ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Το lockdown προκαλεί πόνο στη μέση

Ψυχική Υγεία
PEXELS
Το lockdown και η εργασία από το σπίτι μπροστά από τον υπολογιστή έχει αυξήσει τον αριθμό των ατόμων που αναφέρουν έντονους πόνους στη μέση.
Τρίτη, 26/01/2021 - 19:05
— Photo: PEXELS
News4Health Team News4Health Team

Καθώς συνεχίζεται η τηλεργασία, οι περιορισμοί στις μετακινήσεις και τα γυμναστήρια παραμένουν κλειστά, ολοένα περισσότεροι άνθρωποι παραπονούνται για πόνους και ενοχλήματα στο σώμα τους. Ανάμεσά τους πολλοί νεαροί ενήλικες και μεσήλικες, που παραπονούνται για οξείς πόνους στη μέση, σύμφωνα με πρόσφατη βρετανική έρευνα.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 2.000 ανδρών και γυναικών. Το 36% από αυτούς δήλωσαν ότι το τελευταίο εξάμηνο νιώθουν ολοένα εντονότερα σωματικούς πόνους, με τον πόνο στη μέση να είναι το κυριότερο πρόβλημά τους.

Ένας στους τέσσερις δήλωσαν ότι αιτία για τους πόνους τους είναι ο πρόχειρος χώρος που έχουν διαμορφώσει ως γραφείο για να εργάζονται στο σπίτι. Η αιτιολογία αυτή αναφέρθηκε συχνότερα από τους εθελοντές 25-44 ετών. Σχεδόν τέσσερις στους δέκα (το 39%) απέδωσαν τον πόνο και στις αυξημένες ώρες της ακινησίας μπροστά σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές, λάπτοπ και τηλεοράσεις.

Το 35% είπαν ακόμα πως έχουν αλλάξει τις ώρες του ύπνου τους, συνήθως ξενυχτώντας περισσότερο μπροστά στις οθόνες. Και το 33% είπαν ότι γυμνάζονται λιγότερο. Ο ένας στους δύο πάσχοντες, εξάλλου, είπε ότι το στρες παίζει σημαντικό ρόλο στους αυξανόμενους πόνους που νιώθουν.

Ανάλογα ευρήματα είχαν και μελέτες σε άλλες χώρες. Μελέτη στη Σαουδική Αραβία, σε 463 εθελοντές έδειξε ότι ο πόνος στη μέση ήταν το πιο συχνά αναφερόμενο πρόβλημα κατά το τοπικό lockdown. Εκείνοι που τον ανέφεραν συχνότερα ήταν οι συμμετέχοντες ηλικίας 35-49 ετών, κυρίως όσοι είχαν αρκετά περιττά κιλά, πολύ στρες, περνούσαν πολλές ώρες καθημερινά καθισμένοι, δεν γυμνάζονταν αρκετά και εργάζονταν από το σπίτι ή έκαναν εξ αποστάσεως διδασκαλία.

«Το 80% των ενηλίκων παρουσιάζουν οξύ πόνο στη μέση κάποια στιγμή στη ζωή τους. Οι πιθανές αιτίες του είναι πολλές. Ειδικά στους νέους ανθρώπους συχνά οφείλεται σε καταπόνηση του κατώτερου τμήματος της πλάτης και κακή ευθυγράμμιση και σταθεροποίηση της σπονδυλικής στήλης, δηλαδή στην κακή στάση του σώματος και τους αδύναμους μυς», λέει ο φυσικοθεραπευτής-χειροθεραπευτής Γιώργος Κακαβάς, από το Fysiotek Sports and Spine Lab. «Άλλες πιθανές αιτίες, κυρίως στις μεγαλύτερες ηλικίες, είναι η αρθρίτιδα, η εκφύλιση των μεσοσπονδυλίων δίσκων, η κήλη μεσοσπονδυλίου δίσκου, η ισχιαλγία, η στένωση του σπονδυλικού σωλήνα ή ακόμα και ένα κάταγμα σπονδύλου. Στις περισσότερες περιπτώσεις, όμως, ο πόνος είναι μη ειδικός, δηλαδή δεν οφείλεται σε μία συγκεκριμένη αιτία (π.χ. σε έναν τραυματισμό ή μία πάθηση), αλλά γενικά σε δυσλειτουργία ή καταπόνηση στους μυς, τους συνδέσμους και τις αρθρώσεις της οσφυϊκής μοίρας της σπονδυλικής στήλης».

Ωστόσο, η ακριβής θέση και η αιτία του πόνου πρέπει να βρεθούν και να αντιμετωπιστούν. Αν δεν θεραπευτεί η αιτία του πόνου, το σύμπτωμα (δηλαδή η οσφυαλγία) θα υποτροπιάζει και θα συσσωρεύονται βλάβες που τελικά θα οδηγήσουν σε ανεπάρκεια των σπονδυλικών δομών. Σε τέτοια περίπτωση, η θεραπεία θα είναι πιο εκτεταμένη και μπορεί να φτάσει μέχρι τη χειρουργική επέμβαση.

H φυσικοθεραπεία απαλύνει τον πόνο

«Η φυσικοθεραπεία είναι πολύ αποτελεσματική θεραπευτική επιλογή για την οσφυαλγία όταν στοχεύει στην αιτία της», λέει ο κ. Κακαβάς. «Με τα σύγχρονα μηχανήματα και τις εξελιγμένες μεθόδους που έχουμε στη διάθεσή μας, όπως η fysiotek, μπορούμε να εντοπίσουμε με ακρίβεια την αιτία του πόνου. Ανάλογα με την αιτία, καταρτίζουμε το ενδεδειγμένο φυσικοθεραπευτικό πλάνο που θα την αντιμετωπίσει. Με αυτό τον τρόπο αφενός αναρρώνει το ταχύτερο ο ασθενής, αφετέρου αποτρέπονται οι υποτροπές. Μάλιστα η fysiotek είναι η μόνη θεραπεία που στοχεύει στο αίτιο του πόνου και όχι στα συμπτώματα. Πολλά ερευνητικά δεδομένα δείχνουν ότι η έναρξη της φυσικοθεραπείας τις πρώτες μέρες από την εμφάνιση του πόνου, είναι πιο αποδοτική και επιταχύνει σημαντικά την ανάρρωση του πάσχοντος».

Τα οφέλη αυτά πηγάζουν από τον τρόπο δράσης της φυσικοθεραπείας. Οι μέθοδοι που εφαρμόζει ο ειδικός μπορούν να καταπραΰνουν τον πόνο μειώνοντας την δυσκαμψία και αποκαθιστώντας τη λειτουργικότητα των μυών και των αρθρώσεων. Επιπρόσθετα, βελτιώνουν τη δύναμη, την κινητικότητα και την ευλυγισία, αποκαθιστώντας το εύρος των κινήσεων που μπορούν να εκτελεστούν ανώδυνα.

«Η φυσικοθεραπεία μπορεί επίσης να μειώσει τη φλεγμονή των αρθρώσεων, η οποία αν αφεθεί χωρίς αντιμετώπιση αυξάνει τον κίνδυνο για προοδευτική φθορά των χόνδρων, των οστών και των νεύρων, καθώς και για απώλεια μυϊκής μάζας», λέει ο ειδικός.

Ειδικά εν μέσω της πανδημίας που έχει προκαλέσει ο νέος κορωνοϊός, η φυσικοθεραπεία, που εφαρμόζεται με την τήρηση όλων των μέτρων προστασίας, είναι η λύση που χρειάζονται οι πάσχοντες από πόνο στη μέση για να μην επιδεινωθεί και επιβαρυνθεί περαιτέρω η υγεία τους.

Σημαντικό είναι επίσης να τηρούν οι πάσχοντες ορισμένα πρόσθετα μέτρα για να βοηθήσουν την μέση τους. Το πρώτο είναι να μην αφήσουν τον πόνο να τους ακινητοποιήσει, γιατί η πολύωρη ακινησία στην καρέκλα ή στο κρεβάτι θα τον επιδεινώσει. Μάλιστα η αντιμετώπιση της ακινησίας είναι ένας από τους κύριους λόγους που συνιστάται πλέον φυσικοθεραπεία από τις πρώτες μέρες εμφάνισης του πόνου. Έχει βρεθεί ότι κάθε μέρα παραμονής στο κρεβάτι οδηγεί σε μείωση κατά 1% της μυϊκής δύναμης.

Σημαντικό είναι επίσης οι ασθενείς να κάνουν απαλές ασκήσεις διατάσεων (στρέτσινγκ) των μυών που θα συστήσει ο φυσικοθεραπευτής τους. Πρέπει ακόμα να προσέξουν τη διατροφή τους, ώστε να χάσουν σταδιακά τυχόν περιττά κιλά από την κοιλιά, καθώς και να προσέχουν τη στάση του σώματός τους όταν κάθονται ή στέκονται όρθιοι.

«Ο συνδυασμός της κατάλληλης φυσικοθεραπείας με ορισμένα μέτρα στον τρόπο ζωής μπορεί να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τον πόνο στη μέση και να αποτρέψει τις μελλοντικές υποτροπές και τις μόνιμες βλάβες που μπορεί να προκληθούν», καταλήγει ο κ. Κακαβάς.

Τελευταία τροποποίηση στις 26/01/2021 - 19:12
  • ΜΕΣΗ
  • LOCKDOWN
  • ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ρομποτική χειρουργική: Ένα πολύτιμο εργαλείο στην αντιμετώπιση της παχυσαρκίας
Ρομποτική χειρουργική: Ένα πολύτιμο εργαλείο στην αντιμετώπιση της παχυσαρκίας 25 Ιανουαρίου 2021
«Ομορφοθεραπείες» για το δέρμα που κατοικούμε 26 Ιανουαρίου 2021
«Ομορφοθεραπείες» για το δέρμα που κατοικούμε

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πόνος στη μέση, τον αυχένα και τις αρθρώσεις: Τι βοηθά πραγματικά στη γρήγορη ανακούφιση
Health Talk
03/04/2026 - 15:22

Πόνος στη μέση, τον αυχένα και τις αρθρώσεις: Τι βοηθά πραγματικά στη γρήγορη ανακούφιση

Μονίμως φουσκωμένη κοιλιά: Αίτια και αντιμετώπιση του προβλήματος
Health Talk
02/04/2026 - 18:12

Μονίμως φουσκωμένη κοιλιά: Αίτια και αντιμετώπιση του προβλήματος

Τα 10 συμπτώματα που δεν πρέπει να αγνοούμε αν έχουμε πόνο στη μέση
Health Talk
12/03/2026 - 21:27

Τα 10 συμπτώματα που δεν πρέπει να αγνοούμε αν έχουμε πόνο στη μέση

Έλληνες και ξένοι επιστήμονες στο 33ο Πανελλήνιο Επιστημονικό Συνέδριο Φυσικοθεραπείας
Επικαιρότητα
11/03/2026 - 07:27

Έλληνες και ξένοι επιστήμονες στο 33ο Πανελλήνιο Επιστημονικό Συνέδριο Φυσικοθεραπείας

ΠΣΦ: Η συμβολή της φυσικοθεραπείας στις συγγενείς καρδιοπάθειες - Τα προγράμματα αποκατάστασης
Υγεία
12/02/2026 - 16:36

ΠΣΦ: Η συμβολή της φυσικοθεραπείας στις συγγενείς καρδιοπάθειες - Τα προγράμματα αποκατάστασης

Ο ρόλος της παχυσαρκίας στην εκφύλιση του μεσοσπονδύλιου δίσκου
Health Talk
05/02/2026 - 08:24

Ο ρόλος της παχυσαρκίας στην εκφύλιση του μεσοσπονδύλιου δίσκου

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Πώς επιδρά τελικά η μοναξιά στον εγκέφαλο των ηλικιωμένων; Ανατροπή από νέα δεδομένα
Υγεία
15/04/2026 - 09:00
6ο Διεθνές Συνέδριο για τις Σπάνιες Παθήσεις: Ευκαιρίες και αδυναμίες στην ισότιμη πρόσβαση των ασθενών σε καινοτόμες θεραπείες!
Patient Talk
14/04/2026 - 21:58
Τι προσφέρουν οι φαρμακευτικές και οι εναλλακτικές θεραπείες για την παχυσαρκία
Health Talk
14/04/2026 - 21:21
Έφτασαν στο Ιράν τα πρώτα φορτία με την έκτακτη ανθρωπιστική βοήθεια του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού
Επικαιρότητα
14/04/2026 - 20:24
Πως ο τρόπος που περπατάμε μπορεί να αποκαλύψει αν έχουμε άγχος ή κατάθλιψη
Ψυχική Υγεία
14/04/2026 - 19:51
Άρθρο Πατούλη: Προτάσεις με στοχευμένες πολιτικές για τον επαναπατρισμό των νέων ιατρών
Πολιτική Υγείας
14/04/2026 - 19:09
Υπερκύφωση: Πώς μπορούμε να την αποφύγουμε καθώς μεγαλώνουμε
Υγεία
14/04/2026 - 18:33
Οι Αθηναίοι περνούν σχεδόν έξι μέρες τον χρόνο στα μποτιλιαρίσματα
Επικαιρότητα
14/04/2026 - 17:38
«Όχι» στην ενσωμάτωση του EU4Health σε ένα ευρύτερο Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανταγωνιστικότητας
Patient Talk
14/04/2026 - 16:53
Άμεση έκδοση αποτελεσμάτων από τα κτηνιατρικά εργαστήρια του ΥΠΑΑΤ ζήτησε ο Λαζαρίδης
Επικαιρότητα
14/04/2026 - 16:18
Χειρουργική επινεφριδίου: Νέα ελάχιστα επεμβατική τεχνική αλλάζει τα δεδομένα
Health Talk
14/04/2026 - 16:01
Εκλογές στον ΠΙΣ: Νέα παρέμβαση Γεωργιάδη για τον αποκλεισμό του ΙΣΑ και άλλων Ιατρικών Συλλόγων
Πολιτική Υγείας
14/04/2026 - 15:41
Γάτες: Γιατί σταματούν ξαφνικά να τρώνε μια αγαπημένη τους τροφή
Pet
14/04/2026 - 15:00
Η Novo Nordisk ξεκινάει συνεργασία με την OpenAI για επιτάχυνση της ανάπτυξης νέων φαρμάκων
Pharma News
14/04/2026 - 14:00
Καρκίνος στο πάγκρεας: Νέο φάρμακο υπόσχεται διπλάσιο χρόνο επιβίωσης σε ασθενείς τελικού σταδίου
Pharma News
14/04/2026 - 13:00
Εμβόλιο να το πιεις στο ποτήρι; Αμερικανός ιολόγος λέει ότι μπύρα μπορεί να θωρακίσει το ανοσοποιητικό
Υγεία
14/04/2026 - 12:00
Γυναίκα με τρία θανατηφόρα αυτοάνοσα σημείωσε εντυπωσιακή βελτίωση μετά από κυτταρική θεραπεία
Υγεία
14/04/2026 - 11:00
Σύσταση Ταμείου Καινοτομίας Φαρμάκου: Σε εξέλιξη η δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση για το σχέδιο νόμου
Πολιτική Υγείας
14/04/2026 - 10:32
"Επιδημία" καισαρικών στην Ελλάδα: Πρωτιά στην ΕΕ με 62,2% επί των γεννήσεων
Υγεία
14/04/2026 - 10:00
Στοματική υγιεινή: Γιατί ο καθαρισμός της γλώσσας είναι εξίσου σημαντικός με το βούρτσισμα των δοντιών
Υγεία
14/04/2026 - 09:02
Φάρμακο για σπάνια νόσο φαίνεται να προσφέρει παράταση ζωής σε ασθενείς με επιθετικό καρκίνο των ωοθηκών
Υγεία
14/04/2026 - 08:00
Kαούρα και δυσπεψία: Τι πραγματικά βοηθά
Health Talk
12/04/2026 - 08:14
Παγκόσμια Ημέρα Πάρκινσον: Πάνω από 10 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν με μια «αόρατη» καθημερινή πρόκληση
Υγεία
11/04/2026 - 08:28
Σοκολατένια αυγά: Γιατί μπορεί να σάς κάνουν να δείτε στον ύπνο σας κούνελους να σάς κυνηγάνε
Διατροφή
11/04/2026 - 07:49
Γιατί η πασχαλινή απόδραση μπορεί να είναι φάρμακο για την καρδιά σας
Υγεία
10/04/2026 - 08:13
Περιφερική αρτηριοπάθεια: Τα σημάδια που δεν πρέπει να αγνοήσετε και οι θεραπευτικές λύσεις
Health Talk
09/04/2026 - 18:03
Άνοια: Διατροφή, ύπνος, άσκηση και αισιοδοξία οι παράγοντες που κάνουν τη διαφορά
Υγεία
09/04/2026 - 17:00
Βαμμένα αυγά: Οδηγίες διαχείρισης πριν και μετά το βάψιμό τους
Διατροφή
09/04/2026 - 16:00
Έντονες αντιδράσεις των Ιατρικών Συλλόγων για την τροπολογία για τους προσωπικούς γιατρούς και το «gatekeeping»
Πολιτική Υγείας
09/04/2026 - 15:00
Πάσχα με ασφάλεια για τα παιδιά: Από τις βόλτες με τα ποδήλατα μέχρι τη φλόγα της λαμπάδας
Επικαιρότητα
09/04/2026 - 14:00

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Σύσταση Ταμείου Καινοτομίας Φαρμάκου: Σε εξέλιξη η δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση για το σχέδιο νόμου
Πολιτική Υγείας
14/04/2026 - 10:32
Καρκίνος στο πάγκρεας: Νέο φάρμακο υπόσχεται διπλάσιο χρόνο επιβίωσης σε ασθενείς τελικού σταδίου
Pharma News
14/04/2026 - 13:00
Εκλογές στον ΠΙΣ: Νέα παρέμβαση Γεωργιάδη για τον αποκλεισμό του ΙΣΑ και άλλων Ιατρικών Συλλόγων
Πολιτική Υγείας
14/04/2026 - 15:41
Η Novo Nordisk ξεκινάει συνεργασία με την OpenAI για επιτάχυνση της ανάπτυξης νέων φαρμάκων
Pharma News
14/04/2026 - 14:00
Άρθρο Πατούλη: Προτάσεις με στοχευμένες πολιτικές για τον επαναπατρισμό των νέων ιατρών
Πολιτική Υγείας
14/04/2026 - 19:09
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo