ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Νέα καπνικά προϊόντα μειωμένης βλάβης: Οι αμερικανικές αρχές «δείχνουν το δρόμο» στο πλαίσιο αξιολόγησης τους

Υπηρεσίες Υγείας
Photo by George Morina from Pexels
Με άρθρο στο καρδιολογικό ηλεκτρονικό επιστημονικό περιοδικό e-Journal of Cardiology Practice, ο Δημήτρης Ρίχτερ, MD, FESC, FAHA, Διευθυντής της Καρδιολογικής Κλινικής της Ευρωκλινικής Αθηνών υπογραμμίζει τη σημασία ύπαρξης ενός εξειδικευμένου ρυθμιστικού μηχανισμού αξιολόγησης για τα νέα καπνικά προϊόντα μειωμένης βλάβης και στην Ευρώπη.
Πέμπτη, 18/02/2021 - 19:21
— Photo: Photo by George Morina from Pexels
News4Health Team News4Health Team

«Παράδειγμα προς μίμηση» θα μπορούσε να αποτελέσει και για τα ευρωπαϊκά όργανα το πλαίσιο που εφαρμόζει ο FDA, ο αμερικανικός οργανισμός φαρμάκων και τροφίμων, σε ό,τι αφορά τους κανονισμούς που διέπουν τα νέα καπνικά προϊόντα, με γνώμονα τη δημόσια υγεία. Αυτό το ζητούμενο μελετά, με άρθρο του σε καρδιολογικό ηλεκτρονικό επιστημονικό περιοδικό ο Δρ. Δ.Ρίχτερ, αναδεικνύοντας τα πλεονεκτήματα του αμερικανικού κανονιστικού πλασίου.

Η Ευρώπη έχει τον υψηλότερο επιπολασμό καπνίσματος σε ενήλικες (28%) και μεταξύ των υψηλότερων επιπολασμών χρήσης καπνού από εφήβους, με αποτέλεσμα να κατέχει μία από τις υψηλότερες θέσεις στα ποσοστά θανάτων που οφείλονται στη χρήση καπνού, σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ). Μάλιστα, εκτιμάται ότι η χρήση καπνού ευθύνεται για 16% του συνόλου των θανάτων σε ενήλικες άνω των 30 ετών στην περιοχή της Ευρώπης, πολλοί εξ αυτών πρόωροι. Ο παγκόσμιος μέσος όρος είναι 12%.

Ένα από τα «οξύμωρα σχήματα» που σχετίζονται με το κάπνισμα, ενδεικτικό της σχέσης καπνιστών και τσιγάρου, είναι πως αν και όσοι καπνίζουν γνωρίζουν τις βλαβερές συνέπειες για την υγεία τους αδυνατούν να τη διακόψουν. Θυμίζουμε πως το κάπνισμα μειώνει κατά μέσον όρο το προσδόκιμο ζωής των καπνιστών κατά 10 έτη,

Μελέτη του 2017 έδειξε ότι, 73% των καπνιστών εύχονται να μπορούσαν να το διακόψουν, 22% το προσπαθούν και λιγότερο από 5% το επιτυγχάνουν χωρίς βοήθεια. Η δομημένη υποστήριξη των καπνιστών στη διακοπή του καπνίσματος βελτιώνει τις πιθανότητες επιτυχίας των προσπαθειών για διακοπή.

Αυτή η αντίφαση εμφανίζει συχνά τους γιατρούς σε ένα σοβαρό δίλημμα: να επιμείνουν στην πλήρη διακοπή του καπνίσματος, σε άτομα που το επιβάλει η κατάσταση της υγείας τους, με πιθανότερο ενδεχόμενο να συνιστά ανέφικτο στόχο ή να συστήσουν κάποιο προϊόν καπνού, που μπορεί να συνδράμει στη μείωση της έκθεσης και της βλάβης;

Η απόφαση δεν είναι εύκολη και η, εν πολλοίς, απουσία σαφούς και εξειδικευμένου ρυθμιστικού πλαισίου, ειδικά στην Ευρώπη, δυσκολεύει περισσότερο τα πράγματα για το «μέσο κλινικό γιατρό».

«Στην Ευρώπη, υπάρχει έλλειμμα οδηγιών σχετικά με το τόσο ευαίσθητο αυτό ζήτημα δημόσιας υγείας. To παράδειγμα του FDA θα μπορούσε ενδεχομένως να μας βοηθήσει να βελτιώσουμε την τοποθέτησή μας όσον αφορά στους Ρυθμιστικούς Κανονισμούς για το σημαντικό αυτό ζήτημα δημόσιας υγείας», σημειώνει στο άρθρο του ο Δρ Ρίχτερ.

Το παράδειγμα του FDA

Όπως αναφέρεται και στο άρθρο, η αμερικανική νομοθεσία παρέχει στον FDA τη δυνατότητα ενδελεχούς εξέτασης καπνικών προϊόντων πριν την εισαγωγή τους στην αγορά και την προώθηση τους με ισχυρισμούς μειωμένης έκθεσης, βλάβης ή κινδύνου σχετιζόμενης με το κάπνισμα νόσου.

Έτσι, « τα καπνικά προϊόντα που πρόκειται να διατεθούν στην αγορά με ισχυρισμούς μειωμένης έκθεσης στις επιβλαβείς χημικές ουσίες του καπνού ή ισχυρισμούς μειωμένου κινδύνου πρόκλησης σχετιζόμενης με το κάπνισμα νόσου πρέπει να αποδεικνύουν ότι μειώνουν την έκθεση ή τον κίνδυνο νόσου».

Προϊόντα Καπνού Διαφοροποιημένου Κινδύνου

Ειδικά, για τα νέα ή Διαφοροποιημένου Κινδύνου Προϊόντα Καπνού (MRTPs) απαιτείται να παρέχουν όφελος όχι μόνο για τους ίδιους τους καπνιστές, αλλά και για την υγεία του πληθυσμού συνολικά.

Σύμφωνα με τον FDA, «oι διατάξεις για τα MRTP μπορούν να αποτελέσουν πολύτιμα εργαλεία στην προσπάθεια προαγωγής της δημόσιας υγείας μέσω της μείωσης της νοσηρότητας και της θνητότητας που συνδέονται με τη χρήση καπνού. Συγκεκριμένα, εάν οι εταιρείες εκμεταλλευτούν τις διατάξεις αυτές προβαίνοντας σε τολμηρές, καινοτόμες αλλαγές στα προϊόντα τους, μπορούν να διευκολύνουν τη σημαντική μείωση ή ακόμη και την εξάλειψη της τοξικότητας ή της εθιστικότητας των καπνικών προϊόντων ή ακόμη και των δύο αυτών συνιστωσών».

Όπως υπογραμμίζει ο Δρ Ρίχτερ, στόχος της αξιολόγησης των αιτήσεων για τα εν λόγω προϊόντα από τον αμερικανικό ΕΟΦ είναι η διασφάλιση ότι οι όποιοι ισχυρισμοί τεκμηριώνονται και υποστηρίζονται από επιστημονικά στοιχεία, ότι οι πληροφορίες που διατίθενται είναι αληθείς και δεν παραπλανούν.

Ο FDA, βέβαια, λαμβάνει επίσης υπόψη του τις δυνητικές επιπτώσεις, όπως την πιθανότητα κάποιοι χρήστες που θα διέκοπταν το κάπνισμα, να προτιμήσουν τη χρήση τέτοιων προϊόντων (μόνα τους ή παράλληλα με άλλα προϊόντα καπνού), ακόμη και την πιθανότητα μη καπνιστές να ξεκινήσουν να χρησιμοποιούν MRTP .

Η έκδοση άδειας για διάθεση στην αγορά από τον FDA προϋποθέτει τα στοιχεία που υποβλήθηκαν στην αίτηση να πληρούν τις νομικές προϋποθέσεις, ενώ η άδεια δεν είναι μόνιμη, αλλά επαναξιολογείται. Άλλωστε, οι εταιρείες συνεχίζουν απαραιτήτως την επιτήρηση της χρήσης και τη διεξαγωγή μελετών μετά την κυκλοφορία του προϊόντος στην αγορά.

«Δοθέντος του μεγάλου εύρους στοιχείων που απαιτούνται για την υποστήριξη της έκδοσης άδειας για MRTP, είναι απίθανο μία και μόνο μελέτη να μπορέσει να παράσχει επαρκή αποδεικτικά στοιχεία που να καθιστούν εφικτή την έκδοση άδειας από τον FDA. Επιπλέον, είναι απίθανο επίσης ένα σύνολο μελετών του ίδιου τύπου να παρέχει επαρκή αποδεικτικά στοιχεία που να στηρίζουν την έκδοση άδειας. Επομένως, ο FDA συνιστά στις εταιρείες να παρέχουν πληροφορίες από ένα πλήθος μελετών διαφορετικών τύπων προκειμένου να καλυφθεί το πλήρες εύρος των διερευνόμενων τομέων και να μπορεί ο FDA να αποφασίσει εάν μπορεί ή όχι να εκδώσει άδεια για το MRTP. Οι μελέτες αυτές περιλαμβάνουν αναλύσεις προϊόντος, μη κλινικές μελέτες, μελέτες σε ενηλίκους ανθρώπους, καθώς και αναλύσεις δευτερογενών δεδομένων και μοντελοποίηση», σημειώνει ο Δρ Ρίχτερ.

Photo: Pexels

Τα προϊόντα καπνού που έχουν λάβει έγκριση από τον FDA

Ενδεικτική είναι η περίπτωση του συστήματος θέρμανσης καπνού IQOS. Το εν λόγω σύστημα εγκρίθηκε από τον FDA το 2020 ως προϊόν καπνού διαφοροποιημένου κινδύνου (MRTP). Μάλιστα, αποτελεί το δεύτερο προϊόν που έλαβε έγκριση ως MRTP, μετά το snus (δείτε παρακάτω).

Η απόφαση αυτή επιτρέπει την προώθηση του Συστήματος Θέρμανσης Καπνού με τις ακόλουθες πληροφορίες:

  • Το σύστημα θερμαίνει τον καπνό, αλλά δεν τον καίει.
  • Αυτό μειώνει σημαντικά την παραγωγή επιβλαβών και δυνητικά επιβλαβών χημικών ουσιών.
  • Επιστημονικές μελέτες έχουν δείξει ότι η πλήρης μετάβαση από τα συμβατικά τσιγάρα σε χρήση του συστήματος IQOS μειώνει σημαντικά την έκθεση του οργανισμού σας σε επιβλαβείς ή δυνητικά επιβλαβείς χημικές ουσίες.

Σύμφωνα με το διευθυντή του Κέντρου για τα Προϊόντα Καπνού του FDA, Mitch Zeller, τα δεδομένα που υποβλήθηκαν «δείχνουν πως η εμπορική προώθηση των συγκεκριμένων προϊόντων με τις εγκεκριμένες αυτές πληροφορίες θα μπορούσε να συμβάλει στη απεξάρτηση εξαρτημένων ενηλίκων καπνιστών από τα συμβατικά καιόμενα τσιγάρα και να μειώσει την έκθεσή τους σε επιβλαβείς χημικές ουσίες, αλλά αυτό μόνο σε περίπτωση που αλλάξουν ολοκληρωτικά προϊόν καπνού».

Βέβαια, όπως τονίζεται και στο άρθρο «η επιτήρηση μετά την κυκλοφορία του προϊόντος στην αγορά και οι μελέτες για τον προσδιορισμό της επίδρασης της χορήγησης αυτής της άδειας στις αντιλήψεις, τη συμπεριφορά και την υγεία των καταναλωτών, καθώς και η στενή παρακολούθηση της γνώσης και χρήσης των προϊόντων αυτών από άτομα νεαρής ηλικίας είναι απαραίτητες προκειμένου να μπορεί ο FDA να επανεξετάσει την ακρίβεια των συμπερασμάτων του και να διασφαλίσει ότι η εμπορική προώθηση των MRTP δεν έχει ανεπιθύμητες συνέπειες όσον αφορά στη χρήση τους από άτομα νεαρής ηλικίας».

Επιπλέον «στις επιστημονικές μελέτες για τα MRTP, ο κίνδυνος καρκίνου είναι πολύ πιο εύκολο να μελετηθεί και να αξιολογηθεί σε σύγκριση με τη στεφανιαία νόσο. Η ποσοτική και ποιοτική μέτρηση γνωστών καρκινογόνων στο IQOS και στα τσιγάρα έδειξε σταθερή μείωση των γνωστών καρκινογόνων κατά περίπου 90% στο Σύστημα Θέρμανσης Καπνού. Εν τούτοις, στην περίπτωση της στεφανιαίας νόσου, η εκτίμηση είναι πολύ πιο περίπλοκη».

Photo: Eurokinissi

«Το παράδοξο του Snus»

Το snus είναι ένα προϊόν υγρού λεπτοκομμένου μη καιόμενου καπνού, που τοποθετείται μέσα από το χείλος, μεταξύ χείλους και ούλων, για εκτεταμένες χρονικές περιόδους. Εγκρίθηκε το 2019 ως MRTP , ενώ είναι και το πρώτο προϊόν καπνού που έλαβε άδεια «διαφοροποιημένης έκθεσης».

Έτσι, στις ΗΠΑ το εν λόγω προϊόν μπορούσε να προωθηθεί στην αγορά με τον ισχυρισμό «έκθεσης σε χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του στόματος, καρδιακής νόσου, καρκίνου του πνεύμονα, εγκεφαλικού επεισοδίου, εμφυσήματος και χρόνιας βρογχίτιδας». Ο FDA χορήγησε αυτή την άδεια αφού εξέτασε τα επιστημονικά στοιχεία που υποβλήθηκαν από την εταιρεία.

Ωστόσο, η πώληση του απαγορεύεται ρητώς στις περισσότερες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με εξαίρεση τη Σουηδία που κυκλοφορεί ευρέως χρόνια τώρα (μάλιστα, επιδημιολογικά στοιχεία από τη χώρα συμπεριλήφθηκαν στο φάκελο που κατατέθηκε στον FDA). Κυκλοφορεί και στη Νορβηγία και την Ελβετία.

Η απαγόρευση του προϊόντος, την ίδια ώρα που επιτρέπεται η πώληση συμβατικών τσιγάρων, ενισχύει το παράδοξο που συνοδεύει αυτό το προϊόν, για το οποίο υπάρχουν και επιστημονικά δεδομένα, που δείχνουν ότι συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο καρκίνου, καρδιακής νόσου και χρόνιας βρογχίτιδας, όπως επισημαίνει ο Δρ Ρίχτερ.

  • FDA
  • ΚΑΠΝΙΣΜΑ
  • ΜΕΙΩΜΕΝΗ ΒΛΑΒΗ
  • ΡΙΧΤΕΡ
  • ΚΑΠΝΙΚΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ
  • ΕΥΡΩΠΗ
  • IQOS

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Παναγιωτόπουλος: Ο εμβολιασμός σε άτομα άνω των 60 ετών θα αποτρέψει το 91% των θανάτων
Παναγιωτόπουλος: Ο εμβολιασμός σε άτομα άνω των 60 ετών θα αποτρέψει το 91% των θανάτων 18 Φεβρουαρίου 2021
Συνεργασία του Ομίλου ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗ με το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας 19 Φεβρουαρίου 2021
Συνεργασία του Ομίλου ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗ με το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Mark Tyndall: Πολιτικές και προκλήσεις στη ρύθμιση των εναλλακτικών προϊόντων καπνού και νικοτίνης
Υγεία
06/10/2026 - 15:17

Mark Tyndall: Πολιτικές και προκλήσεις στη ρύθμιση των εναλλακτικών προϊόντων καπνού και νικοτίνης

9ο Συνέδριο για τη μείωση της βλάβης από το κάπνισμα: Δημόσιος διάλογος για τις πολιτικές ελέγχου
Επικαιρότητα
02/10/2026 - 15:04

9ο Συνέδριο για τη μείωση της βλάβης από το κάπνισμα: Δημόσιος διάλογος για τις πολιτικές ελέγχου

Ρεκόρ θερμικής καταπόνησης και χιλιάδες θάνατοι στο πιο ζεστό καλοκαίρι της Ευρώπης
Επικαιρότητα
02/10/2026 - 08:17

Ρεκόρ θερμικής καταπόνησης και χιλιάδες θάνατοι στο πιο ζεστό καλοκαίρι της Ευρώπης

Κάπνισμα και άτμισμα: Νέα κλινικά δεδομένα για τους βιοδείκτες έκθεσης και δυνητικής βλάβης
Υγεία
28/09/2026 - 23:22

Κάπνισμα και άτμισμα: Νέα κλινικά δεδομένα για τους βιοδείκτες έκθεσης και δυνητικής βλάβης

Πάνω από τους μισούς άνδρες στην Ευρώπη ενδιαφέρονται για καινοτόμα ανδρικά αντισυλληπτικά
Υγεία
25/09/2026 - 10:00

Πάνω από τους μισούς άνδρες στην Ευρώπη ενδιαφέρονται για καινοτόμα ανδρικά αντισυλληπτικά

Καμπανάκι από τις φαρμακευτικές: Η Ευρώπη κινδυνεύει να μείνει πίσω από ΗΠΑ και Κίνα
Pharma Policy
23/09/2026 - 12:53

Καμπανάκι από τις φαρμακευτικές: Η Ευρώπη κινδυνεύει να μείνει πίσω από ΗΠΑ και Κίνα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Γιατί η οσφυαλγία είναι η πρώτη αιτία αναπηρίας παγκοσμίως και ποια σημάδια δεν πρέπει να αγνοούμε
Health Talk
16/10/2026 - 18:00
Γιατί το δέρμα των γυναικών επουλώνεται ταχύτερα; Ο ρόλος των ορμονών και των βλαστικών κυττάρων
Υγεία
16/10/2026 - 16:00
Νέο ΦΕΚ για τους βιοδείκτες: Τι αλλάζει και τι εκκρεμεί
Pharma Policy
16/10/2026 - 16:00
9ο Health IT Conference: Από τα Δεδομένα στην Απόφαση – Υλοποιώντας το Μέλλον της Υγείας
Επικαιρότητα
16/10/2026 - 15:40
Νικοτίνη στην εγκυμοσύνη: Μελέτη αποκαλύπτει μακροχρόνιες επιπτώσεις στο ανοσοποιητικό σύστημα
Υγεία
16/10/2026 - 15:00
Κρεατίνη: Μπορεί να προστατεύσει τον εγκέφαλο από τις επιπτώσεις της εντερικής φλεγμονής;
Υγεία
16/10/2026 - 14:00
H AstraZeneca έκλεισε deal 40 εκατ. δολαρίων με την insitro για φάρμακα μέσω ΑΙ
Pharma News
16/10/2026 - 13:00
Καφέ λίπος: Συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο διαβήτη, υπέρτασης, κατάθλιψης και άγχους
Υγεία
16/10/2026 - 12:01
Η ατμοσφαιρική ρύπανση στις επαγγελματικές κουζίνες απειλεί εργαζομένους και πελάτες
Υγεία
16/10/2026 - 11:00
Έρευνα συνδέει την κατανάλωση υπερεπεξεργασμένων τροφίμων με ενδείξεις εγκεφαλικής βλάβης
Διατροφή
16/10/2026 - 10:41
Έμπολα: Εξαπλώνεται σε όγδοη επαρχία του Κονγκό η επιδημία – Πάνω από 4.000 νεκροί
Επικαιρότητα
16/10/2026 - 10:00
97 αεροδιακομιδές ασθενών με τη στήριξη των τεσσάρων τραπεζών στο ΕΚΑΒ
Υγεία
16/10/2026 - 09:58
EMA: Θετική γνωμοδότηση για φάρμακο κατά του μεταστατικού καρκίνου του παγκρέατος
Pharma Policy
16/10/2026 - 08:57
Παγκόσμια Ημέρα Αναισθησίας: Η επιστήμη που προστατεύει τη ζωή
Health Talk
16/10/2026 - 08:08
Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής: Κανένα παιδί δεν πρέπει να πέφτει για ύπνο νηστικό
Επικαιρότητα
16/10/2026 - 07:24
Κονδύλια 680 εκατ. ευρώ από την Κομισιόν για το πρόγραμμα εργασίας EU4Health - Οι πέντε προτεραιότητες της ΕΕ
Πολιτική Υγείας
16/10/2026 - 03:47
Pink Reminder: ΥΓΕΙΑ και ΚΑΕ Παναθηναϊκός AKTOR σε κοινή πρωτοβουλία για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού
Υπηρεσίες Υγείας
16/10/2026 - 00:08
Παρατείνονται τα προληπτικά μέτρα για την ευλογιά των αιγοπροβάτων στην Κρήτη έως και τις 29 Οκτωβρίου
Επικαιρότητα
15/10/2026 - 23:22
Εξηγήσεις από την 3η ΥΠΕ για τις καταγγελίες περί μετακινήσεων καρδιολόγων
Πολιτική Υγείας
15/10/2026 - 22:47
Νέα Διοικητικό Συμβούλιο στην ΕΠΕ – Πρόεδρος ο Πέτρος Μπακάκος
Επικαιρότητα
15/10/2026 - 22:09
Άμεση διενέργεια καθαρών εκλογών στον ΠΙΣ ζητά ο πρόεδρος του δημοκρατικά εκλεγμένου ΔΣ
Πολιτική Υγείας
15/10/2026 - 21:34
ΠΟΝ: Η Ελένη Σαμιωτάκη στην Εκτελεστική Επιτροπή της EKPF για τετραετή θητεία
Patient Talk
15/10/2026 - 21:11
Επιστολή ΙΣΑ σε Γεωργιάδη για τα μονοπώλια στην ιδιωτική υγεία - Οι κίνδυνοι για ιατρούς και ασθενείς
Πολιτική Υγείας
15/10/2026 - 20:44
Παραμένει στο νοσοκομείο ο πάπας Λέων - Επιστρέφει σε κανονική λειτουργία ο χειρουργημένος πνεύμονας
Επικαιρότητα
15/10/2026 - 20:08
Σε Μέτσοβο και Ιωάννινα ο Γεωργιάδης - Προανήγγειλε προσλήψεις και δωρεάν προληπτικές εξετάσεις στα ΚΑΠΗ
Πολιτική Υγείας
15/10/2026 - 19:54
Ένας νεκρός από γρίπη και τρεις στη ΜΕΘ - Αυξημένες και οι εισαγωγές κρουσμάτων κορονοϊού στα νοσοκομεία
Υγεία
15/10/2026 - 19:21
Νέα έκρηξη στη Motor Oil - Δύο οι τραυματίες, ο ένας με εγκαύματα στο πρόσωπο
Επικαιρότητα
15/10/2026 - 18:58
Εγκαινιάστηκε το νέο Θεραπευτήριο Χρονίων Παθήσεων του Κιλκίς από την Δόμνα Μιχαηλίδου
Πολιτική Υγείας
15/10/2026 - 18:42
Ευρωπαϊκή Ημέρα Δωρεάς Οργάνων, Ιστών και Κυττάρων: Πράσινο φως στη ζωή
Υγεία
15/10/2026 - 18:18
Θεμιστοκλέους: «Τα νοσοκομεία ενισχύονται με νέα τμήματα, σύγχρονο τεχνολογικό εξοπλισμό και προσωπικό»
Πολιτική Υγείας
15/10/2026 - 17:54

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Νέες υπουργικές αποφάσεις για την ενεργειακή αναβάθμιση τριών δομών υγείας της περιφέρειας
Πολιτική Υγείας
13/10/2026 - 19:54
Ικανοποίηση στον ΠΟΥ για την υιοθέτηση από τον ΟΗΕ της πολιτικής διακήρυξης για την αντιμετώπιση πανδημιών
Πολιτική Υγείας
13/10/2026 - 23:23
Η ΦΑΡΜΑΣΕΡΒ-ΛΙΛΛΥ «ταξιδεύει» στο Ηράκλειο με μια διαφορετική προσέγγιση στην παχυσαρκία
Pharma News
14/10/2026 - 00:07
Διάκριση για συμπλήρωμα διατροφής της ITF Hellas στα Best in Pharmacy Awards 2026
Pharma News
14/10/2026 - 03:47
Καρύδια: Πόσα γραμμάρια την ημέρα βοηθούν στη μείωση της φλεγμονής
Διατροφή
14/10/2026 - 14:30
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo