Το πρωινό είναι πραγματικά το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας - και το να το παραλείπεις μπορεί να οδηγήσει σε πρόωρο θάνατο.
Αυτό σύμφωνα με μια μελέτη στην οποία συμμετείχαν 3.000 ενήλικες στο Ηνωμένο Βασίλειο, η οποία διαπίστωσε ότι για κάθε ώρα που καθυστερούσε το πρωινό, ο κίνδυνος θανάτου αυξανόταν κατά 10%.
Μια άλλη μελέτη σε περισσότερα από 6.500 άτομα, που δημοσιεύθηκε στο Journal of the American College of Cardiology, διαπίστωσε επίσης ότι τα άτομα που ποτέ δεν έτρωγαν πρωινό είχαν 75% υψηλότερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου από καρδιαγγειακές παθήσεις.
Ωστόσο, αυτές οι ισχυρισμοί θα μπορούσαν να αποτελούν «υπερβολική απλοποίηση της επιστήμης», σύμφωνα με τον Βρετανό διατροφολόγο Rob Hobson, ο οποίος τονίζει ότι η παράλειψη του πρωινού δεν είναι εγγενώς επικίνδυνη.
«Ο τρόπος με τον οποίο επηρεάζει την υγεία εξαρτάται από τη συνολική διατροφή, τον τρόπο ζωής και την ατομική αντίδραση. Μερικοί άνθρωποι αισθάνονται πραγματικά καλά νηστεύοντας μέχρι το μεσημεριανό γεύμα, ενώ για άλλους το να παραλείπουν το πρωινό μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την ημέρα τους», δήλωσε ο κ. Hobson στην εφημερίδα Independent.
Γιατί, λοιπόν, η παράλειψη του πρωινού είναι μια δυνητικά ανθυγιεινή επιλογή;
Στέρηση βασικών θρεπτικών συστατικών
Η παράλειψη του πρωινού μπορεί να σημαίνει ότι χάνετε ζωτικά θρεπτικά συστατικά, όπως φυτικές ίνες και πρωτεΐνες, τα οποία είναι εύκολο να λάβετε από γιαούρτι, αυγά και φρούτα.
Μεγάλες μελέτες πληθυσμού δείχνουν με συνέπεια ότι όσοι τρώνε πρωινό τείνουν να έχουν υψηλότερη ημερήσια πρόσληψη φυτικών ινών, πρωτεϊνών, βιταμινών και μετάλλων, εξήγησε ο κ. Hobson.
«Το πρωινό είναι συχνά η ώρα που οι άνθρωποι τρώνε τρόφιμα όπως βρώμη, φρούτα, γάλα ή γιαούρτι, αυγά και τοστ ολικής αλέσεως, τα οποία είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, ασβέστιο, βιταμίνες Β και πρωτεΐνες», εξηγεί ο Hobson.
Αν παραλείπετε το πρωινό, είναι σημαντικό να φροντίζετε να προσθέτετε άφθονο ασβέστιο και πρωτεΐνες στο μεσημεριανό και το βραδινό σας γεύμα. Αυτό είναι σημαντικό για τις φυτικές ίνες, οι οποίες συνδέονται στενά με την καλύτερη υγεία του εντέρου, τη ρύθμιση της χοληστερόλης και τον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα.
«Αν το παραλείψετε, μπορεί να χάσετε αυτά τα θρεπτικά συστατικά, κάτι που μπορεί να επηρεάσει τον έλεγχο της όρεξης και τη συνολική ποιότητα της διατροφής σας αργότερα μέσα στην ημέρα. Αν προτιμάτε να καθυστερήσετε το πρώτο σας γεύμα, είναι σημαντικό να φροντίσετε να καταναλώνετε αρκετές φυτικές ίνες και πρωτεΐνες κατά τη διάρκεια της υπόλοιπης ημέρας», προσθέτει η επίσης διατροφολόγος Kim Pearson.
Δεν θα σας βοηθήσει να χάσετε βάρος
Πολλοί θα μπουν στον πειρασμό να μειώσουν τις θερμίδες παραλείποντας το πρωινό, αλλά οι διατροφολόγοι λένε ότι δεν είναι πάντα τόσο απλό όταν πρόκειται για απώλεια βάρους.
Στην πραγματικότητα, η παράλειψη του πρωινού γεύματος μπορεί να οδηγήσει σε υπερβολική αντιστάθμιση αργότερα μέσα στην ημέρα - συχνά με ανθυγιεινά σνακ.
«Μελέτες δείχνουν ότι οι άνθρωποι που παραλείπουν το πρωινό είναι πιο πιθανό να τρώνε υπερβολικά αργότερα μέσα στην ημέρα ή να κάνουν κακές διατροφικές επιλογές το βράδυ, ειδικά αν ο στόχος τους είναι η απώλεια βάρους. Με την πάροδο του χρόνου, αυτό το μοτίβο μπορεί να κάνει πιο δύσκολη τη ρύθμιση της πρόσληψης θερμίδων και του σωματικού βάρους», εξήγησε ο Hobson.
Η Pearson από την πλευρά της επισημαίνει ότι η παράλειψη του πρωινού δεν συνάδει με τη βιολογία μας και την ώρα της ημέρας που το πεπτικό μας σύστημα και οι ορμόνες μας είναι προετοιμασμένα να λάβουν τροφή.
«Το πρωινό και το φαγητό νωρίς την ημέρα συνάδουν με την ώρα της μέγιστης ευαισθησίας στην ινσουλίνη, της βέλτιστης πέψης και της υψηλότερης φυσικής έκκρισης ορμονών κορεσμού όπως η GLP-1. Από την άλλη πλευρά, το φαγητό αργά το βράδυ συνδέεται με μειωμένη έκκριση GLP-1 και υψηλότερα επίπεδα γκρελίνης (ορμόνη πείνας)», εξήγησε.
Όσοι παραλείπουν το πρωινό έχουν υψηλότερη αρτηριακή πίεση
Η παραλείψη οποιουδήποτε γεύματος μπορεί να αλλάξει τα επίπεδα σακχάρου και αρτηριακής πίεσης, προειδοποιούν οι διατροφολόγοι.
Η παρατεταμένη νηστεία προκαλεί πτώση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, η οποία μπορεί να προκαλέσει αντίδραση στο στρες. Για να βοηθήσει στην αύξηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, το σώμα εκκρίνει τις ορμόνες αδρεναλίνη και κορτιζόλη, οι οποίες μπορούν να αυξήσουν προσωρινά τον καρδιακό ρυθμό και να συστέλλουν τα αιμοφόρα αγγεία, γεγονός που μπορεί να αυξήσει την αρτηριακή πίεση, εξήγησε η Pearson.
Ωστόσο, μπορεί επίσης να έχει το αντίθετο αποτέλεσμα και να προκαλέσει ζάλη ή λιποθυμία σε άτομα που είναι επιρρεπή σε χαμηλή αρτηριακή πίεση ή που λαμβάνουν φάρμακα για την αρτηριακή πίεση.
Αν και παρατηρητικές μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι τα άτομα που παραλείπουν τακτικά το πρωινό έχουν υψηλότερη αρτηριακή πίεση και αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων, αυτό δεν σημαίνει ότι η παράλειψη του πρωινού προκαλεί από μόνη της αυτά τα προβλήματα μακροπρόθεσμα, προειδοποιεί ο κ. Hobson.
«Μπορεί απλά να είναι ότι όσοι παραλείπουν το πρωινό τείνουν να έχουν άλλες λιγότερο υγιεινές συνήθειες στον τρόπο ζωής τους, όπως το κάπνισμα, η κακή ποιότητα διατροφής ή οι ακανόνιστες διατροφικές συνήθειες»,εξήγησε.
Πηγή: Independent