ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τι μπορούν να μας διδάξουν οι αθλητές των Ολυμπιακών Αγώνων για τον πόνο

Fitness
ΕΥΡΩΚΙΝΗΣΗ
Οι επίπονες προπονήσεις μπορεί να οδηγούν σε μείωση του πόνου, αναφέρουν ειδικοί. Ο εγκέφαλος των αθλητών ίσως επεξεργάζεται τον πόνο διαφορετικά, εκτιμούν.
Τρίτη, 06/08/2024 - 16:00
— Photo: ΕΥΡΩΚΙΝΗΣΗ
Επιμέλεια: Βασιλική Αγγουρίδη Επιμέλεια: Βασιλική Αγγουρίδη

Πολλοί αναρωτούνται πως οι αθλήτριες και οι αθλητές, ιδίως υψηλού επιπέδου όπως αυτές και αυτοί που συμμετέχουν στους Ολυμπιακούς Αγώνες, αντέχουν τον πόνο των προπονήσεων και των αγωνισμάτων.

Ο εγκέφαλος και η επίδραση των προπονήσεων φαίνεται πως κρύβει τις απαντήσεις, όπως προκύπτει από άρθρο του Medscape.

«Θα μπορούσαμε να πούμε ότι οι κορυφαίοι αθλητές έχουν μια πιο φιλική σχέση με τον πόνο από ό,τι ο μέσος άνθρωπος», δήλωσε ο Jim Doorley, αθλητικός ψυχολόγος της Ολυμπιακής και Παραολυμπιακής Επιτροπής των ΗΠΑ.

Στην πραγματικότητα, ένα συντριπτικό σύνολο δεδομένων δείχνει ότι οι αθλητές υψηλού επιπέδου έχουν μεγαλύτερη ανοχή στον πόνο και χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να «υποκύψουν» στον πόνο.

Ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι έχουν επίσης υψηλότερο κατώφλι πόνου, που σημαίνει ότι χρειάζονται περισσότερες επίπονες διαδικασίες για να αρχίσουν να αισθάνονται πόνο. Έχουν επίσης και χαμηλότερη ευαισθησία στον πόνο, που σημαίνει ότι βαθμολογούν τον πόνο τους με, ας πούμε, 4 όταν για άλλους το ίδιο επίπεδο πόνου είναι στο 9!

Χημικές ουσίες του εγκεφάλου και φόβος

Στον εγκέφαλό μας υπάρχει ένα ενσωματωμένο φαρμακείο «ενδογενών» παυσίπονων, συμπεριλαμβανομένων των ενδορφινών (η έτοιμη μορφίνη μας) και των κανναβινοειδών (που μοιάζουν πολύ με τις χημικές ουσίες που προκαλούν ευεξία στην κάνναβη), αναφέρει το άρθρο.

Έρευνες δείχνουν ότι κατά τη διάρκεια και μετά από μια σκληρή προπόνηση, ο εγκέφαλος απελευθερώνει αυτά τα οπιοειδή, μειώνοντας τον πόνο όχι μόνο κατά τη διάρκεια της προπόνησης - το γνωστό και ως «runner's high» - αλλά και για περίπου 30 λεπτά μετά.

Η πιο έντονη άσκηση ενισχύει και παρατείνει αυτό το αποτέλεσμα, γνωστό ως υποαλγησία που προκαλείται από την άσκηση.

Αν και η επιστήμη είναι νέα και οι έρευνες είναι ποικίλουν, ορισμένοι θεωρούν ότι αν ο εγκέφαλος υποβάλλεται επανειλημμένα σε πόνο μέσω της προπόνησης, στέλνει συνεχώς σήματα στον νωτιαίο μυελό και βελτιώνεται στη μείωση του πόνου, ένα φαινόμενο που ονομάζεται εξαρτημένη διαμόρφωση του πόνου.

«Αν χτυπήσετε το δάχτυλο του ποδιού σας, προφανώς αυτό πονάει πραγματικά και ίσως χοροπηδάτε με το ένα πόδι», δήλωσε ο Nils Niederstrasser, λέκτορας και ερευνητής του πόνου στο Πανεπιστήμιο του Πόρτσμουθ στο Ηνωμένο Βασίλειο. «Αλλά ας πούμε ότι στη συνέχεια χτυπάτε το κεφάλι σας στον τοίχο. Κατά πάσα πιθανότητα, αυτό θα είναι λιγότερο έντονο επειδή το σώμα σας έχει ήδη στείλει τα ανασταλτικά σήματα».

Όσο περισσότερο προπονείται ένας αθλητής, τόσο περισσότερα από αυτά τα ανασταλτικά σήματα στέλνει ο εγκέφαλός του, τόσο πιο ρυθμίζεται το σύστημα.

Στην ουσία, ο πόνος σκοτώνει τον πόνο, σύμφωνα με τον Niederstrasser.

Ο εγκέφαλος του αθλητή μπορεί επίσης να επεξεργάζεται τον πόνο με τρόπους που δεν είναι ακόμη πλήρως κατανοητοί.

Σε μια γερμανική μελέτη, οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν λειτουργική απεικόνιση μαγνητικού συντονισμού (fMRI) για να σαρώσουν τους εγκεφάλους 18 ανδρών αθλητών και 19 μη αθλητών, ενώ εφάρμοζαν επώδυνη θερμότητα στα χέρια τους. Διαπίστωσαν ότι οι περιοχές του εγκεφάλου που είναι συνήθως γνωστό ότι φωτίζονται με επώδυνα ερεθίσματα ήταν σημαντικά λιγότερο ενεργές στους αθλητές.

Ο πόνος έχει σκοπό

Οι κορυφαίοι αθλητές προσαρμόζονται επίσης ψυχολογικά στον πόνο με την πάροδο του χρόνου.

«Όσο περισσότερο βιώνουν και ξεπερνούν τον πόνο στην προπόνηση, τόσο λιγότερο ενεργοποιεί αρνητικά συναισθήματα», δήλωσε ο Doorley.

«Ακολουθεί ένας ενάρτος κύκλος, κατά τον οποίο η περισσότερη προπόνηση οδηγεί σε καλύτερη ανοχή στον πόνο, η οποία επιτρέπει πιο έντονη προπόνηση, η οποία βελτιώνει περαιτέρω την ανοχή στον πόνο».

Ο Eddie O'Connor, κλινικός και αθλητικός ψυχολόγος στο Grand Rapids, MI, εργάζεται τόσο με κορυφαίους αθλητές όσο και με ασθενείς με χρόνιο πόνο.

Είπε ότι οι αθλητές, σε αντίθεση με πολλά άτομα με χρόνιο πόνο, επωφελούνται από το να έχουν έναν σαφή σκοπό για τον πόνο τους, είτε αυτός είναι μια θέση στους Ολυμπιακούς Αγώνες είτε ένα προσωπικό ρεκόρ.

«Γνωρίζουν ότι για να το πετύχουν, πρέπει να προσκαλέσουν περισσότερο πόνο από ό,τι ίσως έχουν νιώσει ποτέ», είπε. «Επιλέγουν τον πόνο στην υπηρεσία της ταχύτητας ή της απόδοσης».

Διαφορετικοί πόνοι

Η γνώση της διαφοράς μεταξύ του πόνου που είναι επικίνδυνος και του πόνου που είναι απλώς μέρος της προπόνησης ή της αποκατάστασης είναι επίσης το κλειδί όχι μόνο για την ασφάλεια αλλά και για την ενίσχυση της ανοχής, δήλωσε ο Louw.

«Όσο περισσότερο καταλαβαίνεις γιατί πονάς, τόσο λιγότερο άγχος έχεις», είπε. Το άγχος μπορεί να μειώσει την ανοχή στον πόνο.

Η Karen Cogan, PhD, αθλητική ψυχολόγος της Ολυμπιακής και Παραολυμπιακής Επιτροπής των ΗΠΑ, ενθαρρύνει τους αθλητές της να σκέφτονται τον πόνο της προπόνησης -τους μυς που καίνε, την καρδιά που χτυπάει, τους πνεύμονες που τσούζουν- ως σημάδι ότι γίνονται πιο δυνατοί.

Όλες αυτές οι ψυχολογικές τακτικές, ο εντοπισμός ενός σκοπού στον πόνο, η κατανόηση της διαφοράς μεταξύ του επικίνδυνου πόνου και του παραγωγικού πόνου και η διαχείριση του φόβου σχετικά με τον πόνο, μπορούν επίσης να εφαρμοστούν στη βοήθεια των ασθενών με χρόνιο πόνο.

Μάθημα για όλους

«Όσον αφορά την πρόληψη του χρόνιου πόνου, νομίζω ότι υπάρχει ένα ισχυρό επιχείρημα ότι η σωματική δραστηριότητα μπορεί να είναι ευεργετική», δήλωσε ο Niederstrasser.

Σε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό PLOS One το 2023, ερευνητές από τη Νορβηγία παρακολούθησαν 10.732 ενήλικες, αξιολογώντας τους δύο φορές, με διαφορά 8 ετών.

Όσο πιο σωματικά δραστήριοι ήταν, τόσο περισσότερο μπορούσαν να κρατήσουν το χέρι τους σε κρύο νερό, με όσους θεωρούνταν πολύ δραστήριοι να μπορούν να αντέξουν τον πόνο για 16 δευτερόλεπτα περισσότερο από εκείνους που ήταν λιγότερο δραστήριοι.

Τα άτομα της μελέτης που αύξησαν το επίπεδο σωματικής δραστηριότητάς τους κατά τη διάρκεια των 8 ετών αύξησαν επίσης την ανοχή τους στον πόνο.

Μια άλλη, μικρότερη μελέτη διαπίστωσε ότι η ποδηλασία τρεις φορές την εβδομάδα για 30 λεπτά σε έντονο ρυθμό ενίσχυσε την ανοχή στον πόνο σε ηλικιωμένους ενήλικες μετά από μόλις 6 εβδομάδες.

  • ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ
  • ΠΟΝΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΡΙΕΣ
  • ΑΘΛΗΤΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Πασχαλάκης: Ανάγκη η δημιουργία μιας κολυμβητικής κουλτούρας στη χώρα μας από τα νηπιακά χρόνια
Πασχαλάκης: Ανάγκη η δημιουργία μιας κολυμβητικής κουλτούρας στη χώρα μας από τα νηπιακά χρόνια 01 Αυγούστου 2024
Πότε κινδυνεύουμε από ανακοπή καρδιάς ενώ κολυμπάμε και τι πρέπει να προσέχουμε 14 Αυγούστου 2024
Πότε κινδυνεύουμε από ανακοπή καρδιάς ενώ κολυμπάμε και τι πρέπει να προσέχουμε

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Επτά απλές κινήσεις για να σταματήσετε άμεσα τον πόνο στη μέση
Υγεία
15/11/2025 - 12:03

Επτά απλές κινήσεις για να σταματήσετε άμεσα τον πόνο στη μέση

Τραυματισμοί αθλητών: Ποιος είναι ο αντίκτυπος στην υγεία και την καριέρα τους;
Health Talk
15/11/2025 - 09:54

Τραυματισμοί αθλητών: Ποιος είναι ο αντίκτυπος στην υγεία και την καριέρα τους;

Πόσο καλό για την υγεία είναι τελικά το μασάζ;
Υγεία
14/11/2025 - 12:00

Πόσο καλό για την υγεία είναι τελικά το μασάζ;

Στο «Αγία Σοφία» η πρώτη εφαρμογή εικονικής πραγματικότητας ανακούφισης πόνου και άγχους σε παιδιατρικό νοσοκομείο στην Ελλάδα
Υγεία
13/11/2025 - 17:47

Στο «Αγία Σοφία» η πρώτη εφαρμογή εικονικής πραγματικότητας ανακούφισης πόνου και άγχους σε παιδιατρικό νοσοκομείο στην Ελλάδα

Τρέξιμο χωρίς πόνο: Η επιστήμη πίσω από την αποκατάσταση έπειτα από τον μαραθώνιο
Fitness
11/11/2025 - 07:18

Τρέξιμο χωρίς πόνο: Η επιστήμη πίσω από την αποκατάσταση έπειτα από τον μαραθώνιο

Σημαντική ανακάλυψη στον εγκέφαλο αποκαλύπτει έναν φυσικό τρόπο ανακούφισης του πόνου
Υγεία
05/11/2025 - 12:00

Σημαντική ανακάλυψη στον εγκέφαλο αποκαλύπτει έναν φυσικό τρόπο ανακούφισης του πόνου

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Μαγνήσιο: Το θαυματουργό μέταλλο για τον οργανισμό και οι τύποι του - Σε ποιες τροφές θα το βρούμε
Διατροφή
22/11/2025 - 17:13
Πέντε βραβεία για το Γ.Ν. Παπαγεωργίου στα Healthcare Business Awards 2025
Επικαιρότητα
22/11/2025 - 15:49
Όμιλος ΙΑΤΡΟΠΟΛΙΣ και Siemens Healthineers παρουσιάζουν την καινοτόμο πλατφόρμα Digital Pathology
Digital Health
22/11/2025 - 15:11
Προειδοποίηση ΠΟΥ για την εκτόξευση της αντοχής της γονόρροιας στα αντιβιοτικά
Υγεία
22/11/2025 - 13:56
ΕΛΕΜΕΔ: Ρεκόρ συμμετοχής στο 38ο Πανελλήνιο Συνέδριο - Διαβήτης και παχυσαρκία στο επίκεντρο
Επικαιρότητα
22/11/2025 - 12:44
Τρεις βασικοί κανόνες για να αποφύγουμε δηλητηρίαση από μανιτάρια
Επικαιρότητα
22/11/2025 - 11:57
Οξεία ιογενής γαστρεντερίτιδα: Πόσο διαρκεί και πότε χρειάζεται ιατρική φροντίδα;
Health Talk
22/11/2025 - 11:29
Ο ιδανικός ξηρός καρπός για την υγεία του εντέρου - Ο ρόλος του στην καταπολέμηση της φλεγμονής
Διατροφή
22/11/2025 - 09:40
Εποχική γρίπη - Στέλεχος Κ: Βαρύτερη νόσηση σε ηλικιωμένους και άτομα με συννοσηρότητες
Υγεία
22/11/2025 - 09:22
ΙΑΣΩ Θεσσαλίας: Επιστημονική εκδήλωση για την ολοκληρωμένη φροντίδα της καρδιάς
Υπηρεσίες Υγείας
22/11/2025 - 07:27
«Athens MIH Symposium»: Η κορυφαία συνάντηση της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Παιδοδοντιατρικής στην Αθήνα
Επικαιρότητα
22/11/2025 - 03:49
Ευρωπαϊκή Ημέρα Κυστικής Ίνωσης – Στο επίκεντρο η ενημέρωση, η πρόληψη και η πρόσβαση στη μεταμόσχευση πνευμόνων
Patient Talk
22/11/2025 - 00:22
Τρία βραβεία για τη Boehringer Ingelheim Hellas στα Smart Manufacturing Awards 2025
Επικαιρότητα
21/11/2025 - 23:11
Δανία: Αποζημίωση σε ασθενείς που έχασαν την όρασή τους από φάρμακα αδυνατίσματος και διαβήτη
Επικαιρότητα
21/11/2025 - 22:37
Σημείο αναφοράς η ζωντανή μετάδοση σωτήριας επέμβασης για εγκεφαλικό επεισόδιο
Υγεία
21/11/2025 - 21:52
Η UBER ενισχύει το έργο της ΕΠΑΨΥ - Θα χρηματοδοτήσει και την καμπάνια «Μίλα, it’s ok!»
Ψυχική Υγεία
21/11/2025 - 21:23
ΔΥΠΑ: Μέχρι τις 26 Νοεμβρίου οι αιτήσεις 1.300 προσλήψεων ατόμων 55 και άνω στη δημόσια υγεία
Επικαιρότητα
21/11/2025 - 20:48
Παρέμβαση εισαγγελέα του Αρείου Πάγου για παραβίαση των μέτρων κατά της ευλογιάς των αιγοπροβάτων
Επικαιρότητα
21/11/2025 - 20:24
Μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ Υπουργείου ΠΡΟ.ΠΟ και ΕΟΠΑΕ για την αντιμετώπιση των εξαρτήσεων στα σωφρονιστικά καταστήματα
Ψυχική Υγεία
21/11/2025 - 20:02
Ηπατίτιδα C και καρκίνος του παγκρέατος: Νέος κρίκος στην αλυσίδα της πρόληψης
Υγεία
21/11/2025 - 19:37
Στον Άρειο Πάγο η ΕΙΝΑΠ για την ακούσια εξέταση φερόμενων ως ψυχικά ασθενών σε Δημόσιες Δομές Υγείας
Πολιτική Υγείας
21/11/2025 - 19:19
Ευρωπαϊκή Ημέρα αφιερωμένη στην Κυστική Ίνωση: Η πρόοδος στη θεραπευτική αντιμετώπιση της νόσου
Patient Talk
21/11/2025 - 18:47
Ενημέρωση της Be-Live για την υπογεννητικότητα και την υπογονιμότητα στην Αλεξανδρούπολη
Επικαιρότητα
21/11/2025 - 18:24
Ξεκινάει η Orange Week Athens 2025 του Δήμου Αθηναίων για την έμφυλη βία
Ψυχική Υγεία
21/11/2025 - 18:13
Η μακροζωία δεν είναι πολυτέλεια για λίγους - Forum για τις σύγχρονες εξελίξεις στη βιολογία της γήρανσης
Επικαιρότητα
21/11/2025 - 17:48
Επιστολή ΙΣΑ σε Αγαπηδάκη για την αποζημίωση των κατ' οίκων επισκέψεων από τους προσωπικούς ιατρούς
Πολιτική Υγείας
21/11/2025 - 17:21
H πρωτοβουλία «Who’s That Type 1?» ανοίγει τον δημόσιο διάλογο για τον Διαβήτη Τύπου 1
Επικαιρότητα
21/11/2025 - 17:03
Healthcare Business Awards 2025: Δύο βραβεία για τη Νοσηλευτική Υπηρεσία του «Παπανικολάου»
Επικαιρότητα
21/11/2025 - 16:49
Ιατρικό Κέντρο Αθηνών: Εθνικό συνέδριο για τις νέες εξελίξεις στην καρδιοχειρουργική
Υπηρεσίες Υγείας
21/11/2025 - 16:37
Αντισυλληπτικά: Ποια αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού
Υγεία
21/11/2025 - 16:21

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Θάνατος 13χρονου παιδιού σε ειδικό σχολείο του Πειραιά - Πνίγηκε με το φαγητό του
Επικαιρότητα
21/11/2025 - 12:11
Εννέα στους δέκα πολίτες αναγνωρίζουν τη μεγάλη σημασία της προστασίας των ανηλίκων από τα προϊόντα καπνού
Πολιτική Υγείας
21/11/2025 - 15:00
Κορυφαίο νοσοκομείο για το 2025 το Αντικαρκινικό του Πειραιά «Μεταξά»
Επικαιρότητα
20/11/2025 - 23:04
Η δίαιτα DASH για την υπέρταση μπορεί να αποτρέψει τις επιπλοκές του διαβήτη
Διατροφή
21/11/2025 - 15:57
Δανία: Αποζημίωση σε ασθενείς που έχασαν την όρασή τους από φάρμακα αδυνατίσματος και διαβήτη
Επικαιρότητα
21/11/2025 - 22:37
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2025 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo