ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τεχνητή Νοημοσύνη στην Υγεία: Βελτιώνοντας το «ταξίδι του ασθενή»

Digital Health
Nico Gariboldi
Ο Nico Gariboldi, Αντιπρόεδρος, Επικεφαλής του Κέντρου Ψηφιακής Καινοτομίας (Centre for Digital Innovation, CDI) και του CDI της Θεσσαλονίκης μιλάει στο News4Health για την τεχνητή νοημοσύνη, τη βιοπληροφορική, τα Real World Evidence (RWE) και τη σημασία τους για τους ασθενείς.
Δευτέρα, 15/07/2024 - 17:25
— Photo: Nico Gariboldi
News4Health Team News4Health Team

«Ο τρόπος που σήμερα χρησιμοποιείται η τεχνολογία στην καθημερινότητα των ανθρώπων δίνει την δυνατότητα δημιουργίας καινούργιων data κάθε δευτερόλεπτο, και μάλιστα με παθητικό – μη επεμβατικό – τρόπο. Η ραγδαία ανάπτυξη των νέων τεχνολογιών τα τελευταία χρόνια έχει μεταβάλει δραστικά αυτό που ονομάζουμε «ταξίδι του ασθενή», δηλαδή την πορεία ενός ασθενή από τη διάγνωση στη θεραπεία.

Η χρήση συστημάτων electronic clinical outcome assessment (eCOAS) στις κλινικές δοκιμές και η αξιοποίηση των patient reported outcomes, όχι μόνο βελτιώνει την εμπειρία των ασθενών και μειώνει το φόρτο τους, επιτρέποντας την απομακρυσμένη παρακολούθηση από τους γιατρούς τους, αλλά επιτρέπει και τη συλλογή μεγάλου όγκου δεδομένων σε πραγματικό χρόνο, βελτιώνοντας την ποιότητα των δεδομένων αυτών και μειώνοντας τυχόν λάθη. Μια σειρά από ψηφιακά εργαλεία που έχουμε πλέον στη διάθεσή μας, μας δίνουν τη δυνατότητα με τη χρήση AI να επεξεργαστούμε τεράστιους όγκους δεδομένων από κλινικές δοκιμές και να κάνουμε ποιοτικούς ελέγχους στο μισό χρόνο από ό,τι με κλασικές στατιστικές μεθόδους. Ειδικότερα, η χρήση machine learning, εξελιγμένων μοντέλων πρόβλεψης, αλλά και η ανάλυση φυσικής γλώσσας, έχουν πλέον δημιουργήσει νέες δυνατότητες στην ανάλυση τέτοιων δεδομένων και στην εξαγωγή γνώσης από αυτά, και με μεγάλες πλέον ταχύτητες και μειωμένα κόστη έρευνας. Σημαντικό αντίκτυπο στο χώρο της υγείας σημειώνει και η ανάπτυξη της Βιοπληροφορικής.

H Βιοπληροφορική είναι ένας κλάδος που γνωρίζει ταχεία ανάπτυξη και δίνει τη δυνατότητα μέσω advanced analytics να επεξεργαστούν μεγάλοι όγκοι γενετικών δεδομένων και να εντοπιστούν σημαντικά patterns που μπορούν να βοηθήσουν στην στοχευμένη ανάπτυξη νέων θεραπειών και στην ταχύτερη αδειοδότησή τους. Τα δεδομένα που γεννιούνται μπορούν να δώσουν τη δυνατότητα στους stakeholders να αποκτήσουν χρήσιμη πληροφορία έξω από το κλασικό περιβάλλον των κλινικών δοκιμών. Η αξία των δεδομένων αυτών είναι τεράστια, καθώς μπορεί να μελετηθεί η χρήση μίας θεραπείας σε συνθήκες κανονικής ζωής, όπου προορίζονται να χρησιμοποιούνται τα φάρμακα. Τα αποτελέσματα μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν για να υποστηρίξουν τη χρηματοδότηση νέων θεραπειών και να αναγνωριστούν ευρύτερα τα οφέλη από τη χρήση τους. Πλέον μιλάμε για την εποχή του Quantum Computing που θα έρθει, και προετοιμαζόμαστε για αυτήν τόσο σε παγκόσμιο όσο και σε τοπικό επίπεδο, καθώς θα φέρει επανάσταση σε ό,τι γνωρίζουμε μέχρι σήμερα στις ταχύτητες επεξεργασίας big data, με καταλυτική συμβολή στην ανακάλυψη και την ανάπτυξη νέων φαρμάκων.

Για αυτήν την ανάπτυξη των νέων τεχνολογιών και της αξιοποίησής τους στον κλάδο της Υγείας είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε ως Κέντρο Ψηφιακής Καινοτομίας στο πρόσφατο Sfee Summit με σημαντικούς και διαφορετικούς stakeholders από τον κλάδο της Υγείας και της Τεχνολογίας, οι οποίοι έθεσαν τα καίρια θέματα και τις προκλήσεις που θα επιφέρει η ενσωμάτωση της τεχνητής νοημοσύνης στις υπηρεσίες υγείας.

Η Ελλάδα σημείωσε μεγάλη πρόοδο στον ψηφιακό μετασχηματισμό της υγείας κατά την περίοδο της πανδημίας, ενώ παρατηρούμε μεγάλο ενδιαφέρον από νεοφυείς επιχειρήσεις για τεχνολογίες υγείας. Η οργανωμένη συλλογή EHR [electronic health records] είναι μία βασική πηγή Real World Data (RWD) που θα πρέπει να αναπτυχθεί περισσότερο. Θα πρέπει γενικότερα να αναπτυχθούν περεταίρω πρότυπα για να ξεκλειδώσουν οι δυνατότητες του RWE. Τέτοιες προσπάθειες είναι ήδη σε εξέλιξη σε διεθνές επίπεδο, για την εναρμόνιση των βάσεων δεδομένων ανά την Ευρώπη, την οργανωμένη αξιοποίησή τους και τη δημιουργία μίας πανευρωπαϊκής κοινότητας για την παραγωγή και αξιοποίηση RWD. Στις προσπάθειες αυτές συμμετέχει φυσικά και η Pfizer, μαζί με άλλες φαρμακευτικές, καθώς και ελληνικά νοσοκομεία.

Ειδικότερα, η στρατηγική για την ανάπτυξη ταλέντου στο data science, στην επιστήμη των δεδομένων, θα πρέπει να περιλαμβάνει τη συνεργασία τόσο κρατικών αλλά και ιδιωτικών φορέων. Το CDI έχει ήδη αρχίσει να υλοποιεί σχετικές δράσεις σε συνεργασία με ελληνικά πανεπιστήμια. Οι ασθενείς από την πλευρά τους, μοιράζονται τα δεδομένα τους και άρα είναι οι κύριοι συνεργάτες αυτής της διαδικασίας. Τα πρότυπα που θα δημιουργηθούν θα πρέπει να είναι συμβατά με όλη τη σχετική νομοθεσία για την ιδιωτικότητα των δεδομένων και θα πρέπει να υπάρξει κατάλληλη ενημέρωση, έτσι ώστε να ενισχυθεί η εμπιστοσύνη των ασθενών σε τέτοια εγχειρήματα.

Οι απεριόριστες δυνατότητες που μας δίνει πλέον η Τεχνητή Νοημοσύνη απαιτούν τη στενή συνεργασία όλων των εταίρων, ώστε να αξιοποιήσουμε με τον βέλτιστο δυνατό τρόπο τις δυνατότητες του AI προς όφελος των Ασθενών αλλά και των συστημάτων Υγείας.Στη Pfizer αποτελεί δέσμευσή μας να αξιοποιήσουμε με τον καλύτερο τρόπο τις νέες τεχνολογίες στην υγεία, κάνοντας πράξη τον εταιρικό μας σκοπό, να καινοτομούμε για να αλλάξουμε τις ζωές των ασθενών».

Τελευταία τροποποίηση στις 15/07/2024 - 19:18
  • ΤΕΧΝΗΤΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ
  • CDI
  • PFIZER
  • RWE
  • RWD
  • NICO GARIBOLDI
  • ΒΙΟΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Περιφερειακή Κοιλάδα Καινοτομίας της EE η Κρήτη για την ιατρική ακριβείας
Περιφερειακή Κοιλάδα Καινοτομίας της EE η Κρήτη για την ιατρική ακριβείας 12 Ιουλίου 2024
Ο κλάδος της βιοστατιστικής στην εποχή της Τεχνητής Νοημοσύνης 25 Ιουλίου 2024
Ο κλάδος της βιοστατιστικής στην εποχή της Τεχνητής Νοημοσύνης

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Η τεχνητή νοημοσύνη αλλάζει την ανάπτυξη φαρμάκων
Pharma Policy
18/03/2026 - 11:13

Η τεχνητή νοημοσύνη αλλάζει την ανάπτυξη φαρμάκων

TraceMap: Η νέα πλατφόρμα AI της ΕΕ για την ανίχνευση νοθείας και κινδύνων στα τρόφιμα
Digital Health
16/03/2026 - 13:39

TraceMap: Η νέα πλατφόρμα AI της ΕΕ για την ανίχνευση νοθείας και κινδύνων στα τρόφιμα

Η χρήση chatbots τεχνητής νοημοσύνης ρίχνει λάδι στη φωτιά της παραληρηματικής σκέψης
Ψυχική Υγεία
16/03/2026 - 09:44

Η χρήση chatbots τεχνητής νοημοσύνης ρίχνει λάδι στη φωτιά της παραληρηματικής σκέψης

Ερευνητές ζητούν αυστηρότερους κανόνες για παιδικά παιχνίδια με τεχνητή νοημοσύνη
Ψυχική Υγεία
13/03/2026 - 18:00

Ερευνητές ζητούν αυστηρότερους κανόνες για παιδικά παιχνίδια με τεχνητή νοημοσύνη

Eξέταση αίματος μπορεί να προβλέψει καρδιακές παθήσεις έως και 15 χρόνια πριν την εκδήλωσή τους
Digital Health
13/03/2026 - 14:00

Eξέταση αίματος μπορεί να προβλέψει καρδιακές παθήσεις έως και 15 χρόνια πριν την εκδήλωσή τους

Καλαφάτης: «Η Τεχνητή Νοημοσύνη μετασχηματίζει ριζικά τον τομέα της Υγείας»
Digital Health
12/03/2026 - 23:36

Καλαφάτης: «Η Τεχνητή Νοημοσύνη μετασχηματίζει ριζικά τον τομέα της Υγείας»

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Συστάσεις του ΕΟΔΥ για ταξιδιώτες προς την Ινδία - Προσοχή σε συγκεκριμένο αντιλυσσικό εμβόλιο
Υγεία
19/03/2026 - 07:21
ΠΟΕΔΗΝ για την πανυγειονομική κινητοποίηση: «Το ΕΣΥ κατάντησε ανθρωποδιώκτης για τους επαγγελματίες Υγείας»
Επικαιρότητα
19/03/2026 - 03:37
Δράση προσυμπτωματικού ελέγχου και ενημέρωσης σε μειονοτικά σχολεία Ροδόπης
Επικαιρότητα
19/03/2026 - 00:12
Ασκηση διάσωσης και επιβίωσης στον Όλυμπο από τον ΕΕΣ με ρεαλιστικό σενάριο
Επικαιρότητα
18/03/2026 - 23:17
Γιατί μας ταλαιπωρούν οι αιμορροΐδες και πώς θεραπεύονται - Πότε απαιτείται άμεση χειρουργική επέμβαση
Health Talk
18/03/2026 - 22:49
ECDC: Πολύ χαμηλός ο κίνδυνος για την Ευρώπη από την επιδημία μηνιγγίτιδας στην Αγγλία
Πολιτική Υγείας
18/03/2026 - 22:02
Ενημερωτική καμπάνια από την ΕΕΜΗ για την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικής Ηπατικής Υγείας
Υγεία
18/03/2026 - 21:26
Επιστήμονες έφτιαξαν ενισχυμένα ανοσοκύτταρα που καταπολεμούν τον καρκίνο απευθείας στο σώμα
Υγεία
18/03/2026 - 21:03
Νέα εργαλεία για την επιτάχυνση της ανάπτυξης φαρμάκων προτεραιότητας παρουσίασε ο EMA
Pharma Policy
18/03/2026 - 20:19
Σκληροθεραπεία: Μια αξιόπιστη λύση για την εξάλειψη των ευρυαγγειών
Health Talk
18/03/2026 - 19:44
«Ηλικία» και πηγή προέλευσης του νερού σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο νόσησης από Πάρκινσον
Υγεία
18/03/2026 - 19:27
Ποδηλατοδρομία ευαισθητοποίησης για τα νεανικά ρευματικά νοσήματα στη Θεσσαλονίκη στις 22 Μαρτίου.
Patient Talk
18/03/2026 - 19:02
Office Eye Syndrome: Συμβουλές για προστασία των ματιών από τις οθόνες
Health Talk
18/03/2026 - 19:00
Εργαζόμενοι Κρατικού Νίκαιας: «Πλαστή η εικόνα της κυβέρνησης για τα δημόσια νοσοκομεία και το ΕΣΥ»
Επικαιρότητα
18/03/2026 - 18:38
Δέκα ερωτήσεις και απαντήσεις για τον αφθώδη πυρετό - Οι επιπτώσεις της στην κτηνοτροφία και τη δημόσια υγεία
Επικαιρότητα
18/03/2026 - 18:01
Νέο αυστηρότερο πλαίσιο για την προστασία ανηλίκων από καπνό και αλκοόλ - Οι πέντε πυλώνες του σχεδίου
Πολιτική Υγείας
18/03/2026 - 17:28
Αυξημένες οι συγκεντρώσεις κοκαΐνης και κεταμίνης στα λύματα στην Ευρώπη
Επικαιρότητα
18/03/2026 - 16:46
Εκπαιδευτικό διαδραστικό σεμινάριο οδικής ασφάλειας από το ΙΑΣΩ Γενική Κλινική!
Υπηρεσίες Υγείας
18/03/2026 - 16:19
Θεμιστοκλέους: Για πρώτη φορά μειώθηκαν οι χρόνοι αναμονής για χειρουργείο στο ΕΣΥ
Πολιτική Υγείας
18/03/2026 - 16:01
Παγκόσμια Εβδομάδα για το Γλαύκωμα: Αδιάγνωστοι σχεδόν έξι στους δέκα ασθενείς
Health Talk
18/03/2026 - 15:44
Φάρμακα για την οστεοπόρωση μειώνουν τον κίνδυνο άνοιας κατά 16%
Υγεία
18/03/2026 - 15:00
Γεωργιάδης: Χαμηλή η συμμετοχή στην πανελλήνια απεργία των νοσοκομειακών γιατρών
Πολιτική Υγείας
18/03/2026 - 15:00
Οι κίνδυνοι των εξτένσιονς βλεφαρίδας για τα μάτια αλλά και το δέρμα
Ομορφιά
18/03/2026 - 14:00
Βρετανία: 20 συνολικά τα κρούσματα μηνιγγίτιδας - Οι υγειονομικές αρχές ετοιμάζονται για τα... χειρότερα!
Επικαιρότητα
18/03/2026 - 13:16
Καρκίνος παχέος εντέρου: Ο ρόλος της ανάλυσης των λυμάτων στην έγκαιρη κινητοποίηση των τοπικών αρχών
Υγεία
18/03/2026 - 13:00
Ο εμβολιασμός κατά του HPV μειώνει τα περιστατικά καρκίνου του τραχήλου της μήτρας
Υγεία
18/03/2026 - 12:46
Μία ένεση RNA θα μπορούσε να βοηθήσει την καρδιά να επιδιορθωθεί μόνη της μετά από έμφραγμα
Υγεία
18/03/2026 - 12:00
Η τεχνητή νοημοσύνη αλλάζει την ανάπτυξη φαρμάκων
Pharma Policy
18/03/2026 - 11:13
Κορύφωση της μεταφοράς σκόνης σήμερα και αύριο - Τα μέτρα προστασίας
Υγεία
18/03/2026 - 11:00
Γιατί το ξέσπασμα της ιλαράς στις ΗΠΑ είναι ένας κακός οιωνός για όσα θα ακολουθήσουν
Πολιτική Υγείας
18/03/2026 - 10:00

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Παράταση του προγράμματος «Προλαμβάνω» ζητούν οι γιατροί
Πολιτική Υγείας
16/03/2026 - 09:39
Η πλούσια σε λιπαρά διατροφή μπορεί να προκαλέσει "εισβολή" εντερικών βακτηρίων στον εγκέφαλο
Διατροφή
16/03/2026 - 14:22
Παγκόσμια Ημέρα Ύπνου: Σειρά εργαλείων από τη Samsung για την αντιμετώπιση της υπνικής άπνοιας
Υπηρεσίες Υγείας
16/03/2026 - 15:03
Δράση για την ανδρική αντισύλληψη: Γιγαντιαίο προφυλακτικό στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και βάφλες σε σχήμα πέους
Πολιτική Υγείας
16/03/2026 - 18:42
Το Ωνάσειο στο επίκεντρο της εκπαίδευσης στην ανοσολογία μεταμοσχεύσεων
Υπηρεσίες Υγείας
16/03/2026 - 19:23
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo