ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Γιατί δεν πλένουμε κοτόπουλο ή κρέας προτού τα μαγειρέψουμε - Απλές συμβουλές... απολύμανσης

Διατροφή
UNSPLASH
Χρησιμοποιείτε ξύδι ή λεμόνι για να πλύνετε το κοτόπουλο ή το κρέας προτού το μαγειρέψετε; Ο κόπος σας είναι μάταιος. Οι ειδικοί το λένε εδώ και χρόνια: δεν πρέπει να πλένουμε το κοτόπουλο προτού το μαγειρέψουμε.
Παρασκευή, 18/10/2024 - 18:21
— Photo: UNSPLASH
News4Health Team News4Health Team

Τι συμβαίνει όμως όταν όταν πλένουμε το κοτόπουλο ή το κρέας; Τα βακτήρια που ενδεχομένως περιέχουν, όπως η σαλμονέλα, μπορεί να σκορπιστούν μέσω του νερού στις επιφάνειες της κουζίνας, γεγονό που σημαίνει ότι υπάρχει γενικευμένος κίνδυνος μόλυνσης. Είναι χαρακτηριστικό ότι το υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ, σε έρευνα που έκανε το 2019, διαπίστωσε ότι βρέθηκαν διάφορα βακτήρια στους νεροχύτες 60% των μαγείρων που έπλεναν το ωμό κοτόπουλο!

Κι επειδή τα βακτήρια -ως γνωστόν- εξαπλώνονται με την επαφή με τις επιφάνειες, καλό είναι να μειώσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο τις φορές που αγγίζουμε το ωμό κοτόπουλο, ή το ακουμπάμε σε πιάτα ή πάγκους.

Η συμβουλή που είναι διαδεδομένη στα νοικοκυριά είναι, να πλένουμε το κοτόπουλο με ξύδι, λεμόνι, ή αλατόνερο και πλέον έχει καταρριφθεί από επιστημονικές μελέτες, καθώς δεν έχουν το παραμικρό αποτέλεσμα με τα βακτήρια, επισημαίνει το CNN.

Τρόπος καθαρισμού

Ο σεφ Σον Ματίεβιτς, συμβουλεύει να χρησιμοποιούμε στεγνές χαρτοπετσέτες για να κάνουμε έναν πρώτο καθαρισμό του κοτόπουλου ή του κρέατος που θα μαγειρέψουμε, και αμέσως μετά να τις πετάξουμε στα σκουπίδια. Αυτή η μέθοδος, πέρα από το γεγονός ότι μειώνει την πιθανότητα εξάπλωσης βακτηρίων μέσω της επαφής με άλλες επιφάνειες, βοηθά και στο να γίνει πιο τραγανό το κοτόπουλο όταν το μαγειρέψουμε, καθώς έχει αφαιρεθεί η υγρασία, εξηγεί ο σεφ και μάλιστα προτείνει το τρικ με τις χαρτοπετσέτες και για το κοτόπουλο που το έχουμε μαρινάρει προτού το μαγειρέψουμε. Τα υπόλοιπα θα τα αναλάβει η... φωτιά, δηλαδή οι υψηλές θερμοκρασίες που αναπτύσσονται κατά το μαγείρεμα.

Άλλοι ειδικοί συνιστούν τη χρήση διαφορετικού ξύλο κοπής για το κοτόπουλο από αυτό που χρησιμοποιούμε για τα λαχανικά ή το τυρί. «Αν βάλουμε το κοτόπουλο σε επιφάνεια κοπής και μετά εκεί ακουμπήσουμε λαχανικά που δεν θα τα μαγειρέψουμε, υπάρχει ο κίνδυνος μόλυνσής τους από βακτήρια», εξηγεί ο Ντόναλντ Σάφνερ, επικεφαλής του τμήματος επιστήμης της διατροφής στο πανεπιστήμιο Rutgers του Νιου Τζέρσι.

Ο ίδιος συμβουλεύει πρώτα να πλένουμε και να κόβουμε όλα τα υπόλοιπα συστατικά του πιάτου και στο τέλος να ασχολούμαστε με το ωμό κοτόπουλο ή το κρέας. «Ακόμα κι αν χρησιμοποιούμε ξεχωριστές επιφάνειες κοπής, δεν εξαλείφεται ο κίνδυνος εξάπλωσης βακτηρίων στην κουζίνα ή τα χέρια μας», επισημαίνει.

Οι πρώτες κινήσεις καθαριότητας

Αφού τελειώσουμε την προετοιμασία του κρεατικού μας θα πρέπει να πλύνουμε τα χέρια μας πολύ... σχολαστικά με ζεστό νερό και σαπούνι. Στη συνέχεια, πρέπει να πλύνουμε με ζεστό νερό- ή στο πλυντήριο πιάτων- όποιο αντικείμενο έχει έρθει σε επαφή με το κοτόπουλο ή τα υγρά του.

Ακόμα, ο Σάφερ τονίζει ότι δεν πρέπει να ξαναχρησιμοποιούμε σφουγγάρι με το οποίο έχουμε πλύνει τα πιάτα και τα εργαλεία της κουζίνας που ήρθαν σε επαφή με το ωμό κοτόπουλο. «Τα σφουγγάρια της κουζίνας μπορεί να είναι πηγή διασταυρούμενης μόλυνσης. Αν τα χρησιμοποιήσουμε για να καθαρίσουμε τα υγρά του κοτόπουλου πρέπει κι αυτά να μπουν στο πλυντήριο πιάτων», δηλώνει και υπενθυμίζει πως όταν δεν χρησιμοποιούνται, τα σφουγγάρια θα πρέπει να είναι καθαρά και στεγνά.

Η απολύμανση του νεροχύτη

Για να είμαστε σίγουροι ότι δεν θα μείνουν επικίνδυνα βακτήρια στην κουζίνα μας, πέρα από το πλύσιμο των πιάτων, θα πρέπει να απολυμάνουμε τον νεροχύτη, τη βρύση και τις επιφάνειες εργασίας.

Μπορούμε να φτιάξουμε μόνοι μας ένα πολύ απλό υγρό απολύμανσης, βάζοντας μισό κουταλάκι χλωρίνη μαζί με 2 και 2/3 κούπας νερό σε ένα μπουκάλι ψεκασμού. Χρησιμοποιούμε το διάλυμα για να καθαρίσουμε τα πάντα με μια πετσέτα.

  • ΠΛΥΣΙΜΟ
  • ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ
  • ΚΡΕΑΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ο ΕΦΕΤ ανακάλεσε παρτίδα αποξηραμένων βερίκοκων - Ανιχνεύθηκε ποσότητα διοξειδίου του θείου
Ο ΕΦΕΤ ανακάλεσε παρτίδα αποξηραμένων βερίκοκων - Ανιχνεύθηκε ποσότητα διοξειδίου του θείου 17 Οκτωβρίου 2024
Οι αλλαγές που έρχονται στις συσκευασίες τροφίμων και ποτών - Ποιες θα είναι οι διατροφικές σημάνσεις 21 Οκτωβρίου 2024
Οι αλλαγές που έρχονται στις συσκευασίες τροφίμων και ποτών - Ποιες θα είναι οι διατροφικές σημάνσεις

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΗΠΑ: Πρώτος τεκμηριωμένος θάνατος από αλλεργία στο κρέας λόγω τσιμπήματος τσιμπουριού
Υγεία
14/11/2025 - 10:23

ΗΠΑ: Πρώτος τεκμηριωμένος θάνατος από αλλεργία στο κρέας λόγω τσιμπήματος τσιμπουριού

Τι γίνεται όταν πλένουμε το κοτόπουλο ωμό: Το βακτηριακό ντόμινο που φτάνει ακόμα και στη σαλάτα
Υγεία
13/11/2025 - 13:00

Τι γίνεται όταν πλένουμε το κοτόπουλο ωμό: Το βακτηριακό ντόμινο που φτάνει ακόμα και στη σαλάτα

«Αθώο» το κρέας: Nέα μελέτη αμφισβητεί την συσχέτισή του με αύξηση του κινδύνου πρόωρου θανάτου
Διατροφή
05/09/2025 - 18:00

«Αθώο» το κρέας: Nέα μελέτη αμφισβητεί την συσχέτισή του με αύξηση του κινδύνου πρόωρου θανάτου

Εστίες βακτηρίων τα μπουκάλια νερού πολλαπλών χρήσεων - Το σωστό πλύσιμο σώζει...
Υγεία
19/08/2025 - 15:32

Εστίες βακτηρίων τα μπουκάλια νερού πολλαπλών χρήσεων - Το σωστό πλύσιμο σώζει...

Πόσο συχνά πρέπει να πλένετε τις πετσέτες σας ανάλογα με τη χρήση
Υγεία
27/07/2025 - 09:13

Πόσο συχνά πρέπει να πλένετε τις πετσέτες σας ανάλογα με τη χρήση

Η υπερβολική κατανάλωση κρέατος σε μια μέρα μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις στην καρδιά
Διατροφή
17/07/2025 - 13:58

Η υπερβολική κατανάλωση κρέατος σε μια μέρα μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις στην καρδιά

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Γεωργιάδης: Από τα μέσα Δεκέμβρη διαθέσιμες στο MyHealth App δωρεάν εξετάσεις
Πολιτική Υγείας
04/12/2025 - 11:08
Σενάρια κινδύνου για την γρίπη των πτηνών στην Ευρώπη - Τα εργαλεία που προτείνει το ECDC
Πολιτική Υγείας
04/12/2025 - 11:00
«Καμπανάκι» για τα fillers: Μπορούν να προκαλέσουν ακόμα και τύφλωση!
Ομορφιά
04/12/2025 - 10:00
Η συμβίωση με σκύλους μπορεί να βελτιώσει την ψυχική υγεία των εφήβων
Ψυχική Υγεία
04/12/2025 - 09:00
Εθελοντική αιμοδοσία διοργανώνει ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης στις 20 Δεκεμβρίου
Επικαιρότητα
03/12/2025 - 17:47
Διατροφική καθοδήγηση από τον διαιτολόγο ή το ChatGPT;
Health Talk
03/12/2025 - 17:08
Η αγάπη για τη δουλειά δεν είναι πάντα αρετή - Οι αρνητικές συνέπειες για εργαζόμενους και επιχειρήσεις
Ψυχική Υγεία
03/12/2025 - 16:49
Βαλτάς: «Οι φαρμακοποιοί στην πρώτη γραμμή για των υποστήριξη ασθενών με άνοια και των φροντιστών»
Pharma Policy
03/12/2025 - 16:08
ELPEN και Μαζί για το Παιδί έφτιαξαν δύο αίθουσες STEM σε σχολεία της Θράκης
Pharma News
03/12/2025 - 15:23
Τρία βραβεία απέσπασε το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας στα Healthcare Business Awards 2025
Επικαιρότητα
03/12/2025 - 15:04
Ο Όμιλος ΙΜΙΤΗΕΑ στην εκδήλωση του Υπουργείου Εργασίας στη Νέα Υόρκη για το Rebrain Greece
Υπηρεσίες Υγείας
03/12/2025 - 14:42
Μητσοτάκης: «Οι παρεμβάσεις μας για τα άτομα με αναπηρία σχεδιάστηκαν με σεβασμό στα δικαιώματά τους»
Πολιτική Υγείας
03/12/2025 - 13:49
Ο Σάσα Βεζένκοφ επενδύει στην κυπριακή EMBIO Diagnostics - Το εντυπωσιακό βίντεο για τη συνεργασία
Επικαιρότητα
03/12/2025 - 13:32
ΕΙΝΑΠ-ΟΕΝΓΕ: Αδιέξοδο στη συνάντηση με Βαρτζόπουλο για τις διώξεις κατά ψυχιάτρων
Επικαιρότητα
03/12/2025 - 13:08
Αίσθημα κόπωσης: Πότε πρέπει να μας ανησυχήσει πραγματικά;
Health Talk
03/12/2025 - 12:44
Διαταραχές Φάσματος Αυτισμού: Συνδυασμός συμπληρωμάτων επιδρά θετικά στη μείωση των συμπτωμάτων
Υγεία
03/12/2025 - 12:21
Οι καθυστερημένες διαγνώσεις HIV υπονομεύουν τις προσπάθειες εξάλειψης του AIDS
Υγεία
03/12/2025 - 11:47
Απειλή για τη δημόσια υγεία τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα - Ποιες ασθένειες μπορεί να προκαλέσουν
Διατροφή
03/12/2025 - 11:23
ΕΣΑμεΑ: Ο δεκάλογος του αποκλεισμού και της ευαλωτότητας
Patient Talk
03/12/2025 - 10:56
Θεσσαλονίκη: Μαθητές μπαίνουν στη θέση συνανθρώπων μας ΑμεΑ και κατανοούν τις δυσκολίες
Επικαιρότητα
03/12/2025 - 10:18
Η ανεπαρκής ανάπτυξη ευθύνεται για το 20% των θανάτων παιδιών μέχρι το πέμπτο έτος
Υγεία
03/12/2025 - 09:56
Γεωργιάδης: «Να διατηρηθεί και να ενισχυθεί η παραγωγή φαρμάκων εντός ΕΕ»
Πολιτική Υγείας
03/12/2025 - 09:43
Ο χρόνιος πόνος στο επίκεντρο: Νέοι ορίζοντες στη ζωή με ρευματικά νοσήματα
Patient Talk
02/12/2025 - 18:19
Επένδυση στην καινοτομία: Προκλήσεις και προοπτικές για την υγειονομική περίθαλψη
Pharma News
02/12/2025 - 17:53
Μητέρα: Ψηφιακή πλατφόρμα γυναικολογικής χειρουργικής αλλάζει το τοπίο στην Ελλάδα
Digital Health
02/12/2025 - 17:36
Νέα μελέτη: Η μικροβιακή αντοχή αποτελεί μεγαλύτερη απειλή απ' όσο γνωρίζαμε μέχρι σήμερα
Υγεία
02/12/2025 - 17:19
Γεωργιάδης: «Άμεση είσοδος των γενόσημων στα συστήματα υγείας μετά τη λήξη της πατέντας»
Πολιτική Υγείας
02/12/2025 - 16:51
Συνέδριο για τα εγκαύματα στη Θεσσαλονίκη με υποστήριξη από τη ΜΕΘΕ του «Παπανικολάου»
Επικαιρότητα
02/12/2025 - 15:17
Vaccines Europe: Σε στάδιο ανάπτυξης 91 εμβόλια - Ποια λοιμώδη νοσήματα αφορούν
Pharma Policy
02/12/2025 - 14:28
Η δικαίωση των «Χριστουγεννάκηδων»: Γιατί το πρόωρο στόλισμα μπορεί να μας κάνει πιο ευτυχισμένους
Ψυχική Υγεία
02/12/2025 - 13:54

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Οι διατροφικές διαταραχές απειλούν μακροπρόθεσμα τη σωματική και ψυχική υγεία
Διατροφή
02/12/2025 - 12:32
Το στίγμα γύρω από τον HIV δεν είναι ατυχές φαινόμενο – είναι εμπόδιο στη δημόσια υγεία
Pharma News
01/12/2025 - 12:27
«Πράσινο» φως από τον ΠΟΥ στα φάρμακα GLP-1 κατά της παχυσαρκίας ενηλίκων
Pharma Policy
02/12/2025 - 09:12
Vaccines Europe: Σε στάδιο ανάπτυξης 91 εμβόλια - Ποια λοιμώδη νοσήματα αφορούν
Pharma Policy
02/12/2025 - 14:28
Επένδυση στην καινοτομία: Προκλήσεις και προοπτικές για την υγειονομική περίθαλψη
Pharma News
02/12/2025 - 17:53
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2025 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo