ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η κακή διατροφή καταστρέφει την πρώτη γραμμή άμυνας κατά των βακτηριακών λοιμώξεων

Διατροφή
IMAGO
Μελέτη σε αρσενικά ποντίκια έδειξε ότι το διατροφικό λίπος που συσσωρεύεται στον οργανισμό επηρεάζει αρνητικά τη λειτουργία των ουδετερόφιλων κυττάρων.
Τρίτη, 25/03/2025 - 12:14
— Photo: IMAGO
News4Health Team News4Health Team

Η υπερβολική κατανάλωση λιπαρών τροφίμων μπορεί να καταστρέψει την πρώτη γραμμή άμυνας του ανοσοποιητικού συστήματος ενάντια στις βακτηριακές λοιμώξεις, διαπιστώνει νέα μελέτη του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν. Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση The Journal of Immunology, διαπίστωσε ότι η διατροφή υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά καταστρέφει τη λειτουργία των ουδετερόφιλων – των λευκών αιμοσφαιρίων που σπεύδουν στο σημείο όπου βρίσκεται η λοίμωξη, προκειμένου να καταστρέψουν τα βακτήρια.

Οι επιστήμονες γνωρίζουν πως τα παχύσαρκα άτομα κινδυνεύουν περισσότερο από λοιμώξεις, αλλά οι βιολογικοί μηχανισμοί πίσω από αυτό το φαινόμενο παρέμειναν ασαφείς. Η νέα μελέτη δείχνει ακριβώς πώς το διατροφικό λίπος επηρεάζει την ανοσοποιητική μας άμυνα σε κυτταρικό επίπεδο. Η ομάδα του Μίσιγκαν μελέτησε αρσενικά ποντίκια που τρέφονταν είτε με ισορροπημένη διατροφή είτε με διατροφή στην οποία το 60% των θερμίδων προερχόταν από λίπος, για περιόδους που κυμαίνονταν από μία εβδομάδα έως τέσσερις μήνες. Αφού απομόνωσαν τα ουδετερόφιλα από το μυελό των οστών και το αίμα των τρωκτικών, υπέβαλαν αυτά τα κύτταρα σε διάφορα τεστ προκειμένου να αξιολογήσουν την αντίδρασή τους σε κοινά βακτήρια, σύμφωνα με το σχετικό δημοσίευμα στην ιστοσελίδα Studyfinds.

Διαπιστώθηκε πως τα ουδετερόφιλα από ποντίκια που κατανάλωναν μεγάλη ποσότητα λιπαρών είχαν κακές επιδόσεις σε αυτά τα τεστ. Όταν έπρεπε να αντιμετωπίσουν το Pseudomonas aeruginosa, ένα βακτήριο που μπορεί να προκαλέσει σοβαρές λοιμώξεις, τα κύτταρα αυτά παγίδευσαν και σκότωσαν σημαντικά λιγότερα βακτήρια σε σύγκριση με ουδετερόφιλα από ποντίκια που τρέφονταν με ισορροπημένη διατροφή.

Παραδόξως, αυτά τα κύτταρα του ανοσοποιητικού δεν ήταν πιο φλεγμονώδη όπως αναμενόταν. Στην πραγματικότητα, τα ουδετερόφιλα από ποντίκια με δίαιτα υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά απελευθέρωσαν λιγότερο παράγοντα νέκρωσης όγκων α (TNFα), ένα μόριο φλεγμονώδους σηματοδότησης.

Χρησιμοποιώντας προηγμένη γενετική ανάλυση, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα ουδετερόφιλα από ποντίκια που τρέφονταν με λιπαρά ενίσχυσαν τα γονίδια που εμπλέκονται στον μεταβολισμό και την αποθήκευση του λίπους. Τα κύτταρα τροποποίησαν τις μεθόδους επεξεργασίας της ενέργειας τους – αντί να καίνε κυρίως γλυκόζη για καύσιμο, στράφηκαν προς το χειρισμό περισσότερου λίπους. Αυτή η μεταβολική προσαρμογή προκάλεσε σοβαρές επιπτώσεις στην ικανότητά τους να καταπολεμούν τα βακτήρια.

Η αναγέννηση των αιμοφόρων αγγείων

Η ζημιά εκτείνεται πέρα ​​από την καταπολέμηση της βακτηριακής λοίμωξης. Η έκθεση σε δίαιτα υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά μείωσε την ικανότητα των ουδετερόφιλων να προάγουν την αναγέννηση των αιμοφόρων αγγείων. Σε τεστ μεταμόσχευσης μυελού των οστών, τα ουδετερόφιλα από ποντίκια με κανονική διατροφή ενίσχυσαν σημαντικά την αναγέννηση των αιμοφόρων αγγείων, ενώ τα ουδετερόφιλα από ποντίκια με δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, βοήθησαν ελάχιστα.

Το πιο ανησυχητικό είναι ότι αυτές οι επιπτώσεις παρατηρήθηκαν άμεσα. Μετά από μόλις μία εβδομάδα διατροφής με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, οι ερευνητές είδαν σημαντική επέκταση της δεξαμενής ουδετερόφιλων στο μυελό των οστών, υποδεικνύοντας ότι οι διατροφικές αλλαγές επηρεάζουν σχεδόν αμέσως το ανοσοποιητικό μας σύστημα.

Για να επιβεβαιώσουν ότι το ίδιο το λίπος προκαλεί άμεσα αυτά τα προβλήματα, οι ερευνητές εξέθεσαν τα φυσιολογικά ουδετερόφιλα σε ένα κορεσμένο λιπαρό οξύ που είναι κοινό σε δίαιτες με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά. Ακόμη και η σύντομη έκθεση σε αυτό το λίπος έθεσε σε κίνδυνο την ικανότητά τους να καταβροχθίζουν και να σκοτώνουν βακτήρια, αποδεικνύοντας μια άμεση σχέση μεταξύ του διατροφικού λίπους και της δυσλειτουργίας του ανοσοποιητικού.

Τα ουδετερόφιλα από ποντίκια που τρέφονταν με λίπος σχημάτισαν επίσης λιγότερες εξωκυτταρικές παγίδες των ουδετερόφιλων (NETs) – δομές DNA και πρωτεϊνών που μοιάζουν με ιστό που παγιδεύουν και σκοτώνουν παθογόνα. Αυτή η μείωση συνέβη τόσο όταν εκτέθηκαν σε βακτήρια όσο και σε χημικά διεγερτικά, αντιπροσωπεύοντας έναν ακόμη τρόπο με τον οποίο οι δίαιτες πλούσιες σε λιπαρά υπονομεύουν τη λειτουργία του ανοσοποιητικού.

Η λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος

Με τα ποσοστά παχυσαρκίας να αυξάνονται παγκοσμίως, η κατανόηση του τρόπου με τον οποίο η διατροφή επηρεάζει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος γίνεται όλο και πιο σημαντική. Αυτή η μελέτη ανοίγει πιθανές οδούς για θεραπείες που θα μπορούσαν να αποκαταστήσουν τη λειτουργία των ουδετερόφιλων σε άτομα με παχυσαρκία.

«Ελπίζουμε να αξιοποιήσουμε αυτά τα ευρήματα αποκαλύπτοντας τι προκαλεί την εξασθένηση των ουδετερόφιλων που εκτίθενται σε δίαιτα υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά» δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Δρ. Κανακαντούργκα Σίνγκερ, αναπληρωτής καθηγητής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν.

Πηγή: ERTNEWS

Τελευταία τροποποίηση στις 25/03/2025 - 12:17
  • ΚΑΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΒΑΚΤΗΡΙΑΚΗ ΛΟΙΜΩΞΗ
  • ΑΝΟΣΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ
  • ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Μπακαλιάρος με σκορδαλιά: Οι θερμίδες ανάλογα με τον τρόπο μαγειρέματος - Τι να προτιμήσετε
Μπακαλιάρος με σκορδαλιά: Οι θερμίδες ανάλογα με τον τρόπο μαγειρέματος - Τι να προτιμήσετε 24 Μαρτίου 2025
Οι τσίχλες απελευθερώνουν μικροπλαστικά στο σάλιο 26 Μαρτίου 2025
Οι τσίχλες απελευθερώνουν μικροπλαστικά στο σάλιο

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Η Novo Nordisk στο BeWell Festival το Σαββατοκύριακο 6 και 7 Ιουνίου στο ΟΑΚΑ
Pharma News
04/06/2026 - 15:44

Η Novo Nordisk στο BeWell Festival το Σαββατοκύριακο 6 και 7 Ιουνίου στο ΟΑΚΑ

Παχυσαρκία: Σύγχρονες φαρμακευτικές θεραπείες για την κλινική διαχείρισή της
Health Talk
02/06/2026 - 15:48

Παχυσαρκία: Σύγχρονες φαρμακευτικές θεραπείες για την κλινική διαχείρισή της

Νέα μελέτη συνδέει την υψηλότερη δόση σεμαγλουτίδης με απώλεια βάρους έως και 27,7%
Pharma News
27/05/2026 - 21:43

Νέα μελέτη συνδέει την υψηλότερη δόση σεμαγλουτίδης με απώλεια βάρους έως και 27,7%

Παρέμβαση ΙΣΑ για την καθυστέρηση των πληρωμών του «ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΩ» σχετικά με την παχυσαρκία
Πολιτική Υγείας
26/05/2026 - 20:16

Παρέμβαση ΙΣΑ για την καθυστέρηση των πληρωμών του «ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΩ» σχετικά με την παχυσαρκία

Πώς πρέπει τελικά να ορίζεται η παχυσαρκία και γιατί δεν αρκεί ο δείκτης BMI
Υγεία
25/05/2026 - 15:04

Πώς πρέπει τελικά να ορίζεται η παχυσαρκία και γιατί δεν αρκεί ο δείκτης BMI

Λιποίδημα: η επώδυνη πάθηση που συγχέεται συχνά με την παχυσαρκία
Υγεία
22/05/2026 - 14:00

Λιποίδημα: η επώδυνη πάθηση που συγχέεται συχνά με την παχυσαρκία

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Δράση προληπτικών εξετάσεων από τις Κινητές Μονάδες Υγείας του ΕΟΔΥ στη Δυτική Αθήνα
Πολιτική Υγείας
05/06/2026 - 17:38
Ακόμα και σε κατάθλιψη μπορούν να οδηγήσουν οι πτώσεις στην τρίτη ηλικία
Υγεία
05/06/2026 - 16:44
Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος: Οι αστικοί κήποι ασπίδα απέναντι στην κλιματική κρίση
Επικαιρότητα
05/06/2026 - 16:06
Έρχεται το «χάπι της νύχτας» για το ροχαλητό και την υπνική άπνοια
Health Talk
05/06/2026 - 15:42
Γεωργιάδης: «Το "βραχιολάκι" επεκτείνεται και οι εφημερίες στα νοσοκομεία βελτιώνονται»
Πολιτική Υγείας
05/06/2026 - 14:36
Δύο ερευνήτριες της Οξφόρδης δουλεύουν στα πρότυπα του εμβολίου κατά της Covid-19 για τον Έμπολα
Υγεία
05/06/2026 - 14:01
Βραβείο «γυναικείας επιχειρηματικότητας και ηγεσίας» στην Ιουλία Τσέτη από το ΕΒΕΑ
Pharma News
05/06/2026 - 13:46
Νέοι κανόνες υγιεινής στα σχολικά κυλικεία στο πλαίσιο της Εθνικής Δράσης κατά της Παιδικής Παχυσαρκίας
Πολιτική Υγείας
05/06/2026 - 13:28
«Δεν είναι ντροπή»: WinCancer και ΕΥΔΑΠ φέρνουν την πρόληψη στους χώρους εργασίας
Patient Talk
05/06/2026 - 12:54
Ο Όμιλος ΒΙΑΝΕΞ τιμήθηκε από το ΕΒΕΑ με το βραβείο «Επιχειρηματικής Παράδοσης και Προόδου»
Pharma News
05/06/2026 - 12:27
Οι ενιαίες προϋποθέσεις για την ένταξη νοσηλευτών, βοηθών νοσηλευτών και διασωστών στα ΒΑΕ
Πολιτική Υγείας
05/06/2026 - 11:49
Οστεοπόρωση στους άνδρες: Επιπτώσεις και πρόληψη
Health Talk
05/06/2026 - 11:22
Συστάσεις από την Κομισιόν στην Ελλάδα για τον προσωπικό ιατρό και τις υψηλές ιδιωτικές δαπάνες υγείας
Πολιτική Υγείας
05/06/2026 - 11:04
Συστάσεις Γεωργιάδη σε διοίκηση και εργαζόμενους στο Γ.Ν. Καβάλας: «Να κοπούν μαχαίρι οι αντιπαραθέσεις»
Πολιτική Υγείας
05/06/2026 - 10:29
Νέα μελέτη συσχετίζει την κατανάλωση φυτικών ινών με χαμηλότερο κίνδυνο Αλτσχάιμερ
Διατροφή
05/06/2026 - 10:01
Νέο αντιανδρογόνο στη θεραπευτική φαρέτρα για τον μη μεταστατικό καρκίνο του προστάτη
Υγεία
05/06/2026 - 09:36
Σύλλογος Φλόγα: Έως 90 παιδιά διαγιγνώσκονται κάθε χρόνο στην Ελλάδα με όγκο εγκεφάλου!
Patient Talk
04/06/2026 - 17:52
Γεωργιάδης από Θεσσαλονίκη: «Το Ιπποκράτειο είναι μακράν ο ηγέτης των μεταμοσχεύσεων στη Βόρεια Ελλάδα»
Πολιτική Υγείας
04/06/2026 - 17:34
Έκθεση KPMG: Ελληνική πρωτιά στη μείωση της κατανάλωσης λαθραίων τσιγάρων και το 2025
Επικαιρότητα
04/06/2026 - 16:53
Μελέτη της Κομισιόν για την ασφάλεια και την καλή διαβίωση των ζώων κατά τη μεταφορά τους
Pet
04/06/2026 - 16:19
ΕΕΣ και ΣΦΦΕ στη Λευκάδα για την κοινωνική πρωτοβουλία «προΣfΕΕρουμε»
Pharma News
04/06/2026 - 16:01
Η Novo Nordisk στο BeWell Festival το Σαββατοκύριακο 6 και 7 Ιουνίου στο ΟΑΚΑ
Pharma News
04/06/2026 - 15:44
Θεμιστοκλέους: «Η Τεχνητή Νοημοσύνη θα συμβάλει σημαντικά στην βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας»
Πολιτική Υγείας
04/06/2026 - 15:21
Καρκίνος του προστάτη: Αντιμετώπιση με σύγχρονη ρομποτική τεχνική
Health Talk
04/06/2026 - 14:49
Προειδοποίηση από το ECDC για εξάπλωση στην Ελλάδα κουνουπιού που είναι φορέας της ιαπωνικής εγκεφαλίτιδας
Υγεία
04/06/2026 - 14:16
Στρατηγική συνεργασία του Ωνάσειου Νοσοκομείου με το 251 ΓΝΑ
Υπηρεσίες Υγείας
04/06/2026 - 13:58
Medochemie: 50 χρόνια προσφοράς στον χώρο του φαρμάκου
Pharma News
04/06/2026 - 13:37
Δέκα τροφές που κάνουν τον εγκέφαλο να παίρνει περισσότερες... στροφές
Διατροφή
04/06/2026 - 13:04
Ο ΙΣΑ ζητάει άμεση εξόφληση των ιατρών, που συμμετέχουν στο «ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΩ» για τα καρδιαγγειακά νοσήματα
Πολιτική Υγείας
04/06/2026 - 12:38
Ο ΕΕΣ γιορτάζει 149 έτη προσφοράς με μεγάλη εθελοντική αιμοδοσία στο Σύνταγμα
Επικαιρότητα
04/06/2026 - 12:12

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΠΟΥ: Τα μολυσμένα τρόφιμα προκαλούν 1,5 εκατ. θανάτους ετησίως σε παγκόσμιο επίπεδο
Διατροφή
04/06/2026 - 10:09
Δέκα τροφές που κάνουν τον εγκέφαλο να παίρνει περισσότερες... στροφές
Διατροφή
04/06/2026 - 13:04
Ο ΙΣΑ ζητάει άμεση εξόφληση των ιατρών, που συμμετέχουν στο «ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΩ» για τα καρδιαγγειακά νοσήματα
Πολιτική Υγείας
04/06/2026 - 12:38
Medochemie: 50 χρόνια προσφοράς στον χώρο του φαρμάκου
Pharma News
04/06/2026 - 13:37
Στρατηγική συνεργασία του Ωνάσειου Νοσοκομείου με το 251 ΓΝΑ
Υπηρεσίες Υγείας
04/06/2026 - 13:58
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo