ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Φιλόδοξη πρόταση για δημιουργία Ιαματικού και Πολιτισμικού Πάρκου στη Θέρμη

Επικαιρότητα
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Χωροθετήθηκε έκταση 500 στρεμμάτων που θα μετατρέψει την περιοχή σε πρότυπο ιαματικό, οικολογικό και πολιτιστικό προορισμό.
Πέμπτη, 10/04/2025 - 00:01
— Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
News4Health Team News4Health Team

Επιστολή με την οποία καταθέτει την πρότασή της για την άμεση ανάπτυξη και επαναλειτουργία των ιαματικών λουτρών Θέρμης, που χωροθετούνται σε έκταση 500 στρεμμάτων στον ομώνυμο Δήμο, πρόκειται να αποστείλει στο αμέσως επόμενο διάστημα στον δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Στέλιο Αγγελούδη η διοίκηση του Πανελλήνιου Συλλόγου Ιαματικών Πηγών και Λουτροπόλεων Ελλάδας. Η απόφαση ελήφθη στην τελευταία συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του συλλόγου, στην οποία παρουσιάστηκε και συζητήθηκε η πρόταση του επιστημονικού συνεργάτη του Πανελλήνιου Συλλόγου, Εμμανουήλ Κοζαδινού, όπως και η επιστολή του καθηγητή Οικονομικών Επιστημών και μέλους του συμβουλίου διοίκησης του ΑΠΘ, Γρηγόρη Ζαρωτιάδη, σχετικά με τη διατύπωση πρότασης για την ανάπτυξη των λουτρών της Θέρμης.

Ο ρόλος του ΠΑΟΚ

Η πρόταση που κατατίθεται με την επιστολή, αφορά στη σύσταση ενός νομικού προσώπου δημοσίου δικαίου από τους εμπλεκόμενους φορείς (Δήμος Θεσσαλονίκης, Δήμος Θέρμης, και Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης), με τη σύμφωνη γνώμη του ιδιοκτήτη του οικοπέδου (Δήμου Θεσσαλονίκης), ενώ «εναλλακτικά θα μπορούσε να συμμετέχει με ορισμένο ποσοστό ως εταίρος οποιοσδήποτε θεσμικός επενδυτής», όπως επισημαίνεται.

Το νομικό πρόσωπο θα αναλάβει την ευθύνη για τη δημιουργία σύγχρονων λουτρικών και άλλων εγκαταστάσεων, την κατασκευή ανοικτής και κλειστής πισίνας καθώς και την εμπορική εκμετάλλευσή τους. Σημειώνεται, δε, ότι στην αξιοποίηση των λουτρών και της έκτασης όπου εγκαθίστανται, θα πρέπει να ληφθούν υπόψη οι δυνατότητες δημιουργίας κέντρου αποκατάστασης σε συνεργασία με τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, με τη χρήση του ιαματικού νερού και κέντρου ευεξίας.

«Μια τέτοια επιλογή θα ήταν ιδανική για έναν υποψήφιο επενδυτή, ώστε να μπορέσει να προχωρήσει στην ανέγερση ξενοδοχείου υψηλών προδιαγραφών, χώρων αναψυχής, που θα περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων εστιατόρια, γήπεδα ποδοσφαίρου, μπάσκετ και βόλεϊ», υπογραμμίζει ο πρόεδρος του φορέα, Ανέστης Αναστασιάδης, και τονίζει ότι η «παρακείμενη περιοχή θα αποτελέσει πόλο έλξης επισκεπτών με τη δημιουργία αθλητικών εγκαταστάσεων που ανέλαβε να χρηματοδοτήσει ο ΠΑΟΚ».

Επιχειρηματολογώντας για τη σημασία ανάπτυξης και επαναλειτουργίας των Λουτρών Θέρμης, για την ίδια την ομώνυμη περιοχή, αλλά και ευρύτερα, τόσο τομεακά, όσο θα χωρικά, ο κ. Ζαρωτιάδης υποστηρίζει ότι η θετική εξέλιξη στο προαναφερόμενο ζήτημα θα συμβάλει στη βιώσιμη ανάπτυξη συνολικά, ενισχύοντας την τουριστική κίνηση, θα επιφέρει πολλαπλασιαστικές επικερδείς επιπτώσεις σε άλλες δραστηριότητες της περιοχής, κυρίως στον τομέα των υπηρεσιών, θα αποτελέσει καλό παράδειγμα επαναξιοποίησης φυσικών πλουτοπαραγωγικών πηγών της χώρας και θα συμβάλει στην οικονομική ενίσχυση και στην ευεξία των πολιτών της ευρύτερης περιοχής.

THERMI 1

Πολυλειτουργικό πάρκο

Για την πρόταση, ο επιστημονικός συνεργάτης του Πανελληνίου Συλλόγου Εμμανουήλ Κοζαδινός, σημειώνει ότι αφορά στη δημιουργία ενός σύγχρονου, βιώσιμου και πολυλειτουργικού κέντρου ιαματικού τουρισμού στη Θέρμη Θεσσαλονίκης, το οποίο θα συνδυάζει θεραπευτικές, οικολογικές και πολιτιστικές δραστηριότητες.

Όπως εξηγεί, για να υλοποιηθεί η πρόταση σε ό,τι αφορά τα θεσμικά και τεχνικά προαπαιτούμενα και προκειμένου να καταστεί εφικτή η οποιαδήποτε παρέμβαση στον χώρο, απαιτούνται: επίσημη αναγνώριση του ιαματικού φυσικού πόρου με κοινή υπουργική απόφαση (ΚΥΑ), δημιουργία ζώνης προστασίας για τη διασφάλιση της ποιότητας του νερού από πιθανές μολύνσεις, υδρογεωλογική μελέτη και υλοποίηση βαθιάς γεώτρησης, ώστε να εξασφαλιστεί καθαρό και σταθερό ιαματικό νερό και πολεοδομικός σχεδιασμός που θα προστατεύει τον πόρο και θα ενσωματώνει τη λουτροθεραπεία στην ανάπτυξη της περιοχής.

Για τα χαρακτηριστικά και τα πλεονεκτήματα της τοποθεσίας, όπου είναι εγκατεστημένα τα λουτρά Θέρμης, επισημαίνει ότι εκτείνονται σε πάρκο 500 στρεμμάτων, η περιοχή βρίσκεται εντός του αστικού ιστού, προσφέροντας εύκολη πρόσβαση και υφιστάμενες δυνατότητες διαμονής, υπάρχει σταθερή πελατεία τόσο από τον τοπικό πληθυσμό, όσο και από επισκέπτες και ιατρικούς τουρίστες, και η αξιοποίηση του χώρου θα αυξήσει την αξία της γης και την οικονομική δραστηριότητα της περιοχής. Ουσιαστικά, σύμφωνα με τον ίδιο, η ανάπτυξη του ιαματικού και πολιτισμικού Πάρκου Θέρμης περιλαμβάνει δύο βασικούς άξονες, με τον πρώτο να εστιάζει στην ανακαίνιση και Νέες Χρήσεις του Ιστορικού Υδροθεραπευτηρίου με διατήρηση και ανάδειξη της αρχιτεκτονικής και ιστορικής του αξίας και μετατροπή του σε Μουσείο Ιαματικής Υδροθεραπείας, Πολιτιστικό και εκθεσιακό χώρο και δημόσια κολυμβητική δεξαμενή για επισκέπτες και κατοίκους.

Ο δεύτερος άξονας, κατά τον ίδιο, αφορά σε ένα νέο σύγχρονο ιαματικό κέντρο, με κατασκευή σύγχρονων εγκαταστάσεων λουτροθεραπείας σε ανεξάρτητο χώρο που θα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, ατομικές πισίνες, υδροθεραπευτικές κάψουλες, λασπόλουτρα και εξειδικευμένους χώρους φυσιοθεραπείας και αποκατάστασης.

Για την οικολογική και πολιτιστική διάσταση, σημειώνει ότι μπορούν να χαραχθούν διαδρομές υγείας (πεζοπορία, ποδηλασία, ήπια σωματική άσκηση), να δημιουργηθεί βοτανικός κήπος με θεραπευτικά φυτά και προγράμματα βοτανοθεραπείας, να λειτουργούν χώροι για διαλογισμό, tai chi, γιόγκα και χαλάρωση και να κατασκευαστούν μικρά αμφιθέατρα για συναυλίες, πολιτιστικά δρώμενα και ημερίδες.

THERMI 2

Τα οικονομικά και αναπτυξιακά οφέλη

Στα οικονομικά και αναπτυξιακά οφέλη υλοποίησης της πρότασης που κατατίθεται από την ανάπτυξη και επαναλειτουργία των Λουτρών Θέρμης, ο κ. Κοζαδινού αναφέρει τα άμεσα έσοδα από εισιτήρια, τουριστικές υπηρεσίες και θεραπείες, τα έμμεσα οφέλη μέσω αύξησης της τοπικής οικονομικής δραστηριότητας, την αύξηση της αξίας γης και προσέλκυση επενδύσεων και τη δημιουργία θέσεων εργασίας στον τουρισμό, την υγεία και τον πολιτισμό.

Κατά τον κ. Κοζαδινό, η πρόταση για τη δημιουργία του προαναφερόμενου κέντρου μπορεί να χρηματοδοτηθεί και υλοποιηθεί με την αξιοποιήσει των διαφόρων χρηματοδοτικών εργαλείων που υπάρχουν είτε μέσα από ευρωπαϊκά προγράμματα (ΕΣΠΑ, Horizon 2020, Green Deal), είτε μέσω Σύμπραξης Δημόσιου-Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) ή ακόμα και επενδυτικά κεφάλαια από τουριστικούς και ιατρικούς οργανισμούς.

«Η δημιουργία του Ιαματικού και Πολιτισμικού Πάρκου Θέρμης θα μετατρέψει την περιοχή σε πρότυπο ιαματικό, οικολογικό και πολιτιστικό προορισμό», σημειώνει ο ίδιος και προσθέτει ότι θα συμβάλει στη διατήρηση της ιστορικής κληρονομιάς, ενίσχυση του τουρισμού και της οικονομίας, με σεβασμό στο φυσικό περιβάλλον και αναβαθμίζοντας την ποιότητα ζωής των κατοίκων.

  • ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
  • ΠΑΡΚΟ
  • ΙΑΜΑΤΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Μαζί για το Παιδί: Συγκινητική η ανταπόκριση του κοινού στη δράση συλλογής βρεφικών ειδών
Μαζί για το Παιδί: Συγκινητική η ανταπόκριση του κοινού στη δράση συλλογής βρεφικών ειδών 09 Απριλίου 2025
Υπόμνημα προς τη Ζαχαράκη για την επίλυση προβλημάτων καρδιοπαθών μαθητών και εκπαιδευτικών 10 Απριλίου 2025
Υπόμνημα προς τη Ζαχαράκη για την επίλυση προβλημάτων καρδιοπαθών μαθητών και εκπαιδευτικών

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Παγκόσμια Ημέρα Αυτισμού: Ενημερωτική δράση βιωματικού χαρακτήρα από τον ΕΕΣ στη Θεσσαλονίκη
Επικαιρότητα
01/04/2026 - 15:39

Παγκόσμια Ημέρα Αυτισμού: Ενημερωτική δράση βιωματικού χαρακτήρα από τον ΕΕΣ στη Θεσσαλονίκη

Φάρμακα που λαμβάνονται πιο εύκολα από τα παιδιά χάρη στην 3D τεχνολογία και το βρεφικό γάλα
Υγεία
26/03/2026 - 13:00

Φάρμακα που λαμβάνονται πιο εύκολα από τα παιδιά χάρη στην 3D τεχνολογία και το βρεφικό γάλα

«Run to Stop Alzheimer»: Αγώνας δρόμου για την πρόληψη της άνοιας στη Θεσσαλονίκη
Patient Talk
24/03/2026 - 00:04

«Run to Stop Alzheimer»: Αγώνας δρόμου για την πρόληψη της άνοιας στη Θεσσαλονίκη

Θεσσαλονίκη: Ο Λευκός Πύργος γίνεται κόκκινος την Παγκόσμια Ημέρα Ευαισθητοποίησης για το Πολλαπλούν Μυέλωμα
Patient Talk
20/03/2026 - 16:48

Θεσσαλονίκη: Ο Λευκός Πύργος γίνεται κόκκινος την Παγκόσμια Ημέρα Ευαισθητοποίησης για το Πολλαπλούν Μυέλωμα

Ημερίδα στη Θεσσαλονίκη για το «οικοσύστημα της εστίασης» και την τήρηση των μέτρων που αφορούν τη δημόσια υγεία
Πολιτική Υγείας
19/03/2026 - 16:16

Ημερίδα στη Θεσσαλονίκη για το «οικοσύστημα της εστίασης» και την τήρηση των μέτρων που αφορούν τη δημόσια υγεία

«Film in Hospital»: Δωρεάν πρόσβαση σε επιλεγμένες ταινίες για παιδιά που νοσηλεύονται στο «Παπαγεωργίου»
Επικαιρότητα
19/03/2026 - 15:36

«Film in Hospital»: Δωρεάν πρόσβαση σε επιλεγμένες ταινίες για παιδιά που νοσηλεύονται στο «Παπαγεωργίου»

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Ο ΕΦΕΤ συμμετέχει και φέτος στην ενημερωτική εκστρατεία Safe2Eat για την ασφάλεια τροφίμων
Επικαιρότητα
24/04/2026 - 03:47
ΠΦΣ: Κρίσιμη συλλογική επένδυση στην προστασία της δημόσιας υγείας ο εμβολιασμός
Υγεία
24/04/2026 - 00:06
Οικονομικό Φόρουμ Δελφών: Πολιτικές με βάση την επιστήμη και όχι την ιδεολογία για τα προϊόντα καπνού
Επικαιρότητα
23/04/2026 - 23:34
Ικανοποίηση του ΙΣΠ για τη ρύθμιση που αφορά τη στράτευση των ειδικευόμενων γιατρών
Επικαιρότητα
23/04/2026 - 23:11
Γεωργιάδης από Δελφούς: Οι μεγάλες απειλές για τα καινοτόμα φάρμακα, τους ασθενείς και τους προϋπολογισμούς
Πολιτική Υγείας
23/04/2026 - 22:27
ΠΟΥ: Έκθεση πεπραγμένων για το 2025 με μετρήσιμο αποτύπωμα παρά την κρίση χρηματοδότησης
Επικαιρότητα
23/04/2026 - 21:22
Νυκτερινή δράση υποστήριξης αστέγων στον Πειραιά από τον ΕΕΣ
Επικαιρότητα
23/04/2026 - 20:52
«Κινητή Βιβλιοθήκη Ανάσας» για ασθενείς του προγράμματος κατ' οίκον νοσηλείας «Οίκοθεν»
Επικαιρότητα
23/04/2026 - 20:24
Αγαπηδάκη από Δελφούς: «Το "Προλαμβάνω" εντόπισε περίπου 200.000 άτομα με ευρήματα ασθενειών»
Πολιτική Υγείας
23/04/2026 - 19:47
Στυτική δυσλειτουργία με πρόωρη εκσπερμάτιση: Υπάρχει θεραπεία;
Health Talk
23/04/2026 - 19:02
Τρόφιμα από κάθε κατηγορία που φροντίζουν την υγεία της καρδιά μας
Διατροφή
23/04/2026 - 18:37
Μυτιλήνη: Προς αποτέφρωση τα ζώα που θανατώνονται λόγω αφθώδους πυρετού
Επικαιρότητα
23/04/2026 - 18:21
ΣΦΕΕ: Πέντε κρίσιμοι παράγοντες για την επιτυχία των εμβολιαστικών προγραμμάτων που εφαρμόζονται στην Ελλάδα
Pharma Policy
23/04/2026 - 17:58
ΕΟΔΥ: Υψηλής προτεραιότητας οι λοιμώξεις του αναπνευστικού και όσες σχετίζονται με τη μικροβιακή αντοχή
Υγεία
23/04/2026 - 17:24
Τι μπορούμε να κάνουμε για να μειώσουμε την πιθανότητα εμφάνισης άνοιας
Υγεία
23/04/2026 - 16:51
Γιατί οι αυξημένες ατμοσφαιρικές θερμοκρασίες εκτοξεύουν τον κίνδυνο για την υγεία των νεφρών
Health Talk
23/04/2026 - 16:22
Financial Times: Ιατρικά δεδομένα 500.000 βρέθηκαν να πωλούνται σε κινέζικη ιστοσελίδα
Digital Health
23/04/2026 - 15:48
Η κρίση στον Κόλπο φτάνει στα φαρμακεία της Ευρώπης
Pharma Policy
23/04/2026 - 15:00
DEF2026-Γεωργιάδης: Η δημόσια φαρμακευτική δαπάνη της Ελλάδας είναι κοντά στον ευρωπαϊκό μέσο όρο
Pharma Policy
23/04/2026 - 14:30
Οι μακάκοι του Γιβραλτάρ τρώνε λάσπη για να αποφύγουν τις στομαχικές διαταραχές από το junk food
Pet
23/04/2026 - 14:00
ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ για αποζημίωση ταινιών μέτρησης γλυκόζης: «Μισό βήμα» από Υπουργείο Υγείας και ΕΟΠΥΥ
Πολιτική Υγείας
23/04/2026 - 13:34
Άσφαλτος: Πόσο επικίνδυνη είναι για την υγεία μας και ο ρόλος που μπορούν να παίξουν τα φύκια
Υγεία
23/04/2026 - 13:00
Η κατανάλωση υπερεπεξεργασμένων τροφίμων αυξάνει το λίπος στους μηρούς, επιβαρύνει τα γόνατα
Διατροφή
23/04/2026 - 12:00
Στρες και το τσιμπολόγημα αργά το βράδυ αυξάνουν τον κίνδυνο για εντερικά προβλήματα
Διατροφή
23/04/2026 - 11:00
Θεμιστοκλέους: Σε 15 ημέρες ανοίγει η πλατφόρμα για προσλήψεις επικουρικού νοσηλευτικού προσωπικού
Πολιτική Υγείας
23/04/2026 - 10:00
Ρινικό σπρέι υπόσχεται αναστροφή της εγκεφαλικής γήρανσης
Υγεία
23/04/2026 - 09:00
ΙΝΕΒ ΕΚΕΤΑ: Σύμπραξη για την κλινική έρευνα και ανάπτυξη για τις μικροαγγειοπαθητικές αναιμίες
Υγεία
23/04/2026 - 08:13
Φάμελλος: «Το υπερπλεόνασμα να δοθεί για αναστολή του ΦΠΑ σε τρόφιμα και φάρμακα, μείωση του ΕΦΚ και 13η σύνταξη»
Επικαιρότητα
23/04/2026 - 03:42
Παγκόσμια Ημέρα της Γης: Το MORE GREEN βασικός πυλώνας βιώσιμης ανάπτυξης της Boehringer Ingelheim
Pharma News
23/04/2026 - 00:06
Οικονομικό Φόρουμ Δελφών: Λειψυδρία και διαχείριση νερού στην Ελλάδα
Επικαιρότητα
22/04/2026 - 23:23

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

H Eli Lilly πιο κοντά στο «Ιερό Δισκοπότηρο» της κυτταρικής θεραπείας
Pharma News
21/04/2026 - 09:51
ΚΕΣΥ: Λήξη της θητείας Μπούμπα - Το σενάριο για τη διαδοχή
Πολιτική Υγείας
21/04/2026 - 10:56
IgA νεφροπάθεια: Μονοκλωνικό για σπάνια αιματολογικά νοσήματα καταστέλλει τις πρωτεΐνες που την προκαλούν
Pharma News
21/04/2026 - 14:00
Επτά αιτήματα για το clawback σε επιστολή διαμαρτυρίας του ΙΣΑ και εννέα φορέων ΠΦΥ και ΔΦΥ
Πολιτική Υγείας
21/04/2026 - 15:16
Bayer AG: Στρατηγικές επιλογές το ισχυρό χαρτοφυλάκιο στα φάρμακα και το πρόγραμμα έρευνας και ανάπτυξης
Pharma News
21/04/2026 - 15:36
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo