ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Έκθεση της IQAir: Στην «πορτοκαλί» κατηγορία για την ποιότητα του αέρα η Ελλάδα

Επικαιρότητα
EUROKINISSI
Μόλις επτά χώρες σε ολόκληρο τον πλανήτη κατάφεραν να διατηρήσουν ασφαλή επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης το 2023, σύμφωνα με έκθεση της ελβετικής εταιρείας τεχνολογίας ποιότητας του αέρα IQAir.
Δευτέρα, 16/12/2024 - 15:59
— Photo: EUROKINISSI
News4Health Team News4Health Team

Η Παγκόσμια Έκθεση για την Ποιότητα του Αέρα, που κυκλοφόρησε νωρίτερα φέτος, βασίζεται σε δεδομένα από περισσότερους από 30.000 σταθμούς παρακολούθησης σε 134 χώρες, εδάφη και περιοχές. Από αυτά, 124 βρέθηκαν να παραβιάζουν τα ασφαλή επίπεδα PM2,5 (τύπος μικροσκοπικών σωματιδίων που μπορoύν να διεισδύσουν στους πνεύμονες και την κυκλοφορία του αίματος), σύμφωνα με τις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ). Αυτά τα μικροσκοπικά σωματίδια έχουν συνδεθεί με καρδιακές και πνευμονικές παθήσεις, υψηλή αρτηριακή πίεση, αυξημένο κίνδυνο άσθματος, κατάθλιψη και άγχος και πρόωρο θάνατο, σύμφωνα και με σχετικό δημοσίευμα του Euronews.

Ποιες χώρες πληρούν τα επίπεδα ασφαλούς ποιότητας του αέρα;

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν μια χρωματική κλίμακα για να υποδείξουν τα επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης, με πολλές ευρωπαϊκές χώρες να εμπίπτουν στην πράσινη κατηγορία, υποδηλώνοντας επίπεδα έως και διπλάσια του ασφαλούς προτύπου. Οι επτά χώρες που πληρούσαν την ασφαλή οδηγία των πέντε μικρογραμμαρίων ανά κυβικό μέτρο αέρα (μg/m3) ή λιγότερο, ήταν η Αυστραλία, η Εσθονία, η Φινλανδία, η Γρενάδα, η Ισλανδία, ο Μαυρίκιος και η Νέα Ζηλανδία. Σε ασφαλή επίπεδα ηταν επίσης το Πουέρτο Ρίκο, οι Βερμούδες και η Γαλλική Πολυνησία. Στην Ευρώπη, η Ισλανδία είχε τον καθαρότερο αέρα, με 4 μg/m3, ακολουθούμενη από την Εσθονία με 4,7 μg/m3 και τη Φινλανδία με 4,9 μg/m3.

Οι χώρες με τη λιγότερη ατμοσφαιρική ρύπανση είναι η Σουηδία, η Ιρλανδία, η Νορβηγία, η Πορτογαλία, το Λιχτενστάιν, η Δανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ανδόρα, η Λετονία, η Ουκρανία, η Ολλανδία, το Λουξεμβούργο, η Ελβετία, η Γερμανία, το Βέλγιο, η Γαλλία, η Αυστρία, η Ισπανία και η Ρωσία. Αξίζει να σημιεωθεί πως οι ευρωπαϊκές πόλεις έχουν παρουσιάσει βελτίωση από την έκθεση του 2022, με το 54% να ταξινομείται πράσινες το 2023 σε σύγκριση με το 39% το προηγούμενο έτος.

Πόσο σοβαρή είναι η ατμοσφαιρική ρύπανση σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες;

Στην κίτρινη κατηγορία -που υποδηλώνει επίπεδα ρύπανσης έως και τρεις φορές πάνω από το ασφαλές πρότυπο- περιλαμβάνονται ευρωπαϊκές χώρες όπως η Λιθουανία, η Τσεχική Δημοκρατία, η Ουγγαρία, η Μάλτα, η Σλοβακία, η Βουλγαρία, η Κροατία, η Πολωνία, η Κύπρος, η Σλοβενία και η Ιταλία.

Η Κροατία παρουσίασε τη μεγαλύτερη πρόοδο το 2023 στη μείωση των επιπέδων PM2,5, με τον ετήσιο μέσο όρο να μειώνεται περισσότερο από 40% σε σύγκριση με το 2022. Αυτό το πέτυχε αυξάνοντας τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, οι οποίες μέχρι στιγμής αποτελούν πάνω από το 31% του ενεργειακού μείγματος της χώρας – πολύ πάνω από τον μέσο όρο της ΕΕ που είναι 23%. Η χώρα έχει επίσης εισαγάγει πολιτικές για τη σταδιακή κατάργηση του άνθρακα πριν από το 2033, τη μείωση των εκπομπών μεθανίου κατά 30% κάτω από τα επίπεδα του 2020 έως το 2030 και τον τερματισμό της αποψίλωσης των δασών έως το 2030.

Στην πορτοκαλί κατηγορία με μετρήσεις έως και πέντε φορές πάνω από τα ασφαλή επίπεδα, βρίσκονται η Μολδαβία, η Ρουμανία, η Αλβανία, η Ελλάδα, η Τουρκία, η Σερβία και το Μαυροβούνιο. Η Βοσνία-Ερζεγοβίνη σημείωσε 18% μείωση των επιπέδων PM2,5 το 2023 σε σύγκριση με το 2022, αλλά παραμένει η πιο μολυσμένη χώρα στην περιοχή, ακολουθούμενη από τη Βόρεια Μακεδονία – και οι δύο χώρες έπεσαν στην κόκκινη κατηγορία με επίπεδα ρύπανσης πάνω από πέντε φορές πάνω από το ασφαλές πρότυπο. Το Ιγκντίρ στην Τουρκία είναι η πιο μολυσμένη πόλη της Ευρώπης, με επίπεδα PM2,5 πάνω από εννέα φορές πάνω από το ασφαλές πρότυπο.

Ποιες είναι οι πιο μολυσμένες χώρες στον κόσμο;

Οι χώρες με τη χειρότερη ποιότητα αέρα συγκεντρώνονται στη Νότια και Κεντρική Ασία, όπου βρίσκονται οι 10 πιο μολυσμένες πόλεις στον κόσμο. Το Μπαγκλαντές κατέλαβε την πρώτη θέση, με 79,9 μg/m3 – περισσότερο από 15 φορές υψηλότερη από την ετήσια κατευθυντήρια γραμμή του ΠΟΥ για τα PM2,5.

Το Πακιστάν είναι δεύτερο, με επίπεδα 14 φορές πάνω από τα ασφαλή πρότυπα. Ακολουθεί η Ινδία, με επίπεδα PM2,5 10 φορές πάνω από το όριο. Η χώρα φιλοξενεί επίσης τις τέσσερις πιο μολυσμένες πόλεις στον κόσμο, με τη βιομηχανική Begusarai στα βορειοανατολικά να είναι η χειρότερη. Το Τατζικιστάν και η Μπουρκίνα Φάσο βρίσκονται στην τέταρτη και την πέμπτη θέση αντίστοιχα με επίπεδα PM2,5 εννέα φορές πάνω από τα ασφαλή πρότυπα.

Για πρώτη φορά στην ιστορία των έξι εκθέσεων της IQAir, ο Καναδάς ήταν η πιο μολυσμένη χώρα στη Βόρεια Αμερική, καθώς φιλοξενεί τις 13 πιο μολυσμένες πόλεις της περιοχής.

Γιατί είναι σημαντικά τα δεδομένα για την ποιότητα του αέρα;

Οι εκθέσεις για την ποιότητα του αέρα λειτουργούν ως σημαντικές εκκλήσεις για ανάληψη δράσης για τον περιορισμό των επιπέδων ρύπανσης, τα οποία είναι συνήθως χειρότερα σε περιοχές όπου κατοικούν ευάλωτες και υποεκπροσωπούμενες ομάδες ανθρώπων. Ωστόσο, η έλλειψη δεδομένων σε όλες τις αφρικανικές χώρες αφήνει το 1/3 του πληθυσμού της ηπείρου χωρίς πρόσβαση σε δεδομένα για την ποιότητα του αέρα.

«Το καθαρό, υγιές και βιώσιμο περιβάλλον είναι ένα παγκόσμιο ανθρώπινο δικαίωμα» δήλωσε ο Φρανκ Χαμς, Παγκόσμιος Διευθύνων Σύμβουλος της IQAir και τόνισε πως «σε πολλά μέρη του κόσμου η έλλειψη δεδομένων για την ποιότητα του αέρα καθυστερεί την ανάληψη αποφασιστικής δράσης και διαιωνίζει τον περιττό ανθρώπινο πόνο. Τα δεδομένα για την ποιότητα του αέρα σώζουν ζωές».

Απαιτούνται επειγόντως προσπάθειες για «τη διαχείριση των αιτιών της διασυνοριακής ομίχλης και τη μείωση της εξάρτησής μας από τα ορυκτά καύσιμα ως πηγή ενέργειας», σύμφωνα με τον Έινταν Φάρροου, ανώτερο επιστήμονα για την ποιότητα του αέρα στην Greenpeace International.

«Το 2023 η ατμοσφαιρική ρύπανση παρέμενε μια παγκόσμια καταστροφή για την υγεία», πρόσθεσε ο ίδιος και κατέληξε λέγοντας πως «το παγκόσμιο σύνολο δεδομένων της IQAir αποτελεί μια σημαντική υπενθύμιση των αδικιών που προκύπτουν και της ανάγκης να εφαρμοστούν οι πολλές λύσεις που υπάρχουν για το πρόβλημα αυτό».

Πηγή: ΕΡΤNEWS

  • ΕΚΘΕΣΗ
  • ΠΟΙΟΤΗΤΑ
  • ΑΕΡΑΣ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΙΚΗ ΡΥΠΑΝΣΗ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

La Roche-Posay και «ΑγκαλιάΖΩ» σε μια συνεργασία αγάπης και στήριξης για τους ογκολογικούς ασθενείς
La Roche-Posay και «ΑγκαλιάΖΩ» σε μια συνεργασία αγάπης και στήριξης για τους ογκολογικούς ασθενείς 16 Δεκεμβρίου 2024
Φιλανθρωπικός αγώνας ποδοσφαίρου για την Αννούλα Φραντζεσκάκη - Πως μπορούμε να βοηθήσουμε 16 Δεκεμβρίου 2024
Φιλανθρωπικός αγώνας ποδοσφαίρου για την Αννούλα Φραντζεσκάκη - Πως μπορούμε να βοηθήσουμε

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Παιδική παχυσαρκία στην Ελλάδα: Πόσο στοίχισαν οι αλάνες στις γειτονιές και οι χώροι άσκησης και παιχνιδιού που χάθηκαν
Fitness
25/05/2026 - 11:00

Παιδική παχυσαρκία στην Ελλάδα: Πόσο στοίχισαν οι αλάνες στις γειτονιές και οι χώροι άσκησης και παιχνιδιού που χάθηκαν

Αυτοτραυματισμός: Πάνω από 500 νέοι έχουν ζητήσει βοήθεια στην αρμόδια δομή της χώρας
Ψυχική Υγεία
23/05/2026 - 08:50

Αυτοτραυματισμός: Πάνω από 500 νέοι έχουν ζητήσει βοήθεια στην αρμόδια δομή της χώρας

Διπλασιασμός της εμφάνισης ψυχικών διαταραχών παγκοσμίως από το 1990 ως σήμερα- Αύξηση και στην Ελλάδα
Ψυχική Υγεία
22/05/2026 - 10:00

Διπλασιασμός της εμφάνισης ψυχικών διαταραχών παγκοσμίως από το 1990 ως σήμερα- Αύξηση και στην Ελλάδα

Η πρώτη τριμηνιαία έκθεση προόδου προς τους στόχους των κλινικών δοκιμών της ΕΕ για το 2030
Πολιτική Υγείας
20/05/2026 - 23:02

Η πρώτη τριμηνιαία έκθεση προόδου προς τους στόχους των κλινικών δοκιμών της ΕΕ για το 2030

Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία: Ποιοι πρέπει να προστατεύονται πολύ περισσότερο από τον ήλιο
Υγεία
19/05/2026 - 16:00

Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία: Ποιοι πρέπει να προστατεύονται πολύ περισσότερο από τον ήλιο

Έκθεση: Γιατί οι μεταδοτικές ασθένειες γίνονται πιο συχνές και πιο καταστροφικές
Πολιτική Υγείας
19/05/2026 - 09:00

Έκθεση: Γιατί οι μεταδοτικές ασθένειες γίνονται πιο συχνές και πιο καταστροφικές

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Χρήστες φαρμάκων GLP-1 αναπτύσσουν εμμονή με τα αρώματα - Ο πιθανός μηχανισμός
Υγεία
25/05/2026 - 12:00
1550: Δωρεάν τηλεφωνική γραμμή υποστήριξης των υποψηφίων των Πανελλαδικών Εξετάσεων
Ψυχική Υγεία
25/05/2026 - 11:54
Ένα παιδί εξαφανίζεται κάθε δύο λεπτά στην Ευρώπη - Τα στοιχεία για την Ελλάδα
Επικαιρότητα
25/05/2026 - 11:30
Παιδική παχυσαρκία στην Ελλάδα: Πόσο στοίχισαν οι αλάνες στις γειτονιές και οι χώροι άσκησης και παιχνιδιού που χάθηκαν
Fitness
25/05/2026 - 11:00
Είχε η Μόνα Λίζα υποθυρεοειδισμό και χοληστερίνη;
Ομορφιά
25/05/2026 - 10:00
Επιδημία του Έμπολα στη ΛΔ Κονγκό: Πάνω από 900 ύποπτα κρούσματα
Υγεία
25/05/2026 - 09:00
Έφυγε από τη ζωή η Γωγώ Μαστροκώστα σε ηλικία 56 ετών μετά από πολυετή μάχη με τον καρκίνο
Επικαιρότητα
25/05/2026 - 08:09
Η διατροφή που βοηθάει τις γυναίκες στην εμμηνόπαυση να μην πάρουν βάρος
Διατροφή
24/05/2026 - 09:30
Πώς να σταματήσετε το doomscrolling χωρίς να ξεφορτωθείτε το κινητό σας
Ψυχική Υγεία
23/05/2026 - 10:00
Αυτοτραυματισμός: Πάνω από 500 νέοι έχουν ζητήσει βοήθεια στην αρμόδια δομή της χώρας
Ψυχική Υγεία
23/05/2026 - 08:50
Αντιδρά η ΕΙΝΑΠ στις εξετάσεις εισόδου στην ειδικότητα: «Κι άλλος φραγμός για τους νέους γιατρούς»
Πολιτική Υγείας
23/05/2026 - 08:24
Περισσότεροι από 35.000 άνθρωποι στην Ελλάδα πάσχουν από Ιδιοπαθή Φλεγμονώδη Νοσήματα του Εντέρου
Patient Talk
23/05/2026 - 03:47
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζητεί τη γεφύρωση του έμφυλου χάσματος στην φροντίδα
Επικαιρότητα
23/05/2026 - 00:11
Τα Κέντρα Πρόληψης ζητούν θεσμική θωράκιση για την προστασία των ανηλίκων από τις εξαρτήσεις
Ψυχική Υγεία
22/05/2026 - 23:34
Ανάρτηση Γεωργιάδη για τη μεγάλη μάχη και την τελική νίκη μικρής ασθενούς με σπάνια αιματολογική νόσο
Πολιτική Υγείας
22/05/2026 - 22:23
Stalking: Από την εμμονή που δημιουργεί η απόρριψη έως την κλιμάκωση της βίας - Η αντιμετώπιση του φαινομένου
Ψυχική Υγεία
22/05/2026 - 22:11
Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το βρογχικό άσθμα
Υγεία
22/05/2026 - 21:56
Προειδοποίηση από τον ΠΟΥ για «κρίσιμες ελλείψεις» σε ιατρικό εξοπλισμό στη Γάζα
Επικαιρότητα
22/05/2026 - 21:34
«Υγειονομική Μέριμνα για όλους από τις Ένοπλες Δυνάμεις» με αποστολές σε Έβρο, Κιλκίς και Καστοριά
Επικαιρότητα
22/05/2026 - 21:11
Μεγάλη γιορτή του ΕΕΣ για τους μαθητές του Κοινωνικού Φροντιστηρίου
Επικαιρότητα
22/05/2026 - 20:38
Η Λάρισα γίνεται «πιλότος» για την υπεύθυνη κατανάλωση αλκοόλ με το πρόγραμμα «Rethink Drink 360°»
Επικαιρότητα
22/05/2026 - 20:14
«Καμπανάκι» από την ΕΙΝΑΠ για τις προσλήψεις γιατρών στα νοσοκομεία: «Οι ανάγκες παραμένουν ακάλυπτες»
Πολιτική Υγείας
22/05/2026 - 19:48
«Ιπποκράτειο Ίδρυμα Έρευνας για τον Καρκίνο»: Sold out το πρώτο φιλανθρωπικό Gala
Επικαιρότητα
22/05/2026 - 19:27
Ο ΙΣΑ ζητεί τροποποίηση του πλαισίου που αφορά τους ιατρούς που αλλάζουν ειδικότητα
Πολιτική Υγείας
22/05/2026 - 19:11
OEE και ΟΔΙΠΥ παρουσίασαν το Εθνικό Πλαίσιο Προτύπων Ποιότητας Υπηρεσιών Υγείας
Πολιτική Υγείας
22/05/2026 - 18:56
Ποιες δερματικές παθήσεις βελτιώνονται και ποιες επιδεινώνονται το καλοκαίρι
Health Talk
22/05/2026 - 18:34
Διατροφή και κατάθλιψη: Τα θρεπτικά συστατικά που μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισής της
Διατροφή
22/05/2026 - 18:11
Αφιερωμένος στη μέτρηση της αρτηριακής πίεσης στο Νοσοκομείο Παπαγεωργίου ο Μάιος
Υγεία
22/05/2026 - 17:44
Ο ΠΟΥ αναβαθμίζει σε «πολύ υψηλό» τον επιδημιολογικό κίνδυνο από την έξαρση του Έμπολα στο Κονγκό
Υγεία
22/05/2026 - 17:21
Εργαζόμενοι στο Θριάσιο: «Η αναγνώριση δεν είναι χειροκροτήματα αλλά αυξήσεις και μόνιμες προσλήψεις»
Πολιτική Υγείας
22/05/2026 - 17:03

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΙΣΑ: Ξεκινούν οι πληρωμές ιατρών για το πρόγραμμα μαστογραφίας «Δοξιάδη»
Πολιτική Υγείας
22/05/2026 - 14:39
Στο πλευρό των παιδιών που ζουν με αιμορροφιλία και των οικογενειών τους η Sobi
Pharma News
22/05/2026 - 15:13
Εργαζόμενοι στο Θριάσιο: «Η αναγνώριση δεν είναι χειροκροτήματα αλλά αυξήσεις και μόνιμες προσλήψεις»
Πολιτική Υγείας
22/05/2026 - 17:03
Διατροφή και κατάθλιψη: Τα θρεπτικά συστατικά που μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισής της
Διατροφή
22/05/2026 - 18:11
OEE και ΟΔΙΠΥ παρουσίασαν το Εθνικό Πλαίσιο Προτύπων Ποιότητας Υπηρεσιών Υγείας
Πολιτική Υγείας
22/05/2026 - 18:56
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo