ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Φιλόδοξη πρόταση για δημιουργία Ιαματικού και Πολιτισμικού Πάρκου στη Θέρμη

Επικαιρότητα
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Χωροθετήθηκε έκταση 500 στρεμμάτων που θα μετατρέψει την περιοχή σε πρότυπο ιαματικό, οικολογικό και πολιτιστικό προορισμό.
Πέμπτη, 10/04/2025 - 00:01
— Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
News4Health Team News4Health Team

Επιστολή με την οποία καταθέτει την πρότασή της για την άμεση ανάπτυξη και επαναλειτουργία των ιαματικών λουτρών Θέρμης, που χωροθετούνται σε έκταση 500 στρεμμάτων στον ομώνυμο Δήμο, πρόκειται να αποστείλει στο αμέσως επόμενο διάστημα στον δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Στέλιο Αγγελούδη η διοίκηση του Πανελλήνιου Συλλόγου Ιαματικών Πηγών και Λουτροπόλεων Ελλάδας. Η απόφαση ελήφθη στην τελευταία συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του συλλόγου, στην οποία παρουσιάστηκε και συζητήθηκε η πρόταση του επιστημονικού συνεργάτη του Πανελλήνιου Συλλόγου, Εμμανουήλ Κοζαδινού, όπως και η επιστολή του καθηγητή Οικονομικών Επιστημών και μέλους του συμβουλίου διοίκησης του ΑΠΘ, Γρηγόρη Ζαρωτιάδη, σχετικά με τη διατύπωση πρότασης για την ανάπτυξη των λουτρών της Θέρμης.

Ο ρόλος του ΠΑΟΚ

Η πρόταση που κατατίθεται με την επιστολή, αφορά στη σύσταση ενός νομικού προσώπου δημοσίου δικαίου από τους εμπλεκόμενους φορείς (Δήμος Θεσσαλονίκης, Δήμος Θέρμης, και Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης), με τη σύμφωνη γνώμη του ιδιοκτήτη του οικοπέδου (Δήμου Θεσσαλονίκης), ενώ «εναλλακτικά θα μπορούσε να συμμετέχει με ορισμένο ποσοστό ως εταίρος οποιοσδήποτε θεσμικός επενδυτής», όπως επισημαίνεται.

Το νομικό πρόσωπο θα αναλάβει την ευθύνη για τη δημιουργία σύγχρονων λουτρικών και άλλων εγκαταστάσεων, την κατασκευή ανοικτής και κλειστής πισίνας καθώς και την εμπορική εκμετάλλευσή τους. Σημειώνεται, δε, ότι στην αξιοποίηση των λουτρών και της έκτασης όπου εγκαθίστανται, θα πρέπει να ληφθούν υπόψη οι δυνατότητες δημιουργίας κέντρου αποκατάστασης σε συνεργασία με τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, με τη χρήση του ιαματικού νερού και κέντρου ευεξίας.

«Μια τέτοια επιλογή θα ήταν ιδανική για έναν υποψήφιο επενδυτή, ώστε να μπορέσει να προχωρήσει στην ανέγερση ξενοδοχείου υψηλών προδιαγραφών, χώρων αναψυχής, που θα περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων εστιατόρια, γήπεδα ποδοσφαίρου, μπάσκετ και βόλεϊ», υπογραμμίζει ο πρόεδρος του φορέα, Ανέστης Αναστασιάδης, και τονίζει ότι η «παρακείμενη περιοχή θα αποτελέσει πόλο έλξης επισκεπτών με τη δημιουργία αθλητικών εγκαταστάσεων που ανέλαβε να χρηματοδοτήσει ο ΠΑΟΚ».

Επιχειρηματολογώντας για τη σημασία ανάπτυξης και επαναλειτουργίας των Λουτρών Θέρμης, για την ίδια την ομώνυμη περιοχή, αλλά και ευρύτερα, τόσο τομεακά, όσο θα χωρικά, ο κ. Ζαρωτιάδης υποστηρίζει ότι η θετική εξέλιξη στο προαναφερόμενο ζήτημα θα συμβάλει στη βιώσιμη ανάπτυξη συνολικά, ενισχύοντας την τουριστική κίνηση, θα επιφέρει πολλαπλασιαστικές επικερδείς επιπτώσεις σε άλλες δραστηριότητες της περιοχής, κυρίως στον τομέα των υπηρεσιών, θα αποτελέσει καλό παράδειγμα επαναξιοποίησης φυσικών πλουτοπαραγωγικών πηγών της χώρας και θα συμβάλει στην οικονομική ενίσχυση και στην ευεξία των πολιτών της ευρύτερης περιοχής.

THERMI 1

Πολυλειτουργικό πάρκο

Για την πρόταση, ο επιστημονικός συνεργάτης του Πανελληνίου Συλλόγου Εμμανουήλ Κοζαδινός, σημειώνει ότι αφορά στη δημιουργία ενός σύγχρονου, βιώσιμου και πολυλειτουργικού κέντρου ιαματικού τουρισμού στη Θέρμη Θεσσαλονίκης, το οποίο θα συνδυάζει θεραπευτικές, οικολογικές και πολιτιστικές δραστηριότητες.

Όπως εξηγεί, για να υλοποιηθεί η πρόταση σε ό,τι αφορά τα θεσμικά και τεχνικά προαπαιτούμενα και προκειμένου να καταστεί εφικτή η οποιαδήποτε παρέμβαση στον χώρο, απαιτούνται: επίσημη αναγνώριση του ιαματικού φυσικού πόρου με κοινή υπουργική απόφαση (ΚΥΑ), δημιουργία ζώνης προστασίας για τη διασφάλιση της ποιότητας του νερού από πιθανές μολύνσεις, υδρογεωλογική μελέτη και υλοποίηση βαθιάς γεώτρησης, ώστε να εξασφαλιστεί καθαρό και σταθερό ιαματικό νερό και πολεοδομικός σχεδιασμός που θα προστατεύει τον πόρο και θα ενσωματώνει τη λουτροθεραπεία στην ανάπτυξη της περιοχής.

Για τα χαρακτηριστικά και τα πλεονεκτήματα της τοποθεσίας, όπου είναι εγκατεστημένα τα λουτρά Θέρμης, επισημαίνει ότι εκτείνονται σε πάρκο 500 στρεμμάτων, η περιοχή βρίσκεται εντός του αστικού ιστού, προσφέροντας εύκολη πρόσβαση και υφιστάμενες δυνατότητες διαμονής, υπάρχει σταθερή πελατεία τόσο από τον τοπικό πληθυσμό, όσο και από επισκέπτες και ιατρικούς τουρίστες, και η αξιοποίηση του χώρου θα αυξήσει την αξία της γης και την οικονομική δραστηριότητα της περιοχής. Ουσιαστικά, σύμφωνα με τον ίδιο, η ανάπτυξη του ιαματικού και πολιτισμικού Πάρκου Θέρμης περιλαμβάνει δύο βασικούς άξονες, με τον πρώτο να εστιάζει στην ανακαίνιση και Νέες Χρήσεις του Ιστορικού Υδροθεραπευτηρίου με διατήρηση και ανάδειξη της αρχιτεκτονικής και ιστορικής του αξίας και μετατροπή του σε Μουσείο Ιαματικής Υδροθεραπείας, Πολιτιστικό και εκθεσιακό χώρο και δημόσια κολυμβητική δεξαμενή για επισκέπτες και κατοίκους.

Ο δεύτερος άξονας, κατά τον ίδιο, αφορά σε ένα νέο σύγχρονο ιαματικό κέντρο, με κατασκευή σύγχρονων εγκαταστάσεων λουτροθεραπείας σε ανεξάρτητο χώρο που θα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, ατομικές πισίνες, υδροθεραπευτικές κάψουλες, λασπόλουτρα και εξειδικευμένους χώρους φυσιοθεραπείας και αποκατάστασης.

Για την οικολογική και πολιτιστική διάσταση, σημειώνει ότι μπορούν να χαραχθούν διαδρομές υγείας (πεζοπορία, ποδηλασία, ήπια σωματική άσκηση), να δημιουργηθεί βοτανικός κήπος με θεραπευτικά φυτά και προγράμματα βοτανοθεραπείας, να λειτουργούν χώροι για διαλογισμό, tai chi, γιόγκα και χαλάρωση και να κατασκευαστούν μικρά αμφιθέατρα για συναυλίες, πολιτιστικά δρώμενα και ημερίδες.

THERMI 2

Τα οικονομικά και αναπτυξιακά οφέλη

Στα οικονομικά και αναπτυξιακά οφέλη υλοποίησης της πρότασης που κατατίθεται από την ανάπτυξη και επαναλειτουργία των Λουτρών Θέρμης, ο κ. Κοζαδινού αναφέρει τα άμεσα έσοδα από εισιτήρια, τουριστικές υπηρεσίες και θεραπείες, τα έμμεσα οφέλη μέσω αύξησης της τοπικής οικονομικής δραστηριότητας, την αύξηση της αξίας γης και προσέλκυση επενδύσεων και τη δημιουργία θέσεων εργασίας στον τουρισμό, την υγεία και τον πολιτισμό.

Κατά τον κ. Κοζαδινό, η πρόταση για τη δημιουργία του προαναφερόμενου κέντρου μπορεί να χρηματοδοτηθεί και υλοποιηθεί με την αξιοποιήσει των διαφόρων χρηματοδοτικών εργαλείων που υπάρχουν είτε μέσα από ευρωπαϊκά προγράμματα (ΕΣΠΑ, Horizon 2020, Green Deal), είτε μέσω Σύμπραξης Δημόσιου-Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) ή ακόμα και επενδυτικά κεφάλαια από τουριστικούς και ιατρικούς οργανισμούς.

«Η δημιουργία του Ιαματικού και Πολιτισμικού Πάρκου Θέρμης θα μετατρέψει την περιοχή σε πρότυπο ιαματικό, οικολογικό και πολιτιστικό προορισμό», σημειώνει ο ίδιος και προσθέτει ότι θα συμβάλει στη διατήρηση της ιστορικής κληρονομιάς, ενίσχυση του τουρισμού και της οικονομίας, με σεβασμό στο φυσικό περιβάλλον και αναβαθμίζοντας την ποιότητα ζωής των κατοίκων.

  • ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
  • ΠΑΡΚΟ
  • ΙΑΜΑΤΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Μαζί για το Παιδί: Συγκινητική η ανταπόκριση του κοινού στη δράση συλλογής βρεφικών ειδών
Μαζί για το Παιδί: Συγκινητική η ανταπόκριση του κοινού στη δράση συλλογής βρεφικών ειδών 09 Απριλίου 2025
Υπόμνημα προς τη Ζαχαράκη για την επίλυση προβλημάτων καρδιοπαθών μαθητών και εκπαιδευτικών 10 Απριλίου 2025
Υπόμνημα προς τη Ζαχαράκη για την επίλυση προβλημάτων καρδιοπαθών μαθητών και εκπαιδευτικών

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Επείγουσα εισαγγελική έρευνα για ραδιενεργά απόβλητα από νοσοκομεία και κλινικές της Θεσσαλονίκης στον ΧΥΤΑ
Επικαιρότητα
08/07/2025 - 16:00

Επείγουσα εισαγγελική έρευνα για ραδιενεργά απόβλητα από νοσοκομεία και κλινικές της Θεσσαλονίκης στον ΧΥΤΑ

Επιπλέον ενίσχυση του νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ Θεσσαλονίκης με ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό
Πολιτική Υγείας
04/07/2025 - 13:23

Επιπλέον ενίσχυση του νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ Θεσσαλονίκης με ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό

Θεσσαλονίκη: Τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν σε κτηνοτροφικές μονάδες για τα τσιμπούρια
Επικαιρότητα
02/07/2025 - 16:48

Θεσσαλονίκη: Τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν σε κτηνοτροφικές μονάδες για τα τσιμπούρια

Το εξελιγμένο ρομποτικό σύστημα Da Vinci Xi στην Κλινική Γένεσις, στην Θεσσαλονίκη
Υπηρεσίες Υγείας
02/07/2025 - 14:34

Το εξελιγμένο ρομποτικό σύστημα Da Vinci Xi στην Κλινική Γένεσις, στην Θεσσαλονίκη

Θεσσαλονίκη: Περισσότεροι από εκατό ασθενείς περιμένουν για μεταμόσχευση κερατοειδούς στο ΑΧΕΠΑ
Health Talk
23/06/2025 - 18:04

Θεσσαλονίκη: Περισσότεροι από εκατό ασθενείς περιμένουν για μεταμόσχευση κερατοειδούς στο ΑΧΕΠΑ

Θεσσαλονίκη: Ενημερωτική δράση του ΕΕΣ για το μελάνωμα και τις επιπτώσεις του καύσωνα
Επικαιρότητα
19/06/2025 - 09:18

Θεσσαλονίκη: Ενημερωτική δράση του ΕΕΣ για το μελάνωμα και τις επιπτώσεις του καύσωνα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Εξαγορά του κλάδου οδοντιατρικών προϊόντων της ΑBC Kinitron από την ΠΕΤΣΙΑΒΑΣ Α.Ε
Pharma News
10/07/2025 - 20:00
Αντιμετώπιση παθήσεων εγκεφάλου, σπονδυλικής στήλης και αρθρώσεων στο Metropolitan General
Υπηρεσίες Υγείας
10/07/2025 - 19:00
Καρκίνος του πνεύμονα και διατροφή: 7 ωφέλιμες τροφές για τους ασθενείς
Διατροφή
10/07/2025 - 18:00
Νωτιαία Μυϊκή Ατροφία: Βελτίωση της κινητικής λειτουργίας με αυξημένη δόση νουσινερσένης
Pharma News
10/07/2025 - 17:00
AIDS: Οι περικοπές της διεθνούς βοήθειας από τις ΗΠΑ απειλούν να γυρίσουν τον κόσμο 20 χρόνια πίσω
Πολιτική Υγείας
10/07/2025 - 16:00
Gwada αρνητικό: η πιο σπάνια ομάδα αίματος στον κόσμο
Υγεία
10/07/2025 - 15:00
Πολλαπλό μυέλωμα: Νέες κατευθυντήριες οδηγίες για διάγνωση και θεραπεία
Health Talk
10/07/2025 - 14:00
Γεωργιάδης για Τζάνειο: Ο ΟΔΙΠΥ είχε κάνει ελέγχους νωρίτερα - Ντρέπομαι για τον εκτυπωτή χωρίς μελάνι
Πολιτική Υγείας
10/07/2025 - 13:18
Merck: Δυνατή προσθήκη σκευάσματος για τη ΧΑΠ στο πορτφόλιο της με την εξαγορά έναντι 10 δισ. της Verona
Pharma News
10/07/2025 - 13:00
Γεωργιάδης: Σ' ένα 10ήμερο η κατ' οίκον παράδοση φαρμάκων θα έχει ομαλοποιηθεί
Πολιτική Υγείας
10/07/2025 - 12:47
Νέα θεραπεία μπορεί να καθυστερήσει τον διαβήτη τύπου 1 για χρόνια αν χορηγηθεί εγκαίρως
Pharma News
10/07/2025 - 12:00
Ρομπότ πραγματοποίησε επέμβαση χωρίς ανθρώπινη βοήθεια με 100% ακρίβεια
Digital Health
10/07/2025 - 11:00
Σε αναστολή τέθηκε η ιατροδικαστική υπηρεσία της Πάτρας
Πολιτική Υγείας
10/07/2025 - 10:31
Στάση εργασίας του Συλλόγου Εργαζομένων 1ης και 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας από τις 12:00 μέχρι τις 15:00
Πολιτική Υγείας
10/07/2025 - 10:30
Χημειοθεραπεία χωρίς απώλεια μαλλιών χάρη στην ψύξη και τα αντιοξειδωτικά των σταφυλιών
Υγεία
10/07/2025 - 10:08
Η 11η «Βιβλιοθήκη Ανάσας» παραδόθηκε στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης
Υγεία
10/07/2025 - 09:14
ECDC: Η διφθερίτιδα εξαπλώνεται - Μέτρα προστασίας των ευάλωτων πληθυσμών
Πολιτική Υγείας
10/07/2025 - 09:00
Υγεία - Μητέρα: Ενοποίηση των δύο κτιριακών συγκροτημάτων και δημιουργία ενιαίου κήπου 12.500 τ.μ
Υπηρεσίες Υγείας
10/07/2025 - 07:55
Το «προΣfΕΕρουμε» στη Μυτιλήνη: Στήριξη σε ευάλωτους συνανθρώπους μας σε δομές
Pharma Policy
10/07/2025 - 06:04
Η Ελλάδα ως κόμβος καινοτομίας στις βιοεπιστήμες
Pharma Policy
09/07/2025 - 21:00
ΙΣΑ και φορείς ΠΦΥ ζητούν αύξηση της αμοιβής της ιατρικής επίσκεψης από τον ΕΟΠΥΥ
Πολιτική Υγείας
09/07/2025 - 20:00
Ο σχεδιασμός και η υλοποίηση του νέου υγειονομικού χάρτη της χώρας στο τραπέζι της συνάντησης της Ένωσης Ασθενών Ελλάδας με τον Υφυπουργό Υγείας
Πολιτική Υγείας
09/07/2025 - 19:00
Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι πολλές διαγνώσεις ΔΕΠΥ μπορεί να είναι ανακριβείς
Ψυχική Υγεία
09/07/2025 - 19:00
ΕΟΔΥ: 4 κρούσματα λοίμωξης ιού του Δυτικού Νείλου στην Αττική - Κάθε Τετάρτη η ενημέρωση
Πολιτική Υγείας
09/07/2025 - 18:21
Η περιφέρεια της μέσης εργαλείο για την πρόβλεψη του προσδόκιμου ζωής
Υγεία
09/07/2025 - 18:00
Τηλεφωνική γραμμή ενημέρωσης και υποστήριξης για ζητήματα γονιμότητας
Πολιτική Υγείας
09/07/2025 - 17:05
Κυκλοφόρησε η πρώτη Barbie με διαβήτη τύπου 1
Επικαιρότητα
09/07/2025 - 16:01
Έρευνα καταγράφει διπλασιασμό της ερωτικής συχνότητας σε περιόδους κρίσης και πολέμου
Ψυχική Υγεία
09/07/2025 - 15:00
Αξιολόγηση δημόσιων νοσοκομείων: Οι 38 ερωτήσεις στις οποίες θα απαντούν οι ασθενείς
Digital Health
09/07/2025 - 14:40
Ξεκινάει την Τρίτη η λειτουργία του δωρεάν αριθμού 1566 του ΕΟΠΥΥ για ενημέρωση σε όλα τα θέματα υγείας
Πολιτική Υγείας
09/07/2025 - 14:00

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Παγκόσμια Ημέρα Αλλεργίας: Τα τρόφιμα που πυροδοτούν τροφική αλλεργία
Διατροφή
08/07/2025 - 11:58
ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΩ: Ήδη έχουν συμμετάσχει 3,5 εκατομμύρια πολίτες
Πολιτική Υγείας
08/07/2025 - 08:08
Επέκταση της DEMO στη Γαλλία με την ίδρυση θυγατρικής εταιρείας
Pharma News
08/07/2025 - 09:10
Φάρμακο για τον βήχα φαίνεται να επιβραδύνει την εξέλιξη της άνοιας της νόσου Πάρκινσον
Pharma News
08/07/2025 - 13:00
Μ. Θεμιστοκλέους: 300 νέοι διασώστες του ΕΚΑΒ φέτος το καλοκαίρι σε όλη τη χώρα
Πολιτική Υγείας
08/07/2025 - 11:55
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2025 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo