ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η κατανάλωση αυγών και σόγιας συνδέεται με επιθετικό καρκίνο του μαστού

Διατροφή
Freepik
Το λινολεϊκό οξύ επιταχύνει την ανάπτυξη του τριπλά αρνητικού καρκίνου του μαστού ενεργοποιώντας μια βασική κυτταρική οδό, σύμφωνα με νέα μελέτη.
Παρασκευή, 04/04/2025 - 12:00
— Photo: Freepik
News4Health Team News4Health Team

Οι ερευνητές ρίχνουν νέο φως στη σχέση μεταξύ της διατροφής και της ανάπτυξης του καρκίνου -ιδιαίτερα στον τρόπο με τον οποίο ορισμένα λιπαρά μπορεί να τροφοδοτούν επιθετικές μορφές καρκίνου του μαστού. Νέα μελέτη με επικεφαλής ελληνικής καταγωγής επιστήμονα, διαπίστωσε ότι το λινολεϊκό οξύ, ένας τύπος λίπους που βρίσκεται στα αυγά και τη σόγια και είναι κοινός στη δυτική διατροφή, μπορεί να ενεργοποιήσει μια βασική οδό ανάπτυξης στον τριπλά αρνητικό καρκίνο του μαστού, μια από τις πιο δύσκολες μορφές που αντιμετωπίζονται.

Πώς η ανάπτυξη του καρκίνου συνδέεται με τα θρεπτικά συστατικά

Όλα τα κύτταρα, συμπεριλαμβανομένων των καρκινικών κυττάρων, πρέπει να συνδυάζουν την ανάπτυξή τους με τα διαθέσιμα θρεπτικά συστατικά. Ένας σημαντικός παίκτης σε αυτή την πράξη εξισορρόπησης είναι ένα κυτταρικό δίκτυο σηματοδότησης που ονομάζεται mTORC1. Λειτουργεί ως αισθητήρας και ρυθμιστής, βοηθώντας τα κύτταρα να αναπτυχθούν όταν υπάρχουν διαθέσιμα θρεπτικά συστατικά. Αυτό το μονοπάτι είναι ιδιαίτερα σημαντικό στη βιολογία του καρκίνου, όπου η μη φυσιολογική ανάπτυξη αποτελεί χαρακτηριστικό γνώρισμα. Στον καρκίνο του μαστού, η σηματοδότηση mTORC1 διαταράσσεται σχεδόν στις μισές από όλες τις περιπτώσεις.

Για χρόνια, οι ερευνητές επικεντρώνονταν κυρίως στο πώς τα αμινοξέα και η γλυκόζη επηρεάζουν αυτό το μονοπάτι. Αλλά άλλα θρεπτικά συστατικά, όπως τα απαραίτητα λιπαρά οξέα, δεν έχουν μελετηθεί τόσο διεξοδικά - ειδικά όταν πρόκειται για την άμεση επίδρασή τους στη συμπεριφορά των καρκινικών κυττάρων.

Δύο λιπαρά οξέα ξεχωρίζουν: το ωμέγα-6 λινολεϊκό οξύ (LA) και το ωμέγα-3 άλφα-λινολενικό οξύ (ALA). Το σώμα σας δεν μπορεί να τα παράγει από μόνο του και τα λαμβάνουμε από τα τρόφιμα. Τα ωμέγα-6 λιπαρά συμβάλλουν στην παραγωγή ενώσεων που οδηγούν στη φλεγμονή. Τα ωμέγα-3, από την άλλη πλευρά, τείνουν να έχουν ηρεμιστικά, αντιφλεγμονώδη αποτελέσματα. Ωστόσο, μέχρι τώρα, οι ερευνητές δεν είχαν δείξει με σαφήνεια πώς τα ωμέγα-6 λιπαρά μπορεί να πυροδοτούν την ανάπτυξη του καρκίνου σε μοριακό επίπεδο.

Το λινολεϊκό οξύ τροφοδοτεί έναν συγκεκριμένο υποτύπο καρκίνου

Τα νέα ευρήματα, που δημοσιεύονται στο Science, επικεντρώνονται στον τριπλά αρνητικό καρκίνο του μαστού. Αυτή η μορφή στερείται τριών βασικών υποδοχέων -οιστρογόνων, προγεστερόνης και HER2- που συνήθως αποτελούν στόχο της θεραπείας. Εξαιτίας αυτού, οι τριπλά αρνητικοί όγκοι είναι πιο δύσκολο να αντιμετωπιστούν και πιο επιθετικοί από άλλους τύπους.

Η μελέτη δείχνει ότι το λινολεϊκό οξύ, που βρίσκεται σε σπορέλαια όπως το σαφράν και το σογιέλαιο, καθώς και σε ζωικά προϊόντα όπως το κρέας και τα αυγά, μπορεί να ενεργοποιήσει το μονοπάτι mTORC1 - αλλά μόνο σε τριπλά αρνητικά κύτταρα καρκίνου του μαστού. Το μυστικό βρίσκεται σε μια πρωτεΐνη που ονομάζεται FABP5.

Η FABP5 δρα ως μεταφορέας λιπαρών οξέων. Στους τριπλά αρνητικούς όγκους, τα κύτταρα παράγουν μεγάλες ποσότητες αυτής της πρωτεΐνης. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το λινολεϊκό οξύ συνδέεται με την FABP5. Αυτή η πρόσδεση πυροδοτεί μια αλυσιδωτή αντίδραση, γυρίζοντας τελικά το διακόπτη «on» για την οδό mTORC1. Ως αποτέλεσμα, τα καρκινικά κύτταρα αναπτύσσονται ταχύτερα.

«Γνωρίζουμε τώρα ότι το λινελαϊκό οξύ τροφοδοτεί την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων με έναν πολύ συγκεκριμένο τρόπο», δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Dr. John Blenis, καθηγητής Έρευνας για τον Καρκίνο στο Τμήμα Φαρμακολογίας των Anna-Maria και Stephen Kellen και μέλος του Κέντρου Καρκίνου Sandra και Edward Meyer στο Weill Cornell Medicine. «Η ανακάλυψη αυτή συμβάλλει στην αποσαφήνιση της σχέσης μεταξύ των διατροφικών λιπαρών και του καρκίνου και ρίχνει φως στον τρόπο με τον οποίο μπορεί να καθοριστεί ποιοι ασθενείς θα μπορούσαν να ωφεληθούν περισσότερο από συγκεκριμένες διατροφικές συστάσεις με εξατομικευμένο τρόπο».

Μια πιο προσεκτική ματιά στο μοντέλο ποντικού και στους πραγματικούς ασθενείς

Η ερευνητική ομάδα εξέτασε τα ευρήματά της σε ποντίκια με τριπλά αρνητικό καρκίνο του μαστού. Όταν ταΐστηκαν με δίαιτα υψηλής περιεκτικότητας σε λινελαϊκά οξέα, τα ποντίκια αυτά παρουσίασαν μεγαλύτερη ανάπτυξη όγκων. Είχαν επίσης περισσότερο FABP5 στους όγκους τους και υψηλότερη ενεργοποίηση του mTORC1.

Στη συνέχεια οι ερευνητές εξέτασαν δείγματα αίματος και όγκων από ασθενείς που διαγνώστηκαν πρόσφατα με τριπλά αρνητικό καρκίνο του μαστού. Εμφανίστηκε το ίδιο μοτίβο: υψηλά επίπεδα λινολεϊκού οξέος και FABP5.

Τα αποτελέσματα αυτά υποδηλώνουν έντονα ότι το λινολεϊκό οξύ μπορεί να προάγει την ανάπτυξη του καρκίνου σε αυτόν τον υποτύπο - και ότι η FABP5 είναι ο συνδετικός κρίκος. Αυτή είναι η πρώτη φορά που παρουσιάζεται ένας σαφής βιολογικός μηχανισμός που συνδέει το λινολεϊκό οξύ από τα τρόφιμα με την εξέλιξη του καρκίνου.

Ο Δρ Νίκος Κούνδουρος, πρώτος συγγραφέας της μελέτης, πιστεύει ότι η ανακάλυψη αυτή θα μπορούσε να έχει ευρύτερες επιπτώσεις. «Μπορεί να υπάρχει ένας ευρύτερος ρόλος για τη σηματοδότηση FABP5-mTORC1 σε άλλους τύπους καρκίνου και ακόμη και σε κοινές χρόνιες ασθένειες όπως η παχυσαρκία και ο διαβήτης», δήλωσε.

Η ομάδα βρήκε επίσης πρώιμες ενδείξεις ότι η ίδια αλληλεπίδραση λιπαρών οξέων-FABP5 μπορεί να συμβάλλει στην τροφοδότηση ορισμένων τύπων καρκίνου του προστάτη.

Η μελέτη αυτή αλλάζει τον τρόπο με τον οποίο σκεφτόμαστε για τα λίπη στα τρόφιμα και τον ρόλο τους στις ασθένειες. Για χρόνια, οι ειδικοί σε θέματα υγείας συζητούσαν αν τα ωμέγα-6 λιπαρά ήταν επιβλαβή. Τώρα υπάρχουν σαφείς αποδείξεις ότι, υπό ορισμένες συνθήκες, ένα από αυτά τα λιπαρά μπορεί να βοηθήσει στην ανάπτυξη του καρκίνου.

Η ανακάλυψη προσφέρει ελπίδες για μια πιο στοχευμένη αντιμετώπιση του καρκίνου. Με καλύτερα εργαλεία για την παρακολούθηση του τρόπου με τον οποίο η διατροφή επηρεάζει τον καρκίνο σε κυτταρικό επίπεδο, οι γιατροί και οι ασθενείς θα μπορούσαν να κάνουν πιο τεκμηριωμένες επιλογές. Και για τον τριπλά αρνητικό καρκίνο του μαστού -όπου χρειάζονται επειγόντως νέες επιλογές- αυτό είναι ένα μεγάλο βήμα.

Πηγή: Science

Τελευταία τροποποίηση στις 04/04/2025 - 14:37
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΚΑΡΚΙΝΟΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η αφρικανική κουζίνα καταπολεμά την ένοχη για σοβαρές ασθένειες φλεγμονή
Η αφρικανική κουζίνα καταπολεμά την ένοχη για σοβαρές ασθένειες φλεγμονή 04 Απριλίου 2025
Συμπλήρωμα με βάση τις ελιές Καλαμών στη μάχη κατά της χοληστερίνης 07 Απριλίου 2025
Συμπλήρωμα με βάση τις ελιές Καλαμών στη μάχη κατά της χοληστερίνης

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πώς το τεχνητό φως βοηθά στην ανάρρωση των παιδιών με καρκίνο
Επικαιρότητα
12/11/2025 - 19:59

Πώς το τεχνητό φως βοηθά στην ανάρρωση των παιδιών με καρκίνο

Πεδίο ανάπτυξης καινοτόμων θεραπειών και για άλλους τύπους καρκίνου οι αιματολογικές κακοήθειες
Υγεία
12/11/2025 - 13:41

Πεδίο ανάπτυξης καινοτόμων θεραπειών και για άλλους τύπους καρκίνου οι αιματολογικές κακοήθειες

«Βιταμίνη P»: Η σημασία της απόλαυσης και ο ρόλος της στην ισορροπημένη διατροφή
Διατροφή
11/11/2025 - 20:41

«Βιταμίνη P»: Η σημασία της απόλαυσης και ο ρόλος της στην ισορροπημένη διατροφή

Η υποστήριξη των ασθενών και των επιζώντων από καρκίνο: Το μοντέλο που απαιτείται για το μέλλον
Υγεία
10/11/2025 - 15:39

Η υποστήριξη των ασθενών και των επιζώντων από καρκίνο: Το μοντέλο που απαιτείται για το μέλλον

Γκριζάρισμα μαλλιών: Η ορατή εκδήλωση της μάχης του οργανισμού να θωρακιστεί από τον καρκίνο
Υγεία
10/11/2025 - 15:00

Γκριζάρισμα μαλλιών: Η ορατή εκδήλωση της μάχης του οργανισμού να θωρακιστεί από τον καρκίνο

Οι συνήθειες που πρέπει να αλλάξουμε ώστε να αποφύγουμε την πιθανότητα νόσησης με καρκίνο
Υγεία
08/11/2025 - 07:32

Οι συνήθειες που πρέπει να αλλάξουμε ώστε να αποφύγουμε την πιθανότητα νόσησης με καρκίνο

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Επτά απλές κινήσεις για να σταματήσετε άμεσα τον πόνο στη μέση
Υγεία
15/11/2025 - 12:03
Τι είναι τα ενεργειακά ποτά, ποια τα οφέλη και οι παρενέργειές τους
Διατροφή
15/11/2025 - 11:48
ΠΟΥ: Μέθοδος «καγκουρό» για τα πρόωρα και ελλιποβαρή μωρά
Πολιτική Υγείας
15/11/2025 - 10:57
Τραυματισμοί αθλητών: Ποιος είναι ο αντίκτυπος στην υγεία και την καριέρα τους;
Health Talk
15/11/2025 - 09:54
Εποχική γρίπη: Προβλέψεις για μεγαλύτερη μεταδοτικότητα και σοβαρότερη νόσηση
Υγεία
15/11/2025 - 08:30
Ενημερωτική δράση του ΕΕΣ στο Σύνταγμα για τον σακχαρώδη διαβήτη
Επικαιρότητα
15/11/2025 - 07:23
Επετειακό συνέδριο για τα 35 χρόνια ανθρωπιστικής δράσης των Γιατρών του Κόσμου
Επικαιρότητα
15/11/2025 - 03:39
Σύλλογος «ΑΡΜΟΝΙΑ»: «Ζήτημα ζωής και αξιοπρέπειας η επάρκεια φαρμάκων από πλάσμα»
Patient Talk
15/11/2025 - 00:11
Σημαντική η σύνδεση της κατανάλωσης υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων με τον καρκίνο του εντέρου
Διατροφή
14/11/2025 - 23:48
Με τη συμβολή Πανεπιστημίου των ΗΠΑ το 1ο Συμπόσιο Ακτινοθεραπείας με Πρωτόνια
Επικαιρότητα
14/11/2025 - 23:22
ΠΦΣ: «Διαρκής πρόκληση για το σύστημα υγείας η αντιμετώπιση του Σακχαρώδη Διαβήτη»
Pharma Policy
14/11/2025 - 22:11
Mέχρι τo τέλος Δεκεμβρίου το πρόγραμμα «ΦΡΟΝΤΙΖΩ» του Δήμου Αθηναίων
Πολιτική Υγείας
14/11/2025 - 21:36
Πρόγραμμα «Στέγαση και Εργασία για Αστέγους ΙΙΙ» από τον ΕΟΠΑΕ
Ψυχική Υγεία
14/11/2025 - 21:17
Διημερίδα στο 401 ΓΣΝΑ με θέμα «Καρδιοχειρουργική 2025» - Έναρξη με χαιρετισμό Δαβάκη
Επικαιρότητα
14/11/2025 - 20:52
Ιταλία: Σχεδόν το 42% των εφήβων έχουν στραφεί στην AI για... παρηγοριά
Ψυχική Υγεία
14/11/2025 - 20:14
ΠΣΕΥ: Ολοκληρώθηκε ο πρώτος κύκλος εκπαιδεύσεων στον εμβολιασμό σε τρεις πόλεις
Υγεία
14/11/2025 - 19:53
Νοσοκομείο «Παπαγεωργίου»: Ανοιχτό χωρίς ραντεβού το Ιατρείο Πόνου την Τρίτη 18 Νοεμβρίου
Υγεία
14/11/2025 - 19:29
Θεσσαλονίκη: Χίλια self test ανίχνευσης αλκοόλ μοιράστηκαν σε οδηγούς από τον ΦΣΘ και τον ΣΥΦΑ
Επικαιρότητα
14/11/2025 - 19:03
Ο κακός ύπνος μπορεί να διπλασιάσει τον κίνδυνο τραυματισμού στο τρέξιμο
Υγεία
14/11/2025 - 18:24
Πνιγμονή από λάθος κατάποση ή επικίνδυνα challenge: Αυξανόμενη απειλή για τη δημόσια υγεία
Υγεία
14/11/2025 - 18:01
Ξεκινά το 34ο Πανελλήνιο Συνέδριο Χειρουργικής με πρακτική εκπαίδευση
Επικαιρότητα
14/11/2025 - 17:18
Νέες κατευθυντήριες γραμμές για τον διαβήτη κύησης από τον ΠΟΥ
Πολιτική Υγείας
14/11/2025 - 17:00
Πατούλης: «Ο ΙΣΑ βρίσκεται διαχρονικά στο πλευρό των ασθενών με σακχαρώδη διαβήτη»
Υγεία
14/11/2025 - 16:44
Συναγερμός για τη μικροβιακή αντοχή: Το 40% των Ελλήνων έχουν λάβει αντιβιοτικά τον τελευταίο χρόνο
Υγεία
14/11/2025 - 16:34
Αγαπηδάκη: Σημαντική τομή η δημιουργία Πολυδύναμου Περιφερειακού Ιατρείου στην Πετρούπολη
Πολιτική Υγείας
14/11/2025 - 16:16
Έκθεση ΟΟΣΑ για την υγεία στην Ελλάδα: Πολλοί γιατροί, λίγοι νοσηλευτές, χαμηλά επίπεδα ικανοποίησης των ασθενών
Επικαιρότητα
14/11/2025 - 15:58
Ελληνικό Ινστιτούτο Υγιούς Μακροζωίας: Μια πρωτοβουλία που αλλάζει τα δεδομένα της πρόληψης και της ευεξίας
Υγεία
14/11/2025 - 15:33
Κύτταρα του ανοσοποιητικού κρυμμένα στον εγκέφαλο πατάνε γκάζι ή φρένο στο στρες
Υγεία
14/11/2025 - 15:11
Η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ μαζεύει υπογραφές για την κατάργηση της αποζημίωσης των ταινιών μέτρησης σακχάρου
Patient Talk
14/11/2025 - 14:47
Απόδειξη επαγγελματικής αριστείας ο τίτλος Master Surrgeon
Υπηρεσίες Υγείας
14/11/2025 - 14:28

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Τι γίνεται όταν πλένουμε το κοτόπουλο ωμό: Το βακτηριακό ντόμινο που φτάνει ακόμα και στη σαλάτα
Υγεία
13/11/2025 - 13:00
Κοινός ιός φαίνεται να ευθύνεται για τον ερυθηματώδη λύκο - Ο μηχανισμός
Υγεία
13/11/2025 - 10:00
Μικρό εμφύτευμα σε σχήμα πρέτσελ εξαλείφει τον καρκίνο της ουροδόχου κύστης στο 82% των ασθενών
Υγεία
14/11/2025 - 14:02
Τα ενέσιμα φάρμακα κατά της παχυσαρκίας συνδέονται με λιγότερους θανάτους από καρκίνο του παχέος εντέρου
Υγεία
13/11/2025 - 15:00
ΣΦΕΕ και ΕΕΣ μαζί στη Λαμία για την υποστήριξη ευάλωτων συνανθρώπων μας
Pharma Policy
12/11/2025 - 23:26
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2025 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo