ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η έκθεση του ΟΗΕ για τα επιχειρηματικά οικοσυστήματα και την Ατζέντα του 2030

Επικαιρότητα
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ καλεί τις κυβερνήσεις να υποστηρίξουν και να ενισχύσουν τα επιχειρηματικά οικοσυστήματα για τους συνεταιρισμούς προκειμένου να βοηθήσουν στην επιτάχυνση της Ατζέντας του 2030.
Δευτέρα, 18/09/2023 - 19:28
— Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
News4Health Team News4Health Team

Δημοσιεύθηκε η έκθεση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το 2023 για τους συνεταιρισμούς στην κοινωνική ανάπτυξη. Η έκθεση τονίζει την σημασία του επιχειρηματικού οικοσυστήματος ως βασικό τρόπο υποστήριξης των συνεταιρισμών στην προσπάθεια τους για αύξηση της οικονομικής και κοινωνικής ευημερίας για όλους. Οι συστάσεις επικεντρώνονται στην έρευνα, τα δεδομένα, τον πολιτικό διάλογο, την τεχνική υποστήριξη και την ανάπτυξη ικανοτήτων.

Η έκθεση δημοσιεύθηκε μετά το ψήφισμα 76/135 της Γενικής Συνέλευσης του 2021. Περιγράφει βασικές πολιτικές και δράσεις που μπορούν να βοηθήσουν τους συνεταιρισμούς να αξιοποιήσουν πλήρως τις δυνατότητές τους για την υποστήριξη των κρατών μελών για την επίτευξη των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης (ΣΒΑ), μεταξύ άλλων την παροχή αξιοπρεπών θέσεων εργασίας, την προώθηση της εξάλειψης της φτώχειας και την προώθηση της περιβαλλοντικής βιωσιμότητας. Η έκθεση θα παρουσιαστεί στην 78η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ που θα πραγματοποιηθεί από τις 18 έως τις 26 Σεπτεμβρίου 2023 για την υιοθέτηση ενός νέου ψηφίσματος σχετικά με τους συνεταιρισμούς στην κοινωνική ανάπτυξη.

Στην έκθεση, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτιέρες, επικροτεί τον τρόπο με τον οποίο οι συνεταιρισμοί προωθούν τη βιώσιμη ανάπτυξη στις 3 διαστάσεις της, αυτή της κοινωνικής ανάπτυξης, της οικονομικής ανάπτυξης και της προστασίας του περιβάλλοντος, συμβάλλοντας στην «κοινωνική ένταξη και την εξάλειψη της φτώχειας και της πείνας». Αν και τα κράτη μέλη έχουν αναγνωρίσει τους συνεταιρισμούς ως βασικούς εταίρους για τη βιώσιμη ανάπτυξη, λέει η έκθεση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το 2023, «συνεχίζουν να διαδραματίζουν σχετικά μικρό ρόλο στις συνολικές οικονομικές και κοινωνικές πολιτικές και πρακτικές, σε σύγκριση με την τεράστια εν δυνάμει συνεισφορά που μπορούν να έχουν».

«Ολοένα και περισσότερο, τα Ηνωμένα Έθνη αναγνωρίζουν το επιχειρηματικό μας μοντέλο ως βασικό παράγοντα για την πρόοδο των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης. Αυτό δεν είναι τυχαίο, είναι το αποτέλεσμα της συνεργασίας και της δύναμης που επιδεικνύουμε σε κάθε κοινότητα για να ανταποκριθούμε στις κύριες προκλήσεις της παγκόσμιας ατζέντας. Ελπίζουμε ότι αυτή η έκκληση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ προς τις κυβερνήσεις θα μας επιτρέψει να συνεχίσουμε να εδραιώνουμε ένα μοντέλο συνεργασίας σε κάθε χώρα, σε κάθε περιοχή και σε παγκόσμιο επίπεδο. Οι λαοί του κόσμου και το περιβάλλον έχουν επειγόντως ανάγκη από το να ενισχυθεί ένα σύστημα οικονομικών σχέσεων που διασφαλίζουν ευημερία, ισότητα, δημοκρατία και ειρήνη», λέει ο Ariel Guarco, Πρόεδρος της Διεθνούς Συνεταιριστικής Συμμαχίας (ICA).

Το συνεταιριστικό επιχειρηματικό οικοσύστημα, όπως περιγράφεται από τον ΟΗΕ, περιλαμβάνει 5 βασικές δράσεις:

  • Πολιτικό και ρυθμιστικό περιβάλλον
  • Εκπαίδευση και ανάπτυξη ικανοτήτων
  • Κουλτούρα συνεργασίας
  • Χρηματοδότηση
  • Δημιουργία δικτύων και συνεργασιών.

Δίνονται δύο περιπτωσιολογικές μελέτες ως παραδείγματα επιτυχημένων συνεταιριστικών οικοσυστημάτων που ενσωματώνουν όλα τα βασικά στοιχεία: τα παραδείγματα συνεργασίας των συνεταιρισμών του Mondragon στην Ισπανία και το κίνημα Kibbutz στο Ισραήλ. «Είναι απαραίτητο να κατανοήσουμε τις ιδιαιτερότητες του οικοσυστήματος για εναλλακτικούς τύπους επιχειρήσεων, να σχεδιάσουμε τη στρατηγική και να βρούμε τους μηχανισμούς μέσω των οποίων μπορούν να ενδυναμωθούν σε επίπεδο πολιτικής ώστε να αποφέρουν μεγαλύτερο όφελος στις κοινότητές τους», αναφέρει το κείμενο.

Η έκθεση κάνει τέσσερις βασικές συστάσεις προς τα κράτη μέλη σχετικά με τον τρόπο υποστήριξης και ενίσχυσης των συνεταιρισμών ως επιτυχημένων επιχειρηματικών μοντέλων για να αυξήσουν την ικανότητά τους να υποστηρίζουν τη βιώσιμη ανάπτυξη και να αυξάνουν την οικονομική και κοινωνική ευημερία:

  • Χρήση της προσέγγισης του επιχειρηματικού οικοσυστήματος, καθώς και υποστήριξη για περαιτέρω έρευνα προκειμένου να οικοδομηθεί μια σταθερή βάση για τεκμηριωμένες πολιτικές.
  • Να συλλεχθούν ολοκληρωμένα και διεθνώς συγκρίσιμα δεδομένα σχετικά με το ρόλο των συνεταιρισμών στην οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη και την εφαρμογή των ΣΒΑ.
  • Ενσωμάτωση συνεταιρισμών στα εθνικά αναπτυξιακά σχέδια και στις αναφορές για την πρόοδο των ΣΒΑ.
  • Παροχή τεχνικής υποστήριξης και βοήθειας για την ανάπτυξη ικανοτήτων για την προώθηση της συνεχούς ανάπτυξης των συνεταιρισμών για την επίτευξη βιώσιμης ανάπτυξης.

Αυτή η έκθεση είναι αποτέλεσμα της συζήτησης στο πλαίσιο της Συνάντησης της Ομάδας Εμπειρογνωμόνων (EGM) για τους Συνεταιρισμούς στην Κοινωνική Ανάπτυξη που διοργανώθηκε από το Τμήμα Οικονομικών και Κοινωνικών Υποθέσεων του ΟΗΕ (UN DESA) τον Μάιο, στην οποία συμμετείχε η ICA. Οι εμπειρογνώμονες προέρχονται από διάφορους τομείς, συμπεριλαμβανομένων ερευνητών από τον ακαδημαϊκό χώρο, επαγγελματίες από το συνεταιριστικό κίνημα και κυβερνητικά τμήματα υπεύθυνα για τους συνεταιρισμούς.

Τα Ηνωμένα Έθνη θεωρούν εδώ και καιρό το συνεταιριστικό κίνημα ως βασικό εταίρο για την ενίσχυση της κοινωνικής ανάπτυξης και τους συνεταιρισμούς ως πολύ κατάλληλες επιχειρήσεις για την επίτευξη των ΣΒΑ. Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ υιοθετεί ψηφίσματα σχετικά με τους συνεταιρισμούς στην κοινωνική ανάπτυξη από τη δεκαετία του 1950 και συστηματικά κάθε 2 χρόνια από το 1992.

Ως συνέχεια αυτών των ψηφισμάτων, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ υπέβαλε την έκθεση 2023. Σε προηγούμενη έκθεση που δημοσιεύθηκε το 2021, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ αναγνώρισε τη σημασία των συνεταιρισμών ως βασικών οικονομικών και κοινωνικών παραγόντων στην παγκόσμια στρατηγική ανάκαμψης μετά την πανδημία COVID-19. Πρόσφατα, τον Απρίλιο του 2023, ο ΟΗΕ ενέκρινε την πρώτο Ψήφισμα για την προώθηση της κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας για την αειφόρο ανάπτυξη.

Τα ανωτέρω γίνονται πιο επίκαιρα για την Πατρίδα μας εξαιτίας των καταστροφών που έπληξαν την χώρα το 2023 και ειδικότερα την Θεσσαλία. Οι καταστροφές αυτές δείχνουν πως οι τοπικές κοινότητες έχουν ανάγκη από υψηλότερα επίπεδα συνεργασίας από αυτά που είχαμε συνηθίσει έως σήμερα και αυτό μπορούμε να το πετύχουμε καλύτερα μέσα από τους Συνεταιρισμούς.

Στη σύγχρονη εποχή όπου οι προκλήσεις είναι πολλαπλές, η αλληλεγγύη και όλες οι Συνεταιριστικές αξίες και αρχές αποτελούν σημαντική κινητήριο δύναμη μεταξύ των ανθρώπων που δοκιμάζονται. Ως εκ τούτου οι Συνεταιρισμοί μπορούν και οφείλουν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο, τόσο στην διαχείριση των διαδοχικών κρίσεων όσο και σε πρωτοβουλίες που επιδιώκουν μία Βιώσιμη Ανάπτυξη με Ανθρώπινο Πρόσωπο και προστιθέμενη Κοινωνική Αξία. Ως εκπρόσωποι των συνεταιριστικών φορέων καλούμε τις εθνικές αρχές να υιοθετήσουν το ψήφισμα του ΟΗΕ και τους Συνεταιρισμούς και τις ενώσεις τους να καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια στην παραπάνω κατεύθυνση.

  • ΟΗΕ
  • ΑΤΖΕΝΤΑ 2030
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΑ ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑΤΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΕΣΑμεΑ: Στοιχεία σοκ για την απασχόληση των ατόμων με αναπηρία - Εκτός η συντριπτική πλειονότητα!
ΕΣΑμεΑ: Στοιχεία σοκ για την απασχόληση των ατόμων με αναπηρία - Εκτός η συντριπτική πλειονότητα! 18 Σεπτεμβρίου 2023
Σε 24ωρη απεργία την Πέμπτη η ΠΟΕΔΗΝ για το εργασιακό νομοσχέδιο Γεωργιάδη 18 Σεπτεμβρίου 2023
Σε 24ωρη απεργία την Πέμπτη η ΠΟΕΔΗΝ για το εργασιακό νομοσχέδιο Γεωργιάδη

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΗΕ: Η παγκόσμια πείνα υποχωρεί για τρίτη συνεχόμενη χρονιά - Υπαρκτές οι περιφερειακές ανισότητες
Επικαιρότητα
21/07/2026 - 22:17

ΟΗΕ: Η παγκόσμια πείνα υποχωρεί για τρίτη συνεχόμενη χρονιά - Υπαρκτές οι περιφερειακές ανισότητες

Ο ΟΗΕ ζητεί από το Ισραήλ την άμεση απελευθέρωση διακεκριμένου Παλαιστίνιου γιατρού
Επικαιρότητα
06/07/2026 - 18:19

Ο ΟΗΕ ζητεί από το Ισραήλ την άμεση απελευθέρωση διακεκριμένου Παλαιστίνιου γιατρού

Προειδοποίηση ΠΟΥ για πιθανό ξέσπασμα επιδημιών στη Βενεζουέλα έπειτα από τους δύο σεισμούς
Επικαιρότητα
30/06/2026 - 21:29

Προειδοποίηση ΠΟΥ για πιθανό ξέσπασμα επιδημιών στη Βενεζουέλα έπειτα από τους δύο σεισμούς

Έμπολα: Καμπανάκι ΟΗΕ για το κόστος από το ξέσπασμα του ιού στην Αφρική
Επικαιρότητα
30/06/2026 - 18:37

Έμπολα: Καμπανάκι ΟΗΕ για το κόστος από το ξέσπασμα του ιού στην Αφρική

ΟΗΕ: Χιλιάδες νεκρά και ακρωτηριασμένα παιδιά στο Σουδάν
Επικαιρότητα
27/06/2026 - 07:37

ΟΗΕ: Χιλιάδες νεκρά και ακρωτηριασμένα παιδιά στο Σουδάν

Οι περικοπές χρηματοδότησης απειλούν την πρόοδο στον αγώνα κατά του AIDS, προειδοποιεί ο Γκουτέρες
Πολιτική Υγείας
23/06/2026 - 09:00

Οι περικοπές χρηματοδότησης απειλούν την πρόοδο στον αγώνα κατά του AIDS, προειδοποιεί ο Γκουτέρες

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Στο Υπουργικό Συμβούλιο το νομοσχέδιο για τη δευτερογενή χρήση των δεδομένων υγείας
Πολιτική Υγείας
29/07/2026 - 20:14
Έγκριση από τον FDA σε νέο αναστολέα για τοπικά προχωρημένους ή μεταστατικούς συμπαγείς όγκους
Υγεία
29/07/2026 - 19:49
Καλοκαίρι και σεξουαλικότητα: Πρωταγωνιστές το φως, το νερό και ο χρόνος
Ψυχική Υγεία
29/07/2026 - 18:57
Δύο πυροσβέστες νεκροί από ασφυξία στη φωτιά που καίει το Ρέθυμνο
Επικαιρότητα
29/07/2026 - 18:19
ECDC: Οι καύσωνες αυξάνουν τον κίνδυνο προσβολής των Ευρωπαίων από λοιμώδη νοσήματα
Υγεία
29/07/2026 - 17:42
Αλκοόλ και κάπνισμα βασικοί παράγοντες κινδύνου για καρκίνο του μαστού και κολπική μαρμαρυγή
Υγεία
29/07/2026 - 17:16
Γιατί οι γυναίκες πρέπει να κάνουν προπόνηση ενδυνάμωσης σε κάθε στάδιο της ζωής τους
Fitness
29/07/2026 - 16:34
Διαβήτης: Ο δεκάλογος για ασφαλείς και ξέγνοιαστες διακοπές
Health Talk
29/07/2026 - 16:13
Νέο πολυδύναμο περιφερειακό ιατρείο στο Άγιον Όρος, στην Ιερά Μονή Βατοπαιδίου
Πολιτική Υγείας
29/07/2026 - 15:51
Γεωργιάδης από Λήμνο: «Δεν αφήσαμε την ευκαιρία του Ταμείου Ανάκαμψης να πάει χαμένη»
Πολιτική Υγείας
29/07/2026 - 15:34
Τηλεργασία: Πώς επηρεάζει το σώμα μας και τι μπορούμε να κάνουμε για να προστατευτούμε
Υγεία
29/07/2026 - 15:00
Πνευμονογαστρικό νεύρο: Γιατί είναι καθοριστικό για την ψυχική υγεία και τη λειτουργία του οργανισμού
Υγεία
29/07/2026 - 14:00
Ύπνος με ανεμιστήρα: Οι 4 πιθανές επιπτώσεις στην υγεία και οδηγίες για ασφαλή χρήση
Υγεία
29/07/2026 - 13:00
Σαλμονέλα το καλοκαίρι: Οι οδηγίες του ΕΦΕΤ για νοικοκυριά - επιχειρήσεις εστίασης
Πολιτική Υγείας
29/07/2026 - 12:00
ΨΝΑ: Καταγγελία εργαζομένων για «επικίνδυνες συνθήκες» στις εφημερίες – Ράντζα ακόμη και στα εξεταστήρια
Πολιτική Υγείας
29/07/2026 - 11:30
Πώς το σφουγγάρι της κουζίνας μπορεί να σάς μολύνει με σαλμονέλα
Υγεία
29/07/2026 - 11:00
Ιός Δυτικού Νείλου: Οι περιοχές με κρούσματα και αυτές που θεωρούνται υψηλού κινδύνου
Πολιτική Υγείας
29/07/2026 - 10:26
ΗΠΑ: Νέες περικοπές στην Υγεία εξετάζει ο Τραμπ – Στο στόχαστρο το Medicare και τα εμβόλια
Πολιτική Υγείας
29/07/2026 - 10:00
Ινομυαλγία: Εντοπίστηκαν 26 γονιδιακές περιοχές που αυξάνουν τον κίνδυνο
Υγεία
29/07/2026 - 09:00
Καλοκαίρι και χρόνιος πόνος: Ο ρόλος της φαρμακευτικής κάνναβης στη διαχείρισή του
Health Talk
29/07/2026 - 08:12
Αποστολή εμβολίων από τον ΕΕΣ για τα παιδιά ορφανοτροφείου στη La Guaira της Βενεζουέλας
Υγεία
29/07/2026 - 07:33
Το ΚΚΕ καταγγέλλει την παρέμβαση Γεωργιάδη στην εσωτερική λειτουργία του ΠΙΣ
Πολιτική Υγείας
29/07/2026 - 03:42
Sobi: Ισχυρή ανάπτυξη και σημαντική πρόοδος στο χαρτοφυλάκιο καινοτόμων θεραπειών
Pharma News
29/07/2026 - 00:09
Νέα παρέμβαση της ΟΕΝΓΕ για παραμονή των αναπληρωτών διοικητών στα νοσοκομεία
Πολιτική Υγείας
28/07/2026 - 23:04
Η κυκλοσπορίαση μπορεί να κάνει τη διάρροια πολύ πιο «εκρηκτική»
Υγεία
28/07/2026 - 21:57
Βουλγαρία: 1.397 μωρά γεννήθηκαν το 2025 με υποβοηθούμενη αναπαραγωγή και κρατική χρηματοδότηση
Επικαιρότητα
28/07/2026 - 21:31
Κολύμβηση: Το «μαγικό ελιξίριο» για τα οστά των ηλικιωμένων
Health Talk
28/07/2026 - 21:09
Μητσοτάκης: «Με το Ταμείο Ανάκαμψης, έγιναν οι μεγαλύτερες παρεμβάσεις στο ΕΣΥ από συστάσεώς του»
Πολιτική Υγείας
28/07/2026 - 20:06
Vegan, vegetarian και διατροφικές διαταραχές: Ανάμεικτα ευρήματα από νέα μελέτη για τη συσχέτισή τους
Διατροφή
28/07/2026 - 19:38
Καρκίνος κεφαλής και τράχηλου: Παράγοντες κινδύνου, συμπτώματα και ποσοστά πενταετούς επιβίωσης
Υγεία
28/07/2026 - 18:46

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η κατανάλωση φαγητού μέσα σε 9 ώρες την ημέρα ίσως προστατεύει τη μνήμη και τον εγκέφαλο
Διατροφή
27/07/2026 - 12:00
Γεωργιάδης: Η Ματίνα Παγώνη προσωρινή πρόεδρος στον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο
Πολιτική Υγείας
27/07/2026 - 11:51
Σήμερα η ανακοίνωση Γεωργιάδη για τη νέα Προσωρινή Διοικούσα Επιτροπή του ΠΙΣ – Κλιμακώνεται η αντιπαράθεση
Πολιτική Υγείας
27/07/2026 - 08:10
Αντιδράσεις των εργαστηριακών ιατρών στις δηλώσεις Γεωργιάδη για τους βιοπαθολόγους
Πολιτική Υγείας
27/07/2026 - 15:26
ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ κατά Γεωργιάδη για τις παρεμβάσεις στον ΠΙΣ
Πολιτική Υγείας
27/07/2026 - 14:36
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo