ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

IALM 2024: Η Ιατροδικαστική επιστήμη δίνει απαντήσεις

Επικαιρότητα
IALM 2024
Στην Αθήνα πραγματοποιήθηκε από τις 21 έως και τις 23 Μαίου το 26ο Τριετές Συνέδριο της Διεθνούς Ακαδημίας Ιατροδικαστικής
Τετάρτη, 29/05/2024 - 06:39
— Photo: IALM 2024
News4Health Team News4Health Team

Οι επιστημονικές εξελίξεις στον τομέα των Ιατροδικαστικών Επιστημών έχουν άμεσο αντίκτυπο και συνδέονται στενά με την απονομή της δικαιοσύνης και την εξασφάλιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Δεν είναι λίγες, άλλωστε, οι φορές που η επικαιρότητα μας υπενθυμίζει τη σπουδαιότητα της συμβολής της Ιατροδικαστικής επιστήμης στη διερεύνηση και διαλεύκανση υποθέσεων βίαιων και αιφνίδιων θανάτων, γυναικοκτονιών, φυλετικής βίας, παιδικής κακοποίησης και βασανιστηρίων, αλλά και ηθικών θεμάτων που άπτονται των δικαιωμάτων των ασθενών.

Η θεματολογία αυτή, εμπλουτισμένη από τις πλέον σύγχρονες τεχνολογικές εξελίξεις, όπως για παράδειγμα η συμβολή της Τεχνητής Νοημοσύνης στην Ιατροδικαστική επιστήμη, συγκέντρωσε το ενδιαφέρον του επιστημονικού κόσμου κατά τη διάρκεια του 26ου Τριετούς Συνεδρίου της Διεθνούς Ακαδημίας Ιατροδικαστικής Επιστήμης, IALM.

IATRODIKASTES 3

Το μεγαλύτερο, λοιπόν, διεθνές συνέδριο του κλάδου της Ιατροδικαστικής επιστήμης διοργανώθηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα, από τη Διεθνή Ακαδημία Ιατροδικαστικής (IALM) και φιλοξενήθηκε στην Αθήνα από τις 21 έως τις 23 Μαΐου στο Συνεδριακό Κέντρο του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών. Την Οργανωτική Επιτροπή στελέχωσε επάξια το Διοικητικό Συμβούλιο της Ελληνικής Εταιρείας Ιατροδικαστικής και Ιατροδικαστικών Επιστημών.

Εξαιρετικά σημαντικά γεγονός για την ιατροδικαστική επιστήμη

Περισσότερους από 650 συνέδρους από 54 χώρες καλωσόρισε η τέως Αντιπρύτανης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Καθηγήτρια Ιατροδικαστικής και Τοξικολογίας και Πρόεδρος του Συνεδρίου Χαρά Σπηλιοπούλου, η οποία ανέφερε ότι το πολυαναμενόμενο IALM 2024 αποτελεί ένα εξαιρετικά σημαντικό γεγονός στον χώρο της Ιατροδικαστικής επιστήμης, καθώς οι εξελίξεις είναι ραγδαίες: «είναι προφανές ότι ο κόσμος μας είναι πολύ διαφορετικός σήμερα, συμπεριλαμβανομένου του κόσμου της Ιατροδικαστικής επιστήμης. Από το 1990 έχουμε δει την αυξανόμενη σημασία του DNA, την παγκόσμια υιοθέτηση προγραμμάτων διασφάλισης ποιότητας, τη μοριακή νεκροτομή, την Ιατροδικαστική απεικόνιση, το ενδιαφέρον για αδιαμφισβήτητη Ιατροδικαστική γνωμάτευση. Γενικότερα, στις μέρες μας βλέπουμε την αυξημένη χρήση της επιστήμης και της τεχνολογίας στον τομέα της εγκληματολογικής έρευνας και, πιο πρόσφατα, της τεχνητής νοημοσύνης».

Ενώ για το συγκεκριμένο συνέδριο τόνισε: «Σήμερα βρισκόμαστε εδώ, γιατί υπάρχει επείγουσα ανάγκη να εξετάσουμε όλες τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν στην κοινωνία μας και να τονίσουμε σχετικά τη σημασία των ερευνών μας και των πρακτικών της Ιατροδικαστικής επιστήμης». Ολοκληρώνοντας, δε, ευχαρίστησε το Προεδρείο του IALM, την Οργανωτική Επιτροπή και τους παρισταμένους, ενώ ειδική μνεία έγινε στην Convin, διοργανώτρια εταιρία του Συνεδρίου για την υποστήριξη, μέσω της τεχνογνωσίας και της εμπειρίας της.

Όπως ήταν αναμενόμενο, τα επιστημονικά βλέμματα τράβηξε η εισήγηση του Κεντρικoύ Ομιλητή του Συνεδρίου, Καθηγητή Ramon Brugada, Διευθυντή του Ινστιτούτου Βιοϊατρικών Ερευνών της Χιρόνα (IDIBGI) στην Ισπανία, ο οποίος παρουσίασε το θέμα «Ανεξήγητος αιφνίδιος θάνατος: Η χρήση της μοριακής νεκροτομής».

IATRODIKASTES 2

Όσον αφορά στο πλούσιο τριήμερο επιστημονικό πρόγραμμα του Συνεδρίου, αυτό περιλάμβανε πλέον των 50 συνεδριάσεων, μεταξύ των οποίων ιδιαίτερη θέση κατείχαν ειδικά και διεπιστημονικά συμπόσια με τη συμβολή διεθνών επιστημονικών φορέων και οργανισμών, όπως το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης, η Διεθνής Επιτροπή Ερυθρού Σταυρού, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Ιατροδικαστικής (ECLM), η Ευρωπαϊκή Εταιρεία Ιατροδικαστικής Ανθρωπολογίας (FASE), η Ευρωπαϊκή Εταιρεία Καρδιαγγειακής Παθολογοανατομίας (AECVP) και η Διεθνής Εταιρεία Ιατροδικαστικής Οδοντοστοματολογίας (IOFOS). Κατά τη διάρκειά τους, παρουσιάστηκαν οι νεώτερες εξελίξεις σε πάγιες θεματικές ιατροδικαστικού ενδιαφέροντος, ζητήματα διεθνούς εναρμόνισης της ιατροδικαστικής έρευνας και εκπαίδευσης, αλλά και θέματα αιχμής που συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης, όπως η βία κατά των γυναικών, η συμβολή της Ιατροδικαστικής στο ανθρωπιστικό δίκαιο και η απάντηση της Ελληνικής Μονάδας Αναγνώρισης Θυμάτων Καταστροφών για το ναυάγιο της Πύλου, αλλά και η λειτουργία των Εγκληματολογικών Υπηρεσιών στο πλαίσιο του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου.

Συνολικά, η πόλη της Αθήνας αποτέλεσε το ιδανικό σκηνικό για τη συνάντηση των κορυφαίων επιστημόνων της Ιατροδικαστικής Επιστήμης παγκοσμίως. Μέσα από την άψογη διοργάνωση που τιμά τη χώρα μας, το Συνέδριο εκπλήρωσε όλους τους εκπεφρασμένους στόχους του: τη συμβολή στη συνεχή πρόοδο της Ιατροδικαστικής επιστήμης σε παγκόσμια κλίμακα, την παροχή πληροφοριών και την ανταλλαγή τεχνογνωσίας, τη δικτύωση των επιστημόνων του κλάδου, τη συνεργασία με άλλες Επιστημονικές Εταιρείες, την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ ερευνητών και ειδικών από τον ακαδημαϊκό χώρο, τους οργανισμούς υγείας, τα ερευνητικά ιδρύματα και τη βιομηχανία.

IATRODIKASTES 4

Και όπως ανέφερε χαρακτηριστικά η Πρόεδρος του Συνεδρίου, Χαρά Σπηλιοπούλου, στην Τελετή Λήξης του Συνεδρίου, «τις τελευταίες τρεις ημέρες, ξεκινήσαμε ένα ταξίδι μάθησης, ανταλλαγής γνώσης και ανάπτυξης, γύρω από το κοινό μας πάθος, την Ιατροδικαστική» και «αυτό είναι απόδειξη ότι είμαστε μια δεμένη κοινότητα, με στόχο την ενίσχυση της επιστήμης μας. Έναν στόχο που θα συνεχίσουν να υπηρετούν οι νέοι επιστήμονες, των οποίων η τεράστια συμμετοχή σε αυτό το Συνέδριο είναι συγκινητική. Ο ενθουσιασμός τους μας έδωσε μια ατμόσφαιρα ανανέωσης και εγγυάται ένα λαμπρό μέλλον για τον κλάδο μας».

  • ΣΥΝΕΔΡΙΟ
  • ΙΑΤΡΟΔΙΚΑΣΤΕΣ
  • ΙΑΤΡΟΔΙΚΑΣΤΙΚΗ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Οι οδηγίες του ΦΣΘ για την 20ή εθελοντική αιμοδοσία της 29ης Μαΐου
Οι οδηγίες του ΦΣΘ για την 20ή εθελοντική αιμοδοσία της 29ης Μαΐου 29 Μαϊος 2024
Ημερίδα για τις επιπτώσεις των φυτοφαρμάκων στην υγεία και στο περιβάλλον στις 2 Ιουνίου, στο Ρέθυμνο 29 Μαϊος 2024
Ημερίδα για τις επιπτώσεις των φυτοφαρμάκων στην υγεία και στο περιβάλλον στις 2 Ιουνίου, στο Ρέθυμνο

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κορυφαίοι επιστήμονες συζήτησαν το μέλλον της ελάχιστα επεμβατικής χειρουργικής
Υγεία
25/07/2026 - 00:06

Κορυφαίοι επιστήμονες συζήτησαν το μέλλον της ελάχιστα επεμβατικής χειρουργικής

Θεμιστοκλέους: «Στα 532 εκατ. ευρώ μειώθηκαν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των νοσοκομείων»
Πολιτική Υγείας
13/07/2026 - 19:57

Θεμιστοκλέους: «Στα 532 εκατ. ευρώ μειώθηκαν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των νοσοκομείων»

ΕΕΠΕ: Σοβαρή κρίση στην ειδικότητα της Εσωτερικής Παθολογίας
Υγεία
07/07/2026 - 15:26

ΕΕΠΕ: Σοβαρή κρίση στην ειδικότητα της Εσωτερικής Παθολογίας

Οι τελευταίες εξελίξεις στη Νανοϊατρική στο 23ο NANOTEXNOLOGY, 4 με11 Ιουλίου στη Θεσσαλονίκη
Digital Health
02/07/2026 - 03:47

Οι τελευταίες εξελίξεις στη Νανοϊατρική στο 23ο NANOTEXNOLOGY, 4 με11 Ιουλίου στη Θεσσαλονίκη

Στα Ιωάννινα 13 με 15 Νοεμβρίου το 3ο Πανελλήνιο Συνέδριο των Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων
Health Talk
01/07/2026 - 00:12

Στα Ιωάννινα 13 με 15 Νοεμβρίου το 3ο Πανελλήνιο Συνέδριο των Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων

Eric Topol: «Η πρόληψη και η τεχνητή νοημοσύνη αλλάζουν το μέλλον της υγείας»
Επικαιρότητα
26/06/2026 - 20:16

Eric Topol: «Η πρόληψη και η τεχνητή νοημοσύνη αλλάζουν το μέλλον της υγείας»

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Βρέφος υποβλήθηκε στην πρώτη στον κόσμο θεραπεία με «υπερελαστικά» ελατήρια για σπάνια κρανιακή πάθηση
Υγεία
09/09/2026 - 16:00
Θεμιστοκλέους: 1.000 νοσηλευτές θα έχουν πιάσει δουλειά στο ΕΣΥ έως τα μέσα Νοεμβρίου
Πολιτική Υγείας
09/09/2026 - 15:00
Ιός Δυτικού Νείλου: Τέταρτο κρούσμα στην Κρήτη- 34χρονος νοσηλεύεται στο ΠΑΓΝΗ
Υγεία
09/09/2026 - 14:01
Ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου τίμησε τον Δρ. Γεώργιο Β. Αποστολόπουλο για τη διαχρονική προσφορά του στα ακριτικά νησιά
Επικαιρότητα
09/09/2026 - 13:23
To καζανάκι λειτουργεί ως σπρέι μικροβίων και το κλειστό καπάκι δεν προστατεύει πάντα
Υγεία
09/09/2026 - 13:00
Ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού: Μπορεί να συνδέεται με περισσότερους από 1 στους 5 καρκίνους του παχέος εντέρου
Υγεία
09/09/2026 - 12:00
Παγκόσμια Ημέρα για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας: 579 θάνατοι το 2025 στη χώρα μας
Ψυχική Υγεία
09/09/2026 - 11:30
Γέννηση παιδιού από έμβρυο που είχε κρυοσυντηρηθεί πριν από 22 χρόνια
Υγεία
09/09/2026 - 11:11
Το ΑΙ θα μπορούσε να βρει θεραπεία για τον καρκίνο μέσα στις επόμενες δεκαετίες ή...να μάς σκοτώσει!
Digital Health
09/09/2026 - 11:00
Εξαγγελίες ΔΕΘ: "Άνθρακες ο θησαυρός" καταγγέλλουν οι νοσοκομειακοί
Πολιτική Υγείας
09/09/2026 - 10:13
Ηπατίτιδα C: Δεν είναι πλέον «θανατική ποινή» – Το μήνυμα από την εξομολόγηση της Πάμελα Άντερσον
Υγεία
09/09/2026 - 10:00
Κλειστά τα φαρμακεία της Αττικής στις 14 Σεπτεμβρίου
Επικαιρότητα
09/09/2026 - 09:43
ΕΕ: 400 εκατ. ευρώ στη Sanofi για την παραγωγή ινσουλίνης στην Ευρώπη
Pharma Policy
09/09/2026 - 09:00
Ατομικό Δελτίο Υγείας Μαθητή: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν γονείς και εκπαιδευτικοί
Πολιτική Υγείας
09/09/2026 - 08:06
Το πρώτο αυτόνομο ρομπότ αιμοληψίας έλαβε έγκριση από τον FDA
Digital Health
08/09/2026 - 16:00
Γιατί κλείνουν τα μάτια μας γύρω στις 3 το απόγευμα; Η επιστήμη απαντά!
Υγεία
08/09/2026 - 15:00
Η σύγχρονη ζωή επιβαρύνει τους καρπούς – Πώς να τους προστατεύσουμε
Υγεία
08/09/2026 - 14:00
Αγαπηδάκη: Νέα τρόφιμα στα σχολικά κυλικεία - Ο ρόλος των ΚΟΜΥ στην πρόληψη του καρκίνου του δέρματος
Πολιτική Υγείας
08/09/2026 - 13:00
ΠΟΥ: Το κάπνισμα μειώνει σημαντικά τις πιθανότητες για απόκτηση παιδιού
Υγεία
08/09/2026 - 12:00
Λιποίδημα: Η λιποαναρρόφηση μειώνει σημαντικά τον πόνο σε σχέση με τη συντηρητική θεραπεία
Υγεία
08/09/2026 - 12:00
Βασιλακόπουλος για ιό του Δυτικού Νείλου: Καμία ανησυχία για τα παιδιά που πάνε στο σχολείο
Υγεία
08/09/2026 - 11:45
ΠΑΣΟΚ για την απόσυρση ογκολογικού φαρμάκου: «Χρειαζόμαστε μηχανισμό προστασίας, όχι λύσεις ad hoc»
Pharma Policy
08/09/2026 - 11:19
Ρομποτική και τεχνητή νοημοσύνη αλλάζουν την ιατρική – Από την τηλεχειρουργική στην εξατομικευμένη φροντίδα
Digital Health
08/09/2026 - 11:00
Παγκόσμια Ημέρα Φυσικοθεραπείας: Ο ρόλος της στην πρόληψη καρδιαγγειακών νοσημάτων
Health Talk
08/09/2026 - 10:00
Γιατί η νέα ενηλικίωση είναι να στρώνεις το κρεβάτι σου κάθε μέρα
Ψυχική Υγεία
08/09/2026 - 09:00
Παγκόσμια Ημέρα Κυστικής Ίνωσης: Ένας μήνας δράσεων και δωρεά 75 αναπνευστικών συσκευών
Patient Talk
08/09/2026 - 08:28
Μέθοδος AMIS: Αρθροπλαστική ισχίου χωρίς τραυματισμό μυών
Health Talk
07/09/2026 - 18:00
ALS: Αμερικανός με ελληνικές ρίζες θα κάνει prone paddleboard για 7 μέρες στα ελληνικά νησιά
Patient Talk
07/09/2026 - 17:00
Τσούμα- ΗΔΥΚΑ: Το ΑΙ στην υπηρεσία του πολίτη και του γιατρού - Αδιαπραγμάτευτη η προστασία των δεδομένων
Digital Health
07/09/2026 - 16:00
Νοσοκομείο Νίκαιας: Καταγγελίες εργαζομένων για ποντίκια και σοβαρά κτηριακά προβλήματα
Πολιτική Υγείας
07/09/2026 - 15:00

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Γιαούρτι: Τι δείχνουν οι έρευνες για την καρδιά, τη χοληστερόλη και την υγιή γήρανση
Διατροφή
07/09/2026 - 14:00
ΠΟΕΔΗΝ: Άδειο το καλάθι της ΔΕΘ για τους υγειονομικούς - Τι απάντησε ο πρωθυπουργός για την κριτική στο ΕΣΥ
Πολιτική Υγείας
07/09/2026 - 08:27
Ψυχιατρική και Παιδοψυχιατρική Εταιρεία: «Τα νοσοκομεία δεν είναι χώροι φιλοξενίας και φύλαξης παιδιών»
Πολιτική Υγείας
07/09/2026 - 09:30
ΔΕΘ- Εξαγγελίες Μητσοτάκη για την υγεία: Ο χρονικός ορίζοντας υλοποίησης
Πολιτική Υγείας
07/09/2026 - 11:07
Γεωργιάδης: Αισιόδοξος για επανέναρξη του προγράμματος κατά της παχυσαρκίας
Πολιτική Υγείας
07/09/2026 - 14:45
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo