ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Νέα καπνικά προϊόντα μειωμένης βλάβης: Οι αμερικανικές αρχές «δείχνουν το δρόμο» στο πλαίσιο αξιολόγησης τους

Υπηρεσίες Υγείας
Photo by George Morina from Pexels
Με άρθρο στο καρδιολογικό ηλεκτρονικό επιστημονικό περιοδικό e-Journal of Cardiology Practice, ο Δημήτρης Ρίχτερ, MD, FESC, FAHA, Διευθυντής της Καρδιολογικής Κλινικής της Ευρωκλινικής Αθηνών υπογραμμίζει τη σημασία ύπαρξης ενός εξειδικευμένου ρυθμιστικού μηχανισμού αξιολόγησης για τα νέα καπνικά προϊόντα μειωμένης βλάβης και στην Ευρώπη.
Πέμπτη, 18/02/2021 - 19:21
— Photo: Photo by George Morina from Pexels
News4Health Team News4Health Team

«Παράδειγμα προς μίμηση» θα μπορούσε να αποτελέσει και για τα ευρωπαϊκά όργανα το πλαίσιο που εφαρμόζει ο FDA, ο αμερικανικός οργανισμός φαρμάκων και τροφίμων, σε ό,τι αφορά τους κανονισμούς που διέπουν τα νέα καπνικά προϊόντα, με γνώμονα τη δημόσια υγεία. Αυτό το ζητούμενο μελετά, με άρθρο του σε καρδιολογικό ηλεκτρονικό επιστημονικό περιοδικό ο Δρ. Δ.Ρίχτερ, αναδεικνύοντας τα πλεονεκτήματα του αμερικανικού κανονιστικού πλασίου.

Η Ευρώπη έχει τον υψηλότερο επιπολασμό καπνίσματος σε ενήλικες (28%) και μεταξύ των υψηλότερων επιπολασμών χρήσης καπνού από εφήβους, με αποτέλεσμα να κατέχει μία από τις υψηλότερες θέσεις στα ποσοστά θανάτων που οφείλονται στη χρήση καπνού, σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ). Μάλιστα, εκτιμάται ότι η χρήση καπνού ευθύνεται για 16% του συνόλου των θανάτων σε ενήλικες άνω των 30 ετών στην περιοχή της Ευρώπης, πολλοί εξ αυτών πρόωροι. Ο παγκόσμιος μέσος όρος είναι 12%.

Ένα από τα «οξύμωρα σχήματα» που σχετίζονται με το κάπνισμα, ενδεικτικό της σχέσης καπνιστών και τσιγάρου, είναι πως αν και όσοι καπνίζουν γνωρίζουν τις βλαβερές συνέπειες για την υγεία τους αδυνατούν να τη διακόψουν. Θυμίζουμε πως το κάπνισμα μειώνει κατά μέσον όρο το προσδόκιμο ζωής των καπνιστών κατά 10 έτη,

Μελέτη του 2017 έδειξε ότι, 73% των καπνιστών εύχονται να μπορούσαν να το διακόψουν, 22% το προσπαθούν και λιγότερο από 5% το επιτυγχάνουν χωρίς βοήθεια. Η δομημένη υποστήριξη των καπνιστών στη διακοπή του καπνίσματος βελτιώνει τις πιθανότητες επιτυχίας των προσπαθειών για διακοπή.

Αυτή η αντίφαση εμφανίζει συχνά τους γιατρούς σε ένα σοβαρό δίλημμα: να επιμείνουν στην πλήρη διακοπή του καπνίσματος, σε άτομα που το επιβάλει η κατάσταση της υγείας τους, με πιθανότερο ενδεχόμενο να συνιστά ανέφικτο στόχο ή να συστήσουν κάποιο προϊόν καπνού, που μπορεί να συνδράμει στη μείωση της έκθεσης και της βλάβης;

Η απόφαση δεν είναι εύκολη και η, εν πολλοίς, απουσία σαφούς και εξειδικευμένου ρυθμιστικού πλαισίου, ειδικά στην Ευρώπη, δυσκολεύει περισσότερο τα πράγματα για το «μέσο κλινικό γιατρό».

«Στην Ευρώπη, υπάρχει έλλειμμα οδηγιών σχετικά με το τόσο ευαίσθητο αυτό ζήτημα δημόσιας υγείας. To παράδειγμα του FDA θα μπορούσε ενδεχομένως να μας βοηθήσει να βελτιώσουμε την τοποθέτησή μας όσον αφορά στους Ρυθμιστικούς Κανονισμούς για το σημαντικό αυτό ζήτημα δημόσιας υγείας», σημειώνει στο άρθρο του ο Δρ Ρίχτερ.

Το παράδειγμα του FDA

Όπως αναφέρεται και στο άρθρο, η αμερικανική νομοθεσία παρέχει στον FDA τη δυνατότητα ενδελεχούς εξέτασης καπνικών προϊόντων πριν την εισαγωγή τους στην αγορά και την προώθηση τους με ισχυρισμούς μειωμένης έκθεσης, βλάβης ή κινδύνου σχετιζόμενης με το κάπνισμα νόσου.

Έτσι, « τα καπνικά προϊόντα που πρόκειται να διατεθούν στην αγορά με ισχυρισμούς μειωμένης έκθεσης στις επιβλαβείς χημικές ουσίες του καπνού ή ισχυρισμούς μειωμένου κινδύνου πρόκλησης σχετιζόμενης με το κάπνισμα νόσου πρέπει να αποδεικνύουν ότι μειώνουν την έκθεση ή τον κίνδυνο νόσου».

Προϊόντα Καπνού Διαφοροποιημένου Κινδύνου

Ειδικά, για τα νέα ή Διαφοροποιημένου Κινδύνου Προϊόντα Καπνού (MRTPs) απαιτείται να παρέχουν όφελος όχι μόνο για τους ίδιους τους καπνιστές, αλλά και για την υγεία του πληθυσμού συνολικά.

Σύμφωνα με τον FDA, «oι διατάξεις για τα MRTP μπορούν να αποτελέσουν πολύτιμα εργαλεία στην προσπάθεια προαγωγής της δημόσιας υγείας μέσω της μείωσης της νοσηρότητας και της θνητότητας που συνδέονται με τη χρήση καπνού. Συγκεκριμένα, εάν οι εταιρείες εκμεταλλευτούν τις διατάξεις αυτές προβαίνοντας σε τολμηρές, καινοτόμες αλλαγές στα προϊόντα τους, μπορούν να διευκολύνουν τη σημαντική μείωση ή ακόμη και την εξάλειψη της τοξικότητας ή της εθιστικότητας των καπνικών προϊόντων ή ακόμη και των δύο αυτών συνιστωσών».

Όπως υπογραμμίζει ο Δρ Ρίχτερ, στόχος της αξιολόγησης των αιτήσεων για τα εν λόγω προϊόντα από τον αμερικανικό ΕΟΦ είναι η διασφάλιση ότι οι όποιοι ισχυρισμοί τεκμηριώνονται και υποστηρίζονται από επιστημονικά στοιχεία, ότι οι πληροφορίες που διατίθενται είναι αληθείς και δεν παραπλανούν.

Ο FDA, βέβαια, λαμβάνει επίσης υπόψη του τις δυνητικές επιπτώσεις, όπως την πιθανότητα κάποιοι χρήστες που θα διέκοπταν το κάπνισμα, να προτιμήσουν τη χρήση τέτοιων προϊόντων (μόνα τους ή παράλληλα με άλλα προϊόντα καπνού), ακόμη και την πιθανότητα μη καπνιστές να ξεκινήσουν να χρησιμοποιούν MRTP .

Η έκδοση άδειας για διάθεση στην αγορά από τον FDA προϋποθέτει τα στοιχεία που υποβλήθηκαν στην αίτηση να πληρούν τις νομικές προϋποθέσεις, ενώ η άδεια δεν είναι μόνιμη, αλλά επαναξιολογείται. Άλλωστε, οι εταιρείες συνεχίζουν απαραιτήτως την επιτήρηση της χρήσης και τη διεξαγωγή μελετών μετά την κυκλοφορία του προϊόντος στην αγορά.

«Δοθέντος του μεγάλου εύρους στοιχείων που απαιτούνται για την υποστήριξη της έκδοσης άδειας για MRTP, είναι απίθανο μία και μόνο μελέτη να μπορέσει να παράσχει επαρκή αποδεικτικά στοιχεία που να καθιστούν εφικτή την έκδοση άδειας από τον FDA. Επιπλέον, είναι απίθανο επίσης ένα σύνολο μελετών του ίδιου τύπου να παρέχει επαρκή αποδεικτικά στοιχεία που να στηρίζουν την έκδοση άδειας. Επομένως, ο FDA συνιστά στις εταιρείες να παρέχουν πληροφορίες από ένα πλήθος μελετών διαφορετικών τύπων προκειμένου να καλυφθεί το πλήρες εύρος των διερευνόμενων τομέων και να μπορεί ο FDA να αποφασίσει εάν μπορεί ή όχι να εκδώσει άδεια για το MRTP. Οι μελέτες αυτές περιλαμβάνουν αναλύσεις προϊόντος, μη κλινικές μελέτες, μελέτες σε ενηλίκους ανθρώπους, καθώς και αναλύσεις δευτερογενών δεδομένων και μοντελοποίηση», σημειώνει ο Δρ Ρίχτερ.

Photo: Pexels

Τα προϊόντα καπνού που έχουν λάβει έγκριση από τον FDA

Ενδεικτική είναι η περίπτωση του συστήματος θέρμανσης καπνού IQOS. Το εν λόγω σύστημα εγκρίθηκε από τον FDA το 2020 ως προϊόν καπνού διαφοροποιημένου κινδύνου (MRTP). Μάλιστα, αποτελεί το δεύτερο προϊόν που έλαβε έγκριση ως MRTP, μετά το snus (δείτε παρακάτω).

Η απόφαση αυτή επιτρέπει την προώθηση του Συστήματος Θέρμανσης Καπνού με τις ακόλουθες πληροφορίες:

  • Το σύστημα θερμαίνει τον καπνό, αλλά δεν τον καίει.
  • Αυτό μειώνει σημαντικά την παραγωγή επιβλαβών και δυνητικά επιβλαβών χημικών ουσιών.
  • Επιστημονικές μελέτες έχουν δείξει ότι η πλήρης μετάβαση από τα συμβατικά τσιγάρα σε χρήση του συστήματος IQOS μειώνει σημαντικά την έκθεση του οργανισμού σας σε επιβλαβείς ή δυνητικά επιβλαβείς χημικές ουσίες.

Σύμφωνα με το διευθυντή του Κέντρου για τα Προϊόντα Καπνού του FDA, Mitch Zeller, τα δεδομένα που υποβλήθηκαν «δείχνουν πως η εμπορική προώθηση των συγκεκριμένων προϊόντων με τις εγκεκριμένες αυτές πληροφορίες θα μπορούσε να συμβάλει στη απεξάρτηση εξαρτημένων ενηλίκων καπνιστών από τα συμβατικά καιόμενα τσιγάρα και να μειώσει την έκθεσή τους σε επιβλαβείς χημικές ουσίες, αλλά αυτό μόνο σε περίπτωση που αλλάξουν ολοκληρωτικά προϊόν καπνού».

Βέβαια, όπως τονίζεται και στο άρθρο «η επιτήρηση μετά την κυκλοφορία του προϊόντος στην αγορά και οι μελέτες για τον προσδιορισμό της επίδρασης της χορήγησης αυτής της άδειας στις αντιλήψεις, τη συμπεριφορά και την υγεία των καταναλωτών, καθώς και η στενή παρακολούθηση της γνώσης και χρήσης των προϊόντων αυτών από άτομα νεαρής ηλικίας είναι απαραίτητες προκειμένου να μπορεί ο FDA να επανεξετάσει την ακρίβεια των συμπερασμάτων του και να διασφαλίσει ότι η εμπορική προώθηση των MRTP δεν έχει ανεπιθύμητες συνέπειες όσον αφορά στη χρήση τους από άτομα νεαρής ηλικίας».

Επιπλέον «στις επιστημονικές μελέτες για τα MRTP, ο κίνδυνος καρκίνου είναι πολύ πιο εύκολο να μελετηθεί και να αξιολογηθεί σε σύγκριση με τη στεφανιαία νόσο. Η ποσοτική και ποιοτική μέτρηση γνωστών καρκινογόνων στο IQOS και στα τσιγάρα έδειξε σταθερή μείωση των γνωστών καρκινογόνων κατά περίπου 90% στο Σύστημα Θέρμανσης Καπνού. Εν τούτοις, στην περίπτωση της στεφανιαίας νόσου, η εκτίμηση είναι πολύ πιο περίπλοκη».

Photo: Eurokinissi

«Το παράδοξο του Snus»

Το snus είναι ένα προϊόν υγρού λεπτοκομμένου μη καιόμενου καπνού, που τοποθετείται μέσα από το χείλος, μεταξύ χείλους και ούλων, για εκτεταμένες χρονικές περιόδους. Εγκρίθηκε το 2019 ως MRTP , ενώ είναι και το πρώτο προϊόν καπνού που έλαβε άδεια «διαφοροποιημένης έκθεσης».

Έτσι, στις ΗΠΑ το εν λόγω προϊόν μπορούσε να προωθηθεί στην αγορά με τον ισχυρισμό «έκθεσης σε χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του στόματος, καρδιακής νόσου, καρκίνου του πνεύμονα, εγκεφαλικού επεισοδίου, εμφυσήματος και χρόνιας βρογχίτιδας». Ο FDA χορήγησε αυτή την άδεια αφού εξέτασε τα επιστημονικά στοιχεία που υποβλήθηκαν από την εταιρεία.

Ωστόσο, η πώληση του απαγορεύεται ρητώς στις περισσότερες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με εξαίρεση τη Σουηδία που κυκλοφορεί ευρέως χρόνια τώρα (μάλιστα, επιδημιολογικά στοιχεία από τη χώρα συμπεριλήφθηκαν στο φάκελο που κατατέθηκε στον FDA). Κυκλοφορεί και στη Νορβηγία και την Ελβετία.

Η απαγόρευση του προϊόντος, την ίδια ώρα που επιτρέπεται η πώληση συμβατικών τσιγάρων, ενισχύει το παράδοξο που συνοδεύει αυτό το προϊόν, για το οποίο υπάρχουν και επιστημονικά δεδομένα, που δείχνουν ότι συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο καρκίνου, καρδιακής νόσου και χρόνιας βρογχίτιδας, όπως επισημαίνει ο Δρ Ρίχτερ.

  • FDA
  • ΚΑΠΝΙΣΜΑ
  • ΜΕΙΩΜΕΝΗ ΒΛΑΒΗ
  • ΡΙΧΤΕΡ
  • ΚΑΠΝΙΚΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ
  • ΕΥΡΩΠΗ
  • IQOS

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Παναγιωτόπουλος: Ο εμβολιασμός σε άτομα άνω των 60 ετών θα αποτρέψει το 91% των θανάτων
Παναγιωτόπουλος: Ο εμβολιασμός σε άτομα άνω των 60 ετών θα αποτρέψει το 91% των θανάτων 18 Φεβρουαρίου 2021
Συνεργασία του Ομίλου ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗ με το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας 19 Φεβρουαρίου 2021
Συνεργασία του Ομίλου ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗ με το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μέσα Μάνη: Μια μοναδική γενετική «νησίδα» στην Ευρώπη
Υγεία
04/02/2026 - 13:00

Μέσα Μάνη: Μια μοναδική γενετική «νησίδα» στην Ευρώπη

Σπάνια νοσήματα: Η Ευρώπη εγκρίνει καινοτόμο θεραπεία για την πρόληψη του κληρονομικού αγγειοοιδήματο
Pharma News
02/02/2026 - 12:12

Σπάνια νοσήματα: Η Ευρώπη εγκρίνει καινοτόμο θεραπεία για την πρόληψη του κληρονομικού αγγειοοιδήματο

Ιός Nipah: Η νόσος των καρποφάγων νυχτερίδων και ο κίνδυνος για τους Ευρωπαίους
Υγεία
29/01/2026 - 23:36

Ιός Nipah: Η νόσος των καρποφάγων νυχτερίδων και ο κίνδυνος για τους Ευρωπαίους

Τελικά μπορεί να μην κάνουν το γιατρό πέρα! Καταγγελίες για "κοκτέιλ" φυτοφαρμάκων στα μήλα
Διατροφή
29/01/2026 - 13:27

Τελικά μπορεί να μην κάνουν το γιατρό πέρα! Καταγγελίες για "κοκτέιλ" φυτοφαρμάκων στα μήλα

Ψυχική υγεία των μαμάδων στην Ευρώπη: Το βαρύ τίμημα της μητρότητας σε καριέρα και ισορροπία ζωής
Ψυχική Υγεία
28/01/2026 - 09:00

Ψυχική υγεία των μαμάδων στην Ευρώπη: Το βαρύ τίμημα της μητρότητας σε καριέρα και ισορροπία ζωής

Νέα μελέτη: Όσο νωρίτερα αρχίζεις τσιγάρο, τόσο μεγαλύτερος ο κίνδυνος για την καρδιά
Υγεία
27/01/2026 - 16:02

Νέα μελέτη: Όσο νωρίτερα αρχίζεις τσιγάρο, τόσο μεγαλύτερος ο κίνδυνος για την καρδιά

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Ρύζι: Πόσο συχνά μπορούμε να το έχουμε στην διατροφή μας;
Διατροφή
04/02/2026 - 19:58
Κορκίδης: «Κοινωνική υποχρέωση η στήριξη της αντικαρκινικής έρευνας μέσω της εταιρικής ευθύνης»
Επικαιρότητα
04/02/2026 - 19:36
Συστάσεις από την Πολιτική Προστασία ενόψει της επιδείνωσης του καιρού με ισχυρές βροχές και καταιγίδες
Επικαιρότητα
04/02/2026 - 19:13
Johnson & Johnson Innovative Medicine-Όμιλος ΒΙΑΝΕΞ: Νέο deal για την ενίσχυση της πρόσβασης των ασθενών σε καινοτόμες θεραπείες
Pharma News
04/02/2026 - 18:51
Επετειακό Συνέδριο για τα 20 χρόνια της Ομοσπονδίας «ΑΡΓΩ»
Ψυχική Υγεία
04/02/2026 - 18:32
Επίσκεψη Γεωργιάδη στα δύο νοσοκομεία των Ιωαννίνων - Η πορεία των έργων ανακαίνισης
Πολιτική Υγείας
04/02/2026 - 18:14
Ουρολογία: Ρομποτική χειρουργική μιας οπής με το da Vinci SP - Τα πλεονεκτήματα της μεθόδου
Health Talk
04/02/2026 - 17:37
Eπιστημονική εκδήλωση του ΕΒΕΑ: «Η άνοια στην εποχή της Τεχνητής Νοημοσύνης»
Επικαιρότητα
04/02/2026 - 17:12
Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου: Σιωπηλές αλλά συχνές οι ουρολογικές κακοήθειες
Health Talk
04/02/2026 - 16:47
Ευλογιά αιγοπροβάτων: Κρίσιμο το επόμενο τρίμηνο - Προτεραιότητες και νέα εργαλεία αντιμετώπισης της ζωονόσου
Επικαιρότητα
04/02/2026 - 16:29
Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου: Πόσο κακό κάνει η παραπληροφόρηση στη μάχη για τη θεραπεία
Υγεία
04/02/2026 - 16:11
Αγαπηδάκη: «Περισσότεροι από 180.000 πολίτες εντόπισαν σοβαρά προβλήματα υγείας με το "Προλαμβάνω"»
Πολιτική Υγείας
04/02/2026 - 15:47
Συνδυασμός τροφών: Ποιοι σαμποτάρουν και ποιοι ενισχύουν την απορρόφηση των βιταμινών
Διατροφή
04/02/2026 - 15:00
Τροχαίο δυστύχημα στη Ρουμανία: Στη ΜΕΘ του Παπαγεωργίου ο τρίτος τραυματίας που επαναπατρίστηκε σήμερα
Επικαιρότητα
04/02/2026 - 14:14
Ενέσεις λίπους από νεκρούς δότες: Το νέο αμφιλεγόμενο trend αισθητικής χειρουργικής στις ΗΠΑ
Ομορφιά
04/02/2026 - 14:00
Συμπληρώματα κολλαγόνου; Κάνουν τελικά καλό στην επιδερμίδα;
Ομορφιά
04/02/2026 - 13:10
Μέσα Μάνη: Μια μοναδική γενετική «νησίδα» στην Ευρώπη
Υγεία
04/02/2026 - 13:00
Γεωργιάδης: Σε περίοδο αναταράξεων η φαρμακευτική αγορά – Κρίσιμος ο ρόλος του ΕΟΦ
Πολιτική Υγείας
04/02/2026 - 11:51
Υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα: Γιατί οι επιστήμονες τα συγκρίνουν πλέον με τα τσιγάρα
Διατροφή
04/02/2026 - 11:00
Τραγωδία στη Χίο: Δέκα παιδιά μεταξύ των τραυματιών
Επικαιρότητα
04/02/2026 - 10:39
Το κελάηδισμα των πουλιών μπορεί να φτιάξει τα κέφια μας
Ψυχική Υγεία
04/02/2026 - 10:00
Παγκόσμια Ημέρα Καρκίνου: 14 συστάσεις για την πρόληψη
Υγεία
04/02/2026 - 09:00
Στις 30 και 31 Μαρτίου το 6ο διεθνές συνέδριο για τα σπάνια νοσήματα με κορυφαίους ομιλητές
Patient Talk
04/02/2026 - 07:51
Σύλλογος Εργαζομένων ΕΟΠΑΕ: «Να αποσυρθεί το διαφημιστικό σποτ του οργανισμού»
Ψυχική Υγεία
04/02/2026 - 03:27
Έκκληση ΠΟΥ για εισφορές ενός δισ. δολάρια ώστε να αντιμετωπιστούν οι υγειονομικές κρίσεις του 2026
Επικαιρότητα
04/02/2026 - 00:04
ΕΕΧΟ: «Να αναγνωριστεί επίσημα η Χειρουργική Ογκολογία ως ιατρική εξειδίκευση»
Health Talk
03/02/2026 - 22:02
Γεωργιάδης από Πάτρα: «Μία πραγματική υγειονομική κρίση στην πόλη έλαβε σήμερα τέλος»
Πολιτική Υγείας
03/02/2026 - 21:26
Ευρωπαϊκή πατέντα σε συμπλήρωμα διατροφής της UNI-PHARMA για ασθενείς με λιπώδες ήπαρ
Pharma News
03/02/2026 - 20:59
Ο πέντε προτεραιότητες του ΣΕΙΒ για την καινοτομία και τον μετασχηματισμό της υγειονομικής φροντίδας
Επικαιρότητα
03/02/2026 - 20:27
ΕΜΕΔΙΠ: Νέα επιστημονικά δεδομένα για το διαβητικό πόδι - Κλειδί η πρόληψη κατά των ακρωτηριασμών
Health Talk
03/02/2026 - 19:53

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ενήλικη παχυσαρκία και νεφρική δυσλειτουργία στην "ομπρέλα" του Προλαμβάνω
Πολιτική Υγείας
02/02/2026 - 08:00
Chia: Το αντίδοτο στη ζημιά που προκαλούν τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα στο μεταβολισμό
Διατροφή
02/02/2026 - 09:00
Συγκλονιστικά στοιχεία για την παχυσαρκία στη χώρα: Νέες υπηρεσίες και εξετάσεις για νεφρική δυσλειτουργία στο «Προλαμβάνω»
Πολιτική Υγείας
02/02/2026 - 12:56
Σπάνια νοσήματα: Η Ευρώπη εγκρίνει καινοτόμο θεραπεία για την πρόληψη του κληρονομικού αγγειοοιδήματο
Pharma News
02/02/2026 - 12:12
Διήμερο προληπτικών εξετάσεων στα Πολυδύναμα Ιατρεία του Δήμου Αθηναίων
Υπηρεσίες Υγείας
02/02/2026 - 14:46
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo