ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πρωκτικό συρίγγιο: Οι επιλογές στον τρόπο ζωής που το «πυροδοτούν»

Ψυχική Υγεία
Πρωκτικό συρίγγιο: Οι επιλογές στον τρόπο ζωής που το «πυροδοτούν»
Κακή διατροφή, καθιστική ζωή και παθήσεις αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης πρωκτικού συριγγίου.
Πέμπτη, 13/02/2020 - 23:36
News4Health Team News4Health Team

Κάποιες επιλογές στον τρόπο ζωής και ορισμένες ιατρικές παθήσεις αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης πρωκτικού συριγγίου. Στο συμπέρασμα αυτό έχουν καταλήξει μελέτες που επιδίωξαν να εντοπίσουν τους πιθανούς παράγοντες για την ανάπτυξή του, με στόχο να βρεθούν καλύτεροι τρόποι πρόληψης και θεραπείας του.

Όπως μας εξηγεί ο Δρ. Αναστάσιος Ξιάρχος, ιδρυτικό μέλος και πρώτος Πρόεδρος της Ελληνικής Επιστημονικής Εταιρείας Ορθοπρωκτικής Χειρουργικής, Ερευνητής & Διδάσκων στο εργαστήριο Βιοπληροφορικής & ανθρώπινης ηλεκτροφυσιολογίας στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο, «το πρωκτικό συρίγγιο είναι μια συχνή παθολογία, αφού η συχνότητα εμφάνισής του σε γυναίκες και σε άνδρες είναι 5,6 και 12,3 ανά 100.000 άτομα, αντίστοιχα. Έχει αποδειχθεί ότι οι νεαροί άνδρες έχουν περισσότερες πιθανότητες να το παρουσιάσουν. Πρόκειται για ένα μικρό τούνελ που αναπτύσσεται μεταξύ του άκρου του εντέρου και του δέρματος κοντά στον πρωκτό.

Είναι συνήθως το αποτέλεσμα μιας λοίμωξης στον πρωκτό που προκαλεί απόστημα σε κοντινό ιστό. Το απόστημα προκαλεί πόνο, κοκκινίλα και διόγκωση. Η αυτόματη διάνοιξη του αποστήματος ή η χειρουργική παροχέτευσή του έχει ως αποτέλεσμα την εκτόνωση της φλεγμονής, αλλά η επικοινωνία με το έντερο παραμένει. Όταν δηλαδή το πύον βρίσκει δίοδο διαφυγής, μπορεί να αφήσει πίσω του ένα μικρό τούνελ».

Πλήθος μελετών έχουν εξετάσει την επιδημιολογία των πρωκτικών συριγγίων και τους παράγοντες κινδύνου για την ανάπτυξη και για την υποτροπή τους.

Σε μια εξ αυτών εξετάστηκαν στοιχεία 1.342 ασθενών, με επιβεβαιωμένη την ύπαρξη πρωκτικού συριγγίου. Οι ασθενείς απάντησαν σε ερωτηματολόγια για τα βασικά δημογραφικά στοιχεία τους, όπως η ηλικία, η εθνικότητα και το φύλο, κι έδωσαν το ιατρικό ιστορικό τους. Οι συμμετέχοντες ρωτήθηκαν για τη διατροφική συμπεριφορά τους κατά τη διάρκεια των τελευταίων 2 μηνών, συμπεριλαμβανομένης της μέσης ημερήσιας πρόσληψης αλατιού και της κατανάλωσης ορισμένων ειδών τροφίμων (π.χ. πικάντικα), καθώς και για την ποσότητα του φαγητού που κατανάλωναν.

Κατέγραψαν επίσης πληροφορίες σχετικά με τον χρόνο παραμονής τους στη λεκάνη της τουαλέτας και με την αθλητική τους δραστηριότητα, δηλαδή εάν αθλούνταν, πόσες φορές εβδομαδιαίως, επί πόση ώρα. Οι ερευνητές συνέκριναν τους ασθενείς με μια ξεχωριστή ομάδα ασθενών που είχαν άλλα ορθοπρωκτικά προβλήματα, όχι όμως συρίγγιο.

Διαπιστώθηκε ότι η πιθανότητα εμφάνισης του συριγγίου ήταν μεγαλύτερη στα άτομα με προηγούμενο ιστορικό δερματοπάθειας, εντερίτιδας και διαβήτη, καθώς και σε εκείνους που είχαν υποβληθεί σε προηγούμενη ορθοπρωκτική χειρουργική, χωρίς αυτή να αφορά συρίγγιο. Η τακτική κατανάλωση πικάντικων και λιπαρών τροφίμων και η υψηλή σε αλάτι διατροφή επίσης αύξανε τον κίνδυνο. Η υπερβολική πρόσληψη αλατιού άλλωστε έχει συνδεθεί και με άλλες ασθένειες, συμπεριλαμβανομένης της υπέρτασης, του σακχαρώδους διαβήτη, της οστεοπόρωσης και της γαστρίτιδας.

Οι παράγοντες του τρόπου ζωής που επηρέασαν τις πιθανότητες ανάπτυξης συριγγίου περιελάμβαναν την καθιστική ζωή, την ελάχιστη αθλητική δραστηριότητα και την παρατεταμένη παραμονή στην τουαλέτα. «Μάλιστα, η καθιστική ζωή και η μη συστηματική συμμετοχή σε αθλήματα αύξανε περισσότερο τον κίνδυνο εμφάνισης πρωκτικών συριγγίων παρά άλλων πρωκτικών νόσων (συμπεριλαμβανομένης της αιμορροϊδοπάθειας) που έχουν επιδημιολογικά συνδεθεί με έναν τέτοιο τρόπο ζωής, συνήθειες που σημειωτέον συνδέονται και με το υπερβολικό βάρος. Τα δεδομένα της συγκεκριμένης μελέτης υποδεικνύουν άλλωστε την προστατευτική επίδραση της λιποσαρκίας», σημειώνει ο Δρ. Ξιάρχος, Δ/ντης Χειρουργικής Κλινικής Ομίλου Ιατρικό, Ιατρικό Περιστερίου.

Η χρήση καπνού και η υπερβολική κατανάλωση οινοπνεύματος που αποτελούν μείζονα παράγοντα κινδύνου για χρόνιες διαταραχές, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου, του διαβήτη, των αναπνευστικών και καρδιαγγειακών παθήσεων, δεν θα μπορούσαν να αποτελούν εξαίρεση στην πιθανότητα εμφάνισης πρωκτικού συριγγίου. Η μελέτη υποστηρίζει ότι υπάρχει συσχετισμός μεταξύ του καπνίσματος και πρωκτικού αποστήματος και συριγγίου, χωρίς ωστόσο να είναι στατιστικά σημαντικός. Τα ευρήματα της μελέτης ωστόσο έδειξαν ότι το κάπνισμα μπορεί να προκαλέσει κακή επούλωση μετά από την πραγματοποίηση της χειρουργικής επέμβασης για την αντιμετώπιση του συριγγίου.

«Συνήθως το πρωκτικό συρίγγιο δεν θεραπεύεται από μόνο του, γι’ αυτό η χειρουργική επέμβαση στις περισσότερες περιπτώσεις είναι η μοναδική επιλογή. Οι στόχοι της χειρουργικής επέμβασης είναι η μόνιμη εξάλειψη του συριγγίου με διατήρηση της αντοχής. Αρχικά γίνεται ανεύρεση και καταστροφή του εσωτερικού στομίου, ακολουθεί ο εντοπισμός της πορείας του συριγγώδους πόρου και η πλήρης εκτομή του ή η καταστροφή του επιθηλίου του», επισημαίνει ο Δρ. Αναστάσιος Ξιάρχος.

Τα τελευταία χρόνια έχει αναπτυχθεί μια πληθώρα νέων εγχειρητικών επιλογών. Έχει διαπιστωθεί ότι η μέθοδος της ενδοσκοπικής θεραπείας είναι η αποτελεσματικότερη, καθώς είναι ανώδυνη, αναίμακτη, σύντομη και με οριστικά αποτελέσματα. Το σημαντικότερο, όμως, είναι ότι με την επιλογή της εξασφαλίζεται η αποφυγή της ακράτειας, που είναι πιθανό να προκύψει με άλλες χειρουργικές τεχνικές. «Εφικτές αλλαγές, όπως η αποφυγή της καθιστικής ζωής, η εισαγωγή της άσκησης στο καθημερινό πρόγραμμα και η επιλογή μιας υγιεινής διατροφής (τα οποία συντελούν στην αποφυγή της παχυσαρκίας και του διαβήτη) μπορούν να αποτρέψουν τη δημιουργία πρωκτικού συριγγίου και να βοηθήσουν να αποφευχθεί η ταλαιπωρία που συνεπάγεται η ύπαρξή του», καταλήγει.

  • ΠΡΩΚΤΙΚΟ ΣΥΡΙΓΓΙΟ
  • ΤΡΟΠΟΣ ΖΩΗΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΚΑΘΙΣΤΙΚΗ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Οι ουλές της ακμής και οι τρόποι αντιμετώπισης τους
Οι ουλές της ακμής και οι τρόποι αντιμετώπισης τους 10 Φεβρουαρίου 2020
Αλλάζοντας την «αρχιτεκτονική» του προσώπου 13 Φεβρουαρίου 2020
Αλλάζοντας την «αρχιτεκτονική» του προσώπου

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Οι πολύ μικρές αλλαγές στην καθημερινότητα που μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής
Υγεία
24/03/2026 - 09:00

Οι πολύ μικρές αλλαγές στην καθημερινότητα που μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής

Γιατί η σωστή διατροφή γίνεται το απόλυτο κλειδί αντοχής σε ένα απαιτητικό περιβάλλον
Health Talk
21/03/2026 - 10:26

Γιατί η σωστή διατροφή γίνεται το απόλυτο κλειδί αντοχής σε ένα απαιτητικό περιβάλλον

Μακαρόνια: Πώς μπορούμε να τα απολαμβάνουμε χωρίς να μάς παχύνουν
Διατροφή
17/03/2026 - 16:14

Μακαρόνια: Πώς μπορούμε να τα απολαμβάνουμε χωρίς να μάς παχύνουν

Η πλούσια σε λιπαρά διατροφή μπορεί να προκαλέσει "εισβολή" εντερικών βακτηρίων στον εγκέφαλο
Διατροφή
16/03/2026 - 14:22

Η πλούσια σε λιπαρά διατροφή μπορεί να προκαλέσει "εισβολή" εντερικών βακτηρίων στον εγκέφαλο

Πώς να αντιμετωπίσετε την κοιλιά της εμμηνόπαυσης
Υγεία
12/03/2026 - 09:00

Πώς να αντιμετωπίσετε την κοιλιά της εμμηνόπαυσης

Χειρουργική αντιμετώπιση της παχυσαρκίας: Όταν η θεραπεία γίνεται αλλαγή τρόπου ζωής
Health Talk
10/03/2026 - 21:19

Χειρουργική αντιμετώπιση της παχυσαρκίας: Όταν η θεραπεία γίνεται αλλαγή τρόπου ζωής

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Η αργία που «σπάει» την εβδομάδα: Δώρο ή παγίδα για την ψυχική μας υγεία;
Ψυχική Υγεία
25/03/2026 - 08:58
Ρομποτική χειρουργική με το σύστημα Da Vinci στο ΙΑΣΩ Θεσσαλίας
Υπηρεσίες Υγείας
25/03/2026 - 08:11
Στρατηγική συνεργασία με τη Siemens Healthineers για τον Όμιλο Ιατρόπολις
Υπηρεσίες Υγείας
25/03/2026 - 03:46
Στις κάλπες 5.500 οδοντίατροι της Αττικής στις 29 και 30 Μαρτίου
Επικαιρότητα
25/03/2026 - 00:09
Καρκίνος του μαστού: Τα αποτελέσματα της μελέτης WISDOM για μια πιο εξατομικευμένη πρόληψη
Υγεία
24/03/2026 - 21:42
Συντονιστικό ΠΦΥ: «Δεν υφίσταται διαθέσιμο υπόλοιπο για την αποπληρωμή του clawback του 2023»
Πολιτική Υγείας
24/03/2026 - 21:17
Ο Γκουτέρες καταδίκασε την επίθεση σε νοσοκομείο στο Νταρφούρ του Σουδάν
Επικαιρότητα
24/03/2026 - 20:49
Προειδοποιήσεις ειδικών για την ανεξέλεγκτη λήψη βιταμινών D και B12 - Γιατί είναι επικίνδυνη
Υγεία
24/03/2026 - 20:24
Υβριδική ημερίδα από το σωματείο MDA Ελλάς για τους ασθενείς με ALS
Patient Talk
24/03/2026 - 19:52
Θεμιστοκλέους: «Τις επόμενες μέρες η προκήρυξη για 850 θέσεις ιατρών σε όλη τη χώρα»
Πολιτική Υγείας
24/03/2026 - 19:29
Κομισιόν: Μείωση κατά 22% των θανάτων από τροχαία στην Ελλάδα το 2025
Επικαιρότητα
24/03/2026 - 18:52
Κονδύλι 12.299 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ για νέες ενεργειακές αναβαθμίσεις δύο νοσοκομείων στην Περιφέρεια
Επικαιρότητα
24/03/2026 - 18:18
Γεωργιάδης: «Έχουν εξυπηρετηθεί 294.648 δικαιούχοι του προγράμματος διανομής κατ' οίκον των ΦΥΚ»
Πολιτική Υγείας
24/03/2026 - 17:43
Τρία νέα κρούσματα αφθώδους πυρετού στη Λέσβο – Τα μέτρα που εφαρμόζονται στις μολυσμένες εκμεταλλεύσεις
Επικαιρότητα
24/03/2026 - 17:11
Μπακαλιάρος σκορδαλιά: Η διατροφική αξία του πατροπαράδοτου πιάτου της 25ης Μαρτίου
Διατροφή
24/03/2026 - 16:27
Λεύκανση δοντιών: Νέα σκόνη υπόσχεται άμεσα αποτελέσματα προστατεύοντας το σμάλτο
Υγεία
24/03/2026 - 16:02
Το Metropolitan Hospital στην καρδιά της ιατρικής καινοτομίας
Υπηρεσίες Υγείας
24/03/2026 - 15:38
Γιατί οι άνδρες πρέπει να σκουπίζονται μετά την ούρηση
Υγεία
24/03/2026 - 15:12
Σύμπραξη ΕΣΑΕ-AstraZeneca για τη διάδοση του Ελληνικού Χάρτη Σπανίων Παθήσεων
Patient Talk
24/03/2026 - 14:47
Σκλήρυνση κατά πλάκας: Οι τρεις παράγοντες που μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο θανάτου
Υγεία
24/03/2026 - 14:00
Εντυπωσιακή μείωση του κινδύνου άνοιας σε μεσήλικες που καταναλώνουν περισσότερο κρέας
Διατροφή
24/03/2026 - 13:00
Έρευνα στις ΗΠΑ εντόπισε μόλυβδο σε παιδικά ρούχα από αλυσίδες low cost ρούχων - Οι κίνδυνοι
Υγεία
24/03/2026 - 12:00
Kατάσχεση 3,5 τόνων ακατάλληλων κρεάτων στον Πειραιά- Προορίζονταν και για νοσοκομεία
Επικαιρότητα
24/03/2026 - 11:19
Και έσονται οι δύο εις μικροβίωμα ένα! Γιατί τα ζευγάρια έχουν κοινά εντερικά βακτήρια κατά 30%
Υγεία
24/03/2026 - 11:00
Υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα: Σύνδεση με προβλήματα γονιμότητας και ανάπτυξης του εμβρύου
Διατροφή
24/03/2026 - 10:00
Οι πολύ μικρές αλλαγές στην καθημερινότητα που μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής
Υγεία
24/03/2026 - 09:00
ΚΕΤΕΚΝΥ: Μνημόνιο συνεργασίας με την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης και εκπαιδευτικό σεμινάριο για τα DRG
Digital Health
24/03/2026 - 07:26
2ο Οδοντιατρικό Forum: Πρόληψη, ενημέρωση και πολιτικές υγείας απέναντι στην υπερκατανάλωση ζάχαρης
Health Talk
24/03/2026 - 03:41
«Run to Stop Alzheimer»: Αγώνας δρόμου για την πρόληψη της άνοιας στη Θεσσαλονίκη
Patient Talk
24/03/2026 - 00:04
ΕΙΝΑΠ: Απλήρωτοι για τις εφημερίες Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου οι νοσοκομειακοί γιατροί
Επικαιρότητα
23/03/2026 - 23:23

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένα στα πέντε κρούσματα φυματίωσης στην Ευρώπη δεν εντοπίζεται - Η χαμένη ευκαιρία θεραπείας
Πολιτική Υγείας
23/03/2026 - 12:00
Όμιλος Ιατρικού Αθηνών: Ο πρώτος στην Ελλάδα με δύο νοσοκομεία διαπιστευμένα από την JCI
Υπηρεσίες Υγείας
23/03/2026 - 12:08
Αγαπηδάκη για ψυχική υγεία παιδιών και εφήβων: Νέα δωρεάν προγράμματα και κέντρο για τις νευροεπιστήμες στην Ελλάδα
Πολιτική Υγείας
23/03/2026 - 12:56
Γιατί το ξέσπασμα της μηνιγγίτιδας στο Πανεπιστήμιο του Κεντ προετοιμαζόταν εδώ και χρόνια
Πολιτική Υγείας
23/03/2026 - 16:17
Θεμιστοκλέους στο Action 24: «Το MyHealthApp συμβάλλει σημαντικά στη διευκόλυνση των πολιτών»
Πολιτική Υγείας
23/03/2026 - 15:58
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo