ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Υπόμνημα προς τη Ζαχαράκη για την επίλυση προβλημάτων καρδιοπαθών μαθητών και εκπαιδευτικών

Επικαιρότητα
EUROKINISSI
Υπόμνημα με μια σειρά αιτημάτων απέστειλε ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Πασχόντων από Καρδιοπάθειες προς την υπουργό Παιδείας Σοφία Ζαχαράκη.
Πέμπτη, 10/04/2025 - 03:26
— Photo: EUROKINISSI
News4Health Team News4Health Team

Στο υπόμνημα του συνδέσμου προς την κυρία Σοφία Ζαχαράκη καταγράφονται τα σημαντικότερα θέματα που αφορούν τους καρδιοπαθείς της σχολικής κοινότητας, μαθητές και εκπαιδευτικούς, αναφέρονται λεπτομερώς τα αιτήματα για την επίλυση των προβλημάτων και ζητείται συνάντηση των δύο πλευρών προκειμένου να προωθηθούν οι απαιτούμενες λύσεις.

Αναλυτικά το υπόμνημα έχει ως εξής:

Αξιότιμη κ. Υπουργέ,

Ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΠΑΣΧΟΝΤΩΝ ΑΠΟ ΚΑΡΔΙΟΠΑΘΕΙΕΣ ιδρύθηκε το 2022 και εκπροσωπεί θεσμικά σε όλα τα επίπεδα το σύνολο των πασχόντων από καρδιαγγειακά νοσήματα στη χώρα μας. Σημειωτέον ότι αποτελούμε την πολυπληθέστερη ομάδα χρονίως πασχόντων και ατόμων με αναπηρία και οι σχετικές νόσοι την πρώτη αιτία θανάτου διεθνώς. Ο Σύνδεσμος αποτελεί τακτικό μέλος ή εταίρο πολλών εγχώριων, ευρωπαϊκών και διεθνών οργανώσεων και συμμαχιών η συμμετοχή στις οποίες όπως και η εν γένει δράση μας καταγράφεται στο επίσημο site www.kardiopatheia.gr καθώς και στα social media του σωματείου. Αυτή τη στιγμή, συνιστούμε το μόνο φορέα, επίσημα αναγνωρισμένο από την Πολιτεία, εκπροσώπησης και έκφρασης όλων των υποκατηγοριών των συνασθενών μας με πανελλαδική εκ του Καταστατικού εμβέλεια.

Κυρία Υπουργέ,

Απευθυνόμαστε σε σας, στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων μας, με σκοπό την καταγραφή των κυριότερων θεμάτων τα οποία απασχολούν τους καρδιοπαθείς μαθητές και εκπαιδευτικούς και επηρεάζουν καθοριστικά την καθημερινότητά τους.

Ειδικότερα, επισημαίνουμε τα εξής:

Α. Όπως σαφώς γνωρίζετε στη χώρα μας ο αριθμός των παιδιών που γεννιούνται με κάποια μορφή, σοβαρή ή ήπια, καρδιολογικής πάθησης κυμαίνεται επίσημα σε 15.000 με 20.000 άτομα. Σχεδόν ένα στα εκατό παιδιά γεννιέται με κάποια μορφή συγγενούς καρδιοπάθειας.
Κάθε χρόνο στη χώρα μας διενεργούνται 450 περίπου χειρουργεία και άλλες επεμβατικές θεραπείες για την αποκατάσταση εκ γενετής δυσλειτουργιών με θετική κατά το πλείστον σήμερα εξέλιξη.
Πρόκειται για παιδιά και εφήβους που στο σύνολό τους κατά τεκμήριο φοιτούν σε κάποια βαθμίδα της Α΄ή Β’ θμιας εκπαίδευσης.
Είναι περιττό να αναφερθεί ότι για πολλά από τα παιδιά αυτά η καθημερινότητα είναι δύσκολη όπως σοβαρή είναι σε αυτές πρωτίστως τις ηλικίες και η ψυχολογική επιβάρυνση.
Με δεδομένη τη χρονιότητα των παθήσεων αυτών αλλά και την ύπαρξη –και αυτό είναι πολύ σημαντικό- σπάνιων οικογενών (κληρονομικών) καρδιοπαθειών και μυοκαρδιοπαθειών οι οποίες δεν διαγιγνώσκονται άμεσα, ζητούμε την αυξημένη μέριμνα του Υπουργείου ώστε το σχολείο όλων των βαθμίδων να αποτελεί κατά το δυνατόν ασφαλή και προστατευμένο χώρο για τα παιδιά αυτά.

Ειδικότερα ζητούμε:

Α. Την επέκταση της στελέχωσης όλων των σχολικών μονάδων της χώρας με νοσηλευτή/τρια ικανό να προσφέρει τις πρώτες βοήθειες σε περίπτωση αδιαθεσίας ή πολύ σοβαρότερου καρδιακού επεισοδίου.

Β. Την τοποθέτηση σχολικού ψυχολόγου σε κάθε μονάδα, διότι, για λόγους προφανείς, τα παιδιά αυτά είναι ιδιαίτερα ευάλωτα σε αρνητικά ερεθίσματα και καταστάσεις.

Γ. Την εγκατάσταση απινιδωτών σε κάθε μονάδα και την εκπαίδευση των εκπαιδευτικών και σε περίπτωση ειδικών σχολικών μονάδων του ειδικού βοηθητικού και επιστημονικού προσωπικού, σε τεχνικές καρδιοπνευμονικής ανάνηψης (ΚΑΡΠΑ), κάτι το οποίο είναι βέβαιο ότι θα σώσει ζωές, και όχι μόνο μαθητών.

Δ. Σημαντικό πρόβλημα το οποίο απασχολεί, παρά τις κατά καιρούς θετικές παρεμβάσεις και βελτιώσεις, ικανό αριθμό καρδιοπαθών εκπαιδευτικών αποτελεί το ισχύον καθεστώς τοποθετήσεων, αποσπάσεων και μεταθέσεων τόσο των μόνιμων όσο και των αναπληρωτών εκπαιδευτικών και μελών του ΕΕΠ και του ΕΒΠ (Ειδική Αγωγή - Εκπαίδευση).

Ο νόμος 5128/2024 προβλέπει ευνοϊκές ρυθμίσεις και κινείται αναμφίβολα προς τη θετική κατεύθυνση, κάτι το οποίο πιστώνεται στους συντάκτες του, ωστόσο υπάρχουν σοβαρά κενά τα οποία χρήζουν αντιμετώπισης ή συμπλήρωσης.

Ειδικότερα ζητούμε:

Α. Διευκρίνιση – επέκταση του άρθρου 17 του ανωτέρω αναφερόμενου νόμου ώστε ο χρόνος απόσπασης του εκπαιδευτικού στην οργανική του θέση να θεωρείται ως χρόνος υπηρέτησης, αλλά ρητά να εφαρμόζεται με αναδρομική ισχύ διότι ως έχει προκαλεί σύγχυση και οδηγεί σε άδικη αντιμετώπιση και σε εκπαιδευτικούς δύο ταχυτήτων.

Β. Η ανωτέρω διάταξη προβλέπει ως κατώτατο όριο ποσοστό αναπηρίας για τον ίδιο τον εκπαιδευτικό ή τον/τη σύζυγό του 75% και για τυχόν τέκνο ή τέκνα 67%.

Ως προς το πρώτο σκέλος θεωρούμε ότι το προβλεπόμενο ποσοστό είναι αυθαίρετα υψηλό κυρίως σε ότι αφορά τα καρδιαγγειακά νοσήματα καθώς κρίνεται ότι αντικειμενικά οδηγεί σε αποκλεισμό μεγάλου αριθμού συμπασχόντων μας. Ένα ποσοστό αναπηρίας της τάξης του 67% θα αποτελούσε μία ρεαλιστική και αποδεκτή εκδοχή. Το αυτό αφορά και το άρθρο 18 του ν. 5128/2024 το οποίο αγνοεί επίσης με τρόπο παράλογο τη μεγάλη πλειοψηφία των συμπασχόντων μας καθώς το ποσοστό αναπηρίας οριζόμενο σε 80% εφ’ όρου ζωής αποκλείει τη συντριπτική πλειοψηφία των ενδιαφερομένων ενώ δεν υφίσταται καμία πρόβλεψη για σύζυγο ή τέκνα.

Γ. Πάγιο αίτημα του χώρου μας αποτελεί η ριζική αναθεώρηση του ΠΔ 50/1996 με το οποίο συνδέονται οι συγκεκριμένες διατάξεις. Πέραν του ότι πρόκειται για απηρχαιωμένες κυριολεκτικά διατάξεις οι οποίες δεν ανταποκρίνονται στα σύγχρονα δεδομένα, αποτελεί διάταγμα το οποίο αποκλείει τη συντριπτική πλειοψηφία των καρδιοπαθών εκπαιδευτικών με τρόπο αντιεπιστημονικό, άδικο αλλά και ανεξήγητο, καθώς επ’ αυτού βασίζεται σειρά διατάξεων πολύ μεταγενέστερων του 1996.

Η ανάγκη υπηρέτησης κοντά στο χώρο κατοικίας και κυρίως κοντά στους θεράποντες ιατρούς και μεγάλες νοσοκομειακές μονάδες των χρόνιων ασθενών και των ατόμων με αναπηρία είναι επιτακτική και δεν χρήζει περαιτέρω τεκμηρίωσης. Εάν κανείς συνυπολογίσει το γεγονός ότι οι χρόνιες και ανίατες παθήσεις συνεπάγονται δυσβάστακτο επιπλέον κόστος, κυρίως όταν κανείς υπηρετεί μακριά από τον τόπο κατοικίας του ιδίου και της οικογένειάς του, τα αιτήματά μας είναι προφανώς, πιστεύουμε ακράδαντα, και δίκαια και ρεαλιστικά και υλοποιήσιμε άμεσα.

Στο πλαίσιο της ανάληψης των καθηκόντων σας και αφού σας ευχηθούμε κάθε επιτυχία στο έργο σας, κρίνουμε ότι θα ήταν σκόπιμη, εάν όχι επιβεβλημένη, μία προσωπική συνάντηση μαζί σας την οποία και διά του παρόντος υπομνήματος αιτούμαστε.

Με ειλικρινή εκτίμηση

  • ΣΟΦΙΑ ΖΑΧΑΡΑΚΗ
  • ΚΑΡΔΙΟΠΑΘΕΙΣ
  • ΜΑΘΗΤΕΣ
  • ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ
  • ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΠΑΣΧΟΝΤΩΝ ΑΠΟ ΣΥΓΓΕΝΕΙΣ ΚΑΡΔΙΟΠΑΘΕΙΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Φιλόδοξη πρόταση για δημιουργία Ιαματικού και Πολιτισμικού Πάρκου στη Θέρμη
Φιλόδοξη πρόταση για δημιουργία Ιαματικού και Πολιτισμικού Πάρκου στη Θέρμη 10 Απριλίου 2025
Σε... βιολογική επίθεση αποδίδει η Ουγγαρία τα κρούσματα αφθώδους πυρετού στα βοοειδή 11 Απριλίου 2025
Σε... βιολογική επίθεση αποδίδει η Ουγγαρία τα κρούσματα αφθώδους πυρετού στα βοοειδή

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Καλοκαιρινές διακοπές με ασφάλεια και για τους καρδιοπαθείς
Health Talk
07/08/2026 - 20:58

Καλοκαιρινές διακοπές με ασφάλεια και για τους καρδιοπαθείς

Παρέμβαση καρδιοπαθών στο Υπουργείο Υγείας για τις προσωποπαγείς θέσεις στο Δημόσιο
Patient Talk
07/07/2026 - 22:14

Παρέμβαση καρδιοπαθών στο Υπουργείο Υγείας για τις προσωποπαγείς θέσεις στο Δημόσιο

ΑΒ Βασιλόπουλος: Δώδεκα χρόνια στήριξης στο πρόγραμμα «ΔΙΑΤΡΟΦΗ» του Ινστιτούτου Prolepsis
Επικαιρότητα
07/07/2026 - 21:48

ΑΒ Βασιλόπουλος: Δώδεκα χρόνια στήριξης στο πρόγραμμα «ΔΙΑΤΡΟΦΗ» του Ινστιτούτου Prolepsis

Σύλλογος καρδιοπαθών ζητάει αλλαγές στις μετεγγραφές φοιτητών με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις
Patient Talk
26/06/2026 - 18:44

Σύλλογος καρδιοπαθών ζητάει αλλαγές στις μετεγγραφές φοιτητών με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις

Όμιλος Ιατρικού Αθηνών: Επιστροφή στο σχολείο με υγεία και ασφάλεια
Υπηρεσίες Υγείας
23/06/2026 - 15:49

Όμιλος Ιατρικού Αθηνών: Επιστροφή στο σχολείο με υγεία και ασφάλεια

Ο ΕΕΣ βραβεύει 467 μαθητές που διακρίθηκαν στους πανελλαδικούς διαγωνισμούς
Επικαιρότητα
12/06/2026 - 17:38

Ο ΕΕΣ βραβεύει 467 μαθητές που διακρίθηκαν στους πανελλαδικούς διαγωνισμούς

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Παιδική παχυσαρκία: Τροπολογία του Υπουργείου Υγείας για την εποπτεία της εφαρμογής «Υγιή Παιδιά»
Πολιτική Υγείας
26/08/2026 - 22:14
Πόσο ύπνο χρειάζεται τελικά ο σύγχρονος άνθρωπος και γιατί ο κανόνας των οκτώ ωρών μοιάζει ξεπερασμένος
Υγεία
26/08/2026 - 21:42
Απάντηση Θεμιστοκλέους σε Πολάκη: «Ναι στην κριτική, όχι στη διαστρέβλωση»
Πολιτική Υγείας
26/08/2026 - 20:56
Η Meta θα πληρώσει ποσό άνω των 16 δισ. δολαρίων για τον εθισμό ανηλίκων στα social media
Επικαιρότητα
26/08/2026 - 20:23
Ο FDA ενέκρινε στοχευμένο φάρμακο κατά του καρκίνου του παγκρέατος
Pharma News
26/08/2026 - 19:57
Δύο ασημένια βραβεία για την AstraZeneca στα Diversity, Equity & Inclusion Awards 2026
Pharma News
26/08/2026 - 19:34
Ειδικός εξηγεί γιατί είναι απαραίτητο να φορούν όλοι γυαλιά ηλίου
Health Talk
26/08/2026 - 19:13
Πως ο εγκέφαλός μας «μαθαίνει» ανάγνωση - Μελέτη εξηγεί γιατί κάποιοι τα καταφέρνουν καλύτερα με το διάβασμα
Υγεία
26/08/2026 - 18:27
Παγκόσμια Ημέρα Σκύλου: Ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου έχει σήμερα την τιμητική του
Pet
26/08/2026 - 17:31
ΑΜΚΕ Γαληνός: Ιατρικές αποστολές σε πέντε νησιά των Δωδεκανήσων και με κινητή μονάδα αιμοδοσίας
Υγεία
26/08/2026 - 17:06
Ένας θάνατος στην Ολλανδία από τον ιό του Δυτικού Νείλου
Επικαιρότητα
26/08/2026 - 16:39
Πολιτική Προστασία: Αυξημένη ετοιμότητα την Πέμπτη για φωτιές σε Αττική, Κρήτη, Εύβοια και νησιά του Αιγαίου
Επικαιρότητα
26/08/2026 - 16:24
Μνημόνιο συνεργασίας με το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης υπέγραψε ο ΠΣΦ
Επικαιρότητα
26/08/2026 - 16:02
Παιδικό άσθμα: Πώς συνδέεται με το λίπος στην κοιλιά – Τι δείχνει νέα μελέτη
Υγεία
26/08/2026 - 15:38
Γεωργιάδης: «Θα αξιοποιηθεί με κάθε τρόπο η "αόρατη" ακίνητη περιουσία του Υπουργείου Υγείας»
Πολιτική Υγείας
26/08/2026 - 15:14
Απόσυρση φαρμάκου κατά του καρκίνου του μαστού από την ελληνική αγορά - Καθησυχαστικό το Υπουργείο
Pharma Policy
26/08/2026 - 14:44
Κονσέρβα τόνου: Πόσο συχνά μπορούμε να τρώμε χωρίς να ανησυχούμε για τον υδράργυρο
Διατροφή
26/08/2026 - 14:30
Φρανκφούρτη: Θάνατος εργαζομένου στο αεροδρόμιο από ελονοσία
Επικαιρότητα
26/08/2026 - 13:47
Καρκίνος στο πάγκρεας: Νέα θεραπεία με mRNA εξάλειψε τους όγκους σε ποντίκια
Υγεία
26/08/2026 - 13:30
Ηλεκτρονικό τσιγάρο: Πόσο αυξάνει τις πιθανότητες διακοπής του καπνίσματος– Τι δείχνει νέα ανασκόπηση
Υγεία
26/08/2026 - 12:30
Θεμιστοκλέους για ιό Δυτικού Νείλου: Δεν παρατηρείται πίεση στα νοσοκομεία
Πολιτική Υγείας
26/08/2026 - 12:15
Γεωργιάδης: Σε πέντε μήνες τα εγκαίνια του Ακτινοθεραπευτικού Κέντρου στο «Σωτηρία»
Πολιτική Υγείας
26/08/2026 - 12:00
Καρκίνος παχέος εντέρου: Ο ρόλος των εξετάσεων αίματος στον προσυμπτωματικό έλεγχο
Υγεία
26/08/2026 - 11:30
Tai chi: Η άσκηση που μπορεί να μειώσει τον πόνο και να ενισχύσει οστά, ύπνο και ψυχική υγεία
Fitness
26/08/2026 - 10:30
Το κελάηδισμα των πουλιών "βάλσαμο" για την ψυχική υγεία...αρκεί να μην υπάρχουν αυτοκίνητα
Ψυχική Υγεία
26/08/2026 - 09:23
Ντόλι Πάρτον: Η σύντομη μάχη με τον καρκίνο και τα προβλήματα υγείας
Επικαιρότητα
26/08/2026 - 08:30
Αντιμέτωπη για τρίτη φορά με τον καρκίνο η Στέλλα Κυριακίδου - «Είναι μέρος της ζωής μου»
Επικαιρότητα
25/08/2026 - 22:12
ΚΚΕ: «Εξοργιστική η επικείμενη απόσυρση φαρμάκου για τον καρκίνο του μαστού»
Πολιτική Υγείας
25/08/2026 - 21:47
Το «σοκ» του Σεπτεμβρίου: Η βιαστική επιστροφή στο γυμναστήριο και στο γραφείο επηρεάζει τη μέση και τον αυχένα
Health Talk
25/08/2026 - 21:24
Έκκληση του ΕΚΕΑ για την εθελοντική αιμοδοσία - «Χρειαζόμαστε 1.000 με 1.200 μονάδες ημερησίως»
Υγεία
25/08/2026 - 20:59

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Γενικό Νοσοκομείο Πτολεμαΐδας: 27 εκ. ευρώ για τη δημιουργία Κέντρου Ολιστικής Διαχείρισης Καρκίνου στο
Πολιτική Υγείας
24/08/2026 - 10:00
Γεωργιάδης: «Το "δικαίωμα στη λήθη" είναι το μεγαλύτερο πράγμα που πετύχαμε»
Πολιτική Υγείας
24/08/2026 - 13:51
Ενεργειακά ποτά στην εφηβεία: Όταν η «τεχνητή ενέργεια» κρύβει έλλειψη ύπνου
Διατροφή
24/08/2026 - 15:04
Κρίσιμα ερωτήματα από τον ΙΣΑ για την αυξημένη κυκλοφορία του ιού του Δυτικού Νείλου στην Αττική
Πολιτική Υγείας
24/08/2026 - 15:31
Φλεγμονώδης νόσος του εντέρου: Γιατί ορισμένες «υγιεινές» τροφές επιδεινώνουν τη φλεγμονή
Διατροφή
24/08/2026 - 19:11
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo