ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αιθιοπία: Αυθεντική αναπαράσταση του Όρκου του Ιπποκράτη από 50 αριστούχους γιατρούς!

Επικαιρότητα
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ξεκινώντας απο την Κω, πατρίδα του πατέρα της Ιατρικής, Ιπποκράτη, το Παγκόσμιο Ιπποκράτειο Ινστιτούτο Ιατρών, επιδιώκει να ενώσει τους γιατρούς ανά την υφήλιο, κάτω απο την ομπρέλα του Ιπποκρατικού πνεύματος και φιλοσοφίας.
Παρασκευή, 16/02/2024 - 16:47
— Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
News4Health Team News4Health Team

Νέος σταθμός του ταξιδιού του Ιπποκρατικού πνεύματος ήταν η πρωτεύουσα της Αιθιοπίας, Αντίς Αμπέμπα, όπου υπό την αιγίδα του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, του ελληνικού Υπουργείου Υγείας και των Υπουργείων Τουρισμού και Υγείας της Αιθιοπίας, καθώς και τη συνεργασία του Διεθνούς Ιπποκράτειου Ιδρύματος Κω και της ΕΛΙΤΟΥΡ, συνδιοργανώθηκε Ιπποκρατική εβδομάδα, με τίτλο «Ήθος, Πάθος, Λόγος», με την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστήμιου της Αντίς Αμπέμπα και τη συνεργασία των Πανεπιστημίων Σερβίας και Κύπρου, παρουσία κορυφαίων αξιωματούχων της Αιθιοπικής κυβέρνησης.

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων πραγματοποιήθηκε η τελετή απόδοσης του «αυθεντικού όρκου» του Ιπποκράτη, που περιελάμβανε αναπαράσταση της επίσημης εκδήλωσης που γίνεται στον αρχαιολογικό χώρο του Ασκληπιείου, στην Κω. Συγκεκριμένα, σε μια συγκινητική εκδήλωση που έλαβε χώρα στο Πανεπιστήμιο της πρωτεύουσας της Αιθιοπίας, την Αντίς Αμπέμπα, «Tikur Anbessa», 50 αριστούχοι απόφοιτοι της ιατρικής σχολής, συμμετείχαν στην ανάγνωση του αυθεντικού όρκου του Ιπποκράτη.

Για τις ανάγκες της αναβίωσης παρέστη ειδικός απεσταλμένος από την Κω, ο οποίος αναπαριστά τον Ιπποκράτη, και παράλληλα οκτώ γυναίκες γιατροί από την Αιθιοπία παρέστησαν τις ιέρειες ντυμένες με ειδικά άμφια.

Τον αυθεντικό Ορκο του Ιπποκράτη εκφώνησε πρώτα στα Αρχαία Ελληνικά ο Μηνάς Χατζηαντωνίου, ακολούθως στα αγγλικά η Δρ Βικτώρια Πολυδώρου και στα Αμχαρικά η Δρ Αμάλ Σάλεχ.

Η προτομή του Ιπποκράτη τοποθετήθηκε στον προαύλιο χώρο της Ιατρικής Σχολής και δίπλα φυτεύτηκε σε μια συμβολική κίνηση, «ο πλάτανος του Ιπποκράτη».

Οι νέοι γιατροί μαζί με το πτυχίο τους έλαβαν αναμνηστικό πάπυρο με τον Όρκο του Ιπποκράτη.

Σημειώνεται ότι τα τελευταία χρόνια το Παγκόσμιο Ιπποκράτειο Ινστιτούτο Γιατρών (GDHI), σε συνεργασία με τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών (ΙΣΑ) και το Διεθνές Ιπποκράτειο Ίδρυμα της Κω, έχουν ξεκινήσει μια προσπάθεια με στόχο όλοι οι απόφοιτοι των ιατρικών σχολών ανά τον κόσμο να δίνουν τον αυθεντικό Ορκο του Ιπποκράτη.

Ανάλογες τελετές έχουν γίνει και σε άλλες Ιατρικές Σχολές ανά τον κόσμο, απο την Αυστραλία, έως τον Καναδά και τις ΗΠΑ και το «ταξίδι» συνεχίζεται.

Οι εκδηλώσεις στοχεύουν στη διάδοση της Ιπποκρατικής ιατρικής σκέψης και φιλοσοφίας, με την ταυτόχρονη ανάπτυξη του Τουρισμού Υγείας στη χώρα μας.

Ο πρόεδρος του ΙΣΑ, του Παγκόσμιου Ιπποκράτειου Ινστιτούτου Γιατρών (GDHI) και του Ελληνικού Συμβουλίου Τουρισμού Υγείας (ΕΛΙΤΟΥΡ), Γιώργος Πατούλης, αναφέρθηκε στο σκοπό του GDHI που είναι, μέσω του όρκου του Ιπποκράτη και του Διεθνούς Ιπποκρατείου Ιδρύματος της Κω να ενωθούν όλες οι ιατρικές σχολές του κόσμου και όλοι οι γιατροί.

«Γίνεστε κρίκοι αυτής της παγκόσμιας αλυσίδας» ανέφερε ο κ. Πατουλης, απευθυνόμενος στους νέους γιατρούς της Αιθιοπίας και διαβεβαίωσε τους Αιθίοπες συναδέλφους του, ότι η Ελλάδα και οι Έλληνες επιστήμονες είναι πάντα πρόθυμοι να προσφέρουν βοήθεια και τεχνογνωσία.

«Πρόθεσή μας είναι να διατηρήσουμε και να ενισχύσουμε τις σχέσεις των επιστημόνων των δύο χωρών και να συμβάλλουμε στη μεταλαμπάδευση της γνώσης», τόνισε ο κ. Πατούλης και πρόσθεσε: «Συνεχίζουμε την προσπάθεια για τη διάδοση του Ιπποκρατικού πνεύματος και την διατήρηση του Όρκου. Επιδίωξή μας είναι να συσφίξουμε τις σχέσεις με την διεθνή επιστημονική κοινότητα και να γίνουμε ο κρίκος της αλυσίδας που ενώνει τους ιατρούς του κόσμου, για την εγκαθίδρυση της Ιπποκρατικής αντίληψης στην παγκόσμια ιατρική κοινότητα. Η Ελλάδα μπορεί και πρέπει να γίνει η χώρα της υγείας και της ευεξίας, να πρωτοστατήσει στη μεταλαμπάδευση γνώσης και τεχνογνωσίας και να προσελκύσει τον παγκόσμιο ασθενή».

Από την πλευρά του ο Δρ Αντώνιος Πολυδώρου Γενικός Γραμματέας του Παγκόσμιου Ιπποκράτειου Ινστιτούτου και Πρέσβης Ελληνικού Τουρισμού μίλησε για τις ενέργειες που έχει προγραμματίσει το Ινστιτούτο για τη διάδοση του Ιπποκρατικού πνεύματος.

«Ο όρκος του Ιπποκράτη παραμένει μέχρι τώρα υπόδειγμα ιατρικού όρκου γιατί περιέχει πανανθρώπινες και οικουμενικές υποθήκες», τόνισε ο κ. Πολυδώρου.

Σε δηλώσεις του ο γενικός γραμματέας της Ελληνικής Εταιρείας Αναπαραγωγής Ιατρικής και αντιπρόεδρος του Παγκόσμιου Ιπποκράτειου Ινστιτούτου Ιατρών, Δρ. Κωνσταντίνος Πάντος, τόνισε την ανάγκη να υπάρξει μεταλαμπάδευση των ιπποκρατικών αξιών στους νέους επιστήμονες. «Ο Ιπποκράτης συγκεντρώνει όλες τις αρχές και το ήθος της ιστορίας της σύγχρονης ιατρικής», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Πάντος.

Στο ελληνοαιθιοπικό συνέδριο που έλαβε χώρα στο Πανεπιστήμιο της Αιθιοπίας, ο κ. Πάντος αναφέρθηκε στην προώθηση του Τουρισμού Υγείας, εστιάζοντας στην εξωσωματική γονιμοποίηση. Τόνισε ότι η χώρα μας επιλέγεται από υπογόνιμα ζευγάρια ανά τον κόσμο, καθώς διαθέτει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες υγείας και σύγχρονο νομοθετικό πλαίσιο.

Στο πλαίσιο συνεδρίου με τίτλο «Ήθος, Πάθος, Λόγος» με ομιλητές διακεκριμένους επιστήμονες εκπροσώπους των Ιατρικών Σχολών των Πανεπιστημίων Αντίς Αμπέμπα, ΕΚΠΑ, Θεσσαλίας , Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου και Βελιγραδίου, υπογράφηκε μνημόνιο συνεργασίας, μεταξύ του Παγκόσμιου Ιπποκράτειου Ινστιτούτου Ιατρών και των πέντε Πανεπιστημίων, με στόχο οι γιατροί όλου του κοσμου να συστρατευθούν κάτω από την ομπρέλα του Ιπποκρατείου Ινστιτούτου Ιατρών για την διεθνοποίηση του Ιπποκρατικού πνεύματος και φιλοσοφίας.

Στη συνέχεια έγινε η αδερφοποίηση των Ιατρικών Συλλόγων Αθηνών, Αιθιοπίας και Κύπρου.

Οι ανάγκες της χώρας, η οποία είναι μεγάλη με πληθυσμό 120 εκατομ. είναι τεράστιες σε ότι αφορά τον ιατροτεχνολογικο εξοπλισμό σε νοσοκομεία σε γιατρούς, ειδικά στις εμπόλεμες περιοχές, που σημαίνει ότι οποιαδήποτε αρωγή δεν είναι μόνο ευπρόσδεκτη αλλά απαραίτητη, δήλωσε η Πρέσβυς της Ελλάδαςστην Αιθιοπία Άννα Φάρρου. Η Ελλάδα, σημείωσε, βρίσκεται κοντά στον Αιθιοπικό λαό και στηρίζει τον τομέα της Υγείας. Το 2022 η Ελλάδα δώρισε στην Αιθιοπία 1.300.000 εμβόλια κατα της Covid-19 μέσω του μηχανισμού COVAX.

  • ΑΙΘΙΟΠΙΑ
  • ΓΙΑΤΡΟΙ
  • ΟΡΚΟΣ ΙΠΠΟΚΡΑΤΗ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Θεσσαλονίκη: Συγκίνηση στο Ιπποκράτειο, η «Πράξη Αγάπης» πρόσφερε δώρα σε παιδιά που μάχονται τον καρκίνο
Θεσσαλονίκη: Συγκίνηση στο Ιπποκράτειο, η «Πράξη Αγάπης» πρόσφερε δώρα σε παιδιά που μάχονται τον καρκίνο 16 Φεβρουαρίου 2024
Εξαδάκτυλος στην παρουσίαση του HEALTH-IQ: «Οι γιατροί είναι άκρως "αλλεργικοί" στη γραφειοκρατία» 17 Φεβρουαρίου 2024
Εξαδάκτυλος στην παρουσίαση του HEALTH-IQ: «Οι γιατροί είναι άκρως "αλλεργικοί" στη γραφειοκρατία»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Γεωργιάδης για το 1566: H πρόσβαση σε δωρεάν ραντεβού με ειδικευμένους γιατρούς από τις ευκολότερες στην EE
Πολιτική Υγείας
19/03/2026 - 11:16

Γεωργιάδης για το 1566: H πρόσβαση σε δωρεάν ραντεβού με ειδικευμένους γιατρούς από τις ευκολότερες στην EE

Αναστάτωση στους νέους γιατρούς από το νέο όριο αναβολής στράτευσης – Παρέμβαση του ΠΙΣ
Πολιτική Υγείας
16/02/2026 - 11:37

Αναστάτωση στους νέους γιατρούς από το νέο όριο αναβολής στράτευσης – Παρέμβαση του ΠΙΣ

Ένοχος ο γιατρός του Ιπποκράτειου για φακελάκι 3.000 ευρώ
Επικαιρότητα
06/02/2026 - 16:09

Ένοχος ο γιατρός του Ιπποκράτειου για φακελάκι 3.000 ευρώ

Π.Ι.Σ.: Διακριτοί ρόλοι και συνεργασία ιατρών – φαρμακοποιών προς όφελος των ασθενών
Πολιτική Υγείας
05/02/2026 - 11:40

Π.Ι.Σ.: Διακριτοί ρόλοι και συνεργασία ιατρών – φαρμακοποιών προς όφελος των ασθενών

108 νέοι γιατροί στο ΕΣΥ μέσω του οικονομικού κινήτρου των 40.000 ευρώ
Πολιτική Υγείας
29/01/2026 - 11:20

108 νέοι γιατροί στο ΕΣΥ μέσω του οικονομικού κινήτρου των 40.000 ευρώ

Παρέμβαση ΙΣΑ για τον νέο νόμο περί αναβολής στράτευσης των γιατρών
Επικαιρότητα
20/01/2026 - 16:49

Παρέμβαση ΙΣΑ για τον νέο νόμο περί αναβολής στράτευσης των γιατρών

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Παραλήρημα στους νοσηλευόμενους ασθενείς: Συχνή και επείγουσα ιατρική κατάσταση - Γιατί δεν αναγνωρίζεται άμεσα
Health Talk
27/03/2026 - 15:47
Mεταπτυχιακοί φοιτητές Ιατρικής του ΕΚΠΑ στην «Ημέρα Καριέρας» του ΣΦΕΕ
Pharma Policy
27/03/2026 - 14:54
Ποιες είναι οι παθήσεις του ποδιού και πώς αντιμετωπίζονται
Health Talk
27/03/2026 - 14:22
Ο ΕΟΔΥ ενισχύει τον μηχανισμό επιδημιολογικής επιτήρησης και απόκρισης σε απειλές Δημόσιας Υγείας
Υγεία
27/03/2026 - 13:59
Δεν είναι μόνο το Αλτσχάιμερ: Τέσσερις τύποι άνοιας που οι περισσότεροι δεν γνωρίζουν ότι υπάρχουν
Υγεία
27/03/2026 - 13:16
Μιχαηλίδου στο ACTION 24: «Ψηφιακή ενδυνάμωση για 6.500 ηλικιωμένους και άτομα με αναπηρία»
Επικαιρότητα
27/03/2026 - 12:47
Καθορίστηκαν ύψος, κόστος και ποσό υγειονομικής δαπάνης που προκαταβάλλεται στους στρατιωτικούς
Πολιτική Υγείας
27/03/2026 - 12:24
Τροφές και τρόποι για τον καθαρισμό του εντέρου με φυσικό τρόπο
Διατροφή
27/03/2026 - 12:06
Νέα κρούσματα αφθώδους πυρετού στη Λέσβο και συνολικά 17
Επικαιρότητα
27/03/2026 - 11:32
Με οστεομυελίτιδα και σημάδια κακοποίησης στο Καραμανδάνειο βρέφος 10 μηνών
Επικαιρότητα
27/03/2026 - 11:06
Οδηγός από τον ΠΟΥ με νέα διαγνωστικά εργαλεία για την καταπολέμηση της φυματίωσης
Πολιτική Υγείας
27/03/2026 - 10:44
Αλλαγή ώρας και φέτος: Έξι απλές συμβουλές για να προσαρμόσετε τη διάθεση και τον ύπνο σας!
Υγεία
27/03/2026 - 10:11
Οι σύγχρονες ανάγκες των γονέων και η ανταπόκριση των Κέντρων Πρόληψης
Ψυχική Υγεία
27/03/2026 - 09:47
Μειώθηκαν οι μητρικοί θάνατοι σε παγκόσμιο επίπεδο - Εκτός στόχων περισσότερες από 100 χώρες
Υγεία
27/03/2026 - 09:18
Πώς ο άξονας εντέρου-εγκεφάλου μπορεί να επηρεάσει τη διάθεσή μας;
Health Talk
27/03/2026 - 08:19
Παγκόσμια Ημέρα Διπολικής Διαταραχής: Δωρεάν webinar από το Μητροπολιτικό Κολλέγιο
Ψυχική Υγεία
27/03/2026 - 03:39
Το Σάββατο 28 Μαρτίου το 8ο πανελλήνιο συνέδριο της ΡευΜΑζην
Patient Talk
27/03/2026 - 00:11
Τέσσερις στους πέντε κτηνιάτρους ζητούν υποστήριξη για την ψυχική τους υγεία και ευημερία
Επικαιρότητα
26/03/2026 - 23:22
«Θέλω να πάψω να υποφέρω» - 25χρονη τετραπληγική υποβλήθηκε σε ευθανασία κόντρα στην οικογένειά της
Επικαιρότητα
26/03/2026 - 22:57
Συγκίνηση στην παρέλαση για την 25η Μαρτίου - Ο ΕΕΣ κέρδισε το ζεστό χειροκρότημα επισήμων και κόσμου
Επικαιρότητα
26/03/2026 - 22:34
Το πνευμονογαστρικό νεύρο μπορεί να είναι το «κλειδί» για την αντιμετώπιση του Αλτσχάιμερ
Υγεία
26/03/2026 - 22:02
Επτά τρόφιμα που πρέπει να έχουν μόνιμη θέση στο τραπέζι μας
Διατροφή
26/03/2026 - 21:08
Αντίδραση της Google σε δικαστική απόφαση για τον εθισμό ανήλικης
Επικαιρότητα
26/03/2026 - 20:44
«Οδοιπορικό Υγείας και Αλληλεγγύης»: Η πρωτοβουλία που φέρνει την πρόληψη στην ελληνική περιφέρεια
Υγεία
26/03/2026 - 20:21
EFPIA: Κίνδυνοι για ασθενείς και εταιρείες από τους περιορισμούς στη χρήση των PFAS
Pharma Policy
26/03/2026 - 20:03
Σεξουαλική κακοποίηση παιδιών online: «Όχι» του ευρωκοινοβουλίου στην παράταση της εθελοντικής ανίχνευσης
Επικαιρότητα
26/03/2026 - 19:37
Άμεση ανάκληση αράπικου φυστικιού από τον ΕΦΕΤ
Επικαιρότητα
26/03/2026 - 19:21
Άσθμα και αλλεργίες την άνοιξη: Συμπτώματα, ποιότητα ζωής και σύγχρονες θεραπείες
Health Talk
26/03/2026 - 19:03
Επιθετικές περικοπές δαπανών για έρευνα και ανάπτυξη από τις φαρμακοβιομηχανίες
Pharma News
26/03/2026 - 18:39
Η πρώτη πλήρως ρομποτική επέμβαση «Beyond-TME» στην Ελλάδα
Υπηρεσίες Υγείας
26/03/2026 - 18:03

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Γεωργιάδης: «Έχουν εξυπηρετηθεί 294.648 δικαιούχοι του προγράμματος διανομής κατ' οίκον των ΦΥΚ»
Πολιτική Υγείας
24/03/2026 - 17:43
Θεμιστοκλέους: «Τις επόμενες μέρες η προκήρυξη για 850 θέσεις ιατρών σε όλη τη χώρα»
Πολιτική Υγείας
24/03/2026 - 19:29
Συντονιστικό ΠΦΥ: «Δεν υφίσταται διαθέσιμο υπόλοιπο για την αποπληρωμή του clawback του 2023»
Πολιτική Υγείας
24/03/2026 - 21:17
Στρατηγική συνεργασία με τη Siemens Healthineers για τον Όμιλο Ιατρόπολις
Υπηρεσίες Υγείας
25/03/2026 - 03:46
Ρομποτική χειρουργική με το σύστημα Da Vinci στο ΙΑΣΩ Θεσσαλίας
Υπηρεσίες Υγείας
25/03/2026 - 08:11
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo