ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ασφυξία στα νοσοκομεία - Μεγάλη η προσέλευση ασθενών με ιώσεις και λοιμώξεις του αναπνευστικού

Επικαιρότητα
EUROKINISSI
Ιδιαίτερα αυξημένος είναι ο αριθμός των ασθενών που καταφθάνουν στα επείγοντα των νοσοκομείων με συμπτώματα ιώσεων και λοιμώξεων του αναπνευστικού συστήματος.
Δευτέρα, 13/01/2025 - 12:49
— Photo: EUROKINISSI
News4Health Team News4Health Team

Όλες οι καταγραφές δείχνουν ότι μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων, τα επείγοντα περιστατικά των νοσοκομείων αντιμετωπίζουν καθημερινά μεγάλη πίεση λόγω της έξαρσης ιώσεων. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), Μιχάλη Γιαννάκο, φέτος σημειώνεται μεγαλύτερη προσέλευση ασθενών με γρίπη και λοιμώξεις του αναπνευστικού σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι, ενώ ο αριθμός των περιστατικών CoViD έχει μειωθεί. Ο ίδιος προβλέπει ότι η κορύφωση της έξαρσης θα επέλθεο τις επόμενες ημέρες, με διάρκεια έως και τις αρχές Μαρτίου, όπως συμβαίνει κάθε χρόνο.

«Στα εφημερεύοντα νοσοκομεία, τα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) θυμίζουν εμπόλεμη ζώνη», δηλώνει, επισημαίνοντας την ασφυκτική κατάσταση που επικρατεί στα παθολογικά και πνευμονολογικά τμήματα των μεγάλων νοσοκομείων. Η αναμονή για εξέταση, όπως αναφέρει, ξεπερνά τις 8 ώρες. Ο ίδιος υπογραμμίζει ότι το Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ) έχει φτάσει στα όρια της αντοχής του εξαιτίας σοβαρών ελλείψεων προσωπικού. «Από το τέλος της πανδημίας μέχρι σήμερα, έχουμε απώλειες 4.000 υγειονομικών, σύμφωνα με τον προϋπολογισμό, με 2.500 μόνιμους και 1.500 συμβασιούχους να έχουν αποχωρήσει. Παρά την ολοκλήρωση, μετά από 5 χρόνια, της προκήρυξης 7Κ για 4.000 μόνιμες θέσεις, το ισοζύγιο παραμένει αρνητικό», εξηγεί.

Επιπλέον, σημειώνει ότι οι μονάδες πρωτοβάθμιας υγείας λειτουργούν με σοβαρές ελλείψεις και ο θεσμός του προσωπικού γιατρού είναι πρακτικά ανύπαρκτος.

Παράλληλα, πολλά περιφερειακά νοσοκομεία αδυνατούν να εξυπηρετήσουν τους ασθενείς της περιοχής λόγω έλλειψης ιατρών, νοσηλευτών και άλλων ειδικοτήτων. Τα μεγάλα νοσοκομεία της Αττικής και της Θεσσαλονίκης, που εφημερεύουν εναλλάξ, δέχονται περίπου 1.000 ασθενείς στα επείγοντα κάθε ημέρα, εκ των οποίων λιγότεροι από 200 τελικά εισάγονται. Περίπου το 70% των ασθενών θα μπορούσαν να εξυπηρετηθούν από την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας αντί για τα νοσοκομεία.

Ο κ. Γιαννάκος επισημαίνει ότι το 55% των ασθενών που εξετάζονται και νοσηλεύονται στο «Αττικόν» προέρχονται από την περιφέρεια. Αυτό συμβάλλει στη χρήση ράντζων και στις μεγάλες καθυστερήσεις στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας εργαζομένων στα νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), Μιχάλης Γιαννάκος, αναφέρει συγκεκριμένα τα εξής:

«Στα όρια των αντοχών του βρίσκεται το δημόσιο σύστημα υγείας λόγω των σοβαρών ελλείψεων προσωπικού. Από το τέλος της πανδημίας εως σήμερα το ισοζύγιο προσλήψεων_ αποχωρήσεων είναι ΜΕΙΟΝ 4.000 υγειονομικοί με βάσει τα στοιχεία του ψηφισθέντος προϋπολογισμού (2.500 μόνιμοι και 1.500 συμβασιούχοι) παρ ότι ολοκληρώθηκε μετά 5 χρόνια!!!!! η προκήρυξη 7κ και η πρόσληψη 4.000 μόνιμων υπαλλήλων. Όμως, είχαμε ανακύκλωση του υπηρετούντος προσωπικού με τους συμβασιούχους να καταλαμβάνουν θέσεις μονίμων ή ήδη υπηρετούντες μόνιμοι επέλεξαν άλλα νοσοκομεία να εργασθούν κοντά στο τόπο καταγωγής τους, προκειμένου να μείνουν στην οικογενειακή κατοικία, αφού οι μισθοί μας δεν φθάνουν ούτε για το νοίκι του σπιτιού. Τρέχουμε όσοι έχουμε απομείνει να προσφέρουμε ασφαλείς υπηρεσίες, αλλά δεν προλαβαίνουμε. Ξέρετε είμαστε άνθρωποι και όχι μηχανές. Και κουραζόμαστε και αρρωσταίνουμε από τα εξαντλητικά ωράρια εργασίας.

Μετά τα Χριστούγεννα βουλιάζουν τα μεγάλα νοσοκομεία της Αττικής, της Θεσσαλονίκης και της Περιφέρειας από παθολογικά περιστατικά εξ αιτίας της έξαρσης των ιώσεων. Προσέρχονται περισσότεροι ασθενείς με γρίπη και άλλες λοιμώξεις του αναπνευστικού σε σχέση με πέρυσι το αντίστοιχο διάστημα. Σσφώς όμως σε σχέση με πέρυσι προσέρχονται λιγότεροι ασθενείς με covid-19.

  • Η κορύφωση σναμένεται τις επόμενες ημέρες εως αρχές Μαρτίου όπως συμβαίνει κάθε χρόνο.
  • Τα εφημερεύοντα νοσοκομεια στα ΤΕΠ θυμίζουν ήδη νοσοκομεία εμπόλεμης ζώνης.
  • Το αδιαχώρητο επικρατεί στα παθολογικά και πνευμονολογικά ιατρεία των επειγόντων των μεγάλων νοσοκομείων.
  • Γολγοθάς η εξυπηρέτηση λόγω των ελλείψεων προσωπικού. Η καθυστέρηση για εξέταση υπερβαίνει πια τις 8 ώρες.
  • Αυτό συμβαίνει επειδή δεν υφίσταται δωρεάν οργανωμένη πρωτοβάθμια περίθαλψη.
  • Υπολειτουργούν οι πρωτοβάθμιες μονάδες υγείας, ο θεσμός του προσωπικού γιατρού είναι ανύπαρκτος.

Επίσης πολλά εκ των περιφερειακών νοσοκομείων δεν μπορούν να συγκρατήσουν τους ασθενείς της περιοχής λόγω σοβαρών ελλείψεων γιατρών, νοσηλευτών και άλλων ειδικοτήτων. Τα μεγάλα νοσοκομεία της Αττικής και της Θεσσαλονίκης που εφημερεύουν εναλλάξ τα επισκέπτονται στα επείγοντα 1.000 ασθενείς και εξετάζονται. Τελικά όμως εισάγονται λιγότεροι των 200 ασθενών. Το 70% των ασθενών που συνολικά προσέρχονται στα επείγοντα των νοσοκομείων θα μπορούσαν να αντιμετωπισθούν στη πρωτοβάθμια περίθαλψη και όχι στα εφημερεύοντα νοσοκομεία.

Το 55% των ασθενών που προσέρχονται και εισάγονται στο ΑΤΤΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ είναι από τη περιφέρεια. Ένας σοβαρός λόγος που αναπτύσσονται ράντζα και η πολύωρη αναμονή στα ΕΠΕΙΓΟΝΤΑ
Γολγοθάς για το προσωπικό είναι η εξεύρεση κλίνης για τη νοσηλεία των ασθενών με παθολογικά προβλήματα καθ ότι διαθέτουμε στα νοσοκομεία λιγότερες παθολογικές και πνευμονολογικές κλίνες από τους ασθενείς που εισάγονται. Έτσι αναπτύσσονται ράντζα, φορεία και νοσηλεύονται ασθενείς με παθολογικά προβλήματα σε χειρουργικές, καρδιολογικές και άλλες κλινικές με υψηλό δείκτη ενδονοσοκομειακής διασποράς λοιμώξεων.

Εξ άλλου είμαστε οι πρώτη στην Ευρώπη σε προσβολές και θανάτους σε ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις. Απαιτείται η βελτίωση της επιχειρησιακής εικόνας της δημόσιας υγείας με ενίσχυση σε προσωπικό. Για να επιτευχθεί απαιτείται η μονιμοποίηση των συμβασιούχων, η αύξηση των μισθών, η αύξηση της νυκτερινής εργασίας και των αργιών ( με φουλ κυκλικό ωράριο 7 νύκτες 7 απογευματινά και 3 αργίες λαμβάνει ο νοσηλευτής 150 ευρώ το μήνα επί πλέον),ένταξη στα βαε. Κίνητρα, κίνητρα κινητρα για να σταματήσει το κύμα μαζικών αποχωρήσεων προσωπικού.

Τελικά ένας δρόμος υπάρχει για να επιτευχθεί η αναβάθμιση της δημόσιας υγείας, να ανακοπεί η σταδιακή ιδιωτικοποίησή της. Αύξηση των δημοσίων δαπανών για την υγεία στο μέσο όρο των χωρών της Ευρώπης. Δηλαδη χρειάζεται προοδευτικά να διατεθούν ακόμη 2% του ΑΕΠ της χώρας για τη δημόσια υγεία».

  • ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
  • ΙΩΣΕΙΣ
  • ΛΟΙΜΩΞΕΙΣ ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΟΥ
  • ΤΜΗΜΑ ΕΠΕΙΓΟΝΤΩΝ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΩΝ
  • ΠΟΕΔΗΝ
  • ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΙΑΝΝΑΚΟΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΣΕΙΒ: Νέα μείωση στον προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ στα ιατροτεχνολογικά υλικά για Σακχαρώδη Διαβήτη
ΣΕΙΒ: Νέα μείωση στον προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ στα ιατροτεχνολογικά υλικά για Σακχαρώδη Διαβήτη 13 Ιανουαρίου 2025
Υποτροφία από το Ίδρυμα Έλενα Ηλιοπούλου Γιαμά σε συνεργασία με το Deloitte Foundation, στον Ανδρέα Κουλούρη 13 Ιανουαρίου 2025
Υποτροφία από το Ίδρυμα Έλενα Ηλιοπούλου Γιαμά σε συνεργασία με το Deloitte Foundation, στον Ανδρέα Κουλούρη

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Θεμιστοκλέους: Πριν το Πάσχα η προκήρυξη για τις 850 μόνιμες θέσεις γιατρών στα νοσοκομεία
Πολιτική Υγείας
31/03/2026 - 14:03

Θεμιστοκλέους: Πριν το Πάσχα η προκήρυξη για τις 850 μόνιμες θέσεις γιατρών στα νοσοκομεία

Κονδύλι 12.299 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ για νέες ενεργειακές αναβαθμίσεις δύο νοσοκομείων στην Περιφέρεια
Επικαιρότητα
24/03/2026 - 18:18

Κονδύλι 12.299 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ για νέες ενεργειακές αναβαθμίσεις δύο νοσοκομείων στην Περιφέρεια

ΠΟΕΔΗΝ για την πανυγειονομική κινητοποίηση: «Το ΕΣΥ κατάντησε ανθρωποδιώκτης για τους επαγγελματίες Υγείας»
Επικαιρότητα
19/03/2026 - 03:37

ΠΟΕΔΗΝ για την πανυγειονομική κινητοποίηση: «Το ΕΣΥ κατάντησε ανθρωποδιώκτης για τους επαγγελματίες Υγείας»

Διήμερο κινητοποιήσεων από γιατρούς και νοσηλευτές
Πολιτική Υγείας
17/03/2026 - 10:23

Διήμερο κινητοποιήσεων από γιατρούς και νοσηλευτές

ΠΟΥ: Έξι νοσοκομεία του Ιράν έχουν εκκενωθεί - Αντέχει το σύστημα υγείας
Επικαιρότητα
16/03/2026 - 23:17

ΠΟΥ: Έξι νοσοκομεία του Ιράν έχουν εκκενωθεί - Αντέχει το σύστημα υγείας

ΠΟΕΔΗΝ: Κάλεσμα σε πανυγειονομική κινητοποίηση την Πέμπτη 19 Μαρτίου
Επικαιρότητα
16/03/2026 - 16:38

ΠΟΕΔΗΝ: Κάλεσμα σε πανυγειονομική κινητοποίηση την Πέμπτη 19 Μαρτίου

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Ο ΙΣΑ ζητεί συνάντηση με την πολιτική ηγεσία του ΥΠΟΙΚ για το clawback και όχι μόνο
Επικαιρότητα
01/04/2026 - 16:37
Νέα έρευνα αποκαλύπτει ισχυρή συσχέτιση μεταξύ της έκθεσης σε φυτοφάρμακα και του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου
Υγεία
01/04/2026 - 16:21
Πώς αλλάζει τα δεδομένα στη ρινοπλαστική η τεχνολογία Piezo και ποια τα πλεονεκτήματά της!
Health Talk
01/04/2026 - 16:02
Τα παιδιά που γεννήθηκαν πρόωρα ή ελλιποβαρή αντιμετωπίζουν αυξημένα μαθησιακά προβλήματα
Υγεία
01/04/2026 - 16:00
Παγκόσμια Ημέρα Αυτισμού: Ενημερωτική δράση βιωματικού χαρακτήρα από τον ΕΕΣ στη Θεσσαλονίκη
Επικαιρότητα
01/04/2026 - 15:39
Νέες διατροφικές οδηγίες της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας: Ναι στις φυτικές πρωτεΐνες, όχι στα φουλ λιπαρά
Διατροφή
01/04/2026 - 15:00
Συστατικό φαρμάκου για τη στυτική δυσλειτουργία μπορεί να σώσει ζωές παιδιών με σπάνιο νόσημα
Υγεία
01/04/2026 - 14:00
Πόνος οστεοαρθρίτιδας: Οι φυσιοθεραπευτικές επιλογές αποδεικνύονται πιο ανακουφιστικές από τα φάρμακα
Υγεία
01/04/2026 - 13:00
Οι φαρμακευτικές εταιρείες "παγώνουν" νέες κυκλοφορίες στην Ευρώπη λόγω της τιμολογικής πολιτικής Τραμπ
Pharma Policy
01/04/2026 - 12:51
Το σπάνιο δέντρο των ελληνικών βουνών που αποτελεί πρώτη ύλη για αντικαρκινικά φάρμακα
Υγεία
01/04/2026 - 12:00
Κατάθλιψη και δερματίτιδα έχουν κοινό φλεγμονώδες αποτύπωμα - Νέες προοπτικές για στοχευμένη θεραπεία
Ψυχική Υγεία
01/04/2026 - 11:00
Ποια είναι η χημική ουσία που έχει προκαλέσει τον θάνατο 74.000 νεογνών το 2018
Υγεία
01/04/2026 - 10:00
Ανήλικοι και social media: Γιατί η μείωση του χρόνου χρήσης δεν αρκεί για την προστασία του ψυχισμού τους
Ψυχική Υγεία
01/04/2026 - 09:00
Κρίσιμη η πρόσβαση στη συνεχή καταγραφή γλυκόζης για πάσχοντες από σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2
Pharma News
01/04/2026 - 07:28
Σε επιφυλακή οι δήμοι της Αττικής για την επερχόμενη κακοκαιρία
Επικαιρότητα
01/04/2026 - 03:44
Πρωτιά της ΔΑΚΟΑ με 65% στις εκλογές του Οδοντιατρικού Συλλόγου Αττικής
Επικαιρότητα
01/04/2026 - 00:09
Στον καθηγητή Ουρολογίας Δημήτρης Χατζηχρήστου το διεθνές βραβείο Career Award 2026
Επικαιρότητα
31/03/2026 - 23:21
Δήμος Αθηναίων: Διεθνής ημέρα μηδενικών αποβλήτων με τη συμμετοχή 170 μαθητών δημοτικού
Επικαιρότητα
31/03/2026 - 22:06
Πως η ρουτίνα στο καθημερινό φαγητό μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια βάρους!
Διατροφή
31/03/2026 - 21:18
Εάν έχετε πρόβλημα με την ακοή σας ελέγξτε το σάκχαρό σας
Health Talk
31/03/2026 - 20:24
Φαρμασέρβ–Λίλλυ: Πενήντα και πλέον χρόνια καινοτομίας στη νευρολογία και την ψυχική υγεία
Pharma News
31/03/2026 - 19:37
Το ανθρώπινο μικροβίωμα και ο ρόλος του στο μέλλον της εξατομικευμένης ιατρικής
Υγεία
31/03/2026 - 18:42
Η κακή ψυχολογία των γονέων κατά την περιγεννητική περίοδο επηρεάζει την ψυχική υγεία του βρέφους
Ψυχική Υγεία
31/03/2026 - 18:01
Θεραπεία για την παχυσαρκία με συνδρομή!
Pharma News
31/03/2026 - 17:17
Ευλογιά των αιγοπροβάτων: Έχουν θανατωθεί 486.300 ζώα
Επικαιρότητα
31/03/2026 - 16:54
Αποκαλυπτικός χάρτης του ιστού του μαστού - Ο ρόλος της εμμηνόπαυσης στην ανάπτυξη καρκίνου
Υγεία
31/03/2026 - 16:21
Έρευνα: Ένας στους τρεις ενήλικες στρέφεται στα AI chatbots για θέματα υγείας
Digital Health
31/03/2026 - 16:00
Gnomon Informatics: Η Κύπρος αποκτά εθνική εφαρμογή ψηφιακής υγείας μέσω της πλατφόρμας eHealthPass
Digital Health
31/03/2026 - 15:28
Η διατροφή που μπορεί να επιβραδύνει τη γήρανση του εγκεφάλου κατά περισσότερο από 2 χρόνια
Διατροφή
31/03/2026 - 15:06
H Motor Oil ενίσχυσε με σημαντική χορηγία την επιχειρησιακή ετοιμότητα του ΕΕΣ
Επικαιρότητα
31/03/2026 - 14:43

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Προσωποποιημένα φάρμακα από 3D εκτυπωτή στο φαρμακείο της γειτονιάς σε μία δεκαετία
Pharma News
30/03/2026 - 12:31
Ταινίες για τους διαβητικούς: Τι αλλάζει μετά τις νέες ανακοινώσεις Γεωργιάδη
Πολιτική Υγείας
30/03/2026 - 13:39
Η MSD Ελλάδος στη λίστα Best Workplaces for Women Hellas 2026
Pharma News
30/03/2026 - 15:51
Έξυπνα tips για το πως θα φάτε σωστά αντί να μετράτε τις θερμίδες
Διατροφή
30/03/2026 - 18:03
Ανοιχτή πρόσκληση σε γιατρούς του ΕΣΥ από την 2η ΥΠΕ με ισχυρά κίνητρα
Πολιτική Υγείας
30/03/2026 - 20:59
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo