ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΕΣΑμεΑ: Στοιχεία σοκ για την απασχόληση των ατόμων με αναπηρία - Εκτός η συντριπτική πλειονότητα!

Επικαιρότητα
EUROKINISSI
Πλήρης επιβεβαίωση της διεκδίκησης του αναπηρικού κινήματος της χώρας για την αδήριτη ανάγκη ύπαρξης εθνικής στρατηγικής για την απασχόληση των ατόμων με αναπηρία
Δευτέρα, 18/09/2023 - 18:46
— Photo: EUROKINISSI
News4Health Team News4Health Team

Τα δεδομένα που παρουσιάζονται στο 14ο δελτίο στατιστικής πληροφόρησης του Παρατηρητηρίου Θεμάτων Αναπηρίας της Ε.Σ.Α.μεΑ. σκιαγραφούν μια ιδιαίτερα ανησυχητική κατάσταση στον τομέα της απασχόλησης η οποία απέχει δραματικά από την εκπλήρωση των απαιτήσεων της Σύμβασης του ΟΗΕ αναφορικά με τα εργασιακά δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία: Το πεδίο της εργασίας εξακολουθεί να αποτελεί για τα άτομα με αναπηρία πεδίο απροσπέλαστο, πεδίο σημαντικών φραγμών και διακρίσεων που παρεμποδίζουν σοβαρά την άσκηση του δικαιώματος στη εργασία σε ίση βάση με τους άλλους. Η Ε.Σ.Α.μεΑ. ,αναγνωρίζοντας τη θεμελιώδη σημασία του δικαιώματος στην εργασία για την κοινωνική ένταξη και την εκπλήρωση άλλων ανθρωπίνων δικαιωμάτων, έχει θέσει ψηλά στην ερευνητική του ατζέντα του Παρατηρητηρίου, τα ζητήματα της απασχόλησης. Στο παρόν δελτίο στατιστικής πληροφόρησης, αναλύονται και παρουσιάζονται βασικοί δείκτες για την απασχόληση και την ένταξη στην εργασία των ατόμων με αναπηρία στην Ελλάδα. Πηγή των πρωτογενών στοιχείων που επεξεργάστηκε και παρουσιάζει για πρώτη φορά στην Ελλάδα το Παρατηρητήριο Θεμάτων Αναπηρίας, αποτελεί το 1ο κύμα της Έρευνας Εργατικού Δυναμικού έτους 2022 της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής και της Eurostat, η οποία συμπεριέλαβε ερωτήματα για την υγεία και την αναπηρία (Δείκτης Gali-Routed Version), που εφεξής θα περιλαμβάνονται στο ερωτηματολόγιο της έρευνας, με συχνότητα κάθε δύο χρόνια.

Η ανάλυση επικεντρώνεται σε δύο ηλικιακές ομάδες: στις κατεξοχήν παραγωγικές ηλικίες από 20 έως 64 ετών, και στην ηλικιακή κατηγορία από 15 έως 44 ετών, δηλαδή στους νέους και τα άτομα στην πρώιμη φάση της ενήλικης ζωής.

Ο πληθυσμός των ατόμων με αναπηρία 15 ετών και άνω εκτιμάται στο 10% του πληθυσμού. Σε απόλυτους αριθμούς τα άτομα με αναπηρία, με βάση την έρευνα αναφοράς και την επεξεργασία του Παρατηρητηρίου Θεμάτων Αναπηρίας, εκτιμήθηκαν σε 1.054.735 .

Οι παραγωγικές ηλικίες 20-64 ετών:

  • Το ποσοστό των ατόμων με αναπηρία 20-64 ετών που μετέχουν στον ενεργό πληθυσμό (εργατικό δυναμικό) βρέθηκε να είναι στο ιδιαίτερα χαμηλό ποσοστό του 23,7%.
  • Το ποσοστό των απασχολούμενων ατόμων με σοβαρή αναπηρία 20-64 ετών ανέρχεται μόλις στο 18,4% (41. 909 άτομα), με το χάσμα απασχόλησης των ατόμων με αναπηρία, σε σύγκριση με τον πληθυσμό χωρίς αναπηρία, να υπολογίζεται στις 50 μονάδες.
  • Για τα άτομα με αναπηρία που εργάζονται, η ανάλυση των στοιχείων οδηγεί στο συμπέρασμα ότι η εύρεση εργασίας σε αυτή την κατηγορία πολιτών επαφίεται σε σημαντικά μεγαλύτερο βαθμό στην λειτουργία των άτυπων κοινωνικών δικτύων, του οικογενειακού και κοινωνικού περιβάλλοντος. Πιο αναλυτικά, το 57% των απασχολούμενων ατόμων με αναπηρία, βρήκαν εργασία μέσω φίλων, συγγενών ή γνωστών, έναντι αντίστοιχου ποσοστού 38% των ατόμων χωρίς αναπηρία. Αντιστοίχως, ιδιαίτερα χαμηλό είναι το ποσοστό των ατόμων με αναπηρία που βρήκε εργασία μέσω της ΔΥΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ) καθώς και όσων απευθύνθηκαν σε εργοδότες. Το ποσοστό των ατόμων με αναπηρία που αναφέρει την απάντηση σε αγγελία ως επιτυχή τρόπο εύρεσης εργασίας είναι σχεδόν μηδενικό.

Οι Νέοι και τα άτομα με αναπηρία στην πρώιμη ενήλικη ζωή τους (15-44 ετών):

  • Ο δείκτης συμμετοχής στο εργατικό δυναμικό στους νέους και ενήλικες έως 44 ετών είναι μόλις 16%.
  • Ο δείκτης απασχόλησης των νέων και ενηλίκων ως 44 ετών ανέρχεται μόλις στο 12,5%, όταν στην ίδια ηλικιακή ομάδα, τα άτομα χωρίς αναπηρία είναι ενταγμένα στην απασχόληση σε ποσοστό 58%.
  • Ιδιαίτερα ανησυχητικό εύρημα για τους νέους και τα άτομα σε πρώιμη ενηλικίωση είναι ότι η μεγάλη πλειονότητα τους, όχι μόνο αποτελούν οικονομικά ανενεργό πληθυσμό αλλά ταυτόχρονα βρίσκεται εκτός εκπαιδευτικής διαδικασίας, είτε τυπικής είτε μη τυπικής. Πιο αναλυτικά το 82% των ανενεργών ατόμων με αναπηρία και ηλικία 15-44 ετών, δεν παρακολουθεί κάποιο πρόγραμμα εκπαίδευσης ή κατάρτισης, είτε εντός είτε εκτός του εκπαιδευτικού συστήματος.

Στη σημερινή συγκυρία, στα απότοκα της υγειονομικής κρίσης ήρθαν να προστεθούν αλλεπάλληλοι επιβαρυντικοί παράγοντες και κίνδυνοι για το διαθέσιμο εισόδημα, την αξιοπρεπή διαβίωση και την υγεία των πολιτών (ενεργειακή κρίση, πληθωρισμός, κλιματική κρίση κ.α.). Σε αυτό το απειλητικό τοπίο, τα άτομα με αναπηρία και οι οικογένειες τους έχουν έρθει σε επικίνδυνα οριακό σημείο ως προς την δυνατότητα τους να καλύπτουν βασικές ανάγκες διαβίωσης.

Αυτή η συνθήκη καθιστά τα ευρήματα του Δελτίου του Παρατηρητηρίου Θεμάτων Αναπηρίας ακόμα πιο ζοφερά, αφού χαρτογραφούν μια ολόκληρη κατηγορία πληθυσμού, που ξεπερνάει το 1.000.000 άτομα, η οποία βρίσκεται εντελώς αποκλεισμένη από το θεμελιώδες δικαίωμα πρόσβασης στην εργασία και συνεπώς στην αξιοπρεπή διαβίωση.

Η θέση της Ε.Σ.Α.μεΑ., για την εκπόνηση και εφαρμογή από την ελληνική Πολιτεία ολοκληρωμένης εθνικής στρατηγικής για την απασχόληση και την εργασία των ατόμων με αναπηρία και ειδικότερα των νέων, επανέρχεται επιτακτικά ως αδήριτη αναγκαιότητα. Προϋπόθεση για την εκπόνηση εθνικής στρατηγικής αποτελεί η ουσιαστική διερεύνηση των εμποδίων και των αναγκών που έχουν τα άτομα με αναπηρία σε επίπεδο προσαρμογών και υποστήριξης στην εργασία, αλλά και απόκτησης νέων δεξιοτήτων, προκειμένου να αυξηθούν οι προοπτικές απασχόλησής τους και να ενθαρρυνθούν ως προς την ενεργό αναζήτηση εργασίας. Προτεραιότητα της Πολιτείας θα πρέπει να είναι η λήψη θετικών μέτρων ενίσχυσης της απασχόλησης, η προώθηση της προσβασιμότητας στην εργασία, καθώς και η εφαρμογή εναλλακτικών μορφών εργασίας (π.χ. υποστηριζόμενη απασχόληση) που θα επιτρέψουν στα άτομα με σοβαρές αναπηρίες, τα οποία χρήζουν πρόσθετης υποστήριξης, να ασκήσουν το θεμελιώδες δικαίωμα στην εργασία.

Η εθνική στρατηγική για την απασχόληση των ατόμων με αναπηρία σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να συνδεθεί με μια νέα επιδοματική πολιτική που να μην στερεί τα αναπηρικά επιδόματα από τους εργαζόμενους με αναπηρία, επιδόματα που αποσκοπούν στην κάλυψη του πρόσθετου κόστους διαβίωσης που η αναπηρία δημιουργεί, και όχι στην κάλυψη των κοινών βιοποριστικών αναγκών.

  • ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ
  • ΕΣΑΜΕΑ
  • ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ξεκίνησε τη λειτουργία του το Ιατρείο Αλληλεγγύης στον Παλαμά Καρδίτσας
Ξεκίνησε τη λειτουργία του το Ιατρείο Αλληλεγγύης στον Παλαμά Καρδίτσας 18 Σεπτεμβρίου 2023
Η έκθεση του ΟΗΕ για τα επιχειρηματικά οικοσυστήματα και την Ατζέντα του 2030 18 Σεπτεμβρίου 2023
Η έκθεση του ΟΗΕ για τα επιχειρηματικά οικοσυστήματα και την Ατζέντα του 2030

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Εντονη διαμαρτυρία της ΕΣΑΜΕΑ για τις υπομεταγγίσεις των θαλασσαιμικών στο Αγρίνιο
Patient Talk
03/11/2026 - 19:42

Εντονη διαμαρτυρία της ΕΣΑΜΕΑ για τις υπομεταγγίσεις των θαλασσαιμικών στο Αγρίνιο

ΕΣΑμεΑ και ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ ζητούν μεγαλύτερη υποστήριξη των ατόμων με Διαβήτη Τύπου 1
Patient Talk
28/10/2026 - 12:48

ΕΣΑμεΑ και ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ ζητούν μεγαλύτερη υποστήριξη των ατόμων με Διαβήτη Τύπου 1

Παρεμβάσεις της Ε.Σ.Α.μεΑ για τις ελλείψεις προσβασιμότητας σε δημόσια κτίρια και πολιτιστικούς χώρους
Patient Talk
19/10/2026 - 16:38

Παρεμβάσεις της Ε.Σ.Α.μεΑ για τις ελλείψεις προσβασιμότητας σε δημόσια κτίρια και πολιτιστικούς χώρους

ΕΣΑμεΑ και ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ διαμαρτύρονται για τις ελλείψεις σχολικών νοσηλευτών
Patient Talk
09/10/2026 - 14:36

ΕΣΑμεΑ και ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ διαμαρτύρονται για τις ελλείψεις σχολικών νοσηλευτών

Η ΕΣΑμεΑ αποχαιρετά τη Μαρικάρμεν, "τη γυναίκα με αναπηρία που ανέδειξε το πανανθρώπινο θέμα της στέγασης"
Patient Talk
08/10/2026 - 11:17

Η ΕΣΑμεΑ αποχαιρετά τη Μαρικάρμεν, "τη γυναίκα με αναπηρία που ανέδειξε το πανανθρώπινο θέμα της στέγασης"

Ε.Σ.Α.μεΑ.: Περιπτώσεις... Maricarmen και στην Ελλάδα - Καθημερινότητα οι εξώσεις ατόμων με αναπηρία
Patient Talk
06/10/2026 - 14:34

Ε.Σ.Α.μεΑ.: Περιπτώσεις... Maricarmen και στην Ελλάδα - Καθημερινότητα οι εξώσεις ατόμων με αναπηρία

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΗΠΑ: Και δεύτερος θάνατος βρέφους που είχε προσβληθεί από ιλαρά
Επικαιρότητα
06/11/2026 - 13:47
Όταν το ντύσιμο γίνεται μια δύσκολη εξίσωση - Η ψυχολογία πίσω από την κρίση της χειμερινής γκαρνταρόμπας
Ψυχική Υγεία
06/11/2026 - 13:13
Οι μακροχρόνιες ενδοκρινολογικές επιπτώσεις των αντικαρκινικών θεραπειών
Υγεία
06/11/2026 - 12:26
Χάκερς «χτύπησαν» το email του Άδωνι Γεωργιάδη - Παρήγγειλαν ακριβά αυτοκίνητα και όπλα
Επικαιρότητα
06/11/2026 - 12:07
Ειδικό επιχειρησιακό σχέδιο του ΕΚΑΒ για τον 43ο Αυθεντικό Μαραθώνιο της Αθήνας
Επικαιρότητα
06/11/2026 - 11:49
Καρκίνος παγκρέατος: Οι νεότερες εξελίξεις στην αντιμετώπιση μιας από τις πιο δύσκολες κακοήθειες
Health Talk
06/11/2026 - 11:23
Δύο συλλήψεις στη Θεσσαλονίκη για παράνομο οίκο ευγηρίας
Επικαιρότητα
06/11/2026 - 10:36
Εννέα tips για να υποστηρίξετε τη μακροζωία σας χωρίς κόπο και περιττά έξοδα
Υγεία
06/11/2026 - 10:19
Η αποτελεσματικότητα της άσκησης σε συσκευές αναρρίχησης σκάλας
Fitness
06/11/2026 - 09:16
Δύο νέα υποψήφια εμβόλια κατά του Έμπολα μπαίνουν στις δοκιμές - Προχωρά η έρευνα για τις θεραπείες
Υγεία
06/11/2026 - 08:38
Η εξάπλωση των θεραπειών GLP-1 και το διπλό στίγμα που προκαλούν για τους χρήστες
Health Talk
06/11/2026 - 08:06
Στις 23 και 24 Νοεμβρίου το 5ο Πανελλήνιο Συνέδριο του ΕΛ.ΙΝ.Υ.Α.Ε. για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων
Επικαιρότητα
06/11/2026 - 07:26
Ξεκίνησαν οι εργασίες του 11ου συνεδρίου οδοντιατρικού τομέα του 251ΓΝΑ
Επικαιρότητα
06/11/2026 - 03:48
Συμβουλευτικό Πολυϊατρείο στον δήμο Λυκόβρυσης-Πεύκης με εθελοντές ιατρούς και επιστήμονες υγείας
Πολιτική Υγείας
06/11/2026 - 00:09
Η σημασία της ενίσχυσης του ανοσοποιητικού και του εμβολιασμού για τις παιδικές ιώσεις
Health Talk
05/11/2026 - 22:47
Ιός Δυτικού Νείλου: Συνολικά 53 θάνατοι και 462 κρούσματα μέσα στο 2026
Υγεία
05/11/2026 - 22:24
Έμπολα: Επιδημιολόγος αποκαλύπτει τις αιτίες εξάπλωσης του ιού
Υγεία
05/11/2026 - 21:56
Η οργάνωση Infokids εγκαινιάζει την «Αποστολή Καλής Υγείας σε Σχολεία»
Επικαιρότητα
05/11/2026 - 21:08
Αγαπηδάκη: «Συλλογική ευθύνη η εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού»
Πολιτική Υγείας
05/11/2026 - 20:33
ΣΦΕΕ: Κοινές προτεραιότητες με την ιατρική κοινότητα για την καινοτομία στην ογκολογική περίθαλψη
Pharma Policy
05/11/2026 - 19:56
Η τροφή ως δοσολογημένο φάρμακο για ασθενείς με διατροφικές διαταραχές
Διατροφή
05/11/2026 - 19:23
Υπερψηφίστηκαν ο προϋπολογισμός και ο ισολογισμός του ΕΔΟΕΑΠ στη ΓΣ
Επικαιρότητα
05/11/2026 - 18:51
Άσκηση εντοπισμού και διάσωσης αγνοουμένων στο Ρέθυμνο από τον ΕΕΣ
Επικαιρότητα
05/11/2026 - 18:37
Το ΑΙ ως εργαλείο για την διάγνωση πρώιμων καρκίνων - Σε εξέλιξη σχετική κλινική δοκιμή
Digital Health
05/11/2026 - 18:14
ΕΟΔΥ: Δύο θάνατοι από γρίπη και 57 νέες εισαγωγές την τελευταία εβδομάδα
Υγεία
05/11/2026 - 17:56
Έκκληση του ΠΟΥ για συνεχή δράση κατά των παραμελημένων τροπικών ασθενειών - Η πρόοδος που έχει επιτευχθεί
Πολιτική Υγείας
05/11/2026 - 17:19
Οι εργαζόμενοι στον ΕΟΠΑΕ καταγγέλλουν αυταρχισμό και αδιαφάνεια
Επικαιρότητα
05/11/2026 - 16:51
Προκηρύσσονται 155 μόνιμες θέσεις ειδικευμένων ιατρών του ΕΣΥ στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας
Πολιτική Υγείας
05/11/2026 - 16:23
Γιατί κάποιες φορές είναι επικίνδυνο να χρησιμοποιούμε την φλούδα των εσπεριδοειδών
Διατροφή
05/11/2026 - 16:00
Οι ασθενείς έδειξαν τον δρόμο για ένα ισότιμο και πιο ποιοτικό ΕΣΥ
Patient Talk
05/11/2026 - 15:32

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η ώρα που πέφτουμε για ύπνο μπορεί να επηρεάζει το σωματικό βάρος
Υγεία
04/11/2026 - 11:00
Pfizer Hellas: Νέα πρωτοβουλία για την ενημέρωση του κοινού γύρω από τις κλινικές μελέτες
Pharma News
04/11/2026 - 11:15
ΠΟΕΡΓΙ: «Η Ιατρική δεν είναι υπηρεσία κατανάλωσης – Η αξιοπρέπεια του γιατρού δεν βαθμολογείται»
Πολιτική Υγείας
04/11/2026 - 20:23
Σε λειτουργία τέθηκε το Ιατρείο Διαταραχών Πρόσληψης Τροφής του Δήμου Αθηναίων
Πολιτική Υγείας
03/11/2026 - 16:17
Μήλα, γιαούρτι, ζυμαρικά ολικής άλεσης και ασκήσεις με βάρη για τη διαχείριση της χοληστερόλης
Διατροφή
04/11/2026 - 20:54
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo