αύξηση εισαγωγών κατά 45% και επανέναρξη σχολείων - Τι πρέπει να ξέρουν οι γονείς
Υγεία
09/01/2026 - 13:00

Γρίπη: Αύξηση εισαγωγών κατά 45% και επανέναρξη σχολείων - Τι πρέπει να ξέρουν οι γονείς

ΕΟΔΥ: Στους 12 οι θάνατοι από κορονοϊό την τελευταία εβδομάδα - Δύο νέα σοβαρά κρούσματα γρίπης
Υγεία
27/11/2025 - 17:58

ΕΟΔΥ: Στους 12 οι θάνατοι από κορονοϊό την τελευταία εβδομάδα - Δύο νέα σοβαρά κρούσματα γρίπης

Πώς το σπάσιμο ενός σπυριού στην περιοχή της μύτης μπορεί να σάς στείλει στο νοσοκομείο
Υγεία
26/11/2025 - 10:00

Πώς το σπάσιμο ενός σπυριού στην περιοχή της μύτης μπορεί να σάς στείλει στο νοσοκομείο

Οξεία ιογενής γαστρεντερίτιδα: Πόσο διαρκεί και πότε χρειάζεται ιατρική φροντίδα;
Health Talk
22/11/2025 - 11:29

Οξεία ιογενής γαστρεντερίτιδα: Πόσο διαρκεί και πότε χρειάζεται ιατρική φροντίδα;

Έκθεση-κόλαφος: «Χαοτική και τοξική η αντιμετώπιση της Covid-19 στη Βρετανία με ευθύνη και του Τζόνσον
Επικαιρότητα
21/11/2025 - 00:18

Έκθεση-κόλαφος: «Χαοτική και τοξική η αντιμετώπιση της Covid-19 στη Βρετανία με ευθύνη και του Τζόνσον

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

«Παράθυρο» Μητσοτάκη για ένταξη των υγειονομικών στα βαρέα και ανθυγιεινά
Πολιτική Υγείας
04/02/2026 - 23:13
Ραγδαία αύξηση στις διαγνώσεις σχιζοφρένειας και ψυχικών διαταραχών στις ηλικίες μεταξύ 14 και 20 ετών
Ψυχική Υγεία
04/02/2026 - 22:44
ΣΕΜΑ: «Δεν θα επιτρέψουμε την υποβάθμιση της Μαίας»
Επικαιρότητα
04/02/2026 - 22:08
«Άλμα Ζωής»: Ημερίδα με μαρτυρίες γυναικών που βίωσαν τον καρκίνο του μαστού
Patient Talk
04/02/2026 - 21:44
Τα μηνύματα Πατούλη και Πλατανησιώτη για την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου
Υγεία
04/02/2026 - 21:16
Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου: Μήνυμα ενημέρωσης, πρόληψης και στήριξης από το «Παπανικολάου»
Υγεία
04/02/2026 - 20:47
ΕΟΠΕ: Πρόληψη, έγκαιρη διάγνωση, ισότιμη πρόσβαση σε καινοτόμες θεραπείες το τρίπτυχο για την αντιμετώπιση του καρκίνου
Health Talk
04/02/2026 - 20:24
Ρύζι: Πόσο συχνά μπορούμε να το έχουμε στην διατροφή μας;
Διατροφή
04/02/2026 - 19:58
Κορκίδης: «Κοινωνική υποχρέωση η στήριξη της αντικαρκινικής έρευνας μέσω της εταιρικής ευθύνης»
Επικαιρότητα
04/02/2026 - 19:36
Συστάσεις από την Πολιτική Προστασία ενόψει της επιδείνωσης του καιρού με ισχυρές βροχές και καταιγίδες
Επικαιρότητα
04/02/2026 - 19:13
Johnson & Johnson Innovative Medicine-Όμιλος ΒΙΑΝΕΞ: Νέο deal για την ενίσχυση της πρόσβασης των ασθενών σε καινοτόμες θεραπείες
Pharma News
04/02/2026 - 18:51
Επετειακό Συνέδριο για τα 20 χρόνια της Ομοσπονδίας «ΑΡΓΩ»
Ψυχική Υγεία
04/02/2026 - 18:32
Επίσκεψη Γεωργιάδη στα δύο νοσοκομεία των Ιωαννίνων - Η πορεία των έργων ανακαίνισης
Πολιτική Υγείας
04/02/2026 - 18:14
Ουρολογία: Ρομποτική χειρουργική μιας οπής με το da Vinci SP - Τα πλεονεκτήματα της μεθόδου
Health Talk
04/02/2026 - 17:37
Eπιστημονική εκδήλωση του ΕΒΕΑ: «Η άνοια στην εποχή της Τεχνητής Νοημοσύνης»
Επικαιρότητα
04/02/2026 - 17:12
Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου: Σιωπηλές αλλά συχνές οι ουρολογικές κακοήθειες
Health Talk
04/02/2026 - 16:47
Ευλογιά αιγοπροβάτων: Κρίσιμο το επόμενο τρίμηνο - Προτεραιότητες και νέα εργαλεία αντιμετώπισης της ζωονόσου
Επικαιρότητα
04/02/2026 - 16:29
Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου: Πόσο κακό κάνει η παραπληροφόρηση στη μάχη για τη θεραπεία
Υγεία
04/02/2026 - 16:11
Αγαπηδάκη: «Περισσότεροι από 180.000 πολίτες εντόπισαν σοβαρά προβλήματα υγείας με το "Προλαμβάνω"»
Πολιτική Υγείας
04/02/2026 - 15:47
Συνδυασμός τροφών: Ποιοι σαμποτάρουν και ποιοι ενισχύουν την απορρόφηση των βιταμινών
Διατροφή
04/02/2026 - 15:00
Τροχαίο δυστύχημα στη Ρουμανία: Στη ΜΕΘ του Παπαγεωργίου ο τρίτος τραυματίας που επαναπατρίστηκε σήμερα
Επικαιρότητα
04/02/2026 - 14:14
Ενέσεις λίπους από νεκρούς δότες: Το νέο αμφιλεγόμενο trend αισθητικής χειρουργικής στις ΗΠΑ
Ομορφιά
04/02/2026 - 14:00
Συμπληρώματα κολλαγόνου; Κάνουν τελικά καλό στην επιδερμίδα;
Ομορφιά
04/02/2026 - 13:10
Μέσα Μάνη: Μια μοναδική γενετική «νησίδα» στην Ευρώπη
Υγεία
04/02/2026 - 13:00
Γεωργιάδης: Σε περίοδο αναταράξεων η φαρμακευτική αγορά – Κρίσιμος ο ρόλος του ΕΟΦ
Πολιτική Υγείας
04/02/2026 - 11:51
Υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα: Γιατί οι επιστήμονες τα συγκρίνουν πλέον με τα τσιγάρα
Διατροφή
04/02/2026 - 11:00
Τραγωδία στη Χίο: Δέκα παιδιά μεταξύ των τραυματιών
Επικαιρότητα
04/02/2026 - 10:39
Το κελάηδισμα των πουλιών μπορεί να φτιάξει τα κέφια μας
Ψυχική Υγεία
04/02/2026 - 10:00
Παγκόσμια Ημέρα Καρκίνου: 14 συστάσεις για την πρόληψη
Υγεία
04/02/2026 - 09:00
Στις 30 και 31 Μαρτίου το 6ο διεθνές συνέδριο για τα σπάνια νοσήματα με κορυφαίους ομιλητές
Patient Talk
04/02/2026 - 07:51

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ενήλικη παχυσαρκία και νεφρική δυσλειτουργία στην "ομπρέλα" του Προλαμβάνω
Πολιτική Υγείας
02/02/2026 - 08:00
Chia: Το αντίδοτο στη ζημιά που προκαλούν τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα στο μεταβολισμό
Διατροφή
02/02/2026 - 09:00
Συγκλονιστικά στοιχεία για την παχυσαρκία στη χώρα: Νέες υπηρεσίες και εξετάσεις για νεφρική δυσλειτουργία στο «Προλαμβάνω»
Πολιτική Υγείας
02/02/2026 - 12:56
Σπάνια νοσήματα: Η Ευρώπη εγκρίνει καινοτόμο θεραπεία για την πρόληψη του κληρονομικού αγγειοοιδήματο
Pharma News
02/02/2026 - 12:12
Διήμερο προληπτικών εξετάσεων στα Πολυδύναμα Ιατρεία του Δήμου Αθηναίων
Υπηρεσίες Υγείας
02/02/2026 - 14:46
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo