ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αιθιοπία: Αυθεντική αναπαράσταση του Όρκου του Ιπποκράτη από 50 αριστούχους γιατρούς!

Επικαιρότητα
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ξεκινώντας απο την Κω, πατρίδα του πατέρα της Ιατρικής, Ιπποκράτη, το Παγκόσμιο Ιπποκράτειο Ινστιτούτο Ιατρών, επιδιώκει να ενώσει τους γιατρούς ανά την υφήλιο, κάτω απο την ομπρέλα του Ιπποκρατικού πνεύματος και φιλοσοφίας.
Παρασκευή, 16/02/2024 - 16:47
— Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
News4Health Team News4Health Team

Νέος σταθμός του ταξιδιού του Ιπποκρατικού πνεύματος ήταν η πρωτεύουσα της Αιθιοπίας, Αντίς Αμπέμπα, όπου υπό την αιγίδα του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, του ελληνικού Υπουργείου Υγείας και των Υπουργείων Τουρισμού και Υγείας της Αιθιοπίας, καθώς και τη συνεργασία του Διεθνούς Ιπποκράτειου Ιδρύματος Κω και της ΕΛΙΤΟΥΡ, συνδιοργανώθηκε Ιπποκρατική εβδομάδα, με τίτλο «Ήθος, Πάθος, Λόγος», με την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστήμιου της Αντίς Αμπέμπα και τη συνεργασία των Πανεπιστημίων Σερβίας και Κύπρου, παρουσία κορυφαίων αξιωματούχων της Αιθιοπικής κυβέρνησης.

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων πραγματοποιήθηκε η τελετή απόδοσης του «αυθεντικού όρκου» του Ιπποκράτη, που περιελάμβανε αναπαράσταση της επίσημης εκδήλωσης που γίνεται στον αρχαιολογικό χώρο του Ασκληπιείου, στην Κω. Συγκεκριμένα, σε μια συγκινητική εκδήλωση που έλαβε χώρα στο Πανεπιστήμιο της πρωτεύουσας της Αιθιοπίας, την Αντίς Αμπέμπα, «Tikur Anbessa», 50 αριστούχοι απόφοιτοι της ιατρικής σχολής, συμμετείχαν στην ανάγνωση του αυθεντικού όρκου του Ιπποκράτη.

Για τις ανάγκες της αναβίωσης παρέστη ειδικός απεσταλμένος από την Κω, ο οποίος αναπαριστά τον Ιπποκράτη, και παράλληλα οκτώ γυναίκες γιατροί από την Αιθιοπία παρέστησαν τις ιέρειες ντυμένες με ειδικά άμφια.

Τον αυθεντικό Ορκο του Ιπποκράτη εκφώνησε πρώτα στα Αρχαία Ελληνικά ο Μηνάς Χατζηαντωνίου, ακολούθως στα αγγλικά η Δρ Βικτώρια Πολυδώρου και στα Αμχαρικά η Δρ Αμάλ Σάλεχ.

Η προτομή του Ιπποκράτη τοποθετήθηκε στον προαύλιο χώρο της Ιατρικής Σχολής και δίπλα φυτεύτηκε σε μια συμβολική κίνηση, «ο πλάτανος του Ιπποκράτη».

Οι νέοι γιατροί μαζί με το πτυχίο τους έλαβαν αναμνηστικό πάπυρο με τον Όρκο του Ιπποκράτη.

Σημειώνεται ότι τα τελευταία χρόνια το Παγκόσμιο Ιπποκράτειο Ινστιτούτο Γιατρών (GDHI), σε συνεργασία με τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών (ΙΣΑ) και το Διεθνές Ιπποκράτειο Ίδρυμα της Κω, έχουν ξεκινήσει μια προσπάθεια με στόχο όλοι οι απόφοιτοι των ιατρικών σχολών ανά τον κόσμο να δίνουν τον αυθεντικό Ορκο του Ιπποκράτη.

Ανάλογες τελετές έχουν γίνει και σε άλλες Ιατρικές Σχολές ανά τον κόσμο, απο την Αυστραλία, έως τον Καναδά και τις ΗΠΑ και το «ταξίδι» συνεχίζεται.

Οι εκδηλώσεις στοχεύουν στη διάδοση της Ιπποκρατικής ιατρικής σκέψης και φιλοσοφίας, με την ταυτόχρονη ανάπτυξη του Τουρισμού Υγείας στη χώρα μας.

Ο πρόεδρος του ΙΣΑ, του Παγκόσμιου Ιπποκράτειου Ινστιτούτου Γιατρών (GDHI) και του Ελληνικού Συμβουλίου Τουρισμού Υγείας (ΕΛΙΤΟΥΡ), Γιώργος Πατούλης, αναφέρθηκε στο σκοπό του GDHI που είναι, μέσω του όρκου του Ιπποκράτη και του Διεθνούς Ιπποκρατείου Ιδρύματος της Κω να ενωθούν όλες οι ιατρικές σχολές του κόσμου και όλοι οι γιατροί.

«Γίνεστε κρίκοι αυτής της παγκόσμιας αλυσίδας» ανέφερε ο κ. Πατουλης, απευθυνόμενος στους νέους γιατρούς της Αιθιοπίας και διαβεβαίωσε τους Αιθίοπες συναδέλφους του, ότι η Ελλάδα και οι Έλληνες επιστήμονες είναι πάντα πρόθυμοι να προσφέρουν βοήθεια και τεχνογνωσία.

«Πρόθεσή μας είναι να διατηρήσουμε και να ενισχύσουμε τις σχέσεις των επιστημόνων των δύο χωρών και να συμβάλλουμε στη μεταλαμπάδευση της γνώσης», τόνισε ο κ. Πατούλης και πρόσθεσε: «Συνεχίζουμε την προσπάθεια για τη διάδοση του Ιπποκρατικού πνεύματος και την διατήρηση του Όρκου. Επιδίωξή μας είναι να συσφίξουμε τις σχέσεις με την διεθνή επιστημονική κοινότητα και να γίνουμε ο κρίκος της αλυσίδας που ενώνει τους ιατρούς του κόσμου, για την εγκαθίδρυση της Ιπποκρατικής αντίληψης στην παγκόσμια ιατρική κοινότητα. Η Ελλάδα μπορεί και πρέπει να γίνει η χώρα της υγείας και της ευεξίας, να πρωτοστατήσει στη μεταλαμπάδευση γνώσης και τεχνογνωσίας και να προσελκύσει τον παγκόσμιο ασθενή».

Από την πλευρά του ο Δρ Αντώνιος Πολυδώρου Γενικός Γραμματέας του Παγκόσμιου Ιπποκράτειου Ινστιτούτου και Πρέσβης Ελληνικού Τουρισμού μίλησε για τις ενέργειες που έχει προγραμματίσει το Ινστιτούτο για τη διάδοση του Ιπποκρατικού πνεύματος.

«Ο όρκος του Ιπποκράτη παραμένει μέχρι τώρα υπόδειγμα ιατρικού όρκου γιατί περιέχει πανανθρώπινες και οικουμενικές υποθήκες», τόνισε ο κ. Πολυδώρου.

Σε δηλώσεις του ο γενικός γραμματέας της Ελληνικής Εταιρείας Αναπαραγωγής Ιατρικής και αντιπρόεδρος του Παγκόσμιου Ιπποκράτειου Ινστιτούτου Ιατρών, Δρ. Κωνσταντίνος Πάντος, τόνισε την ανάγκη να υπάρξει μεταλαμπάδευση των ιπποκρατικών αξιών στους νέους επιστήμονες. «Ο Ιπποκράτης συγκεντρώνει όλες τις αρχές και το ήθος της ιστορίας της σύγχρονης ιατρικής», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Πάντος.

Στο ελληνοαιθιοπικό συνέδριο που έλαβε χώρα στο Πανεπιστήμιο της Αιθιοπίας, ο κ. Πάντος αναφέρθηκε στην προώθηση του Τουρισμού Υγείας, εστιάζοντας στην εξωσωματική γονιμοποίηση. Τόνισε ότι η χώρα μας επιλέγεται από υπογόνιμα ζευγάρια ανά τον κόσμο, καθώς διαθέτει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες υγείας και σύγχρονο νομοθετικό πλαίσιο.

Στο πλαίσιο συνεδρίου με τίτλο «Ήθος, Πάθος, Λόγος» με ομιλητές διακεκριμένους επιστήμονες εκπροσώπους των Ιατρικών Σχολών των Πανεπιστημίων Αντίς Αμπέμπα, ΕΚΠΑ, Θεσσαλίας , Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου και Βελιγραδίου, υπογράφηκε μνημόνιο συνεργασίας, μεταξύ του Παγκόσμιου Ιπποκράτειου Ινστιτούτου Ιατρών και των πέντε Πανεπιστημίων, με στόχο οι γιατροί όλου του κοσμου να συστρατευθούν κάτω από την ομπρέλα του Ιπποκρατείου Ινστιτούτου Ιατρών για την διεθνοποίηση του Ιπποκρατικού πνεύματος και φιλοσοφίας.

Στη συνέχεια έγινε η αδερφοποίηση των Ιατρικών Συλλόγων Αθηνών, Αιθιοπίας και Κύπρου.

Οι ανάγκες της χώρας, η οποία είναι μεγάλη με πληθυσμό 120 εκατομ. είναι τεράστιες σε ότι αφορά τον ιατροτεχνολογικο εξοπλισμό σε νοσοκομεία σε γιατρούς, ειδικά στις εμπόλεμες περιοχές, που σημαίνει ότι οποιαδήποτε αρωγή δεν είναι μόνο ευπρόσδεκτη αλλά απαραίτητη, δήλωσε η Πρέσβυς της Ελλάδαςστην Αιθιοπία Άννα Φάρρου. Η Ελλάδα, σημείωσε, βρίσκεται κοντά στον Αιθιοπικό λαό και στηρίζει τον τομέα της Υγείας. Το 2022 η Ελλάδα δώρισε στην Αιθιοπία 1.300.000 εμβόλια κατα της Covid-19 μέσω του μηχανισμού COVAX.

  • ΑΙΘΙΟΠΙΑ
  • ΓΙΑΤΡΟΙ
  • ΟΡΚΟΣ ΙΠΠΟΚΡΑΤΗ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Θεσσαλονίκη: Συγκίνηση στο Ιπποκράτειο, η «Πράξη Αγάπης» πρόσφερε δώρα σε παιδιά που μάχονται τον καρκίνο
Θεσσαλονίκη: Συγκίνηση στο Ιπποκράτειο, η «Πράξη Αγάπης» πρόσφερε δώρα σε παιδιά που μάχονται τον καρκίνο 16 Φεβρουαρίου 2024
Εξαδάκτυλος στην παρουσίαση του HEALTH-IQ: «Οι γιατροί είναι άκρως "αλλεργικοί" στη γραφειοκρατία» 17 Φεβρουαρίου 2024
Εξαδάκτυλος στην παρουσίαση του HEALTH-IQ: «Οι γιατροί είναι άκρως "αλλεργικοί" στη γραφειοκρατία»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Συνομοσπονδία Ιδιωτών Ιατρών: Καμία ιατρική διαφήμιση, από κανέναν και με κανένα πρόσχημα
Πολιτική Υγείας
24/09/2026 - 09:31

Συνομοσπονδία Ιδιωτών Ιατρών: Καμία ιατρική διαφήμιση, από κανέναν και με κανένα πρόσχημα

Καμπανάκι από το Ευρωκοινοβούλιο και προτάσεις για τις ελλείψεις προσωπικού στην Υγεία
Πολιτική Υγείας
18/09/2026 - 10:18

Καμπανάκι από το Ευρωκοινοβούλιο και προτάσεις για τις ελλείψεις προσωπικού στην Υγεία

Θάνατος Μαζωνάκη: Στις φυλακές Κορυδαλλού μεταφέρθηκαν οι δύο γιατροί
Επικαιρότητα
17/09/2026 - 08:06

Θάνατος Μαζωνάκη: Στις φυλακές Κορυδαλλού μεταφέρθηκαν οι δύο γιατροί

Θάνατος Μαζωνάκη: Στη φυλακή το ζευγάρι των γιατρών- Κατηγορούν το ΕΚΑΒ
Επικαιρότητα
16/09/2026 - 08:20

Θάνατος Μαζωνάκη: Στη φυλακή το ζευγάρι των γιατρών- Κατηγορούν το ΕΚΑΒ

Ανθρωποκτονία με ενδεχόμενο δόλο αντιμετωπίζουν οι δύο γιατροί για τον θάνατο του Γιώργου Μαζωνάκη!
Επικαιρότητα
14/09/2026 - 17:53

Ανθρωποκτονία με ενδεχόμενο δόλο αντιμετωπίζουν οι δύο γιατροί για τον θάνατο του Γιώργου Μαζωνάκη!

Γεωργιάδης: Οι πολίτες θα βλέπουν μέσω app ποιες ιατρικές πράξεις επιτρέπεται να κάνει κάθε γιατρός
Υγεία
14/09/2026 - 10:00

Γεωργιάδης: Οι πολίτες θα βλέπουν μέσω app ποιες ιατρικές πράξεις επιτρέπεται να κάνει κάθε γιατρός

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Θεσσαλονίκη: Ο Λευκός Πύργος θα «φορέσει» πράσινα την Κυριακή για την Παγκόσμια Ημέρα Φαρμακοποιού
Pharma Policy
26/09/2026 - 00:11
Δωρεάν σπιρομέτρηση στον Βύρωνα από τις 28 έως και τις 30 Σεπτεμβρίου
Πολιτική Υγείας
25/09/2026 - 22:19
Αναβαθμίζεται η ηλεκτρονική υπηρεσία «εξόδων κηδείας» του e-ΕΦΚΑ
Επικαιρότητα
25/09/2026 - 21:44
Μια δεκαετία «Πνεύμονες Ζωής» με γνώση, εξέλιξη και ελπίδα
Patient Talk
25/09/2026 - 20:56
Πως θα κάνετε την υγιεινή διατροφή παιχνίδι μάθησης για μικρούς και μεγάλους
Διατροφή
25/09/2026 - 20:21
Συμβουλές για δρομείς κάθε είδους - Από την ένταση στο ξεκίνημα και τη διατροφή μέχρι την αποκατάσταση
Health Talk
25/09/2026 - 19:37
Γεωργιάδης από Θήβα: «Το νοσοκομείο της πόλης έχει πάρει 4,22 με άριστα το 5 από τους ασθενείς»
Πολιτική Υγείας
25/09/2026 - 19:11
Καρκίνος πνεύμονα: Περίπου 10.000 νέες διαγνώσεις τον χρόνο στην Ελλάδα
Υγεία
25/09/2026 - 18:52
Δρομολογείται η πληρωμή τριών μηνών σε γιατρούς του δημοσίου που συμμετείχαν στο «Προλαμβάνω»
Πολιτική Υγείας
25/09/2026 - 18:28
Κρίσιμος παράγοντας για τον τουρισμό η προστασία των επισκεπτών από τη ζέστη
Υγεία
25/09/2026 - 18:07
Μυστική Αποστολή: Κ.Ι.²»: Μικροί... Τζέιμς Μποντ στο 54ο Φεστιβάλ Βιβλίου
Patient Talk
25/09/2026 - 17:42
Εξατομικευμένος έλεγχος της χοληστερόλης και νέες κατευθυντήριες οδηγίες για το προφίλ του ασθενούς και τη θεραπεία
Υγεία
25/09/2026 - 17:02
Απάντηση Γεωργιάδη σε Ανδρουλάκη: «Το σύστημα τηλεϊατρικής λειτουργεί ήδη σε όλα τα Κέντρα Υγείας»
Πολιτική Υγείας
25/09/2026 - 16:34
Αναβάλλεται λόγω καιρού η κοινωνική δράση «Οδός Καρδιάς» στο Πόρτο Γερμενό
Επικαιρότητα
25/09/2026 - 16:16
Τι κερδίζει ο οργανισμός μετά από 30 χρόνια συστηματικής αερόβιας άσκησης;
Fitness
25/09/2026 - 15:59
Θάνατος Μαζωνάκη: Άρση απορρήτου των επικοινωνιών όλων των εμπλεκόμενων ζήτησε ο ανακριτής
Επικαιρότητα
25/09/2026 - 15:31
Γιατί η αρτηριακή πίεση δεν πέφτει τη νύχτα σε ορισμένους ανθρώπους – Ο ρόλος των νεφρών
Υγεία
25/09/2026 - 15:04
Δεν προβλέπεται η παρασκευή γαληνικών φαρμάκων στο εργαστήριο ιδιωτικού φαρμακείου
Pharma Policy
25/09/2026 - 14:47
Καμπανάκι από τη UNICEF για την αύξηση του οξέος υποσιτισμού των παιδιών στην Υεμένη
Επικαιρότητα
25/09/2026 - 14:22
Εγκυμοσύνη: Σπάνιες λοιμώξεις συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο αυτισμού και νοητικής αναπηρίας
Υγεία
25/09/2026 - 14:00
Όταν τελικά έλκονται τα όμοια: Πώς οι ψυχικές διαταραχές επηρεάζουν την επιλογή συντρόφου
Ψυχική Υγεία
25/09/2026 - 13:00
Πρόωρος καταρράκτης: Γιατί εμφανίζεται στους νέους;
Health Talk
25/09/2026 - 12:00
Αντικαρκινικά εμβόλια: Από τη θεραπεία στην πρωτογενή πρόληψη
Υγεία
25/09/2026 - 11:00
Πάνω από τους μισούς άνδρες στην Ευρώπη ενδιαφέρονται για καινοτόμα ανδρικά αντισυλληπτικά
Υγεία
25/09/2026 - 10:00
Μαγνήσιο: Ποια μορφή συμπληρώματος είναι πραγματικά καλύτερη;
Υγεία
25/09/2026 - 09:00
«Πεταλούδα»: Τα αποτελέσματα πανελλαδικής εκστρατείας για τη φλεβική ανεπάρκεια και τον καρδιαγγειακό κίνδυνο
Patient Talk
25/09/2026 - 07:28
Οι ΗΠΑ υποσχέθηκαν αύξηση της οικονομικής βοήθειας για την αντιμετώπιση του Έμπολα στο Κονγκό
Επικαιρότητα
25/09/2026 - 03:38
Σχοινάς: «Στη Λέσβο έγιναν εγκληματικά λάθη με τον αφθώδη πυρετό»
Επικαιρότητα
25/09/2026 - 00:06
Οι διατροφολόγοι «αθωώνουν» την πατάτα και προτείνουν τρόπους να βρίσκεται στο τραπέζι μας
Διατροφή
24/09/2026 - 21:49
Χημικά που χρησιμοποιούνται σε φυτοφάρμακα συνδέονται με αύξηση κίνδυνου για καρκίνο του μαστού
Υγεία
24/09/2026 - 20:56

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ισχυρή αύξηση πωλήσεων για την Draeger Hellas στα οικονομικά αποτελέσματα του 2025
Υπηρεσίες Υγείας
23/09/2026 - 03:42
Γεωργιάδης: Τι έδειξαν οι πρώτοι οκτώ έλεγχοι σε χώρους που παρέχουν ιατρικές υπηρεσίες
Πολιτική Υγείας
23/09/2026 - 10:19
ΠΟΥ: Νέες επιλογές αντισύλληψης – Τι προτείνει για χάπια, εμφυτεύματα και ανδρική αντισύλληψη
Πολιτική Υγείας
23/09/2026 - 13:30
Έπεσαν οι υπογραφές για την ενεργειακή αναβάθμιση του Νοσοκομείου Κιλκίς και του «Αλεξάνδρα»
Πολιτική Υγείας
23/09/2026 - 15:21
Η ΕΙΝΑΠ ζητάει άμεση λύση για τον ψηφιακό μαστογράφο του ΓΝ Νίκαιας
Πολιτική Υγείας
23/09/2026 - 15:46
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo