ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η αφρικανική σκόνη «έπνιξε» τη νότια Ελλάδα - Συστάσεις προς τους πολίτες

Επικαιρότητα
EUROKINISSI
Υψηλές συγκεντρώσεις αφρικανικής σκόνης καταγράφηκαν στη νότια Ελλάδα, σύμφωνα με τις μετρήσεις της υπηρεσία meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.
Πέμπτη, 28/03/2024 - 18:29
— Photo: EUROKINISSI
News4Health Team News4Health Team

Σύμφωνα με καταγραφές του σταθμού ποιότητας αέρα του meteo.gr στο Ρέθυμνο, υψηλές συγκεντρώσεις αφρικανικής σκόνης καταγράφηκαν το μεσημέρι της Πέμπτης 28 Μαρτίου. Οι συγκεντρώσεις σωματιδίων PM10 ξεπέρασαν τα 180 μg/m³ στις 12:30 και έκτοτε σταδιακά υποχωρούν, όπως αναμενόταν άλλωστε και με βάση τα προγνωστικά στοιχεία του μοντέλου μεταφοράς σκόνης DUST/METEO του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Ο συγκεκριμένος σταθμός ποιότητας αέρα αποτελεί μέρος του συστήματος ενημέρωσης και προειδοποίησης καιρικών συνθηκών που αναπτύχθηκε από το meteo.gr / Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών σε συνεργασία με το Δήμο Ρεθύμνου.

«Πρόκειται για ένα φαινόμενο που παρουσιάζεται αυτούς τους μήνες. Δεν είναι παράδοξο ότι συμβαίνει μέσα στον Μάρτιο συνήθως συνοδεύεται με νότιους ανέμους και με αυξημένη θερμοκρασία», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διευθυντής ερευνών του στο Ινστιτούτο Ερευνών Περιβάλλοντος και Βιώσιμης Ανάπτυξης, στο Εθνικό Αστεροσκοπείο, Δρ. Κώστας Λαγουβάρδος και προσέθεσε ότι δεν πρόκειται για το χειρότερο επεισόδιο. «Πριν 5 χρόνια είχαμε ένα πολύ μεγαλύτερο στην Κρήτη. Είναι ένα φαινόμενο το οποίο το βλέπουμε πλέον αρκετά συχνά. Το πόσο έχει αυξηθεί η συχνότητα του δεν μπορούμε να το πούμε γιατί δεν έχουμε από πολύ παλιά μετρήσεις για να το κάνουμε αυτό. Είναι όμως ένα σημαντικό περιβαλλοντικό πρόβλημα γιατί επηρεάζει πολλούς ανθρώπους, ειδικά όταν οι συγκεντρώσεις είναι μεγάλες στο έδαφος», σημειώνει ο κ. Λαγουβάρδος ενώ τονίζει ότι έχουν καταγραφεί υψηλές συγκεντρώσεις σκόνης όχι όμως τόσο έντονες χαμηλά. Ωστόσο, υπογραμμίζει ότι σήμερα υπάρχουν μετρήσεις στην Κρήτη που οι συγκεντρώσεις αυτές εντοπίζονται και χαμηλά.

Τέλος, ο κ. Λαγουβάρδος επισημαίνει ότι από σήμερα το απόγευμα το φαινόμενο υποχωρεί, ωστόσο «φαίνεται να υπάρχει ένα νέο κύμα ζέστης, εντονότερης απ' αυτήν που είχαμε και μεταφορά σκόνης από την αρχή της επόμενης εβδομάδας , δηλαδή τις πρώτες ημέρες του Απριλίου».

Ενημέρωση από την Περιφέρεια Κρήτης

Στην ενημέρωση σε ό,τι αφορά τις συγκεντρώσεις των αιωρούμενων σωματιδίων ΑΣ10, με βάση τις επικαιροποιημένες παρατηρήσεις του δικτύου «ΣΧΕΔΙΑ» της Περιφέρεια Κρήτης, προχώρησε η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας. Πιο συγκεκριμένα όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση, οι συγκεντρώσεις των αιωρούμενων σωματιδίων στην πόλη των Χανίων έφτασαν τα 80 μg/m3 (μέση ημερήσια τιμή για τις 27/03/24) και οι ωριαίες τιμές στις 28/03/24 υπερβαίνουν τα 240 μg/m3. Στην ανατολική Κρήτη η μέση ημερήσια συγκέντρωση δεν έχει υπερβεί τα 50 μg/m3, αλλά παρατηρούνται αυξημένες συγκεντρώσεις σκόνης. Για τις 30/03/24 προβλέπεται συνεχιζόμενη μεταφορά σκόνης.

Μάλιστα από την Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Κρήτης, συστήνεται σε άτομα με αναπνευστικό πρόβλημα ή καρδιοπαθείς και παιδιά, να περιορίσουν κάθε έντονη σωματική δραστηριότητα, ιδιαίτερα αν αυτή γίνεται σε εξωτερικούς χώρους. Άτομα με άσθμα μπορεί να χρειαστούν πιο συχνά εισπνοές του ανακουφιστικού φαρμάκου, ενώ άνω των 65 ετών θα πρέπει να περιορίσουν τη σωματική τους δραστηριότητα.

Στο γενικό πληθυσμό, η οδηγία είναι, κάθε άτομο που αισθάνεται ενόχληση στα μάτια ή εμφανίζει βήχα, ρινική συμφόρηση ή ενόχληση στο λαιμό θα πρέπει να περιορίσει τη σωματική του άσκηση- δραστηριότητα, ιδιαίτερα αν αυτή γίνεται σε εξωτερικούς χώρους.

Οι συστάσεις του Ιατρικού Συλλόγου Πειραιά

Την αποφυγή πολλών μετακινήσεων εκτός σπιτιού και την προληπτική χρήση προστατευτικής μάσκας στο πρόσωπο συνιστά ειδικά στα άτομα με σοβαρά αναπνευστικά και καρδιαγγειακά προβλήματα ο Ιατρικός Σύλλογος Πειραιά, λόγω των βεβαρυμένων ατμοσφαιρικών συνθηκών, σήμερα Πέμπτη 28 Μαρτίου.

Από νωρίς το πρωί παρατηρείται υψηλή συγκέντρωση αφρικανικής σκόνης, η οποία σε συνδυασμό με την έντονη κυκλοφοριακή συμφόρηση και τη μέτρια συγκέντρωση μικροσωματιδίων P10 στον αέρα από το νωρίς το πρωί, μπορεί να προκαλέσει αύξηση εισαγωγών σε νοσοκομεία με αναπνευστικά και καρδιολογικά προβλήματα, παιδικό άσθμα ή και αρρυθμίες.

Στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας του Ιατρικού Συλλόγου Πειραιά για την προαγωγή της Δημόσιας Υγείας συνιστώνται παραμονή εντός κλειστών χώρων, συχνή ανανέωση του αέρα, καθαρισμός των φίλτρων στα κλιματιστικά και χρήση ιονιστή – καθαριστή της ατμόσφαιρας (αν είναι δυνατόν), ειδικά όταν εκεί διαβιούν άτομα με αναπνευστικά προβλήματα. Αναφέρεται ότι με τη χρήση ιονιστή απομακρύνονται η σκόνη και τα μικροσωματίδια από τον αέρα, ενώ παράλληλα αποσυντίθενται βλαβερά μικρόβια και βακτήρια.

Ο Πρόεδρος του ΙΣΠ Νικόλαος Πλατανησιώτης δήλωσε σχετικά: «Η σημερινή επίσκεψη της ‘αφρικανικής σκόνης’ σε συνδυασμό με την μετεωρολογική πρόβλεψη ότι η θερμοκρασία θα φθάσει στους 25 βαθμούς Κελσίου -τη μεγαλύτερη θερμοκρασία από το 2001 γι’ αυτήν την εποχή- και τα υψηλά ποσοστά υγρασίας, απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή απ’ όλους μας και ειδικά από τα άτομα με αναπνευστικά και καρδιαγγειακά προβλήματα.
Σε περιοχές με ήδη βεβαρυμένη ατμόσφαιρα, με βιομηχανικές και βιοτεχνικές δραστηριότητες και αυξημένη λειτουργία κινητήρων εσωτερικής καύσεως, πρέπει να περιοριστούν οι άσκοπες μετακινήσεις και η έντονη δραστηριότητα στο εξωτερικό περιβάλλον. Είναι προτιμότερη η παραμονή σε καλά αεριζόμενους και κλιματιζόμενους χώρους, ενώ αν εμφανιστούν φαινόμενα δύσπνοιας να ζητηθεί άμεσα ιατρική συμβουλή».

  • ΑΦΡΙΚΑΝΙΚΗ ΣΚΟΝΗ
  • ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΡΗΤΗΣ
  • ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΕΙΡΑΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Εκτός λειτουργίας η ΗΔΙΚΑ την Κυριακή - Πρόβλημα με την εκτέλεση συνταγών από τα φαρμακεία
Εκτός λειτουργίας η ΗΔΙΚΑ την Κυριακή - Πρόβλημα με την εκτέλεση συνταγών από τα φαρμακεία 28 Μαρτίου 2024
EY: Παγκόσμια ανάκαμψη των συγχωνεύσεων και εξαγορών στον κλάδο των επιστημών υγείας 29 Μαρτίου 2024
EY: Παγκόσμια ανάκαμψη των συγχωνεύσεων και εξαγορών στον κλάδο των επιστημών υγείας

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ηράκλειο: Σύσκεψη στην Περιφέρεια Κρήτης για το νέο νοσοκομείο Ρεθύμνου
Πολιτική Υγείας
17/04/2026 - 22:09

Ηράκλειο: Σύσκεψη στην Περιφέρεια Κρήτης για το νέο νοσοκομείο Ρεθύμνου

Μουντό τοπίο από τη μεταφορά αφρικανικής σκόνης στη χώρα, σταδιακή ύφεση από το βράδυ του Σαββάτου
Επικαιρότητα
16/04/2026 - 22:32

Μουντό τοπίο από τη μεταφορά αφρικανικής σκόνης στη χώρα, σταδιακή ύφεση από το βράδυ του Σαββάτου

Έντονες αντιδράσεις των Ιατρικών Συλλόγων για την τροπολογία για τους προσωπικούς γιατρούς και το «gatekeeping»
Πολιτική Υγείας
09/04/2026 - 15:00

Έντονες αντιδράσεις των Ιατρικών Συλλόγων για την τροπολογία για τους προσωπικούς γιατρούς και το «gatekeeping»

Κρήτη: Κατά 75 φορές ξεπέρασαν τα όρια ασφαλείας οι συγκεντρώσεις αφρικανικής σκόνης
Επικαιρότητα
02/04/2026 - 20:18

Κρήτη: Κατά 75 φορές ξεπέρασαν τα όρια ασφαλείας οι συγκεντρώσεις αφρικανικής σκόνης

Κρήτη: Αποπνικτική η ατμόσφαιρα στο Ηράκλειο από την αφρικανική σκόνη
Επικαιρότητα
01/04/2026 - 18:18

Κρήτη: Αποπνικτική η ατμόσφαιρα στο Ηράκλειο από την αφρικανική σκόνη

Κορύφωση της μεταφοράς σκόνης σήμερα και αύριο - Τα μέτρα προστασίας
Υγεία
18/03/2026 - 11:00

Κορύφωση της μεταφοράς σκόνης σήμερα και αύριο - Τα μέτρα προστασίας

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Health-IQ: Ξεκίνησαν τα εξειδικευμένα εκπαιδευτικά προγράμματα για επαγγελματίες υγείας στην Αθήνα
Πολιτική Υγείας
21/04/2026 - 19:26
Παγκόσμια Εβδομάδα Εμβολιασμού 2026: Κάθε λεπτό σώζονται έξι ζωές παγκοσμίως
Υγεία
21/04/2026 - 18:34
Κοινή δράση του ΕΟΠΑΕ και του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης για την κοινωνική ένταξη των ωφελούμενων
Ψυχική Υγεία
21/04/2026 - 18:08
Παγκόσμια Ημέρα Αιμορροφιλίας: Ο 15χρονος αθλητής Γιάννης Λούγγος ποδηλατεί πέρα από τη νόσο
Pharma News
21/04/2026 - 17:43
Η ΕΙΝΑΠ ζητεί την άμεση προκήρυξη δύο θέσεων ουρολόγων στο ΚΑΤ
Επικαιρότητα
21/04/2026 - 17:18
Μήνας ευαισθητοποίησης για τους καρκίνους κεφαλής & τραχήλου και των όρχεων ο Απρίλιος
Patient Talk
21/04/2026 - 17:02
Ανάστροφη αρθροπλαστική ώμου: Πλεονέκτημα η άμεση επιστροφή στην καθημερινότητα
Health Talk
21/04/2026 - 16:44
Παγκόσμια πρωτιά και διάκριση για τη Μονάδα ΥΓΕΙΑ IVF Εμβρυογένεσις από την ESHRE
Υπηρεσίες Υγείας
21/04/2026 - 16:21
Οι 20 κορυφαίες εταιρείες της φαρμακοβιομηχανίας βάσει εσόδων
Pharma News
21/04/2026 - 16:00
Bayer AG: Στρατηγικές επιλογές το ισχυρό χαρτοφυλάκιο στα φάρμακα και το πρόγραμμα έρευνας και ανάπτυξης
Pharma News
21/04/2026 - 15:36
Επτά αιτήματα για το clawback σε επιστολή διαμαρτυρίας του ΙΣΑ και εννέα φορέων ΠΦΥ και ΔΦΥ
Πολιτική Υγείας
21/04/2026 - 15:16
Λέσβος: Σαράντα οκτώ κρούσματα αφθώδους πυρετού
Επικαιρότητα
21/04/2026 - 15:00
IgA νεφροπάθεια: Μονοκλωνικό για σπάνια αιματολογικά νοσήματα καταστέλλει τις πρωτεΐνες που την προκαλούν
Pharma News
21/04/2026 - 14:00
Οι επικίνδυνες απαντήσεις των chatbots για τις χημειοθεραπείες και η ανησυχία των ειδικών
Digital Health
21/04/2026 - 13:00
Γεωργιάδης στο SFEE Patient Think Tank: «Στόχος ένα διαφανές σύστημα με τον ασθενή στο επίκεντρο»
Pharma Policy
21/04/2026 - 12:34
Καρκίνος του παχέος εντέρου: Η προεγχειρητική ανοσοθεραπεία οδηγεί σε μηδενικό ποσοστό υποτροπών
Υγεία
21/04/2026 - 12:00
Πάρκινσον: Οι αλλαγές στο μικροβίωμα του εντέρου ενδέχεται να αποτελούν ένδειξη κινδύνου
Υγεία
21/04/2026 - 11:00
ΚΕΣΥ: Λήξη της θητείας Μπούμπα - Το σενάριο για τη διαδοχή
Πολιτική Υγείας
21/04/2026 - 10:56
Συντριπτική αποτυχία του AI στην διαφορική διάγνωση ασθενών
Digital Health
21/04/2026 - 10:32
H Eli Lilly πιο κοντά στο «Ιερό Δισκοπότηρο» της κυτταρικής θεραπείας
Pharma News
21/04/2026 - 09:51
Μπορεί το στοματικό διάλυμα να κάνει κακό στην καρδιά; Τι λένε οι ειδικοί
Υγεία
21/04/2026 - 09:00
Φόρουμ Δελφών: Πρώτη φορά πάνελ για τις κλινικές μελέτες με πρωτοβουλία του HACRO
Επικαιρότητα
21/04/2026 - 07:24
ΠΑΝΔΗΚΙ: Τα δυο κόμματα που στηρίζουν το «πραξικόπημα» στον ΠΙΣ
Επικαιρότητα
21/04/2026 - 03:49
Σημαντικά ετήσια αποτελέσματα για τα ιατρεία διακοπής καπνίσματος και αντιμετώπισης παχυσαρκίας του ΕΔΟΕΑΠ
Υγεία
21/04/2026 - 00:07
ΟΗΕ-ΕΕ: Άνω των 71 δισ. δολαρίων τα κονδύλια για την ανοικοδόμηση της Γάζας έως το 2036
Επικαιρότητα
20/04/2026 - 23:24
Όλα όσα πρέπει να περιέχει ένα φαρμακείο Πρώτων Βοηθειών για το αυτοκίνητο
Επικαιρότητα
20/04/2026 - 21:42
ΠΟΥ Ευρώπης: Έκθεση για τη χρήση AI στην υγειονομική περίθαλψη στα κράτη μέλη της ΕΕ
Digital Health
20/04/2026 - 21:01
Νέα μελέτη: Αθέατη απειλή για τη δημόσια υγεία η ηπατική ίνωση
Υγεία
20/04/2026 - 19:43
Σχοινάς: Σε τέσσερις πυλώνες η στήριξη της Λέσβου και της κτηνοτροφίας του ακριτικού νησιού
Επικαιρότητα
20/04/2026 - 19:21
Με επτά νέα οχήματα ενισχύεται η δωρεάν υπηρεσία μετακίνησης ΑμεΑ της ΟΣΥ
Επικαιρότητα
20/04/2026 - 18:56

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Καρκίνος πνεύμονα: Μπορεί η κατανάλωση περισσότερων λαχανικών και φρούτων να συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο στους κάτω των 50;
Διατροφή
20/04/2026 - 09:00
Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Εμβολιασμού: Τρεις χώρες επιτυγχάνουν τον στόχο του 90% για τον εμβολιασμό κατά του HPV
Πολιτική Υγείας
20/04/2026 - 11:00
Το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο ενισχύει την εγκεφαλική λειτουργία
Διατροφή
20/04/2026 - 12:00
Eli Lilly: Κοντά σε εξαγορά της Kelonia Therapeutics έναντι ποσού που θα ξεπεράσει τα 2 δισ.
Pharma News
20/04/2026 - 13:00
ΙΣΑ: «Εκρηκτικό μείγμα το clawback του 2023, τα παλαιότερα χρέη και η προείσπραξη του 2026»
Πολιτική Υγείας
20/04/2026 - 14:19
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo