ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Φιλόδοξη πρόταση για δημιουργία Ιαματικού και Πολιτισμικού Πάρκου στη Θέρμη

Επικαιρότητα
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Χωροθετήθηκε έκταση 500 στρεμμάτων που θα μετατρέψει την περιοχή σε πρότυπο ιαματικό, οικολογικό και πολιτιστικό προορισμό.
Πέμπτη, 10/04/2025 - 00:01
— Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
News4Health Team News4Health Team

Επιστολή με την οποία καταθέτει την πρότασή της για την άμεση ανάπτυξη και επαναλειτουργία των ιαματικών λουτρών Θέρμης, που χωροθετούνται σε έκταση 500 στρεμμάτων στον ομώνυμο Δήμο, πρόκειται να αποστείλει στο αμέσως επόμενο διάστημα στον δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Στέλιο Αγγελούδη η διοίκηση του Πανελλήνιου Συλλόγου Ιαματικών Πηγών και Λουτροπόλεων Ελλάδας. Η απόφαση ελήφθη στην τελευταία συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του συλλόγου, στην οποία παρουσιάστηκε και συζητήθηκε η πρόταση του επιστημονικού συνεργάτη του Πανελλήνιου Συλλόγου, Εμμανουήλ Κοζαδινού, όπως και η επιστολή του καθηγητή Οικονομικών Επιστημών και μέλους του συμβουλίου διοίκησης του ΑΠΘ, Γρηγόρη Ζαρωτιάδη, σχετικά με τη διατύπωση πρότασης για την ανάπτυξη των λουτρών της Θέρμης.

Ο ρόλος του ΠΑΟΚ

Η πρόταση που κατατίθεται με την επιστολή, αφορά στη σύσταση ενός νομικού προσώπου δημοσίου δικαίου από τους εμπλεκόμενους φορείς (Δήμος Θεσσαλονίκης, Δήμος Θέρμης, και Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης), με τη σύμφωνη γνώμη του ιδιοκτήτη του οικοπέδου (Δήμου Θεσσαλονίκης), ενώ «εναλλακτικά θα μπορούσε να συμμετέχει με ορισμένο ποσοστό ως εταίρος οποιοσδήποτε θεσμικός επενδυτής», όπως επισημαίνεται.

Το νομικό πρόσωπο θα αναλάβει την ευθύνη για τη δημιουργία σύγχρονων λουτρικών και άλλων εγκαταστάσεων, την κατασκευή ανοικτής και κλειστής πισίνας καθώς και την εμπορική εκμετάλλευσή τους. Σημειώνεται, δε, ότι στην αξιοποίηση των λουτρών και της έκτασης όπου εγκαθίστανται, θα πρέπει να ληφθούν υπόψη οι δυνατότητες δημιουργίας κέντρου αποκατάστασης σε συνεργασία με τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, με τη χρήση του ιαματικού νερού και κέντρου ευεξίας.

«Μια τέτοια επιλογή θα ήταν ιδανική για έναν υποψήφιο επενδυτή, ώστε να μπορέσει να προχωρήσει στην ανέγερση ξενοδοχείου υψηλών προδιαγραφών, χώρων αναψυχής, που θα περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων εστιατόρια, γήπεδα ποδοσφαίρου, μπάσκετ και βόλεϊ», υπογραμμίζει ο πρόεδρος του φορέα, Ανέστης Αναστασιάδης, και τονίζει ότι η «παρακείμενη περιοχή θα αποτελέσει πόλο έλξης επισκεπτών με τη δημιουργία αθλητικών εγκαταστάσεων που ανέλαβε να χρηματοδοτήσει ο ΠΑΟΚ».

Επιχειρηματολογώντας για τη σημασία ανάπτυξης και επαναλειτουργίας των Λουτρών Θέρμης, για την ίδια την ομώνυμη περιοχή, αλλά και ευρύτερα, τόσο τομεακά, όσο θα χωρικά, ο κ. Ζαρωτιάδης υποστηρίζει ότι η θετική εξέλιξη στο προαναφερόμενο ζήτημα θα συμβάλει στη βιώσιμη ανάπτυξη συνολικά, ενισχύοντας την τουριστική κίνηση, θα επιφέρει πολλαπλασιαστικές επικερδείς επιπτώσεις σε άλλες δραστηριότητες της περιοχής, κυρίως στον τομέα των υπηρεσιών, θα αποτελέσει καλό παράδειγμα επαναξιοποίησης φυσικών πλουτοπαραγωγικών πηγών της χώρας και θα συμβάλει στην οικονομική ενίσχυση και στην ευεξία των πολιτών της ευρύτερης περιοχής.

THERMI 1

Πολυλειτουργικό πάρκο

Για την πρόταση, ο επιστημονικός συνεργάτης του Πανελληνίου Συλλόγου Εμμανουήλ Κοζαδινός, σημειώνει ότι αφορά στη δημιουργία ενός σύγχρονου, βιώσιμου και πολυλειτουργικού κέντρου ιαματικού τουρισμού στη Θέρμη Θεσσαλονίκης, το οποίο θα συνδυάζει θεραπευτικές, οικολογικές και πολιτιστικές δραστηριότητες.

Όπως εξηγεί, για να υλοποιηθεί η πρόταση σε ό,τι αφορά τα θεσμικά και τεχνικά προαπαιτούμενα και προκειμένου να καταστεί εφικτή η οποιαδήποτε παρέμβαση στον χώρο, απαιτούνται: επίσημη αναγνώριση του ιαματικού φυσικού πόρου με κοινή υπουργική απόφαση (ΚΥΑ), δημιουργία ζώνης προστασίας για τη διασφάλιση της ποιότητας του νερού από πιθανές μολύνσεις, υδρογεωλογική μελέτη και υλοποίηση βαθιάς γεώτρησης, ώστε να εξασφαλιστεί καθαρό και σταθερό ιαματικό νερό και πολεοδομικός σχεδιασμός που θα προστατεύει τον πόρο και θα ενσωματώνει τη λουτροθεραπεία στην ανάπτυξη της περιοχής.

Για τα χαρακτηριστικά και τα πλεονεκτήματα της τοποθεσίας, όπου είναι εγκατεστημένα τα λουτρά Θέρμης, επισημαίνει ότι εκτείνονται σε πάρκο 500 στρεμμάτων, η περιοχή βρίσκεται εντός του αστικού ιστού, προσφέροντας εύκολη πρόσβαση και υφιστάμενες δυνατότητες διαμονής, υπάρχει σταθερή πελατεία τόσο από τον τοπικό πληθυσμό, όσο και από επισκέπτες και ιατρικούς τουρίστες, και η αξιοποίηση του χώρου θα αυξήσει την αξία της γης και την οικονομική δραστηριότητα της περιοχής. Ουσιαστικά, σύμφωνα με τον ίδιο, η ανάπτυξη του ιαματικού και πολιτισμικού Πάρκου Θέρμης περιλαμβάνει δύο βασικούς άξονες, με τον πρώτο να εστιάζει στην ανακαίνιση και Νέες Χρήσεις του Ιστορικού Υδροθεραπευτηρίου με διατήρηση και ανάδειξη της αρχιτεκτονικής και ιστορικής του αξίας και μετατροπή του σε Μουσείο Ιαματικής Υδροθεραπείας, Πολιτιστικό και εκθεσιακό χώρο και δημόσια κολυμβητική δεξαμενή για επισκέπτες και κατοίκους.

Ο δεύτερος άξονας, κατά τον ίδιο, αφορά σε ένα νέο σύγχρονο ιαματικό κέντρο, με κατασκευή σύγχρονων εγκαταστάσεων λουτροθεραπείας σε ανεξάρτητο χώρο που θα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, ατομικές πισίνες, υδροθεραπευτικές κάψουλες, λασπόλουτρα και εξειδικευμένους χώρους φυσιοθεραπείας και αποκατάστασης.

Για την οικολογική και πολιτιστική διάσταση, σημειώνει ότι μπορούν να χαραχθούν διαδρομές υγείας (πεζοπορία, ποδηλασία, ήπια σωματική άσκηση), να δημιουργηθεί βοτανικός κήπος με θεραπευτικά φυτά και προγράμματα βοτανοθεραπείας, να λειτουργούν χώροι για διαλογισμό, tai chi, γιόγκα και χαλάρωση και να κατασκευαστούν μικρά αμφιθέατρα για συναυλίες, πολιτιστικά δρώμενα και ημερίδες.

THERMI 2

Τα οικονομικά και αναπτυξιακά οφέλη

Στα οικονομικά και αναπτυξιακά οφέλη υλοποίησης της πρότασης που κατατίθεται από την ανάπτυξη και επαναλειτουργία των Λουτρών Θέρμης, ο κ. Κοζαδινού αναφέρει τα άμεσα έσοδα από εισιτήρια, τουριστικές υπηρεσίες και θεραπείες, τα έμμεσα οφέλη μέσω αύξησης της τοπικής οικονομικής δραστηριότητας, την αύξηση της αξίας γης και προσέλκυση επενδύσεων και τη δημιουργία θέσεων εργασίας στον τουρισμό, την υγεία και τον πολιτισμό.

Κατά τον κ. Κοζαδινό, η πρόταση για τη δημιουργία του προαναφερόμενου κέντρου μπορεί να χρηματοδοτηθεί και υλοποιηθεί με την αξιοποιήσει των διαφόρων χρηματοδοτικών εργαλείων που υπάρχουν είτε μέσα από ευρωπαϊκά προγράμματα (ΕΣΠΑ, Horizon 2020, Green Deal), είτε μέσω Σύμπραξης Δημόσιου-Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) ή ακόμα και επενδυτικά κεφάλαια από τουριστικούς και ιατρικούς οργανισμούς.

«Η δημιουργία του Ιαματικού και Πολιτισμικού Πάρκου Θέρμης θα μετατρέψει την περιοχή σε πρότυπο ιαματικό, οικολογικό και πολιτιστικό προορισμό», σημειώνει ο ίδιος και προσθέτει ότι θα συμβάλει στη διατήρηση της ιστορικής κληρονομιάς, ενίσχυση του τουρισμού και της οικονομίας, με σεβασμό στο φυσικό περιβάλλον και αναβαθμίζοντας την ποιότητα ζωής των κατοίκων.

  • ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
  • ΠΑΡΚΟ
  • ΙΑΜΑΤΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Μαζί για το Παιδί: Συγκινητική η ανταπόκριση του κοινού στη δράση συλλογής βρεφικών ειδών
Μαζί για το Παιδί: Συγκινητική η ανταπόκριση του κοινού στη δράση συλλογής βρεφικών ειδών 09 Απριλίου 2025
Υπόμνημα προς τη Ζαχαράκη για την επίλυση προβλημάτων καρδιοπαθών μαθητών και εκπαιδευτικών 10 Απριλίου 2025
Υπόμνημα προς τη Ζαχαράκη για την επίλυση προβλημάτων καρδιοπαθών μαθητών και εκπαιδευτικών

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Θεσσαλονίκη: Εθελοντική αιμοδοσία από 15 δημοτικά σχολεία - Το μήνυμα που στέλνουν οι μαθητές
Επικαιρότητα
16/01/2026 - 18:03

Θεσσαλονίκη: Εθελοντική αιμοδοσία από 15 δημοτικά σχολεία - Το μήνυμα που στέλνουν οι μαθητές

Θεσσαλονίκη: Εγκαινιάστηκε η Γ΄ Χειρουργική Κλινική του ΑΧΕΠΑ
Επικαιρότητα
14/01/2026 - 17:03

Θεσσαλονίκη: Εγκαινιάστηκε η Γ΄ Χειρουργική Κλινική του ΑΧΕΠΑ

Θεσσαλονίκη: Επτακόσιοι τόνοι σκουπίδια μαζεύτηκαν από τα πάρτι της Πρωτοχρονιάς
Επικαιρότητα
02/01/2026 - 13:43

Θεσσαλονίκη: Επτακόσιοι τόνοι σκουπίδια μαζεύτηκαν από τα πάρτι της Πρωτοχρονιάς

Θεσσαλονίκη: Ο Αρκτούρος απέκτησε το πρώτο ασθενοφόρο άγριων θηλαστικών στην Ελλάδα
Pet
29/12/2025 - 13:44

Θεσσαλονίκη: Ο Αρκτούρος απέκτησε το πρώτο ασθενοφόρο άγριων θηλαστικών στην Ελλάδα

Θεσσαλονίκη: Γιορτή αφιερωμένη στους μικρούς ήρωες που διδάσκουν δύναμη και χαμόγελο
Επικαιρότητα
23/12/2025 - 21:03

Θεσσαλονίκη: Γιορτή αφιερωμένη στους μικρούς ήρωες που διδάσκουν δύναμη και χαμόγελο

Εκπαιδευτική δράση στη χρήση απινιδωτή και ΚΑΡΠΑ για το προσωπικό της ΑΔΜΘ
Επικαιρότητα
23/12/2025 - 16:32

Εκπαιδευτική δράση στη χρήση απινιδωτή και ΚΑΡΠΑ για το προσωπικό της ΑΔΜΘ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Σε ποιες παθήσεις του δέρματος ωφελεί η κατανάλωση προβιοτικών!
Διατροφή
16/01/2026 - 20:36
Θερμαινόμενους χώρους διαθέτει σε ευάλωτους πολίτες ο Δήμος Θεσσαλονίκης λόγω της επερχόμενης κακοκαιρίας
Επικαιρότητα
16/01/2026 - 20:13
Γιατί ο θάνατος του κατοικίδιού μας πονάει όσο και η απώλεια ενός ανθρώπου
Pet
16/01/2026 - 19:38
Καρκίνος προστάτη: Το κρίσιμο ερώτημα για τον ανδρογονικό αποκλεισμό σε συνδυασμό με την οριστική ακτινοθεραπεία
Υγεία
16/01/2026 - 19:13
Ενδοφακοί: Πώς η επέμβαση για καταρράκτη διορθώνει τη μυωπία και άλλα διαθλαστικά προβλήματα
Health Talk
16/01/2026 - 18:34
Θεσσαλονίκη: Εθελοντική αιμοδοσία από 15 δημοτικά σχολεία - Το μήνυμα που στέλνουν οι μαθητές
Επικαιρότητα
16/01/2026 - 18:03
Επίσκεψη Μητσοτάκη στα ανακαινισμένα ΤΕΠ του Νοσοκομείου «Κοργιαλένειο-Μπενάκειο ΕΕΣ»
Πολιτική Υγείας
16/01/2026 - 17:28
Περπάτημα και δουλειές του σπιτιού βοηθούν στη μείωση του κινδύνου θανάτου από το σύνδρομο CKM
Υγεία
16/01/2026 - 17:11
ΙΣΑ: Αυξήθηκαν τα περιστατικά βίας κατά γιατρών και υγειονονομικών στις δημόσιες δομές υγείας
Επικαιρότητα
16/01/2026 - 16:34
Η γονεϊκότητα «θωρακίζει» τους ενήλικες κατά της αηδίας
Υγεία
16/01/2026 - 16:02
Μέχρι τέλη Μάρτη θα μάς απασχολεί η γρίπη – Τι λέει η Ματίνα Παγώνη για εμβολιασμό και ομάδες κινδύνου
Επικαιρότητα
16/01/2026 - 15:00
Επιστροφή στα κουμπιά; Οι οθόνες αφής των αυτοκινήτων είναι πιο επικίνδυνες από τη χρήση κινητού στην οδήγηση
Υγεία
16/01/2026 - 14:00
Ο φόβος των ανθρώπων μπορεί να επηρεάσει την αντίδραση ενός αλόγου
Pet
16/01/2026 - 13:00
Έρευνα για την επίδραση της ακτινοβολίας των κινητών στην υγεία ξεκινά το αμερικανικό Υπουργείο Υγείας
Πολιτική Υγείας
16/01/2026 - 12:00
Αναρωτιέστε γιατί είστε ακόμα single; Έρευνα έχει τις απαντήσεις
Ψυχική Υγεία
16/01/2026 - 11:00
Η NASA πραγματοποίησε την πρώτη εκκένωση του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού για λόγους υγείας
Επικαιρότητα
16/01/2026 - 10:00
ChatGPT Health: Οι ειδικοί ανησυχούν για την έναρξη του χωρίς ρυθμιστικό πλαίσιο
Ψυχική Υγεία
16/01/2026 - 09:00
Το σχέδιο Τραμπ για την υγειονομική περίθαλψη - Θολές ελπίδες για μείωση του κόστους φαρμάκων και ασφαλίστρων
Πολιτική Υγείας
15/01/2026 - 21:46
Χειμερινά σπορ: Πώς επιδρά ο κρύος καιρός στους τραυματισμούς;
Health Talk
15/01/2026 - 21:27
Κρήτη: «Στο Βενιζέλειο» η νέα φάση της πιλοτικής εφαρμογής του καινοτόμου προγράμματος Health-IQ
Πολιτική Υγείας
15/01/2026 - 20:59
ΣΦΕΕ: «Μόλις ένα στα πέντε καινοτόμα φάρμακα φτάνει σήμερα στους Έλληνες ασθενείς»
Pharma Policy
15/01/2026 - 20:26
Τρεις μικρές αλλαγές στην καθημερινότητα που μπορούν να παρατείνουν το προσδόκιμο ζωής έως και ένα χρόνο
Υγεία
15/01/2026 - 19:43
Οι στόχοι για τη διατροφή τη νέα χρονιά και πως μπορούν να γίνουν βιώσιμοι
Διατροφή
15/01/2026 - 19:12
Πιέσεις στα νοσοκομεία από τη γρίπη και οκτώ θάνατοι την τελευταία εβδομάδα
Υγεία
15/01/2026 - 19:04
Θρήνος στη Χαλκίδα για τον θάνατο 13χρονης μαθήτριας Ειδικού Σχολείου - Ο ΕΟΔΥ δεν επιβεβαιώνει τα περί γρίπης
Επικαιρότητα
15/01/2026 - 18:23
Γεωργιάδης: Άμεση εφαρμογή δύο νέων μέτρων για τον έλεγχο της συνταγογράφησης σε πραγματικό χρόνο
Pharma Policy
15/01/2026 - 17:39
Κομισιόν: Τι κερδίζει ο Ευρωπαίος πολίτης από την απλοποίηση των κανονισμών για τις ιατρικές συσκευές
Pharma Policy
15/01/2026 - 17:08
Νέες δομές για την αντιμετώπιση των εξαρτήσεων και ενίσχυση της επανένταξης στην Αττική
Ψυχική Υγεία
15/01/2026 - 16:41
Κοζάνη: Δωρεάν στειρώσεις αδέσποτων, δεσποζόμενων ζώων ευπαθών κοινωνικών ομάδων και ποιμενικών σκύλων
Pet
15/01/2026 - 16:26
Τραμπ: Το πλήρες γάλα επιστρέφει στα σχολικά γεύματα
Επικαιρότητα
15/01/2026 - 16:00

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Γεωργιάδης: Επίκειται συνεργασία ασφαλιστικών εταιρειών με το ΕΣΥ
Πολιτική Υγείας
14/01/2026 - 11:28
Κόντρες στη Βουλή για τη δωρεά προς τον ΠΟΥ σχετικά με την ολοκληρωμένη διαχείριση παιδιών και εφήβων με παχυσαρκία
Πολιτική Υγείας
14/01/2026 - 22:06
Γεωργιάδης: «Ξεκινάει η παραλαβή του νέου στόλου του ΕΚΑΒ με ασθενοφόρα και ελικόπτερα»
Πολιτική Υγείας
14/01/2026 - 17:42
Επιτέλους καλά νέα! 7 στους 10 καρκινοπαθείς επιβιώνουν για πάνω από 5 χρόνια μετά τη διάγνωση
Υγεία
14/01/2026 - 14:00
Η Lavipharm ανάμεσα στους κορυφαίους εργοδότες με την πιστοποίηση Great Place To Work
Pharma News
15/01/2026 - 03:21
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo