ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Εμπειρία ζωής για τρεις χειρουργούς σε κέντρα τραύματος στη Νότια Αφρική και την Κολομβία

Επικαιρότητα
Οι τρεις ειδικευόμενοι γενικοί χειρουργοί που εκπαιδεύτηκαν σε Νότια Αφρική και Κολομβία
Ως εμπειρία που άλλαξε τη θεώρησή τους για την ιατρική και την αξία της ζωής περιέγραψαν νέοι Έλληνες γιατροί - ειδικευόμενοι γενικής χειρουργικής, που εκπαιδεύτηκαν για έξι μήνες σε μερικά από τα μεγαλύτερα κέντρα τραύματος παγκοσμίως, στο Γιοχάνεσμπουργκ της Νοτίου Αφρικής και στο Κάλι της Κολομβίας.
Δευτέρα, 07/04/2025 - 18:24
— Photo: Οι τρεις ειδικευόμενοι γενικοί χειρουργοί που εκπαιδεύτηκαν σε Νότια Αφρική και Κολομβία
News4Health Team News4Health Team

Οι γιατροί, που συμμετείχαν στο πρόγραμμα υποτροφιών του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, κατέθεσαν τις εμπειρίες τους στο πλαίσιο του Εθνικού Συνεδρίου Τραύματος, που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη.

«Το κίνητρό μας είναι καθαρά ανθρωπιστικό. Δεν έχει να κάνει ούτε με τη φήμη ούτε με τα χρήματα. Θέλουμε να σώζουμε ζωές», ανέφερε ο ειδικευόμενος στη γενική χειρουργική και χειρουργός τραύματος Θεόδωρος Φαχουρίδης, ο οποίος συμμετείχε σε 85 επεμβάσεις κατά τη διάρκεια της εξάμηνης εκπαίδευσής του στο νοσοκομείο Baragwanath στο Γιοχάνεσμπουργκ.

Όπως εξήγησε, η εκπαίδευση περιλάμβανε αρχικά την πρώιμη αντιμετώπιση τραυματιών πριν από την είσοδό τους στο χειρουργείο ή τη ΜΕΘ και, στη συνέχεια, ενεργή συμμετοχή στις χειρουργικές επεμβάσεις.

«Η εκπαίδευση αυτή έχει αυξήσει τη χειρουργική μου αυτοπεποίθηση. Η αντιμετώπιση του τραυματία απαιτεί γρήγορους χειρισμούς, καθώς με τις ελάχιστες πληροφορίες που έχεις, εάν δεν πάρεις γρήγορα μία απόφαση, θα καταλήξει. Το μεγαλύτερο όφελος που είχα ήταν να αντιμετωπίζω τους τραυματίες χωρίς να μου δημιουργείται ο καταρράκτης του άγχους. Ένας άνθρωπος που δεν μπορεί να διαχειριστεί το άγχος του δεν είναι καλός υποψήφιος για τη χειρουργική τραύματος. Ο χειρουργός τραύματος χειρουργεί επειγόντως, μέσα στη νύχτα, την ώρα που ίσως δεν υπάρχουν όλες οι υπηρεσίες του νοσοκομείου διαθέσιμες, που η ομάδα είναι καταπονημένη από τη δουλειά όλης της ημέρας και καλείται να λάβει αποφάσεις και να δεχτεί και το βάρος των ευθυνών τους» σημείωσε ο κ. Φαχουρίδης.

Αναγκαίες παρεμβάσεις και καθυστερήσεις

Ο ίδιος επεσήμανε τη σημασία παρεμβάσεων, όπως η επείγουσα ανανηπτική θωρακοτομή - μια σωτήρια διαδικασία που εφαρμόζεται ευρέως σε χώρες, όπως η Νότια Αφρική. «Στο νοτιοαφρικάνικο σύστημα, χωρίς να είναι απαραιτήτως κάποιος χειρουργός τραύματος, έχει την ευχέρεια να το κάνει. Στην Ελλάδα είτε λόγω φόβου, είτε λόγω απειρίας, αυτή η παρέμβαση δεν γίνεται. Στην ανανηπτική θωρακοτομή, ο γιατρός στο ΤΕΠ κάνει μια τομή και μπαίνει στον θώρακα, όπου μπλοκάρει την αορτή και με κάποιους χειρισμούς προσπαθεί να διατηρηθεί η παροχή αίματος στον εγκέφαλο. Στην Ελλάδα, ίσως για νομικούς λόγους, επειδή οι γιατροί φοβούνται τις μηνύσεις, κάνουν αμυντική ιατρική και κάποιοι ασθενείς που θα μπορούσαν να επιβιώσουν δεν επιβιώνουν. Στην Ελλάδα, το μεγαλύτερο πρόβλημα δεν είναι η απουσία χρημάτων. Αυτά λείπουν και στη Νότια Αφρική. Με τους πόρους που έχουμε στα νοσοκομεία μας, αν αυτά οργανωθούν σωστά, μπορούμε να έχουμε αντίστοιχες υπηρεσίες» κατέληξε ο κ. Φαχουρίδης.

Γυναίκες στην πρώτη γραμμή του τραύματος

Την εμπειρία της στο ίδιο κέντρο περιέγραψε και η ειδικευόμενη γενικής χειρουργικής, Ιωάννα Πουρνάρα. «Εκεί χειρουργούσαμε κανονικά ως ειδικοί περιστατικά που στην Ελλάδα ούτε θα τα φανταζόμασταν. Τα 90 περιστατικά τραύματος που είδαμε μέσα σε έξι μήνες, στην Ελλάδα δε θα τα βλέπαμε ούτε σε 20 χρόνια διότι, εξαιτίας του συστήματος εφημεριών, οι τραυματίες μοιράζονται στα νοσοκομεία» ανέφερε. Εξίσου εντυπωσιακό, κατά την ίδια, ήταν το γεγονός ότι οι περισσότεροι χειρουργοί στο Baragwanath ήταν γυναίκες.

Η κυρία Πουρνάρα ανέφερε ακόμη πως το Εθνικό Σύστημα Υγείας πρέπει να ενισχυθεί ώστε να δημιουργηθούν κέντρα τραύματος επιπέδου I. «Με το πρόγραμμα Σταύρος Νιάρχος εκπαιδευτήκαμε πέντε χειρουργοί στη Νότια Αφρική και μαζί με όσους εκπαιδεύτηκαν παλαιότερα είμαστε σχεδόν 20, ενώ οι ανάγκες μας για να στελεχωθούν τα κέντρα τραύματος επιπέδου I στο ΕΣΥ είναι πολύ μεγαλύτερες. Τα μεγάλα ιδιωτικά κέντρα δεν είναι ακόμα έτοιμα να παραλάβουν τραύμα. Πρώτα θα ξεκινήσουμε να φτιάξουμε το ΕΣΥ», ανέφερε η κυρία Πουρνάρα.

Τραυματίες στην Κολομβία και γιατροί που μένουν εκεί

Η ειδικευόμενη Ζαφειρώ Καραφουλίδου, που εκπαιδεύτηκε στο κέντρο τραύματος του Κάλι στην Κολομβία, ανέφερε πως το τραύμα δεν είναι ποτέ ίδιο - και αυτό είναι που το κάνει συναρπαστικό. Περιγράφοντας την καθημερινότητα στην Κολομβία, σημείωσε ότι οι ανισότητες οδηγούν σε μεγάλο αριθμό σοβαρών τραυματισμών από τροχαία, μαχαιριές και πυροβολισμούς. Μάλιστα, ανέφερε ότι τα περιστατικά των τραυματισμών είναι περισσότερα από ό,τι στην Ελλάδα.

Παράλληλα, σημείωσε ότι οι γιατροί παραμένουν εκεί γιατί το Κάλι είναι ένα από τα 30 καλύτερα κέντρα τραύματος του κόσμου και οι ειδικευόμενοι παίρνουν τριπλάσιους μισθούς απ' ό,τι στην Ελλάδα. «Στο Κάλι, γυναίκα εξειδικευμένη χειρουργός τραύματος είναι μία σε μία ομάδα 12 ατόμων. Στους ειδικευόμενους, όμως, της γενικής χειρουργικής οι γυναίκες είναι περισσότερες από τους άντρες. Δεν έχει κάποια διαφορά το φύλο και αυτό ήταν κάτι που με εντυπωσίασε. Στην Ελλάδα υπάρχουν ακόμη κάποια ζητήματα που λύνονται με τη στάση που κρατάμε εμείς οι γυναίκες» τόνισε η κυρία Καραφουλίδου και κατέληξε λέγοντας τα εξής: «δεν μπορώ να πω ότι από μόνη μου έχω σώσει κάποιον, γιατί πρόκειται για ομαδική εργασία. Η αίσθηση, όμως, ότι βοήθησες κάποιον άνθρωπο να σωθεί δεν συγκρίνεται με τίποτα. Αυτό είναι η ευτυχία της ζωής μου».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

  • ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΙ
  • ΚΕΝΤΡΑ ΤΡΑΥΜΑΤΟΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΚΕΠΕ: Σε νέες βάσεις ο δημόσιος διάλογος για το δημογραφικό με ενσωμάτωση της δημόσιας υγείας!
ΚΕΠΕ: Σε νέες βάσεις ο δημόσιος διάλογος για το δημογραφικό με ενσωμάτωση της δημόσιας υγείας! 08 Απριλίου 2025
Δικαίωση ΙΣΑ από το ΣτΕ για τις ιατρικές γνωματεύσεις σε υποθέσεις που εκκρεμούν στη δικαιοσύνη 07 Απριλίου 2025
Δικαίωση ΙΣΑ από το ΣτΕ για τις ιατρικές γνωματεύσεις σε υποθέσεις που εκκρεμούν στη δικαιοσύνη

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Βέλμαχος: Οι τρεις άξονες υλοποίησης του νόμου για τα 17 Κέντρα Τραύματος του ΕΣΥ
Πολιτική Υγείας
04/04/2025 - 15:21

Βέλμαχος: Οι τρεις άξονες υλοποίησης του νόμου για τα 17 Κέντρα Τραύματος του ΕΣΥ

Χρυσοχοΐδης: Οι πυλώνες και οι στόχοι του Εθνικού Συστήματος Τραύματος
Πολιτική Υγείας
20/12/2023 - 15:53

Χρυσοχοΐδης: Οι πυλώνες και οι στόχοι του Εθνικού Συστήματος Τραύματος

Πρωτοπορούν οι Έλληνες ορθοπεδικοί χειρουργοί - Τα νέα «όπλα» στις υπηρεσίες των ασθενών
Health Talk
27/06/2023 - 12:16

Πρωτοπορούν οι Έλληνες ορθοπεδικοί χειρουργοί - Τα νέα «όπλα» στις υπηρεσίες των ασθενών

Κορυφαίοι καρδιοχειρουργικοί από ΕΕ και ΗΠΑ σε επιστημονικό συνέδριο που γίνεται στην Αθήνα
Υπηρεσίες Υγείας
19/04/2023 - 16:42

Κορυφαίοι καρδιοχειρουργικοί από ΕΕ και ΗΠΑ σε επιστημονικό συνέδριο που γίνεται στην Αθήνα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Πώς να σταματήσετε το doomscrolling χωρίς να ξεφορτωθείτε το κινητό σας
Ψυχική Υγεία
23/05/2026 - 10:00
Αυτοτραυματισμός: Πάνω από 500 νέοι έχουν ζητήσει βοήθεια στην αρμόδια δομή της χώρας
Ψυχική Υγεία
23/05/2026 - 08:50
Αντιδρά η ΕΙΝΑΠ στις εξετάσεις εισόδου στην ειδικότητα: «Κι άλλος φραγμός για τους νέους γιατρούς»
Πολιτική Υγείας
23/05/2026 - 08:24
Περισσότεροι από 35.000 άνθρωποι στην Ελλάδα πάσχουν από Ιδιοπαθή Φλεγμονώδη Νοσήματα του Εντέρου
Patient Talk
23/05/2026 - 03:47
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζητεί τη γεφύρωση του έμφυλου χάσματος στην φροντίδα
Επικαιρότητα
23/05/2026 - 00:11
Τα Κέντρα Πρόληψης ζητούν θεσμική θωράκιση για την προστασία των ανηλίκων από τις εξαρτήσεις
Ψυχική Υγεία
22/05/2026 - 23:34
Ανάρτηση Γεωργιάδη για τη μεγάλη μάχη και την τελική νίκη μικρής ασθενούς με σπάνια αιματολογική νόσο
Πολιτική Υγείας
22/05/2026 - 22:23
Stalking: Από την εμμονή που δημιουργεί η απόρριψη έως την κλιμάκωση της βίας - Η αντιμετώπιση του φαινομένου
Ψυχική Υγεία
22/05/2026 - 22:11
Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το βρογχικό άσθμα
Υγεία
22/05/2026 - 21:56
Προειδοποίηση από τον ΠΟΥ για «κρίσιμες ελλείψεις» σε ιατρικό εξοπλισμό στη Γάζα
Επικαιρότητα
22/05/2026 - 21:34
«Υγειονομική Μέριμνα για όλους από τις Ένοπλες Δυνάμεις» με αποστολές σε Έβρο, Κιλκίς και Καστοριά
Επικαιρότητα
22/05/2026 - 21:11
Μεγάλη γιορτή του ΕΕΣ για τους μαθητές του Κοινωνικού Φροντιστηρίου
Επικαιρότητα
22/05/2026 - 20:38
Η Λάρισα γίνεται «πιλότος» για την υπεύθυνη κατανάλωση αλκοόλ με το πρόγραμμα «Rethink Drink 360°»
Επικαιρότητα
22/05/2026 - 20:14
«Καμπανάκι» από την ΕΙΝΑΠ για τις προσλήψεις γιατρών στα νοσοκομεία: «Οι ανάγκες παραμένουν ακάλυπτες»
Πολιτική Υγείας
22/05/2026 - 19:48
«Ιπποκράτειο Ίδρυμα Έρευνας για τον Καρκίνο»: Sold out το πρώτο φιλανθρωπικό Gala
Επικαιρότητα
22/05/2026 - 19:27
Ο ΙΣΑ ζητεί τροποποίηση του πλαισίου που αφορά τους ιατρούς που αλλάζουν ειδικότητα
Πολιτική Υγείας
22/05/2026 - 19:11
OEE και ΟΔΙΠΥ παρουσίασαν το Εθνικό Πλαίσιο Προτύπων Ποιότητας Υπηρεσιών Υγείας
Πολιτική Υγείας
22/05/2026 - 18:56
Ποιες δερματικές παθήσεις βελτιώνονται και ποιες επιδεινώνονται το καλοκαίρι
Health Talk
22/05/2026 - 18:34
Διατροφή και κατάθλιψη: Τα θρεπτικά συστατικά που μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισής της
Διατροφή
22/05/2026 - 18:11
Αφιερωμένος στη μέτρηση της αρτηριακής πίεσης στο Νοσοκομείο Παπαγεωργίου ο Μάιος
Υγεία
22/05/2026 - 17:44
Ο ΠΟΥ αναβαθμίζει σε «πολύ υψηλό» τον επιδημιολογικό κίνδυνο από την έξαρση του Έμπολα στο Κονγκό
Υγεία
22/05/2026 - 17:21
Εργαζόμενοι στο Θριάσιο: «Η αναγνώριση δεν είναι χειροκροτήματα αλλά αυξήσεις και μόνιμες προσλήψεις»
Πολιτική Υγείας
22/05/2026 - 17:03
Στον «Ευαγγελισμό» με ξαφνική αδιαθεσία η Αγαπηδάκη, κανένας λόγος ανησυχίας για την υγεία της
Επικαιρότητα
22/05/2026 - 16:39
Εντοπίστηκε πιθανή σχέση μεταξύ του καρκίνου του παχέος εντέρου και των δρομέων αντοχής
Υγεία
22/05/2026 - 16:08
Άτμισμα και καρκίνος: Τα νέα επιστημονικά δεδομένα επαναφέρουν τις ανησυχίες
Υγεία
22/05/2026 - 15:46
Στο πλευρό των παιδιών που ζουν με αιμορροφιλία και των οικογενειών τους η Sobi
Pharma News
22/05/2026 - 15:13
O "ροζ θόρυβος" μπορεί να μειώσει την ποσότητα του αναισθητικού που απαιτείται στη νάρκωση
Υγεία
22/05/2026 - 15:01
ΙΣΑ: Ξεκινούν οι πληρωμές ιατρών για το πρόγραμμα μαστογραφίας «Δοξιάδη»
Πολιτική Υγείας
22/05/2026 - 14:39
Λιποίδημα: η επώδυνη πάθηση που συγχέεται συχνά με την παχυσαρκία
Υγεία
22/05/2026 - 14:00
Μ. Βρετανία: Σχεδόν το 50% θα χώριζε αν το κατοικίδιο δεν συμπαθούσε τον ερωτικό τους σύντροφο
Pet
22/05/2026 - 13:00

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Έμπολα: Οι ΗΠΑ συνεργάζονται με μια μικρή εταιρεία βιοτεχνολογίας για μια πειραματική θεραπεία
Pharma News
21/05/2026 - 09:00
Συντηρητικά τροφίμων συνδέονται με υψηλή αρτηριακή πίεση και καρδιακές παθήσεις
Διατροφή
21/05/2026 - 10:00
TikunOlam Ελλάδος: Νέα μείωση τιμών σε όλα τα τελικά προϊόντα φαρμακευτικής κάνναβης
Pharma News
21/05/2026 - 11:39
Ο υπουργός Υγείας ζήτησε την απομάκρυνση αναισθησιολόγου από το ΕΣΥ γιατί ζήτησε φακελάκι
Πολιτική Υγείας
21/05/2026 - 11:52
ΠΟΕΔΗΝ: Θετική αλλά ανεπαρκής η ένταξη νοσηλευτών και διασωστών στα βαρέα και ανθυγιεινά
Πολιτική Υγείας
21/05/2026 - 13:57
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo