ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Γιατί δεν πλένουμε κοτόπουλο ή κρέας προτού τα μαγειρέψουμε - Απλές συμβουλές... απολύμανσης

Διατροφή
UNSPLASH
Χρησιμοποιείτε ξύδι ή λεμόνι για να πλύνετε το κοτόπουλο ή το κρέας προτού το μαγειρέψετε; Ο κόπος σας είναι μάταιος. Οι ειδικοί το λένε εδώ και χρόνια: δεν πρέπει να πλένουμε το κοτόπουλο προτού το μαγειρέψουμε.
Παρασκευή, 18/10/2024 - 18:21
— Photo: UNSPLASH
News4Health Team News4Health Team

Τι συμβαίνει όμως όταν όταν πλένουμε το κοτόπουλο ή το κρέας; Τα βακτήρια που ενδεχομένως περιέχουν, όπως η σαλμονέλα, μπορεί να σκορπιστούν μέσω του νερού στις επιφάνειες της κουζίνας, γεγονό που σημαίνει ότι υπάρχει γενικευμένος κίνδυνος μόλυνσης. Είναι χαρακτηριστικό ότι το υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ, σε έρευνα που έκανε το 2019, διαπίστωσε ότι βρέθηκαν διάφορα βακτήρια στους νεροχύτες 60% των μαγείρων που έπλεναν το ωμό κοτόπουλο!

Κι επειδή τα βακτήρια -ως γνωστόν- εξαπλώνονται με την επαφή με τις επιφάνειες, καλό είναι να μειώσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο τις φορές που αγγίζουμε το ωμό κοτόπουλο, ή το ακουμπάμε σε πιάτα ή πάγκους.

Η συμβουλή που είναι διαδεδομένη στα νοικοκυριά είναι, να πλένουμε το κοτόπουλο με ξύδι, λεμόνι, ή αλατόνερο και πλέον έχει καταρριφθεί από επιστημονικές μελέτες, καθώς δεν έχουν το παραμικρό αποτέλεσμα με τα βακτήρια, επισημαίνει το CNN.

Τρόπος καθαρισμού

Ο σεφ Σον Ματίεβιτς, συμβουλεύει να χρησιμοποιούμε στεγνές χαρτοπετσέτες για να κάνουμε έναν πρώτο καθαρισμό του κοτόπουλου ή του κρέατος που θα μαγειρέψουμε, και αμέσως μετά να τις πετάξουμε στα σκουπίδια. Αυτή η μέθοδος, πέρα από το γεγονός ότι μειώνει την πιθανότητα εξάπλωσης βακτηρίων μέσω της επαφής με άλλες επιφάνειες, βοηθά και στο να γίνει πιο τραγανό το κοτόπουλο όταν το μαγειρέψουμε, καθώς έχει αφαιρεθεί η υγρασία, εξηγεί ο σεφ και μάλιστα προτείνει το τρικ με τις χαρτοπετσέτες και για το κοτόπουλο που το έχουμε μαρινάρει προτού το μαγειρέψουμε. Τα υπόλοιπα θα τα αναλάβει η... φωτιά, δηλαδή οι υψηλές θερμοκρασίες που αναπτύσσονται κατά το μαγείρεμα.

Άλλοι ειδικοί συνιστούν τη χρήση διαφορετικού ξύλο κοπής για το κοτόπουλο από αυτό που χρησιμοποιούμε για τα λαχανικά ή το τυρί. «Αν βάλουμε το κοτόπουλο σε επιφάνεια κοπής και μετά εκεί ακουμπήσουμε λαχανικά που δεν θα τα μαγειρέψουμε, υπάρχει ο κίνδυνος μόλυνσής τους από βακτήρια», εξηγεί ο Ντόναλντ Σάφνερ, επικεφαλής του τμήματος επιστήμης της διατροφής στο πανεπιστήμιο Rutgers του Νιου Τζέρσι.

Ο ίδιος συμβουλεύει πρώτα να πλένουμε και να κόβουμε όλα τα υπόλοιπα συστατικά του πιάτου και στο τέλος να ασχολούμαστε με το ωμό κοτόπουλο ή το κρέας. «Ακόμα κι αν χρησιμοποιούμε ξεχωριστές επιφάνειες κοπής, δεν εξαλείφεται ο κίνδυνος εξάπλωσης βακτηρίων στην κουζίνα ή τα χέρια μας», επισημαίνει.

Οι πρώτες κινήσεις καθαριότητας

Αφού τελειώσουμε την προετοιμασία του κρεατικού μας θα πρέπει να πλύνουμε τα χέρια μας πολύ... σχολαστικά με ζεστό νερό και σαπούνι. Στη συνέχεια, πρέπει να πλύνουμε με ζεστό νερό- ή στο πλυντήριο πιάτων- όποιο αντικείμενο έχει έρθει σε επαφή με το κοτόπουλο ή τα υγρά του.

Ακόμα, ο Σάφερ τονίζει ότι δεν πρέπει να ξαναχρησιμοποιούμε σφουγγάρι με το οποίο έχουμε πλύνει τα πιάτα και τα εργαλεία της κουζίνας που ήρθαν σε επαφή με το ωμό κοτόπουλο. «Τα σφουγγάρια της κουζίνας μπορεί να είναι πηγή διασταυρούμενης μόλυνσης. Αν τα χρησιμοποιήσουμε για να καθαρίσουμε τα υγρά του κοτόπουλου πρέπει κι αυτά να μπουν στο πλυντήριο πιάτων», δηλώνει και υπενθυμίζει πως όταν δεν χρησιμοποιούνται, τα σφουγγάρια θα πρέπει να είναι καθαρά και στεγνά.

Η απολύμανση του νεροχύτη

Για να είμαστε σίγουροι ότι δεν θα μείνουν επικίνδυνα βακτήρια στην κουζίνα μας, πέρα από το πλύσιμο των πιάτων, θα πρέπει να απολυμάνουμε τον νεροχύτη, τη βρύση και τις επιφάνειες εργασίας.

Μπορούμε να φτιάξουμε μόνοι μας ένα πολύ απλό υγρό απολύμανσης, βάζοντας μισό κουταλάκι χλωρίνη μαζί με 2 και 2/3 κούπας νερό σε ένα μπουκάλι ψεκασμού. Χρησιμοποιούμε το διάλυμα για να καθαρίσουμε τα πάντα με μια πετσέτα.

  • ΠΛΥΣΙΜΟ
  • ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ
  • ΚΡΕΑΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ο ΕΦΕΤ ανακάλεσε παρτίδα αποξηραμένων βερίκοκων - Ανιχνεύθηκε ποσότητα διοξειδίου του θείου
Ο ΕΦΕΤ ανακάλεσε παρτίδα αποξηραμένων βερίκοκων - Ανιχνεύθηκε ποσότητα διοξειδίου του θείου 17 Οκτωβρίου 2024
Οι αλλαγές που έρχονται στις συσκευασίες τροφίμων και ποτών - Ποιες θα είναι οι διατροφικές σημάνσεις 21 Οκτωβρίου 2024
Οι αλλαγές που έρχονται στις συσκευασίες τροφίμων και ποτών - Ποιες θα είναι οι διατροφικές σημάνσεις

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Αθώο» το κρέας: Nέα μελέτη αμφισβητεί την συσχέτισή του με αύξηση του κινδύνου πρόωρου θανάτου
Διατροφή
05/09/2025 - 18:00

«Αθώο» το κρέας: Nέα μελέτη αμφισβητεί την συσχέτισή του με αύξηση του κινδύνου πρόωρου θανάτου

Εστίες βακτηρίων τα μπουκάλια νερού πολλαπλών χρήσεων - Το σωστό πλύσιμο σώζει...
Υγεία
19/08/2025 - 15:32

Εστίες βακτηρίων τα μπουκάλια νερού πολλαπλών χρήσεων - Το σωστό πλύσιμο σώζει...

Πόσο συχνά πρέπει να πλένετε τις πετσέτες σας ανάλογα με τη χρήση
Υγεία
27/07/2025 - 09:13

Πόσο συχνά πρέπει να πλένετε τις πετσέτες σας ανάλογα με τη χρήση

Η υπερβολική κατανάλωση κρέατος σε μια μέρα μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις στην καρδιά
Διατροφή
17/07/2025 - 13:58

Η υπερβολική κατανάλωση κρέατος σε μια μέρα μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις στην καρδιά

Πόσο συχνά θέλουν πλύσιμο τα κλινοσκεπάσματα και το κόλπο για να απαλλαγείτε από τα ακάρεα στα μαξιλάρια
Υγεία
15/07/2025 - 11:30

Πόσο συχνά θέλουν πλύσιμο τα κλινοσκεπάσματα και το κόλπο για να απαλλαγείτε από τα ακάρεα στα μαξιλάρια

Τέσσερις μερίδες κοτόπουλου την εβδομάδα διπλασιάζουν τον κίνδυνο θανάτου από καρκίνο - Τι έδειξε έρευνα
Διατροφή
25/04/2025 - 14:13

Τέσσερις μερίδες κοτόπουλου την εβδομάδα διπλασιάζουν τον κίνδυνο θανάτου από καρκίνο - Τι έδειξε έρευνα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Ευρωβουλευτές αντιδρούν στις περικοπές της Κομισιόν στον προϋπολογισμό της ΕΕ - Ποια προγράμματα πλήττονται
Επικαιρότητα
15/10/2025 - 03:32
«Η φωνή δεν σωπαίνει - Η ψυχική υγεία είναι δικαίωμα όλων»
Ψυχική Υγεία
15/10/2025 - 00:07
Στοχεία-σοκ από τη Eurostat: Εκατομμύρια σοβαρά εργατικά ατυχήματα κάθε χρόνο στην ΕΕ
Επικαιρότητα
14/10/2025 - 23:12
ΣΙΔΕΙΔIΚΑ: Παρέμβαση στη δημόσια διαβούλευση νομοσχεδίου του Υπουργείου Υγείας
Πολιτική Υγείας
14/10/2025 - 22:47
Σοβαρές καταγγελίες για τον εξοπλισμό της καρδιολογικής κλινικής του νοσοκομείου Κιλκίς
Επικαιρότητα
14/10/2025 - 22:21
«Έχεις Μήνυμα»: Νέα πρωτοβουλία της GSK για τους γυναικολογικούς καρκίνους
Pharma News
14/10/2025 - 21:39
Πέντε πράγματα που δεν ξέρετε για τον καρκίνο του προστάτη
Health Talk
14/10/2025 - 21:14
Σύμπραξη Ελλάδας και Κύπρου για την ανάπτυξη του ιατρικού τουρισμού και το δημογραφικό
Υγεία
14/10/2025 - 20:56
Ακτινίδιο: Οδηγίες για το «φάρμακο» της φύσης κατά της δυσκοιλιότητας - Τι άλλο μπορεί να βοηθήσει
Διατροφή
14/10/2025 - 20:23
Το ΕΚΑΒ εκπαιδεύει τους πολίτες στην Καρδιοπνευμονική Αναζωογόνηση
Υγεία
14/10/2025 - 19:47
Παγκόσμια ημέρα πλυσίματος χεριών η 15η Οκτωβρίου - Σαπούνι και νερό κατά των μικροβίων
Επικαιρότητα
14/10/2025 - 19:24
O Όμιλος HHG έγινε δωρητής μελετών για έργα στο Ασκληπιείο Επιδαύρου
Υπηρεσίες Υγείας
14/10/2025 - 18:52
Νέα συμφωνία MSD – Ομίλου ΒΙΑΝΕΞ για την από κοινού προώθηση εμβολίου κατά του HPV
Pharma News
14/10/2025 - 18:37
Εθελοντική αιμοδοσία στο Αρεταίειο νοσοκομείο από το διαγνωστικό πολυϊατρείο MyMed
Υπηρεσίες Υγείας
14/10/2025 - 18:24
Εργαζόμενοι στο «Αττικό»: «Αγωνιστική υποδοχή σε Μητσοτάκη, Γεωργιάδη - Η κατάσταση δεν είναι για εγκαίνια»
Πολιτική Υγείας
14/10/2025 - 18:07
Θεσσαλονίκη: Καταδίκη ογκολόγου σε φυλάκιση 12 μηνών για «φακελάκι»
Επικαιρότητα
14/10/2025 - 17:32
Όταν το κρύο δοκιμάζει το σώμα: Ενισχύοντας την άμυνα του οργανισμού με επιστημονικά τεκμηριωμένο τρόπο
Υγεία
14/10/2025 - 17:19
ΕΦΕΤ: Ανακαλείται άμεσα από την αγορά γνωστό τσουρέκι
Επικαιρότητα
14/10/2025 - 17:17
«Company of the Year» o ΟΦΕΤ με 13 βραβεία στα Best In Pharmacy
Pharma News
14/10/2025 - 17:02
Σύλλογος «ΕΠΙΣΤΡΕΦΩ»: «Ζητάμε ευκολότερη πρόσβαση στις δημόσιες υπηρεσίες υγείας»
Ψυχική Υγεία
14/10/2025 - 16:44
Εγκαινιάστηκε το καρδιολογικό τμήμα του Νοσοκομείου Παίδων «Η Αγία Σοφία»
Πολιτική Υγείας
14/10/2025 - 16:17
Ψηφιακοί μέντορες και ρομπότ αφηγητές: Η τεχνολογία στη μάχη κατά του πόνου των παιδιών
Digital Health
14/10/2025 - 16:00
Έκκληση ΠΟΥ για ενίσχυση της αντιμετώπισης των νευρολογικών παθήσεων
Πολιτική Υγείας
14/10/2025 - 15:41
Οι προληπτικές εξετάσεις μπορούν να μειώσουν κατά 1/3 την πρόωρη θνησιμότητα
Health Talk
14/10/2025 - 15:00
Αδιαθεσία από κρυολόγημα; Η καραμέλα μέντας μπορεί να κάνει τη διαφορά
Υγεία
14/10/2025 - 14:00
H COVID-19 μπορεί να προκαλέσει αλλαγές στο σπέρμα που οδηγούν σε αυξημένο άγχος στoυς απογόνους
Υγεία
14/10/2025 - 13:00
Μοντέλο ανθρώπινου εμβρύου που δημιουργήθηκε σε εργαστήριο παράγει αιμοσφαίρια
Υγεία
14/10/2025 - 12:00
Η εξέταση αίματος Roche - Lilly για τη διάγνωση της νόσου του Alzheimer έλαβε έγκριση στις ΗΠΑ
Pharma News
14/10/2025 - 11:00
Το Συμβούλιο της Ευρώπης υιοθέτησε τους νέους κανόνες για την αύξηση της ασφάλειας των παιδικών παιχνιδιών
Πολιτική Υγείας
14/10/2025 - 10:00
Η διακοπή καπνίσματος στη μέση ηλικία μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο άνοιας
Υγεία
14/10/2025 - 09:00

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πανελλαδική απεργία των γιατρών στα δημόσια νοσοκομεία στις 14 Οκτωβρίου
Επικαιρότητα
13/10/2025 - 09:11
Η διακοπή του καπνίσματος βοηθάει ακόμα και σε προχωρημένα στάδια καρκίνου
Υγεία
13/10/2025 - 11:00
Δείκτης κακής ψυχικής υγείας η νυχτερινή χρήση των social media
Ψυχική Υγεία
13/10/2025 - 12:00
Τα υψηλά ποσοστά θνησιμότητας των νέων αποτελούν «αναδυόμενη κρίση», προειδοποιεί παγκόσμια μελέτη για την υγεία
Επικαιρότητα
13/10/2025 - 09:00
Η εξέταση αίματος Roche - Lilly για τη διάγνωση της νόσου του Alzheimer έλαβε έγκριση στις ΗΠΑ
Pharma News
14/10/2025 - 11:00
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2025 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo