ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πως αντιμετωπίζεται το διατροφικό άγχος των Χριστουγέννων

Διατροφή
FREEPIK
Τα Χριστούγεννα αποτελούν εξ ορισμού μια περίοδο γενικότερη χαλάρωσης, περισσότερη συντροφικότητας και φυσικά διασκέδασης με πάρτι και... τραπεζώματα όπου κυριαρχούν το φαγητό και το ποτό!
Πέμπτη, 19/12/2024 - 17:42
— Photo: FREEPIK
Παναγιώτης Σπανός Παναγιώτης Σπανός

Ωστόσο, μπορεί επίσης να κρύβουν μοναδικές προκλήσεις, ιδιαίτερα για όσους μπορεί να παλεύουν με το άγχος του για το φαγητό, τις ανησυχίες τους για το επιπλέον βάρος ή μια διατροφική διαταραχή. Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους οι διακοπές μπορεί να είναι μια τόσο δύσκολη περίοδος για τους ανθρώπους που αντιμετωπίζουν διάφορες διατροφικές ανησυχίες. Οι διακοπές μπορούν συχνά να μεγεθύνουν συναισθήματα όπως το άγχος, το στρες, το άγχος, η απομόνωση και η θλίψη. Μοιραία, ορισμένοι άνθρωποι μπορεί να στραφούν στο φαγητό προκειμένου να βρουν παρηγοριά και ανακούφιση. Το να μένετε εγκλωβισμένοι σε κλειστούς χώρους λόγω της... απέχθειας προς τους γενικότερους εορτασμύ ή λόγω του κρύου καιρού μπορεί επίσης να ενθαρρύνει την υπερκατανάλωση τροφής και να επιδεινώσει διατροφική σας καθημερινότητα.

Ένα άλλο ζήτημα είναι ότι υπάρχει ένας καταιγισμός προειδοποιητικών μηνυμάτων υγείας και διατροφής καθ' όλη τη διάρκεια του έτους που μας λένε τι πρέπει και τι δεν πρέπει να τρώμε. Ωστόσο, κατά τη διάρκεια των διακοπών, οι διαφημίσεις και τα... έθιμα συχνά προωθούν την υπερκατανάλωση τροφής.

Αυτό μπορεί να κάνει τους ανθρώπους να μπερδευτούν ακόμη περισσότερο σχετικά με το τι πρέπει ή δεν πρέπει να φάνε και πιθανά να τους κάνει να αισθάνονται ένοχοι αν ενδώσουν σε εορταστικές λιχουδιές. Σε αυτό προστίθενται και οι κοινωνικές πιέσεις, καθώς πολλοί δεν θέλουν ή δεν μπορούν να πουν «όχι» σε εορταστικά καλέσματα που κατά κανόνα περιλαμβάνουν φαγητό και ποτό περισσότερο από το συνηθισμένο.

Τα άτομα που παλεύουν με διαταραγμένα διατροφικά πρότυπα, βλέπουν την εορταστική περίοδο ως... ναρκοπέδιο. Οι χριστουγεννιάτικες γιορτές συχνά περιστρέφονται γύρω από μεγάλα, κοινά γεύματα και ενθάρρυνση για λίγη (ή πολλή) παρασπονδία σε σύγκριση με τις υπόλοιπες μέρες του χρόνου. Αυτό μπορεί να πυροδοτήσει σύνθετα και μερικές φορές επώδυνα συναισθήματα, οδηγώντας κάποιους να αποφεύγουν τις οικογενειακές και κοινωνικές συγκεντρώσεις.

Οι διατροφικές διαταραχές συχνά περιλαμβάνουν την ανάπτυξη συγκεκριμένων συνηθειών γύρω από τις διατροφικές ρουτίνες. Σε όσους πάσχουν από διατροφική διαταραχή, το φαγητό σε δημόσιο χώρο μπορεί να προκαλέσει άγχος με το φόβο της κρίσης ή το αίσθημα της υπερφόρτωσης από την εστίαση στο φαγητό.

Η εορταστική περίοδος μπορεί να είναι ακόμη πιο αγχωτική για όσους παλεύουν τόσο με διαταραγμένες διατροφικές συνήθειες όσο και με οικονομικές ανησυχίες. Κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου, τα καταστήματα και οι διαφημίσεις μας δελεάζουν με ακριβά, πολυτελή τρόφιμα.

Οσοι αντιμετωπίζουν οικονομική δυσπραγία οι πρόσθετες πιέσεις για έξοδα τα Χριστούγεννα είναι πολύ πιθανό να εμφανίσουν αισθήματα ανεπάρκειας και ντροπής.

Αν και αυτή η εποχή του χρόνου είναι αναμφίβολα δύσκολη για να την περάσετε, αν είστε κάποιος που παλεύει με διαταραχή της διατροφής ή με άγχη για το βάρος και το φαγητό, υπάρχουν μερικές στρατηγικές που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να την ξεπεράσετε.

Αποφύγετε τη γιορτή και την πείνα

Ο νέος χρόνος συχνά συνοδεύεται από την πίεση να αναιρέσετε τις παρασπονδίες των διακοπών - οδηγώντας πολλούς στο να εξετάσουν το ενδεχόμενο μιας δίαιτας-εξπρές. Ωστόσο, οι ακραίες δίαιτες μπορεί να είναι επιβλαβείς τόσο για τη σωματική όσο και για την ψυχική υγεία.

Αντί να πέσετε στην παγίδα του «χόρτασε ή πείνα» κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων, προσπαθήστε να βρείτε τρόπους ώστε να εξισορροπήτε τις απολαύσεις των ημερών με κάποιες υγιεινές συνήθειες. Για παράδειγμα, αντί να φάτε ένα δελεαστικό επιδόρπιο αμέσως μετά το γεύμα, δοκιμάστε να κάνετε μια βόλτα με το σύντροφό σας ή την οικογένειά σας. Η λαχτάρα μπορεί κάλλιστα να έχει φύγει μέχρι να επιστρέψετε.

Το διάλειμμα μεταξύ των γευμάτων μπορεί επίσης να μας βοηθήσει να εστιάσουμε καλύτερα στα σήματα που στέλνει το σώμα μας και να ξέρουμε πότε πεινάμε, αντί να τρώμε όταν είμαστε καθιστοί, μόνο και μόνο επειδή το φαγητό είναι κάπου εκεί κοντά μας και περιμένει...

Αντί να καταφύγετε σε ακραία μέτρα μετά τις διακοπές, είναι καλύτερο να επικεντρωθείτε σε βιώσιμες, ισορροπημένες διατροφικές συνήθειες και συνήθειες άσκησης που θα σας βοηθήσουν να βελτιώσετε την ευεξία σας με την πάροδο του χρόνου. Βρείτε δραστηριότητες που σας ευχαριστούν όπως ο χορός, το περπάτημα, η ποδηλασία και η γιόγκα, ώστε να διατηρήσετε σε καλά επίπεδα τη φυσική σας κατάσταση, αποφεύγοντας παράλληλα την υπερπροσπάθεια, ώστε να μειώσετε τον κίνδυνο τραυματισμού ή εξουθένωσης.

Επικεντρωθείτε στη διατροφή

Αντί να αποφεύγετε τα αγαπημένα σας εορταστικά γεύματα ή να κόβετε ολόκληρες ομάδες τροφίμων, δοκιμάστε να προσθέσετε σε αυτά περισσότερα πλούσια σε θρεπτικά συστατικά τρόφιμα. Τρόφιμα όπως τα φρούτα, τα λαχανικά, οι άπαχες πρωτεΐνες, τα δημητριακά ολικής αλέσεως και άλλα τρόφιμα πλούσια σε φυτικές ίνες παρέχουν ως γνωστόν πολλά οφέλη τόσο στην πέψη όσο και τη συνολική σας υγεία.

Ένα ή δύο επιπόλαια γεύματα κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων δεν πρόκειται να εκτροχιάσουν την πρόοδο που έχετε κάνει πριν από τις διακοπές. Η υπερβολικά περιορισμένη διατροφή μπορεί να οδηγήσει σε σημαντικές ελλείψεις. Η ακραία εμμονή στην κατανάλωση μόνο υγιεινών τροφών μπορεί επίσης να είναι σημάδι διατροφικής διαταραχής.

Πρακτική αυτοφροντίδα

Δώστε προσοχή στην επιρροή της διαφήμισης και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου . Μεγάλο μέρος αυτού του περιεχομένου έχει σχεδιαστεί για να αυξήσει τους πόθους, τη δυσαρέσκεια για το σώμα και τη σύγκριση με τους άλλους. Μπορεί να είναι χρήσιμο να κάνετε ένα διάλειμμα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κατά τη διάρκεια των διακοπών για να αποφύγετε περιεχόμενο που μπορεί να σας ενοχλεί.

Μπορείτα επίσης να ασκήσετε κάποιου είδους αυτοφροντίσα υιοθετώντας δραστηριότητες και στρατηγικές που είναι ευχάριστες και έχουν νόημα για εσάς. Το να κάνετε κάτι διασκεδαστικό και χαλαρωτικό μπορεί να σας βοηθήσει να αντιμετωπίσετε το στρες και το άγχος γύρω από την πίεση των διακοπών.

Ωστόσο, η αυτοφροντίδα είναι εξ ορισμού διαφορετική για τον καθένα. Για ορισμένους ανθρώπους, η αυτοφροντίδα μπορεί να σημαίνει ότι εστιάζουν στην εσωτερική τους ευεξία μέσω της εξάσκησης της γιόγκα ή του διαλογισμού. Για άλλους μπορεί να σημαίνει ότι πρέπει να βρουν τρόπους να συνδεθούν κοινωνικά, για παράδειγμα περνώντας περισσότερο χρόνο με τους φίλους τους ή συμμετέχοντας σε μια ομάδα δημιουργικών τεχνών ή κηπουρικής. Συχνά, η αυτοφροντίδα είναι ένα μείγμα πολλών πραγμάτων.

Επιπλέον, η συζήτηση με κάποιον μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της ανησυχίας και της αίσθησης απομόνωσης. Απευθυνθείτε σε έμπιστους ανθρώπους ή σε εξειδικευμένες γραμμές βοήθειας, εάν τα συναισθήματά σας κατά τη διάρκεια των διακοπών γίνουν συντριπτικά. Συνεργαστείτε με έναν θεραπευτή ή μια ομάδα υποστήριξης για να αναπτύξετε στρατηγικές για τον χειρισμό θεμάτων που σχετίζονται με το βάρος και τρόπους αντιμετώπισης δύσκολων καταστάσεων.

Πηγή: TheConversation.com

Τελευταία τροποποίηση στις 19/12/2024 - 17:50
  • ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΟ ΑΓΧΟΣ
  • ΕΟΡΤΑΣΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ
  • ΑΓΧΟΣ
  • ΦΑΓΗΤΟ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Τα μαγειρικά λάδια ύποπτα για πρόκληση καρκίνου του παχέος εντέρου
Τα μαγειρικά λάδια ύποπτα για πρόκληση καρκίνου του παχέος εντέρου 18 Δεκεμβρίου 2024
Πέντε απλές συμβουλές για να αποφύγετε το φούσκωμα από τα τραπέζια των Χριστουγέννων 23 Δεκεμβρίου 2024
Πέντε απλές συμβουλές για να αποφύγετε το φούσκωμα από τα τραπέζια των Χριστουγέννων

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πως ο τρόπος που περπατάμε μπορεί να αποκαλύψει αν έχουμε άγχος ή κατάθλιψη
Ψυχική Υγεία
14/04/2026 - 19:51

Πως ο τρόπος που περπατάμε μπορεί να αποκαλύψει αν έχουμε άγχος ή κατάθλιψη

Οι Αθηναίοι περνούν σχεδόν έξι μέρες τον χρόνο στα μποτιλιαρίσματα
Επικαιρότητα
14/04/2026 - 17:38

Οι Αθηναίοι περνούν σχεδόν έξι μέρες τον χρόνο στα μποτιλιαρίσματα

Η πείνα έπληξε περισσότερο τον ψυχισμό των ανθρώπων από την ανεργία εν μέσω πανδημίας
Ψυχική Υγεία
07/04/2026 - 14:00

Η πείνα έπληξε περισσότερο τον ψυχισμό των ανθρώπων από την ανεργία εν μέσω πανδημίας

Όταν τα μαλλιά αποκαλύπτουν προβλήματα υγείας
Υγεία
06/04/2026 - 18:00

Όταν τα μαλλιά αποκαλύπτουν προβλήματα υγείας

Τι είναι αυτό που μάς κάνει να απεχθανόμαστε ξαφνικά ένα φαγητό
Διατροφή
03/04/2026 - 15:54

Τι είναι αυτό που μάς κάνει να απεχθανόμαστε ξαφνικά ένα φαγητό

Πως η ρουτίνα στο καθημερινό φαγητό μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια βάρους!
Διατροφή
31/03/2026 - 21:18

Πως η ρουτίνα στο καθημερινό φαγητό μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια βάρους!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Θεμιστοκλέους: «Την επόμενη εβδομάδα η προκήρυξη για 1.000 μόνιμες θέσεις γιατρών στα νοσοκομεία της χώρας»
Πολιτική Υγείας
30/04/2026 - 14:19
Εμβολιασμοί ενηλίκων: Τα πιο απλά και αποτελεσματικά μέσα πρόληψης και προστασίας
Υγεία
30/04/2026 - 13:34
Γεωργιάδης: «Άνοιξαν όλες οι κατηγορίες για την διανομή των ΦΥΚ από ιδιωτικά φαρμακεία»
Πολιτική Υγείας
30/04/2026 - 12:58
Χουλιάρα από το Φόρουμ των Δελφών: «Σε μη βιώσιμα επίπεδα το clawback και το rebate»
Pharma Policy
30/04/2026 - 12:26
Περισσότερα από 150 παιδιά έχουν τραυματιστεί το πρώτο τρίμηνο οδηγώντας ηλεκτρικά πατίνια
Υγεία
30/04/2026 - 11:38
Διεθνής έρευνα για την κλιματική αλλαγή και τις επιπτώσεις της στην υγεία: Κρίση που βαθαίνει όλο και πιο πολύ
Υγεία
30/04/2026 - 11:03
Μελάνωμα: Πέντε «γκρίζες ζώνες» και απλοί τρόποι αποτροπής ενός ηλιακού εγκαύματος την άνοιξη
Health Talk
30/04/2026 - 10:36
Πατούλης για δημογραφικό: «Εθνική και ευρωπαϊκή πρόκληση για το μέλλον των κοινωνιών»
Επικαιρότητα
30/04/2026 - 10:11
Η εμμηνόπαυση γερνάει ανομοιόμορφα τα όργανα του γυναικείου αναπαραγωγικού συστήματος
Υγεία
30/04/2026 - 09:43
Η ΕΝΑΣΕΛ στη Βουλή: «Η ουσιαστική προστασία των δικαιωμάτων των ασθενών περνά μέσα από τη θεσμική συμμετοχή»
Patient Talk
30/04/2026 - 08:47
Παρεμβάσεις σε κυβέρνηση, κόμματα και φορείς από τους εργαζόμενους για το μέλλον των κέντρων πρόληψης
Ψυχική Υγεία
30/04/2026 - 07:22
Παρέμβαση της Brains I.C.S στο συνέδριο του Economist: «Η μάχη κατά του καρκίνου ξεκινά πολύ πριν από το νοσοκομείο»
Επικαιρότητα
30/04/2026 - 03:37
Ο Νίκος Παπανδρέου υποψήφιος για το βραβείο One Health
Επικαιρότητα
30/04/2026 - 00:02
Όταν οι αμυγδαλές δημιουργούν περισσότερα προβλήματα από τα οφέλη τους
Health Talk
29/04/2026 - 23:46
Η Γερμανία από το 2028 θα επιβάλει φόρο στα αναψυκτικά που περιέχουν ζάχαρη
Επικαιρότητα
29/04/2026 - 23:18
Ραντεβού και σε μονάδες Ψυχικής Υγείας με λίγα «κλικ» μέσω του myHealth app
Πολιτική Υγείας
29/04/2026 - 23:01
Ο ΕΕΣ και η Διαμαντής Μασούτης Α.Ε. στήριξαν 312 παιδιά τις Ημέρες του Πάσχα
Επικαιρότητα
29/04/2026 - 22:44
Μεσοθεραπεία σώματος: Στοχευμένη λύση για κυτταρίτιδα και τοπικό λίπος
Ομορφιά
29/04/2026 - 22:21
Αποκάλυψη Τέντρος: «Οι ΗΠΑ δεν έχουν πληρώσει ακόμη όσα οφείλουν στον ΠΟΥ για να αποχωρήσουν»
Επικαιρότητα
29/04/2026 - 21:18
Ο ΕΟΦ απαγόρευσε πέντε γνωστά προϊόντα που υπόσχονταν «θεραπείες» για σειρά παθήσεων
Υγεία
29/04/2026 - 20:52
Παρέμβαση Γεωργιάδη για την ειδικευόμενη παιδίατρο: «Καμία υπερεργασία, καμία υπερεφημέρευση»
Επικαιρότητα
29/04/2026 - 20:36
«Τροφή για Δράση»: Πρωτοβουλία 13 πανεπιστημίων για την παιδική παχυσαρκία στην Ελλάδα
Υγεία
29/04/2026 - 20:13
Είναι το μέλλον στην επιστήμη της διαιτολογίας η προσωποποιημένη διατροφή;
Διατροφή
29/04/2026 - 19:29
Μονάδες ολικής φροντίδας για άτομα με αυτισμό και νευροεκφυλιστικές παθήσεις σε Ρέθυμνο και Λασίθι
Πολιτική Υγείας
29/04/2026 - 19:11
Εκδικάζεται από το ΣτΕ η προσφυγή του ΠΣΦ για το rebate και το clawback
Επικαιρότητα
29/04/2026 - 18:48
ΠΕΦ: Στρατηγικής σημασίας οι επενδύσεις στην Τρίπολη - Στιγμιότυπα από την επίσκεψη Μητσοτάκη
Pharma Policy
29/04/2026 - 18:02
Σύνδρομο «ραγισμένης» καρδιάς: Και όμως υπάρχει…
Health Talk
29/04/2026 - 17:24
Συνάντηση της ΕΝΑΣΕΛ με αντιπροσωπεία του Υπουργείου Υγείας του Καζακστάν
Patient Talk
29/04/2026 - 17:06
Νοσοκομείο «Παπανικολάου»: Διεθνής διάκριση για το Τμήμα Επεμβατικής Ακτινολογίας
Υγεία
29/04/2026 - 16:53
Λαμπρινός από το Φόρουμ των Δελφών: Τεχνητή Νοημοσύνη και βιώσιμη απόδοση
Υπηρεσίες Υγείας
29/04/2026 - 16:39

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

DUALTO Energy System: Το νέο χειρουργικό εργαλείο της Johnson & Johnson MedTech
Υπηρεσίες Υγείας
27/04/2026 - 15:34
Θεμιστοκλέους: «Άνοιξε η πλατφόρμα για προσλήψεις νοσηλευτών στην Αττική»
Πολιτική Υγείας
27/04/2026 - 16:27
Lavipharm: Εντυπωσιακή ανάπτυξη δείχνουν τα οικονομικά μεγέθη του 2025
Pharma News
27/04/2026 - 17:02
Τσέτη από Φόρουμ Δελφών: «Συνέχεια και συνέπεια η βιωσιμότητα - Σύμμαχοί μας οι εργαζόμενοι»
Pharma News
27/04/2026 - 18:37
Γεωργιάδης: «Με την Ένωση Ασθενών ξεκινήσαμε τη μεγάλη μεταρρύθμιση μέσα στα νοσοκομεία»
Πολιτική Υγείας
27/04/2026 - 19:04
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo