ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Φιλόδοξη πρόταση για δημιουργία Ιαματικού και Πολιτισμικού Πάρκου στη Θέρμη

Επικαιρότητα
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Χωροθετήθηκε έκταση 500 στρεμμάτων που θα μετατρέψει την περιοχή σε πρότυπο ιαματικό, οικολογικό και πολιτιστικό προορισμό.
Πέμπτη, 10/04/2025 - 00:01
— Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
News4Health Team News4Health Team

Επιστολή με την οποία καταθέτει την πρότασή της για την άμεση ανάπτυξη και επαναλειτουργία των ιαματικών λουτρών Θέρμης, που χωροθετούνται σε έκταση 500 στρεμμάτων στον ομώνυμο Δήμο, πρόκειται να αποστείλει στο αμέσως επόμενο διάστημα στον δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Στέλιο Αγγελούδη η διοίκηση του Πανελλήνιου Συλλόγου Ιαματικών Πηγών και Λουτροπόλεων Ελλάδας. Η απόφαση ελήφθη στην τελευταία συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του συλλόγου, στην οποία παρουσιάστηκε και συζητήθηκε η πρόταση του επιστημονικού συνεργάτη του Πανελλήνιου Συλλόγου, Εμμανουήλ Κοζαδινού, όπως και η επιστολή του καθηγητή Οικονομικών Επιστημών και μέλους του συμβουλίου διοίκησης του ΑΠΘ, Γρηγόρη Ζαρωτιάδη, σχετικά με τη διατύπωση πρότασης για την ανάπτυξη των λουτρών της Θέρμης.

Ο ρόλος του ΠΑΟΚ

Η πρόταση που κατατίθεται με την επιστολή, αφορά στη σύσταση ενός νομικού προσώπου δημοσίου δικαίου από τους εμπλεκόμενους φορείς (Δήμος Θεσσαλονίκης, Δήμος Θέρμης, και Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης), με τη σύμφωνη γνώμη του ιδιοκτήτη του οικοπέδου (Δήμου Θεσσαλονίκης), ενώ «εναλλακτικά θα μπορούσε να συμμετέχει με ορισμένο ποσοστό ως εταίρος οποιοσδήποτε θεσμικός επενδυτής», όπως επισημαίνεται.

Το νομικό πρόσωπο θα αναλάβει την ευθύνη για τη δημιουργία σύγχρονων λουτρικών και άλλων εγκαταστάσεων, την κατασκευή ανοικτής και κλειστής πισίνας καθώς και την εμπορική εκμετάλλευσή τους. Σημειώνεται, δε, ότι στην αξιοποίηση των λουτρών και της έκτασης όπου εγκαθίστανται, θα πρέπει να ληφθούν υπόψη οι δυνατότητες δημιουργίας κέντρου αποκατάστασης σε συνεργασία με τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, με τη χρήση του ιαματικού νερού και κέντρου ευεξίας.

«Μια τέτοια επιλογή θα ήταν ιδανική για έναν υποψήφιο επενδυτή, ώστε να μπορέσει να προχωρήσει στην ανέγερση ξενοδοχείου υψηλών προδιαγραφών, χώρων αναψυχής, που θα περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων εστιατόρια, γήπεδα ποδοσφαίρου, μπάσκετ και βόλεϊ», υπογραμμίζει ο πρόεδρος του φορέα, Ανέστης Αναστασιάδης, και τονίζει ότι η «παρακείμενη περιοχή θα αποτελέσει πόλο έλξης επισκεπτών με τη δημιουργία αθλητικών εγκαταστάσεων που ανέλαβε να χρηματοδοτήσει ο ΠΑΟΚ».

Επιχειρηματολογώντας για τη σημασία ανάπτυξης και επαναλειτουργίας των Λουτρών Θέρμης, για την ίδια την ομώνυμη περιοχή, αλλά και ευρύτερα, τόσο τομεακά, όσο θα χωρικά, ο κ. Ζαρωτιάδης υποστηρίζει ότι η θετική εξέλιξη στο προαναφερόμενο ζήτημα θα συμβάλει στη βιώσιμη ανάπτυξη συνολικά, ενισχύοντας την τουριστική κίνηση, θα επιφέρει πολλαπλασιαστικές επικερδείς επιπτώσεις σε άλλες δραστηριότητες της περιοχής, κυρίως στον τομέα των υπηρεσιών, θα αποτελέσει καλό παράδειγμα επαναξιοποίησης φυσικών πλουτοπαραγωγικών πηγών της χώρας και θα συμβάλει στην οικονομική ενίσχυση και στην ευεξία των πολιτών της ευρύτερης περιοχής.

THERMI 1

Πολυλειτουργικό πάρκο

Για την πρόταση, ο επιστημονικός συνεργάτης του Πανελληνίου Συλλόγου Εμμανουήλ Κοζαδινός, σημειώνει ότι αφορά στη δημιουργία ενός σύγχρονου, βιώσιμου και πολυλειτουργικού κέντρου ιαματικού τουρισμού στη Θέρμη Θεσσαλονίκης, το οποίο θα συνδυάζει θεραπευτικές, οικολογικές και πολιτιστικές δραστηριότητες.

Όπως εξηγεί, για να υλοποιηθεί η πρόταση σε ό,τι αφορά τα θεσμικά και τεχνικά προαπαιτούμενα και προκειμένου να καταστεί εφικτή η οποιαδήποτε παρέμβαση στον χώρο, απαιτούνται: επίσημη αναγνώριση του ιαματικού φυσικού πόρου με κοινή υπουργική απόφαση (ΚΥΑ), δημιουργία ζώνης προστασίας για τη διασφάλιση της ποιότητας του νερού από πιθανές μολύνσεις, υδρογεωλογική μελέτη και υλοποίηση βαθιάς γεώτρησης, ώστε να εξασφαλιστεί καθαρό και σταθερό ιαματικό νερό και πολεοδομικός σχεδιασμός που θα προστατεύει τον πόρο και θα ενσωματώνει τη λουτροθεραπεία στην ανάπτυξη της περιοχής.

Για τα χαρακτηριστικά και τα πλεονεκτήματα της τοποθεσίας, όπου είναι εγκατεστημένα τα λουτρά Θέρμης, επισημαίνει ότι εκτείνονται σε πάρκο 500 στρεμμάτων, η περιοχή βρίσκεται εντός του αστικού ιστού, προσφέροντας εύκολη πρόσβαση και υφιστάμενες δυνατότητες διαμονής, υπάρχει σταθερή πελατεία τόσο από τον τοπικό πληθυσμό, όσο και από επισκέπτες και ιατρικούς τουρίστες, και η αξιοποίηση του χώρου θα αυξήσει την αξία της γης και την οικονομική δραστηριότητα της περιοχής. Ουσιαστικά, σύμφωνα με τον ίδιο, η ανάπτυξη του ιαματικού και πολιτισμικού Πάρκου Θέρμης περιλαμβάνει δύο βασικούς άξονες, με τον πρώτο να εστιάζει στην ανακαίνιση και Νέες Χρήσεις του Ιστορικού Υδροθεραπευτηρίου με διατήρηση και ανάδειξη της αρχιτεκτονικής και ιστορικής του αξίας και μετατροπή του σε Μουσείο Ιαματικής Υδροθεραπείας, Πολιτιστικό και εκθεσιακό χώρο και δημόσια κολυμβητική δεξαμενή για επισκέπτες και κατοίκους.

Ο δεύτερος άξονας, κατά τον ίδιο, αφορά σε ένα νέο σύγχρονο ιαματικό κέντρο, με κατασκευή σύγχρονων εγκαταστάσεων λουτροθεραπείας σε ανεξάρτητο χώρο που θα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, ατομικές πισίνες, υδροθεραπευτικές κάψουλες, λασπόλουτρα και εξειδικευμένους χώρους φυσιοθεραπείας και αποκατάστασης.

Για την οικολογική και πολιτιστική διάσταση, σημειώνει ότι μπορούν να χαραχθούν διαδρομές υγείας (πεζοπορία, ποδηλασία, ήπια σωματική άσκηση), να δημιουργηθεί βοτανικός κήπος με θεραπευτικά φυτά και προγράμματα βοτανοθεραπείας, να λειτουργούν χώροι για διαλογισμό, tai chi, γιόγκα και χαλάρωση και να κατασκευαστούν μικρά αμφιθέατρα για συναυλίες, πολιτιστικά δρώμενα και ημερίδες.

THERMI 2

Τα οικονομικά και αναπτυξιακά οφέλη

Στα οικονομικά και αναπτυξιακά οφέλη υλοποίησης της πρότασης που κατατίθεται από την ανάπτυξη και επαναλειτουργία των Λουτρών Θέρμης, ο κ. Κοζαδινού αναφέρει τα άμεσα έσοδα από εισιτήρια, τουριστικές υπηρεσίες και θεραπείες, τα έμμεσα οφέλη μέσω αύξησης της τοπικής οικονομικής δραστηριότητας, την αύξηση της αξίας γης και προσέλκυση επενδύσεων και τη δημιουργία θέσεων εργασίας στον τουρισμό, την υγεία και τον πολιτισμό.

Κατά τον κ. Κοζαδινό, η πρόταση για τη δημιουργία του προαναφερόμενου κέντρου μπορεί να χρηματοδοτηθεί και υλοποιηθεί με την αξιοποιήσει των διαφόρων χρηματοδοτικών εργαλείων που υπάρχουν είτε μέσα από ευρωπαϊκά προγράμματα (ΕΣΠΑ, Horizon 2020, Green Deal), είτε μέσω Σύμπραξης Δημόσιου-Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) ή ακόμα και επενδυτικά κεφάλαια από τουριστικούς και ιατρικούς οργανισμούς.

«Η δημιουργία του Ιαματικού και Πολιτισμικού Πάρκου Θέρμης θα μετατρέψει την περιοχή σε πρότυπο ιαματικό, οικολογικό και πολιτιστικό προορισμό», σημειώνει ο ίδιος και προσθέτει ότι θα συμβάλει στη διατήρηση της ιστορικής κληρονομιάς, ενίσχυση του τουρισμού και της οικονομίας, με σεβασμό στο φυσικό περιβάλλον και αναβαθμίζοντας την ποιότητα ζωής των κατοίκων.

  • ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
  • ΠΑΡΚΟ
  • ΙΑΜΑΤΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Μαζί για το Παιδί: Συγκινητική η ανταπόκριση του κοινού στη δράση συλλογής βρεφικών ειδών
Μαζί για το Παιδί: Συγκινητική η ανταπόκριση του κοινού στη δράση συλλογής βρεφικών ειδών 09 Απριλίου 2025
Υπόμνημα προς τη Ζαχαράκη για την επίλυση προβλημάτων καρδιοπαθών μαθητών και εκπαιδευτικών 10 Απριλίου 2025
Υπόμνημα προς τη Ζαχαράκη για την επίλυση προβλημάτων καρδιοπαθών μαθητών και εκπαιδευτικών

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Εικαστική έκθεση στη Θεσσαλονίκη από μαθητές που θέλουν να ευαισθητοποιήσουν για την εθελοντική αιμοδοσία
Επικαιρότητα
18/02/2026 - 15:46

Εικαστική έκθεση στη Θεσσαλονίκη από μαθητές που θέλουν να ευαισθητοποιήσουν για την εθελοντική αιμοδοσία

Θεσσαλονίκη: Οφέλη και κίνδυνοι από τη χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης στην Υγεία
Digital Health
11/02/2026 - 20:54

Θεσσαλονίκη: Οφέλη και κίνδυνοι από τη χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης στην Υγεία

Δώρα ζωής από 68χρονη που κατέληξε στη ΜΕΘ του Νοσοκομείου «Παπανικολάου», στη Θεσσαλονίκη
Επικαιρότητα
10/02/2026 - 18:51

Δώρα ζωής από 68χρονη που κατέληξε στη ΜΕΘ του Νοσοκομείου «Παπανικολάου», στη Θεσσαλονίκη

Θεσσαλονίκη: Η Χάρις Αλεξίου καλεσμένη απόψε σε μια ιδιαίτερη πολιτιστική ψυχοθεραπεία
Ψυχική Υγεία
09/02/2026 - 17:49

Θεσσαλονίκη: Η Χάρις Αλεξίου καλεσμένη απόψε σε μια ιδιαίτερη πολιτιστική ψυχοθεραπεία

Άριελ, μια γλυκύτατη σκυλίτσα σε ρόλο «βοηθού» οδοντίατρου με σκούφο και γιλέκο
Επικαιρότητα
08/02/2026 - 13:58

Άριελ, μια γλυκύτατη σκυλίτσα σε ρόλο «βοηθού» οδοντίατρου με σκούφο και γιλέκο

«Άλμα Ζωής»: Ημερίδα με μαρτυρίες γυναικών που βίωσαν τον καρκίνο του μαστού
Patient Talk
04/02/2026 - 21:44

«Άλμα Ζωής»: Ημερίδα με μαρτυρίες γυναικών που βίωσαν τον καρκίνο του μαστού

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Σύλλογος Ατόμων με ALS: Παγκοσμίου φήμης ειδικός θα μιλήσει στην ομάδα στήριξης των Ελλήνων ασθενών
Patient Talk
18/02/2026 - 18:33
Η αντοχή σαλμονέλας και καμπυλοβακτηρίου στα αντιμικροβιακά συνιστούν πρόβλημα δημόσιας υγείας στην Ευρώπη
Πολιτική Υγείας
18/02/2026 - 17:59
Ποιες βελτιώσεις στη διατροφή μπορούν να κάνουν τη διαφορά στην υγεία μας
Διατροφή
18/02/2026 - 17:24
Ενσυνειδητότητα και χρόνιος πόνος: Τι δείχνει νέα μελέτη για το ειδικό πρόγραμμα MBPM
Ψυχική Υγεία
18/02/2026 - 16:57
Στο μικροσκόπιο μεγάλης μελέτης οι ασθένειες που μεταδίδονται από τσιμπούρια στην Ελλάδα
Υγεία
18/02/2026 - 16:32
Η αστυνομία ξήλωσε κύκλωμα παράνομης διακίνησης φαρμάκων - Κατασχέθηκαν περισσότερα από 9.600 δισκία
Επικαιρότητα
18/02/2026 - 16:04
Εικαστική έκθεση στη Θεσσαλονίκη από μαθητές που θέλουν να ευαισθητοποιήσουν για την εθελοντική αιμοδοσία
Επικαιρότητα
18/02/2026 - 15:46
Δέκα βήματα για υγιή και ευτυχισμένη γήρανση - Μικρές αλλαγές στον τρόπο ζωής με μεγάλο αντίκτυπο
Υγεία
18/02/2026 - 15:24
ΟΦΕΤ: Μοναδικός ελληνικός όμιλος φαρμακευτικών επιχειρήσεων στην έκθεση WHX Dubai
Pharma News
18/02/2026 - 14:49
Καρκίνος πνεύμονα: Ενημερωτική πρωτοβουλία της FairLife LCC για τον κρίσιμο βιοδείκτη ALK
Patient Talk
18/02/2026 - 14:23
Κατεπείγουσα συνάντηση με Μητσοτάκη ζητεί η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ - «Καρφιά» κατά Υπουργείου Υγείας και ΕΟΠΥΥ
Patient Talk
18/02/2026 - 13:58
Πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί το γλαύκωμα χωρίς φάρμακα
Health Talk
18/02/2026 - 13:33
ΕΟΠΥΥ: Πλήρης κάλυψη δαπανών υγείας εκτός συνταγογράφησης για τους τραυματίες του δυστυχήματος των Τεμπών
Επικαιρότητα
18/02/2026 - 13:17
Tο «Μέλλον της Υγείας», αντικείμενο διάλεξης του Δρος Αποστολόπουλου στο Πανεπιστήμιο Cambridge
Υπηρεσίες Υγείας
18/02/2026 - 13:01
Η GE HealthCare πλατινένιος υποστηρικτής της ESR στο ECR 2026
Υπηρεσίες Υγείας
18/02/2026 - 12:39
Πειραματικό φάρμακο που σχεδιάστηκε για ασθενείς με καρκίνο προκαλεί πονοκέφαλο στις αρχές αντιντόπινγκ
Fitness
18/02/2026 - 12:02
Ακτινοθεραπεία καθοδηγούμενη από PSMA PET/CT έπειτα από χειρουργική αφαίρεση προστάτη
Υγεία
18/02/2026 - 10:58
Γεωργιάδης: «Εντός της εβδομάδας προκηρύσσονται 4.000 θέσεις προσωπικού στο ΕΣΥ»
Πολιτική Υγείας
18/02/2026 - 10:07
Η ατμοσφαιρική ρύπανση συσχετίζεται άμεσα με την εμφάνιση Αλτσχάιμερ
Υγεία
18/02/2026 - 09:44
Στένωση καρωτίδων: Το «σιωπηλό» αίτιο του εγκεφαλικού επεισοδίου
Health Talk
18/02/2026 - 08:22
ΕΕΠΑΟ: Τέσσερα στα πέντε παιδιά επιτυγχάνουν πλήρη ίαση από τον καρκίνο
Health Talk
18/02/2026 - 03:42
Επίσημη έναρξη της συγκρότησης και λειτουργίας του Δικτύου Κέντρων Μαστού
Πολιτική Υγείας
18/02/2026 - 00:06
Καμπανάκι από τους ΩΡΛ προς τους γονείς: Επικίνδυνο το ροχαλητό για την υγεία των παιδιών
Health Talk
17/02/2026 - 22:12
Τι είναι οι μυκοτοξίνες, τι προκαλούν στα τρόφιμα και ποιες οι επιπτώσεις τους στην υγεία ανθρώπων και ζώων
Διατροφή
17/02/2026 - 21:27
Deloitte: Πρόληψη και ψηφιακή καινοτομία στο επίκεντρο του νέου συστήματος υγείας
Επικαιρότητα
17/02/2026 - 20:44
Κατεπείγουσα ΕΔΕ για τον θάνατο ασθενούς έπειτα από επίσκεψη σε Κέντρο Υγείας της Σαλαμίνας
Επικαιρότητα
17/02/2026 - 19:57
Νυχτερινή νηστεία και ύπνος: Η απλή αλλαγή που ενισχύει την καρδιομεταβολική υγεία
Health Talk
17/02/2026 - 19:21
Ξεκίνησε η υποβολή αιτήσεων για τις 510 θέσεις σε νοσοκομεία της προκήρυξης 1Κ/2026 του ΑΣΕΠ
Επικαιρότητα
17/02/2026 - 18:59
Κρύο που «τρυπάει τα κόκαλα»: Μια απλή έκφραση ή η πραγματικότητα του χειμώνα;
Υγεία
17/02/2026 - 18:44
«Ελπίδα»: Χαμόγελα και δύναμη στους μικρούς αγωνιστές για την παγκόσμια ημέρα παιδικού καρκίνου
Patient Talk
17/02/2026 - 18:19

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΦΥΚ: Ξεκινάει σήμερα η διαδικασία δωρεάν διάθεσης τους από τα ιδιωτικά φαρμακεία
Πολιτική Υγείας
16/02/2026 - 08:59
Αγαπηδάκη: Νέο πρόγραμμα πρόληψης για τον καρκίνο του πνεύμονα
Πολιτική Υγείας
16/02/2026 - 12:00
Αναστάτωση στους νέους γιατρούς από το νέο όριο αναβολής στράτευσης – Παρέμβαση του ΠΙΣ
Πολιτική Υγείας
16/02/2026 - 11:37
Η διαλειμματική νηστεία δεν έχει καλύτερα αποτελέσματα στην απώλεια βάρους από τις άλλες δίαιτες
Διατροφή
16/02/2026 - 13:00
Πως το φύλο διαφοροποιεί τη διατροφική συνταγή για μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής
Διατροφή
16/02/2026 - 14:58
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo