ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Συμμετοχή ΕΟΔΥ στο 7th MInisterial Conference του ΠΟΥ

Επικαιρότητα
Συμμετοχή ΕΟΔΥ στο 7th MInisterial Conference του ΠΟΥ
Τι αναφέρθηκε στην εκδήλωση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για το Περιβάλλον και την Υγεία.
Τρίτη, 25/07/2023 - 17:47
News4Health Team News4Health Team

Ο ΕΟΔΥ συμμετείχε επιτυχώς, κατόπιν προσκλήσεως, στο 7th Ministerial Conference για το Περιβάλλον και την Υγεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) στις 5-7 Ιουλίου 2023, όπου έλαβε ενεργό ρόλο με συμμετοχή στο panel ομιλητών στην παράλληλη συνεδρία με τίτλο "A new perspective in public health monitoring: wastewater surveillance".

Την παράλληλη συνεδρία οργάνωσαν το Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Υγείας της Ουγγαρίας, η οποία και φιλοξένησε το 7th Ministerial Conference, το Joint Research Centre (JRC) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (ΕΕ) και το Turkish Water Institute, μαζί με εννέα ακόμα φορείς που δραστηριοποιούνται στους χώρους του Περιβάλλοντος και της Δημόσιας Υγείας, συμπεριλαμβανομένων του ΠΟΥ, της Health Preparedeness and Response Authority (HERA) της Ευρωπαϊκής Επιτροπή, το KWR Water Research Institute της Ολλανδίας και τον ίδιο τον ΕΟΔΥ.

Στο πάνελ των ομιλητών συμμετείχαν ειδικοί διεθνούς κύρους στις επιστήμες των νερών, των αστικών λυμάτων και του περιβάλλοντος, στη δημόσια υγεία και στη διαχείριση κρίσεων, όπως η Dr. Maria Neira, Director of Environment, Climate and Health του ΠΟΥ, ο Dr. Gertrjan Medema, Καθηγητής και Πρόεδρος του Τμήματος για το Νερό και την Υγεία στο Delft University of Technology και Επικεφαλής Μικροβιολόγος στο KWR Water Research Institute της Ολλανδίας, η Dr. Ana-Maria de Roda Husman, Επικεφαλής του Περιβαλλοντικού Τμήματος στο RIVM Centre for Infectious Disease Control της Ολλανδίας και Καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο της Ουτρέχτης, και ο Dr. Bernd Gawlik, Επικεφαλής Προγραμμάτων (Portfolio Leader) στο JRC της ΕΕ.

Οι ευρύτερες θεματικές που συζητήθηκαν στη συνεδρία αφορούσαν α) στην τρέχουσα κατάσταση και στις προκλήσεις της ενσωμάτωσης της επιδημιολογίας λυμάτων στο σύστημα/ στα πρωτόκολλα λήψης αποφάσεων για τη δημόσια υγεία, β) στις προκλήσεις και πιθανές λύσεις για τεχνικά θέματα (δειγματοληψία, εργαστηριακή επεξεργασία, ανάλυση δεδομένων) και στις μελλοντικές προοπτικές όσον αφορά στη χρήση της επιδημιολογίας λυμάτων στην επιτήρηση για τη δημόσια υγεία και στην εγκατάσταση μίας διεθνούς κοινοπραξίας για την επιτήρηση των αστικών λυμάτων.

Το θέμα που ανέλυσε η εκπρόσωπος του ΕΟΔΥ, Δρ. Αναστασία Κουτσολιούτσου, Προϊσταμένη του Γραφείου Περιβαλλοντικής Υγείας, της Διεύθυνσης Επιδημιολογίας και Πρόληψης Μη Μεταδοτικών Νοσημάτων και Τραυματισμών, αφορούσε στις τρέχουσες περιπτώσεις εφαρμογής, καλές πρακτικές και παραδείγματα για την ενσωμάτωση των δεδομένων της επιδημιολογίας λυμάτων στη διαδικασία λήψης αποφάσεων για τη δημόσια υγεία.

Η επιδημιολογία με βάση τα υγρά αστικά απόβλητα (WBE, Wastewater-Based Epidemiology) έχει χρησιμοποιηθεί συστηματικά στο παρελθόν για την επιτήρηση του ιού της πολιομυελίτιδας και τη διερεύνηση της κατάχρησης φαρμάκων. Κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19, η επιδημιολογία λυμάτων χρησιμοποιήθηκε ευρέως για την παρακολούθηση και έγκαιρη ανίχνευση της διασποράς του ιού SARS-CoV-2 και των παραλλαγών του στην κοινότητα. Η επιτήρηση του SARS-CoV-2 στα υγρά αστικά απόβλητα έχει εφαρμοστεί σε περισσότερες από 70 χώρες ή περιοχές, επειδή η προσέγγιση αυτή αποδείχτηκε ένα γρήγορο και οικονομικά αποδοτικό συμπληρωματικό εργαλείο παρακολούθησης της διασποράς του ιού SARS-CoV-2.

Ο ΕΟΔΥ δραστηριοποιείται στο χώρο της επιδημιολογίας λυμάτων από το 2021, έχοντας:

  • Ιδρύσει και συντονίσει από το Φεβρουάριο 2021 το Εθνικό Δίκτυο Επιδημιολογίας Λυμάτων για την παρακολούθηση της διασποράς του ιού SARS-CoV-2 και διαφόρων χημικών, βιοχημικών και φαρμακευτικών ουσιών στην κοινότητα. Στο πλαίσιο του δικτύου έχουν γίνει επανειλημμένα εκτενή διεργαστηριακά τεστ για τον έλεγχο και την εξακρίβωση των μετρήσεων, αλλά και για σύγκριση μεταξύ των επικρατέστερων μεθοδολογιών ποσοτικού χαρακτηρισμού των μετρούμενων βιολογικών και βιοχημικών παραμέτρων στα λύματα. Σημειώνεται ότι η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα στην Ευρώπη που παρακολουθεί την ημερήσια μεταβλητότητα των ποιοτικών χαρακτηριστικών των λυμάτων στα ίδια δείγματα όπου μετρούνται οι βιολογικοί δείκτες.
  • Αναλάβει, ως αρμόδιος εθνικός φορέας, την υλοποίηση του Ευρωπαϊκού 'Εργου “Support to the Member States to establish national systems, local collection points, and digital infrastructure for monitoring Covid 19 and its variants in waste waters – Greece”.
  • Αναλάβει, μαζί με τη Δανία, ως αρμόδιος εθνικός φορέας, το συντονισμό για την προετοιμασία και τη μετέπειτα υλοποίηση της πρότασης για την Ευρωπαϊκή Κοινή Δράση για την Επιτήρηση των Αστικών Λυμάτων (EU-WISH), στην οποία συμμετέχουν 26 Κράτη Μέλη και 62 διαφορετικά ινστιτούτα/οργανισμοί.

Τα εργαστήρια που συμμετέχουν στο Εθνικό Δίκτυο Επιδημιολογίας Λυμάτων είναι: Εργαστήριο Αναλυτικής Χημείας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Διεπιστημονική Εργαστηριακή Ομάδα Επιδημιολογίας Λυμάτων του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Περιφερειακό Εργαστήριο Δημόσιας Υγείας Θεσσαλίας, Περιφερειακό Εργαστήριο Δημόσιας Υγείας Κρήτης, Εργαστήριο Υγιεινής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών, Εργαστήριο Υγιεινής και Επιδημιολογίας του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

  • ΕΟΔΥ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΗ
  • ΠΟΥ
  • 7TH MINISERAL CONFERENCE

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ημερίδα του Ινστιτούτου για τα Οικονομικά της Υγείας: «Η υγεία απαιτεί de novo προσέγγιση στην Ελλάδα»
Ημερίδα του Ινστιτούτου για τα Οικονομικά της Υγείας: «Η υγεία απαιτεί de novo προσέγγιση στην Ελλάδα» 25 Ιουλίου 2023
«Καμπανάκι» της Ελληνική Εταιρία Παιδιατρικής Καρδιολογίας: Ανάγκη για Μητρώα καρδιοχειρουργικών επεμβάσεων 25 Ιουλίου 2023
«Καμπανάκι» της Ελληνική Εταιρία Παιδιατρικής Καρδιολογίας: Ανάγκη για Μητρώα καρδιοχειρουργικών επεμβάσεων

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Παγκόσμια Ημέρα Υγείας: Στηρίξτε την επιστήμη προτρέπει ο ΠΟΥ
Πολιτική Υγείας
07/04/2026 - 10:00

Παγκόσμια Ημέρα Υγείας: Στηρίξτε την επιστήμη προτρέπει ο ΠΟΥ

ΠΟΥ προς κυβερνήσεις: Εφαρμόστε προγράμματα ασκήσεων προσομοίωσης συμβάντων δημόσιας υγείας
Πολιτική Υγείας
31/03/2026 - 14:01

ΠΟΥ προς κυβερνήσεις: Εφαρμόστε προγράμματα ασκήσεων προσομοίωσης συμβάντων δημόσιας υγείας

Ο ΕΟΔΥ ενισχύει τον μηχανισμό επιδημιολογικής επιτήρησης και απόκρισης σε απειλές Δημόσιας Υγείας
Υγεία
27/03/2026 - 13:59

Ο ΕΟΔΥ ενισχύει τον μηχανισμό επιδημιολογικής επιτήρησης και απόκρισης σε απειλές Δημόσιας Υγείας

ΠΟΥ:Ενθαρρυντική πρόοδος στις πολιτικές υγείας χωρίς αποκλεισμούς για πρόσφυγες και μετανάστες
Πολιτική Υγείας
26/03/2026 - 13:17

ΠΟΥ:Ενθαρρυντική πρόοδος στις πολιτικές υγείας χωρίς αποκλεισμούς για πρόσφυγες και μετανάστες

Ένα στα πέντε κρούσματα φυματίωσης στην Ευρώπη δεν εντοπίζεται - Η χαμένη ευκαιρία θεραπείας
Πολιτική Υγείας
23/03/2026 - 12:00

Ένα στα πέντε κρούσματα φυματίωσης στην Ευρώπη δεν εντοπίζεται - Η χαμένη ευκαιρία θεραπείας

ΕΟΔΥ: Πέντε νέοι θάνατοι από COVID-19 και γρίπη - Μειωμένη η θετικότητα στον RSV
Υγεία
19/03/2026 - 19:47

ΕΟΔΥ: Πέντε νέοι θάνατοι από COVID-19 και γρίπη - Μειωμένη η θετικότητα στον RSV

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Πάσχα χωρίς καούρα και δυσπεψία: Τι πραγματικά βοηθά πριν και μετά το γιορτινό τραπέζι
Health Talk
12/04/2026 - 08:14
Παγκόσμια Ημέρα Πάρκινσον: Πάνω από 10 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν με μια «αόρατη» καθημερινή πρόκληση
Υγεία
11/04/2026 - 08:28
Σοκολατένια αυγά: Γιατί μπορεί να σάς κάνουν να δείτε στον ύπνο σας κούνελους να σάς κυνηγάνε
Διατροφή
11/04/2026 - 07:49
Γιατί η πασχαλινή απόδραση μπορεί να είναι φάρμακο για την καρδιά σας
Υγεία
10/04/2026 - 08:13
Περιφερική αρτηριοπάθεια: Τα σημάδια που δεν πρέπει να αγνοήσετε και οι θεραπευτικές λύσεις
Health Talk
09/04/2026 - 18:03
Άνοια: Διατροφή, ύπνος, άσκηση και αισιοδοξία οι παράγοντες που κάνουν τη διαφορά
Υγεία
09/04/2026 - 17:00
Βαμμένα αυγά: Οδηγίες διαχείρισης πριν και μετά το βάψιμό τους
Διατροφή
09/04/2026 - 16:00
Έντονες αντιδράσεις των Ιατρικών Συλλόγων για την τροπολογία για τους προσωπικούς γιατρούς και το «gatekeeping»
Πολιτική Υγείας
09/04/2026 - 15:00
Πάσχα με ασφάλεια για τα παιδιά: Από τις βόλτες με τα ποδήλατα μέχρι τη φλόγα της λαμπάδας
Επικαιρότητα
09/04/2026 - 14:00
ΕΦΕΤ: Ανάκληση φέτας λόγω λιστέριας
Πολιτική Υγείας
09/04/2026 - 13:22
Πάσχα: Διατροφικές προτεραιότητες για άτομα με διαβήτη και μεταβολικές διαταραχές
Διατροφή
09/04/2026 - 13:00
Εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης μπορεί να προβλέψει την καρδιακή ανεπάρκεια πέντε χρόνια πριν εκδηλωθεί
Digital Health
09/04/2026 - 12:00
Τα γονίδια φαίνεται να "αποφασίζουν" πόσο αποτελεσματικά θα είναι τα φάρμακα GLP-1
Υγεία
09/04/2026 - 11:00
Όλα τα όπλα της δερματολογίας για ανανεωμένο δέρμα
Ομορφιά
09/04/2026 - 10:00
ΕΕΣ: Οδηγίες για ασφαλές Πάσχα
Επικαιρότητα
09/04/2026 - 09:00
Εκστρατεία ενημέρωσης για την ασφάλεια των κτηνιατρικών φαρμάκων- Το ζήτημα με τα αντιπαρασιτικά
Pet
08/04/2026 - 18:00
Σημαντική πρόοδος στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή: Στο 40% το ποσοστό επιτυχίας από την πρώτη προσπάθεια
Health Talk
08/04/2026 - 18:00
Κολλήσατε μέρες αδείας στις αργίες του Πάσχα; Υπάρχει καλύτερος τρόπος να αξιοποιείτε την άδεια σας!
Ψυχική Υγεία
08/04/2026 - 17:00
Συμπαγείς όγκοι: Οι γυναίκες έχουν καλύτερη πρόγνωση
Υγεία
08/04/2026 - 16:00
Η ... "άφεση αμαρτιών" της τηγανητής πατάτας: Πώς μπορεί να είναι τραγανή χωρίς να είναι βλαβερή
Διατροφή
08/04/2026 - 15:00
Άνοια: Πες μου τι δουλειά κάνεις να σου πω πόσο κινδυνεύεις
Υγεία
08/04/2026 - 14:00
Ψηφιακός κόφτης για ανήλικους στα social media - Γεωργιάδης: Να μην ορίζει ο αλγόριθμος την ψυχική υγεία των παιδιών
Πολιτική Υγείας
08/04/2026 - 13:12
ΕΛΣΤΑΤ: Με χρόνιο πρόβλημα υγείας το 24% του πληθυσμού
Υγεία
08/04/2026 - 12:56
Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής επηρεάζουν και τους απογόνους
Υγεία
08/04/2026 - 12:00
Ψηφιακός κόφτης για ανηλίκους κάτω των 15 ετών στα social media: Το μήνυμα Μητσοτάκη στο Tik-Tok
Πολιτική Υγείας
08/04/2026 - 10:20
Τι αλλάζει με την τροποποίηση του συστήματος παραπομπών σε ειδικό γιατρό - Πώς θα κλείνουμε ραντεβού
Πολιτική Υγείας
08/04/2026 - 10:06
Οδηγός για ασφαλείς αγορές και διαχείριση των πασχαλινών εδεσμάτων
Διατροφή
08/04/2026 - 10:00
Τέλος η πρόσβαση των παιδιών κάτω των 15 στα social media και στη χώρα μας
Επικαιρότητα
08/04/2026 - 09:26
Διακοπές και έντερο: Πώς θα αποφύγετε δυσάρεστες εκπλήξεις
Υγεία
08/04/2026 - 09:00
Νοσοκομείο Μεταξά: Νέα, πιο αποτελεσματική τεχνική χημειοθεραπείας για τον καρκίνο στο περιτόναιο
Υγεία
07/04/2026 - 21:00

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Σοκολατένια αυγά: Γιατί μπορεί να σάς κάνουν να δείτε στον ύπνο σας κούνελους να σάς κυνηγάνε
Διατροφή
11/04/2026 - 07:49
Γιατί η πασχαλινή απόδραση μπορεί να είναι φάρμακο για την καρδιά σας
Υγεία
10/04/2026 - 08:13
Παγκόσμια Ημέρα Πάρκινσον: Πάνω από 10 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν με μια «αόρατη» καθημερινή πρόκληση
Υγεία
11/04/2026 - 08:28
Πάσχα χωρίς καούρα και δυσπεψία: Τι πραγματικά βοηθά πριν και μετά το γιορτινό τραπέζι
Health Talk
12/04/2026 - 08:14
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo