ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Οι επικοινωνίες σε κρίσεις βιολογικής και χημικής απειλής το αντικείμενο workshop στο ΑΠΘ

Επικαιρότητα
UNSPLASH
Η διαχείριση της επικοινωνίας σε περίπτωσης βιολογικής ή χημικής απειλής σε βάρος ανθρώπινης ζωής και της δημόσιας υγείας εξετάστηκαν στο 4ο εργαστήριο εργασίας (workshop) του Πακέτου 7 του Ευρωπαϊκού Προγράμματος EU JA TERROR.
Παρασκευή, 05/07/2024 - 00:03
— Photo: UNSPLASH
News4Health Team News4Health Team

Το εν λόγω workshop με θέμα «Οδηγίες για την ανθεκτικότητα και συνοχή της κοινωνίας και της κοινότητας σε περιστατικά ηθελημένης απελευθέρωσης βιολογικού, ή και χημικού παράγοντα», πραγματοποιήθηκε το πρωί της Πέμπτης σε αίθουσα του Τμήματος Δημοσιογραφίας & ΜΜΕ του ΑΠΘ.

Στο Πακέτο 7 - Risk and Crisis Communication (Ιnternal and Εxternal) ερευνάται η έγκαιρη και έγκυρη επικοινωνία μεταξύ των αρμόδιων φορέων διαχείρισης και αντιμετώπισης κρίσεων, με σκοπό την ενίσχυση της ετοιμότητας και της απόκρισης όλων των εμπλεκόμενων φορέων σε περιστατικά «ηθελημένης απελευθέρωσης βιολογικών, ή και χημικών παραγόντων» για την προστασία της δημόσιας υγείας.

Συζήτηση και καταγραφή

Σκοπός του 4ου εργαστηρίου WP7- EU JA TERROR ήταν η συζήτηση και η καταγραφή των καίριων σημείων πληροφόρησης και επικοινωνίας με τον γενικό πληθυσμό, σε επιθέσεις ηθελημένης απελευθέρωσης βιολογικού ή χημικού παράγοντα, με την ενεργή συμμετοχή όλων των αρμόδιων και εμπλεκόμενων φορέων διαχείρισης και αντιμετώπισης κρίσεων, όπως οι συνεργάτες του προγράμματος - φορείς δημόσιας υγείας κρατών της ΕΕ και του ΕΟΧ και ελληνικοί φορείς διαχείρισης κρίσεων, όπως η Πολιτική Προστασία, η Πυροσβεστική, το ΕΚΑΒ, το Υπουργείο Υγείας, το Γενικό Χημείο του Κράτους, η Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας κ.α., τοπικές διοικητικές και κοινωνικές αρχές στην Βόρεια Ελλάδα, καθώς και ο τοπικός Τύπος.

Στο workshop του συγκεκριμένου εργαστηρίου δόθηκε η δυνατότητα να έρθουν πιο κοντά στην επικοινωνία τους οι αρμόδιες υπηρεσίες και φορείς, που διαχειρίζονται τέτοια περιστατικά και να ανταλλάξουν απόψεις. Τα συμπεράσματα των εργασιών του workshop θα ενσωματωθούν σε πρόταση - δράσης προς την ΕΕ.

H συνεργασία των εμπλεκόμενων υπηρεσιών

Στη διαδικτυακή παρέμβαση της η γενική γραμματέας Δημόσιας Υγείας Φωφώ Καλύβα υπογράμμισε ότι είναι ιδιαίτερα σημαντικός ο ρόλος της χώρας μας σε μία κοινή ευρωπαϊκή δράση, που έχει να κάνει με την αντιμετώπιση τέτοιου είδους απειλών, αλλά είναι επίσης σημαντική η συμμετοχή της χώρας μας σε τέτοιες πρωτοβουλίες για την ανάπτυξη και απόκτηση τεχνογνωσίας, εμπειρίας, με τη δυνατότητα ανταλλαγής απόψεων μεταξύ των εμπλεκομένων φορέων, όπως είναι Πολιτική Προστασία, οι εμπλεκόμενοι φορείς, και οι υπηρεσίες Υγείας.

«Η εμπλοκή και η συνεργασία όλων αυτών των υπηρεσιών είναι πάρα πολύ σημαντική για τρεις λόγους, για την εκτίμηση κινδύνου, τη διαχείριση κινδύνου και τη διαχείριση της επικοινωνίας, κάτι που διαφάνηκε πάρα πολύ ως ανάγκη κατά τη διάρκεια της πανδημίας, καθώς η γνώση αυτών των παραμέτρων συμβάλλει καίρια στην αντιμετώπιση και διαχείριση τέτοιων περιστατικών, αυτό ακριβώς τόνισε και η γενική γραμματέας στην εισήγησή της», ανέφερε ο Συντονιστής του Πακέτου Εργασίας 7 (WP7) EU JA TERROR, διευθυντής ηλεκτρονικής υγείας του ΕΟΔΥ, Δημήτρης Ηλιόπουλος.

Ο κ. Ηλιόπουλος εξήγησε σε ποιες απειλές αναφέρεται το ευρωπαϊκό πρόγραμμα, λέγοντας: «Όταν αναφερόμαστε σε βιολογική απειλή εννοούμε μικροοργανισμούς, είτε αυτοί είναι βακτήρια, όπως είναι ο άνθρακας, ή κάποιες τοξίνες, ή πιθανόν ένας ιός του αναπνευστικού, όπως μπορεί να είναι πχ η γρίπη των πτηνών, είτε κάποιοι ιοί, οι οποίοι μπορεί να είναι μεταλλαγμένοι, ή έχουν τροποποιηθεί κατάλληλα, ώστε να αποτελέσουν βιολογική απειλή. Από εκεί και πέρα υπάρχουν και γενικές απειλές, κάποιοι χημικοί παράγοντες, όπως είναι, για παράδειγμα, τα αέρια νεύρων, που μπορεί να χρησιμοποιηθούν εσκεμμένα, προκειμένου να πλήξουν το κοινό. Ένα τέτοιο περιστατικό, ενδεικτικά, είχαμε το 1995 στο μετρό στο Τόκιο της Ιαπωνίας, όπου είχε χρησιμοποιηθεί από μία τρομοκρατική οργάνωση αέριο νεύρων, με αποτέλεσμα να έχουμε θύματα και πολλά άτομα εκτεθειμένα στο αέριο σαρίν».

Ο κ. Ηλιόπουλος υπογράμμισε ότι υπάρχουν διάφορα πακέτα εργασίας και ο ΕΟΔΥ συμμετέχει ως επικεφαλής στο πακέτο εργασίας που αφορά τη διαχείριση της επικοινωνίας σε τέτοια περιστατικά.

«Το πρόγραμμα αυτό έχει οκτώ πακέτα εργασίας -τέσσερα κλασικά πακέτα εργασίας και τέσσερα επιστημονικά πακέτα. Άλλα αφορούν την ετοιμότητα και την απόκριση των φορέων, που εμπλέκονται στο τέτοια περιστατικά, άλλα την ανάπτυξη της συνεργασίας αυτών των φορέων μέσω συγκεκριμένων συγκεκριμένων ασκήσεων και άλλα την επικοινωνία», είπε ο κ. Ηλιόπουλος.

«Το πακέτο εργασίας, στο οποίο ηγείται ο ΕΟΔΥ έχει να κάνει με τις αρχές επικοινωνίας και προτείνει έναν "οδηγό επικοινωνίας", που για πρώτη φορά αναπτύσσεται στη χώρα μας και σε επίπεδο ευρωπαϊκό και το όποιο αφορά στην καλύτερη συνεργασία στο επικοινωνιακό επίπεδο, τόσο των εμπλεκόμενων φορέων, όσο και στη σωστή διαχείριση και μεταδοση της πληροφορίας προς το κοινό», είπε ο κ. Ηλιόπουλος και κατέληξε: «Για αυτόν το λόγο θα βγουν και οδηγίες, οι οποίες θα αφορούν στη μύηση, την εκπαίδευση του κοινού σε τέτοια περιστατικά, ώστε αν συμβεί κάτι να μπορέσουν να ανταποκρίνονται καλύτερα και να μπορούν καλύτερα να ακούν τις οδηγίες που θα δίνονται από τις αρμόδιες υπηρεσίες. Τα συμπεράσματα του συνεδρίου προωθούνται μέσω των συντονιστών του προγράμματος στην Ευρωπαϊκή Ένωση και από εκεί και πέρα δίνεται η δυνατότητα σε όλα τα κράτη- μέλη να τα χρησιμοποιήσουν προς όφελος τους».

«Συμμετέχουμε και συνεισφέρουμε»

Από την πλευρά του, ο καθηγητής του τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του ΑΠΘ, Νίκος Παναγιώτου υπογράμμισε ότι στόχος της σημερινής ημερίδας ήταν «ουσιαστικά να συζητήσει και να αναδείξει ζητήματα επικοινωνίας κατά τη διάρκεια κρίσεων και σημαντικών περιστατικών απειλών κατά της ανθρώπινης ζωής».

«Εμείς ως Εργαστήριο Ειρηνευτικής Δημοσιογραφίας συμμετέχουμε και συνεισφέρουμε στη συνάντηση αυτή, που στόχο έχει να φέρει όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να συζητήσουν και να συμβάλλουν σε αυτό το οποίο αναπτύσσεται σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, σε πρωτόκολλα επικοινωνίας, κατά διάρκεια κρίσιμων περιστατικών», υπογράμμισε ο κ. Παναγιώτου και πρόσθεσε: «Η συνάντηση αυτή έχει ιδιαίτερο και σημαντικό ενδιαφέρον, πρώτον γιατί γίνεται στη Θεσσαλονίκη, οπότε υπάρχει διάχυση της γνώσης και δεύτερον, επειδή είναι ένα πολύ σημαντικό πρόγραμμα συνεργασίας όλων των εθνικών οργανισμών δημόσιας υγείας της Ευρώπης, που ουσιαστικά στόχο έχουν να αναπτύξουν αυτά τα πρωτόκολλα ασφαλείας και να τα μοιραστούν με τις υπόλοιπες υπηρεσίες. Εμείς, ως πανεπιστήμιο και ως εργαστήριο, συνεισφέρουμε στην προσπάθεια αυτή, αναδεικνύοντας τα ζητήματα και την εμπειρία που έχουμε σε τέτοια θέματα».

  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΑΠΘ
  • WORKSHOP
  • ΚΡΙΣΗ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Γάζα: Ασθενείς εγκαταλείπουν μαζικά δύο διεθνή νοσοκομεία μετά τις εντολές του ισραηλινού στρατού για εκκένωση
Γάζα: Ασθενείς εγκαταλείπουν μαζικά δύο διεθνή νοσοκομεία μετά τις εντολές του ισραηλινού στρατού για εκκένωση 03 Ιουλίου 2024
Ανοιξε η πλατφόρμα του ΕΑΠ για μεταπτυχιακό στη διοίκηση μονάδων υγείας - Πως θα δηλώσετε συμμετοχή 05 Ιουλίου 2024
Ανοιξε η πλατφόρμα του ΕΑΠ για μεταπτυχιακό στη διοίκηση μονάδων υγείας - Πως θα δηλώσετε συμμετοχή

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ψήφισμα του τμήματος κτηνιατρικής του ΑΠΘ για την ευλογιά και τον αφθώδη πυρετό
Επικαιρότητα
11/07/2026 - 03:44

Ψήφισμα του τμήματος κτηνιατρικής του ΑΠΘ για την ευλογιά και τον αφθώδη πυρετό

Θεσσαλονίκη: ΑΠΘ και Pfizer υπέγραψαν μνημόνιο συνεργασίας
Pharma News
18/05/2026 - 16:21

Θεσσαλονίκη: ΑΠΘ και Pfizer υπέγραψαν μνημόνιο συνεργασίας

H σχέση επιστήμης, πίστης, πολιτισμού και φροντίδας του ανθρώπου αντικείμενο διήμερου συνεδρίου του ΑΠΘ
Επικαιρότητα
15/05/2026 - 08:51

H σχέση επιστήμης, πίστης, πολιτισμού και φροντίδας του ανθρώπου αντικείμενο διήμερου συνεδρίου του ΑΠΘ

Μνημόνιο συνεργασίας με το ΑΠΘ υπέγραψε ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός
Επικαιρότητα
28/04/2026 - 22:13

Μνημόνιο συνεργασίας με το ΑΠΘ υπέγραψε ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός

Εθελοντική αιμοδοσία στο ΑΠΘ στις 11 Μαΐου με δυνατότητα δωρεάς αιμοπεταλίων
Επικαιρότητα
28/04/2026 - 00:09

Εθελοντική αιμοδοσία στο ΑΠΘ στις 11 Μαΐου με δυνατότητα δωρεάς αιμοπεταλίων

Ξεστομίζουμε 338 λιγότερες λέξεις καθημερινά - Πώς συνδεόμαστε τελικά μεταξύ μας;
Ψυχική Υγεία
22/04/2026 - 16:11

Ξεστομίζουμε 338 λιγότερες λέξεις καθημερινά - Πώς συνδεόμαστε τελικά μεταξύ μας;

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Γεωργιάδης: «Νέο έργο 1,5 εκατ. ευρώ για την ανακαίνιση των κλινικών του ΚΑΤ»
Πολιτική Υγείας
28/08/2026 - 21:47
Οσφυαλγία και αυχεναλγία: Το τίμημα της ξαπλώστρας στην παραλία
Health Talk
28/08/2026 - 21:18
Οχιά δάγκωσε δύο αδερφάκια στον Μαραθώνα - Χορηγήθηκε αντιοφικός ορός στο βρέφος
Επικαιρότητα
28/08/2026 - 20:36
Νέα μέθοδος καλλιέργειας προστατεύει τις πατάτες από μολυσματικές ασθένειες
Διατροφή
28/08/2026 - 20:04
Μονοκλωνικό αντίσωμα στην πρώτη γραμμή θεραπείας του γαστροοισοφαγικού αδενοκαρκινώματος
Υγεία
28/08/2026 - 19:38
Ο ΙΣΑ ζητάει δημοσιοποίηση στοιχείων για τη διασπορά του Ιού του Δυτικού Νείλου στην Αττική
Υγεία
28/08/2026 - 19:13
Δημοσιεύθηκε η ΚΥΑ για τη διπλή επιστροφή ενοικίου σε γιατρούς, νοσηλευτές και εκπαιδευτικούς
Επικαιρότητα
28/08/2026 - 18:47
Maxxing: Η εμμονή να γινόμαστε καλύτεροι σε όλα μπορεί να μας προκαλεί περισσότερο άγχος
Ψυχική Υγεία
28/08/2026 - 18:09
Ο Όμιλος Mediterraneo επίσημος χορηγός υγείας της μπασκετικής ΑΕΚ για τη σεζόν 2026-2027
Υπηρεσίες Υγείας
28/08/2026 - 17:33
Ιός του Δυτικού Νείλου: Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο και πώς προστατευόμαστε
Health Talk
28/08/2026 - 17:07
Συνεργεία της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας στα 27 επιχειρηματικά πάρκα της ΕΤΒΑ στη Θεσσαλονίκη
Υγεία
28/08/2026 - 16:44
Μητσοτάκης από Κοζάνη: «Κεντρική πολιτική προτεραιότητα η ανάταξη των υποδομών του ΕΣΥ»
Πολιτική Υγείας
28/08/2026 - 16:23
Μυωπία στα παιδιά: Ειδικά γυαλιά επιβραδύνουν την εξέλιξή της έως και 70%
Υγεία
28/08/2026 - 16:00
Διασωστικός σκύλος του ΕΕΣ συμμετείχε σε τριήμερη διεθνή εκπαίδευση στη Ρουμανία
Επικαιρότητα
28/08/2026 - 15:37
Κατάσταση συναγερμού για φωτιές το Σάββατο - Ποιες περιοχές κινδυνεύουν
Επικαιρότητα
28/08/2026 - 15:18
Ρευματοειδής αρθρίτιδα: Η θεραπεία CAR-T αποδείχθηκε επιτυχής σε έξι ασθενείς
Υγεία
28/08/2026 - 15:00
ΕΟΟ: «Η οδοντιατρική θεραπεία είναι πράξη υγείας και όχι προϊόν σε προσφορά»
Υγεία
28/08/2026 - 14:39
Μικροσκοπικά εμφυτεύματα μυών μιμούνται τα οφέλη της άσκησης
Υγεία
28/08/2026 - 14:00
Θεμιστοκλέους για ιό Δυτικού Νείλου: Τα 4+1 πράγματα που μπορούμε να κάνουμε για να προστατευτούμε
Πολιτική Υγείας
28/08/2026 - 13:35
ΕΟΦ: Προσωρινή απαγόρευση εξαγωγών σε 91 σκευάσματα
Pharma Policy
28/08/2026 - 13:22
Οι άνδρες που έχουν σύντροφο χάνουν πιο εύκολα βάρος
Υγεία
28/08/2026 - 13:00
Η νόσος του Πάρκινσον κοστίζει στην Ευρώπη 22,8 δισ. ευρώ ετησίως
Πολιτική Υγείας
28/08/2026 - 12:00
Έλλειψη ενέσιμου φαρμάκου για τη σχιζοφρένεια στην ΕΕ – Πρόβλημα σε ελληνική φαρμακοβιομηχανία
Pharma Policy
28/08/2026 - 11:00
Αττικόν: «Κανένα πρόβλημα με τον κλιματισμό», λέει η διοίκηση του νοσοκομείου
Πολιτική Υγείας
28/08/2026 - 10:22
Η μαστογραφία «βλέπει» και την καρδιά: Πώς η AI μπορεί να εντοπίζει κρυφές καρδιοπάθειες στις γυναίκες
Υγεία
28/08/2026 - 10:00
FDA: Εγκρίθηκαν τα νέα επικαιροποιημένα εμβόλια Covid-19 για τη σεζόν 2026-27
Pharma Policy
28/08/2026 - 09:00
Ο ιός Mpox εξαπλώνεται σε νέες χώρες και απειλεί παιδιά – Γιατί ανησυχούν οι ειδικοί
Υγεία
27/08/2026 - 20:58
Αγαπηδάκη: «Πρώτη φορά δωρεάν πρόσβαση σε συμβουλές διατροφής μέσα από την πλατφόρμα Healthy Kids»
Πολιτική Υγείας
27/08/2026 - 20:16
Νυχτερινός ψεκασμός με «τουρμπίνες» στην Ανατολική Αττική για τον ιό του Δυτικού Νείλου
Πολιτική Υγείας
27/08/2026 - 19:49
Αυστηρή προειδοποίηση από τον ΙΣΑ για τη χορήγηση ιατρικών βεβαιώσεων αθλητικής ικανότητας
Υγεία
27/08/2026 - 19:21

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Υπόμνημα ΦΣΘ σε Μητσοτάκη για το πρόγραμμα κατά της παχυσαρκίας, τα ΦΥΚ και το clawback
Πολιτική Υγείας
27/08/2026 - 13:22
Κονδύλι ύψους 15,28 εκατ. ευρώ για το Κέντρο Φροντίδας ηλικιωμένων και ΑμεΑ στην Πτολεμαΐδα
Πολιτική Υγείας
27/08/2026 - 14:47
ΕΕΠΕ: Να σταματήσει το μπλόκο στους Παθολόγους για τη συνταγογράφηση της TSH
Πολιτική Υγείας
27/08/2026 - 15:13
Δύο νεαροί απείλησαν με φαλτσέτες γιατρούς στα ΤΕΠ του Νοσοκομείου Χανίων
Πολιτική Υγείας
27/08/2026 - 18:09
Νυχτερινός ψεκασμός με «τουρμπίνες» στην Ανατολική Αττική για τον ιό του Δυτικού Νείλου
Πολιτική Υγείας
27/08/2026 - 19:49
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo