ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Γητευτής των πινέλων ένας 27χρονος νέος με σύνδρομο Down στην Κοζάνη - Παρουσίασε την πρώτη του έκθεση

Επικαιρότητα
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ο Αλέξανδρος Χάτσιος είναι ένας 27χρονος νέος με σύνδρομο Down, που ζει στην Κοζάνη και παρουσιάζει για πρώτη φορά στο κοινό της πόλης τις εικαστικές του δημιουργίες. Πρόκειται για 90 έργα σε χαρτί και αποτυπωμένα με στυλό, μολύβι και ξυλομπογιές.
Παρασκευή, 22/03/2024 - 06:13
— Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
News4Health Team News4Health Team

Σε ειδική οθόνη στην Takis Chatsios Gallery, που φιλοξενεί τη δουλειά του, προβάλλονται ταυτόχρονα και 50 καλλιτεχνικές φωτογραφίες του. Ορισμένα από τα έργα του Αλέξανδρου Χάτσιου έχουν υποστεί ψηφιακή επεξεργασία πριν να λάβουν την τελική μορφή του σύγχρονου εικαστικού έργου, δουλειά που ανέλαβε ο ίδιος μιας και είναι δεινός χειριστής των νέων ψηφιακών συσκευών και των εφαρμογών τους.

Όσοι παρακολουθούν τα τελευταία χρόνια την πορεία του νεαρού καλλιτέχνη γνωρίζουν ότι πρόκειται για έναν πολυτάλαντο νέο, που εκφράζει με πληθωρικό τρόπο τη χαρά σε κάθε στιγμής της ζωής του, όπως τη βιώνει μέσα από το θέατρο, τον χορό, τη μουσική, τη ζωγραφική, και όπως την απολαμβάνει ο ίδιος μέσα από τις φιλίες του αλλά και από τη δύναμη του έρωτα.

XATSIOS 2

Οι απαντήσεις του γύρω από τη δουλειά του άλλοτε είναι σύντομες κι άλλοτε εντελώς μονολεκτικές. Κάποιες φορές, ωστόσο, ο λόγος του είναι πληθωρικός, ειδικά όταν αναφέρεται στις εμπειρίες του γύρω από το θέατρο, τον χορό και τη μουσική. Σε κάθε περίπτωση, όμως, στο πρόσωπό του είναι ζωγραφισμένο πάντα ένα ντροπαλό και συνάμα ευγενικό χαμόγελο.

Η αποδοχή της διαφορετικότητας και η υπεράσπισή της, για τον Αλέξανδρο Χάτσιο είναι το οξυγόνο της καθημερινότητάς του και ως εκ τούτου ορισμένα σημεία της συζήτησης μαζί του θα αποδοθούν αυτούσια.

Από πότε ζωγραφίζεις;

Ζωγραφίζω από μικρός

Πότε νιώθεις την ανάγκη να ζωγραφίζεις;

Μια στιγμή βάφω και μετά μού αρέσει να τα συνδέω όλα μαζί

Ζωγραφίζεις κάθε μέρα;

Όχι κάθε μέρα, το κάνω συνέχεια.

XATSIOS 3

Η ζωγραφική για τον Αλέξανδρο φαίνεται ότι μοιάζει με ένα κουβάρι κλωστή, που το απλώνει με επιμονή αλλά και δεξιοτεχνία, ανεξαρτήτως συνθηκών, στα ηλιόλουστα αλλά και τα σκιερά μέρη της καθημερινότητάς του. Αδιαφορεί για τις συνθήκες του περιβάλλοντος κι εάν νιώθει την ανάγκη, με το μολύβι του θα ζωγραφίσει ακόμη και σε ένα κομμάτι χαρτί ή μια χαρτοπετσέτα που θα βρεθεί μπροστά του.

Ο νεαρός ζωγράφος μίλησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για τον κύριο Ζήση, τον ζωγράφο που συνάντησε κάποιες φορές στο παρελθόν, στο πλαίσιο εκπαίδευσής του για ανεξάρτητη διαβίωση λέγοντας ότι «πήρα πολλές ιδέες από τον συγκριμένο ζωγράφο».

Η μορφή της γυναίκας περιλαμβάνεται στα «θέματα - σύμβολα» του νεαρού καλλιτέχνη, με το πιο συγκλονιστικό έργο, αυτό της απεικόνισής της στον «σταυρό του μαρτυρίου». Στις φιγούρες των γυναικείων προσώπων είναι εμφανής η εικαστική επιρροή μεγάλων ζωγράφων, όπως του Γκούσταφ Κλιμτ και του Πάμπλο Πικάσο.

Ο Τάκης Χάτσιος, πατέρας του Αλέξανδρου, αποκάλυψε ότι τού αρέσει πολύ να βλέπει έργα των παραπάνω ζωγράφων προσπαθώντας να υιοθετήσει τις τεχνικές και εικαστικές φόρμες τους. Όλοι οι άνθρωποι έχουν τους δικούς τους ήλιους, που φωτίζουν τους δρόμους ή τα σκοτάδια τους και ο Αλέξανδρος μας δείχνει τον δικό του ήλιο, τη μητέρα του Νίνα, αποτυπωμένη σε ένα ξεχωριστό έργο της έκθεσης, λέγοντας «εδώ είμαι εγώ με τη μαμά μου».

XATSIOS 4

Ως μέλος της Καλλιτεχνικής ομάδας «Εν δυνάμει» έχει συμμετάσχει σε πολλές θεατρικές παραστάσεις στην Ελλάδα (Φεστιβάλ Αθηνών, Δημήτρια, Στέγη Ιδρύματος Ωνάση, Ελευσίνα Πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης κ.ά.) και στο εξωτερικό (Γαλλία, Γερμανία, Πολωνία, Κύπρος), στο εργαστήριο «Masks on the stage and in life» (Βάρνα - πολιτιστική πρωτεύουσα νεολαίας 2017), σε σεμινάρια χορού - κίνησης (R.I.C.E. στην Ύδρα) αλλά και στη χριστουγεννιάτικη παράσταση του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Το σημείο που φαίνεται ότι αποτέλεσε σταθμό στις θεατρικές του αναζητήσεις ήταν η ένταξή του στην ομάδα «Εν δυνάμει» και φυσικά η συμμετοχή του στις παραστάσεις «Ο άνθρωπος ανεμιστήρας» και «τα ερωτευμένα άλογα»- και οι δύο σε σκηνοθεσία της Ελένης Ευθυμίου.

Για «τα ερωτευμένα αλόγα» αναφέρει ότι «είναι μια παράσταση όπου δείχνει ότι το θέατρο αγαπάει τη διαφορετικότητα, με αναπηρία και χωρίς αναπηρία και εκεί μέσα βιώνει ο έρωτας».

Στο ερώτημα αν ερωτεύθηκε απαντάει χωρίς περιστροφές: «Ναι, μέσα στο θέατρο που αγαπώ, βρήκα την αγάπη μου στη Θεσσαλονίκη, εκεί τη γνώρισα. Κάναμε μαζί την παράσταση τον άνθρωπο ανεμιστήρα και μετά τα ερωτευμένα άλογα».

Ανάμεσα στο απαιτητικό πρόγραμμα υποχρεώσεων του Αλέξανδρου Χάτσιου υπάρχει πια και η σχέση με την αγαπημένη του καθώς, όπως λέει ο ίδιος, «ο έρωτας βιώνει, την αναπηρία και χωρίς αναπηρία».

Πριν από ενάμιση χρόνο συμμετείχε σε μια μουσική σύμπραξη με τον τζαζίστα Μανώλη Κουτσονάνο, όπου ο Αλέξανδρος στο πιάνο και ο Μανώλης στα τύμπανα, παρουσίασαν από κοινού, ελεύθερους μουσικούς αυτοσχεδιασμούς. Αυτή η καλλιτεχνική συνεργασία παρουσιάστηκε αρχικά στην Κοζάνη (Δημοτικό Ωδείο Κοζάνης, Στέκι Φιλοπρόοδου, 30 καρέκλες) και στη συνέχεια, στη Θεσσαλονίκη (Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών ΑΠΘ, Σύγχρονο Ωδείο Θεσσαλονίκης, 11o Πανελλήνιο Συνέδριο Νόσου Alzheimer).

XATSIOS 5

Ο Αλέξανδρος Χάτσιος μιλάει με ιδιαίτερο τρόπο για αυτή την εμπειρία. «Αυτό που κάναμε ήταν μια γιορτή, όπως παίζεις σε μια παράσταση και στο τέλος γίνεται μια έκρηξη γιορτής... όπως είναι η γιορτή το Πάσχα, αλλά εδώ είναι πιο ζωντανή η μουσική. Θέλω να το ξανακάνω αυτό με τον Μανώλη».

Για το εάν υπάρχουν σχέδια στο μέλλον, ανάφερε ότι θα συμμετάσχει σε μια νέα θεατρική παράσταση, όπου το θέμα της είναι «οι υπνοβάτες- ξεκινήσαμε τις πρόβες και η παράσταση θα παρουσιαστεί στην μονή Λαζαριστών».

Στο πληθωρικό πρόγραμμα της καθημερινότητας του Αλέξανδρου, που χρειάζεται να πηγαίνει συχνά στη Θεσσαλονίκη για τις πρόβες, τις παραστάσεις και τη συμμετοχή σε διάφορα πρότζεκτ, σταθερός συνοδός και στυλοβάτης είναι ο πατέρας του, που ως γραφίστας τον στηρίζει και στις εικαστικές του αναζητήσεις. Ο Οδυσσέας, ο δίδυμος αδελφός του Αλέξανδρου, είναι και αυτός με σύνδρομο Down, με μεγαλύτερες δυσκολίες στην καθημερινότητά του.

Ο Τάκης Χάτσιος δηλώνει ότι, για συμβολικούς λόγους, «η Έκθεση ανοίγει τις θύρες της στις 21 Μαρτίου, Παγκόσμια ημέρα για το σύνδρομο Down» και θα διαρκέσει μέχρι τις 10 Μαΐου 2024, κι όπως επισημαίνει «ευελπιστούμε να αποτελέσει αντικείμενο καλλιτεχνικού ενδιαφέροντος, αντικείμενο προβληματισμού και κίνητρο δημιουργίας για άτομα με και χωρίς αναπηρία».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

  • ΖΩΓΡΑΦΙΚΗ
  • ΣΥΝΔΡΟΜΟ DOWN
  • ΕΚΘΕΣΗ
  • ΚΟΖΑΝΗ
  • ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Συνέδριο Economist Impact: Αναλύθηκε η αποφασιστικότητα της Ελλάδας να καταπολεμήσει τον καρκίνο
Συνέδριο Economist Impact: Αναλύθηκε η αποφασιστικότητα της Ελλάδας να καταπολεμήσει τον καρκίνο 22 Μαρτίου 2024
Επιστημονική επιτροπή Ελληνικού Συλλόγου ALS: «Να επιτραπεί στους ασθενείς η πρόσβαση σε φάρμακα τελευταίων κλινικών σταδίων» 22 Μαρτίου 2024
Επιστημονική επιτροπή Ελληνικού Συλλόγου ALS: «Να επιτραπεί στους ασθενείς η πρόσβαση σε φάρμακα τελευταίων κλινικών σταδίων»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μήνυμα Κακλαμάνη υπέρ της δωρεάς μυελού των οστών - «Απλή πράξη που μπορεί να σώσει ένα παιδί»
Επικαιρότητα
22/09/2026 - 22:17

Μήνυμα Κακλαμάνη υπέρ της δωρεάς μυελού των οστών - «Απλή πράξη που μπορεί να σώσει ένα παιδί»

Πρόληψη και έγκαιρη διάγνωση των παθήσεων της αορτής
Health Talk
21/09/2026 - 13:17

Πρόληψη και έγκαιρη διάγνωση των παθήσεων της αορτής

Νοσοκομείο Παπαγεωργίου: «Προσωπική Λίστα Φαρμάκων» για την ασφάλεια των ασθενών
Υγεία
16/09/2026 - 14:27

Νοσοκομείο Παπαγεωργίου: «Προσωπική Λίστα Φαρμάκων» για την ασφάλεια των ασθενών

Πρώτο και σημαντικό βήμα στην αντιμετώπιση του καρκίνου του προστάτη ο τακτικός έλεγχος και η πρόληψη
Health Talk
15/09/2026 - 14:43

Πρώτο και σημαντικό βήμα στην αντιμετώπιση του καρκίνου του προστάτη ο τακτικός έλεγχος και η πρόληψη

Λέμφωμα: Οι θεραπείες που προσφέρουν αισιοδοξία σε ασθενείς και γιατρούς
Υγεία
15/09/2026 - 10:01

Λέμφωμα: Οι θεραπείες που προσφέρουν αισιοδοξία σε ασθενείς και γιατρούς

Διεθνής Ημέρα Πρωτοπαθούς Χολικής Χολαγγειίτιδας: Μια νόσος χωρίς σημάδια
Υγεία
11/09/2026 - 09:30

Διεθνής Ημέρα Πρωτοπαθούς Χολικής Χολαγγειίτιδας: Μια νόσος χωρίς σημάδια

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Παγκόσμια Ημέρα Ηλικιωμένων: Δράση πρόληψης και ενημέρωσης για την τρίτη ηλικία στη Θεσσαλονίκη
Υγεία
26/09/2026 - 07:27
Δράση ενεργητικής προσέγγισης αστέγων από ειδικό κλιμάκιο του ΕΕΣ στον Πειραιά
Επικαιρότητα
26/09/2026 - 03:46
Θεσσαλονίκη: Ο Λευκός Πύργος θα «φορέσει» πράσινα την Κυριακή για την Παγκόσμια Ημέρα Φαρμακοποιού
Pharma Policy
26/09/2026 - 00:11
Δωρεάν σπιρομέτρηση στον Βύρωνα από τις 28 έως και τις 30 Σεπτεμβρίου
Πολιτική Υγείας
25/09/2026 - 22:19
Αναβαθμίζεται η ηλεκτρονική υπηρεσία «εξόδων κηδείας» του e-ΕΦΚΑ
Επικαιρότητα
25/09/2026 - 21:44
Μια δεκαετία «Πνεύμονες Ζωής» με γνώση, εξέλιξη και ελπίδα
Patient Talk
25/09/2026 - 20:56
Πως θα κάνετε την υγιεινή διατροφή παιχνίδι μάθησης για μικρούς και μεγάλους
Διατροφή
25/09/2026 - 20:21
Συμβουλές για δρομείς κάθε είδους - Από την ένταση στο ξεκίνημα και τη διατροφή μέχρι την αποκατάσταση
Health Talk
25/09/2026 - 19:37
Γεωργιάδης από Θήβα: «Το νοσοκομείο της πόλης έχει πάρει 4,22 με άριστα το 5 από τους ασθενείς»
Πολιτική Υγείας
25/09/2026 - 19:11
Καρκίνος πνεύμονα: Περίπου 10.000 νέες διαγνώσεις τον χρόνο στην Ελλάδα
Υγεία
25/09/2026 - 18:52
Δρομολογείται η πληρωμή τριών μηνών σε γιατρούς του δημοσίου που συμμετείχαν στο «Προλαμβάνω»
Πολιτική Υγείας
25/09/2026 - 18:28
Κρίσιμος παράγοντας για τον τουρισμό η προστασία των επισκεπτών από τη ζέστη
Υγεία
25/09/2026 - 18:07
Μυστική Αποστολή: Κ.Ι.²»: Μικροί... Τζέιμς Μποντ στο 54ο Φεστιβάλ Βιβλίου
Patient Talk
25/09/2026 - 17:42
Εξατομικευμένος έλεγχος της χοληστερόλης και νέες κατευθυντήριες οδηγίες για το προφίλ του ασθενούς και τη θεραπεία
Υγεία
25/09/2026 - 17:02
Απάντηση Γεωργιάδη σε Ανδρουλάκη: «Το σύστημα τηλεϊατρικής λειτουργεί ήδη σε όλα τα Κέντρα Υγείας»
Πολιτική Υγείας
25/09/2026 - 16:34
Αναβάλλεται λόγω καιρού η κοινωνική δράση «Οδός Καρδιάς» στο Πόρτο Γερμενό
Επικαιρότητα
25/09/2026 - 16:16
Τι κερδίζει ο οργανισμός μετά από 30 χρόνια συστηματικής αερόβιας άσκησης;
Fitness
25/09/2026 - 15:59
Θάνατος Μαζωνάκη: Άρση απορρήτου των επικοινωνιών όλων των εμπλεκόμενων ζήτησε ο ανακριτής
Επικαιρότητα
25/09/2026 - 15:31
Γιατί η αρτηριακή πίεση δεν πέφτει τη νύχτα σε ορισμένους ανθρώπους – Ο ρόλος των νεφρών
Υγεία
25/09/2026 - 15:04
Δεν προβλέπεται η παρασκευή γαληνικών φαρμάκων στο εργαστήριο ιδιωτικού φαρμακείου
Pharma Policy
25/09/2026 - 14:47
Καμπανάκι από τη UNICEF για την αύξηση του οξέος υποσιτισμού των παιδιών στην Υεμένη
Επικαιρότητα
25/09/2026 - 14:22
Εγκυμοσύνη: Σπάνιες λοιμώξεις συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο αυτισμού και νοητικής αναπηρίας
Υγεία
25/09/2026 - 14:00
Όταν τελικά έλκονται τα όμοια: Πώς οι ψυχικές διαταραχές επηρεάζουν την επιλογή συντρόφου
Ψυχική Υγεία
25/09/2026 - 13:00
Πρόωρος καταρράκτης: Γιατί εμφανίζεται στους νέους;
Health Talk
25/09/2026 - 12:00
Αντικαρκινικά εμβόλια: Από τη θεραπεία στην πρωτογενή πρόληψη
Υγεία
25/09/2026 - 11:00
Πάνω από τους μισούς άνδρες στην Ευρώπη ενδιαφέρονται για καινοτόμα ανδρικά αντισυλληπτικά
Υγεία
25/09/2026 - 10:00
Μαγνήσιο: Ποια μορφή συμπληρώματος είναι πραγματικά καλύτερη;
Υγεία
25/09/2026 - 09:00
«Πεταλούδα»: Τα αποτελέσματα πανελλαδικής εκστρατείας για τη φλεβική ανεπάρκεια και τον καρδιαγγειακό κίνδυνο
Patient Talk
25/09/2026 - 07:28
Οι ΗΠΑ υποσχέθηκαν αύξηση της οικονομικής βοήθειας για την αντιμετώπιση του Έμπολα στο Κονγκό
Επικαιρότητα
25/09/2026 - 03:38
Σχοινάς: «Στη Λέσβο έγιναν εγκληματικά λάθη με τον αφθώδη πυρετό»
Επικαιρότητα
25/09/2026 - 00:06

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΠΑΣΟΚ κατά Γεωργιάδη: «Περιφέρεται στα κανάλια και παραδέχεται ότι υπήρχε διάτρητο καθεστώς ελέγχων»
Πολιτική Υγείας
24/09/2026 - 03:51
Συνομοσπονδία Ιδιωτών Ιατρών: Καμία ιατρική διαφήμιση, από κανέναν και με κανένα πρόσχημα
Πολιτική Υγείας
24/09/2026 - 09:31
Δωρεάν ιατρικές εξετάσεις στην Κίμωλο
Υπηρεσίες Υγείας
24/09/2026 - 11:04
Κοινωνική συνταγογράφηση: Τι είναι και τι δείχνει η βρετανική εμπειρία της εφαρμογής της
Πολιτική Υγείας
24/09/2026 - 17:03
Γεωργιάδης: «Νέο ΕΣΥ με σύγχρονους χώρους, καλύτερο εξοπλισμό και περισσότερο ανθρώπινο δυναμικό»
Πολιτική Υγείας
24/09/2026 - 17:24
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo