ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

«Τηλε-εκπαίδευση» υψηλού επιπέδου για το εμβόλιο κατά του κορονοϊού

Υπηρεσίες Υγείας
Eurokinissi
Διαδικτυακή ενημέρωση από το επιστημονικό προσωπικό της Γ’ Πανεπιστημιακής Παθολογικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ για το εμβόλιο έναντι του κορονοϊού SARS-CoV-2.
Τρίτη, 29/12/2020 - 12:49
— Photo: Eurokinissi
News4Health Team News4Health Team
Η διαδικασία ανάπτυξης προστασίας έναντι του ιού μετά από φυσική νόσηση και οι κύριες πλατφόρμες παραγωγής εμβολίων (εμβόλια νουκλεϊνικών οξέων, με ιό φορέα, αδρανοποιημένο ή εξασθενημένο SARS-CoV-2, πεπτιδικά εμβόλια) βρέθηκαν στο επίκεντρο των εισηγήσεων των ομιλητών που ανέλαβαν να ενημερώσουν 641 συνέδρους από Ελλάδα και Κύπρο.
Στη συζήτηση αναλύθηκαν τα εμβόλια που έχουν ήδη έγκριση επείγουσας χρήσης καθώς και όσα βρίσκονται σε κλινικές μελέτες Φάσης 3. Στην εκδήλωση συμμετείχαν 10 ομιλητές και 641σύνεδροι από την Ελλάδα και την Κύπρο, ενώ ακολούθησε ζωηρή συζήτηση με περισσότερες από 50 ερωτήσεις.

Τα εμβόλια Pfizer/BioNTech και Moderna

Τα mRNA εμβόλια της Pfizer/BioNtech (Comirnaty™) και της Moderna mRNA-1273 είναι ήδη αδειοδοτημένα για επείγουσα χρήση. Παρέχουν αποτελεσματικότητα της τάξεως του 94,5% χρειάζονται δε και τα δύο μεταφορά και διατήρηση σε βαθιά ψύξη (-70°C και -20°C αντίστοιχα. Οι αλλεργικές αντιδράσεις που έχουν παρατηρηθεί με το εμβόλιο της Pfizer/BioNtech είναι σπάνιες, έχουν αντιμετωπισθεί επιτυχώς και αποδίδονται στο συστατικό του εμβολίου Polyethylene glycol. Δεν συσχετίζονται με τροφικές αλλεργίες.
To επερχόμενο εμβόλιο της Astra/Zeneca-Oxford University έχει αποτελεσματικότητα μέχρι 90% και ευχερέστερες συνθήκες διανομής από τα προηγούμενα. Το Ρωσικό εμβόλιο Sputnic 5 έχει αποτελεσματικότητα ως 91,4%, χαμηλό κόστος, και ικανοποιητικές συνθήκες μεταφοράς.

Ο φόβος για ανεπιθύμητες ενέργειες και η ταχεία παραγωγή και αδειοδότηση των εμβολίων είναι η κύρια αιτία δισταγμού για τα εμβόλια που χαρακτηρίζει την πλειονότητα των διστακτικών απέναντι στον εμβολιασμό (ως 65% του πληθυσμού). Ο δισταγμός εκφράζεται και από παρόμοια ποσοστά ιατρονοσηλευτικού προσωπικού. Το αληθώς αντιεμβολιαστικό κοινό δεν ξεπερνά το 10%.

Γενικά τα εμβόλια είναι καλά ανεκτά με την πλειονότητα των ανεπιθύμητων ενεργειών να είναι ήπιες ή μέτριες σε σοβαρότητα και να υποχωρούν εντός 1 έως 2 ημερών. Οι τοπικές αντιδράσεις ήταν κυρίως ο πόνος. Οι συνηθέστερες συστηματικές αντιδράσεις ήταν η κόπωση και η κεφαλαλγία. Εμφανίστηκαν συχνότερα σε νεότερους από ό, τι σε ηλικιωμένους (ηλικίας > 55 ετών) εμβολιασθέντες και ήταν συχνότερες μετά τη 2η δόση. Σοβαρές συστηματικές αντιδράσεις αναφέρθηκαν σε λιγότερο από το 2%.

Τα εμβόλια mRNA δεν επηρεάζουν ούτε αλληλεπιδρούν με το ανθρώπινο DNA με κανέναν τρόπο. Τα μακροπρόθεσμα δεδομένα για την ασφάλεια του εμβολίου δεν είναι γνωστά και γι’ αυτό η εφαρμογή του καθολικού εμβολιασμού θα γίνει υπό στενή φαρμακοεπαγρύπνηση.

COVID-19 και ασθενείς


Οι ασθενείς με ΧΑΠ που θα νοσήσουν από COVID-19 έχουν αυξημένο κίνδυνο σοβαρής νόσησης, εισαγωγής σε ΜΕΘ και θανάτου και πρέπει να εμβολιαστούν χωρίς καμία διακοπή στο θεραπευτικό τους σχήμα.

Οι ασθενείς με άσθμα δεν εμφανίζουν αυξημένο κίνδυνο νόσησης από COVID-19 ούτε αυξημένο κίνδυνο θανάτου σχετιζόμενου με νόσηση από COVID-19. Οι ασθενείς με άσθμα πρέπει να διατηρούν τη σταθερή θεραπεία τους και ιδιαίτερα τα εισπνεόμενα κορτικοστεροειδή.

Οι ασθενείς με νεοπλασματικά νοσήματα αποτελούν μια μεγάλη και ετερογενή ομάδα και χρειάζονται ειδικές οδηγίες. Όσοι λαμβάνουν χημειοθεραπεία θεωρούνται υψηλού κινδύνου για την ανάπτυξη σοβαρής COVID-19 λοίμωξης και πρέπει να εμβολιαστούν κατά προτεραιότητα. Τα εμβόλια που χρησιμοποιούν την τεχνολογία mRNA είναι ασφαλή σε ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς, ενώ τα εμβόλια που περιέχουν ζώντες αδρανοποιημένους οργανισμούς αντενδείκνυνται σε άτομα με ανοσοκαταστολή. Οι ανοσοκατεσταλμένοι ασθενείς είναι πιθανό να μην μπορέσουν να αναπτύξουν καλή ανοσολογική απόκριση. Αυτό δεν αποτελεί αντένδειξη καθώς ο εμβολιασμός μπορεί να παρέχει κάποιου βαθμού προστασία. Τα δεδομένα σε ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς είναι περιορισμένα και συνεπώς δεν υπάρχουν ακόμα κατευθυντήριες οδηγίες. Η μακροχρόνια εμπειρία από τη χορήγηση του εμβολίου της γρίπης μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως πρότυπο.

Οι ασθενείς που λαμβάνουν ανοσοτροποποιητικούς παράγοντες, συμπεριλαμβανομένων και βιολογικών θεραπειών, δεν υπάρχουν επί του παρόντος επαρκή δεδομένα, ώστε να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα. Σε αυτούς τους ασθενείς η ασφάλεια των εμβολίων πρέπει να σταθμιστεί έναντι του κινδύνου κακής έκβασης μετά από νόσηση από τον ιό SARS-CoV-2. Η εμπειρία από τα ήδη υπάρχοντα εμβόλια καθιστά πιθανό να προκύψουν μειωμένα ποσοστά επίτευξης ανοσίας και με τα εμβόλια COVID-19. Η πυροδότηση ανοσολογικών αντιδράσεων η/και επιδείνωση του υποκείμενου ανοσολογικού νοσήματος θεωρείται εξαιρετικά απίθανη, με βάση την υπάρχουσα εμπειρία σχετικά με άλλα εμβόλια. Για τους λόγους αυτούς η παραπάνω κατηγορία ασθενών έχει ενσωματωθεί στα προγράμματα εμβολιασμού COVID-19 των περισσοτέρων χωρών μια και το ρίσκο προβλέπεται να είναι πολύ μικρότερου του οφέλους.

Συμπερασματικά, τα διαθέσιμα εμβόλια έναντι του ιού SARS-CoV-2 είναι ιδιαίτερα ασφαλή και με ελάχιστες αλλεργικές αντιδράσεις. Ο χορήγησή τους συστήνεται ανεπιφύλακτα σε όλους τους υγιείς, ενώ οι ασθενείς με υποκείμενα νοσήματα θα πρέπει επίσης να εμβολιαστούν, αφού πρώτα συζητήσουν με τον θεράποντα ιατρό τους για το είδος του εμβολίου και τη χρονική περίοδο που πρέπει να γίνει.
  • ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
  • ΕΜΒΟΛΙΟ
  • ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
  • ΕΚΠΑ
  • ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ
  • ΕΜΒΟΛΙΑ
  • ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του ΣΕΙΒ
Το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του ΣΕΙΒ 27 Δεκεμβρίου 2020
ΙΣΑ: Σύσταση Ταμείου Επαγγελματικής Ασφάλισης 29 Δεκεμβρίου 2020
ΙΣΑ: Σύσταση Ταμείου Επαγγελματικής Ασφάλισης

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Συνάντηση Γεωργιάδη Αγαπηδάκη με τη διοίκηση του ΕΚΠΑ
Πολιτική Υγείας
30/07/2026 - 20:34

Συνάντηση Γεωργιάδη Αγαπηδάκη με τη διοίκηση του ΕΚΠΑ

ΠΟΥ: Το πιο υποσχόμενο εμβόλιο μίας δόσης κατά του Έμπολα θα αναπτυχθεί από όμιλο της Σιγκαπούρης
Pharma News
30/07/2026 - 19:46

ΠΟΥ: Το πιο υποσχόμενο εμβόλιο μίας δόσης κατά του Έμπολα θα αναπτυχθεί από όμιλο της Σιγκαπούρης

Νέος θεραπευτικός συνδυασμός για τον μυοδιηθητικό καρκίνο της ουροδόχου κύστης
Υγεία
30/07/2026 - 16:34

Νέος θεραπευτικός συνδυασμός για τον μυοδιηθητικό καρκίνο της ουροδόχου κύστης

Έγκριση από τον FDA σε νέο αναστολέα για τοπικά προχωρημένους ή μεταστατικούς συμπαγείς όγκους
Υγεία
29/07/2026 - 19:49

Έγκριση από τον FDA σε νέο αναστολέα για τοπικά προχωρημένους ή μεταστατικούς συμπαγείς όγκους

ΗΠΑ: Νέες περικοπές στην Υγεία εξετάζει ο Τραμπ – Στο στόχαστρο το Medicare και τα εμβόλια
Πολιτική Υγείας
29/07/2026 - 10:00

ΗΠΑ: Νέες περικοπές στην Υγεία εξετάζει ο Τραμπ – Στο στόχαστρο το Medicare και τα εμβόλια

Αποστολή εμβολίων από τον ΕΕΣ για τα παιδιά ορφανοτροφείου στη La Guaira της Βενεζουέλας
Υγεία
29/07/2026 - 07:33

Αποστολή εμβολίων από τον ΕΕΣ για τα παιδιά ορφανοτροφείου στη La Guaira της Βενεζουέλας

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Νέο εμφύτευμα για τον καρκίνο των ωοθηκών χορηγεί θεραπεία και "κατασκοπεύει" τον όγκο
Υγεία
05/08/2026 - 11:00
Φάρμακο για τη στυτική δυσλειτουργία συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο γλαυκώματος
Υγεία
05/08/2026 - 10:00
Τρέξιμο και αρθρώσεις: Τι δείχνουν οι νέες έρευνες και οι εναλλακτικές
Fitness
05/08/2026 - 09:00
ΟΗΕ: Επιδεινώνεται η κρίση παιδικού υποσιτισμού στο Αφγανιστάν
Επικαιρότητα
05/08/2026 - 07:12
«Προλαμβάνω» κατά της παχυσαρκίας: Νέο μέτωπο μεταξύ φαρμακευτικών εταιρειών και υπουργείου υγείας
Pharma Policy
05/08/2026 - 07:00
ΨΝΑ: Εργαζόμενοι κατά Γεωργιάδη για τις δηλώσεις του σχετικά με τη φωτιά στο Ποικίλο Όρος
Πολιτική Υγείας
05/08/2026 - 03:37
Εκδήλωση της μονάδας τηλεψυχιατρικής ΚΛΙΜΑΚΑ στο Καστελλόριζο
Ψυχική Υγεία
05/08/2026 - 00:06
Οι κίνδυνοι του καλοκαιριού για μικρούς και μεγάλους - Πώς θα προστατευτείτε
Health Talk
04/08/2026 - 21:06
Γερμανία: Καμπάνια για το «δικαίωμα στη λήθη» για επιζώντες καρκίνου σε ασφάλειες και δάνεια
Πολιτική Υγείας
04/08/2026 - 20:00
Ζέστη και πόνος: Πώς οι υψηλές θερμοκρασίες επιβαρύνουν το σώμα και αυξάνουν τη σωματική δυσφορία
Υγεία
04/08/2026 - 19:00
Νέα δράση 850.000 ευρώ για την δημόσια υγεία στην Κρήτη, με έμφαση στην ΠΦΥ
Πολιτική Υγείας
04/08/2026 - 18:03
Πυρκαγιές: Οδηγίες για ασφαλή καθαρισμό των κατοικιών
Υγεία
04/08/2026 - 17:43
Ειδικός ζητά επανεξέταση του φάσματος του αυτισμού: «Έχει γίνει υπερβολικά ευρύ»
Υγεία
04/08/2026 - 17:00
"Δεν αλλάζει ο άνθρωπος!" - Κι όμως αλλάζει! Τι έδειξε νέα έρευνα
Ψυχική Υγεία
04/08/2026 - 16:00
ΠΟΥ: Ενθαρρυντικά αποτελέσματα από τις δοκιμές θεραπειών για το σπάνιο στέλεχος Έμπολα στο Κονγκό
Υγεία
04/08/2026 - 15:00
Eli Lilly: Πρώιμη πρόσβαση στο πειραματικό της φάρμακο κατά της παχυσαρκίας για περιορισμένο αριθμό ασθενών
Pharma News
04/08/2026 - 14:00
Κυκλοσπορίαση: Με υποκείμενα νοσήματα οι δύο πρώτοι νεκροί στις ΗΠΑ - 17.000 κρούσματα
Επικαιρότητα
04/08/2026 - 13:35
Βίντεο με 10 σημαντικές οδηγίες του ΕΕΣ για την προστασία μετά από πυρκαγιά
Υγεία
04/08/2026 - 13:19
Εξώδικα της ΠΟΕΡΓΙ σε ΗΔΙΚΑ, ΕΟΠΥΥ: «Δεν μπορεί η προστασία της δημόσιας δαπάνης να βασίζεται στο clawback»
Πολιτική Υγείας
04/08/2026 - 12:34
Πόνος στο πόδι: Πότε πρέπει να επισκεφθούμε τον γιατρό;
Health Talk
04/08/2026 - 11:58
Για πρώτη φορά στην Ελλάδα, λαπαροσκοπική ωοθηκεκτομή σε αρκούδες του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ
Pet
04/08/2026 - 11:31
Τι προκαλεί πρήξιμο στην κοιλιά και πότε κρύβει υποκείμενο νόσημα - Τα «ναι» και τα «όχι» στη διατροφή
Διατροφή
04/08/2026 - 11:04
Influencers, γιατροί AI και παραπληροφόρηση: Πέντε τρόποι για να αντιμετωπίσετε τον ψηφιακό κομπογιανιτισμό
Υγεία
04/08/2026 - 10:24
Πώς να προστατέψετε το δέρμα και τα μάτια σας από την ηλιακή ακτινοβολία
Υγεία
04/08/2026 - 09:52
ΑΙ: Πιο ακριβείς από ποτέ οι επεμβάσεις με laser για τα μάτια
Health Talk
04/08/2026 - 08:43
Ηπατίτιδα Β: Ένα πρόβλημα δημόσιας υγείας που μπορεί να εξαλειφθεί
Υγεία
04/08/2026 - 07:58
Meteo: Περισσότερα από 480.000 στρέμματα γης κάηκαν στη δυτική Αττική τα τελευταία 9 χρόνια
Επικαιρότητα
04/08/2026 - 03:37
Θεσσαλονίκη: Αναβάθμιση εξοπλισμού στο Νοσοκομείο «Άγιος Παύλος» με χρηματοδότηση 68.000 ευρώ
Πολιτική Υγείας
04/08/2026 - 00:11
Νέο πρόγραμμα της ΕΕ για την έγκαιρη ανίχνευση της εν τω βάθει φλεβικής θρόμβωσης
Υγεία
03/08/2026 - 23:11
Τα συμπτώματα που συνδέονται με δυσλειτουργίες του πυελικού εδάφους
Υγεία
03/08/2026 - 22:37

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πειθαρχική διαδικασία στο ΨΝΑ προαναγγέλλει ο Υπ. Υγείας – «Πυρ ομαδόν» από γιατρούς και εργαζόμενους
Πολιτική Υγείας
02/08/2026 - 12:31
ΠΟΥ: Ο θηλασμός σώζει ζωές – Τα οφέλη του για μητέρα και παιδί
Πολιτική Υγείας
03/08/2026 - 09:00
AstraZeneca και Bristol Myers Squibb συζητούν πιθανή συγχώνευση ύψους 400 δισ. δολαρίων
Pharma News
03/08/2026 - 12:15
ΕΟΠΑΕ: Θεσμοθετούνται μονάδες «Safe Haven» για άτομα με εξαρτήσεις και αστεγία
Πολιτική Υγείας
03/08/2026 - 12:57
Πρωτεΐνη: Η μικρότερη κατανάλωση μπορεί να συνδέεται με μεγαλύτερη διάρκεια ζωής
Διατροφή
03/08/2026 - 14:00
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo