ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ο κλάδος της βιοστατιστικής στην εποχή της Τεχνητής Νοημοσύνης

Digital Health
Ο κλάδος της βιοστατιστικής στην εποχή της Τεχνητής Νοημοσύνης
Ολοκληρώθηκαν με επιτυχία οι εργασίες του 45ου Ετήσιου Συνεδρίου της Κλινικής Βιοστατιστικής (ISCB 45) στη Θεσσαλονίκη
Πέμπτη, 25/07/2024 - 16:44
News4Health Team News4Health Team

Με τεράστια επιτυχία στέφθηκε το σημαντικότερο διεθνές γεγονός στο πεδίο της Κλινικής Βιοστατιστικής, το 45ο Ετήσιο Συνέδριο της Κλινικής Βιοστατιστικής (ISCB) το οποίο έλαβε χώρα από τις 21 έως 25 Ιουλίου 2024, στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης με θέμα την ανάπτυξη μεθόδων και την πρακτική εφαρμογή της στατιστικής στην Ιατρική και τη Δημόσια Υγεία. Το Συνέδριο διοργανώθηκε από τα Τμήματα Ιατρικής του ΕΚΠΑ και του ΑΠΘ με την συνεργασία και άλλων τμημάτων του ΕΚΠΑ, καθώς και των ΟΠΑ, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, Πανεπιστήμιο Κρήτης και Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης.

VIOSTATISTIKH 1

Τους 643 σύνεδρους (194 εκ των οποίων φοιτητές) από 40 χώρες από ολόκληρο τον κόσμο καλωσόρισε η Αναπληρώτρια καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής στην Ιατρική του Πανεπιστημίου Αθηνών και Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου, Βάνα Σύψα, η οποία ανέφερε ότι το πολυαναμενόμενο Συνέδριο αποτελεί ένα εξαιρετικά σημαντικό γεγονός στον χώρο της Κλινικής Βιοστατιστικής, δίνοντας έμφαση στις δυνατότητες δικτύωσης που παρέχει σε κορυφαίους επιστήμονες του κλάδου αλλά και στους πολλούς φοιτητές και νέους επιστήμονες που βρέθηκαν στη Θεσσαλονίκη για τις απαιτητικές εργασίες του Συνεδρίου.

SYNEDRIO MESA 4A

Με τη σειρά της η Καθηγήτρια Βιοστατιστικής και Επιδημιολογίας, Εργαστήριο Υγιεινής, Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής της Ιατρικής Σχολής, του Πανεπιστημίου Αθηνών και Πρόεδρος της Επιτροπής Επιστημονικού Προγράμματος του Συνεδρίου, Γιώτα Τουλούμη, περιέγραψε τη σημασία του Συνεδρίου μέσα από την παράθεση συγκεκριμένων στοιχείων: «το Συνέδριο συγκέντρωσε τα βλέμματα της επιστημονικής μας κοινότητας και αυτό αποδεικνύεται από το γεγονός ότι υποβλήθηκαν 531 εργασίες σε 24 θεματικές της Κλινικής Βιοστατιστικής (με κυριότερες αυτές των κλινικών δοκιμών, των προγνωστικών δοκιμών και των αναλύσεων επιβίωσης), ενώ στο Συνέδριο έγιναν 160 προφορικές παρουσιάσεις, 274 παρουσιάσεις poster, συμπεριλήφθηκαν 2 μίνι συμπόσια και 1 ημέρα καριέρας για Βιοστατιστικολόγους» ανέφερε η κυρία Τουλούμη.

SYNEDRIO VASIKH

Την εναρκτήρια εκδήλωση του Συνεδρίου χαιρέτησαν η Καθηγήτρια Ιατρικής Στατιστικής και Επιδημιολογίας του Τμήματος Ιατρικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), Άννα-Μπεττίνα Χάιδιτς, η οποία έδωσε το λόγο στον Πρόεδρο της Ιαρτικής Σχολής του ΑΠΘ, Καθηγητή Στέφανο Τριαρίδη ο οποίος ανέφερε χαρακτηριστικά: «η βιοστατιστική είναι δομικό κομμάτι της ιατρικής και έχει γνωρίσει επιτυχίες τα τελευταία χρόνια καθώς οτιδήποτε κάνουμε πρέπει να υποστηρίζεται από στοιχεία» και πρόσθεσε ότι «η κλινική πρακτική επηρεάζεται θετικά από τη συλλογή και ανάλυση δεδομένων ειδικά στις απομακρυσμένες περιοχές».

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο Πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Καθηγητής Νίκος Αρκαδόπουλος, ο οποίος τόνισε τη σημασία του Συνεδρίου για τους φοιτητές και τους νέους επιστήμονες που έχουν μόνο να ωφεληθούν από τη συνύπαρξή τους με κορυφαίους επιστήμονες του κλάδου.

Εκ μέρους του Δήμου Θεσσαλονίκης χαιρετισμό απεύθυνε εκ μέρους του Δημάρχου Θεσσαλονίκης Στέλιου Αγγελούδη, ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Τουριστικής Ανάπτυξης και Διαδημοτικής Συνεργασίας του Δήμου Θεσσαλονίκης, Βασίλης Γάκης ο οποίος τόνισε τη σημασία της συγκέντρωσης διαπρεπών επιστημόνων στην Πόλη της Θεσσαλονίκης.

Κεντρικός ομιλητής του Συνεδρίου ήταν ο Sir David Spiegelhalter από το Πανεπιστήμιο Cambridge, ο οποίος μίλησε για τη σημασία της αξιόπιστης επικοινωνίας των στατιστικών δεδομένων, τονίζοντας τη σχέση μεταξύ αναλυτών, διαμορφωτών πολιτικής και δημοσιογράφων/ΜΜΕ, αναφερόμενος με παραδείγματα σε περιπτώσεις κατά τις οποίες τα πρωτοσέλιδα πως τα ΜΜΕ χειραγωγούν στατιστικές μελέτες για να τραβήξουν το ενδιαφέρον των αναγνωστών, και κατέληξε ότι «δεν έχει αξία η επικοινωνία μίας μελέτης αν δεν έχει σημασία και αντίκτυπο στο κοινωνικό σύνολο».

Ο δεύτερος κεντρικός ομιλητής ήταν ο Καθηγητής Chris Holmes από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, ο οποίος αναφέρθηκε στον ρόλο της βιοστατιστικής στην εποχή της τεχνητής νοημοσύνης και τονίζοντας ζητήματα ηθικής αλλά και των αλλαγών που έχει επιφέρει στην ταχύτητα ανάλυσης των δεδομένων στις μέρες μας.

SYNEDRIO MESA 1

Σημειώνεται ότι η επιστημονική επιθεώρηση Biometrical Journal αφιέρωσε ειδική έκδοση για το 45ο Συνέδριο Κλινικής Βιοστατιστικής, με θέμα την αυξανόμενη διαθεσιμότητα μεγάλου όγκου δεδομένων και η ανάγκη σύνθεσής του, γεγονός που έχει οδηγήσει σε καινοτόμες εξελίξεις στην ιατρική επιστήμη.

Μέσα σε τέσσερις ημέρες καταιγιστικού επιστημονικού προγράμματος το Συνέδριο επικέντρωσε το ενδιαφέρον του σε μεθόδους και τις πρακτικές εφαρμογές της βιοστατιστικής στην ιατρική και φαρμακευτική έρευνα, στις σύγχρονες προσαρμοστικές μεθόδους υλοποίησης κλινικών δοκιμών, στη χρήση των real world data εναλλακτικά ή συμπληρωματικά των κλινικών δοκιμών στην εποχή των Big Data.

Στις συνεδρίες συμμετείχαν, ερευνητές, όπως στατιστικοί, μαθηματικοί, μεθοδολόγοι και κλινικοί, μεταπτυχιακοί και διδακτορικοί φοιτητές, εκπρόσωποι ρυθμιστικών αρχών, όπως ο Εθνικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (US Food and Drug Administration – FDA) και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (European Medicines Agency), καθώς και εκπρόσωποι φαρμακευτικών εταιρειών

Συνολικά, η πόλη της Θεσσαλονίκης αποτέλεσε το ιδανικό σκηνικό για τη συνάντηση των κορυφαίων επιστημόνων της Κλινικής Βιοστατιστικής. Μέσα από την άψογη διοργάνωση που τιμά τη χώρα μας, το Συνέδριο εκπλήρωσε όλους τους εκπεφρασμένους στόχους του: τη συμβολή στη συνεχή πρόοδο της Κλινικής Βιοστατιστικής σε παγκόσμια κλίμακα, την παροχή πληροφοριών και την ανταλλαγή τεχνογνωσίας, τη δικτύωση των επιστημόνων του κλάδου και την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ ερευνητών και ειδικών από τον ακαδημαϊκό χώρο.

Τελευταία τροποποίηση στις 25/07/2024 - 23:37
  • ΒΙΟΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ
  • ΣΥΝΕΔΡΙΟ
  • ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
  • ΤΕΧΝΗΤΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Τεχνητή Νοημοσύνη στην Υγεία: Βελτιώνοντας το «ταξίδι του ασθενή»
Τεχνητή Νοημοσύνη στην Υγεία: Βελτιώνοντας το «ταξίδι του ασθενή» 15 Ιουλίου 2024
Πότε θα είναι «στον αέρα» Healthflix και Σύμβουλος Υγείας: Προκηρύσσεται ο διαγωνισμός 29 Ιουλίου 2024
Πότε θα είναι «στον αέρα» Healthflix και Σύμβουλος Υγείας: Προκηρύσσεται ο διαγωνισμός

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πατούλης για δημογραφικό: «Εθνική και ευρωπαϊκή πρόκληση για το μέλλον των κοινωνιών»
Επικαιρότητα
30/04/2026 - 10:11

Πατούλης για δημογραφικό: «Εθνική και ευρωπαϊκή πρόκληση για το μέλλον των κοινωνιών»

Παρέμβαση της Brains I.C.S στο συνέδριο του Economist: «Η μάχη κατά του καρκίνου ξεκινά πολύ πριν από το νοσοκομείο»
Επικαιρότητα
30/04/2026 - 03:37

Παρέμβαση της Brains I.C.S στο συνέδριο του Economist: «Η μάχη κατά του καρκίνου ξεκινά πολύ πριν από το νοσοκομείο»

Λαμπρινός από το Φόρουμ των Δελφών: Τεχνητή Νοημοσύνη και βιώσιμη απόδοση
Υπηρεσίες Υγείας
29/04/2026 - 16:39

Λαμπρινός από το Φόρουμ των Δελφών: Τεχνητή Νοημοσύνη και βιώσιμη απόδοση

ChatGPT for Clinicians: Νέα πλατφόρμα τεχνητής νοημοσύνης για επαγγελματίες υγείας στις ΗΠΑ
Digital Health
29/04/2026 - 16:00

ChatGPT for Clinicians: Νέα πλατφόρμα τεχνητής νοημοσύνης για επαγγελματίες υγείας στις ΗΠΑ

Το μέλλον της χειρουργικής της σπονδυλικής στήλης στην Ελλάδα!
Health Talk
28/04/2026 - 23:59

Το μέλλον της χειρουργικής της σπονδυλικής στήλης στην Ελλάδα!

6ο Ετήσιο Συνέδριο για τον Καρκίνο: Προκλήσεις, πολιτικές και η ανάγκη για συνεργασία
Pharma News
27/04/2026 - 21:59

6ο Ετήσιο Συνέδριο για τον Καρκίνο: Προκλήσεις, πολιτικές και η ανάγκη για συνεργασία

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Ψυχική υγεία στο σχολείο: Στο επόμενο στάδιο η συνεργασία Υπουργείου Παιδείας και πρωτοβουλίας CAMHI
Ψυχική Υγεία
01/05/2026 - 13:54
Άρθρο: Τα διαχρονικά προβλήματα των ΜΕΘ και οι προϋποθέσεις για την αναβάθμισή τους
Health Talk
01/05/2026 - 13:24
Άσθμα: Αίτια εμφάνισης, συμπτώματα και τρόποι αντιμετώπισης
Health Talk
01/05/2026 - 13:06
Παγκόσμια Ημέρα Αξονικής Σπονδυλοαρθρίτιδας: Η χρόνια αόρατη νόσος που αλλάζει ζωές
Patient Talk
01/05/2026 - 12:39
Πραγματοποιήθηκε στο Νοσοκομείο «Μεταξά» η πρώτη ρομποτική επέμβαση θωρακοχειρουργικής στο ΕΣΥ
Υγεία
01/05/2026 - 12:13
Άννα Μαρία Παπαχαραλάμπους: Η δύσκολη καθημερινότητα με την αόρατη αγκυλοποιητική σπονδυλοαρθρίτιδα
Patient Talk
30/04/2026 - 16:42
Γεωργιάδης για την παιδίατρο: «Έκανε πέντε μέρες εφημερία on call, από το σπίτι της - Δεν θα γίνει ΕΔΕ»
Πολιτική Υγείας
30/04/2026 - 15:51
Γιατί ο εγκέφαλός μας «στρέφεται εναντίον μας» όταν τσακωνόμαστε
Ψυχική Υγεία
30/04/2026 - 15:24
Θεμιστοκλέους: «Την επόμενη εβδομάδα η προκήρυξη για 1.000 μόνιμες θέσεις γιατρών στα νοσοκομεία της χώρας»
Πολιτική Υγείας
30/04/2026 - 14:19
Εμβολιασμοί ενηλίκων: Τα πιο απλά και αποτελεσματικά μέσα πρόληψης και προστασίας
Υγεία
30/04/2026 - 13:34
Γεωργιάδης: «Άνοιξαν όλες οι κατηγορίες για την διανομή των ΦΥΚ από ιδιωτικά φαρμακεία»
Πολιτική Υγείας
30/04/2026 - 12:58
Χουλιάρα από το Φόρουμ των Δελφών: «Σε μη βιώσιμα επίπεδα το clawback και το rebate»
Pharma Policy
30/04/2026 - 12:26
Περισσότερα από 150 παιδιά έχουν τραυματιστεί το πρώτο τρίμηνο οδηγώντας ηλεκτρικά πατίνια
Υγεία
30/04/2026 - 11:38
Διεθνής έρευνα για την κλιματική αλλαγή και τις επιπτώσεις της στην υγεία: Κρίση που βαθαίνει όλο και πιο πολύ
Υγεία
30/04/2026 - 11:03
Μελάνωμα: Πέντε «γκρίζες ζώνες» και απλοί τρόποι αποτροπής ενός ηλιακού εγκαύματος την άνοιξη
Health Talk
30/04/2026 - 10:36
Πατούλης για δημογραφικό: «Εθνική και ευρωπαϊκή πρόκληση για το μέλλον των κοινωνιών»
Επικαιρότητα
30/04/2026 - 10:11
Η εμμηνόπαυση γερνάει ανομοιόμορφα τα όργανα του γυναικείου αναπαραγωγικού συστήματος
Υγεία
30/04/2026 - 09:43
Η ΕΝΑΣΕΛ στη Βουλή: «Η ουσιαστική προστασία των δικαιωμάτων των ασθενών περνά μέσα από τη θεσμική συμμετοχή»
Patient Talk
30/04/2026 - 08:47
Παρεμβάσεις σε κυβέρνηση, κόμματα και φορείς από τους εργαζόμενους για το μέλλον των κέντρων πρόληψης
Ψυχική Υγεία
30/04/2026 - 07:22
Παρέμβαση της Brains I.C.S στο συνέδριο του Economist: «Η μάχη κατά του καρκίνου ξεκινά πολύ πριν από το νοσοκομείο»
Επικαιρότητα
30/04/2026 - 03:37
Ο Νίκος Παπανδρέου υποψήφιος για το βραβείο One Health
Επικαιρότητα
30/04/2026 - 00:02
Όταν οι αμυγδαλές δημιουργούν περισσότερα προβλήματα από τα οφέλη τους
Health Talk
29/04/2026 - 23:46
Η Γερμανία από το 2028 θα επιβάλει φόρο στα αναψυκτικά που περιέχουν ζάχαρη
Επικαιρότητα
29/04/2026 - 23:18
Ραντεβού και σε μονάδες Ψυχικής Υγείας με λίγα «κλικ» μέσω του myHealth app
Πολιτική Υγείας
29/04/2026 - 23:01
Ο ΕΕΣ και η Διαμαντής Μασούτης Α.Ε. στήριξαν 312 παιδιά τις Ημέρες του Πάσχα
Επικαιρότητα
29/04/2026 - 22:44
Μεσοθεραπεία σώματος: Στοχευμένη λύση για κυτταρίτιδα και τοπικό λίπος
Ομορφιά
29/04/2026 - 22:21
Αποκάλυψη Τέντρος: «Οι ΗΠΑ δεν έχουν πληρώσει ακόμη όσα οφείλουν στον ΠΟΥ για να αποχωρήσουν»
Επικαιρότητα
29/04/2026 - 21:18
Ο ΕΟΦ απαγόρευσε πέντε γνωστά προϊόντα που υπόσχονταν «θεραπείες» για σειρά παθήσεων
Υγεία
29/04/2026 - 20:52
Παρέμβαση Γεωργιάδη για την ειδικευόμενη παιδίατρο: «Καμία υπερεργασία, καμία υπερεφημέρευση»
Επικαιρότητα
29/04/2026 - 20:36
«Τροφή για Δράση»: Πρωτοβουλία 13 πανεπιστημίων για την παιδική παχυσαρκία στην Ελλάδα
Υγεία
29/04/2026 - 20:13

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Γεωργιάδης: Προκήρυξη δύο θέσεων παιδιάτρου για το νοσοκομείο της Ζακύνθου
Πολιτική Υγείας
29/04/2026 - 09:10
Νοσοκομείο Αττικό: Ρεκόρ ράντζων στην χθεσινή εφημερία καταγγέλλει η ΠΟΕΔΗΝ
Πολιτική Υγείας
29/04/2026 - 10:16
Παχυσαρκία: Εγκρίθηκε στον Καναδά το πρώτο γενόσημο GLP-1
Pharma News
29/04/2026 - 12:22
Συνάντηση Γεωργιάδη - Πατούλη για το clawback των διαγνωστικών: Ανακοινώθηκε μετάθεση των δόσεων
Πολιτική Υγείας
29/04/2026 - 14:44
EMA: Νέα συμβουλευτική επιτροπή εμπειρογνωμόνων για την ενίσχυση της εμπιστοσύνης στα εμβόλια
Πολιτική Υγείας
29/04/2026 - 14:58
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo