ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Γιατί η κρητική κουζίνα αποτελεί το ελιξίριο της υγείας και της μακροζωίας

Διατροφή
PASIFAI.GR
Είμαστε ό,τι τρώμε! Αυτό είναι αγαπημένο μότο που χρησιμοποιούν διατροφολόγοι, διαιτολόγοι και γιατροί, προκειμένου να μας παρακινήσουν να απομακρυνθούμε από το δυτικό διατροφικό πρότυπο που ευθύνεται για πολλές βλάβες στην υγεία μας!
Σάββατο, 30/03/2024 - 09:18
— Photo: PASIFAI.GR
News4Health Team News4Health Team

Παρά το γεγονός ότι η φράση είναι πολυφορεμένη, η αλήθεια είναι ότι μέσα της περικλείει μια ολόκληρη φιλοσοφία ζωής, σύμφωνα με την οποία οι τροφές που επιλέγουμε για το τραπέζι μας είναι ο καθρέφτης της υγείας μας. Όσο κι αν ακούγεται κοινότυπο, η διατροφή σε συνδυασμό με τη κληρονομικότητα και το περιβάλλον που ζούμε διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο για την υγεία μας. Ενώ, όμως, η κληρονομικότητα και το περιβάλλον δεν είναι άμεση επιλογή μας, οι διατροφικές μας συνήθειες είναι προάγουν την υγεία, και πολλές φορές η υιοθέτηση ενός ισορροπημένου προγράμματος διατροφής αποδεικνύεται σημαντικότερη από τους δυο παραπάνω παράγοντες.

Η διατροφή απασχολεί για χρόνια την επιστημονική κοινότητα, η οποία ερεύνησε εκτενώς το θέμα, αναζητώντας σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης εκείνη που είναι ικανή να συμβάλει στην διαιώνιση της υγείας και της μακροζωίας των ατόμων. Η απάντηση δεν άργησε να βρεθεί φέρνοντας τους ερευνητές προ εκπλήξεως. Στα τέλη της ταραγμένης δεκαετίας του ‘40 ανακάλυψαν πως το μυστικό για την υγεία βρίσκεται σε ένα νησί της Μεσογείου: την Κρήτη.

Η μελέτη των Επτά Χωρών ήταν εκείνη που εδραίωσε την διατροφή των Κρητικών ως υποδειγματική. Οι ιδιαίτερες διατροφικές συνήθειες που χαρακτήριζαν την περιοχή της Κρήτης συνδυάστηκαν με τη μειωμένη συχνότητα στεφανιαίας νόσου και καρκίνου, αλλά και τη μικρότερη θνησιμότητα από όλα τα αίτια σε σχέση με τις επιλεγμένες από τους ερευνητές χώρες. Τα άτομα που υιοθετούν τη Μεσογειακή διατροφή παρουσιάζουν μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής, μειωμένη θνησιμότητα τόσο από στεφανιαία νόσο, όσο και από καρκίνο, ενώ παράλληλα παρατηρείται και επιβράδυνση της γήρανσης.

Οι πρώτες ύλες της κρητικής διατροφής

Ποιο είναι, όμως, το στοιχείο που κάνει την κρητική διατροφή τόσο ξεχωριστή; Η κρητική διατροφή βασίζεται στην απλή πρώτη ύλη, -ακόμα και στο κρέας και τα παράγωγά του ή το αλκοόλ πάντα με το μέτρο αυτό- η οποία αποτελεί τη βάση για ποικιλία συνταγών. Πρόκειται για πρώτες ύλες από ντόπια και εποχιακά προϊόντα, τα οποία οδηγούνται συνήθως από την παραγωγή απευθείας στην κατανάλωση, χωρίς διαμεσολαβητικούς παράγοντες που αλλοιώνουν τόσο τη γεύση όσο και την ποιότητα. Με έξυπνες παραλλαγές, τα λαχανικά και τα όσπρια μετατρέπονται σε ολοκληρωμένα γεύματα ικανά να χορτάσουν, χωρίς όμως να φουσκώσουν, τους συνδαιτυμόνες. Ο Κρητικός μπορεί να τρώει κάθε μέρα χόρτα, σχεδόν ποτέ όμως δεν θα φάει το ίδιο φαγητό. Εδώ έγκειται και ένα ακόμη χαρακτηριστικό της κρητικής κουζίνας: η φαντασία που οδηγεί τον μάγειρα να εφευρίσκει διαρκώς νέους γευστικούς συνδυασμούς.

Στο πέρασμα των αιώνων η Κρήτη δέχθηκε τις πολιτισμικές και συνάμα γαστρονομικές επιρροές των κατακτητών της, διατηρώντας πάντοτε όμως τις παραδόσεις της και εντάσσοντας τις νέες διατροφικές συνήθειες με τρόπο ξεχωριστό. Ο ιδιαίτερος χαρακτήρας της κρητικής κουζίνας δεν έγκειται στα σπάνια και ακριβά υλικά ούτε στην αφθονία προϊόντων. Στον κορμό της βρίσκουμε ντόπια υλικά απευθείας από τη μητέρα φύση, τα οποία με την τέχνη του μαγειρέματος και μπόλικο μεράκι μετατρέπονται σε ολοκληρωμένες συνταγές. Δεν είναι μια πλούσια με τα δεδομένα της εποχής πρότυπα κουζίνα, αλλά μια αγνή αυθεντική διατροφή, που βασίζεται στην αξιοποίηση απλών καθημερινών υλικών, παρά στο συνδυασμό ακριβών πρώτων υλών. Αν κάποιος ήθελε να περιγράψει την κρητική κουζίνα με λόγια, θα έλεγε πως είναι τρόπος ζωής: απλή, λιτή, χωρίς περιττά καρυκεύματα και ενισχυτικά γεύσης. Είναι νόστιμη με έναν φυσικό τρόπο που πηγάζει από την φρεσκάδα και την αυθεντικότητα των υλικών της.

Το λάδι στην κρητική διατροφή

Εξέχουσα θέση στην κρητική διατροφή έχει το αγνό ελαιόλαδο, βασική πηγή λίπους στην εν λόγω δίαιτα. Ο ορός της μακροβιότητας και της υγείας, το παρθένο ελαιόλαδο δεν λείπει από καμία κουζίνα της Κρήτης, αποτελώντας το πλέον αντιπροσωπευτικό και απαραίτητο συστατικό της κρητικής διατροφής. Εξίσου πρωταγωνιστικό ρόλο έχουν και άλλα παραδοσιακά και ντόπια προϊόντα, όπως το κρασί (γνωστό για την καρδιαγγειακή του δράση), το μέλι (πλούσιο σε βιταμίνη Ε) και τα κρητικά τυριά: γραβιέρα, κεφαλοτύρι, τυροζούλι, ανθότυρος μαλακός και σκληρός, μυζήθρα και ξινομυζήθρα, αφενός ως πρώτη ύλη αλλά και μέσα σε πίτες και γλυκά, όπως μυζηθρόπιτες, καλτσούνια και τυρόπιτες. Φυσικά, τα φρούτα και τα λαχανικά εποχής συνήθως συνοδεύουν κάθε ολοκληρωμένο κρητικό γεύμα με τη μορφή είτε σαλάτας είτε και αυτούσιου γεύματος: γεμιστά, ανθοί, ντολμαδάκια. Τέλος, τα αρωματικά φυτά και τα βότανα, που βρίσκονται σε κάθε βουνό, όπως η ρίγανη, ο βασιλικός, το φασκόμηλο, ο βάλσαμος, το δενδρολίβανο, η μαντζουράνα, το θυμάρι, η δάφνη και το χαμομήλι, χλωρά ή αποξηραμένα, ως τελευταία πινελιά δεν προσφέρουν μόνο φρεσκάδα και γεύση, αλλά παρέχουν και ευεργετικές ιδιότητες για την υγεία μας.

Η φιλοσοφία της κρητικής κουζίνας είναι απλή και μπορεί εύκολα να υιοθετηθεί, αρκεί να ξεφύγουμε από τις τετριμμένες και μαζοποιημένες επιταγές της εποχής μας. Τον καιρό που το φαστ φουντ και τα έτοιμα γεύματα αντικαθστούν τις απλές σπιτικές συνταγές και οδηγούν σε μαρασμό τις κουζίνες μας, η επιστροφή στην παράδοση, όσο κοινότυπη κι αν ακούγεται, είναι επιτακτική. Την ώρα που όλοι μας αδρανείς προτιμάμε την εύκολη λύση του γρήγορου φαγητού, αδιαφορώντας για την ποιότητα όσων καταναλώνουμε, οι διατροφικές διαταραχές και η παχυσαρκία έχουν γίνει οι σύγχρονες μάστιγες που απειλούν τους ανθρώπους και τα υγειονομικά συστήματα.

Μπορούμε και πρέπει να το αλλάξουμε αυτό επιλέγοντας για το καθημερινό μας τραπέζι ό,τι μάς προσφέρει η φύση!

Τελευταία τροποποίηση στις 29/03/2024 - 20:49
  • ΚΡΗΤΙΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΚΟΥΖΙΝΑ
  • ΕΛΙΞΙΡΙΟ
  • ΜΑΚΡΟΖΩΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Τι πρέπει να προσέχετε στην επιλογή θαλασσινών και οστρακοειδών για τη Σαρακοστή
Τι πρέπει να προσέχετε στην επιλογή θαλασσινών και οστρακοειδών για τη Σαρακοστή 29 Μαρτίου 2024
Η ευεργετική επίδραση του τζίντζερ στα επίπεδα σακχάρου του αίματος 05 Απριλίου 2024
Η ευεργετική επίδραση του τζίντζερ στα επίπεδα σακχάρου του αίματος

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το μικροβίωμα του εντέρου μιας γυναίκας 117 ετών και η διαδικασία γήρανσης
Υγεία
02/10/2025 - 21:27

Το μικροβίωμα του εντέρου μιας γυναίκας 117 ετών και η διαδικασία γήρανσης

Έρευνα για τη μακροζωία: Το διατροφικό στρες συμβάλλει στην υγιή γήρανση
Υγεία
02/10/2025 - 11:24

Έρευνα για τη μακροζωία: Το διατροφικό στρες συμβάλλει στην υγιή γήρανση

Νιώθετε ενεργοί και είσαι οργανωμένοι; Έχετε καλές πιθανότητες για μακροζωία!
Ψυχική Υγεία
29/09/2025 - 09:00

Νιώθετε ενεργοί και είσαι οργανωμένοι; Έχετε καλές πιθανότητες για μακροζωία!

«Στάσου, μύγδαλα!» - Ο μαγικός ξηρός καρπός κατά του οξειδωτικού στρες
Διατροφή
25/08/2025 - 16:41

«Στάσου, μύγδαλα!» - Ο μαγικός ξηρός καρπός κατά του οξειδωτικού στρες

Περπάτημα με τον κανόνα «2:2:1»: Πως γίνεται και γιατί αξίζει να τον δοκιμάσετε
Fitness
21/08/2025 - 20:17

Περπάτημα με τον κανόνα «2:2:1»: Πως γίνεται και γιατί αξίζει να τον δοκιμάσετε

Γιατί το σπανάκι αποκαλείται από τους ειδικούς «αστέρι της μακροζωίας»
Διατροφή
19/08/2025 - 14:44

Γιατί το σπανάκι αποκαλείται από τους ειδικούς «αστέρι της μακροζωίας»

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Συνεργασία INTEGRIS PHARMA με τη Citius Oncology σε 12 χώρες της Νότιας Ευρώπης
Pharma News
22/10/2025 - 19:22
Νέα μελέτη: Το mRNA εμβόλιο για την Covid-19 πυροδοτεί ανοσολογική αντίδραση κατά του καρκίνου
Υγεία
22/10/2025 - 19:04
Συγκινητική ανάρτηση Γεωργιάδη για το 12χρονο κορίτσι που έκανε μεταμόσχευση μυελού και βγήκε νικήτρια
Επικαιρότητα
22/10/2025 - 18:41
Κεφαλογιάννης: «Στόχος μας η δημιουργία ενός Εθνικού Μηχανισμού Πρόληψης και Διαχείρισης Κινδύνων»
Επικαιρότητα
22/10/2025 - 18:26
Γόνιμος διάλογος PIF και ΕΝΑΣΕΛ για την αλήθεια πίσω από την πρόσβαση στην καινοτομία
Επικαιρότητα
22/10/2025 - 18:03
ΠΟΥ: Οι πρακτικές της βιομηχανίας για την αποδυνάμωση των μέτρων ελέγχου του καπνού
Επικαιρότητα
22/10/2025 - 17:39
Αγαπηδάκη: «Η πρόληψη είναι και ζήτημα κοινωνικής δικαιοσύνης»
Πολιτική Υγείας
22/10/2025 - 17:07
Προδρόμου και Σωτηρίου Πρόεδροι της Οργανωτικής Επιτροπής του 15ου Συνεδρίου Φαρμακευτικού Management
Pharma News
22/10/2025 - 16:52
Παχυσαρκία: H παγκόσμια επιδημία που απαιτεί την λήψη αποφασιστικών μέτρων
Υγεία
22/10/2025 - 16:43
ESMO 2025: Εκδήλωση της Bayer για τον μετασχηματισμό της φροντίδας του καρκίνου του προστάτη
Pharma News
22/10/2025 - 16:34
Παγκόσμια ημέρα εργοθεραπείας: Στη Ρόδο οι εκδηλώσεις του ΠΣΕ, στις 27 Οκτωβρίου
Επικαιρότητα
22/10/2025 - 16:16
Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Παθολογικής Ογκολογίας: Θετικά νέα για τη μάχη κατά του καρκίνου του μαστού
Υγεία
22/10/2025 - 16:00
Γαλλία - προσχέδιο προϋπολογισμού: Οι φαρμακευτικές εταιρείες καταγγέλλουν ότι απειλεί την πρόσβαση σε καινοτόμα φάρμακα
Pharma Policy
22/10/2025 - 15:00
Η "σκοτεινή" πλευρά των πολύχρωμων bubble teas: Από μόλυνση με βαρέα μέταλλα μέχρι πέτρες στα νεφρά
Διατροφή
22/10/2025 - 14:00
Γονιδιακή παραλλαγή που προκαλεί παχυσαρκία προστατεύει επίσης από τις καρδιακές παθήσεις
Υγεία
22/10/2025 - 13:00
Οι επιδεινούμενες επιδόσεις στην αμερικανική αγορά έφεραν τον "ανασχηματισμό" στο διοικητικό συμβούλιο της Novo Nordisk
Pharma News
22/10/2025 - 12:14
Γιατί το μωρό πρέπει να έχει δερματική επαφή με τη μητέρα αμέσως μετά τον τοκετό
Υγεία
22/10/2025 - 12:00
Lancet: Πώς επηρεάζουν τα αντικαταθλιπτικά το βάρος και την καρδιακή υγεία
Υγεία
22/10/2025 - 11:00
Είδατε στον ύπνο σας ότι χάσατε τα δόντια σας; Δεν είναι αυτό που νομίζετε!
Ψυχική Υγεία
22/10/2025 - 10:00
Καρκίνος του στομάχου: Από τα πρώτα συμπτώματα στη νέα εποχή της θεραπείας
Health Talk
22/10/2025 - 10:00
Τα 4.000 βήματα έστω μία φορά την εβδομάδα είναι αρκετά για να μειώσουν τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου στους ηλικιωμένους
Υγεία
22/10/2025 - 09:00
O ΕΔΟΕΑΠ στην περιφέρεια: Αναλυτικές οδηγίες για την εύρεση γιατρών και διαγνωστικών κέντρων
Υγεία
22/10/2025 - 06:52
1η ΥΠΕ Αττικής: Πρόσκληση στην πρόληψη για τον καρκίνο του μαστού!
Πολιτική Υγείας
22/10/2025 - 03:22
Σύλλογος «Προμηθέας»: Φωνή στους ασθενείς με πρωτοπαθή χολική χολαγγειίτιδα στην Ελλάδα
Patient Talk
22/10/2025 - 00:03
Νέα μελέτη για το βορικό οξύ και τις μυκητιασικές κολπίτιδες
Pharma News
21/10/2025 - 22:36
Ανοιχτή Αγκαλιά: Ολοκληρώθηκε η εκστρατεία προληπτικής ιατρικής στους Φούρνους Κορσεών και στην Ικαρία
Υγεία
21/10/2025 - 22:14
Πέθανε ο Διονύσης Σαββόπουλος - Θρηνεί η Ελλάδα για τον αγαπημένο «Νιόνιο»
Επικαιρότητα
21/10/2025 - 21:46
Σαλμονέλα: Περισσότερα από 1.000 κρούσματα το 2024 στην Ελλάδα - Στους 88 οι νεκροί στην Ευρώπη
Υγεία
21/10/2025 - 21:21
ESPAD 2024: Μια γενιά σε κρίσιμη καμπή - Οι εξαρτήσεις στις ηλικίες των 15 και 16 ετών
Ψυχική Υγεία
21/10/2025 - 20:44
ΕΟΔΥ: Δεν συντρέχει κίνδυνος για τη δημόσια υγεία από την ευλογιά των προβάτων
Υγεία
21/10/2025 - 19:58

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

To εμβόλιο mRNA κατά του COVID-19 προκαλεί ανοσολογική αντίδραση για την καταπολέμηση του καρκίνου
Υγεία
20/10/2025 - 10:00
Νέα αιματολογική εξέταση εντοπίζει τουλάχιστον 50 είδη καρκίνου "δείχνοντας" και το όργανο που πάσχει
Pharma News
20/10/2025 - 13:00
Νεότερα δεδομένα στη θεραπεία όγκων του γαστρεντερικού συστήματος
Health Talk
20/10/2025 - 12:08
ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ: «Εγκληματική η απόφαση του ΕΟΠΥΥ για τις ταινίες μέτρησης του σακχάρου» - Όλο το ΦΕΚ!
Patient Talk
20/10/2025 - 13:38
FT: Η Ε.Ε. εξετάζει απαγόρευση της αιθανόλης στα απολυμαντικά χεριών λόγω φόβων για ότι είναι καρκινογόνα
Πολιτική Υγείας
21/10/2025 - 11:36
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2025 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo