ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τι μπορούν να μας διδάξουν οι αθλητές των Ολυμπιακών Αγώνων για τον πόνο

Fitness
ΕΥΡΩΚΙΝΗΣΗ
Οι επίπονες προπονήσεις μπορεί να οδηγούν σε μείωση του πόνου, αναφέρουν ειδικοί. Ο εγκέφαλος των αθλητών ίσως επεξεργάζεται τον πόνο διαφορετικά, εκτιμούν.
Τρίτη, 06/08/2024 - 16:00
— Photo: ΕΥΡΩΚΙΝΗΣΗ
Επιμέλεια: Βασιλική Αγγουρίδη Επιμέλεια: Βασιλική Αγγουρίδη

Πολλοί αναρωτούνται πως οι αθλήτριες και οι αθλητές, ιδίως υψηλού επιπέδου όπως αυτές και αυτοί που συμμετέχουν στους Ολυμπιακούς Αγώνες, αντέχουν τον πόνο των προπονήσεων και των αγωνισμάτων.

Ο εγκέφαλος και η επίδραση των προπονήσεων φαίνεται πως κρύβει τις απαντήσεις, όπως προκύπτει από άρθρο του Medscape.

«Θα μπορούσαμε να πούμε ότι οι κορυφαίοι αθλητές έχουν μια πιο φιλική σχέση με τον πόνο από ό,τι ο μέσος άνθρωπος», δήλωσε ο Jim Doorley, αθλητικός ψυχολόγος της Ολυμπιακής και Παραολυμπιακής Επιτροπής των ΗΠΑ.

Στην πραγματικότητα, ένα συντριπτικό σύνολο δεδομένων δείχνει ότι οι αθλητές υψηλού επιπέδου έχουν μεγαλύτερη ανοχή στον πόνο και χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να «υποκύψουν» στον πόνο.

Ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι έχουν επίσης υψηλότερο κατώφλι πόνου, που σημαίνει ότι χρειάζονται περισσότερες επίπονες διαδικασίες για να αρχίσουν να αισθάνονται πόνο. Έχουν επίσης και χαμηλότερη ευαισθησία στον πόνο, που σημαίνει ότι βαθμολογούν τον πόνο τους με, ας πούμε, 4 όταν για άλλους το ίδιο επίπεδο πόνου είναι στο 9!

Χημικές ουσίες του εγκεφάλου και φόβος

Στον εγκέφαλό μας υπάρχει ένα ενσωματωμένο φαρμακείο «ενδογενών» παυσίπονων, συμπεριλαμβανομένων των ενδορφινών (η έτοιμη μορφίνη μας) και των κανναβινοειδών (που μοιάζουν πολύ με τις χημικές ουσίες που προκαλούν ευεξία στην κάνναβη), αναφέρει το άρθρο.

Έρευνες δείχνουν ότι κατά τη διάρκεια και μετά από μια σκληρή προπόνηση, ο εγκέφαλος απελευθερώνει αυτά τα οπιοειδή, μειώνοντας τον πόνο όχι μόνο κατά τη διάρκεια της προπόνησης - το γνωστό και ως «runner's high» - αλλά και για περίπου 30 λεπτά μετά.

Η πιο έντονη άσκηση ενισχύει και παρατείνει αυτό το αποτέλεσμα, γνωστό ως υποαλγησία που προκαλείται από την άσκηση.

Αν και η επιστήμη είναι νέα και οι έρευνες είναι ποικίλουν, ορισμένοι θεωρούν ότι αν ο εγκέφαλος υποβάλλεται επανειλημμένα σε πόνο μέσω της προπόνησης, στέλνει συνεχώς σήματα στον νωτιαίο μυελό και βελτιώνεται στη μείωση του πόνου, ένα φαινόμενο που ονομάζεται εξαρτημένη διαμόρφωση του πόνου.

«Αν χτυπήσετε το δάχτυλο του ποδιού σας, προφανώς αυτό πονάει πραγματικά και ίσως χοροπηδάτε με το ένα πόδι», δήλωσε ο Nils Niederstrasser, λέκτορας και ερευνητής του πόνου στο Πανεπιστήμιο του Πόρτσμουθ στο Ηνωμένο Βασίλειο. «Αλλά ας πούμε ότι στη συνέχεια χτυπάτε το κεφάλι σας στον τοίχο. Κατά πάσα πιθανότητα, αυτό θα είναι λιγότερο έντονο επειδή το σώμα σας έχει ήδη στείλει τα ανασταλτικά σήματα».

Όσο περισσότερο προπονείται ένας αθλητής, τόσο περισσότερα από αυτά τα ανασταλτικά σήματα στέλνει ο εγκέφαλός του, τόσο πιο ρυθμίζεται το σύστημα.

Στην ουσία, ο πόνος σκοτώνει τον πόνο, σύμφωνα με τον Niederstrasser.

Ο εγκέφαλος του αθλητή μπορεί επίσης να επεξεργάζεται τον πόνο με τρόπους που δεν είναι ακόμη πλήρως κατανοητοί.

Σε μια γερμανική μελέτη, οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν λειτουργική απεικόνιση μαγνητικού συντονισμού (fMRI) για να σαρώσουν τους εγκεφάλους 18 ανδρών αθλητών και 19 μη αθλητών, ενώ εφάρμοζαν επώδυνη θερμότητα στα χέρια τους. Διαπίστωσαν ότι οι περιοχές του εγκεφάλου που είναι συνήθως γνωστό ότι φωτίζονται με επώδυνα ερεθίσματα ήταν σημαντικά λιγότερο ενεργές στους αθλητές.

Ο πόνος έχει σκοπό

Οι κορυφαίοι αθλητές προσαρμόζονται επίσης ψυχολογικά στον πόνο με την πάροδο του χρόνου.

«Όσο περισσότερο βιώνουν και ξεπερνούν τον πόνο στην προπόνηση, τόσο λιγότερο ενεργοποιεί αρνητικά συναισθήματα», δήλωσε ο Doorley.

«Ακολουθεί ένας ενάρτος κύκλος, κατά τον οποίο η περισσότερη προπόνηση οδηγεί σε καλύτερη ανοχή στον πόνο, η οποία επιτρέπει πιο έντονη προπόνηση, η οποία βελτιώνει περαιτέρω την ανοχή στον πόνο».

Ο Eddie O'Connor, κλινικός και αθλητικός ψυχολόγος στο Grand Rapids, MI, εργάζεται τόσο με κορυφαίους αθλητές όσο και με ασθενείς με χρόνιο πόνο.

Είπε ότι οι αθλητές, σε αντίθεση με πολλά άτομα με χρόνιο πόνο, επωφελούνται από το να έχουν έναν σαφή σκοπό για τον πόνο τους, είτε αυτός είναι μια θέση στους Ολυμπιακούς Αγώνες είτε ένα προσωπικό ρεκόρ.

«Γνωρίζουν ότι για να το πετύχουν, πρέπει να προσκαλέσουν περισσότερο πόνο από ό,τι ίσως έχουν νιώσει ποτέ», είπε. «Επιλέγουν τον πόνο στην υπηρεσία της ταχύτητας ή της απόδοσης».

Διαφορετικοί πόνοι

Η γνώση της διαφοράς μεταξύ του πόνου που είναι επικίνδυνος και του πόνου που είναι απλώς μέρος της προπόνησης ή της αποκατάστασης είναι επίσης το κλειδί όχι μόνο για την ασφάλεια αλλά και για την ενίσχυση της ανοχής, δήλωσε ο Louw.

«Όσο περισσότερο καταλαβαίνεις γιατί πονάς, τόσο λιγότερο άγχος έχεις», είπε. Το άγχος μπορεί να μειώσει την ανοχή στον πόνο.

Η Karen Cogan, PhD, αθλητική ψυχολόγος της Ολυμπιακής και Παραολυμπιακής Επιτροπής των ΗΠΑ, ενθαρρύνει τους αθλητές της να σκέφτονται τον πόνο της προπόνησης -τους μυς που καίνε, την καρδιά που χτυπάει, τους πνεύμονες που τσούζουν- ως σημάδι ότι γίνονται πιο δυνατοί.

Όλες αυτές οι ψυχολογικές τακτικές, ο εντοπισμός ενός σκοπού στον πόνο, η κατανόηση της διαφοράς μεταξύ του επικίνδυνου πόνου και του παραγωγικού πόνου και η διαχείριση του φόβου σχετικά με τον πόνο, μπορούν επίσης να εφαρμοστούν στη βοήθεια των ασθενών με χρόνιο πόνο.

Μάθημα για όλους

«Όσον αφορά την πρόληψη του χρόνιου πόνου, νομίζω ότι υπάρχει ένα ισχυρό επιχείρημα ότι η σωματική δραστηριότητα μπορεί να είναι ευεργετική», δήλωσε ο Niederstrasser.

Σε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό PLOS One το 2023, ερευνητές από τη Νορβηγία παρακολούθησαν 10.732 ενήλικες, αξιολογώντας τους δύο φορές, με διαφορά 8 ετών.

Όσο πιο σωματικά δραστήριοι ήταν, τόσο περισσότερο μπορούσαν να κρατήσουν το χέρι τους σε κρύο νερό, με όσους θεωρούνταν πολύ δραστήριοι να μπορούν να αντέξουν τον πόνο για 16 δευτερόλεπτα περισσότερο από εκείνους που ήταν λιγότερο δραστήριοι.

Τα άτομα της μελέτης που αύξησαν το επίπεδο σωματικής δραστηριότητάς τους κατά τη διάρκεια των 8 ετών αύξησαν επίσης την ανοχή τους στον πόνο.

Μια άλλη, μικρότερη μελέτη διαπίστωσε ότι η ποδηλασία τρεις φορές την εβδομάδα για 30 λεπτά σε έντονο ρυθμό ενίσχυσε την ανοχή στον πόνο σε ηλικιωμένους ενήλικες μετά από μόλις 6 εβδομάδες.

  • ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ
  • ΠΟΝΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΡΙΕΣ
  • ΑΘΛΗΤΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Πασχαλάκης: Ανάγκη η δημιουργία μιας κολυμβητικής κουλτούρας στη χώρα μας από τα νηπιακά χρόνια
Πασχαλάκης: Ανάγκη η δημιουργία μιας κολυμβητικής κουλτούρας στη χώρα μας από τα νηπιακά χρόνια 01 Αυγούστου 2024
Πότε κινδυνεύουμε από ανακοπή καρδιάς ενώ κολυμπάμε και τι πρέπει να προσέχουμε 14 Αυγούστου 2024
Πότε κινδυνεύουμε από ανακοπή καρδιάς ενώ κολυμπάμε και τι πρέπει να προσέχουμε

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πόνος στον αντίχειρα: Πρακτικές συμβουλές για την ανακούφισή του
Health Talk
04/06/2026 - 10:28

Πόνος στον αντίχειρα: Πρακτικές συμβουλές για την ανακούφισή του

Αθλητικοί τραυματισμοί εφήβων: Συνέπειες και τρόποι αποφυγής
Health Talk
27/05/2026 - 18:23

Αθλητικοί τραυματισμοί εφήβων: Συνέπειες και τρόποι αποφυγής

Λαπαροσκοπική-Ρομποτική κυστεκτομή: Λιγότερος πόνος, ταχύτερη ανάρρωση
Health Talk
19/05/2026 - 08:11

Λαπαροσκοπική-Ρομποτική κυστεκτομή: Λιγότερος πόνος, ταχύτερη ανάρρωση

ΣΠΕΑ: Παιδιά με αιμορροφιλία έμαθαν τα μυστικά του στίβου από σημαντικούς αθλητές
Patient Talk
19/05/2026 - 17:49

ΣΠΕΑ: Παιδιά με αιμορροφιλία έμαθαν τα μυστικά του στίβου από σημαντικούς αθλητές

Μελέτη προειδοποιεί για επικίνδυνη ζέστη στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2026 - Τα μέτρα προστασίας των αθλητών
Υγεία
14/05/2026 - 13:00

Μελέτη προειδοποιεί για επικίνδυνη ζέστη στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2026 - Τα μέτρα προστασίας των αθλητών

Αρθροπλαστική γόνατος: Οι φόβοι των ασθενών και πόσο βάσιμοι είναι
Health Talk
06/05/2026 - 16:14

Αρθροπλαστική γόνατος: Οι φόβοι των ασθενών και πόσο βάσιμοι είναι

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

UCB: Νέο πρόσωπο στην ειδική διεύθυνση για την πρόσβαση των ασθενών στις καινοτόμες θεραπείες
Pharma News
09/06/2026 - 21:47
Γιατί δεν πρέπει να το φοβόμαστε το Laser μυωπίας το καλοκαίρι
Health Talk
09/06/2026 - 20:52
EFPIA: Το «κλειδί» για επενδύσεις άνω των 45 δισ. ευρώ στην έρευνα και την ανάπτυξη στη βιοτεχνολογία
Pharma Policy
09/06/2026 - 20:04
Γεωργιάδης: «Ανοίγουμε πολλές θέσεις για μόνιμο και επικουρικό προσωπικό στο ΕΚΑΒ»
Πολιτική Υγείας
09/06/2026 - 19:38
Θετική γνωμοδότηση από τον ΕΜΑ σε νέο φάρμακο για τον μεταστατικό καρκίνο του παχέος εντέρου
Pharma News
09/06/2026 - 19:21
Εθελοντές του ΕΕΣ προσέφεραν τις πρώτες βοήθειες σε θύμα τροχαίου στην Ποσειδώνος
Επικαιρότητα
09/06/2026 - 18:44
Από το Λύκειο στο Πανεπιστήμιο: Το κρίσιμο καλοκαίρι για τους πρωτοετείς και ο ρόλος των γονέων
Ψυχική Υγεία
09/06/2026 - 18:11
ΕΝΑΣΕΛ: Βήματα προόδου έχει κάνει η Ελλάδα στη συμμετοχή των ασθενών στη χάραξη πολιτικής υγείας
Patient Talk
09/06/2026 - 17:43
Καταδίκη χειρουργού που έκανε προληπτική μαστεκτομή σε ασθενή χωρίς γονιδιακή ένδειξη για καρκίνο
Επικαιρότητα
09/06/2026 - 17:18
Βραδιά αφιερωμένη στην Ιατρική Αριστεία και βραβεύσεις στο Μαρούσι
Επικαιρότητα
09/06/2026 - 16:31
Ο FDA ενέκρινε φάρμακο της Pfizer για την αιμορροφιλία σε παιδιά
Pharma News
09/06/2026 - 15:57
Θεμιστοκλέους: «Συνολικά 8.000 μόνιμες και επικουρικές θέσεις στο ΕΣΥ για το 2026»
Πολιτική Υγείας
09/06/2026 - 15:32
Ετήσια έκθεση της EUDA για τα ναρκωτικά: Τουλάχιστον 7.600 θάνατοι στην ΕΕ από υπερβολική δόση
Ψυχική Υγεία
09/06/2026 - 15:14
ASCO 2026: Η ιατρική ακριβείας αλλάζει το τοπίο στην ογκολογία – Νέες θεραπείες για δύσκολους καρκίνους
Υγεία
09/06/2026 - 15:00
Νέα ΚΥΑ: Από την 1η Ιουλίου ισχύουν οι εξαιρέσεις στη χρήση μολύβδου
Επικαιρότητα
09/06/2026 - 14:33
Νέο ιατρείο διαταραχών μνήμης στο ΙΑΣΩ Γενική Κλινική
Υπηρεσίες Υγείας
09/06/2026 - 14:16
ΙΟΒΕ: Το εισόδημα εξακολουθεί να καθορίζει την πρόσβαση στην υγεία και τη φροντίδα στην Ελλάδα
Πολιτική Υγείας
09/06/2026 - 14:00
Βότανο της κινεζικής ιατρικής θα μπορούσε να φέρει επανάσταση στη θεραπεία της τριχόπτωσης
Υγεία
09/06/2026 - 13:00
Φάρμακο για την ανάπτυξη των μυών φαίνεται να προστατεύει από την απώλεια μυϊκής μάζας κατά τη λήψη GLP-1
Υγεία
09/06/2026 - 12:00
Το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και η Moderna ξεκινούν κλινικές δοκιμές εμβολίου που θα μπορούσε να προλαμβάνει τον καρκίνο
Υγεία
09/06/2026 - 11:00
Γεωργιάδης από την Καστοριά: Το υπουργείο Υγείας πέτυχε 100% απορρόφηση των διαθέσιμων πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης
Πολιτική Υγείας
09/06/2026 - 09:54
Η κακή ποιότητα ύπνου στην παιδική ηλικία συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο κατάθλιψης στην εφηβεία
Ψυχική Υγεία
09/06/2026 - 09:00
Καλπάζει ο ιός Εμπόλα στην Κεντρική Αφρική: Ανησυχία για διασυνοριακή μετάδοση
Υγεία
09/06/2026 - 08:20
Μ. Βρετανία: «Τέλος» στα σολάριουμ; – Στο τραπέζι καθολική απαγόρευση
Πολιτική Υγείας
08/06/2026 - 22:00
Πόσο συχνά αεριζόμαστε; Πια υπάρχει εφαρμογή καταγραφής!
Υγεία
08/06/2026 - 21:00
Η μικροβιακή αντοχή ταξιδεύει σε όλο τον κόσμο μέσω των ωκεανών
Υγεία
08/06/2026 - 20:00
Τι συμβαίνει στο λίπος όταν χάνουμε κιλά;
Υγεία
08/06/2026 - 19:00
Καρδιο-ογκολογία: Πώς η έγκαιρη παρακολούθηση προστατεύει την καρδιά των γυναικών με καρκίνο του μαστού
Υγεία
08/06/2026 - 18:30
Η νέα εποχή της υγείας: Δεδομένα, πρόληψη και ποιοτική φροντίδα στο επίκεντρο
Pharma Policy
08/06/2026 - 18:00
Παγκόσμιο Κύπελλο εν μέσω Έμπολα και χανταϊού: Στο μικροσκόπιο λύματα και...social media
Υγεία
08/06/2026 - 17:15

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Βραβείο εξωστρέφειας από το ΕΒΕΑ στην ELPEN για την εξαγωγική της δραστηριότητα
Pharma News
08/06/2026 - 12:09
ΠΟΕΔΗΝ: Νέες κινητοποιήσεις υγειονομικών την Τετάρτη 10 Ιουνίου για τον αποκλεισμό από τα ΒΑΕ
Πολιτική Υγείας
08/06/2026 - 13:52
Γεωργιάδης: «Η βοήθεια των ιδιωτών προς το ΕΣΥ δεν είναι ντροπή, ούτε αδυναμία του κράτους»
Πολιτική Υγείας
08/06/2026 - 14:19
Καταγγελίες για σοβαρές ελλείψεις σημαντικού υγειονομικού υλικού στο Νοσοκομείο της Νίκαιας
Πολιτική Υγείας
08/06/2026 - 14:59
Θεμιστοκλέους: Στις 3 ώρες και 40 λεπτά ο μέσος χρόνος αναμονής στα επείγοντα
Πολιτική Υγείας
08/06/2026 - 17:00
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo