ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ασφυξία στα νοσοκομεία - Μεγάλη η προσέλευση ασθενών με ιώσεις και λοιμώξεις του αναπνευστικού

Επικαιρότητα
EUROKINISSI
Ιδιαίτερα αυξημένος είναι ο αριθμός των ασθενών που καταφθάνουν στα επείγοντα των νοσοκομείων με συμπτώματα ιώσεων και λοιμώξεων του αναπνευστικού συστήματος.
Δευτέρα, 13/01/2025 - 12:49
— Photo: EUROKINISSI
News4Health Team News4Health Team

Όλες οι καταγραφές δείχνουν ότι μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων, τα επείγοντα περιστατικά των νοσοκομείων αντιμετωπίζουν καθημερινά μεγάλη πίεση λόγω της έξαρσης ιώσεων. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), Μιχάλη Γιαννάκο, φέτος σημειώνεται μεγαλύτερη προσέλευση ασθενών με γρίπη και λοιμώξεις του αναπνευστικού σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι, ενώ ο αριθμός των περιστατικών CoViD έχει μειωθεί. Ο ίδιος προβλέπει ότι η κορύφωση της έξαρσης θα επέλθεο τις επόμενες ημέρες, με διάρκεια έως και τις αρχές Μαρτίου, όπως συμβαίνει κάθε χρόνο.

«Στα εφημερεύοντα νοσοκομεία, τα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) θυμίζουν εμπόλεμη ζώνη», δηλώνει, επισημαίνοντας την ασφυκτική κατάσταση που επικρατεί στα παθολογικά και πνευμονολογικά τμήματα των μεγάλων νοσοκομείων. Η αναμονή για εξέταση, όπως αναφέρει, ξεπερνά τις 8 ώρες. Ο ίδιος υπογραμμίζει ότι το Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ) έχει φτάσει στα όρια της αντοχής του εξαιτίας σοβαρών ελλείψεων προσωπικού. «Από το τέλος της πανδημίας μέχρι σήμερα, έχουμε απώλειες 4.000 υγειονομικών, σύμφωνα με τον προϋπολογισμό, με 2.500 μόνιμους και 1.500 συμβασιούχους να έχουν αποχωρήσει. Παρά την ολοκλήρωση, μετά από 5 χρόνια, της προκήρυξης 7Κ για 4.000 μόνιμες θέσεις, το ισοζύγιο παραμένει αρνητικό», εξηγεί.

Επιπλέον, σημειώνει ότι οι μονάδες πρωτοβάθμιας υγείας λειτουργούν με σοβαρές ελλείψεις και ο θεσμός του προσωπικού γιατρού είναι πρακτικά ανύπαρκτος.

Παράλληλα, πολλά περιφερειακά νοσοκομεία αδυνατούν να εξυπηρετήσουν τους ασθενείς της περιοχής λόγω έλλειψης ιατρών, νοσηλευτών και άλλων ειδικοτήτων. Τα μεγάλα νοσοκομεία της Αττικής και της Θεσσαλονίκης, που εφημερεύουν εναλλάξ, δέχονται περίπου 1.000 ασθενείς στα επείγοντα κάθε ημέρα, εκ των οποίων λιγότεροι από 200 τελικά εισάγονται. Περίπου το 70% των ασθενών θα μπορούσαν να εξυπηρετηθούν από την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας αντί για τα νοσοκομεία.

Ο κ. Γιαννάκος επισημαίνει ότι το 55% των ασθενών που εξετάζονται και νοσηλεύονται στο «Αττικόν» προέρχονται από την περιφέρεια. Αυτό συμβάλλει στη χρήση ράντζων και στις μεγάλες καθυστερήσεις στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας εργαζομένων στα νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), Μιχάλης Γιαννάκος, αναφέρει συγκεκριμένα τα εξής:

«Στα όρια των αντοχών του βρίσκεται το δημόσιο σύστημα υγείας λόγω των σοβαρών ελλείψεων προσωπικού. Από το τέλος της πανδημίας εως σήμερα το ισοζύγιο προσλήψεων_ αποχωρήσεων είναι ΜΕΙΟΝ 4.000 υγειονομικοί με βάσει τα στοιχεία του ψηφισθέντος προϋπολογισμού (2.500 μόνιμοι και 1.500 συμβασιούχοι) παρ ότι ολοκληρώθηκε μετά 5 χρόνια!!!!! η προκήρυξη 7κ και η πρόσληψη 4.000 μόνιμων υπαλλήλων. Όμως, είχαμε ανακύκλωση του υπηρετούντος προσωπικού με τους συμβασιούχους να καταλαμβάνουν θέσεις μονίμων ή ήδη υπηρετούντες μόνιμοι επέλεξαν άλλα νοσοκομεία να εργασθούν κοντά στο τόπο καταγωγής τους, προκειμένου να μείνουν στην οικογενειακή κατοικία, αφού οι μισθοί μας δεν φθάνουν ούτε για το νοίκι του σπιτιού. Τρέχουμε όσοι έχουμε απομείνει να προσφέρουμε ασφαλείς υπηρεσίες, αλλά δεν προλαβαίνουμε. Ξέρετε είμαστε άνθρωποι και όχι μηχανές. Και κουραζόμαστε και αρρωσταίνουμε από τα εξαντλητικά ωράρια εργασίας.

Μετά τα Χριστούγεννα βουλιάζουν τα μεγάλα νοσοκομεία της Αττικής, της Θεσσαλονίκης και της Περιφέρειας από παθολογικά περιστατικά εξ αιτίας της έξαρσης των ιώσεων. Προσέρχονται περισσότεροι ασθενείς με γρίπη και άλλες λοιμώξεις του αναπνευστικού σε σχέση με πέρυσι το αντίστοιχο διάστημα. Σσφώς όμως σε σχέση με πέρυσι προσέρχονται λιγότεροι ασθενείς με covid-19.

  • Η κορύφωση σναμένεται τις επόμενες ημέρες εως αρχές Μαρτίου όπως συμβαίνει κάθε χρόνο.
  • Τα εφημερεύοντα νοσοκομεια στα ΤΕΠ θυμίζουν ήδη νοσοκομεία εμπόλεμης ζώνης.
  • Το αδιαχώρητο επικρατεί στα παθολογικά και πνευμονολογικά ιατρεία των επειγόντων των μεγάλων νοσοκομείων.
  • Γολγοθάς η εξυπηρέτηση λόγω των ελλείψεων προσωπικού. Η καθυστέρηση για εξέταση υπερβαίνει πια τις 8 ώρες.
  • Αυτό συμβαίνει επειδή δεν υφίσταται δωρεάν οργανωμένη πρωτοβάθμια περίθαλψη.
  • Υπολειτουργούν οι πρωτοβάθμιες μονάδες υγείας, ο θεσμός του προσωπικού γιατρού είναι ανύπαρκτος.

Επίσης πολλά εκ των περιφερειακών νοσοκομείων δεν μπορούν να συγκρατήσουν τους ασθενείς της περιοχής λόγω σοβαρών ελλείψεων γιατρών, νοσηλευτών και άλλων ειδικοτήτων. Τα μεγάλα νοσοκομεία της Αττικής και της Θεσσαλονίκης που εφημερεύουν εναλλάξ τα επισκέπτονται στα επείγοντα 1.000 ασθενείς και εξετάζονται. Τελικά όμως εισάγονται λιγότεροι των 200 ασθενών. Το 70% των ασθενών που συνολικά προσέρχονται στα επείγοντα των νοσοκομείων θα μπορούσαν να αντιμετωπισθούν στη πρωτοβάθμια περίθαλψη και όχι στα εφημερεύοντα νοσοκομεία.

Το 55% των ασθενών που προσέρχονται και εισάγονται στο ΑΤΤΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ είναι από τη περιφέρεια. Ένας σοβαρός λόγος που αναπτύσσονται ράντζα και η πολύωρη αναμονή στα ΕΠΕΙΓΟΝΤΑ
Γολγοθάς για το προσωπικό είναι η εξεύρεση κλίνης για τη νοσηλεία των ασθενών με παθολογικά προβλήματα καθ ότι διαθέτουμε στα νοσοκομεία λιγότερες παθολογικές και πνευμονολογικές κλίνες από τους ασθενείς που εισάγονται. Έτσι αναπτύσσονται ράντζα, φορεία και νοσηλεύονται ασθενείς με παθολογικά προβλήματα σε χειρουργικές, καρδιολογικές και άλλες κλινικές με υψηλό δείκτη ενδονοσοκομειακής διασποράς λοιμώξεων.

Εξ άλλου είμαστε οι πρώτη στην Ευρώπη σε προσβολές και θανάτους σε ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις. Απαιτείται η βελτίωση της επιχειρησιακής εικόνας της δημόσιας υγείας με ενίσχυση σε προσωπικό. Για να επιτευχθεί απαιτείται η μονιμοποίηση των συμβασιούχων, η αύξηση των μισθών, η αύξηση της νυκτερινής εργασίας και των αργιών ( με φουλ κυκλικό ωράριο 7 νύκτες 7 απογευματινά και 3 αργίες λαμβάνει ο νοσηλευτής 150 ευρώ το μήνα επί πλέον),ένταξη στα βαε. Κίνητρα, κίνητρα κινητρα για να σταματήσει το κύμα μαζικών αποχωρήσεων προσωπικού.

Τελικά ένας δρόμος υπάρχει για να επιτευχθεί η αναβάθμιση της δημόσιας υγείας, να ανακοπεί η σταδιακή ιδιωτικοποίησή της. Αύξηση των δημοσίων δαπανών για την υγεία στο μέσο όρο των χωρών της Ευρώπης. Δηλαδη χρειάζεται προοδευτικά να διατεθούν ακόμη 2% του ΑΕΠ της χώρας για τη δημόσια υγεία».

  • ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
  • ΙΩΣΕΙΣ
  • ΛΟΙΜΩΞΕΙΣ ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΟΥ
  • ΤΜΗΜΑ ΕΠΕΙΓΟΝΤΩΝ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΩΝ
  • ΠΟΕΔΗΝ
  • ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΙΑΝΝΑΚΟΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΣΕΙΒ: Νέα μείωση στον προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ στα ιατροτεχνολογικά υλικά για Σακχαρώδη Διαβήτη
ΣΕΙΒ: Νέα μείωση στον προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ στα ιατροτεχνολογικά υλικά για Σακχαρώδη Διαβήτη 13 Ιανουαρίου 2025
Υποτροφία από το Ίδρυμα Έλενα Ηλιοπούλου Γιαμά σε συνεργασία με το Deloitte Foundation, στον Ανδρέα Κουλούρη 13 Ιανουαρίου 2025
Υποτροφία από το Ίδρυμα Έλενα Ηλιοπούλου Γιαμά σε συνεργασία με το Deloitte Foundation, στον Ανδρέα Κουλούρη

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Θεμιστοκλέους: «Την επόμενη εβδομάδα η προκήρυξη για 1.000 μόνιμες θέσεις γιατρών στα νοσοκομεία της χώρας»
Πολιτική Υγείας
30/04/2026 - 14:19

Θεμιστοκλέους: «Την επόμενη εβδομάδα η προκήρυξη για 1.000 μόνιμες θέσεις γιατρών στα νοσοκομεία της χώρας»

Περισσότερα από 150 παιδιά έχουν τραυματιστεί το πρώτο τρίμηνο οδηγώντας ηλεκτρικά πατίνια
Υγεία
30/04/2026 - 11:38

Περισσότερα από 150 παιδιά έχουν τραυματιστεί το πρώτο τρίμηνο οδηγώντας ηλεκτρικά πατίνια

Νοσοκομείο Αττικό: Ρεκόρ ράντζων στην χθεσινή εφημερία καταγγέλλει η ΠΟΕΔΗΝ
Πολιτική Υγείας
29/04/2026 - 10:16

Νοσοκομείο Αττικό: Ρεκόρ ράντζων στην χθεσινή εφημερία καταγγέλλει η ΠΟΕΔΗΝ

ΕΟΔΥ: Υψηλής προτεραιότητας οι λοιμώξεις του αναπνευστικού και όσες σχετίζονται με τη μικροβιακή αντοχή
Υγεία
23/04/2026 - 17:24

ΕΟΔΥ: Υψηλής προτεραιότητας οι λοιμώξεις του αναπνευστικού και όσες σχετίζονται με τη μικροβιακή αντοχή

Health-IQ: Ξεκίνησαν τα εξειδικευμένα εκπαιδευτικά προγράμματα για επαγγελματίες υγείας στην Αθήνα
Πολιτική Υγείας
21/04/2026 - 19:26

Health-IQ: Ξεκίνησαν τα εξειδικευμένα εκπαιδευτικά προγράμματα για επαγγελματίες υγείας στην Αθήνα

Θεμιστοκλέους: «Ο χρόνος αναμονής στα επείγοντα των νοσοκομείων έχει περιοριστεί στις 4,5 ώρες»
Πολιτική Υγείας
17/04/2026 - 17:17

Θεμιστοκλέους: «Ο χρόνος αναμονής στα επείγοντα των νοσοκομείων έχει περιοριστεί στις 4,5 ώρες»

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Ψυχική υγεία στο σχολείο: Στο επόμενο στάδιο η συνεργασία Υπουργείου Παιδείας και πρωτοβουλίας CAMHI
Ψυχική Υγεία
01/05/2026 - 13:54
Άρθρο: Τα διαχρονικά προβλήματα των ΜΕΘ και οι προϋποθέσεις για την αναβάθμισή τους
Health Talk
01/05/2026 - 13:24
Άσθμα: Αίτια εμφάνισης, συμπτώματα και τρόποι αντιμετώπισης
Health Talk
01/05/2026 - 13:06
Παγκόσμια Ημέρα Αξονικής Σπονδυλοαρθρίτιδας: Η χρόνια αόρατη νόσος που αλλάζει ζωές
Patient Talk
01/05/2026 - 12:39
Πραγματοποιήθηκε στο Νοσοκομείο «Μεταξά» η πρώτη ρομποτική επέμβαση θωρακοχειρουργικής στο ΕΣΥ
Υγεία
01/05/2026 - 12:13
Άννα Μαρία Παπαχαραλάμπους: Η δύσκολη καθημερινότητα με την αόρατη αγκυλοποιητική σπονδυλοαρθρίτιδα
Patient Talk
30/04/2026 - 16:42
Γεωργιάδης για την παιδίατρο: «Έκανε πέντε μέρες εφημερία on call, από το σπίτι της - Δεν θα γίνει ΕΔΕ»
Πολιτική Υγείας
30/04/2026 - 15:51
Γιατί ο εγκέφαλός μας «στρέφεται εναντίον μας» όταν τσακωνόμαστε
Ψυχική Υγεία
30/04/2026 - 15:24
Θεμιστοκλέους: «Την επόμενη εβδομάδα η προκήρυξη για 1.000 μόνιμες θέσεις γιατρών στα νοσοκομεία της χώρας»
Πολιτική Υγείας
30/04/2026 - 14:19
Εμβολιασμοί ενηλίκων: Τα πιο απλά και αποτελεσματικά μέσα πρόληψης και προστασίας
Υγεία
30/04/2026 - 13:34
Γεωργιάδης: «Άνοιξαν όλες οι κατηγορίες για την διανομή των ΦΥΚ από ιδιωτικά φαρμακεία»
Πολιτική Υγείας
30/04/2026 - 12:58
Χουλιάρα από το Φόρουμ των Δελφών: «Σε μη βιώσιμα επίπεδα το clawback και το rebate»
Pharma Policy
30/04/2026 - 12:26
Περισσότερα από 150 παιδιά έχουν τραυματιστεί το πρώτο τρίμηνο οδηγώντας ηλεκτρικά πατίνια
Υγεία
30/04/2026 - 11:38
Διεθνής έρευνα για την κλιματική αλλαγή και τις επιπτώσεις της στην υγεία: Κρίση που βαθαίνει όλο και πιο πολύ
Υγεία
30/04/2026 - 11:03
Μελάνωμα: Πέντε «γκρίζες ζώνες» και απλοί τρόποι αποτροπής ενός ηλιακού εγκαύματος την άνοιξη
Health Talk
30/04/2026 - 10:36
Πατούλης για δημογραφικό: «Εθνική και ευρωπαϊκή πρόκληση για το μέλλον των κοινωνιών»
Επικαιρότητα
30/04/2026 - 10:11
Η εμμηνόπαυση γερνάει ανομοιόμορφα τα όργανα του γυναικείου αναπαραγωγικού συστήματος
Υγεία
30/04/2026 - 09:43
Η ΕΝΑΣΕΛ στη Βουλή: «Η ουσιαστική προστασία των δικαιωμάτων των ασθενών περνά μέσα από τη θεσμική συμμετοχή»
Patient Talk
30/04/2026 - 08:47
Παρεμβάσεις σε κυβέρνηση, κόμματα και φορείς από τους εργαζόμενους για το μέλλον των κέντρων πρόληψης
Ψυχική Υγεία
30/04/2026 - 07:22
Παρέμβαση της Brains I.C.S στο συνέδριο του Economist: «Η μάχη κατά του καρκίνου ξεκινά πολύ πριν από το νοσοκομείο»
Επικαιρότητα
30/04/2026 - 03:37
Ο Νίκος Παπανδρέου υποψήφιος για το βραβείο One Health
Επικαιρότητα
30/04/2026 - 00:02
Όταν οι αμυγδαλές δημιουργούν περισσότερα προβλήματα από τα οφέλη τους
Health Talk
29/04/2026 - 23:46
Η Γερμανία από το 2028 θα επιβάλει φόρο στα αναψυκτικά που περιέχουν ζάχαρη
Επικαιρότητα
29/04/2026 - 23:18
Ραντεβού και σε μονάδες Ψυχικής Υγείας με λίγα «κλικ» μέσω του myHealth app
Πολιτική Υγείας
29/04/2026 - 23:01
Ο ΕΕΣ και η Διαμαντής Μασούτης Α.Ε. στήριξαν 312 παιδιά τις Ημέρες του Πάσχα
Επικαιρότητα
29/04/2026 - 22:44
Μεσοθεραπεία σώματος: Στοχευμένη λύση για κυτταρίτιδα και τοπικό λίπος
Ομορφιά
29/04/2026 - 22:21
Αποκάλυψη Τέντρος: «Οι ΗΠΑ δεν έχουν πληρώσει ακόμη όσα οφείλουν στον ΠΟΥ για να αποχωρήσουν»
Επικαιρότητα
29/04/2026 - 21:18
Ο ΕΟΦ απαγόρευσε πέντε γνωστά προϊόντα που υπόσχονταν «θεραπείες» για σειρά παθήσεων
Υγεία
29/04/2026 - 20:52
Παρέμβαση Γεωργιάδη για την ειδικευόμενη παιδίατρο: «Καμία υπερεργασία, καμία υπερεφημέρευση»
Επικαιρότητα
29/04/2026 - 20:36
«Τροφή για Δράση»: Πρωτοβουλία 13 πανεπιστημίων για την παιδική παχυσαρκία στην Ελλάδα
Υγεία
29/04/2026 - 20:13

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Λαμπρινός από το Φόρουμ των Δελφών: Τεχνητή Νοημοσύνη και βιώσιμη απόδοση
Υπηρεσίες Υγείας
29/04/2026 - 16:39
Είναι το μέλλον στην επιστήμη της διαιτολογίας η προσωποποιημένη διατροφή;
Διατροφή
29/04/2026 - 19:29
Μονάδες ολικής φροντίδας για άτομα με αυτισμό και νευροεκφυλιστικές παθήσεις σε Ρέθυμνο και Λασίθι
Πολιτική Υγείας
29/04/2026 - 19:11
Ραντεβού και σε μονάδες Ψυχικής Υγείας με λίγα «κλικ» μέσω του myHealth app
Πολιτική Υγείας
29/04/2026 - 23:01
Γεωργιάδης: «Άνοιξαν όλες οι κατηγορίες για την διανομή των ΦΥΚ από ιδιωτικά φαρμακεία»
Πολιτική Υγείας
30/04/2026 - 12:58
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo