ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ένα βήμα πριν από την ολοκληρωτική καταστροφή το σύστημα υγείας στη Δυτική Όχθη

Επικαιρότητα
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας παραμένει κάτι παραπάνω από ανήσυχος για την κλιμακούμενη υγειονομική κρίση στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη, συμπεριλαμβανομένης της Δυτικής Όχθης, όπου οι επιθέσεις στις υποδομές υγείας και οι αυξημένοι περιορισμοί στη μετακίνηση εμποδίζουν την πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη.
Σάββατο, 15/06/2024 - 14:48
— Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
News4Health Team News4Health Team

Η έξαρση της βίας στη Δυτική Όχθη, συμπεριλαμβανομένης της Ανατολικής Ιερουσαλήμ, από την έναρξη του πολέμου στη Γάζα είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο 521 Παλαιστινίων, συμπεριλαμβανομένων 126 παιδιών, μεταξύ 7 Οκτωβρίου 2023 και 10 Ιουνίου 2024. Επιπλέον, περισσότεροι από 5.200 άνθρωποι, 800 από αυτούς παιδιά, έχουν τραυματιστεί, αυξάνοντας το αυξανόμενο βάρος των τραυμάτων και της επείγουσας περίθαλψης στις ήδη επιβαρυμένες εγκαταστάσεις υγείας.

Οι καταγραφές του ΠΟΥ

Από τις 28 Μαΐου, ο ΠΟΥ έχει καταγράψει 480 επιθέσεις κατά της υγειονομικής περίθαλψης στη Δυτική Όχθη από τις 7 Οκτωβρίου 2023, με αποτέλεσμα 16 θανάτους και 95 τραυματισμούς. Οι επιθέσεις έπληξαν 54 εγκαταστάσεις υγείας, 20 κινητές κλινικές και 319 ασθενοφόρα. Το 59% των επιθέσεων σημειώθηκε στις πόλεις Tulkarem, Jenin και Nablus. Περιλαμβάνουν επιθέσεις σε υποδομές υγείας και ασθενοφόρα, κράτηση εργαζομένων και ασθενών, παρεμπόδιση της πρόσβασής τους σε εγκαταστάσεις υγείας, χρήση βίας σε εργαζόμενους στον κλάδο της υγείας και αυστηρές στρατιωτικές έρευνες σε ασθενοφόρα και προσωπικό.

Το κλείσιμο των σημείων ελέγχου, τα αυθαίρετα εμπόδια και οι συλλήψεις υγειονομικών, η αυξανόμενη ανασφάλεια, καθώς και η πολιορκία και το κλείσιμο ολόκληρων πόλεων και κοινοτήτων έχουν καταστήσει την κυκλοφορία εντός της Δυτικής Όχθης όλο και πιο περιορισμένη, εμποδίζοντας την πρόσβαση στις δομές υγείας. Οι εκτεταμένες ζημιές σε υποδομές και κατοικίες, ιδίως στη βόρεια Δυτική Όχθη, επιδείνωσαν την κατάσταση εμποδίζοντας την πρόσβαση των ασθενοφόρων και των πρώτων βοηθειών.

Η δημοσιονομική κρίση

Η μακροχρόνια δημοσιονομική κρίση που αντιμετωπίζει η Παλαιστινιακή Αρχή επηρεάζει περαιτέρω το σύστημα υγείας και έχει επιδεινωθεί από την αυξημένη παρακράτηση φορολογικών εσόδων που προορίζονταν για τα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη από το Ισραήλ από τις 7 Οκτωβρίου και τη συνολική επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη. Ο αντίκτυπος της οικονομικής κατάστασης στην παροχή υπηρεσιών υγείας είναι σημαντικός - με τους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας να λαμβάνουν μόνο το ήμισυ του μισθού τους για σχεδόν ένα χρόνο και έλλειψη αποθεμάτων για το 45% των βασικών φαρμάκων. Στις περισσότερες περιοχές της Δυτικής Όχθης, οι κλινικές πρωτοβάθμιας περίθαλψης και τα εξωτερικά εξειδικευμένα ιατρεία λειτουργούν πλέον μόλις δύο ημέρες την εβδομάδα και τα νοσοκομεία λειτουργούν σε δυναμικότητα περίπου στο 70%.

Από τον Οκτώβριο του 2023 έως τον Μάιο του 2024, το 44% των 28.292 αιτήσεων ασθενών να αναζητήσουν ιατρική περίθαλψη εκτός της Δυτικής Όχθης, στην Ανατολική Ιερουσαλήμ ή σε ισραηλινές υγειονομικές εγκαταστάσεις, απορρίφθηκαν ή παραμένουν σε εκκρεμότητα, με την πρόσβαση να χορηγείται κυρίως σε περιπτώσεις καρκίνου, αιμοκάθαρσης και άλλες σοβαρές καταστάσεις. Κατά την ίδια περίοδο, το 48% των 26 562 αιτήσεων για άδεια συντροφιάς απορρίφθηκαν ή παραμένουν σε εκκρεμότητα.

Η σύγκριση μεταξύ Οκτωβρίου 2022-Μαΐου 2023 και Οκτωβρίου 2023-Μαΐου 2024 δείχνει μείωση κατά 56% στις αιτήσεις αδειών ασθενών στη Δυτική Όχθη και μείωση κατά 22% στις εγκρίσεις, και μείωση κατά 63% στις αιτήσεις συνοδευτικών αδειών και μείωση κατά 24% στις εγκρίσεις. Πριν από τον Οκτώβριο του 2023, πάνω από 300 ασθενείς χρειάζονταν άδειες καθημερινά για να περάσουν από τη Δυτική Όχθη στην ανατολική Ιερουσαλήμ και στις ισραηλινές υγειονομικές εγκαταστάσεις.

Χορηγήσεις βασικών φαρμάκων και τεχνική βοήθεια

Ο ΠΟΥ υποστηρίζει το Υπουργείο Υγείας με την προμήθεια βασικών φαρμάκων, καθώς και με τεχνική βοήθεια για την αντιμετώπιση ορισμένων πολιτικών και διαδικασιών που συμβάλλουν στη δημοσιονομική κρίση στον τομέα της υγείας. Επιπλέον, ο ΠΟΥ έχει προ-τοποθετήσει προμήθειες σε βασικά νοσοκομεία σε όλη τη Δυτική Όχθη, συμπεριλαμβανομένης της Ανατολικής Ιερουσαλήμ, και έχει διεξάγει εκπαίδευση για τη διαχείριση τραυμάτων στην κοινότητα για τους ανταποκριτές πρώτων βοηθειών στις πληγείσες κοινότητες για να ενισχύσει την ετοιμότητα έκτακτης ανάγκης, αλλά η επιδείνωση της ανασφάλειας και της προσβασιμότητας για τους εργαζόμενους στην επείγουσα υγειονομική περίθαλψη και τους επιτόπιους εθελοντές να φτάσουν στους τραυματίες, σε συνδυασμό με τη συνεχιζόμενη αυστηρή απαγόρευση κυκλοφορίας, θέτουν σημαντικούς κινδύνους για το σύστημα υγείας και καθιστούν πολύ δύσκολο για τους ανταποκριτές να φτάσουν σε όσους χρειάζονται επείγουσα περίθαλψη.

Ο ΠΟΥ ζητά την άμεση και ενεργή προστασία των αμάχων και της υγειονομικής περίθαλψης στη Δυτική Όχθη. Το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο πρέπει να γίνεται σεβαστό, πράγμα που σημαίνει ότι η ιερότητα της υγειονομικής περίθαλψης πρέπει να τηρείται ανά πάσα στιγμή.

  • ΓΑΖΑ
  • ΔΥΤΙΚΗ ΟΧΘΗ
  • ΣΥΣΤΗΜΑ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΙΣΡΑΗΛ
  • ΠΟΛΕΜΟΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ευδιάθετη και χαμογελαστή στην πρώτη της δημόσια εμφάνιση η πριγκίπισσα Κέιτ
Ευδιάθετη και χαμογελαστή στην πρώτη της δημόσια εμφάνιση η πριγκίπισσα Κέιτ 15 Ιουνίου 2024
Γιαννάκος: «Σε απόγνωση οι ασθενείς με διαβήτη - Δεν βρίσκουν σεμαγλουτίδη λόγω της μόδας του αδυνατίσματος» 17 Ιουνίου 2024
Γιαννάκος: «Σε απόγνωση οι ασθενείς με διαβήτη - Δεν βρίσκουν σεμαγλουτίδη λόγω της μόδας του αδυνατίσματος»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Deloitte: Πρόληψη και ψηφιακή καινοτομία στο επίκεντρο του νέου συστήματος υγείας
Επικαιρότητα
17/02/2026 - 20:44

Deloitte: Πρόληψη και ψηφιακή καινοτομία στο επίκεντρο του νέου συστήματος υγείας

Το Ισραήλ απαγορεύει την είσοδο στη Γάζα σε 37 διεθνείς ΜΚΟ
Επικαιρότητα
02/01/2026 - 14:48

Το Ισραήλ απαγορεύει την είσοδο στη Γάζα σε 37 διεθνείς ΜΚΟ

Unicef: Επτάχρονος πνίγηκε κατά τη διάρκεια πλημμύρας σε καταυλισμό στη Γάζα
Επικαιρότητα
31/12/2025 - 11:00

Unicef: Επτάχρονος πνίγηκε κατά τη διάρκεια πλημμύρας σε καταυλισμό στη Γάζα

Γάζα: Διεθνής ανησυχία για την επιδείνωση της ανθρωπιστικής κρίσης
Επικαιρότητα
30/12/2025 - 19:42

Γάζα: Διεθνής ανησυχία για την επιδείνωση της ανθρωπιστικής κρίσης

Θεμιστοκλέους: «Το σύστημα υγείας είναι προετοιμασμένο για τη γρίπη - Να εμβολιαστούν οι ευπαθείς»
Πολιτική Υγείας
23/12/2025 - 15:34

Θεμιστοκλέους: «Το σύστημα υγείας είναι προετοιμασμένο για τη γρίπη - Να εμβολιαστούν οι ευπαθείς»

Γάζα: Τουλάχιστον 1.000 άνθρωποι πέθαναν περιμένοντας εκκένωση για λόγους υγείας από το καλοκαίρι του 2024
Επικαιρότητα
19/12/2025 - 19:00

Γάζα: Τουλάχιστον 1.000 άνθρωποι πέθαναν περιμένοντας εκκένωση για λόγους υγείας από το καλοκαίρι του 2024

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Σε πειραματικό στάδιο super εμβόλιο που θα προστατεύει από ιούς, βακτήρια και αλλεργίες
Υγεία
22/02/2026 - 14:24
Γεωργιάδης: Μειωμένη κατά 60% η αναμονή στα ΤΕΠ στην Ελλάδα - Η σύγκριση με τον Καναδά
Πολιτική Υγείας
22/02/2026 - 14:04
Κινητοποιήσεις ΟΕΝΓΕ και ΕΙΝΑΠ για την αναβολή στη θητεία των ειδικευόμενων γιατρών
Επικαιρότητα
22/02/2026 - 13:43
Έντονη διαμαρτυρία της ΕΣΑμεΑ για τα εμπόδια στην προσβασιμότητα - «Θύματα στο βωμό του κέρδους»
Patient Talk
21/02/2026 - 13:27
Ξεψύχησε το δίχρονο αγοράκι στο οποίο είχε μεταμοσχευθεί «καμένη» καρδιά στην Ιταλία
Επικαιρότητα
21/02/2026 - 13:12
Σαρακοστή προ των πυλών: Τα οφέλη της νηστείας στην υγεία και... τι συμβαίνει μόλις μία εβδομάδα μετά τη διακοπή της!
Διατροφή
21/02/2026 - 12:58
Τοκατλίδη: «Το ΙΦΕΤ εγγυάται ότι κανείς ασθενής δεν θα μείνει ακάλυπτος επειδή το φάρμακό του είναι σε έλλειψη»
Pharma Policy
21/02/2026 - 12:39
Γεωργιάδης: «Στην Α΄ κατηγορία άγονων περιοχών η Μυτιλήνη και προσλήψεις γιατρών με αυξημένα κίνητρα»
Πολιτική Υγείας
21/02/2026 - 12:23
To αίμα παιδιάτρων "κλειδί" για νέες θεραπείες για τον ιό του απλού κρυολογήματος και τον RSV
Υγεία
20/02/2026 - 18:00
Σπάνια νοσήματα: Νέο εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης φέρνει επανάσταση στη διάγνωση
Digital Health
20/02/2026 - 16:30
Πατρικό φίλτρο: Ερευνητές εντόπισαν γονίδιο που καθορίζει το στυλ πατρικής συμπεριφοράς
Ψυχική Υγεία
20/02/2026 - 15:30
Μέντα, ευκάλυπτος και τσίλι μπορούν συνεργατικά να κάνουν θαύματα κατά της φλεγμονής στα κύτταρα
Διατροφή
20/02/2026 - 14:30
Χρόνια έλκη: Νέα θεραπευτική ελπίδα με τζελ που εξασφαλίζει οξυγόνωση του ιστού
Υγεία
20/02/2026 - 13:28
ECDC: Μειωμένος ο κίνδυνος έκθεσης σε σερεουλίδη μετά τις ανακλήσεις βρεφικού γάλακτος στην ΕΕ
Πολιτική Υγείας
20/02/2026 - 12:19
Γεωργιάδης: Η νέα Μονάδα Βραχείας Νοσηλείας για Ογκολογικούς Ασθενείς του Λαϊκού έτοιμη σ' ένα χρόνο
Πολιτική Υγείας
20/02/2026 - 11:22
Πιο κοντά σε ρινικό εμβόλιο που υπόσχεται προστασία από Covid, γρίπη και αλλεργίες
Υγεία
20/02/2026 - 10:30
Αγαπηδάκη για επεισόδια στο Κρατικό Νίκαιας: Δεν επιτέθηκαν στον Γεωργιάδη, αλλά στον Υπουργό Υγείας
Πολιτική Υγείας
20/02/2026 - 10:13
Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου: Συμπτώματα και αντιμετώπιση μια συχνής διαταραχής του γαστρεντερικού
Health Talk
20/02/2026 - 09:34
Έφυγε σε ηλικία 53 ετών εξαιτίας αμυοτροφικής πλευρικής σκλήρυνσης ο “McSteamy” του Grey's Anatomy
Επικαιρότητα
20/02/2026 - 08:22
Ημέρα εθελοντικής αιμοδοσίας για τους εργαζόμενους της DEMO
Pharma News
20/02/2026 - 07:17
ΟΕΝΓΕ: «Καταγγέλλουμε την απρόκλητη επίθεση της Αστυνομίας σε βάρος εργαζομένων του Νοσοκομείου Νίκαιας»
Επικαιρότητα
20/02/2026 - 03:38
Νέο επιχειρηματικό σχήμα στο χονδρεμπόριο φαρμάκων στην Ελλάδα
Pharma News
20/02/2026 - 00:14
Λαϊκό Νοσοκομείο: Αγιασμός για την υπό κατασκευή ογκολογική κλινική με δωρεά της Δήμητρας Κατσαφάδου
Επικαιρότητα
19/02/2026 - 23:51
Οι γάτες θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην ανάπτυξη θεραπείας για τύπους καρκίνου του μαστού
Υγεία
19/02/2026 - 23:24
Η BioNTech κατέθεσε αγωγή κατά της Moderna για παραβίαση πατέντας σε εμβόλιο κατά της Covid-19
Pharma News
19/02/2026 - 22:59
Ψηφιακή Υγεία: Προκλήσεις και λύσεις για την Ελλάδα - Ενημερωτική εκδήλωση του Health Hub
Digital Health
19/02/2026 - 22:27
Αβεβαιότητες και ερωτήματα για το μέλλον του σχεδίου της ΕΕ για την καταπολέμηση του καρκίνου
Πολιτική Υγείας
19/02/2026 - 21:52
Δώρα και χαρά στα παιδιά που νοσηλεύονται με καρκίνο μοίρασαν στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας
Επικαιρότητα
19/02/2026 - 21:07
MSD Ελλάδος: Τα ευρήματα της πρώτης ολοκληρωμένης μελέτης για την Ενιαία Υγεία στην Ελλάδα
Pharma News
19/02/2026 - 20:24
Καρκίνος τραχήλου μήτρας: Γιατί μπορεί να νικηθεί - Η ιατρική κίνηση που άλλαξε την ιστορία
Health Talk
19/02/2026 - 20:01

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Αγαπηδάκη για επεισόδια στο Κρατικό Νίκαιας: Δεν επιτέθηκαν στον Γεωργιάδη, αλλά στον Υπουργό Υγείας
Πολιτική Υγείας
20/02/2026 - 10:13
Γεωργιάδης: Η νέα Μονάδα Βραχείας Νοσηλείας για Ογκολογικούς Ασθενείς του Λαϊκού έτοιμη σ' ένα χρόνο
Πολιτική Υγείας
20/02/2026 - 11:22
ECDC: Μειωμένος ο κίνδυνος έκθεσης σε σερεουλίδη μετά τις ανακλήσεις βρεφικού γάλακτος στην ΕΕ
Πολιτική Υγείας
20/02/2026 - 12:19
Μέντα, ευκάλυπτος και τσίλι μπορούν συνεργατικά να κάνουν θαύματα κατά της φλεγμονής στα κύτταρα
Διατροφή
20/02/2026 - 14:30
Γεωργιάδης: «Στην Α΄ κατηγορία άγονων περιοχών η Μυτιλήνη και προσλήψεις γιατρών με αυξημένα κίνητρα»
Πολιτική Υγείας
21/02/2026 - 12:23
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo