ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Οι επικοινωνίες σε κρίσεις βιολογικής και χημικής απειλής το αντικείμενο workshop στο ΑΠΘ

Επικαιρότητα
UNSPLASH
Η διαχείριση της επικοινωνίας σε περίπτωσης βιολογικής ή χημικής απειλής σε βάρος ανθρώπινης ζωής και της δημόσιας υγείας εξετάστηκαν στο 4ο εργαστήριο εργασίας (workshop) του Πακέτου 7 του Ευρωπαϊκού Προγράμματος EU JA TERROR.
Παρασκευή, 05/07/2024 - 00:03
— Photo: UNSPLASH
News4Health Team News4Health Team

Το εν λόγω workshop με θέμα «Οδηγίες για την ανθεκτικότητα και συνοχή της κοινωνίας και της κοινότητας σε περιστατικά ηθελημένης απελευθέρωσης βιολογικού, ή και χημικού παράγοντα», πραγματοποιήθηκε το πρωί της Πέμπτης σε αίθουσα του Τμήματος Δημοσιογραφίας & ΜΜΕ του ΑΠΘ.

Στο Πακέτο 7 - Risk and Crisis Communication (Ιnternal and Εxternal) ερευνάται η έγκαιρη και έγκυρη επικοινωνία μεταξύ των αρμόδιων φορέων διαχείρισης και αντιμετώπισης κρίσεων, με σκοπό την ενίσχυση της ετοιμότητας και της απόκρισης όλων των εμπλεκόμενων φορέων σε περιστατικά «ηθελημένης απελευθέρωσης βιολογικών, ή και χημικών παραγόντων» για την προστασία της δημόσιας υγείας.

Συζήτηση και καταγραφή

Σκοπός του 4ου εργαστηρίου WP7- EU JA TERROR ήταν η συζήτηση και η καταγραφή των καίριων σημείων πληροφόρησης και επικοινωνίας με τον γενικό πληθυσμό, σε επιθέσεις ηθελημένης απελευθέρωσης βιολογικού ή χημικού παράγοντα, με την ενεργή συμμετοχή όλων των αρμόδιων και εμπλεκόμενων φορέων διαχείρισης και αντιμετώπισης κρίσεων, όπως οι συνεργάτες του προγράμματος - φορείς δημόσιας υγείας κρατών της ΕΕ και του ΕΟΧ και ελληνικοί φορείς διαχείρισης κρίσεων, όπως η Πολιτική Προστασία, η Πυροσβεστική, το ΕΚΑΒ, το Υπουργείο Υγείας, το Γενικό Χημείο του Κράτους, η Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας κ.α., τοπικές διοικητικές και κοινωνικές αρχές στην Βόρεια Ελλάδα, καθώς και ο τοπικός Τύπος.

Στο workshop του συγκεκριμένου εργαστηρίου δόθηκε η δυνατότητα να έρθουν πιο κοντά στην επικοινωνία τους οι αρμόδιες υπηρεσίες και φορείς, που διαχειρίζονται τέτοια περιστατικά και να ανταλλάξουν απόψεις. Τα συμπεράσματα των εργασιών του workshop θα ενσωματωθούν σε πρόταση - δράσης προς την ΕΕ.

H συνεργασία των εμπλεκόμενων υπηρεσιών

Στη διαδικτυακή παρέμβαση της η γενική γραμματέας Δημόσιας Υγείας Φωφώ Καλύβα υπογράμμισε ότι είναι ιδιαίτερα σημαντικός ο ρόλος της χώρας μας σε μία κοινή ευρωπαϊκή δράση, που έχει να κάνει με την αντιμετώπιση τέτοιου είδους απειλών, αλλά είναι επίσης σημαντική η συμμετοχή της χώρας μας σε τέτοιες πρωτοβουλίες για την ανάπτυξη και απόκτηση τεχνογνωσίας, εμπειρίας, με τη δυνατότητα ανταλλαγής απόψεων μεταξύ των εμπλεκομένων φορέων, όπως είναι Πολιτική Προστασία, οι εμπλεκόμενοι φορείς, και οι υπηρεσίες Υγείας.

«Η εμπλοκή και η συνεργασία όλων αυτών των υπηρεσιών είναι πάρα πολύ σημαντική για τρεις λόγους, για την εκτίμηση κινδύνου, τη διαχείριση κινδύνου και τη διαχείριση της επικοινωνίας, κάτι που διαφάνηκε πάρα πολύ ως ανάγκη κατά τη διάρκεια της πανδημίας, καθώς η γνώση αυτών των παραμέτρων συμβάλλει καίρια στην αντιμετώπιση και διαχείριση τέτοιων περιστατικών, αυτό ακριβώς τόνισε και η γενική γραμματέας στην εισήγησή της», ανέφερε ο Συντονιστής του Πακέτου Εργασίας 7 (WP7) EU JA TERROR, διευθυντής ηλεκτρονικής υγείας του ΕΟΔΥ, Δημήτρης Ηλιόπουλος.

Ο κ. Ηλιόπουλος εξήγησε σε ποιες απειλές αναφέρεται το ευρωπαϊκό πρόγραμμα, λέγοντας: «Όταν αναφερόμαστε σε βιολογική απειλή εννοούμε μικροοργανισμούς, είτε αυτοί είναι βακτήρια, όπως είναι ο άνθρακας, ή κάποιες τοξίνες, ή πιθανόν ένας ιός του αναπνευστικού, όπως μπορεί να είναι πχ η γρίπη των πτηνών, είτε κάποιοι ιοί, οι οποίοι μπορεί να είναι μεταλλαγμένοι, ή έχουν τροποποιηθεί κατάλληλα, ώστε να αποτελέσουν βιολογική απειλή. Από εκεί και πέρα υπάρχουν και γενικές απειλές, κάποιοι χημικοί παράγοντες, όπως είναι, για παράδειγμα, τα αέρια νεύρων, που μπορεί να χρησιμοποιηθούν εσκεμμένα, προκειμένου να πλήξουν το κοινό. Ένα τέτοιο περιστατικό, ενδεικτικά, είχαμε το 1995 στο μετρό στο Τόκιο της Ιαπωνίας, όπου είχε χρησιμοποιηθεί από μία τρομοκρατική οργάνωση αέριο νεύρων, με αποτέλεσμα να έχουμε θύματα και πολλά άτομα εκτεθειμένα στο αέριο σαρίν».

Ο κ. Ηλιόπουλος υπογράμμισε ότι υπάρχουν διάφορα πακέτα εργασίας και ο ΕΟΔΥ συμμετέχει ως επικεφαλής στο πακέτο εργασίας που αφορά τη διαχείριση της επικοινωνίας σε τέτοια περιστατικά.

«Το πρόγραμμα αυτό έχει οκτώ πακέτα εργασίας -τέσσερα κλασικά πακέτα εργασίας και τέσσερα επιστημονικά πακέτα. Άλλα αφορούν την ετοιμότητα και την απόκριση των φορέων, που εμπλέκονται στο τέτοια περιστατικά, άλλα την ανάπτυξη της συνεργασίας αυτών των φορέων μέσω συγκεκριμένων συγκεκριμένων ασκήσεων και άλλα την επικοινωνία», είπε ο κ. Ηλιόπουλος.

«Το πακέτο εργασίας, στο οποίο ηγείται ο ΕΟΔΥ έχει να κάνει με τις αρχές επικοινωνίας και προτείνει έναν "οδηγό επικοινωνίας", που για πρώτη φορά αναπτύσσεται στη χώρα μας και σε επίπεδο ευρωπαϊκό και το όποιο αφορά στην καλύτερη συνεργασία στο επικοινωνιακό επίπεδο, τόσο των εμπλεκόμενων φορέων, όσο και στη σωστή διαχείριση και μεταδοση της πληροφορίας προς το κοινό», είπε ο κ. Ηλιόπουλος και κατέληξε: «Για αυτόν το λόγο θα βγουν και οδηγίες, οι οποίες θα αφορούν στη μύηση, την εκπαίδευση του κοινού σε τέτοια περιστατικά, ώστε αν συμβεί κάτι να μπορέσουν να ανταποκρίνονται καλύτερα και να μπορούν καλύτερα να ακούν τις οδηγίες που θα δίνονται από τις αρμόδιες υπηρεσίες. Τα συμπεράσματα του συνεδρίου προωθούνται μέσω των συντονιστών του προγράμματος στην Ευρωπαϊκή Ένωση και από εκεί και πέρα δίνεται η δυνατότητα σε όλα τα κράτη- μέλη να τα χρησιμοποιήσουν προς όφελος τους».

«Συμμετέχουμε και συνεισφέρουμε»

Από την πλευρά του, ο καθηγητής του τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του ΑΠΘ, Νίκος Παναγιώτου υπογράμμισε ότι στόχος της σημερινής ημερίδας ήταν «ουσιαστικά να συζητήσει και να αναδείξει ζητήματα επικοινωνίας κατά τη διάρκεια κρίσεων και σημαντικών περιστατικών απειλών κατά της ανθρώπινης ζωής».

«Εμείς ως Εργαστήριο Ειρηνευτικής Δημοσιογραφίας συμμετέχουμε και συνεισφέρουμε στη συνάντηση αυτή, που στόχο έχει να φέρει όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να συζητήσουν και να συμβάλλουν σε αυτό το οποίο αναπτύσσεται σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, σε πρωτόκολλα επικοινωνίας, κατά διάρκεια κρίσιμων περιστατικών», υπογράμμισε ο κ. Παναγιώτου και πρόσθεσε: «Η συνάντηση αυτή έχει ιδιαίτερο και σημαντικό ενδιαφέρον, πρώτον γιατί γίνεται στη Θεσσαλονίκη, οπότε υπάρχει διάχυση της γνώσης και δεύτερον, επειδή είναι ένα πολύ σημαντικό πρόγραμμα συνεργασίας όλων των εθνικών οργανισμών δημόσιας υγείας της Ευρώπης, που ουσιαστικά στόχο έχουν να αναπτύξουν αυτά τα πρωτόκολλα ασφαλείας και να τα μοιραστούν με τις υπόλοιπες υπηρεσίες. Εμείς, ως πανεπιστήμιο και ως εργαστήριο, συνεισφέρουμε στην προσπάθεια αυτή, αναδεικνύοντας τα ζητήματα και την εμπειρία που έχουμε σε τέτοια θέματα».

  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΑΠΘ
  • WORKSHOP
  • ΚΡΙΣΗ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Γάζα: Ασθενείς εγκαταλείπουν μαζικά δύο διεθνή νοσοκομεία μετά τις εντολές του ισραηλινού στρατού για εκκένωση
Γάζα: Ασθενείς εγκαταλείπουν μαζικά δύο διεθνή νοσοκομεία μετά τις εντολές του ισραηλινού στρατού για εκκένωση 03 Ιουλίου 2024
Ανοιξε η πλατφόρμα του ΕΑΠ για μεταπτυχιακό στη διοίκηση μονάδων υγείας - Πως θα δηλώσετε συμμετοχή 05 Ιουλίου 2024
Ανοιξε η πλατφόρμα του ΕΑΠ για μεταπτυχιακό στη διοίκηση μονάδων υγείας - Πως θα δηλώσετε συμμετοχή

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«My Data, Our Health»: Συνεργασία και καινοτομία για το European Health Data Space στην Ελλάδα
Digital Health
10/11/2025 - 17:29

«My Data, Our Health»: Συνεργασία και καινοτομία για το European Health Data Space στην Ελλάδα

Θεσσαλονίκη: Σχολείο-κόμβος Υγείας για την αντιμετώπιση της παιδικής παχυσαρκίας
Επικαιρότητα
07/11/2025 - 21:22

Θεσσαλονίκη: Σχολείο-κόμβος Υγείας για την αντιμετώπιση της παιδικής παχυσαρκίας

Η πρώτη γυναίκα χειρουργός μεταμοσχεύσεων ήπατος στην Ελλάδα
Health Talk
30/10/2025 - 16:17

Η πρώτη γυναίκα χειρουργός μεταμοσχεύσεων ήπατος στην Ελλάδα

Τα υψηλά ποσοστά θνησιμότητας των νέων αποτελούν «αναδυόμενη κρίση», προειδοποιεί παγκόσμια μελέτη για την υγεία
Επικαιρότητα
13/10/2025 - 09:00

Τα υψηλά ποσοστά θνησιμότητας των νέων αποτελούν «αναδυόμενη κρίση», προειδοποιεί παγκόσμια μελέτη για την υγεία

Θεσσαλονίκη: Υγιής γήρανση με την ψηφιακή καινοτομία LLM Care του ΑΠΘ
Digital Health
06/10/2025 - 15:46

Θεσσαλονίκη: Υγιής γήρανση με την ψηφιακή καινοτομία LLM Care του ΑΠΘ

Το έργο JA STOCKPILE για τα βιώσιμα στρατηγικά αποθέματα ιατρικών αντιμέτρων της ΕΕ σε περιόδους κρίσης
Πολιτική Υγείας
26/09/2025 - 21:26

Το έργο JA STOCKPILE για τα βιώσιμα στρατηγικά αποθέματα ιατρικών αντιμέτρων της ΕΕ σε περιόδους κρίσης

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

7o Πανελλήνιο Συνέδριο Κλινικών Μελετών & Έρευνας: Η Tεχνητή Nοημοσύνη στην ανάπτυξη νέων θεραπειών
Pharma News
17/11/2025 - 21:00
Γιατί τα ζώα αναπτύσσουν τις ίδιες χρόνιες ασθένειες με τους ανθρώπους;
Pet
17/11/2025 - 20:00
ΕΟΠΥΥ: Πρόσκληση για σύναψη σύμβασης με προσωπικούς ιατρούς- Αύξηση της αμοιβής ζητά ο ΙΣΑ
Πολιτική Υγείας
17/11/2025 - 19:00
Κορτιζόλη: Ποια είναι τα -πραγματικά- συμπτώματα όταν οι τιμές της είναι υψηλές
Υγεία
17/11/2025 - 18:29
Το CLEO στην πρώτη γραμμή για την αντιμετώπιση της μικροβιακής αντοχής στην Ελλάδα
Υγεία
17/11/2025 - 15:17
Σωματική άσκηση: Το απαραίτητο συμπλήρωμα της φαρμακευτικής αγωγής στη διαχείριση του Πάρκινσον
Υγεία
17/11/2025 - 15:00
Σύλλογος «Αρμονία»: Ολοκληρωμένη πλατφόρμα διαλόγου το 1ο Συνέδριο Πρωτοπαθούς Ανοσοανεπάρκειας
Patient Talk
17/11/2025 - 14:38
Τα ψυχεδελικά φάρμακα μπορούν να ανακουφίσουν τους ασθενείς τελικού σταδίου από τον φόβο θανάτου
Ψυχική Υγεία
17/11/2025 - 14:00
ECDC: Χαμηλά επίπεδα διάγνωσης ηπατίτιδας στην Ε.Ε - Τα ποσοστά στην Ελλάδα
Υγεία
17/11/2025 - 12:02
Ένα από τα πιο παλιά αντιυπερτασικά φάρμακα καταπολεμά όγκους στον εγκέφαλο
Υγεία
17/11/2025 - 12:00
Συνήγορος του Καταναλωτή: Τα συχνότερα και σοβαρότερα προβλήματα με τους παρόχους υγείας και τις ασφάλειες
Επικαιρότητα
17/11/2025 - 11:00
ΕΜΑ: Έγκριση της πρώτης θεραπείας που καθυστερεί τον διαβήτη τύπου 1
Pharma Policy
17/11/2025 - 10:00
"Έξυπνο" σουτιέν υπόσχεται έγκαιρο εντοπισμό του καρκίνου του μαστού
Digital Health
17/11/2025 - 09:00
Το εμβόλιο κατά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας έσωσε πάνω από ένα εκατομμύριο ζωές σε φτωχές χώρες
Υγεία
17/11/2025 - 08:00
Στην Ιταλία για μεταμόσχευση ήπατος 18χρονος - Δεν γινόταν δεκτό το αίτημα του στην Ελλάδα
Επικαιρότητα
17/11/2025 - 07:08
Ιαπωνία: Η πρωθυπουργός καυχιέται ότι κοιμάται μόνο δύο ώρες εν μέσω αυτοκτονιών λόγω υπερεργασίας
Επικαιρότητα
16/11/2025 - 10:33
Γραφείο για τα fake news από τον ΕΟΔΥ: Mέσα στον Δεκέμβριο το πρώτο ενημερωτικό δελτίο
Πολιτική Υγείας
16/11/2025 - 09:12
Πανεπιστημιακά Κέντρα Υγείας μέσα στο 2026: Πρεμιέρα σε λεωφόρο Αλεξάνδρας και Ίλιον
Πολιτική Υγείας
16/11/2025 - 08:53
Επτά απλές κινήσεις για να σταματήσετε άμεσα τον πόνο στη μέση
Υγεία
15/11/2025 - 12:03
Τι είναι τα ενεργειακά ποτά, ποια τα οφέλη και οι παρενέργειές τους
Διατροφή
15/11/2025 - 11:48
ΠΟΥ: Μέθοδος «καγκουρό» για τα πρόωρα και ελλιποβαρή μωρά
Πολιτική Υγείας
15/11/2025 - 10:57
Τραυματισμοί αθλητών: Ποιος είναι ο αντίκτυπος στην υγεία και την καριέρα τους;
Health Talk
15/11/2025 - 09:54
Εποχική γρίπη: Προβλέψεις για μεγαλύτερη μεταδοτικότητα και σοβαρότερη νόσηση
Υγεία
15/11/2025 - 08:30
Ενημερωτική δράση του ΕΕΣ στο Σύνταγμα για τον σακχαρώδη διαβήτη
Επικαιρότητα
15/11/2025 - 07:23
Επετειακό συνέδριο για τα 35 χρόνια ανθρωπιστικής δράσης των Γιατρών του Κόσμου
Επικαιρότητα
15/11/2025 - 03:39
Σύλλογος «ΑΡΜΟΝΙΑ»: «Ζήτημα ζωής και αξιοπρέπειας η επάρκεια φαρμάκων από πλάσμα»
Patient Talk
15/11/2025 - 00:11
Σημαντική η σύνδεση της κατανάλωσης υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων με τον καρκίνο του εντέρου
Διατροφή
14/11/2025 - 23:48
Με τη συμβολή Πανεπιστημίου των ΗΠΑ το 1ο Συμπόσιο Ακτινοθεραπείας με Πρωτόνια
Επικαιρότητα
14/11/2025 - 23:22
ΠΦΣ: «Διαρκής πρόκληση για το σύστημα υγείας η αντιμετώπιση του Σακχαρώδη Διαβήτη»
Pharma Policy
14/11/2025 - 22:11
Mέχρι τo τέλος Δεκεμβρίου το πρόγραμμα «ΦΡΟΝΤΙΖΩ» του Δήμου Αθηναίων
Πολιτική Υγείας
14/11/2025 - 21:36

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Τραυματισμοί αθλητών: Ποιος είναι ο αντίκτυπος στην υγεία και την καριέρα τους;
Health Talk
15/11/2025 - 09:54
Επτά απλές κινήσεις για να σταματήσετε άμεσα τον πόνο στη μέση
Υγεία
15/11/2025 - 12:03
Ένα από τα πιο παλιά αντιυπερτασικά φάρμακα καταπολεμά όγκους στον εγκέφαλο
Υγεία
17/11/2025 - 12:00
Εποχική γρίπη: Προβλέψεις για μεγαλύτερη μεταδοτικότητα και σοβαρότερη νόσηση
Υγεία
15/11/2025 - 08:30
Τι είναι τα ενεργειακά ποτά, ποια τα οφέλη και οι παρενέργειές τους
Διατροφή
15/11/2025 - 11:48
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2025 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo