ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΕΛΛΟΚ: Διαδικτυακή Ημερίδα για τον Καρκίνο του Δέρματος - 12 Μαΐου 2022

Υπηρεσίες Υγείας
ΕΛΛΟΚ: Διαδικτυακή Ημερίδα για τον Καρκίνο του Δέρματος - 12 Μαΐου 2022
Ένας στους έξι Ευρωπαίους υπολογίζεται ότι θα νοσήσει από κάποια μορφή καρκίνου του δέρματος στο άμεσο μέλλον. Οι καρκίνοι του δέρματος με τη δραματική αύξηση που παρουσιάζουν τις τελευταίες δύο δεκαετίες αποτελούν πλέον μείζον θέμα δημόσιας υγείας σε παγκόσμιο επίπεδο.
Δευτέρα, 16/05/2022 - 16:28
Γιώργος Παπαϊωάννου Γιώργος Παπαϊωάννου

Και όμως, είναι δυνατόν να προληφθούν και να αντιμετωπιστούν σε μεγάλο βαθμό με τη συντονισμένη ενημέρωση και κοινή δράση πολιτών, επαγγελματιών υγείας, φορέων και κρατών.

Αυτό ήταν το κεντρικό μήνυμα της διαδικτυακής επιστημονικής Ημερίδας για τον καρκίνο του δέρματος, την οποία διοργάνωσε η Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνουτην Πέμπτη 12 Μαΐου 2022με τίτλο: «Στον Ήλιο με Ασφάλεια».

Η Ημερίδα, αποτέλεσε μέρος μιας ευρύτερης εκστρατείας, που διεξάγεται για 5η συνεχή χρονιά από την ΕΛΛΟΚ, με στόχο την ενημέρωση & ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με τον καρκίνο του δέρματος, η οποία θα διαρκέσει από τον Μάιο έως το τέλος Αυγούστου.

Κοινή συνισταμένη των εισηγητών ήταν ότι οι καρκίνοι του δέρματος (ΚτΔ) αποτελούν σε παγκόσμιο επίπεδο ένα μείζον θέμα δημόσιας υγείας, με τεράστιο κοινωνικό, ψυχολογικό και οικονομικό φορτίο. Η υπεριώδης ακτινοβολία και οι άλλοι περιβαλλοντικοί, εργασιακοί και κοινωνικοί παράγοντες, που αποτελούν τις κύριες αιτίες εμφάνισης των ΚτΔ, οφείλουν να αντιμετωπιστούν από την πολιτεία με τον άμεσο σχεδιασμό και εφαρμογήπρογραμμάτων πρόληψης& προστασίας στην καθημερινή μας ζωή. Ταυτόχρονα, επιτακτική είναι και η ανάγκη εφαρμογής προστατευτικής νομοθεσίας για εκατομμύρια εργαζόμενους, με τηναναγνώριση της έκθεσης σε υπεριώδη ακτινοβολία για όσους εργάζονται στο ύπαιθρο ως επαγγελματικού κινδύνου. Επίσης, ιδιαίτερα σημαντικός κρίθηκε και ο ρόλος της διεπιστημονικής αντιμετώπισης των ασθενών και της αύξησης των ερευνών που θα οδηγήσουν σε πιο αποτελεσματικές εξατομικευμένες θεραπείες.

Την Ημερίδα συντόνισε η Διευθύντρια της ΕΛΛΟΚ κα Μαρία Νομικού, ενώ καλωσόρισμα απηύθυνε ο Γραμματέας του Δ.Σ., κος Γιώργος Καπετανάκης, ο οποίος αναφέρθηκε στη σημασία της πρόληψης, της έγκαιρης αντιμετώπισης της νόσου καιτης ενημέρωσης του πληθυσμούγια τους κινδύνους και τις προφυλάξεις που πρέπει να λαμβάνονται. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κος Καπετανάκης στη διοργάνωσηεκστρατείας ενημέρωσης & ευαισθητοποίησης του πληθυσμού για τον καρκίνο του δέρματος, η οποία θα διαρκέσει όλο το καλοκαίριμε την ενεργή συμμετοχή των μελών της ΕΛΛΟΚ, τη διοργάνωση εκδηλώσεων σε τοπικό επίπεδο και την αξιοποίηση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και άλλων πρωτότυπων μέσων όπως ένα έξυπνο διαδικτυακό quiz με τίτλο «Tι γνωρίζεις για τον καρκίνο του δέρματος».

Τον κύκλο των εισηγήσεων άνοιξε η Δερματολόγος/Αφροδισιολόγος και Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ κα Έφη Σουρά, η οποία παρουσίασε τα επιδημιολογικά δεδομένα των μη μελανοκυτταρικών καρκίνων του δέρματος (ΜΜΚΔ) και τη σημασία της έρευνας για την αντιμετώπισή τους. Η κα Σουρά αφού ανέπτυξε του παράγοντες κινδύνου εμφάνισης των ΜΜΚΔ αναφέρθηκε στιςσημαντικάαυξητικές τάσεις που παρουσιάζουν σε παγκόσμιο επίπεδο, καθώς και στην επιτακτική πλέον ανάγκη για ενίσχυση της έρευνας, η οποία θα οδηγήσει στη δυνατότητα επιλογής εξατομικευμένων θεραπευτικών επιλογών για τους ασθενείς.

Τους περιβαλλοντικούς και εργασιακούς παράγοντες που μπορούν δυνητικά να οδηγήσουν σε εμφάνιση καρκίνου του δέρματος & την ανάγκη εφαρμογής της υφιστάμενης νομοθεσίας προστασίας των εργαζομένων προς αποτροπή εμφάνισης καρκίνων, ανέλυσε κατά τη διάρκεια της εισήγησής του ο κος Απόστολος Βανταράκης, Καθηγητής Υγιεινής του Παν/μίου Πατρών και Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Βιοεπιστημόνων. Ο κος Βανταράκης υπογράμμισε το σοβαρό ζήτημα έλλειψης κουλτούρας πρόληψης και προστασίας από την πλευρά των πολιτών(τόσο εργαζόμενων όσο και εργοδοτών),υπογραμμίζονταςτη σημασία των εκστρατειών ενημέρωσης & ευαισθητοποίησης, αλλά και την ανάγκη να εστιάσουμε όχι μόνο στην θεραπευτική αλλά και στην προληπτική ιατρική.

Στο τεράστιο άμεσοκαι έμμεσο κόστος, που συνεπάγεται για την κοινωνία και τα συστήματα υγείας ο καρκίνος του δέρματος, αναφέρθηκε στην εισήγησή της η κα Μαίρη Γείτονα, Καθ. Οικονομικών της Υγείας του Παν/μίου Πελοποννήσου. Η κα Γείτονα ανέφερε, ότι η Ε.Ε οφείλει να στρέψει όλο και περισσότερους πόρους στην πρόληψη, την έγκαιρη ανίχνευση, τη διάγνωση, τη θεραπεία και την ποιότητα ζωής των ασθενών, σε πολιτικές που εν τέλει θα αποτελέσουν δημόσια επένδυση με πολλαπλά και πολυεπίπεδα οφέλη, τόσο για τους ασθενείς όσο και για τη δημόσια υγεία γενικότερα. Τέλος, η κα Γείτονα αναφέρθηκε στην τεράστια σημασία της πρόληψης και της συνδυαστικής αξιοποίησης κλινικών & οικονομικών δεικτών,η οποία θα συμβάλλει καταλυτικά στην ορθή προτεραιοποίηση των διατιθέμενων πόρων στις πολιτικές υγείας.

Στη συνέχεια, ο λόγος δόθηκε στον κο Σαραφιανό Καράβατο, ασθενή με καρκίνο του δέρματος, ο οποίος μοιράστηκε τηνεμπειρία του από την αρχική διάγνωση έως και το τέλος της θεραπείας του. Στην ομιλία του, ο κος Καράβατος αναφέρθηκε στις πολύ μεγάλες ψυχολογικές, κοινωνικές και οικονομικές δυσκολίες, τις οποίες καλούνται να αντιπαρέλθουν οι ασθενείς και οι οικείοι τους, χωρίς συχνά να έχουν την κατάλληλη ιατρική, ψυχολογική και οικονομική υποστήριξη.Τόνισε επίσης την τεράστια σημασία της ενημέρωσης & ευαισθητοποίησης του κοινού, όχι μόνο για τον καρκίνο του δέρματος ωςνόσο, αλλά και για τις πολυσχιδείς επιπτώσεις που αυτή συνεπάγεται στους ασθενείς.

Η ανάγκη ψυχολογικής υποστήριξης των ασθενών με καρκίνο του δέρματος αποτέλεσε το θέμα της εισήγησης της καςΕλισάβετ Γεωργίου, ψυχολόγου και προέδρου του Ινστιτούτου Ψυχικής Υγείας & Ευημερίας BePositive. Η κα Γεωργίου ανέδειξε τις φυσικές, πνευματικές, κοινωνικές και ψυχολογικές ανάγκες των ασθενών με καρκίνο, τις ψυχολογικές δυσκολίες που παρουσιάζονται στα διάφορα στάδια της νόσου καθώς και τους λόγους για τους οποίους απαιτείται ψυχολογική υποστήριξησε διεπιστημονική βάση και σε όλα τα στάδια θεραπείας και αποκατάστασης του ασθενούς. Ακόμα, η κα Γεωργίου, ανέλυσε τον ζωτικής σημασίας ρόλο που καλούνται να έχουν για τηνψυχολογική υποστήριξη των ασθενών τόσο οι γιατροί, οι ψυχολόγοι και οι κοινωνικοί λειτουργοί, όσο και οι σύλλογοι ασθενών.

Τέλος, η κα Μυρτώ-Γεωργία Τρακατέλλη, Αν. Καθ. Δερματολογίας/Αφροδισιολογίας στη Β' Δερματολογική κλινική του Α.Π.Θ και του Νοσ/μείου Παπαγεωργίου παρουσίασε το πως τοΕυρωπαϊκό Σχέδιο Καταπολέμησης του Καρκίνου (Europe’sBeatingCancerPlan) δύναται να συμβάλλει στην προστασία των πιο ευάλωτων ομάδων εργαζομένων, στη βελτίωση & την εγκυρότητα των διαγνώσεων και στην καλύτερη καταγραφή των ΚτΔ. Καίριας σημασίας βήματα, πρόσθεσε η κα Τρακατέλλη, αποτελούν επίσης η ενσωμάτωση νέων τεχνολογιών στις θεραπείες, οι δράσεις ενημέρωσης & ευαισθητοποίησης καθώς και η ανάληψη καλών πρακτικών από επιτυχημένα εθνικά προγράμματα ΚτΔ (όπως π.χ της Αυστραλίας).

Η Ημερίδα ήταν ανοιχτή για το κοινό καιμεταδόθηκε ζωντανά από το Facebook και την ιστοσελίδα της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου.

Η επιστημονική ημερίδα για τον Καρκίνο του Δέρματος, πραγματοποιήθηκε υπό την Αιγίδα των επιστημονικών εταιρειών:

Εταιρεία Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδας (Ε.Ο.Π.Ε.)

Ελληνική Δερματολογική & Αφροδισιολογική Εταιρεία (Ε.Δ.Α.Ε.)

Η επιστημονική ημερίδα για τον Καρκίνο του Δέρματος, πραγματοποιήθηκε με την ευγενική άνευ όρων Χορηγία και Υποστήριξη των Εταιρειών: Χορηγοί : Bristol Myers Squibb, Roche, Sanofi

Περισσότερες πληροφορίες και ενημέρωση για την Ημερίδα της 12ηςΜαΐου, με τίτλο «Στον ήλιο με ασφάλεια» μπορείτε να βρείτε εδώ.

  • ΕΛΛΟΚ
  • ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΗΜΕΡΙΔΑ
  • ΚΑΡΚΙΝΟΣ
  • ΔΕΡΜΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Καρδιακή Ανεπάρκεια: Διαδικτυακή Ενημερωτική Εκδήλωση από την Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία
Καρδιακή Ανεπάρκεια: Διαδικτυακή Ενημερωτική Εκδήλωση από την Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία 13 Μαϊος 2022
6° Εκπαιδευτικό Σεμινάριο στη Διαγνωστική και Επεμβατική Υστεροσκόπηση στο Ιασώ 17 Μαϊος 2022
6° Εκπαιδευτικό Σεμινάριο στη Διαγνωστική και Επεμβατική Υστεροσκόπηση στο Ιασώ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Καρκίνος: Η επίδραση Breaking Bad είναι πραγματική
Ψυχική Υγεία
27/02/2026 - 11:30

Καρκίνος: Η επίδραση Breaking Bad είναι πραγματική

Οι χορτοφάγοι έχουν σημαντικά χαμηλότερο κίνδυνο για πέντε είδη καρκίνων
Διατροφή
27/02/2026 - 09:30

Οι χορτοφάγοι έχουν σημαντικά χαμηλότερο κίνδυνο για πέντε είδη καρκίνων

Το εμβόλιο κατά του HPV προστατεύει από πολλούς καρκίνους - Η θέση της Ελλάδας στους στόχους του ΠΟΥ
Υγεία
26/02/2026 - 19:28

Το εμβόλιο κατά του HPV προστατεύει από πολλούς καρκίνους - Η θέση της Ελλάδας στους στόχους του ΠΟΥ

Η αντίσταση στην ινσουλίνη συνδέεται με 12 τύπους καρκίνου σύμφωνα με νέα μελέτη
Υγεία
26/02/2026 - 17:14

Η αντίσταση στην ινσουλίνη συνδέεται με 12 τύπους καρκίνου σύμφωνα με νέα μελέτη

Ελπίδα για έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου της χοληδόχου κύστης μέσω απλής εξέτασης αίματος
Υγεία
26/02/2026 - 15:30

Ελπίδα για έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου της χοληδόχου κύστης μέσω απλής εξέτασης αίματος

Ψωρίαση: Μπορεί η απώλεια βάρους να θεωρηθεί φάρμακο;
Υγεία
24/02/2026 - 09:00

Ψωρίαση: Μπορεί η απώλεια βάρους να θεωρηθεί φάρμακο;

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Καρκίνος προστάτη σε προχωρημένο στάδιο: Νέα ανοσοθεραπεία δείχνει εντυπωσιακά αποτελέσματα
Υγεία
01/03/2026 - 09:46
Φάρμακα για την απώλεια βάρους: Τα θετικά τους, οι κίνδυνοι και η σημασία της σοβαρής χορήγησης
Υγεία
01/03/2026 - 09:02
Το τατουάζ μπορεί να προκαλέσει πρόβλημα στα μάτια ακόμα και δύο χρόνια μετά
Health Talk
28/02/2026 - 09:11
Τραγικός θάνατος γυναίκας σε αμαξίδιο στο «Ελ. Βενιζέλος»: Πτώση από το αναβατόριο από ύψος 1,5 μέτρου
Επικαιρότητα
28/02/2026 - 08:52
ΕΚΠΑ για Ημέρα Σπάνιων Παθήσεων: Ορατότητα για μια κοινότητα που συχνά παραμένει "αόρατη"
Υγεία
28/02/2026 - 08:43
Οι επιπτώσεις της παχυσαρκίας: Ενημερωτική δράση από ΙΜΕΡΟΕΣΣΑ στη Θεσσαλονίκη
Υγεία
27/02/2026 - 19:19
Η πρόκληση των σπάνιων παθήσεων: Από τη διάγνωση στην αντιμετώπιση και το πλαίσιο για τις θεραπείες πλάσματος
Pharma News
27/02/2026 - 18:37
Καρδιακά επεισόδια: Παρουσιάζουν οι γυναίκες μεγαλύτερη ευαισθησία;
Υγεία
27/02/2026 - 18:04
ΣΦΕΕ: Εθνική Στρατηγική για τις Σπάνιες Παθήσεις, η επόμενη πρόκληση για το σύστημα υγείας
Pharma Policy
27/02/2026 - 17:00
Θεραπεία με βλαστοκύτταρα στα μήτρα μπορεί να αναστρέψει εγκεφαλικές διαταραχές λόγω δισχιδούς ράχης
Υγεία
27/02/2026 - 15:30
Καταγγελία σε σκληρή γλώσσα των νεφροπαθών για το κλείσιμο της Μονάδας Τεχνητού Νεφρού Αίγινας
Patient Talk
27/02/2026 - 14:47
Τεχνητά νύχια: Γιατί αυξάνουν τον κίνδυνο μυκητίασης - Τι πρέπει να προσέχετε
Ομορφιά
27/02/2026 - 14:30
Έφυγε από τη ζωή η Αναπληρώτρια Ταμίας του Πανελληνίου Συλλόγου Κυστικής Ίνωσης
Επικαιρότητα
27/02/2026 - 13:44
Ενθαρρυντική εξέλιξη στη μάχη κατά της ALS με νέα μέθοδο χορήγησης φαρμάκου
Υγεία
27/02/2026 - 13:30
Chikungunya: Συναγερμός για αυξημένα κρούσματα σε Ευρωπαίους ταξιδιώτες που επιστρέφουν από τις Σεϋχέλλες
Πολιτική Υγείας
27/02/2026 - 12:30
Καρκίνος: Η επίδραση Breaking Bad είναι πραγματική
Ψυχική Υγεία
27/02/2026 - 11:30
Νέο χάπι GLP-1 βοηθά τους ασθενείς να χάσουν έως και 8% του σωματικού τους βάρους
Υγεία
27/02/2026 - 10:30
Οι χορτοφάγοι έχουν σημαντικά χαμηλότερο κίνδυνο για πέντε είδη καρκίνων
Διατροφή
27/02/2026 - 09:30
Χρήσιμες συμβουλές για γερά οστά σε όλες τις ηλικίες
Health Talk
27/02/2026 - 08:23
Τα νέα βήματα για τα σπάνια νοσήματα στην Ελλάδα το 2026
Patient Talk
27/02/2026 - 08:22
Ζητούμενο η ίση πρόσβαση και η ολοκληρωμένη φροντίδα για τα άτομα με σπάνιες παθήσεις
Patient Talk
27/02/2026 - 03:39
Αντίδραση εργαζομένων σχετικά με τις δηλώσεις Βαρτζόπουλου για κλείσιμο των κέντρων πρόληψης το 2027
Ψυχική Υγεία
27/02/2026 - 00:09
ΗΠΑ: Το Instagram θα ενημερώνει τους γονείς αν το παιδί τους εμφανίζει τάσεις αυτοκτονίας
Επικαιρότητα
26/02/2026 - 21:57
Πως μπορείτε να πάτε διακοπές στη Σουηδία με συνταγή γιατρού - Ο ρόλος της Marketing Greece
Επικαιρότητα
26/02/2026 - 21:34
Τι είναι η συναισθηματική πείνα και πότε η διατροφή που λειτουργεί ως «καταφύγιο»
Ψυχική Υγεία
26/02/2026 - 21:09
Αξιωματούχος του ΟΗΕ κατηγορεί το Ισραήλ για «δημογραφική αλλαγή» σε Δυτική Όχθη και Γάζα
Επικαιρότητα
26/02/2026 - 20:44
Μέγαρο Μουσικής ανοιχτό σε όλους: Το αναλυτικό πρόγραμμα προσβασιμότητας για το 2026
Επικαιρότητα
26/02/2026 - 20:21
ΕΟΔΥ: Επτά νέοι θάνατοι από γρίπη και covid την τελευταία εβδομάδα – Αυξημένη η θετικότητα στον RSV
Υγεία
26/02/2026 - 19:53
Το εμβόλιο κατά του HPV προστατεύει από πολλούς καρκίνους - Η θέση της Ελλάδας στους στόχους του ΠΟΥ
Υγεία
26/02/2026 - 19:28
Κομισιόν: Στήριξη μέσω του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου Plus στις νόμιμες και προσιτές αμβλώσεις
Πολιτική Υγείας
26/02/2026 - 19:04

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Οι χορτοφάγοι έχουν σημαντικά χαμηλότερο κίνδυνο για πέντε είδη καρκίνων
Διατροφή
27/02/2026 - 09:30
Chikungunya: Συναγερμός για αυξημένα κρούσματα σε Ευρωπαίους ταξιδιώτες που επιστρέφουν από τις Σεϋχέλλες
Πολιτική Υγείας
27/02/2026 - 12:30
Η πρόκληση των σπάνιων παθήσεων: Από τη διάγνωση στην αντιμετώπιση και το πλαίσιο για τις θεραπείες πλάσματος
Pharma News
27/02/2026 - 18:37
Καρκίνος: Η επίδραση Breaking Bad είναι πραγματική
Ψυχική Υγεία
27/02/2026 - 11:30
Τεχνητά νύχια: Γιατί αυξάνουν τον κίνδυνο μυκητίασης - Τι πρέπει να προσέχετε
Ομορφιά
27/02/2026 - 14:30
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo