ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

CardioAthena 2021: Συνέδριο Καρδιαγγειακής Ιατρικής 2 και 3 Ιουλίου με επίκεντρο τα εμβόλια κατά της Covid -19

Υπηρεσίες Υγείας
CardioAthena 2021: Συνέδριο Καρδιαγγειακής Ιατρικής 2 και 3 Ιουλίου με επίκεντρο τα εμβόλια κατά της Covid -19
Οι νεότερες πρακτικές και η βοήθεια της τεχνολογίας στη διαχείριση ασθενών με καρδιαγγειακά προβλήματα στο επίκεντρου του Συνεδρίου που θα πραγματοποιηθεί στις 2 και 3 Ιουλίου. Στο συνέδριο επίσης θα συζηθεί η σχέση των εμβολίων COVID-19 με τις καρδιαγγειακές επιπλοκές.
Πέμπτη, 01/07/2021 - 12:10
— Photo: pixabay
News4Health Team News4Health Team

Όπως επεσήμανε ο Καθηγητής Καρδιολογίας και Δ/ντής της Α’ Πανεπιστημιακής Καρδιολογικής Κλινικής κ. Κωνσταντίνος Τσιούφης, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου «κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19 μειώθηκαν σημαντικά οι προσελεύσεις για επείγουσα ή υπερεπείγουσα υπέρταση στα τμήματα επειγόντων περιστατικών. Νέες μέθοδοι τηλε-παρακολούθησης μέσω εφαρμογών κινητών τηλεφώνων στο σπίτι (όπως το ESH-APP που χρησιμοποιούνται από τη Μονάδα Υπέρτασης του «Ιπποκρατείου» ΓΝΑ σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Εταιρεία Υπέρτασης), είναι σημαντικές για την αποτελεσματικότερη παρακολούθηση των υπερτασικών ασθενών.

Στα ίδια πλαίσια, η τηλε-παρακολούθηση των εμφυτευμένων συσκευών (βηματοδότες, απινιδιστές, καταγραφικά του ρυθμού) στους καρδιολογικούς ασθενείς, αποτελεί τον προτεινόμενο τρόπο παρακολούθησης των ασθενών αυτών στην εποχή της πανδημίας. Ο κ. Πολυχρόνης Δηλαβέρης (Δ/ντής ΕΣΥ, Α’ Πανεπιστημιακή Καρδιολογική Κλινική) εξηγεί πως λόγω της γεωγραφικής διαμόρφωσης της Ελλάδας (απομακρυσμένες ορεινές περιοχές, νησιωτική χώρα), η μέθοδος αυτή θα μπορούσε να βελτιώσει τη διαχείριση των ασθενών με μεγαλύτερη ασφάλεια για τους ίδιους, αλλά και με μικρότερο κόστος για το σύστημα υγείας. Υπό αυτές τις συνθήκες, ιδιαίτερη αξία έχει η πρόταση για τη δημιουργία στην Ελλάδα του πρώτου κέντρου τηλε-παρακολούθησης ασθενών στο Ιπποκράτειο Γ.Ν.Α (με την ευγενική υποστήριξη της BIOTRONIC).

Καινοτόμες θεραπείες για την αρρύθμιστη υπέρταση

Ο Καθηγητής κ. Τσιούφης αναφέρθηκε στις πρόσφατες διεθνείς μελέτες, στις οποίες είχε πρωταγωνιστικό ρόλο η Κλινική σε αρρύθμιστους υπερτασικούς ασθενείς οι οποίοι υπεβλήθησαν σε διαδερμική κατάλυση της συμπαθητικής νεύρωσης του νεφρού με ειδικό καθετήρα με χρήση ραδιοσυχνοτήτων εντός των νεφρικών αρτηριών. Η πλειοψηφία των υπερτασικών ασθενών (περίπου το 80%) είναι δυνατό να μειώσουν τη δοσολογία ή και τον αριθμό των αντιυπερτασικών σκευασμάτων». Έτσι η απονεύρωση του νεφρού μπορεί να αποτελεί τον τρίτο πυλώνα μαζί με τα υγιειονοδιατητικά μέσα και τα φάρμακα για την ρύθμιση της πίεσης

Η σχέση της περιβαλλοντικής ρύπανσης με την καρδιαγγειακή υγεία. Οι επιπτώσεις της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στη βιοποικιλότητα του πλανήτη επισημαίνονται καθημερινά από περιβαλλοντικές/οικολογικές οργανώσεις, πλέον όμως επιστημονικά δεδομένα δείχνουν τις ανησυχητικές προεκτάσεις που έχει η μόλυνση του περιβάλλοντος και για την ανθρώπινη υγεία. Ιδιαίτερα στον τομέα καρδιαγγειακής υγείας, νεότερα δεδομένα από την μελέτη ΚΟΡΙΝΘΙΑ και τον Καθηγητή Καρδιολογίας και Αντιπρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Δήμητριο Τούσουλη καταδεικνύουν τη σημαντική επίδραση που έχει η περιβαλλοντική μόλυνση (υπεδάφους και υδάτινων πόρων) όπως επίσης και η ποιότητα του πόσιμου νερού στη λειτουργία των ανθρώπινων αγγείων και το κίνδυνο αθηρωμάτωσης.

Ο ρόλος νεότερων απεικονιστικών τεχνικών στην έγκαιρη διάγνωση ειδικών μυοκαρδιοπαθειών όπως είναι η καρδιακή αμυλοείδωση. Ο Καθηγητής Καρδιολογίας κ. Χαράλαμπος Βλαχόπουλος ανέλυσε το πως «οι εξελίξεις στον τομέα της καρδιαγγειακής απεικόνισης τα τελευταία χρόνια αναζωπύρωσαν το επιστημονικό ενδιαφέρον για καρδιακές παθήσεις που πρώτα τις θεωρούσαμε σπάνιες. Μια εξ αυτών είναι η καρδιακή αμυλοείδωση από τρανσθυρετίνη, στην οποία μια φυσιολογική πρωτεΐνη του αίματος, η τρανσθυρετίνη, μπορεί να γίνει ασταθής και να συσσωρευτεί στην καρδιά.

Σε μεγαλύτερες ηλικίες και σε συγκεκριμένες ασθενών ενδέχεται ως και 1 στους 10 ασθενείς να πάσχει από καρδιακή αμυλοείδωση. Στη Μονάδα Κληρονομικών Καρδιαγγειακών Παθήσεων (ΕΚΚΑΝ) της Α’ Πανεπιστημιακής Καρδιολογικής Κλινικής αναπτύσσονται νέες μέθοδοι για την πρωιμότερη ανίχνευση της νόσου με την βοήθεια της απεικόνισης και μεθόδων Τεχνητής Νοημοσύνης με στόχο την έγκαιρη έναρξη θεραπείας που σταθεροποιεί την παθολογική πρωτεΐνη».

Ο ρόλος της επέκτασης της διακαθετηριακής εμφύτευσης αορτικής βαλβίδας (TAVI) σε ευρύτερες ομάδες ασθενών. Αν και η TAVI αποτελεί τη λύση εκλογής σε ασθενείς υψηλού κινδύνου, που αδυνατούν να υποβληθούν σε επέμβαση ανοικτής καρδιάς για την χειρουργική αντικατάσταση της αορτικής βαλβίδας, η διακαθετηριακή εμφύτευση αορτικής βαλβίδας φαίνεται πως αποτελεί μια ασφαλή λύση και για ομάδες ασθενών μεσαίου κινδύνου (δηλαδή για νεότερους ασθενείς χωρίς άλλα σημαντικά προβλήματα υγείας). Νεότερα δεδομένα στο τομέα αυτό θα παρουσιασθούν στο Συνέδριο από τον Καθηγητή Καρδιολογίας κ. Τούτουζα και ειδικούς επεμβατικούς Καρδιολόγους της Α’ Πανεπιστημιακής Καρδιολογικής Κλινικής, όπου και λειτουργεί ένα από τα μεγαλύτερα και πιο έμπειρα κέντρα TAVI στην Ελλάδα.

Ο ρόλος των σύγχρονων υπερηχωκαρδιογραφικών τεχνικών στην εκτίμηση των καρδιακών παθήσεων και τη καθοδήγηση της θεραπείας. Η υπερηχωκαρδιογραφία ανέκαθεν αποτελούσε το βασικό διαγνωστικό εργαλείο για την εκτίμηση των καρδιαγγειακών παθήσεων. Η Καθηγήτρια Καρδιολογίας κα Αγγέλη επεσήμανε πως οι νεότερες τεχνολογικές εξελίξεις στο χώρο και η ενσωμάτωση μεθόδων Τεχνητής Νοημοσύνης στο λογισμικό των υπερηχωκαρδιογραφικών μηχανημάτων, επιτρέπουν πλέον την εκτίμηση της καρδιακής λειτουργίας και των καρδιακών δομών, με έναν άνευ προηγουμένου βαθμό λεπτομέρειας, προσφέροντας νέες δυνατότητες στην μη επεμβατική εκτίμηση της στεφανιαίας νόσου με τη δυναμική υπερηχωκαρδιογραφία, αλλά και την περιεπεμβατική καθοδήγηση της θεραπείας των δομικών καρδιοπαθειών με τη βοήθεια της τρισδιάστατης υπερηχωκαρδιογραφίας.

Η σχέση των εμβολίων COVID-19 με καρδιαγγειακές επιπλοκές. Αν και ο μαζικός εμβολιασμός κατά του κορωνοϊού SARS-CoV2 αποτελεί τη μοναδική λύση για τον έλεγχο της πανδημίας, πολύ σπάνια παρατηρούνται ανεπιθύμητες αντιδράσεις, όπως οξεία περικαρδίτιδα ή μυοκαρδίτιδα, με συχνότητα 2-3 περιπτώσεις/1.000.000 δόσεων εμβολίου, κυρίως σε νεαρούς άνδρες (18-30 ετών) εντός 4-6 εβδομάδων από τον εμβολιασμό, πιο συχνά μετά τη δεύτερη δόση του εμβολίου. Στο συνέδριο θα παρουσιασθούν δεδομένα από τον κ. Γεώργιο Λάζαρο (Δ/ντής ΕΣΥ, Α’ Πανεπιστημιακή Καρδιολογική Κλινική) και τον Καθηγητή Καρδιολογίας & Δ/ντή της Α’ Πανεπιστημιακής Καρδιολογικής Κλινικής κ. Κωνσταντίνο Τσιούφη από την καταγραφή της Μονάδας Νόσων Περικαρδίου της Α’ Πανεπιστημιακής Καρδιολογικής στον Ελλαδικό χώρο με περιστατικά οξείας περικαρδίτιδας/μυοκαρδίτιδας που πιθανά συνδέονται με τον εμβολιασμό κατά της COVID-19, των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών τους, της ανταπόκρισης στη θεραπεία, καθώς και της έκβασης αυτής της νέας οντότητας.

Νεότερα φάρμακα για την αντιμετώπιση της καρδιακής ανεπάρκειας. Όπως θα αναλύσει στο Συνέδριο η κ. Χριστίνα Χρυσοχόου (Δ/ντρια ΕΣΥ, Α’ Πανεπιστημιακή Καρδιολογική Κλινική), νεότερα φάρμακα που αρχικά αναπτύχθηκαν για τη θεραπεία του σακχαρώδη διαβήτη, φαίνεται πως είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικά στη θεραπεία της καρδιακής ανεπάρκειας. Τα επιστημονικά αυτά δεδομένα ωθούν την ιατρική κοινότητα σε μια συνολική αναθεώρηση της μέχρι τώρα νοοτροπίας και των καθιερωμένων θεραπευτικών πρακτικών, υιοθετώντας φάρμακα με αρχική ένδειξη έναντι έτερης νοσολογικής οντότητας (σακχαρώδης διαβήτης) για τη θεραπεία καρδιαγγειακών παθήσεων. Τα νεότερα αυτά αντιδιαβητικά φάρμακα έχουν ευνοϊκό προφίλ όχι μόνο στη ρύθμιση του σακχάρου του αίματος, αλλά επιπλέον βοηθούν τη ρύθμιση του ισοζυγίου άλατος/νερού του ανθρώπινου σώματος και τη λειτουργία του καρδιακού μυός, προσφέροντας ένα ακόμα θεραπευτικό μέσο για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών με καρδιακή ανεπάρκεια.

Τελευταία τροποποίηση στις 01/07/2021 - 12:14
  • ΚΑΡΔΙΑ
  • ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΚΑΡΔΙΑΓΓΕΙΑΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ
  • CARDIOATHENA

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ελλάδα: Πρόσβαση μετ΄ εμποδίων στη φροντίδα του HIV στη μεταμνημονιακή εποχή
Ελλάδα: Πρόσβαση μετ΄ εμποδίων στη φροντίδα του HIV στη μεταμνημονιακή εποχή 30 Ιουνίου 2021
Η δωρεά του Υπ. Ψηφ. Διακυβέρνησης που άλλαξε τη ζωή των παιδιών με καρκίνο 01 Ιουλίου 2021
Η δωρεά του Υπ. Ψηφ. Διακυβέρνησης που άλλαξε τη ζωή των παιδιών με καρκίνο

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Άσκηση και πρόληψη προστατεύουν τις γυναίκες κατά την εμμηνόπαυση
Υγεία
14/10/2026 - 12:31

Άσκηση και πρόληψη προστατεύουν τις γυναίκες κατά την εμμηνόπαυση

Άσκηση και ατμοσφαιρική ρύπανση: Πώς να κρατήσετε μόνο τα οφέλη μειώνοντας τον κίνδυνο για πνεύμονες και καρδιά
Υγεία
23/09/2026 - 10:00

Άσκηση και ατμοσφαιρική ρύπανση: Πώς να κρατήσετε μόνο τα οφέλη μειώνοντας τον κίνδυνο για πνεύμονες και καρδιά

Πρόληψη και έγκαιρη διάγνωση των παθήσεων της αορτής
Health Talk
21/09/2026 - 13:17

Πρόληψη και έγκαιρη διάγνωση των παθήσεων της αορτής

Το υπερβολικό φως τη νύχτα συνδέεται με αλλαγές στη δομή και λειτουργία της καρδιάς
Υγεία
11/09/2026 - 15:00

Το υπερβολικό φως τη νύχτα συνδέεται με αλλαγές στη δομή και λειτουργία της καρδιάς

Μικροβίωμα εντέρου: Πώς τα βακτήρια μετατρέπουν το σπανάκι και το παντζάρι σε ασπίδες της καρδιάς
Υγεία
20/08/2026 - 13:00

Μικροβίωμα εντέρου: Πώς τα βακτήρια μετατρέπουν το σπανάκι και το παντζάρι σε ασπίδες της καρδιάς

Περιεμμηνόπαυση και καρδιά: Πότε τα συμπτώματα από το στήθος χρειάζονται επείγουσα αντιμετώπιση
Υγεία
23/07/2026 - 19:07

Περιεμμηνόπαυση και καρδιά: Πότε τα συμπτώματα από το στήθος χρειάζονται επείγουσα αντιμετώπιση

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Αλκοόλ: Πώς βλάπτει τον εγκέφαλο - Ο ρόλος των ανοσοκυττάρων και ο νέος θεραπευτικός στόχος
Διατροφή
15/10/2026 - 14:00
Πόσα βήματα την ημέρα χρειάζονται τελικά για να χάσουμε βάρος;
Fitness
15/10/2026 - 13:00
Νέος ψηφιακός αγγειογράφος στο Νοσοκομείο Λάρισας – Αναβαθμίζεται η αντιμετώπιση των εγκεφαλικών επεισοδίων
Πολιτική Υγείας
15/10/2026 - 12:30
Θριάσιο Νοσοκομείο: Κανονικά πραγματοποιούνται τα χειρουργεία – Τι διευκρινίζει η διοίκηση
Πολιτική Υγείας
15/10/2026 - 12:14
Μεταγονιδιωματική ανάλυση: Η τεχνολογία που εντόπισε τον Covid-19 και συνεχίζει να σώζει ζωές
Υγεία
15/10/2026 - 12:00
Παρατυπίες σε 42 κέντρα αισθητικής στην Πάτρα – Ιατρικές πράξεις χωρίς την απαιτούμενη άδεια
Επικαιρότητα
15/10/2026 - 11:00
Έφηβος στην Ινδία είχε δόντι μέσα στον οφθαλμικό κόγχο – Πώς εξηγείται το σπάνιο φαινόμενο
Υγεία
15/10/2026 - 10:00
Καρκίνος του πνεύμονα: Νέα δεδομένα στη θεραπεία από το Παγκόσμιο Συνέδριο στη Σεούλ
Υγεία
15/10/2026 - 09:00
Δράση ενημέρωσης και εξοικείωσης με την ΚΑΡΠΑ από τον Δήμο Ηρακλείου
Επικαιρότητα
15/10/2026 - 07:27
Ένας 39χρονος άνδρας το δεύτερο κρούσμα του Έμπολα στην Κένυα
Επικαιρότητα
15/10/2026 - 03:46
Απινιδωτές σε τρία σχολεία και δύο ποδοσφαιρικές ομάδες παρέδωσε ο Δήμος Βόρειας Κέρκυρας
Επικαιρότητα
15/10/2026 - 00:03
Πρόληψη και θεραπεία γαστρεντερολογικών παθήσεων με την ενδοσκόπηση πεπτικού συστήματος
Health Talk
14/10/2026 - 23:16
Νοσοκομείο «Αττικόν»: 1.300 ασθενείς νοσηλεύτηκαν σε ράντζα στους διαδρόμους μέσα σε 40 ημέρες
Πολιτική Υγείας
14/10/2026 - 22:47
Γεωργιάδης: «Το Κέντρο Υγείας της Ελασσόνας μετονομάζεται σε "Γεώργιος Γεννηματάς"»
Πολιτική Υγείας
14/10/2026 - 22:24
Τα 12 πιθανά σημάδια που δείχνουν ότι καταναλώνετε υπερβολική ποσότητα ζάχαρης
Διατροφή
14/10/2026 - 22:01
Νέες πτώσεις σοβάδων από οροφές καταγγέλλει το Σωματείο Εργαζομένων στο Θριάσιο Νοσοκομείο
Επικαιρότητα
14/10/2026 - 21:24
Οδηγίες πρόληψης και διαχείρισης λοιμωδών νοσημάτων σε νηπιαγωγεία και σχολεία
Υγεία
14/10/2026 - 20:58
Γιατί αυξάνονται οι διαγνώσεις καρκίνου του πνεύμονα σε μη καπνιστές και νεότερους ανθρώπους
Υγεία
14/10/2026 - 20:04
Πουλής: «Προτεραιότητα η πρόληψη και η διαφάνεια στην Υγεία»
Πολιτική Υγείας
14/10/2026 - 19:16
Από τα υψηλότερα στην Ευρώπη τα ποσοστά παιδικής παχυσαρκίας στην Ελλάδα - Η γυμναστική περιορίζει τους κινδύνους
Υγεία
14/10/2026 - 18:49
Γ. Νάτσης: «Δεν μπορείς να δίνεις λευκή επιταγή» για τα κίνητρα στη φαρμακοβιομηχανία
Pharma Policy
14/10/2026 - 18:34
Πως η ενσυναίσθηση μπορεί να αλλάξει τις συνθήκες φροντίδας των γυναικών στην εγκυμοσύνη και τον τοκετό
Υγεία
14/10/2026 - 17:53
Γεωργιάδης: Οι παρεμβάσεις στο ΕΣΥ και τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων για την υγεία
Πολιτική Υγείας
14/10/2026 - 17:08
18 ερωτήσεις και απαντήσεις σχετικά με τους κιρσούς των κάτω άκρων
Health Talk
14/10/2026 - 16:44
Άνοιξε ο δρόμος για την κατασκευή νέας ογκολογικής μονάδας στο νοσοκομείο της Τρίπολης
Πολιτική Υγείας
14/10/2026 - 16:23
Γιατί το διάβασμα παραμυθιών και το παιχνίδι με τους γονείς κάνει τον παιδικό εγκέφαλο να "ανθίσει"
Υγεία
14/10/2026 - 15:30
ΠΙΣ: Τον Ιανουάριο οι εκλογές για την ανάδειξη νέου διοικητικού συμβουλίου
Πολιτική Υγείας
14/10/2026 - 15:05
Καρύδια: Πόσα γραμμάρια την ημέρα βοηθούν στη μείωση της φλεγμονής
Διατροφή
14/10/2026 - 14:30
Πλημμύρες: Ένας νεκρός στη Ρόδο -Τι πρέπει να κάνετε όταν είναι σε εξέλιξη το φαινόμενο
Επικαιρότητα
14/10/2026 - 14:00
Νέος ενδοφακός για τον καταρράκτη μπορεί να αντιμετωπίζει και το γλαύκωμα
Υγεία
14/10/2026 - 13:30

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ερρίκος Ντυνάν: «Γέφυρα ζωής» για έξι ασθενείς με τα όργανα 29χρονου που κατέληξε στη ΜΕΘ
Υπηρεσίες Υγείας
12/10/2026 - 16:04
Ενημερωτική εκστρατεία της MSD Ελλάδος για την υγεία των παιδιών και των εφήβων
Pharma News
12/10/2026 - 16:21
Αντιγήρανση και μακροζωία: Συστήθηκε η επιτροπή που θα διαμορφώσει το νέο θεσμικό πλαίσιο
Πολιτική Υγείας
12/10/2026 - 17:36
Τρεις διακρίσεις για τη Win Medica στα Best in Pharmacy Awards 2026
Pharma News
12/10/2026 - 17:27
Τα διαγνωστικά κέντρα ΒΙΟΤΥΠΟΣ και η GE HealthCare παρουσίασαν νέο μαγνητικό τομογράφο προηγμένης τεχνολογίας
Υπηρεσίες Υγείας
12/10/2026 - 20:49
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo