ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αλτσχάιμερ: Τα «ύποπτα» τρόφιμα - σνακ που αυξάνουν τον κίνδυνο - Ο ρόλος της διατροφής

Διατροφή
Αλτσχάιμερ: Τα «ύποπτα» τρόφιμα - σνακ που αυξάνουν τον κίνδυνο - Ο ρόλος της διατροφής
Οι ανθυγιεινές τροφές που είναι πλούσιες σε λιπαρά και ζάχαρη, μπορεί να προκαλέσουν επιζήμιες αλλαγές στον εγκέφαλο και να οδηγήσουν σε γνωστική εξασθένηση, γράφει η Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Νευροβιολογίας και Γνωστικής Γήρανσης, του Πανεπιστημίου της Φλόριντα, Sara N. Burke.
Τετάρτη, 01/02/2023 - 13:21
— Photo: Φωτογραφία από Kampus Production
Χριστίνα Παναγιώτα Βελαλή Χριστίνα Παναγιώτα Βελαλή

Η κατανάλωση εξαιρετικά επεξεργασμένων τροφίμων αυξάνει τον κίνδυνο γνωστικής εξασθένησης, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η επιστήμονας.

Ωστόσο, εκτός από την κακή διατροφή και άλλοι παράγοντες μπορούν να συμβάλλουν στη γνωστική έκπτωση, μεταξύ αυτών είναι οι γενετικοί και οι κοινωνικοοικονομικοί παράγοντες, προσθέτει η κα Sara N. Burke.

Η νέα έρευνα δείχνει πως η κακή διατροφή αποτελεί, όλο και περισσότερο, καθοριστικό παράγοντα κινδύνου για βλάβες της μνήμης κατά τη διάρκεια της φυσιολογικής γήρανσης και αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου του Αλτσχάιμερ.

Όσον αφορά στις επιπτώσεις που επέφερε η κατανάλωση ελάχιστα επεξεργασμένων έναντι υπερεπεξεργασμένων τροφίμων, οι ερευνητές διαπίστωσαν μια μικρή διαφορά.

Συγκεκριμένα, διαπίστωσαν πως η κατανάλωση εξαιρετικά επεξεργασμένων τροφίμων μπορεί να επιδεινώσει τη γνωστική έκπτωση που σχετίζεται με την ηλικία και να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης άνοιας .

Ωστόσο, οι απόψεις διίστανται ανάμεσα στους ερευνητές καθώς μια άλλη πρόσφατη έρευνα έδειξε πως η κατανάλωση εξαιρετικά επεξεργασμένων τροφίμων δεν συσχετίστηκε με χαμηλότερη γνωστική λειτουργία σε άτομα άνω των 60 ετών.

Συνεπώς, η αναπληρώτρια καθηγήτρια Νευροβιολογίας και Γνωστικής Γήρανσης, του Πανεπιστημίου της Φλόριντα, Sara N. Burke τόνισε πως για αυτό το λόγο χρειάζεται περισσότερη έρευνα προκειμένου να διαπιστωθεί αν όντως η διατροφή μπορεί να επηρεάσει την γνωστική λειτουργία.

Τα επεξεργασμένα τρόφιμα που χρειάζονται προσοχή

Τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα τείνουν να είναι χαμηλότερα σε θρεπτικά συστατικά και φυτικές ίνες και υψηλότερα σε ζάχαρη, λίπος και αλάτι σε σύγκριση με τα μη επεξεργασμένα ή ελάχιστα επεξεργασμένα τρόφιμα.

Μερικά παραδείγματα υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων είναι τα συσκευασμένα μπισκότα, πατατάκια, κατεψυγμένα γεύματα, αρωματισμένοι ξηροί καρποί, αρωματισμένο γιαούρτι, αποσταγμένα αλκοολούχα ποτά και το γρήγορο φαγητό.

Επίσης, στην ίδια κατηγορία ανήκουν και τα συσκευασμένα ψωμάκια, συμπεριλαμβανομένων εκείνων με υψηλή περιεκτικότητα σε θρεπτικά δημητριακά ολικής αλέσεως, τα οποία χαρακτηρίζονται ως υπερεπεξεργασμένα σε πολλές περιπτώσεις λόγω των προσθέτων και των συντηρητικών που περιέχουν.

Ωστόσο, σύμφωνα με την επιστήμονα καλό είναι να μην «συγχέετε τα εξαιρετικά επεξεργασμένα με τα επεξεργασμένα τρόφιμα, τα οποία εξακολουθούν να διατηρούν τα περισσότερα από τα φυσικά χαρακτηριστικά τους, αν και έχουν υποστεί κάποια μορφή επεξεργασίας – όπως κονσερβοποιημένα λαχανικά, αποξηραμένα ζυμαρικά ή κατεψυγμένα φρούτα».

Τι έδειξαν οι μελέτες

Σε μια μελέτη του Δεκεμβρίου 2022, οι ερευνητές συνέκριναν το ποσοστό της γνωστικής έκπτωσης για περίπου οκτώ χρόνια μεταξύ ομάδων ανθρώπων που κατανάλωναν διαφορετικές ποσότητες υπερ επεξεργασμένων τροφίμων.

Στην αρχή της μελέτης, πάνω από 10.000 συμμετέχοντες που ζούσαν στη Βραζιλία ανέφεραν τις διατροφικές τους συνήθειες από τους προηγούμενους 12 μήνες.

Στη συνέχεια, οι ερευνητές, για να διαπιστώσουν τις διατροφικές συνήθειες των συμμετεχόντων και να ταυτοποιήσουν αν αλήθευαν τα λεγόμενα τους, προχώρησαν σε αξιολόγηση της γνωστικής απόδοσης τους με τυπικά τεστ μνήμης και εκτελεστικής λειτουργίας.

Οι επιστήμονες παρατήρησαν, κατά την έρευνα, πως όσοι ακολουθούσαν μια δίαιτα που περιείχε περισσότερα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα εμφάνιζαν ελαφρώς μεγαλύτερη γνωστική έκπτωση σε σύγκριση με εκείνους που έτρωγαν ελάχιστα έως καθόλου υπερ επεξεργασμένα τρόφιμα.

Αυτή ήταν μια σχετικά μέτρια διαφορά στο ποσοστό γνωστικής έκπτωσης μεταξύ των πειραματικών ομάδων.

Ωστόσο, δεν είναι ακόμη σαφές εάν η μικρή διαφορά στη γνωστική έκπτωση που σχετίζεται με την υψηλότερη κατανάλωση εξαιρετικά επεξεργασμένων τροφίμων θα έχει σημαντική επίδραση στο επίπεδο ενός μεμονωμένου ατόμου.

Η δεύτερη μελέτη, με περίπου 72.000 συμμετέχοντες στο Ηνωμένο Βασίλειο, μέτρησε τη σχέση μεταξύ της κατανάλωσης εξαιρετικά επεξεργασμένων τροφίμων και της άνοιας.

Η έρευνα που εξετάζει τη σχέση μεταξύ υγιεινών και υπερεπεξεργασμένων τροφίμων χρησιμοποιεί την ταξινόμηση NOVA, η οποία είναι ένα σύστημα κατηγοριοποίησης που βασίζεται στον τύπο και την έκταση της βιομηχανικής επεξεργασίας τροφίμων.

Ορισμένοι διατροφολόγοι επέκριναν την ταξινόμηση NOVA επειδή δεν έχει σαφείς ορισμούς για την επεξεργασία των τροφίμων, κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει σε εσφαλμένη ταξινόμηση.

Συγκεκριμένα, οι διατροφολόγοι υποστήριξαν ότι οι πιθανοί κίνδυνοι για την υγεία από την κατανάλωση υπερεπεξεργασμένων τροφίμων θα μπορούσαν να εξηγηθούν από τα χαμηλά επίπεδα φυτικών ινών και θρεπτικών συστατικών και τα υψηλά επίπεδα λίπους, ζάχαρης και αλατιού στη διατροφή και όχι από την ποσότητα της επεξεργασίας.

Πολλά εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε πρόσθετα, συντηρητικά ή χρωστικές ουσίες, ενώ έχουν και άλλα χαρακτηριστικά μιας ανθυγιεινής διατροφής, όπως είναι χαμηλή σε φυτικές ίνες και θρεπτικά συστατικά.

Επομένως, δεν είναι σαφές εάν η κατανάλωση τροφίμων που έχουν υποστεί περισσότερη επεξεργασία έχει πρόσθετο αρνητικό αντίκτυπο στην υγεία πέρα ​​από τη χαμηλή ποιότητα διατροφής.

Η διατροφή που συμβάλλει στην καλύτερη λειτουργία του εγκεφάλου

Οι επιστήμονες αναφέρουν πως για τους ενήλικες άνω των 55 ετών, η υγιεινή διατροφή θα μπορούσε να αυξήσει την πιθανότητα διατήρησης καλύτερης εγκεφαλικής λειτουργίας.

Συγκεκριμένα, η μεσογειακή διατροφή και η κετογονική δίαιτα συνδέονται με την καλύτερη γνωστική λειτουργία στα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας.

Η μεσογειακή διατροφή δίνει έμφαση στην κατανάλωση φυτικών τροφίμων και υγιεινών λιπών, όπως ελαιόλαδο, σπόρους και ξηρούς καρπούς.

Η κετογονική δίαιτα είναι πλούσια σε λιπαρά και χαμηλή σε υδατάνθρακες, με την κύρια πηγή φυτικών ινών να προέρχεται από λαχανικά.

Και οι δύο μορφές δίαιτες απαιτούν την μείωση ή ακόμη και την εξάλειψη κατανάλωσης ζάχαρης.

Η έρευνά αποδεικνύει πως και οι δύο δίαιτες μπορούν να αντιστρέψουν ορισμένες από αυτές τις αλλαγές και να βελτιώσουν τη γνωστική λειτουργία – πιθανώς μειώνοντας την επιβλαβή φλεγμονή.

Αυτή η χρόνια φλεγμονή μπορεί να είναι επιζήμια για τον εγκέφαλο. Μελέτες έχουν δείξει ότι η περίσσεια ζάχαρης και λίπους μπορεί να συμβάλει στη χρόνια φλεγμονή και τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα μπορεί επίσης να επιδεινώσουν την επιβλαβή φλεγμονή.

Ένας άλλος τρόπος με τον οποίο η δίαιτα και τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα μπορούν να επηρεάσουν την υγεία του εγκεφάλου είναι μέσω του άξονα εντέρου-εγκεφάλου, που είναι η επικοινωνία που λαμβάνει χώρα μεταξύ του εγκεφάλου και του μικροβιώματος του εντέρου ή της κοινότητας των μικροοργανισμών που ζουν στην πεπτική οδό.

Το μικροβίωμα του εντέρου βοηθά στην πέψη και επηρεάζει το ανοσοποιητικό σύστημα, ενώ παράγει ορμόνες και νευροδιαβιβαστές που είναι κρίσιμοι για τη λειτουργία του εγκεφάλου.

Μελέτες έχουν δείξει ότι η κετογονική και η μεσογειακή δίαιτα αλλάζουν τη σύνθεση των μικροοργανισμών στο έντερο με τρόπους που ωφελούν το άτομο.

Η κατανάλωση εξαιρετικά επεξεργασμένων τροφίμων σχετίζεται επίσης με αλλαγές στον τύπο και την αφθονία των μικροοργανισμών του εντέρου που έχουν πιο επιβλαβείς επιπτώσεις.

Παρόλα αυτά, σύμφωνα με την επιστήμονα, μέχρι στιγμής, οι περισσότερες διατροφικές μελέτες, συμπεριλαμβανομένων αυτών των δύο, έχουν δείξει μόνο συσχετίσεις μεταξύ της κατανάλωσης εξαιρετικά επεξεργασμένων τροφίμων και της υγείας, χωρίς να μπορούν να αποκλείσουν άλλους παράγοντες του τρόπου ζωής, όπως η άσκηση, η εκπαίδευση, η κοινωνικοοικονομική κατάσταση, οι κοινωνικές σχέσεις, το άγχος και πολλές άλλες μεταβλητές που μπορεί να επηρεάσουν τη γνωστική λειτουργία.

Εργαστηριακές μελέτες σε ζώα θα επιτρέψουν να διαπιστωθεί εάν τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα παίζουν καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη γνωστικών διαταραχών και άνοιας στους ανθρώπους.

Πηγή: the conversation

Διαβάστε επίσης=> Καλύτερη δίαιτα για το 2023: Αυτή έλαβε το «χρυσό μετάλλιο» - Τα οφέλη της στην υγεία

Τελευταία τροποποίηση στις 01/02/2023 - 13:32
  • ΤΡΟΦΙΜΑ
  • ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΜΕΝΑ ΤΡΟΦΙΜΑ
  • ΣΝΑΚ
  • ΚΙΝΔΥΝΟΣ
  • ΑΛΤΧΑΙΜΕΡ
  • ΑΝΟΙΑ
  • ΚΕΤΟΓΟΝΙΚΗ ΔΙΑΙΤΑ
  • ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Κρυολόγημα: Τρεις σούπες για να γίνετε «περδίκι»
Κρυολόγημα: Τρεις σούπες για να γίνετε «περδίκι» 01 Φεβρουαρίου 2023
Κομπούτσα: Το super ποτό που ενισχύει το ανοσοποιητικό - Τα 10 οφέλη του στην υγεία 02 Φεβρουαρίου 2023
Κομπούτσα: Το super ποτό που ενισχύει το ανοσοποιητικό - Τα 10 οφέλη του στην υγεία

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Δεν είναι μόνο το Αλτσχάιμερ: Τέσσερις τύποι άνοιας που οι περισσότεροι δεν γνωρίζουν ότι υπάρχουν
Υγεία
27/03/2026 - 13:16

Δεν είναι μόνο το Αλτσχάιμερ: Τέσσερις τύποι άνοιας που οι περισσότεροι δεν γνωρίζουν ότι υπάρχουν

Επτά τρόφιμα που πρέπει να έχουν μόνιμη θέση στο τραπέζι μας
Διατροφή
26/03/2026 - 21:08

Επτά τρόφιμα που πρέπει να έχουν μόνιμη θέση στο τραπέζι μας

Η διαδικασία της μαγειρικής μειώνει τον κίνδυνο άνοιας στους ηλικιωμένους
Υγεία
26/03/2026 - 10:00

Η διαδικασία της μαγειρικής μειώνει τον κίνδυνο άνοιας στους ηλικιωμένους

Εντυπωσιακή μείωση του κινδύνου άνοιας σε μεσήλικες που καταναλώνουν περισσότερο κρέας
Διατροφή
24/03/2026 - 13:00

Εντυπωσιακή μείωση του κινδύνου άνοιας σε μεσήλικες που καταναλώνουν περισσότερο κρέας

«Run to Stop Alzheimer»: Αγώνας δρόμου για την πρόληψη της άνοιας στη Θεσσαλονίκη
Patient Talk
24/03/2026 - 00:04

«Run to Stop Alzheimer»: Αγώνας δρόμου για την πρόληψη της άνοιας στη Θεσσαλονίκη

Συμβουλές διατροφής (και επιλογές) για όσους ξεκινούν... τώρα τη νηστεία της Σαρακοστής
Διατροφή
20/03/2026 - 19:43

Συμβουλές διατροφής (και επιλογές) για όσους ξεκινούν... τώρα τη νηστεία της Σαρακοστής

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Λίστα ανοικτών κλινικών μελετών για ένταξη ασθενών με Πολλαπλούν Μυέλωμα
Υγεία
27/03/2026 - 17:51
Η επιτροπή του EMA άναψε το «πράσινο» φως για πέντε νέα φάρμακα - Τα τρία αφορούν ασθενείς με καρκίνο
Pharma Policy
27/03/2026 - 16:42
Παραλήρημα στους νοσηλευόμενους ασθενείς: Συχνή και επείγουσα ιατρική κατάσταση - Γιατί δεν αναγνωρίζεται άμεσα
Health Talk
27/03/2026 - 15:47
Mεταπτυχιακοί φοιτητές Ιατρικής του ΕΚΠΑ στην «Ημέρα Καριέρας» του ΣΦΕΕ
Pharma Policy
27/03/2026 - 14:54
Ποιες είναι οι παθήσεις του ποδιού και πώς αντιμετωπίζονται
Health Talk
27/03/2026 - 14:22
Ο ΕΟΔΥ ενισχύει τον μηχανισμό επιδημιολογικής επιτήρησης και απόκρισης σε απειλές Δημόσιας Υγείας
Υγεία
27/03/2026 - 13:59
Δεν είναι μόνο το Αλτσχάιμερ: Τέσσερις τύποι άνοιας που οι περισσότεροι δεν γνωρίζουν ότι υπάρχουν
Υγεία
27/03/2026 - 13:16
Μιχαηλίδου στο ACTION 24: «Ψηφιακή ενδυνάμωση για 6.500 ηλικιωμένους και άτομα με αναπηρία»
Επικαιρότητα
27/03/2026 - 12:47
Καθορίστηκαν ύψος, κόστος και ποσό υγειονομικής δαπάνης που προκαταβάλλεται στους στρατιωτικούς
Πολιτική Υγείας
27/03/2026 - 12:24
Τροφές και τρόποι για τον καθαρισμό του εντέρου με φυσικό τρόπο
Διατροφή
27/03/2026 - 12:06
Νέα κρούσματα αφθώδους πυρετού στη Λέσβο και συνολικά 17
Επικαιρότητα
27/03/2026 - 11:32
Με οστεομυελίτιδα και σημάδια κακοποίησης στο Καραμανδάνειο βρέφος 10 μηνών
Επικαιρότητα
27/03/2026 - 11:06
Οδηγός από τον ΠΟΥ με νέα διαγνωστικά εργαλεία για την καταπολέμηση της φυματίωσης
Πολιτική Υγείας
27/03/2026 - 10:44
Αλλαγή ώρας και φέτος: Έξι απλές συμβουλές για να προσαρμόσετε τη διάθεση και τον ύπνο σας!
Υγεία
27/03/2026 - 10:11
Οι σύγχρονες ανάγκες των γονέων και η ανταπόκριση των Κέντρων Πρόληψης
Ψυχική Υγεία
27/03/2026 - 09:47
Μειώθηκαν οι μητρικοί θάνατοι σε παγκόσμιο επίπεδο - Εκτός στόχων περισσότερες από 100 χώρες
Υγεία
27/03/2026 - 09:18
Πώς ο άξονας εντέρου-εγκεφάλου μπορεί να επηρεάσει τη διάθεσή μας;
Health Talk
27/03/2026 - 08:19
Παγκόσμια Ημέρα Διπολικής Διαταραχής: Δωρεάν webinar από το Μητροπολιτικό Κολλέγιο
Ψυχική Υγεία
27/03/2026 - 03:39
Το Σάββατο 28 Μαρτίου το 8ο πανελλήνιο συνέδριο της ΡευΜΑζην
Patient Talk
27/03/2026 - 00:11
Τέσσερις στους πέντε κτηνιάτρους ζητούν υποστήριξη για την ψυχική τους υγεία και ευημερία
Επικαιρότητα
26/03/2026 - 23:22
«Θέλω να πάψω να υποφέρω» - 25χρονη τετραπληγική υποβλήθηκε σε ευθανασία κόντρα στην οικογένειά της
Επικαιρότητα
26/03/2026 - 22:57
Συγκίνηση στην παρέλαση για την 25η Μαρτίου - Ο ΕΕΣ κέρδισε το ζεστό χειροκρότημα επισήμων και κόσμου
Επικαιρότητα
26/03/2026 - 22:34
Το πνευμονογαστρικό νεύρο μπορεί να είναι το «κλειδί» για την αντιμετώπιση του Αλτσχάιμερ
Υγεία
26/03/2026 - 22:02
Επτά τρόφιμα που πρέπει να έχουν μόνιμη θέση στο τραπέζι μας
Διατροφή
26/03/2026 - 21:08
Αντίδραση της Google σε δικαστική απόφαση για τον εθισμό ανήλικης
Επικαιρότητα
26/03/2026 - 20:44
«Οδοιπορικό Υγείας και Αλληλεγγύης»: Η πρωτοβουλία που φέρνει την πρόληψη στην ελληνική περιφέρεια
Υγεία
26/03/2026 - 20:21
EFPIA: Κίνδυνοι για ασθενείς και εταιρείες από τους περιορισμούς στη χρήση των PFAS
Pharma Policy
26/03/2026 - 20:03
Σεξουαλική κακοποίηση παιδιών online: «Όχι» του ευρωκοινοβουλίου στην παράταση της εθελοντικής ανίχνευσης
Επικαιρότητα
26/03/2026 - 19:37
Άμεση ανάκληση αράπικου φυστικιού από τον ΕΦΕΤ
Επικαιρότητα
26/03/2026 - 19:21
Άσθμα και αλλεργίες την άνοιξη: Συμπτώματα, ποιότητα ζωής και σύγχρονες θεραπείες
Health Talk
26/03/2026 - 19:03

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Επιστολή επαγγελματιών υγείας προς τους ευρωβουλευτές: Αρνούμαστε να γίνουμε όργανα εκτέλεσης απελάσεων
Πολιτική Υγείας
26/03/2026 - 08:54
ΠΟΥ:Ενθαρρυντική πρόοδος στις πολιτικές υγείας χωρίς αποκλεισμούς για πρόσφυγες και μετανάστες
Πολιτική Υγείας
26/03/2026 - 13:17
Πώς επιδρά η νηστεία στον οργανισμό μας - Τι έδειξε ελληνική έρευνα
Διατροφή
26/03/2026 - 13:34
Γρίπη των πτηνών: Καθησυχαστικές οι υγειονομικές Αρχές για το πρώτο κρούσμα σε άνθρωπο στην ΕΕ
Πολιτική Υγείας
26/03/2026 - 15:03
Προσωπικοί βοηθοί σε 1.500 ΑμεΑ και ανακαινίσεις δομών δημόσιας υγείας με πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης
Πολιτική Υγείας
26/03/2026 - 16:01
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo