ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

HACRO: «Ο κλάδος των κλινικών μελετών είναι ιδιαίτερα ανταγωνιστικός τομέας για την εθνική οικονομία»

Επικαιρότητα
PIXABAY
Η Παγκόσμια Ημέρα Κλινικών Μελετών αποτελεί κάθε χρόνο μια σπουδαία ευκαιρία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού για την σημαντική προστιθέμενη αξία των κλινικών μελετών στα συστήματα υγείας και την εθνική οικονομία, για τη συμβολή τους στην πρόοδο της ιατρικής έρευνας και για τα πολλαπλά οφέλη που προσδίδουν στους ασθενείς που συμμετέχουν σε αυτές.
Τετάρτη, 22/05/2024 - 06:36
— Photo: PIXABAY
News4Health Team News4Health Team

Γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 20 Μαΐου σε ανάμνηση της ημέρας που ο Τζέιμς Λιντ, ένας Σκωτσέζος ναυτικός γιατρός, ξεκίνησε την πρώτη καταγεγραμμένη τυχαιοποιημένη κλινική μελέτη στον κόσμο. Στις 20 Μαΐου 1747, σε ένα πλοίο του Βασιλικού Ναυτικού γεμάτο ναύτες που έπασχαν από σκορβούτο, ο Λιντ χώρισε σε ομάδες τους ναύτες και δοκίμασε σε κάθε ομάδα διαφορετική θεραπεία, με αποτέλεσμα να αποδείξει τη συσχέτιση μεταξύ της βιταμίνης C και της πρόληψης του σκορβούτου, θέτοντας έτσι τα θεμέλια της σύγχρονης κλινικής έρευνας.

Από τότε έως σήμερα, οι κλινικές μελέτες έχουν εξελιχθεί σημαντικά. Αποτελούν πλέον ζωτικό κρίκο στην αλυσίδα της επιστημονικής έρευνας και της ανάπτυξης φαρμάκων, κατέχουν πρωταγωνιστικό ρόλο στην αξιολόγηση της ασφάλειας και της αποτελεσματικότητας όλων των νέων θεραπευτικών προσεγγίσεων και στοχεύουν στη βελτίωση της δημόσιας υγείας και της ποιότητας ζωής εκατομμυρίων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο.

Η Πρόεδρος του HACRO, Ευαγγελία Κοράκη δήλωσε σχετικά: «Ο κλάδος των κλινικών μελετών έχει ως αντικείμενο την ανθρώπινη ζωή και την ανθρώπινη υγεία. Είναι ο κλάδος που μελετά τον ίδιο τον άνθρωπο, στοχεύει στην βελτίωση της ανθρώπινης υγείας, αναζητά νέα θεραπευτικά μονοπάτια για την αντιμετώπιση ασθενειών, για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής ή την πλήρη ίαση των ασθενών και την αύξηση του προσδόκιμου επιβίωσης. Γι’ αυτό, οι κλινικές μελέτες μάς αφορούν όλους».

Η ίδια επεσήμανε επίσης το σπουδαίο ρόλο των εταιρειών CRO στις κλινικές μελέτες και τη συνεισφορά τους στην πρόοδο του κλάδου: «Οι εταιρείες CRO - Κατ’ ανάθεση Οργανισμοί Έρευνας αποτελούν έναν πολύτιμο κρίκο στην αλυσίδα της κλινικής έρευνας. Διαθέτουν την τεχνογνωσία και την εξειδίκευση που απαιτείται για το σχεδιασμό, τη διαχείριση, την παρακολούθηση και την ποιοτική διεξαγωγή κλινικών μελετών, όλων των τύπων και φάσεων στην Ελλάδα, συντονίζοντας όλα τα συνεργαζόμενα μέλη σε μια κλινική μελέτη: φαρμακευτικές εταιρείες, ερευνητικά κέντρα, ερευνητές και αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές, προς επίτευξη των στόχων της κάθε μελέτης».

Τα οφέλη για τους έλληνες ασθενείς και το κρίσιμο 2024

Η προσέλκυση και διενέργεια κλινικών μελετών στη χώρα μας προσφέρει πολλαπλά οφέλη στους Έλληνες ασθενείς. Όσο περισσότερες μελέτες διενεργούνται στα ελληνικά ερευνητικά κέντρα, τόσο αυξάνεται η δυνατότητα σε έναν πιο ευρύ πληθυσμό ασθενών να ενταχθεί σε μια κλινική μελέτη και να αποκτήσει πρόσβαση σε περισσότερες, νέες θεραπευτικές επιλογές, πολύ πριν αυτές γίνουν διαθέσιμες στην αγορά. Για πλήθος παθήσεων, η ταχύτητα πρόσβασης σε μια νέα θεραπεία, ειδικά όταν δεν υπάρχει άλλη θεραπευτική επιλογή, μπορεί να είναι εξαιρετικά κρίσιμη για την έκβαση της υγείας του ασθενή.

HACRO

Το 2024 είναι ένα κρίσιμο έτος, αφού βρισκόμαστε μερικούς μήνες μόνο πριν την πλήρη μετάβαση όλων των Ευρωπαϊκών κρατών-μελών στον νέο Ευρωπαϊκό Κανονισμό 536/2014 (EU-CTR). Ο Κανονισμός έχει ως στόχο να παραμείνει η Ευρωπαϊκή Ένωση ένας ελκυστικός τόπος για τη διεξαγωγή κλινικών δοκιμών, παρέχοντας ένα εναρμονισμένο πλαίσιο για όλα τα κράτη μέλη.

Το πλαίσιο αυτό απαιτεί την τήρηση αυστηρών χρονοδιαγραμμάτων, από όλα τα κράτη μέλη, τόσο ως προς τις διαδικασίες υποβολής και έγκρισης των νέων κλινικών μελετών αποκλειστικά μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος Κλινικών Δοκιμών (CTIS) του νέου Κανονισμού, αλλά και την έγκαιρη μεταφορά των κλινικών μελετών που είχαν εγκριθεί βάσει του προηγούμενου καθεστώτος (Οδηγία 2001/20/ΕΚ) στο νέο πλαίσιο. Από τις 31/1/2025, σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ, όλες οι κλινικές μελέτες, νέες και τρέχουσες θα διεξάγονται υπό τον Ευρωπαϊκό Κανονισμό.

Ο κλάδος των κλινικών μελετών είναι ιδιαίτερα ανταγωνιστικός τομέας για την εθνική οικονομία, υπό την έννοια ότι τα επενδυτικά κεφάλαια που είναι διαθέσιμα στον χώρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι δεδομένα και διεκδικούνται από όλες τις χώρες. Συνεπώς, αν δεν μπορέσουμε να τα απορροφήσουμε εμείς θα επενδυθούν σε άλλα κράτη.

Σε αυτό το κρίσιμο χρονικά σημείο για την μελλοντική πορεία του κλάδου στη χώρα μας, ο HACRO τονίζει την ανάγκη της άμεσης επίλυσης θεμάτων που προκύπτουν είτε από τη ανάγκη προσαρμογής μας στον Νέο Κανονισμό, είτε από δομικές ελλείψεις που δοκιμάζουν την ετοιμότητα της χώρας μας να ενταχθεί στη νέα πραγματικότητα.

Η ελληνική πολιτεία και το κράτος καλούνται πλέον να επιδείξουν την απαραίτητη πολιτική βούληση και την έμπρακτη και άμεση υποστήριξη του κλάδου των κλινικών μελετών. Η ανάπτυξη της κλινικής έρευνας στη χώρα θα πρέπει να αναδειχθεί μεταξύ των προτεραιοτήτων του τομέα της υγείας, με την υιοθέτηση ανάλογων πολιτικών στήριξης, επαρκών κινήτρων για την προσέλκυση διεθνών επενδύσεων και με ουσιαστικές, διορθωτικές παρεμβάσεις για τη ρύθμιση όλων εκείνων των παθογενειών που αναχαιτίζουν τη δυναμική και την ανταγωνιστικότητα της χώρας.

  • HACRO
  • ΚΛΙΝΙΚΕΣ ΜΕΛΕΤΕΣ
  • ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΛΙΝΙΚΩΝ ΜΕΛΕΤΩΝ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Βρετανία: Αποζημιώσεις στα θύματα του σκανδάλου με το μολυσμένο αίμα από την κυβέρνηση Σούνακ
Βρετανία: Αποζημιώσεις στα θύματα του σκανδάλου με το μολυσμένο αίμα από την κυβέρνηση Σούνακ 22 Μαϊος 2024
Σχεδόν οι μισοί Έλληνες έχουν οδηγήσει μεθυσμένοι έστω και μια φορά! 22 Μαϊος 2024
Σχεδόν οι μισοί Έλληνες έχουν οδηγήσει μεθυσμένοι έστω και μια φορά!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ξεκινάει η δεύτερη φάση του ευρωπαϊκού προγράμματος COMBINE για τις συνδυασμένες κλινικές μελέτες και δοκιμές
Πολιτική Υγείας
26/06/2026 - 20:37

Ξεκινάει η δεύτερη φάση του ευρωπαϊκού προγράμματος COMBINE για τις συνδυασμένες κλινικές μελέτες και δοκιμές

Στo τρίπτυχο «γνώση-όφελος-εμπιστοσύνη» βασίζεται η εκστρατεία ενημέρωσης για την αξία των κλινικών μελετών
Patient Talk
20/05/2026 - 17:23

Στo τρίπτυχο «γνώση-όφελος-εμπιστοσύνη» βασίζεται η εκστρατεία ενημέρωσης για την αξία των κλινικών μελετών

Bayer Ελλάς: Πυρήνας της φαρμακευτικής καινοτομίας οι κλινικές μελέτες
Pharma News
20/05/2026 - 15:47

Bayer Ελλάς: Πυρήνας της φαρμακευτικής καινοτομίας οι κλινικές μελέτες

Υπουργείο Υγείας για κλινικές μελέτες: Στόχος η ποιοτική αναβάθμιση και η προσέλκυση επενδύσεων στην Ελλάδα
Πολιτική Υγείας
20/05/2026 - 11:58

Υπουργείο Υγείας για κλινικές μελέτες: Στόχος η ποιοτική αναβάθμιση και η προσέλκυση επενδύσεων στην Ελλάδα

Παγκόσμια Ημέρα Κλινικών Μελετών: Η κλινική έρευνα πυλώνας καινοτομίας, πρόσβασης και ανάπτυξης για Ελλάδα και Ευρώπη
Πολιτική Υγείας
20/05/2026 - 09:30

Παγκόσμια Ημέρα Κλινικών Μελετών: Η κλινική έρευνα πυλώνας καινοτομίας, πρόσβασης και ανάπτυξης για Ελλάδα και Ευρώπη

ΣΦΕΕ: Επένδυση στην υγεία, την καινοτομία και την οικονομία της χώρας οι κλινικές μελέτες
Pharma Policy
19/05/2026 - 16:33

ΣΦΕΕ: Επένδυση στην υγεία, την καινοτομία και την οικονομία της χώρας οι κλινικές μελέτες

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Laser και νέες τεχνολογίες για αντιμετώπιση των παθήσεων του ουροποιητικού συστήματος
Health Talk
04/07/2026 - 08:27
Ρώμη: Εκλάπησαν 80 φιάλες φαιντανύλης από το Ισραηλιτικό Νοσοκομείο
Επικαιρότητα
04/07/2026 - 03:54
Δωρεάν ιατρικές εξετάσεις από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και την ΑΜΚΕ «ΓΑΛΗΝΟΣ» στην Τήλο
Επικαιρότητα
04/07/2026 - 00:03
Συγκροτήθηκε σε Σώμα το νέο προεδρείο του ΙΣΠ - Παρέμεινε πρόεδρος ο Πλατανησιώτης
Υγεία
03/07/2026 - 23:29
Αναβαθμίστηκε το Νοσοκομείο Παίδων Πεντέλης με δωρεά ύψους 4,5 εκατ. ευρώ από το Kaizen Foundation
Επικαιρότητα
03/07/2026 - 22:16
Οι ακτινολόγοι στην αιχμή του δόρατος για τη υλοποίηση του Ευρωπαϊκού Σχεδίου «Safe Hearts»
Υγεία
03/07/2026 - 21:39
Νέα έγκριση φαρμάκου για τον ορμονοευαίσθητο θετικό μεταστατικό καρκίνο του μαστού
Pharma Policy
03/07/2026 - 21:03
Νοσοκομείο «Παπαγεωργίου»: Με μηχανική θρομβεκτομή σώθηκε ασθενής που υπέστη μαζική πνευμονική εμβολή
Υγεία
03/07/2026 - 20:27
Εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση που διέπραττε σε βάρος του ΕΟΠΥΥ απάτες με εικονικές συνταγές
Επικαιρότητα
03/07/2026 - 19:03
Μπορεί ο ήλιος να επιδεινώσει τα συμπτώματα της ατοπικής δερματίτιδας;
Health Talk
03/07/2026 - 18:28
The Lancet: Το εμβόλιο κατά του HPV μηδένισε τους θανάτους από καρκίνο του τραχήλου της μήτρας στις νέες γυναίκες
Υγεία
03/07/2026 - 18:06
Βραβείο Ευρωπαίου Εφευρέτη 2026 στην Αγγελική Τριανταφύλλου για καινοτόμες αλλαγές στα ροφήματα βρώμης
Διατροφή
03/07/2026 - 17:29
ΕΟΠΕ: «Καθυστέρηση στην εφαρμογή του νέου πλαισίου για τους βιοδείκτες» - Η συμβολή της φαρμακοβιομηχανίας
Υγεία
03/07/2026 - 16:48
Πεπτίδια: Γιατί οι γυναίκες μπορεί να διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο από τις παρενέργειες
Υγεία
03/07/2026 - 16:18
Θεσσαλονίκη: Έκανε χειρουργείο για κύστη κόκκυγος και κατέληξε με εγκαύματα τρίτου βαθμού
Επικαιρότητα
03/07/2026 - 15:56
Αναχώρησε το κλιμάκιο εθελοντών του ΕΕΣ για την σεισμόπληκτη Βενεζουέλα
Επικαιρότητα
03/07/2026 - 15:37
Παρέμβαση του ΙΣΠ για τις 22 θέσεις ειδικευόμενων γιατρών που μετακινήθηκαν από το Κρατικό Νίκαιας στο «Αττικόν»
Πολιτική Υγείας
03/07/2026 - 15:16
Σύνδεση αναισθητικού με σπάνιες σοβαρές νευρολογικές επιπλοκές σε ανθρώπους με καταγωγή από τη Βενεζουέλα
Υγεία
03/07/2026 - 15:00
Θεσσαλονίκη: Τρία νοσοκομεία εντάχθηκαν σε ψηφιακό σύστημα φροντίδας ογκολογικών και αιματολογικών ασθενών
Digital Health
03/07/2026 - 14:33
Γαλλία: 100 εκατ. ευρώ για κλιματισμό και «πατέντες» στα νοσοκομεία για τον καύσωνα
Πολιτική Υγείας
03/07/2026 - 14:00
Η καθιστική στάση για πάνω από 30 λεπτά χωρίς διάλειμμα συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο θανάτου από καρκίνο
Υγεία
03/07/2026 - 13:00
Φονική εμπρηστική επίθεση στη Θεσσαλονίκη: Εξιτήριο για τον Παναγιώτη Νέστορα, σταθερή η Αφροδίτη Νέστορα
Επικαιρότητα
03/07/2026 - 12:17
Ολοκλήρωση ανακαίνισης Παίδων Πεντέλης- Μητσοτάκης: «Το μετατρέψαμε σε ένα υπερσύγχρονο παιδιατρικό νοσοκομείο»
Πολιτική Υγείας
03/07/2026 - 11:34
Καύσωνας: Η καλή φυσική κατάσταση βοηθά τον οργανισμό να αντέχει καλύτερα τις υψηλές θερμοκρασίες
Υγεία
03/07/2026 - 11:00
Ο πρωϊνός σας καφές καλημερίζει κυριολεκτικά το ήπαρ σας! - Τι δείχνει νέα έρευνα
Υγεία
03/07/2026 - 10:00
Έμπολα στη ΛΔ Κονγκό: Η επιδημία συνεχίζει να εξαπλώνεται, σχεδόν 440 νεκροί επισήμως
Υγεία
03/07/2026 - 09:00
Δημογραφικό: Η Χίος «αποτυπώνει» το μέλλον της Ελλάδας – «Σε πολλές περιοχές δεν υπάρχουν πλέον ζευγάρια αναπαραγωγικής ηλικίας»
Πολιτική Υγείας
03/07/2026 - 09:00
Εκπαιδευτικές και ενημερωτικές δράσεις του ΕΕΣ για τους άστεγους του Πειραιά
Επικαιρότητα
03/07/2026 - 07:28
Η περίπτωση Μυλωνάκη αναδεικνύει τον ρόλο της Επεμβατικής Νευροακτινολογίας
Health Talk
03/07/2026 - 03:46
Ανοιχτή Αγκαλιά: Ψυχολογική υποστήριξη και διατροφική εκπαίδευση σε Φούρνους και Λειψούς
Patient Talk
03/07/2026 - 00:03

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

«Γέφυρα ζωής» από το Ρέθυμνο στο Παίδων «Αγία Σοφία» – Επιτυχής η επέμβαση στο 6χρονο παιδί
Πολιτική Υγείας
02/07/2026 - 11:50
Hot dog: Οι κίνδυνοι για την υγεία, τι περιέχουν και πόσο συχνά μπορούν να καταναλώνονται
Διατροφή
02/07/2026 - 14:00
Θεμιστοκλέους: «Δολοφονία χωρίς αστερίσκους και υποσημειώσεις το θλιβερό περιστατικό στη Θεσσαλονίκη»
Πολιτική Υγείας
02/07/2026 - 15:38
«Αγλαΐα Κυριακού»: Σε στάση εργασίας την Παρασκευή 3 Ιουλίου οι εργαζόμενοι για τη φιλοξενία παιδιών με εισαγγελική εντολή
Πολιτική Υγείας
02/07/2026 - 17:07
Το Ωνάσειο δημιουργεί την πρώτη κινητή μονάδα ECMO στην Ελλάδα
Υπηρεσίες Υγείας
02/07/2026 - 17:24
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo